Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of 2G Ethanol Plant in Panipat
10 AUG 2022 7:31PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Haryana Shri Bandaru Dattatreya ji, my cabinet colleagues Narendra Singh Tomar ji, Hardeep Singh Puri ji, Rameswar Teli ji, MPs, MLAs, my dear farmer brothers and sisters who are present in large numbers in Panipat, other dignitaries associated with this programme, ladies and gentlemen; Wishing you all a very Happy World Bio-fuel Day!
Today's event is very crucial for the farmers across the country including Panipat, Haryana. This modern ethanol plant in Panipat, which has become a bio-fuel plant, is just a beginning. This plant will also help in reducing pollution in Delhi-NCR and the entire Haryana. I congratulate the people of Haryana, especially the farmer sisters and brothers. Today Haryana deserves heartfelt congratulations for another reason as well. In the Commonwealth Games, Haryana's sons and daughters have made the country proud by performing brilliantly. They have brought several medals to the country. The energy depicted by the players of Haryana in the field of sports, will now be shown by the farms of Haryana by generating energy.
Friends,
In a country like ours that worships nature, bio-fuel is a synonym for protecting nature. Our farmer brothers and sisters understand this better. Bio-fuel for us means green fuel or environment saving fuel. The farmer brothers and sisters have been very much aware of this for centuries because you do not allow anything to get wasted in the entire process of sowing seeds to growing crops and then transporting it to the market. Farmers know how to use everything they grow in their fields. The field which grows food for the people also generates fodder for the animals. Most of our farmers know how to make good use of the stubble left behind in the fields after harvest. Stubble is used as animal feed and in many villages, it is also converted into pots. But it is also true that in areas like Haryana, where paddy and wheat are produced more, the stubble could not be fully utilized. Now the farmers here are getting another means of using the stubble and that is with a modern ethanol plant or a bio-fuel plant. The bio-fuel plant of Panipat will also be able to dispose of the stubble without burning. And there will be several other benefits simultaneously. Firstly, Mother Earth will not have to tolerate the pain that was caused to her by stubble burning before. Mother Earth used to burn in that fire but now she will get freedom from that pain. Mother Earth will also like the fact that the stubble will now be used in the right place. Secondly, the new system, the new machines and the new transportation facilities that are coming up for cutting and disposing crop residue as well as these new bio-fuel plants that are being set up, will help generate employment opportunities in all these villages. New opportunities will arise. The field of green jobs will be strengthened. Thirdly, the stubble which used to be a burden for the farmers would now become a means of additional income for them. Fourthly, pollution will be reduced and the contribution of farmers in protecting the environment will increase further. And the fifth benefit would be that the country would also get an alternative fuel. That is, the stubble which used to cause damage earlier will now produce these five nectars. I am glad that the work is underway to set up many such bio-fuel plants in different parts of the country.
Friends,
People who have a tendency to avoid problems by adopting short-cuts for political gains can never solve the problems permanently. Those adopting short-cuts may get accolades for a short while and also gain political brownie points, but the problem does not subside. That's why I say that adopting short-cuts leads to short-circuit. So, instead of following short-cuts, our government is engaged in finding permanent solutions to the problems. A lot has been said about the problems of stubble burning over the years. But the people using short-cuts could not give a solution to this. We understand the problems of the farmers regarding stubble. So, we are also giving them easy options to get rid of it.
We have provided financial assistance to the Farmer Producer Organizations or FPOs for the disposal of stubble. Up to 80 percent subsidy was also given for the purchase of modern machines related to it. Now this bio-fuel plant in Panipat is also going to help in providing a permanent solution to the problem of stubble. In this modern plant, apart from paddy and wheat stubble, the crop residue from maize, sugarcane bagasse and rotten grains will also be used to produce ethanol. That is, the farmers will be free from this big problem. Our food producers who used to burn stubble under compulsion and were maligned because of this, will now feel proud of the fact that they are also helping in the production of ethanol or bio-fuel and in nation building. The government has started another scheme, the Gobardhan scheme, to dispose of the cow dung from cows and buffaloes as well as the waste that comes out of the fields. Gobar Dhan Yojana is also becoming another medium of increasing the income of the farmers.
Friends,
Be it fertilizers, chemicals, edible oil, crude oil or gas, we have been heavily dependent on foreign countries for these products for the last several decades since independence. Therefore, as soon as the supply chain used to get disrupted due to global conditions, India too could not escape the repercussions. For the last 8 years, the country is also working on coming up with permanent solutions to these challenges. New fertilizer plants are being set up in the country, nano fertilizers are being produced and new missions have also started for edible oil. In the near future, all these initiatives will lead the country towards a permanent solution to these problems.
