Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of 2G Ethanol Plant in Panipat
10 AUG 2022 7:31PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Haryana Shri Bandaru Dattatreya ji, my cabinet colleagues Narendra Singh Tomar ji, Hardeep Singh Puri ji, Rameswar Teli ji, MPs, MLAs, my dear farmer brothers and sisters who are present in large numbers in Panipat, other dignitaries associated with this programme, ladies and gentlemen; Wishing you all a very Happy World Bio-fuel Day!
Today's event is very crucial for the farmers across the country including Panipat, Haryana. This modern ethanol plant in Panipat, which has become a bio-fuel plant, is just a beginning. This plant will also help in reducing pollution in Delhi-NCR and the entire Haryana. I congratulate the people of Haryana, especially the farmer sisters and brothers. Today Haryana deserves heartfelt congratulations for another reason as well. In the Commonwealth Games, Haryana's sons and daughters have made the country proud by performing brilliantly. They have brought several medals to the country. The energy depicted by the players of Haryana in the field of sports, will now be shown by the farms of Haryana by generating energy.
Friends,
In a country like ours that worships nature, bio-fuel is a synonym for protecting nature. Our farmer brothers and sisters understand this better. Bio-fuel for us means green fuel or environment saving fuel. The farmer brothers and sisters have been very much aware of this for centuries because you do not allow anything to get wasted in the entire process of sowing seeds to growing crops and then transporting it to the market. Farmers know how to use everything they grow in their fields. The field which grows food for the people also generates fodder for the animals. Most of our farmers know how to make good use of the stubble left behind in the fields after harvest. Stubble is used as animal feed and in many villages, it is also converted into pots. But it is also true that in areas like Haryana, where paddy and wheat are produced more, the stubble could not be fully utilized. Now the farmers here are getting another means of using the stubble and that is with a modern ethanol plant or a bio-fuel plant. The bio-fuel plant of Panipat will also be able to dispose of the stubble without burning. And there will be several other benefits simultaneously. Firstly, Mother Earth will not have to tolerate the pain that was caused to her by stubble burning before. Mother Earth used to burn in that fire but now she will get freedom from that pain. Mother Earth will also like the fact that the stubble will now be used in the right place. Secondly, the new system, the new machines and the new transportation facilities that are coming up for cutting and disposing crop residue as well as these new bio-fuel plants that are being set up, will help generate employment opportunities in all these villages. New opportunities will arise. The field of green jobs will be strengthened. Thirdly, the stubble which used to be a burden for the farmers would now become a means of additional income for them. Fourthly, pollution will be reduced and the contribution of farmers in protecting the environment will increase further. And the fifth benefit would be that the country would also get an alternative fuel. That is, the stubble which used to cause damage earlier will now produce these five nectars. I am glad that the work is underway to set up many such bio-fuel plants in different parts of the country.
Friends,
People who have a tendency to avoid problems by adopting short-cuts for political gains can never solve the problems permanently. Those adopting short-cuts may get accolades for a short while and also gain political brownie points, but the problem does not subside. That's why I say that adopting short-cuts leads to short-circuit. So, instead of following short-cuts, our government is engaged in finding permanent solutions to the problems. A lot has been said about the problems of stubble burning over the years. But the people using short-cuts could not give a solution to this. We understand the problems of the farmers regarding stubble. So, we are also giving them easy options to get rid of it.
We have provided financial assistance to the Farmer Producer Organizations or FPOs for the disposal of stubble. Up to 80 percent subsidy was also given for the purchase of modern machines related to it. Now this bio-fuel plant in Panipat is also going to help in providing a permanent solution to the problem of stubble. In this modern plant, apart from paddy and wheat stubble, the crop residue from maize, sugarcane bagasse and rotten grains will also be used to produce ethanol. That is, the farmers will be free from this big problem. Our food producers who used to burn stubble under compulsion and were maligned because of this, will now feel proud of the fact that they are also helping in the production of ethanol or bio-fuel and in nation building. The government has started another scheme, the Gobardhan scheme, to dispose of the cow dung from cows and buffaloes as well as the waste that comes out of the fields. Gobar Dhan Yojana is also becoming another medium of increasing the income of the farmers.
Friends,
Be it fertilizers, chemicals, edible oil, crude oil or gas, we have been heavily dependent on foreign countries for these products for the last several decades since independence. Therefore, as soon as the supply chain used to get disrupted due to global conditions, India too could not escape the repercussions. For the last 8 years, the country is also working on coming up with permanent solutions to these challenges. New fertilizer plants are being set up in the country, nano fertilizers are being produced and new missions have also started for edible oil. In the near future, all these initiatives will lead the country towards a permanent solution to these problems.
Friends,
In the 'Azadi Ka Amritkaal', the country is moving fast towards realizing the resolve of a self-reliant India. Our villages and farmers are the greatest examples of self-reliance. Farmers get their necessities to a large extent from their villages itself. The socio-economic system of the village is such that everyone comes together to fulfil each other's needs. This is the reason why the culture of savings is also very strong among the people of the villages. This culture is also saving the money of the country. In the last 7-8 years, about 50 thousand crore rupees of the country have been saved from going abroad as a result of ethanol blending in petrol. And about the same money has gone to the farmers of our country because of ethanol blending. That is, the money which used to go abroad has in a way been received by our farmers.
Friends,
Another great change has taken place within the new India of the 21st century. Today the country is making big resolutions and also fulfilling them. A few years ago, the country had set a target of blending up to 10 per cent ethanol in petrol. With the help of our farmer brothers and sisters, the country has achieved this target ahead of time. Eight years ago, the production of ethanol in our country was only around 40 crore litres. Today, about 400 crore litres of ethanol is being produced. The raw material for producing ethanol in such large quantities comes from the fields of our farmers. The sugarcane farmers in particular have benefited a lot from this initiative.
Let me give another example to my farmer brothers and sisters of how the country is achieving major goals. Till 2014, there were only around 14 crore LPG gas connections in the country. Half of the country's population, our mothers and sisters, were left to suffer in the kitchen smoke. The harm caused to their health and the inconvenience of sisters and daughters were not taken care of earlier. I am glad that today more than 9 crore gas connections have been given to poor sisters with the Ujjwala scheme itself. Now we have almost reached 100% LPG coverage in the country. There are about 31 crore gas connections in the country today, increasing from 14 crores. This has benefitted the poor families and the middle class to a great extent.
Friends,
Work is also going on at a rapid pace to expand the CNG network in the country and to provide affordable piped gas to every household. CNG stations were started in our country in the 90s. Till 8 years back, there were less than 800 CNG stations in the country. Piped gas connections in homes were only a few lakhs. Today there are more than 4500 CNG stations across the country and the figure of piped gas connections is touching 1 crore. Today, as we are completing 75 years of independence, the country is also working on the goal of covering more than 75 per cent of the households in the country with piped gas in the next few years.
Friends,
Our young generation will be benefitted the most with the hundreds of kilometres long gas pipelines that we are laying down as well as the modern plants and factories that we are setting up today. New opportunities for Green Jobs will be created continuously in the country and employment opportunities will increase. Today's challenges will not trouble our future generations. This is true development. This is true commitment towards development.
Friends,
If there is selfishness in politics, then anyone can come and announce the giving away of free petrol and diesel. Such steps will take away the rights from our children and will prevent the country from becoming self-reliant. Due to such selfish policies, the burden of honest tax payers of the country will also increase. Those who make such announcements for their political interests will never invest in new technologies. They will make false promises to the farmers, but will not set up plants like ethanol plants to increase the income of the farmers. They will make shallow promises on controlling air pollution, but will run away from taking the necessary actions to stop it.
My dear brothers and sisters,
This is not a policy but imprudence. This has nothing to do with national interest but everything to do with harming the national interest. This is not nation building, it is an attempt to push the nation back. To deal with the challenges that the country is facing, it needs a clear intention, sincerity and a policy. For this, a lot of hard work is needed and the government has to invest a lot of money. If the governments do not have money, then even these ethanol plants, biogas plants, big solar plants, hydrogen gas plants which are being installed today will also be shut down. We must remember that whether we are there or not, this nation will always be there. It has survived for centuries and will continue to live for centuries. The children living in this nation will always be there. We do not have the right to ruin the future of our upcoming generations.
Friends,
Those who had sacrificed their lives for freedom had also worked in this eternal spirit. If they too had thought of themselves, if they had been selfish, then there wouldn't have been any trouble in their lives too. They would have escaped from hardships, bullets, gallows, tortures, but their children, that is, we the people of India, would not have been able to celebrate the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' today. This month of August is the month of revolution. Therefore, as a country, we have to take a pledge to not allow any such trend to grow. This is a collective responsibility of the country.