Friends,
In the 'Azadi Ka Amritkaal', the country is moving fast towards realizing the resolve of a self-reliant India. Our villages and farmers are the greatest examples of self-reliance. Farmers get their necessities to a large extent from their villages itself. The socio-economic system of the village is such that everyone comes together to fulfil each other's needs. This is the reason why the culture of savings is also very strong among the people of the villages. This culture is also saving the money of the country. In the last 7-8 years, about 50 thousand crore rupees of the country have been saved from going abroad as a result of ethanol blending in petrol. And about the same money has gone to the farmers of our country because of ethanol blending. That is, the money which used to go abroad has in a way been received by our farmers.
Friends,
Another great change has taken place within the new India of the 21st century. Today the country is making big resolutions and also fulfilling them. A few years ago, the country had set a target of blending up to 10 per cent ethanol in petrol. With the help of our farmer brothers and sisters, the country has achieved this target ahead of time. Eight years ago, the production of ethanol in our country was only around 40 crore litres. Today, about 400 crore litres of ethanol is being produced. The raw material for producing ethanol in such large quantities comes from the fields of our farmers. The sugarcane farmers in particular have benefited a lot from this initiative.
Let me give another example to my farmer brothers and sisters of how the country is achieving major goals. Till 2014, there were only around 14 crore LPG gas connections in the country. Half of the country's population, our mothers and sisters, were left to suffer in the kitchen smoke. The harm caused to their health and the inconvenience of sisters and daughters were not taken care of earlier. I am glad that today more than 9 crore gas connections have been given to poor sisters with the Ujjwala scheme itself. Now we have almost reached 100% LPG coverage in the country. There are about 31 crore gas connections in the country today, increasing from 14 crores. This has benefitted the poor families and the middle class to a great extent.
Friends,
Work is also going on at a rapid pace to expand the CNG network in the country and to provide affordable piped gas to every household. CNG stations were started in our country in the 90s. Till 8 years back, there were less than 800 CNG stations in the country. Piped gas connections in homes were only a few lakhs. Today there are more than 4500 CNG stations across the country and the figure of piped gas connections is touching 1 crore. Today, as we are completing 75 years of independence, the country is also working on the goal of covering more than 75 per cent of the households in the country with piped gas in the next few years.
Friends,
Our young generation will be benefitted the most with the hundreds of kilometres long gas pipelines that we are laying down as well as the modern plants and factories that we are setting up today. New opportunities for Green Jobs will be created continuously in the country and employment opportunities will increase. Today's challenges will not trouble our future generations. This is true development. This is true commitment towards development.
Friends,
If there is selfishness in politics, then anyone can come and announce the giving away of free petrol and diesel. Such steps will take away the rights from our children and will prevent the country from becoming self-reliant. Due to such selfish policies, the burden of honest tax payers of the country will also increase. Those who make such announcements for their political interests will never invest in new technologies. They will make false promises to the farmers, but will not set up plants like ethanol plants to increase the income of the farmers. They will make shallow promises on controlling air pollution, but will run away from taking the necessary actions to stop it.
My dear brothers and sisters,
This is not a policy but imprudence. This has nothing to do with national interest but everything to do with harming the national interest. This is not nation building, it is an attempt to push the nation back. To deal with the challenges that the country is facing, it needs a clear intention, sincerity and a policy. For this, a lot of hard work is needed and the government has to invest a lot of money. If the governments do not have money, then even these ethanol plants, biogas plants, big solar plants, hydrogen gas plants which are being installed today will also be shut down. We must remember that whether we are there or not, this nation will always be there. It has survived for centuries and will continue to live for centuries. The children living in this nation will always be there. We do not have the right to ruin the future of our upcoming generations.
Friends,
Those who had sacrificed their lives for freedom had also worked in this eternal spirit. If they too had thought of themselves, if they had been selfish, then there wouldn't have been any trouble in their lives too. They would have escaped from hardships, bullets, gallows, tortures, but their children, that is, we the people of India, would not have been able to celebrate the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' today. This month of August is the month of revolution. Therefore, as a country, we have to take a pledge to not allow any such trend to grow. This is a collective responsibility of the country.