Friends,
In this 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', when the country is painted in the colours of the tricolour and independence, an incident has come to the forefront. I want to draw the nation's attention towards it. An attempt has been made to disgrace this holy occasion and to disparage our brave freedom fighters. It is important to understand the mentality of such people. We know that sometimes a patient gets tired of the treatment of his long-term illness when he does not get any benefit despite consulting good doctors. Then no matter how educated he is, superstition starts growing in him. He starts using sorcery and starts believing in black magic. Similarly, there are some people in our country who are trapped in the vortex of negativity and are immersed in despair. Even after telling heaps of lies against the government, the public was not ready to trust such people. In such desperation, these people are also now apparently turning towards black magic.
We have seen on 5th August how a lot of effort was made to spread black magic. These people believe that by wearing black clothes, their period of despair and frustration will end. But they don't know that no matter how much black magic or superstition they might use, the public will never trust them again. And I would also say that with such actions, don't try to insult the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' or the tricolour.
Friends,
Unlike the selfish policies of some political parties, our government will continue to work on the mantra of 'Sabka Saath- Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. I am sure that the energy of positive beliefs about development will continue to be generated like this. Once again, congratulations to the crores of friends, farmers and livestock rearers of Haryana. Tomorrow is the sacred festival of Raksha Bandhan. On this festival that symbolises the affection of a brother and a sister, every brother reiterates his resolve to perform his duty. Tomorrow as a citizen, we too must reiterate our resolve to fulfil our duty towards the country. With this wish I end my speech. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পানীপত্তা ২জি ইথানোল প্লান্ত শঙ্গাবগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
10 AUG 2022 7:31PM by PIB Imphal
খুরুমজরী,
হরিয়ানাগী রাজ্যপাল শ্রী বন্দারু দত্তাত্রেয়া, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা মরুপ ওইরিবা নরেন্দ্র সিংহ তোমরজী, হরদীপ সিংহ পুরীজী, রামেশ্বর তেলীজী, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, পানীপত্তা তিল্লীবা মশিং য়াম্লবা ঐগী নুংশিরবা লৌমী ইচিল-ইনাওশিং, থৌরম অসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশিং, নুপী অমসুং নুপাশিং, পুম্নমক্তা ঐহাক্না মালেমগী বাইওফ্যুল নুমিৎনা লাকপদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