Friends,
In this 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', when the country is painted in the colours of the tricolour and independence, an incident has come to the forefront. I want to draw the nation's attention towards it. An attempt has been made to disgrace this holy occasion and to disparage our brave freedom fighters. It is important to understand the mentality of such people. We know that sometimes a patient gets tired of the treatment of his long-term illness when he does not get any benefit despite consulting good doctors. Then no matter how educated he is, superstition starts growing in him. He starts using sorcery and starts believing in black magic. Similarly, there are some people in our country who are trapped in the vortex of negativity and are immersed in despair. Even after telling heaps of lies against the government, the public was not ready to trust such people. In such desperation, these people are also now apparently turning towards black magic.
We have seen on 5th August how a lot of effort was made to spread black magic. These people believe that by wearing black clothes, their period of despair and frustration will end. But they don't know that no matter how much black magic or superstition they might use, the public will never trust them again. And I would also say that with such actions, don't try to insult the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' or the tricolour.
Friends,
Unlike the selfish policies of some political parties, our government will continue to work on the mantra of 'Sabka Saath- Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. I am sure that the energy of positive beliefs about development will continue to be generated like this. Once again, congratulations to the crores of friends, farmers and livestock rearers of Haryana. Tomorrow is the sacred festival of Raksha Bandhan. On this festival that symbolises the affection of a brother and a sister, every brother reiterates his resolve to perform his duty. Tomorrow as a citizen, we too must reiterate our resolve to fulfil our duty towards the country. With this wish I end my speech. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পানিপথত ২জি ইথানল প্লাণ্টৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 AUG 2022 7:31PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
হাৰিয়ানাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বন্দাৰু দত্তাত্ৰেয় জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহযোগী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমাৰ জী, হৰদীপ সিং পুৰী জী, ৰামেশ্বৰ তেলী জী, সাংসদ, বিধায়ক, পানিপথত বিশাল হাৰত উপস্থিত থকা মোৰ মৰমৰ কৃষক ভাই-ভনীসকল, ইয়াৰ লগত জড়িত অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল, আপোনালোক সকলোকে বিশ্ব জৈৱ ইন্ধন দিৱসৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো!