ঙসিগী থৌরম অসি হরিয়ানাগী পানীপত য়াওনা লৈবাক পুম্বগী লৌমীশিংগীদমক য়াম্না মরু ওই। বাইও-ফ্যুল প্লান্ত অমা ওইরিবা পানীপতকী মোদর্ন ইথানোল প্লান্ত অসি শুপ্নগী অহৌবা অমনি। প্লান্ত অসিনা দিল্লী, হরিয়ানা অমসুং এন.সি.আর.দা পোলুসন থোকপা হন্থহনবদা মতেংসু পাংলগনি। ঐহাক্না হরিয়ানাগী মীয়াম মরু ওইনা লৌমী ইচিল ইনাওশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অমরোমদা হরিয়ানা অসি মরম অমগীসু থাগৎফম থোকই। কম্মনৱেল্থ গেমসতা হরিয়ানাগী মমোম অমসুং মপারীশিংনা শীংথানীংঙাই ওইরবা পর্ফোরমেন্স উৎতুনা লৈবাক অসিবু চাউথোকচাবা পোকহনখি, লৈবাক অসিগীদমক মেদল কয়া লৌরকখি। স্পোর্তসকী লমদা হরিয়ানাগী শান্নরোয়শিংনা উৎখিবা থৌনা অদুগা চপ মান্ননা হরিয়ানাগী লৌবুকশিংনা হৌজিক ইনর্জী পুথোক্লগনি।
মরুপশিং,
মহৌশাবু থৌনিজরিবা ঐখোয়গুম্বা লৈবাক অমদা বাইওফ্যুল অসি মহৌশাবু ঙাকশেনবগী পাংখক ওই। ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা মসিগী মরমদা হেন্না নীংথিনা খঙই। ঐখোয়গীদমক্তা বাইওফ্যুল হায়বা অসি গ্রীন-ফ্যুল, অকোইববু কল্লিবা ফ্যুল হায়বনি। লৌমি ইচিল-ইনাওশিংনা চহি লিশিং কয়াদগী খঙনরক্লি মদুদি মহৈ-মরোংগী মরু হুনবদগী হৌরগা মহৈ-মরোং লোকপা ফাওবা অমসুং মদুগী মতুংদা কৈথেলদা পুথোক-পুশিন তৌবা ফাওবা, অদোম্না করিগুম্বা অমত্তা মাংহন তাকহনদে। লৌমিশিংনা মখোয়গী লৌবুক্তা থাবা পোৎ খুদিংমক মতৌ করম্না শীজিন্নগদগে হায়বদু খঙই। মীয়ামগীদমক চানবা থাবা লৌবুক্তা, শা-শনশিংগী মচিঞ্জাকসু লাকই। ঐখোয়গী লৌমি অয়াম্বনা লৌরোক লোইরবা মতুংদা লৌবুক্তা লেমহৌরিবা চরুখোকশিং অদু মতৌ করম্না অফবা মওংদা শীজিন্নগদগে হায়বদু খঙই। চরুখোকশিং অসি শা-শনগী মচিঞ্জাক শেম্বদা শীজিন্নৈ, খুঙ্গং কয়াদা চরুখোক অসি মৈ থানবগীদমক্তসু শীজিন্নৈ। অদুবু মসিসু অচুম্বনি মদুদি হরিয়ানাগুম্বা মফমশিংদা ফৌ অমসুং গেহু হেন্না পুথোকপা মফমশিংদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অসি মপুং ফানা শীজিন্নবা ঙমখিদে। হৌজিক্ মফম অসিদা লৈরিবা লৌমিশিংনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং শীজিন্নবগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ফংলে। অমসুং মদুদি - মোদর্ন ইথানোল প্লান্ত, বাইও-ফ্যুল প্লান্ত অসিনি। পানীপত্তা লৈরিবা বাইওফ্যুল প্লান্ত অসিনা চরুখোকশিংবু মৈ থাদোক্তনা মাঙহনবা ঙম্লগনি। মসিদগী অমা অনিখক্তং কান্নবদা নত্তনা হীরম কয়াদা কান্নবা ফংমিন্নরগনি। অহানবা কান্নবা অসি চরুখোকশিং মৈ থাবনা পীরিবা অৱা-চৈথেংদগী মালেম ইমাবু মনীং তমহল্লগনি। মালেম ইমানা চরুখোকশিং অসি মফম চানা শীজিন্নখ্রে হায়না নুংঙাইবা পোক্লগনি। অনিশুবা কান্নবা অসিনা চরুখোক ককপগী অমসুং মসিবু মাংহনবগী অনৌবা সিস্তেমশিং, পুথোক-পুশিন তৌবগী অনৌবা ফেসিলিতীশিং অমসুং অনৌবা বাইওফ্যুল প্লান্তশিং অসিনা খুঙ্গংশিং অসিদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি। গ্রীন জোবশিংগী লম অসি মপাঙ্গল কনখৎলগনি। অহুমশুবা কান্নবা অসিনা লৌমীশিংদা পোৎলুম অমা ওইরম্বা, অৱাবা পোৎশক অমা ওইরম্বা চরুখোকশিং অসি