আজিৰ এই কাৰ্যসূচী হাৰিয়ানাৰ পানিপথকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। জৈৱ ইন্ধন উদ্যোগত পৰিণত হোৱা পানিপথৰ এই আধুনিক ইথানল প্লাণ্টটো মাত্ৰ এটা আৰম্ভণিহে। এই উদ্যোগটোৰ বাবে ই দিল্লী-এনচিআৰ আৰু সমগ্ৰ হাৰিয়ানাত প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব। হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক, বিশেষকৈ কৃষক ভাই-ভনীসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো৷ ইফালে, আজি হাৰিয়ানাও দুগুণ অভিনন্দনৰ পাত্ৰ৷ কমনৱেলথ গেমছত হাৰিয়ানাৰ সন্তানসকলে অতি উজ্জ্বল প্ৰদৰ্শন কৰি দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিছে, দেশৰ বাবে বহু পদক জয় কৰিছে। খেলৰ ক্ষেত্ৰত হাৰিয়ানাৰ খেলুৱৈসকলে যি শক্তি দেখুৱাইছে, সেইদৰেই এতিয়া হাৰিয়ানাৰ ফাৰ্মসমূহেও শক্তি উৎপাদন কৰি দেখুৱাব।
বন্ধুসকল,
প্ৰকৃতিক পূজা কৰা আমাৰ দেশত জৈৱ ইন্ধন বা জৈৱ ইন্ধন প্ৰকৃতি ৰক্ষাৰ সমাৰ্থক শব্দ। আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলে এই কথা ভালদৰে বুজি পায়। আমাৰ বাবে জৈৱ ইন্ধন মানে সেউজ ইন্ধন, পৰিৱেশ ৰাহি কৰা ইন্ধন। আপোনালোক কৃষক ভাই-ভনীসকল যুগ যুগ ধৰি ইমানেই সজাগ যে বীজ সিঁচাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শস্য খেতি কৰালৈকে আৰু তাৰ পিছত বজাৰলৈ নিয়ালৈকে আপোনালোকে একোৱেই অপচয় হ’বলৈ নিদিয়ে। কৃষকসকলে নিজৰ পথাৰৰ পৰা উৎপাদিত সকলো বস্তু ব্যৱহাৰ কৰিব জানে। যি পথাৰত মানুহৰ শস্যৰ খেতি কৰা হয়, সেই পথাৰখনতে জীৱ-জন্তু চৰে৷ শস্য চপোৱাৰ পিছত পথাৰত ৰৈ যোৱা ঘাঁহনিবোৰৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আমাৰ বেছিভাগ কৃষকে জানে। পশুৰ খাদ্যৰ বাবে সেইবোৰ ব্যৱহাৰ কৰা হয়, বহু গাঁৱত মৃৎশিল্প ৰন্ধন কাৰ্যত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কিন্তু এইটোও সত্য যে হাৰিয়ানাৰ দৰে অঞ্চলত, য’ত ধান-ঘেঁহু অধিক উৎপাদন হয়, তাত সেই অৱশিষ্টখিনি সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা নাযায়৷ এতিয়া ইয়াৰ খেতিয়ক সকলে সেই অৱশিষ্টসমূহ ব্যৱহাৰ কৰাৰ আন এক উপায় বিচাৰি পাইছে। আৰু ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল- আধুনিক ইথানল উদ্যোগ, জৈৱ-ইন্ধন উদ্যোগ। পানিপথৰ জৈৱ ইন্ধন প্লাণ্টটোৱে জ্বলাই নিদিয়াকৈ নিষ্কাশন কৰিব পাৰিব। আৰু এটা নহয়, দুটা নহয়, বহুতো সুবিধা একেলগে লাভ কৰিব৷ প্ৰথম লাভ হ’ব যে আগতে জুইত জ্বলি থকা কুঁহিয়াৰ জ্বলাই ধৰিত্ৰী মাক যি কষ্ট দিছিল, সেই যন্ত্ৰণাৰ পৰা ধৰিত্ৰী মায়ে মুক্তি লাভ কৰিব। ধৰিত্ৰী মায়েও ভাল পাব যে অৱশিষ্টখিনি এতিয়া সঠিক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। দ্বিতীয় সুবিধাটো হ’ব যে অৱশিষ্ট কাটিবৰ বাবে নতুন ব্যৱস্থাটো ইয়াৰ নিষ্পত্তিৰ বাবে বনোৱা হৈছে, নতুন মেচিন আহি আছে, পৰিবহণৰ বাবে নতুন সুবিধা সৃষ্টি কৰা হৈছে, এই নতুন জৈৱ-ইন্ধন উদ্যোগ স্থাপন কৰা হৈছে, এই আটাইকেইখন গাঁৱতে কৰ্মসংস্থাপন দিয়া হৈছে। নতুন সুযোগ বৃদ্ধি পাব। সেউজ চাকৰিৰ ক্ষেত্ৰখন শক্তিশালী হ’ব। তৃতীয় সুবিধাটো হ’ল যে কৃষকৰ বাবে বোজা হৈ পৰা ডালবোৰ, বিপদৰ কাৰণ আছিল, ই তেওঁলোকৰ বাবে অতিৰিক্ত উপাৰ্জনৰ মাধ্যম হৈ পৰিব। চতুৰ্থ সুবিধাটো হ’ব যে প্ৰদূষণ হ্ৰাস পাব, পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কৃষকৰ অৱদান আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। আৰু পঞ্চমটো সুবিধা হ’ব যে দেশখনেও এক বিকল্প ইন্ধন পাব। অৰ্থাৎ আগতে যি খেৰ ক্ষতি কৰিছিল, তাৰ পৰা এই পাঁচটা অমৃত ওলাই আহিব। মই সুখী যে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত এনে বহুতো জৈৱ ইন্ধন উদ্যোগ স্থাপনৰ কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
যিসকল লোকৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে শ্বৰ্টকাট গ্ৰহণ কৰি সমস্যাৰ পৰা হাত সৰাৰ প্ৰৱণতা থাকে, তেওঁলোকে কেতিয়াও সমস্যাবোৰ স্থায়ীভাৱে সমাধান কৰিব নোৱাৰে। শ্বৰ্টকাট গ্ৰহণ কৰাসকলে কিছুদিনৰ বাবে প্ৰশংসা পাব পাৰে, ৰাজনৈতিক লাভ পাব পাৰে, কিন্তু সমস্যাটো হ্ৰাস নাপায়৷ সেইবাবেই মই কওঁ যে এটা শ্বৰ্টকাট গ্ৰহণ কৰিলে এটা শ্বৰ্ট-চাৰ্কিট হ’বই লাগিব। আমাৰ চৰকাৰে শ্বৰ্টকাট মানি চলাৰ পৰিৱৰ্তে সমস্যাসমূহৰ স্থায়ী সমাধান কৰা হৈছে। বছৰ বছৰ ধৰি ঘাঁহনিৰ সমস্যাৰ বিষয়ে বহু কথা কোৱা হৈছে। কিন্তু শ্বৰ্টকাটৰ জৰিয়তে ৰাইজে ইয়াৰ সমাধান দিব নোৱাৰিলে। আমি কৃষকসকলে অৱশিষ্টৰ সৈতে জড়িত সমস্যাবোৰ বুজি পাওঁ, গতিকে আমি তেওঁলোকক ইয়াৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ সহজ বিকল্পৰো ব্যৱস্থা কৰিছো।
আমি যিসকল কৃষক উৎপাদক সংঘ, তেওঁলোকক অৱশিষ্ট নিষ্কাশনৰ বাবে আৰ্থিক সাহাৰ্য প্ৰদান কৰিছো। ইয়াৰ লগত সংলগ্ন আধুনিক যন্ত্ৰ ক্ৰয় কৰাৰ বাবেও ৮০ শতাংশলৈকে ৰাজসাহায্য দিয়া হৈছিল। এতিয়া পানিপথৰ এই জৈৱিক ইন্ধন প্লাণ্টটোৱেও অৱশিষ্টৰ সমস্যাৰ স্থায়ী সমাধানত সহায় কৰিবলৈ ওলাইছে। এই আধুনিক উদ্যোগটোত ধান আৰু ঘেঁহুৰ খেৰৰ লগতে অন্যান্য কুঁহিয়াৰ, চুপাৰি বাকলি, গেলা পচা শস্য, এই সকলোবোৰ ইথানল বনাবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব৷ অৰ্থাৎ কৃষকসকলৰ মহান চিন্তাৰ অন্ত পৰিব। আমাৰ অন্নদাতাসকল যিসকলে বাধ্যতামূলকভাৱে অৱশিষ্ট জ্বলাইছিল, যিসকলক ইয়াৰ বাবে বদমান দিয়া হৈছিল, তেওঁলোকেও এতিয়া গৌৰৱান্বিত হ’ব যে তেওঁলোকে ইথানল বা জৈৱ-ইন্ধন উৎপাদনতো সহায় কৰিছে, দেশ নিৰ্মাণতো সহায় কৰিছে। গৰু-ম’হৰ পৰা উৎপন্ন হোৱা গৰুৰ গোবৰ, পথাৰৰ পৰা ওলোৱা আৱৰ্জনা নিষ্কাশনৰ বাবে চৰকাৰে আন এখন আঁচনি গোবৰ্ধন আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। গোবৰ ধন যোজনাইও কৃষকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ আন এক মাধ্যম হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