মখোয়দা অহেনবা শেন্থোক লৈনবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি। মরিশুবা কান্নবনা পোলুসন হন্থহল্লগনি অমসুং অকোইববু ঙাক-শেনবদা লৌমীশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসি হেনগৎলগনি। অমসুং মঙাশুবা কান্নবনা লৈবাক অসিনা অতোপ্পা ফ্যুল অমা ফংলগনি। হায়বদি মমাংদা অমাং-অতা থোকহনখিবা চরুখোক অদু, মদুদগী অমৃত মঙা অসি পুথোক্লগনি। লৈবাক অসিঈ তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা অসিগুম্বা বাইওফ্যুল প্লান্ত কয়া অমা লিংখৎনবা থবক পাইখৎলিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
রাজনিতীগী ওইবা খুদোংচাবা লৌনবগীদমক অশম্বা লম্বেল থিদুনা সমস্যাশিংবু নাথৈদুনা থম্নবা হোৎনরিবা মীওইশিংনদি করিগুম্বা সমস্যা অমত্তা মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহনবা ঙম্লোই। অশম্বা লম্বেলশিং অদু মতম খরগী ওইনা শীংথারম্বা য়াই, অমসুং রাজনিতীগী ওইবা খুদোংচাবা খরা ফংখিবদি য়াই, অদুবু সমস্যা অদুদি কৈদৌনুংদা কোকপা নাইরোই। অশম্বা লম্বেল থিবনা শোর্ত সর্কিৎ শোইদনা থোক্কনি। অশম্বা লম্বেল চৎপগী মহুত্তা, ঐখোয়গী লৈঙাক অসিনা সমস্যাশিংবু মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহন্নবা কন্না হোৎনরি। চহি কয়াগী মমাংদগী চরুখোকশিংগী মতাংদা পন্নদুনা লাক্লি। অদুবু অশম্বা লম্বেল থীবগী ৱাখল্লোন অসিনদি কোকহনবা ঙমলমদ্রে। লৌমিশিংগী চরুখোক্কা মরী লৈনবা সমস্যাশিংগী মতাংদা ঐখোয়না খঙই, মরম অদুনা ঐখোয়না মখোয়দা মসিদগী অৱাবা কোকহন্নবা ইচম চম্বা ওপ্সনশিংসু পীরি।
চরুখোক্কীদমক শেলগী তেংবাং পীনবা ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.)দা ক্রোপ রেসিদ্যুগী মোদর্ন মেছিনরীদা চাদা ৮০গী সবসিদী পীখি অমসুং হৌজিক মসিগী মোদর্ন প্লান্ত অসিনা সমস্যা অসিগী মতম চুপ্পগী ওইবা ৱারোইশিন অমা পীবদা মতেং পাংলগনি। মসিগী মোদর্ন প্লান্ত অসিদা, চেং অমসুং গেহুগী থাউগা লোয়ননা, লেমহৌরিবা চরু, চুগি বাগাস, অপুম্বা চেং, হায়রিবা পুম্নমক অসি ইথানোল পুথোকপদা শীজিন্নগনি। হায়বদি লৌমীশিংগী অৱাবা কোকহল্লগনি হায়বনি। চুরুখোক মৈ থাদবা য়াদবনা মরম ওইদুনা চৈবীরম্বা লৌমীশিং অদুনা হৌজিক্তি বাইও-ফ্যুল পুথোকপা অমসুং জাতি শেমগৎপদা শরুক তম্বা অসিদা চাউথোকচবা পোক্লগনি। পানীপত্তা লৈরিবা সরকারনা অতোপ্পা স্কিম অমা হৌদোকখ্রে, গোবরধন স্কিম, শন-ইরোইশিংগী শনথী অদু হুনদোক্নবা গোবর ধন য়োজনাসু লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগত্হন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
হার ওইরো, কেমিকেল ওইরো, অচাথাও ওইরো, ক্রুদ ওইল ওইরো, গ্যাস ওইরো, ঐখোয়না নিংতম্বগী চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী মপান লৈবাকশিংদা য়াম্না মখা পোল্লি। মরম অদুনা মালেমগী ফিভমশিংনা মরম ওইদুনা সপ্লাই চেন অসি খুদোংথিবা থোকহল্লবা মতমদা ভারতসু অৱাবা অসিদগী নান্থথোকপা ঙমদে। হৌখিবা চহি ৮দগী লৈবাক অসিনা শীংনবশিং অসিগী মতম চুপ্পগী ওইবা ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনরি। লৈবাক অসিদা অনৌবা ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং লিংখৎলি, নেনো ফর্তিলাইজরশিং পুথোক্লি, অচাথাওগীদমক অনৌবা মিসনশিংসু হৌখ্রে। লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা, মসি পুম্নমক অসিনা লৈবাক অসিবু সমস্যাশিং অসি মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহনবগী মায়কৈদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