সাৰেই হওক, ৰাসায়নিক সাৰেই হওক, ভোজ্য তেলেই হওক, খাৰুৱা তেলেই হওক, গেছেই হওক, স্বাধীনতাৰ ইমান দশক ধৰি আমি বিদেশৰ ওপৰত বহু পৰিমাণে নিৰ্ভৰশীল হৈ আছিলো। গতিকে বিশ্বৰ পৰিস্থিতিৰ বাবে যোগান শৃংখল বিঘ্নিত হোৱাৰ লগে লগে ভাৰতেও বিপদৰ পৰা সাৰি যাব নোৱাৰে। বিগত ৮ বছৰ ধৰি দেশখনে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ স্থায়ী সমাধানৰ বাবেও কাম কৰি আছে। দেশত নতুন সাৰ কাৰখানা স্থাপন কৰা হৈছে, নেনো সাৰ উৎপাদন কৰা হৈছে, ভোজ্য তেলৰ বাবেও নতুন অভিযান আৰম্ভ হৈছে। আগন্তুক সময়ত এই সকলোবোৰে দেশক সমস্যাৰ স্থায়ী সমাধানৰ দিশত আগুৱাই নিব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত দেশে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সংকল্প বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। আমাৰ গাঁও আৰু আমাৰ কৃষকসকল আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ। কৃষকসকলে নিজৰ গাঁৱত প্ৰয়োজনীয় বস্তুবোৰ বহু পৰিমাণে সংগ্ৰহ কৰে। গাওঁখনৰ আৰ্থ-সামাজিক ব্যৱস্থাটো এনেকুৱা যে যেতিয়া সকলোৱে একত্ৰিত হৈ ইজনে সিজনৰ প্ৰয়োজন পূৰণ কৰে। সেইবাবেই গাঁৱৰ মানুহৰ মাজতো সঞ্চয়ৰ প্ৰৱণতা অতি প্ৰবল। তেওঁৰ এই প্ৰৱণতাই দেশৰ ধনো ৰাহি কৰি আছে। বিগত ৭-৮ বছৰত পেট্ৰ’লত ইথানল মিহলাই থকাৰ বাবে দেশৰ প্ৰায় ৫০ হাজাৰ কোটি টকা বিদেশলৈ যোৱাৰ পৰা ৰাহি হৈছে। আৰু ইথানল মিশ্ৰণৰ বাবেই প্ৰায় একে হাজাৰ কোটি টকা আমাৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ হাতলৈ গৈছে। অৰ্থাৎ যি ধন আগতে বিদেশলৈ গৈছিল, সেই ধন এক প্ৰকাৰে আমাৰ কৃষকসকলে লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ নতুন ভাৰতত আন এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। আজি দেশে ডাঙৰ ডাঙৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰি সেয়া প্ৰমাণ কৰি দেখুৱাইছে। কেইবছৰমান পূৰ্বে দেশখনে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে পেট্ৰ’লত ১০ শতাংশ পৰ্যন্ত ইথানল মিহলোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব কৰিব। আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলৰ সহায়ত দেশে এই লক্ষ্য আগতীয়াকৈ লাভ কৰিছে। আঠ বছৰ পূৰ্বে আমাৰ দেশত ইথানলৰ উৎপাদন আছিল মাত্ৰ প্ৰায় ৪০কোটি লিটাৰ। আজি প্ৰায় ৪০০ কোটি লিটাৰ ইথানল উৎপাদন হৈ আছে। ইমান বৃহৎ পৰিমাণত ইথানল বনোৱাৰ কেঁচামাল আমাৰ কৃষকৰ পথাৰৰ পৰা আহে। বিশেষকৈ চুপাৰি খেতিয়কসকলে ইয়াৰ পৰা বহুখিনি লাভৱান হৈছে।
দেশে কেনেদৰে ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলক মই তাৰ আন এটা উদাহৰণ দিওঁ। ২০১৪ চনলৈ দেশত মাত্ৰ প্ৰায় ১৪ কোটি এলপিজি গেছ সংযোগ আছিল। দেশৰ আধা জনসংখ্যা, মাতৃ-ভগ্নী, পাকঘৰৰ ধোঁৱাৰে ভৰি আছিল৷ ভগ্নী-কন্যাৰ অসুস্থতা আৰু অসুবিধাৰ ফলত হোৱা ক্ষয়-ক্ষতিৰ প্ৰতি পূৰ্বতে গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। মই আনন্দিত যে আজি উজ্জ্বলা আঁচনিৰ পৰাই ৯ কোটিৰো অধিক গেছ সংযোগ দৰিদ্ৰ ভগ্নীসকলক দিয়া হৈছে। এতিয়া আমি দেশত প্ৰায় ১০০% লোকক এলপিজি সংযোগ প্ৰদানৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’লো৷ ১৪ কোটিৰ পৰা বৃদ্ধি পাই আজি দেশত প্ৰায় ৩১ কোটি গেছ সংযোগ আছে। ইয়াৰ ফলত আমাৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়াল, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকসকলৰ বাবে বহু সুবিধা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশত চিএনজি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ লগতে দুৱাৰে দুৱাৰে সস্তীয়া পাইপযুক্ত গেছ যোগান ধৰাৰ কামো তীব্ৰ গতিত চলি আছে। আমাৰ দেশত ৯০ৰ দশকত চিএনজি ষ্টেচন আৰম্ভ হৈছিল। ৮ বছৰ আগলৈকে দেশত ৮০০ৰো কম চিএনজি ষ্টেচন আছিল। ঘৰত পাইপেৰে গেছ সংযোগো কেইলাখমান লোকৰহে আছিল৷ আজি সমগ্ৰ দেশতে ৪.