নীংতম্বগী অমৃতকাল অসিদা লৈবাক অসিনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারতকী ৱারেপ অদু মংফাওনহন্নবগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং অমসুং ঐখোয়গী লৌমীশিং অসি আত্মনির্ভরগী খ্বাইদগী চাউবা খুদমনি। লৌমীশিংনা মখোয়গী দরকার ওইবশিং অদু মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা খোমজিল্লি। খুঙ্গংগী সোসিও-ইকোনোমিক সিস্তেম অসি অসিগুম্বা মখলগী ওইরি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না অমনা অমগী দরকার ওইবশিং অদু মপুং ফাহন্নবা পুন্না চুংশিন্নরি। মসিনা মরম ওইদুনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী মরক্তা সেভিং তৌবগী তেন্দেন্সিসু য়াম্না কনখৎহল্লি। মখোয়গী তেন্দেন্সি অসিনা লৈবাক অসিগী শেলসু কনবা ঙম্লি। পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিন্দুনা হৌখিবা চহি ৭-৮ অসিদা মপান্দা লুপা করোর লিশিং ৫০ হেন্না চৎখিগদবদগী কনবা ঙমহৌরে। অমসুং ইথানোল য়ানশিনবসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ওইনা হায়রিবা শেনফম অসিগা মান্নবা চাংদা ফংহনখি।
মরুপশিং,
২১সুবা চহিচাগি অনৌবা ভারত্তা অতোপ্পা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে। ঙসি লৈবাক অসিনা অচৌবা ফিরেপশিং লৌরি অমসুং মদু মংফাওনহল্লি। চহি খরগী মমাংদা লৈবাক অসিনা পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ১০ ফাওবা য়ানশিন্নবা পান্দম ফংনবা ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগী মতেংনা লৈবাক অসিনা পান্দম অসি মতম চানা ফংবা ঙম্লে। চহি ৮ ফাওবগী মমাংদা লৈবাক অসিদা ইথানোল লিতর করোর ৪০ খক্তা পুথোক্লমখি; হৌজিক্না লিতর করোর ৪০০ পুথোকপা ঙম্লে। অসিগুম্না চাউনা ইথানোল পুথোক্নবগী রো মেতরিয়েল অসি ঐখোয়গী লৌমীশিংগী লৌবুকশিংদগী লাকই। মরুওইনা চুগী লৌমীশিংনা মসিদগী কান্নবা কয়া অমা ফংলে।
লৈবাক অসিনা মতৌ করম্না অচৌবা পান্দমশিং ফংলিবনো হায়বগী অতোপ্পা খুদম অমা ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংদা পীজগে। ২০১৪ ফাওবদা লৈবাক অসিদা এল.পি.জি. গ্যাস কন্নেক্সন করোর ১৪রোমতমক লৈরম্মি। লৈবাক অসিগী মীশিং তংখাই, ইমাশিং অমসুং ইচল ইচেশিংনা চাকখুমগী মৈখু মরক্তা লৈরমখি। হকচাংগী ফিভম ফৎলক্তবা অমসুং খুদোংচাদবা কয়ানা শোকহল্লবা ইচল ইচাশিংবু মমাংদা নীংথিনা য়েংশিনবীরমদে। উজ্জ্বলা স্কিম খক্তগী মখাদা লাইরবা নুপীশিংদা গ্যাস কন্নেক্সন করোর ৯ হেন্না পীবা ঙমখিবসিগীদমক নুংঙাইবা পোকচৈ। হৌজিক্তি লৈবাক অসিদা এল.পি.জি. পুশিনবগী চাং অসি ১০০% য়ৌরক্লে। ঙসিদি লৈবাক অসিদা গ্যাস কন্নেক্সন করোর ১৪দগী হেনগৎতুনা করোর ৩১ রোম লৈরে। মসিনা ঐখোয়গী লাইরবা ইমুং, মিদল ক্লাসকী মীওইশিংদা খুদোংচাবা কয়া অমা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা সি.এন.জি.গী নেৎৱার্ক পাকথোক-চাউথোকহন্নবা অমসুং য়ুমথোং খুদিংদা শেল য়াম্না চংদবা পাইপ গ্যাস ফংহন্নবা থবকসু খোঙজেল য়াংনা চত্থরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ৯০গী মতমদা সি.এন.জি.গী থবক পাইখৎপা হৌখি। চহি ৮গী মমাং ফাওবদা লৈবাক অসিদা সি.এন.জি. স্তেসন ৮০০দগী তানা লৈরমখি। পাইপকী গ্যাস কনেক্সনশিংসু লাখ খরা খক্তমক লৈরমখি। ঙসি লৈবাক শিনবা থুংনা সি.এন.জি.গী স্তেসন লিসিং ৪.৫ হেন্না লৈরে অমসুং পাইপকী গ্যাস কনেক্সনগী ফিগর অসি করোর ১ য়ৌরি। ঙসি ঐখোয়না নীংতম্বগি চহি ৭৫ শুরকপা মতমদা লৈবাক অসিনা মথংগী চহি খরদা লৈবাক অসিগী ইমুং চাদা ৭৫ হেন্না পাইপকী গ্যঅস ফংহন্নবা পান্দম অদুদা থবক পাইখৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না শারিবা কিলোমিতর লিশিং কয়া শাংবা গ্যাস পাইপলাইনশিং, মোদর্ন প্লান্তশিং, ঐখোয়না লিংখৎলিবা ফেক্তরিশিং হায়রিবশিং অসিদগী ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলনা খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা ফংলগনি। লৈবাক অসিদা লেপ্তনা গ্রিন জোবকী অনৌবা খুদোংচাবশিং লৈহল্লগনি, থবক ফংবগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি। ঙসিগী সমস্যাশিং অসিনা ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংদা অৱাবা পীররোই। মসি তশেংবা চাউখত্পনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা রাজনিতীদা মশাগী ওইজবা থিনরক্লগদী, পেত্রোল অমসুং দিজল ফাওবা লেম্না পীগনি হায়না লাউথোকপা ঙম্নগনি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা ঐখোয়গী হৌরক্লিবশিংদগী হক মৎপীগনি অমসুং লৈবাক অসিনা মরোমদোম লেপচনবা হোৎনরিবসিসু মায় পাক্লোই। অসিগুম্বা ওইজবতা থিবা থৌশিলশিং অসিনা লৈবাক অসিগী থম্মোই শেংনা তেক্স পীজরিবা মীওইশিংদা অৱাবা পোৎলুম হেনগৎহনগনি। অসিগুম্বশিং লাউথোকখিবশিংনা মখোয়গী রাজনিতীগী ওইবা ওইজবা থীবনা মরম ওইরগা অনৌবা তেক্নোলোজীদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরোই। মখোয়না লৌমীদা মীনমগনি, অদুবু লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগত্হন্নবা ইথানোলগুম্বা প্লান্তশিং লিংখৎলোই। মখোয়না পোলুসন হেনগৎলকপগী মতাংদা নুংশিৎকী মতাংদা ৱা ঙাংগনি, অদুবু মসি থিংনবা মখোয়না তৌগদবা থবকশিংদগীদি লাপথোক্কনি।
ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
মসি পোলিসি নত্তে, মসি কাংলোন চুমদবনি। মসি জাতিগী য়াইফনবা নত্তে, মসি জাতিগী মাংনবনি। মসি জাতি শেমগত্পা নত্তে, মসি জাতিবু শোত্থনবা হোৎনবনি। লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা ময়েক শেংবা ৱাখল্লোন অমা, পুকচেল শেংবা, পোলিসি অমা মথৌ তাই। মসিগীদমক কন্না হোৎনবা তাই অমসুং সরকারনা শেল য়াম্না থাদগদবনি। করিগুম্বা সরকারদা শেল লৈতবা তারবদি ইথানোল, বাইওগ্যাস অসিগুম্বা প্লান্তশিং অমসুং সোলর প্লান্তশিং অসি লেপখিগনি। ঐখোয়না নীংশিংগদবনি ঐখোয় লৈত্রবসু জাতি অসিদা মতম চুপ্পদা লৈহৌখিগনি, মসিদা হিংলিবা অঙাংশিং অসিদা মতম চুপ্পদা লৈহৌখিগনি। ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগী তুংলমচৎ মাংহন্নবগী হক ঐখোয়দা লৈতে।
মরুপশিং,
নীংতম্বগীদমক মখোয়গী থৱায় থাখ্রবশিংনা মসিগী মুৎনাইদ্রবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা থবক তৌখি। মখোয়না মতম অদুদা মখোয় মশাগী খল্লম্বা তারবা, মখোয়না ওইজবা থীবা তারবদি মখোয়গী পুন্সিদা অৱাবা থেংনরমলোই। মখোয়না অৱাবা, নোংমৈ মরু, মীওৎ-মীনৈদগী নান্থোক্লমগনি, অদুবু মখোয়গী মচাশিং, হায়বদি ভারতকী মীয়ামনা ঙসি আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসি পাঙথোকপা ঙম্লমলোই। ওগস্তকী থা অসি নীংতম লানগী থানি। জাতি অমা ওইনা ঐখোয়না অসিগুম্বা মওং অমদা লাক্তনাবা হোৎনগনি হায়না ঐখোয়না ৱাশক অমা লৌরসি।
মরুপশিং,
অমৃত মহোৎসব অসিদা লৈবাক অসিবু মচু অহুমগী মচুনা শংলিবা মতম অসিদা মহাক্না লৈবাক অসিগী মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনজনিংবা করিগুম্বা অমা লৈরে। অসিগুম্বা শেংলবা থৌরম অসিবু লৈখা তাহন্নবা থৌরাং অমসুং ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লৈবাক অসিগী নীংতম লান্মীশিংবু ইকাই ফীরুক খুম্নবা থৌরাং অমা শিনলক্লে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা অসিগুম্বা মীওইশিংগী ৱাখল্লোন অসিসু খঙদোকপা য়াম্না তঙাইফদে। ঐখোয়না খঙই মদুদি করিগুম্বা মতমদা অনাবা অমনা মহাক্কী মতম শাংনা অনাবা লায়েংবা ৱানা থোকই, ৱাখল নুংঙাইতবা ফাওই, অফবা দোক্তরশিংগী পাউতাক লৌরবসু, মহাক্না কান্নবা ফংদবা মতমদা, মদুগী মতুংদা মহাক কয়া য়াম্না লাইরিক হৈবা ওইরবসু, অরানবা থাজবগী মায়কৈদা চংশিনবা হৌরকই। মহাক্না জাদু-মন্ত্র তৌবা হৌই, কালা জাদুদা থাজবা হৌই। মতৌ অসুম্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মীওই খরা অমসু ফত্তবা ৱাখলদা লুপতুনা অমসুং অৱাবা ঈপাক্তা ইরাক্নদুনা লৈরি। লৈঙাক অসিগী মাইয়োক্তা ওইদবা কয়া ঙাংদুনসু মীচম মীয়াম্নদি অসিগুম্বা মীওইশিং অসিবু অমুক হন্না থাজবা ঙম্লরোই। উপাই লৈত্রবা মতমসিদদি মখোয়না কালা জাদুদা মায় ওনশিল্লকপা উরি।
হৌজিক ঐখোয়না ওগস্ত ৫দা উবা ফংলে মদুদি মতৌ করম্না কালা জাদু শন্দোক্নবা হোৎনবগে। মীওইশিং অসিনা মখোয়গী অৱাবা মতম অসি অমুবা ফি শেৎলগা কোক্কনি হায়না খল্লি, মখোয়না কালা জাদু অমসুং অমম্বদা থাজবা থমজরবসু মীয়াম্না মখোয়দা অমুক হন্নদি থাজবা থম্লরোই। অদুগা ঐহাক্না মসিমসু হায়গনি মদুদি কালা জাদু অসিগী মমাংদা, আজাদীকা অমৃত কা মহোৎসব অসিবু লান্না লমজিংবীগনু, মচু অহুমগী ফিরালবু খোঙ্গোইনবীগনু।
মরুপশিং,
রাজনিতিগী দল খরগী মশাগী ওইজবা থীবগী থৌশিলগা মান্নদনা ঐখোয়গী সরকারনা সবকা সাথ- সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রদা মখা তানা থবক তৌগনি। চাউখৎ-থৌরাংশিংগীদমক পোজিতিব ওইবা থাজবগী ইনর্জি অসি মখা তানা অসিগুম্না শেমগৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ। অমুক হন্না হরিয়ানাগী মরুপ কয়া, লৌমী অমসুং শা-শন লোইবা কয়া অমদি ইচিল-ইনাওশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। হয়েং অসি রক্ষা বন্ধনগী শেংলবা কুম্মৈনি। কুহ্মৈ অসুদনা মচিল-মনাওগী নুংশিবা অদু তাক্লি মপুং/মৌপা খুদিংমক্না মখোয়গী থৌদাং অদু পাঙথোক্নবা নৌহৌনা দিরেপ হয়েং প্রজা অমা ওইনা ঐখোয়না লৈবাক অসিগীদমক ঐখোয়গী থৌদাং অদু মপুং ফাহন্নবা ঐখোয়গী ৱারেপ্ অদু অমুক হন্না ফোঙদোক্কদবনি। মসিগী অপাম্বা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱা ঙাংবা অসি লোইশিনজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!