৫ হাজাৰতকৈ অধিক চিএনজি ষ্টেচন আছে আৰু পাইপ গেছ সংযোগৰ পৰিসংখ্যাই ১কোটি স্পৰ্শ কৰিছে। আজি আমি যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছো, তেতিয়া দেশখনেও এই লক্ষ্যত কাম কৰি আছে যে অহা কেইবছৰমানত দেশৰ ৭৫ শতাংশতকৈ অধিক পৰিয়ালে পাইপযোগে গেছ লাভ কৰিব।
আজি আমি যিবোৰ শ শ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ গেছ পাইপলাইন স্থাপন কৰিছো, আমি যিবোৰ আধুনিক উদ্যোগ-কাৰখানা স্থাপন কৰিছো, সেইবোৰৰ পৰা আটাইতকৈ বেছি লাভৱান হ’ব আমাৰ নৱপ্ৰজন্ম। দেশত ক্ৰমাগতভাৱে সৃষ্টি হ’ব সেউজ চাকৰিৰ বাবে নতুন নতুন সুযোগ, বৃদ্ধি হ’ব কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ। আজিৰ সমস্যাই আমাৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক অসুবিধা নিদিয়ে। এয়া প্ৰকৃত উন্নয়ন, এয়াই হৈছে উন্নয়নৰ প্ৰতি প্ৰকৃত দায়বদ্ধতা।
সতীৰ্থ,
ৰাজনীতিত যদি স্বাৰ্থপৰতা আছে, তেন্তে যিকোনো ব্যক্তিয়ে আহি পেট্ৰ’ল-ডিজেল বিনামূলীয়াকৈ দিয়াৰ ঘোষণা কৰিব পাৰে। এনে পদক্ষেপে আমাৰ সন্তানৰ পৰা তেওঁলোকৰ অধিকাৰ কাঢ়ি নিব, দেশ আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাত বাধা দিব। এনে স্বাৰ্থপৰ নীতিৰ বাবে দেশৰ সৎ কৰদাতাৰ বোজাও বাঢ়িব। যিসকলে নিজৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে এনে ঘোষণা কৰে তেওঁলোকে কেতিয়াও নতুন প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ নকৰে। কৃষকক মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি দিব, কিন্তু কৃষকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ বাবে ইথানলৰ দৰে উদ্ভিদ স্থাপন নকৰিব। বৃদ্ধি পোৱা প্ৰদূষণৰ ওপৰত তেওঁলোকে অমূলক আলোচনা কৰিব, কিন্তু ইয়াক ৰোধ কৰিবলৈ যি কৰিব লাগিব তাৰ পৰা পলাই ফুৰিব।
মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
এয়া নীতি নহয়, অনীতিহে। এয়া ৰাষ্ট্ৰৰ হিতৰ বাবে নহয়, ৰাষ্ট্ৰৰ অহিত হে৷ এয়া ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ নহয়, জাতিটোক পিছুৱাই নিয়াৰ প্ৰয়াস। দেশখনে যিবোৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, সেইবোৰৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ইয়াক এটা স্পষ্ট উদ্দেশ্য, আনুগত্য, নীতিৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ শিখৰত উপনীত হ’ব লাগিব আৰু চৰকাৰে বহু টকা বিনিয়োগ কৰিব লাগিব। যেতিয়া চৰকাৰৰ হাতত টকা নাথাকিব, তেওঁলোকৰ হাতত টকা নাথাকিব, তেতিয়া ইথানল প্লাণ্ট, জৈৱ গেছ প্লাণ্ট, ডাঙৰ ডাঙৰ সৌৰ প্লাণ্ট, হাইড্ৰ’জেন গেছ প্লাণ্ট যিবোৰ আজি স্থাপন কৰা হৈছে সেইবোৰো বন্ধ থাকিব। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে আমি জীয়াই থাকো বা নাথাকো, এই দেশ সদায় থাকিব, যুগ যুগ ধৰি জীয়াই আছে, যুগ যুগ ধৰি জীয়াই থাকিব। ইয়াত বাস কৰা সন্তানসকল সদায় থাকিব। আমাৰ ভৱিষ্যৎ সন্তানৰ ভৱিষ্যত নষ্ট কৰাৰ অধিকাৰ আমাৰ নাই।
বন্ধুসকল,
যিসকলে স্বাধীনতাৰ বাবে নিজৰ প্ৰাণ বলিদান দিছিল, তেওঁলোকেও এই অনন্ত আত্মাৰে কাম কৰিছিল। যদি তেওঁলোকেও তেতিয়া নিজৰ কথা ভাবিব, নিজৰ স্বাৰ্থপৰতা দেখিছে, তেন্তে তেওঁলোকৰ জীৱনতো কোনো অসুবিধা নহ’ব। কষ্ট, গুলী, ফাঁচী, অত্যাচাৰৰ পৰা তেওঁলোকে পলায়ন কৰিলেহেঁতেন, কিন্তু তেওঁলোকৰ সন্তান অৰ্থাৎ আমি ভাৰতবাসীয়ে আজি স্বাধীনতাৰ অমৃত উৎসৱ পালন কৰিব পৰা নাই। এই আগষ্ট মাহটো বিপ্লৱৰ মাহ। সেয়ে দেশ হিচাপে আমি এনে প্রতিটো ধাৰা বৃদ্ধি হ’বলৈ নিদিওঁ বুলি প্রতিশ্রুতি ল’ব লাগিব৷ এয়া দেশৰ সামূহিক দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত উৎসৱত আজি যেতিয়া দেশখনক ত্ৰিৰংগাৰ ৰঙেৰে অংকন কৰা হয়, তেতিয়া এনে কাম এটাও হৈছে, যাৰ প্ৰতি দেশবাসীৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছো। এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠানটোক বদনাম কৰাৰ, আমাৰ বীৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলক অপমান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। এনে লোকৰ মানসিকতা বুজি পোৱাটো জৰুৰী। আমি জানো যে কেতিয়াবা এজন ৰোগীয়ে দীঘলীয়া বেমাৰৰ চিকিৎসাত ভাগৰি পৰে, হতাশ হৈ পৰে, ভাল চিকিৎসকৰ পৰা পৰামৰ্শ লোৱাৰ পিছতো, যেতিয়া তেওঁ সুবিধা নাপায়, তেতিয়া তেওঁ যিমানেই শিক্ষিত নহওক কিয়, অন্ধবিশ্বাসৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰে। সি যাদু কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, যাদু, ক’লা যাদুত বিশ্বাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। একেদৰে আমাৰ দেশতো এনে কিছুমান মানুহ আছে যি নেতিবাচকতাৰ ঘূৰ্ণীবতাহত আবদ্ধ হৈ আছে, হতাশাত ডুব গৈ আছে। চৰকাৰৰ বিৰুদ্ধে মিছাৰ উপৰি মিছা কথা কোৱাৰ পিছতো এনে লোকক বিশ্বাস কৰিবলৈ জনতা জনাৰ্দন সাজু নহয়। এনে হতাশাত এইসকল লোককো এতিয়া ক’লা যাদুৰ ফালে মুৰ দিয়া দেখা গৈছে।
বৰ্তমান আমি ৫ আগষ্টত দেখিছো যে ক’লা যাদু বিয়পোৱাৰ বাবে কেনেদৰে বহু প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। এইসকল লোকে ভাবে যে ক’লা কাপোৰ পিন্ধিলে তেওঁলোকৰ হতাশা আৰু হতাশাৰ সময়ছোৱা শেষ হ’ব। কিন্তু তেওঁলোকে নাজানে যে যিমানেই ক’লা যাদু নকৰক কিয়, অন্ধবিশ্বাসক ডুব নাযাওক কিয়, জনসাধাৰণৰ আস্থা আৰু কেতিয়াও তেওঁলোকৰ প্ৰতি গঢ় লৈ নুঠে৷ মই এই কথাও ক’ম যে এই ক’লা যাদুৰ সন্মুখত স্বাধীনতাৰ অমৃত উৎসৱক অপমান নকৰিব, ত্ৰিৰংগাক অপমান নকৰিব।
বন্ধুসকল,
কিছুমান ৰাজনৈতিক দলৰ স্বাৰ্থপৰ নীতিৰ বিপৰীতে আমাৰ চৰকাৰে সবকা সাথ-সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ মন্ত্ৰৰ ওপৰত কাম কৰি যাব। উন্নয়নৰ বাবে ইতিবাচক বিশ্বাসৰ শক্তি এনেদৰে উৎপন্ন হৈ থাকিব বুলি মই নিশ্চিত। আকৌ এবাৰ হাৰিয়ানাৰ বহু সতীৰ্থ, কৃষক আৰু পশুপালকলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো। কাইলৈ পৱিত্ৰ ৰাখীবন্ধন উৎসৱ। ভাই-ভনীৰ মৰমৰ প্ৰতীক এই উৎসৱত প্ৰতিজন ভায়ে নিজৰ কৰ্তব্য পালনৰ সংকল্প পুনৰবাৰ লৈছে৷ কাইলৈ ​​এজন নাগৰিক হিচাপেও আমি দেশৰ প্ৰতি থকা কৰ্তব্য পালনৰ সংকল্প পুনৰবাৰ দোহাৰিব লাগিব। এই কামনাৰে মই মোৰ ভাষণ সামৰিছো৷ সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ!