Prime Minister's Office
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the nation from the ramparts of the Red Fort on the 76th Independence Day
15 AUG 2022 2:17PM by PIB Delhi
Following are the highlights from his speech
1. Compliments to my dear countrymen on the momentous occasion of completion of 75 years of independence. Many congratulations to all! It is heartening to see our tricolour being unfurled with pride, honour and glory, not only at all the corners of India, but also worldwide by our Indians who love their country immensely.
2. All the countrymen are deeply indebted to Pujya Bapu, Netaji Subhash Chandra Bose, Babasaheb Ambedkar, Veer Savarkar, who devoted all their life on the path of duty towards the nation. The path of obligation has been their sole life path.
3. This country is grateful to Mangal Pandey, Tantya Tope, Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, Chandrashekhar Azad, Ashfaq Ulla Khan, Ram Prasad Bismil and countless such revolutionaries of ours who shook the foundations of British rule. This nation is grateful to those brave women, be it Rani Lakshmibai, Jhalkari Bai, Durga Bhabhi, Rani Gaidinliu, Rani Chennamma, Begum Hazrat Mahal, Velu Nachiyar, who showed the mettle of women power of India.
4. Today is an opportunity to pay homage to countless such great men like Dr. Rajendra Prasad ji, Nehru ji, Sardar Vallabhbhai Patel, Shyama Prasad Mookerjee, Lal Bahadur Shastri, Deendayal Upadhyay, Jai Prakash Narayan, Ram Manohar Lohia, Acharya Vinoba Bhave, Nanaji Deshmukh, Subramania Bharati who fought the war of independence and built the country after independence.
5. When we talk about the freedom struggle, we cannot forget to take pride of our tribal society living in forests. There are countless names like Bhagwan Birsa Munda, Sidhu-Kanhu, Alluri Sitarama Raju, Govind Guru, who became the voice of freedom movement and inspired my tribal brothers and sisters, mothers and youth in the remotest jungles to live and die for the motherland. It has been the good fortune of the country that there have been many aspects of the freedom struggle.
6. From the last year, we are witnessing how the country is celebrating the ‘Amrit Mahotsav’. It all began with Dandi Yatra in 2021. The people held programs in every district, every corner of India to enlarge the scope of goals of the ‘Amrit Mahotsav’ of Independence. This was perhaps for the first time in history that such a huge and comprehensive festival for a single purpose was celebrated.
7. An attempt was made in every corner of India to remember all those great men who did not find mention in history for some reasons or who were forgotten. Today, the nation found out all such heroes and great men from every corner of the country and paid tributes to them for their sacrifices. It was an opportunity to pay tributes to all these great men during the ‘Amrit Mahotsav’.
8. Today, as we are celebrating the Azadi Ka Amrit Mahotsav, it is an opportunity to recall the contributions made by those who dedicated their lives for the country during the last 75 years, those who protected the country and fulfilled the country’s resolutions; be it the army personnel, police personnel, bureaucrats, public representatives, administrators of the local self-government, state administration or central administration. Today we must also recall the contributions made by the crores of citizens of the country who have done everything possible to take the country forward despite various challenges in 75 years.
9. This journey of 75 years has been full of ups and downs. Amidst good and bad times our countrymen have made various achievements; they have made efforts and have not given up. They didn’t let the resolutions to get lost.
10. The world was not cognizant that India has an inherent potential of strong culture and values, a bond of thoughts deeply embedded in mind and soul; and that is – that India is a mother of all democracy. And when those who have democracy pulsating in their mind walk with determination and resolve, it augurs doom for the most powerful sultanates of the world. This Mother of Democracy, our India has proven to all that we have this invaluable strength.
11. In the journey of 75 years, in the midst of hopes, aspirations, ups and downs, it is with everyone’s effort that we could reach thus far. And when in 2014, my countrymen gave me this responsibility, I was the first Indian born in free India, who got the privilege to sing praises of glory to my dear countrymen from the ramparts of the historical Red Fort.
12. From the farthest of latitudes and longitudes of India-east or west, north or south, ocean beds or Himalayan peaks, I have left no stone unturned to reach the corners and fulfil Mahatma Gandhi’s vision of inclusion. I have committed myself to his vision of empowering and uplifting the person sitting at the last mile.
13. We are embarking on the glorious years of 75 years today on AMRIT MAHOTSAV. On the first morn of 76th year, I am filled with pride to see such an immensely endowed nation.
14. Every citizen of the country wants to change things, wants to see things change, but is not ready to wait. He wants these things to happen in front of his eyes and wants to do it as part of his duty. And I believe whether it is the central government, state governments, institutions of local self-government, no matter what kind of governance system, everyone has to address this aspirational society and we cannot wait longer for their aspirations.
15. Our aspiration society has waited for a long time. But now they are not ready to force their future generations to live in wait and hence the first dawn of this ‘Amrit Kaal’ has brought a huge golden opportunity for us to fulfil the aspirations of that aspiration society.
16. Recently, we have seen and experienced one or two such forces and that is the collective consciousness renaissance in India. I think that this awakening of consciousness, this renaissance, is our greatest asset. Until 10th August, people would not even be aware of the power within the country. But for the last three days, the way the country has set about celebrating the journey of the Tricolour, even the leading experts of social science can't imagine the power within my country which has been shown by the Tricolour.
17. The world is looking at India proudly and with anticipation. The world has started searching for solutions to the problems on the soil of India. This change in the world, this change in the thinking of the world, is the result of our experienced journey of 75 years.
18. The world has started realising where the power to fulfil the expectations actually lies. I see it as a feminine power. I see it as triple power or tri-shakti, i.e. aspiration, re-awakening and the world’s expectations. We are aware that to fulfil it, today, my countrymen have a major role in awakening this trust of the world in India.
19. 130 crore countrymen after several decades of experience have shown the world the importance of a stable government, the power of political stability, policies and how trust develops in the policies. The world too is now able to understand it. And now when there is political stability, dynamism in policies, speed in decision making, ubiquity and universal trust, then everyone becomes a partner in development.
20. We started our journey with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, but gradually the countrymen have added more colours to it with Sabka Vishwas and Sabka Prayas. So, we have seen our collective power and collective potential.
21. Azadi Ka Amrit Mahotsav is being celebrated with the campaign to build 75 Amrit Sarovars in every district today. People from every village are joining the campaign and offering their services. With their own efforts, the people are running a massive campaign for water conservation in their respective villages.
22. Today, I am talking about the strength of 130 crore countrymen, witnessing their dreams and feeling their resolutions from the ramparts of Red Fort, I believe we must focus our attention on the “Panch Pran” for the coming 25 years. You have to concentrate on your resolves and strength. And we must take up the responsibility of fulfilling all the dreams of the freedom fighters by embracing those Panch Pran by 2047 when the country celebrates 100 years of independence.
23. The Panch Pran of Amrit Kaal- Goal of developed India, to remove any trace of colonial mindset, take pride in our roots, unity and sense of duty among citizens.
24. The need of the hour is cooperative competitive federalism. Let there be a healthy spirit of competition among the states on progressing in different sectors.
25. When, I first spoke about cleanliness during my first speech, the entire country embraced it. Everyone moved towards cleanliness as per his capacity and there is now antipathy towards filthiness. This is the country which has done it, is doing it and will continue to do so in future also. Freedom from open defecation has become possible in India today.
26. When the world was in a dilemma, this is the country which crossed the target of 200 crore vaccinations in a time-bound manner and broke all the previous records.
27. We are dependent on the fuel from the Gulf. We had decided how to move towards bio-oil. The 10 percent ethanol blending seemed like a very big dream. Old experiences showed that it was not possible, but the country has realized this dream of 10 percent ethanol blending before time.
28. Providing electricity connection to 2.5 crore people in such a short time was not a small task, but the country has done it. Today the country is rapidly providing water from tap to the homes of lakhs of families.
29. Experience tells us that we can achieve our goals once we are determined. Be it the goal of renewable energy, the intention of building new medical colleges in the country or creating a workforce of doctors, the pace has increased a lot in every field.
30. Brothers, how long will the world continue to distribute certificates to us? How long will we live on the certificates of the world? Shall we not set our own standards? Can a country of 130 crores not make an effort to exceed its standards? Under no circumstances should we try to look like others. It should be our temperament to grow with our own potential. We want freedom from slavery. The element of slavery should not remain in our mind even under the distant seven seas.
31. I look with hope the way the new National Education Policy has been formulated with a lot of brainstorming, with the exchange of ideas from various people and is at the root of the country’s education policy. The skill that we have emphasized is such a power, which will give us the strength to be free from slavery.
32. We have seen that sometimes our talent gets tied in the bondage of hope. This is the result of slave mentality. We should be proud of every language of our country. We may or may not know the language, but we should be proud that it is the language of my country and it is the language given to the world by our ancestors.
33. Today we are witnessing the structure of Digital India. We are looking at start-ups. Who are these people? This is that pool of talent who lives in Tier-2 and Tier-3 cities, or in villages and belongs to poor families. These are our youngsters who are coming before the world today with new discoveries.
34. Today the world is discussing about holistic health care. But when it talks about holistic health care, it looks towards India’s yoga, India’s Ayurveda and India’s holistic lifestyle. This is our legacy that we are providing to the world.
35. The world is being influenced by it today. Now look at our strength. We are the people who know how to live with nature. Coarse paddy and millets are household items. This is our heritage. Due to the hard work of our small farmers, paddy flourished in small pieces of land. Today the world is moving ahead to celebrate the millet year at the international level. That means our heritage is being appreciated around the world today. Let us learn to be proud of it. We have a lot to offer to the world.
36. We are the people who see the divine in the plants. We are the people who consider the river as mother. We are those people who see Shankar in every stone. This is our power. We see every river as a form of mother. Such enormity of the environment is our pride! When we are proud of such heritage, the world too will feel proud of it.
37. Today the world is facing a severe crisis due to conflicts caused by the attitude of one upmanship- the reason of all tensions. We have the wisdom to resolve this. Our scholars have said “Ekam Sat Vipra Bahudha Vadanti” meaning that absolute Truth is one but it is manifested differently. This is our glory.
1. We are the people who have seen the welfare of the world; we have been on the path of social good not only for our people but the whole world by believing in “sarve bhavantu sukhinaḥ, sarve santu nirāmayāḥ”. It is ingrained in our values that we will pray that may all be prosperous and happy, may all be free from illness, may all see what is auspicious, and may no one suffer.
2. In the same way, another very important issue is Unity and solidarity. We need to celebrate the diversity of our huge country. The peaceful co-existence of innumerable traditions and creeds are our pride. For us all are equal. No one is inferior or superior; all are our own. This feeling of oneness is important for unity.
1. My brothers and sisters, from this rampart of Red Fort, I also want to share an agony. What I wish to share is that it hurts me to say that we have witnessed a perversion in our day to day speaking, behaviour. We have been casually using expletives and cuss words which are abusive and against our women. Can we not pledge to get rid of every behaviour, culture that humiliates and demeans women in our daily life? Women’s pride is going to be a huge asset in fulfilling the dreams of the nation. I see this power and therefore I am insistent on it.
2. It is the job of the government to make efforts to provide 24 hours electricity, but it is the duty of the citizen to save as many units as he can. It is the responsibility and efforts of the government to supply water to every field, but a voice should come from each of my fields that we will move forward by saving water by focusing on 'per drop more crop'. It is our duty to do chemical free farming, organic farming and natural farming.
3. Friends, whether it is police or people, ruler or administrator, no one can be untouched by this civic duty. If everyone performs the duties of a citizen, I am sure that we can achieve the desired goals ahead of time.
4. Today is also the birth anniversary of Maharishi Aurobindo. I bow at the feet of that great man. But we need to remember the great man who gave a call for ‘Swadeshi to Swaraj’ and ‘Swaraj to Suraj’. This is his mantra. And, therefore, ‘AatmaNirbhar Bharat’ becomes the responsibility of every citizen, every government and every unit of society. ‘AatmaNirbhar Bharat’ is not a government agenda or a government programme. This is a mass movement of society, which we have to take forward.
5. My friends, today we heard this sound after 75 years of independence for which our ears were yearning to hear. For the first time after 75 years, the Made in India cannon has saluted the Tricolor from the Red Fort. Will there be any Indian who will not be inspired by this sound?
6. My dear brothers and sisters, today I want to congratulate the soldiers of the army of my country from my heart. I salute the way the army jawans have shouldered this responsibility of self-reliance in an organized way and with courage. The resolution of our country is not small when the armed forces make a list and decide not to import 300 defence products.
7. Speaking of the PLI scheme, people from around the world are coming to India to try their luck. They are bringing new technology along with them. They are generating new employment opportunities. India is becoming a manufacturing hub. It is building a foundation for a Self-reliant India.
8. Be it manufacturing of electronic goods or mobile phones, today the country is progressing at a very fast pace. Which Indian wouldn’t be proud when our Brahmos is exported to the world? Today the Vande Bharat train and our metro coaches are becoming objects of attraction for the world.
9. We have to become self-reliant in the energy sector. How long will we be dependent on others in the field of energy? We should be self-reliant in the field of solar energy, wind energy, various renewable energy sources and must lead in terms of Mission Hydrogen, bio fuel and electric vehicles.
10. Today natural farming is also a way of becoming self-reliant. Today the factories of Nano Fertilizer have brought a new hope in the country. But natural farming and chemical-free farming can give a boost to self-reliance. Today, new employment opportunities in the form of green jobs are opening up very fast in the country.
11. India has opened up space through its policies. India has come up with the most progressive policy regarding drones in the world. We have opened up new doors of opportunities for the youth of the country.
12. I also call upon the private sector to come forward. We have to dominate the world. One of the dreams of a self-reliant India is to ensure that India does not lag behind in fulfilling the needs of the world. Even if it is the MSMEs, we have to take our products to the world with Zero Defect, Zero Effect. We have to be proud of Swadeshi.
13. Till today we always remember our revered Lal Bahadur Shastri ji for his inspirational clarion call of Jai Jawan Jai Kisan meaning “Hail the Soldier, Hail the Farmer. Later Atal Bihari Vajpayee ji added a new link of Jai Vigyan which meant “hail science” and we gave it utmost importance. But in this new phase Amritkal now it is imperative to add jai Anusandhaan that is “hail innovation”. Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan, Jai Anusandhaan
14. Today we are all set to enter the 5G era. You don’t have to wait too long before we match the global steps. We are ensuring that optical fiber reaches each and every village until the last mile. I am fully informed that the dream of Digital India will be attained through the rural India. Today I am happy that four lakh Common Service Centers of India are being developed in villages which are being managed by the youth of that village.
1. This Digital India movement of developing semiconductors, entering 5G era, spreading the network of optical fibers is not just to establish ourselves as modern and developed, but it is possible because of three intrinsic missions. The complete transformation of education eco-system, revolution in health infrastructure and improvement in quality of lifestyles of the citizens will be possible only through digitalization.
1. Friends, I can foresee that India will march ahead phenomenally in this decade which is hailed as the tech-age for humanity. It is a decade of technology. In the field of IT, India has become a force to reckon with globally. We have the competencies to contribute in this tech-age.
1. Our Atal Innovation Mission, our incubation centers, our startups are developing a whole new sector, opening up new opportunities for the younger generation. Whether it is a matter of space mission, whether it is about our Deep Ocean Mission, whether we want to go deep into the ocean or we have to touch the sky, these are new areas, by which we are moving forward.
2. We must acknowledge and strengthen the potential of our small farmers, entrepreneurs, small and medium sized enterprises, cottage industries, micro industries, street vendors, domestic labourers, daily wagers, auto rickshaw drivers, bus service providers etc. These form the largest population who need to be empowered.
1. I want to say something from the experience of the last few years. You must have seen the power of ‘Nari Shakti’ in courts who are working in the field of judiciary. Look at the public representatives in the rural area. Our ‘Nari Shakti’ is devotedly engaged in solving the problems of our villages. Look at the field of knowledge or science, the ‘Nari Shakti’ of our country is visible. Even in the police force, our ‘Nari Shakti’ is taking the responsibility of protecting the people.
1. In every walk of life, whether it is the playground or the battlefield, the ‘Nari Shakti’ of India is coming forward with a new strength and a new belief. I can see the manifold contribution of ‘Nari Shakti’, my mothers, sisters and daughters, in the next 25 years compared to the contribution in the 75 years of India’s journey. The more we pay attention to this aspect, the more opportunities and facilities we provide to our daughters, they will return us much more than that. They will take the country to a new height.
1. There are many states of our country, which have played a great role in taking the country forward, have led and worked as examples in many fields. This gives strength to our federalism. But today the need of the hour is that we need cooperative federalism as well as cooperative competitive federalism. We need competition for development.
2. I do not want to discuss everything but would definitely want to focus on two issues. One is corruption and the other is nepotism. We have to fight against corruption with all our might. In the last eight years, we have been successful in working for the betterment of the country by saving two lakh crore rupees which used to go into the wrong hands, using all the modern systems like Direct Benefit Transfer, Aadhaar and Mobile.
1. Those who fled the country after looting banks during the tenure of previous government, we have seized their property and are trying to get them back. Some have been forced to go behind the bars. We are trying to ensure that those who looted the country are compelled to return.
2. Brothers and sisters, the corrupt are eating away the country like termites. I have to fight against it, intensify the fight and have to take it to a decisive point. So, my 130 crore countrymen, please bless me and support me! Today I have come to seek your support and cooperation so that I can fight this battle. I hope the country becomes victorious in this war.
1. It is truly a sad state of affairs that even after conviction in corruption cases in court of law or those who were jailed for such cases, some people stoop so low even to glorify them. Therefore, till there is a feeling of hatred against corrupt ones in society, this kind of mindset is not going to end.
2. On the other hand, I want to discuss about nepotism and when I talk about nepotism, people think, I am only talking about nepotism in politics, but the reality is that this malaise has spread into all institutions of the country, which adversely affects the talent and opportunities. I, therefore, appeal to the people of the country from the ramparts of the Red Fort to take a pledge under the tricolor to root out the menace the nepotism for purification of India’s politics and all intuitions of the country in the true spirit of Indian Constitution.
3. I urge the countrymen to start the ‘Amrit Kaal’ today by nurturing new possibilities, realizing new resolutions and moving ahead with confidence. The “Amrit Mahotsav’ of freedom has moved in the direction of ‘Amrit Kaal’ and, therefore, ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts) is necessary in this ‘Amrit Kaal’. The spirit of Team India is going to take the country forward. This Team India of 130 crore countrymen will realize all the dreams by moving forward as a team.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৬ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে লালকিল্লা-প্ৰাংগণৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ মুখ্য অংশসমূহ
15 AUG 2022 2:17PM by PIB Guwahati
তেওঁৰ ভাষণৰ মুখ্য অংশসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হ
1. স্বাধীনতাৰ ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তিৰ এই ঐতিহাসিক মুহূৰ্তত মোৰ প্ৰিয় দেশবাসীলৈ অভিবাদন জনাইছো। সকলোলৈকে বহুত বহুত অভিনন্দন! ভাৰতৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তই কেৱল নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ পৃথিৱীতে বসবাস কৰা দেশক অতিকে ভালপোৱা ভাৰতীয়সকলৰ দ্বাৰা পৰম গৌৰৱ, সন্মান আৰু মৰ্যাদাৰে আমাৰ ত্ৰিৰংগা পতাকা উত্তোলিত হোৱা দেখি হৃদয় উদ্বেলিত হৈ উঠিছে।
2. দেশৰ প্ৰতি কৰ্তব্য পথকে জীৱনৰ পথ হিচাপে অতিবাহিত কৰা পূজ্য বাপু, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু, বাবা চাহেব আম্বেডকৰ, বীৰ সাৱৰকৰৰ দৰে মহান বিভূতিসকলৰ প্ৰতি প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীয়েই গভীৰভাবে কৃতজ্ঞ।
3. এইখন দেশ মংগল পাণ্ডে, তাঁতীয়া টোপী, ভগত সিং, সুখদেৱ, ৰাজগুৰু, চন্দ্ৰশেখৰ আজাদ, আছফাক উল্লা খাঁ, ৰাম প্ৰসাদ বিছমিলৰ দৰে আৰু আমাৰ অগণন বিপ্লৱীৰ প্ৰতিও এইখন দেশ কৃতজ্ঞ, যিসকলে ব্ৰিটিছৰ শাসনৰ ভেটি কঁপাই তুলিছিল। সেইসকল বীৰাংগণাৰ প্ৰতিও এইখন দেশ কৃতজ্ঞ, সেয়া লাগিলে ৰাণী লক্ষ্মীবায়েই হওক, ঝলকৰী বাই, দূৰ্গা ভাভী, ৰাণী গাইদিলু, ৰাণী চেন্নাম্মা, বেগম হজৰত মহল, বেলু নচিয়েৰেই হওক, যিসকলে ভাৰতীয় নাৰীশক্তিৰ পৰাকাষ্ঠা প্ৰদৰ্শন কৰিছিল।
4. আজি ড০ ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদ জীয়েই হওক, নেহৰু জীয়েই হওক, চৰ্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেল, শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী, লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী, দীনদয়াল উপাধ্যায়, জয় প্ৰকাশ নাৰায়ণ, ৰাম মনোহৰ লোহীয়া, আচাৰ্য বিনোৱা ভাবে, নানাজী দেশমুখ, সুব্ৰমনিয়ম ভাৰতীৰ দৰে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অৱতীৰ্ণ হোৱাৰ লগতে স্বাধীনতাৰ পিচত দেশ-নিৰ্মাণতো অৱদান আগবঢ়োৱা সেইসকল মহান আত্মাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰো এক উপলক্ষ।
5. আমি যেতিয়া স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ কথা কওঁ, আমি বনঞ্চলত বসবাস কৰা আমাৰ জনজাতীয় সমাজৰ গৌৰৱ কথা স্মৰণ কৰিবলৈ পাহৰিব নোৱাৰো। ভগবান বীৰছা মুণ্ডাই হওক, সিধু কানহু, আল্লুৰী সীতাৰামা ৰাজু, গোবিন্দ গুৰুৰ দৰে নেতাই স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ দূৰ-দূৰণিৰ বনাঞ্চলত বসবাস কৰা মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলক, আই-ভাইসকলক মাতৃভূমিৰ বাবে জীয়াই থকাৰ মৃত্যুপণ কৰাৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। এয়া দেশৰে সৌভাগ্য আছিল যে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ বিভিন্ন দিশ আছিল।
6. দেশে কেনেকৈ ‘অমৃত মহোত্সৱ’ উদযাপন কৰিছে সেয়া আমি যোৱাটো বছৰৰ পৰা আমি দেখি আহিছো। ২০২১ চনৰ ‘দাণ্ডী যাত্ৰা’ৰ দিনা আৰম্ভ এই মহোত্সৱ আৰম্ভ হৈছিল। দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে, প্ৰতিটো প্ৰান্ততে লক্ষাধিক কাৰ্যক্ৰম অনুষ্ঠিত কৰি ৰাইজে ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱ’ৰ পৰিসৰ আক্ষৰিক অৰ্থতে সম্প্ৰসাৰিত কৰি তুলিছিল। হয়তো এটা মাথোঁ উদ্দেশ্যত ইমান বিশাল পৰিসৰত মহোত্সৱ উদযাপন কৰাতো ইতিহাসত এয়াই প্ৰথম।
7. কিবা নহয় কিবা কাৰণত ইতিহাসৰ পাতত ঠাই নোপোৱা, অথবা যিসকলসক পাহৰি পেলোৱা হৈছিল সেইসকল মহাপুৰুষক স্মৰণ কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত এক প্ৰয়াস চলোৱা হৈছিল। আজি দেশৰ বিভিন্ন কোনৰ পৰা সেই সকলো মহান ব্যক্তিক বিচাৰি বিচাৰি উলিয়াই আনি তেওঁলোকৰ প্ৰতি, তেওঁলোকৰ ত্যাগৰ কথা সুঁৱৰি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছে। ‘অমৃত মহোত্সৱ’-ৰ সময়ছোৱাত এইসকল মহামানৱলৈ শ্ৰদ্ধাৰ্ঘ্য নিবেদনৰ এয়া এক সুযোগ হিচাপেই পৰিগণিত হৈছে।
8. আজি যেতিয়া আমি ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱ’ উদযাপন কৰি আছো, বিগত ৭৫টা বছৰত যিসকলে দেশৰ বাবে তেওলোকৰ জীৱন উচৰ্গা কৰিলে, যিসকলে দেশৰ সুৰক্ষাৰ বাবে অহৰ্নিশে সেৱা কৰি আহিছে আৰু যিসকলে দেশৰ সংকল্প পূৰণ কৰাত জীৱনপাত কৰিছে, সেয়া লাগিলে সেনাবাহিনীৰ জোৱানেই হওক, আৰক্ষীৰ কৰ্মীয়েই হওক, আমোলা, ৰাইজৰ প্ৰতিনিধি, সকলো স্থানীয় প্ৰশাসন, ৰাজ্য প্ৰশাসন তথা কেন্দ্ৰীয় প্ৰশাসনৰ সকলো প্ৰশাসকেই হওক, এই সকলোৰে অৱদানক স্মৰণ কৰাৰ বাবে এয়া এক সুযোগ হৈ উঠিছে। আজি দেশক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত যথা সম্ভৱ সকলো কৰাৰ লগতে বিগত ৭৫টা বছৰত দেশে সন্মুখীন হোৱা প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱা দেশৰ কোটি কোটি জনতাৰ অৱদানকো আমি সুঁৱৰিব লাগিব।
9. ৭৫টা বছৰৰ এই যাত্ৰা উথ্থান-পতনৰে ভৰা আছিল। ভাল আৰু বেয়া সময়ৰ মাজতো আমাৰ দেশবাসীয়ে বহুবোৰ সাফল্য অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল, তেওঁলোকে প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছিল নিৰাশ হৈ কেতিয়াও এনে প্ৰয়াসৰ পৰা পিচ হোঁহকা নাছিল। তেওঁলোকে সংকল্পসমূহক বিফল হ’বলৈ এৰি দিয়া নাছিল।
10. ভাৰতে যে মন-মস্তিষ্কত গভীৰ ভাবে সমাহিত এক সহজাত শক্তিশালী সংস্কৃতি আৰু মূল্যবোধ বহণ কৰি আহিছিল সেই কথা পৃথিৱীয়ে গমেই পোৱা নাছিল, আৰু সেয়া হৈছে- সকলো গণতন্ত্ৰৰে মাতৃ হৈছে ভাৰত। আৰু মনত গণতন্ত্ৰৰ চেতনা লৈ দৃঢ় সংকল্পৰ সৈতে কৰ্মত প্ৰবৃত্ত হ’ব খুজিলে পৃথিৱীৰ প্ৰবল শক্তিশালী শাসকৰ বাবেও ধ্বংসৰ সূচনা কৰিব পাৰে। গণতন্ত্ৰৰ এইখন মাতৃ দেশে সকলোৰে আগত এয়া প্ৰমাণিত কৰি দিছে যে আমাৰ হাতত সেই অমূল্য সামৰ্থ্য আছে।
11. ৭৫ বছৰৰ এই যাত্ৰাত, আশা-আকাংক্ষা, উত্তান-পতনৰ মাজতো আমি সকলোৰে প্ৰয়াসৰ সুবাদত এই পৰ্যন্ত আগবাঢ়ি আহিব পাৰিছো। আৰু ২০১৪ত যেতিয়া মোৰ দেশবাসীয়ে মোক এই গুৰু দায়িত্ব প্ৰদান কৰিছিল, ঐতিহাসিক লালকিল্লাৰ প্ৰাংগণৰ পৰা মোৰ প্ৰিয় দেশবাসীৰ গৌৰৱগাঁথাৰ গুণাণুকীৰ্তন কৰা স্বাধীন ভাৰতত ওপজা প্ৰথমগৰাকী ব্যক্তি হোৱাৰ মই সৌভাগ্য অৰ্জন কৰিছিলো।
12. ভাৰতৰ পূবৰ পৰা পশ্চিমৰ, উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণৰ অন্তিমতম আক্ষাংশ-দ্ৰাঘ্ৰিমাংশলৈ, মহাসাগৰৰ গভীৰ তলৰ পৰা হিমালয়ৰ শিখৰলৈ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে উপস্থিত হোৱৰ লগতে মহাত্মা গান্ধীৰ ‘সমাৱেশনৰ দৃষ্টিভংগী’ পূৰণ কৰাৰ বাবে সকলোধৰণৰ কচৰত্ নকৰাকৈ থকা নাছিলো। সমাজৰ শেষ পৰ্যায়ত থকা ব্যক্তিসকলক সামৰ্থ্যবান কৰা, তেওঁলোকক উন্নীত কৰাৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণ কৰাৰ বাবে মই নিজকে দায়বদ্ধ কৰিছিলো।
13. আজি আমি ‘অমৃত মহোতসৱ’ৰ গৌৰৱময় ৭৫বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছো। ৭৬ সংখ্যক বছৰৰ প্ৰথমটো পুৱা মই ইমান এখন সমৃদ্ধ ৰাষ্ট্ৰক দেখি গৌৰৱ বোধ কৰিছো।
14. দেশৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই বস্তুবোৰৰ পৰিৱৰ্তন কামনা কৰিছে, কথাবোৰ সলনি হোৱাটো বিচাৰিছে, কিন্তু তাকে পাবলৈ অপেক্ষা কৰিব বিচৰা নাই। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ চকুৰ আগতে কথাবোৰৰ পৰিৱৰ্তন সাধন হোৱাটো বিচাৰিছে আৰু এয়া তেওঁলোকৰ কৰ্তব্যৰ অংশ হিচাপেই হোৱাটো বিচাৰিছে। আৰু মই ভাবো, সেয়া লাগিলে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেই হওক, ৰাজ্য চৰকাৰেই হওক, স্থানীয় প্ৰশাসনৰ নিকায়সমূহেই হওক, সেয়া লাগিলে যি ধৰণৰ চৰকাৰী ব্যৱস্থাই নহওক কিয় সকলোৱে এই ‘আকাংক্ষী সমাজ’ৰ কামনা পূৰণ কৰিবই লাগিব আৰু তেওঁলোকৰ আশাবোৰ পূৰণৰ বাবে আমি আৰু দীঘলীয়া সময় অপেক্ষা কৰিব নোৱাৰো।
15. আমাৰ ‘আকাংক্ষী সমাজে’ ইতিমধ্যেই দীঘলীয়া সময় অপেক্ষা কৰিলে। এতিয়া আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ আগন্তুক প্ৰজন্মক অপেক্ষাৰে জীৱন কটাৱলৈ দিব খোজা নাই আৰু সেয়ে অমৃত কালৰ এই প্ৰথমটো পুৱাই সেই আকাংক্ষী সমাজৰ আশাবোৰ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে সোণালী সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে।
16. শেহতীয়া ভাবে, আমি তেনে এটা বা দুটা শক্তি দেখিবলৈ পালো আৰু অভিজ্ঞতা অৰ্জন কৰিছিলো আৰু সেয়া হৈছে ভাৰতত সম্পাদিত হোৱা সংঘবদ্ধ নৱজাগৰণ। মই ভাবো চেতনাৰ এই জাগৰণ, এই নৱজাগৰণেই হৈছে আমাৰ পৰম সম্পদ। ১০ আগষ্ট পৰ্যন্ত, মানুহে আনকি দেশৰ অভ্যন্তৰৰ এই শক্তিৰ কথা জনাই নাছিল। পিচে, যোৱা তিনিটা দিনত, দেশে যেনেকৈ ত্ৰিৰংগ পতাকাৰ যাত্ৰা উদযাপন কৰিলে, সমাজ বিজ্ঞানৰ নেতৃস্থানীয় বিশেষজ্ঞসকলেও আনকি মোৰ দেশৰ অভ্যন্তৰৰ এই শক্তিৰ উমান পোৱা নাছিল যি শক্তি ত্ৰিৰংগাই প্ৰদৰ্শন কৰি দেখুৱালে।
17. পৃথিৱীয়ে আজি ভাৰতলৈ গৌৰৱৰে চাইছে আৰু পূৰ্বানুমানো কৰিছে। আজি পৃথিৱীয়ে ভাৰতৰ মাটিত সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰিবলৈ ধৰিছে। পৃথিৱীত সংঘটিত হোৱা এই পৰিৱৰ্তন, পৃথিৱীৰ মনোভাৱলৈ অহা এই পৰিৱৰ্তন হৈছে বিগত ৭৫টা বছৰে আমি সম্পূৰ্ণ কৰা অভিজ্ঞ যাত্ৰাৰ পৰিণতি।
18. পৃথিৱীয়ে আজি আশাবোৰ পূৰণ কৰিব পৰা শক্তিনো প্ৰকৃততে আছে নাই সেয়া গমি চাবলৈ ধৰিছে। মই এই শক্তিক ‘ত্ৰিশক্তি’ৰ ৰূপত দেখিবলৈ পাইছো, অৰ্থাত্ ‘আকাংক্ষা’, ‘পুনঃসচেতনতা’ আৰু ‘পৃথিৱীৰ আশা’। আমি জানো যে এয়া পূৰণ কৰাৰ বাবে, আজি বিশ্বৰ আশা জাগ্ৰত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মোৰ দেশবাসীৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।
19. বহুকেইটা দশকৰ অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত এখন সুস্থিৰ চৰকাৰৰ গুৰুত্ব, ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতাৰ শক্তি, নীতি আৰু ৰাজনীতিত কেনেকৈ বিশ্বাসৰ বিকাশ সাধন কৰিব পাৰি সেই কথা আজি ১৩০ কোটি দেশবাসীয়ে পৃথিৱীক দেখুৱাইছে। আজি পৃথিৱীয়েও এই কথা বুজি উঠিছে। আৰু এতিয়া যেতিয়া ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা, ৰাজনীতিৰ গতিশীলতা, সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত তত্পৰতা, সৰ্বব্যাপকতা আৰু সাৰ্বজনীন আস্থা বিদ্যমান, তেতিয়া সকলোৱেই উন্নয়ণৰ অংশীদাৰ হৈ উঠিছে।
20. ‘সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশ’ৰ মন্ত্ৰ আওৰাই আমি আমাৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিলো, পিচে পৰৱৰ্তি সময়ত দেশবাসীয়ে নিৰবিচ্চিন্ন ভাবে ইয়াত ‘সকলোৰে বিশ্বাস আৰু সকলোৰে প্ৰয়াস’ৰ আৰু অধিক ৰং সানিবলৈ ধৰিলে। ইয়াৰ জৰিয়তেই আমি আমাৰ সংঘবদ্ধ শক্তি আৰু সংঘবদ্ধ সম্ভাৱনাৰ শক্তিৰো উমান পালো।
21. দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত ৭৫টাকৈ ‘অমৃত সৰোৱৰ’ নিৰ্মাণৰ আহ্বানৰে ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱ’ উদযাপনৰ ব্যৱস্থা কৰি হৈছিল। প্ৰতিখন গাঁৱৰ ৰাইজে আগবাঢ়ি আহি এই অভিযানৰে জড়িত হ’বলৈ ধৰিলে আৰু তেওঁলোকৰ সেৱা আগবঢ়ালৈ ল’লে। তেওঁলোকৰ প্ৰয়াসৰ জৰিয়তেই ৰাইজে তেওঁলোকৰ গাঁওসমূহত জল-সংৰক্ষণৰ ব্যাপক অভিযান অব্যাহত ৰাখিছে।
22. আজি মই লালকিল্লাৰ প্ৰাংগণৰ পৰা ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ সামৰ্থ্যৰ কথা কৈছো, তেওঁলোকৰ সপোন আৰু মনোভাৱৰ সাক্ষী হৈছো, মই ভাবো আগন্তুক ২৫ বছৰৰ বাবে আমি ‘পঞ্চপণ’ত গুৰুত্ব কেন্দ্ৰিত কৰিবই লাগিব। আপোনালোক সকলোৱে সংকল্প আৰু সামৰ্থ্যৰ ওপৰত মনোনিৱেশ কৰিব লাগিব। আৰু সেই ‘পঞ্চপণ’ক সাৰোগত কৰি ২০৪৭ চনত দেশে যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ পূৰ্ণ কৰিবগৈ তেতিয়ালৈ আমি সকলোৱে স্বাধীনতা সেনানীসকলৰ সপোনবোৰ পূৰ্ণ কৰাৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিবই লাগিব।
23. ‘অমৃত কাল’ৰ ‘পঞ্চপণ’ হৈছে- ‘বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্য’, ‘পৰাধীনতাৰ মানসিকতা আঁতৰাই পেলোৱা’, ‘আমাৰ মূলক লৈ গৌৰৱৱান্বিত হোৱা’, ‘একতা’ আৰু ‘নাগৰিকসকলৰ মাজত কৰ্তব্য পৰায়নতাৰ মানসিকতা গঢ়ি তোলা’।
24. ‘সমবায় ভিত্তিক প্ৰতিযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা’ হৈছে বৰ্তমান সময়ৰ আহ্বান। বিভিন্ন খণ্ডত প্ৰগতি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসমূহৰ মাজত ইতিবাচক প্ৰতিযোগিতামূলক মনোভাৱৰ উন্মেষ ঘটোৱাৰ পৰিৱেশ ৰচনা হোৱাটো বাঞ্চনীয়।
25. মোৰ প্ৰথমটো ভাষণত মই যেতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘স্বচ্ছতা’ৰ কথা কৈছিলো, সমগ্ৰ দেশেই ইয়াক আদৰি লৈছিল। তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য অনুসৰি সকলোৱেই স্বচ্ছতাৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছিল, আৰু এতিয়ালৈ অপৰিচ্ছন্নতাৰ প্ৰতি সকলোৰে মনত বিদ্বেষ দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। এয়া এইখন দেশে কৰি দেখুৱালে, এতিয়াও কৰি আছে আৰু আগলৈকো কৰি থাকিব। ভাৰতত আজি ‘মুকলিত শৌচৰ পৰা মুক্তি’ পোৱা সম্ভৱ হৈ উঠিছে।
26. যেতিয়া পৃথিৱী দোদল্যমান অৱস্থাত আছিল, এইখন দেশে সময় সীমাৰ ভিতৰত, সকলো অভিলেখ ভংগ কৰি ২০০ কোটি পালি প্ৰতিষেধৰ প্ৰদানৰ লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰি গৈছিল।
27. আমি উপসাগৰীয় তেলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আছিলো। আমি জৈৱিক-তেলৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিলো। ১০% ‘ইথানলৰ ব্লেণ্ডিং’-ৰ লক্ষ্য দেখাত অসম্ভৱ যেনেই লাগিবলৈ লৈছিল। পূৰ্ব অভিজ্ঞতাই এয়া সম্ভৱ নহব বুলিয়েই তথ্য দাঙি ধৰিছিল, পিচে দেশে ১০% ‘ইথানল ব্লেণ্ডিং’-ৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰিত সময়তকৈ আগতেই সম্ভৱ কৰি দেখুৱালে।
28. ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ২.৫ কোটি ৰাইজক বিদ্যুতৰ সংযোগ দিয়াটো তেনেই সৰু কথা নাছিল, পিচে দেশে সেয়া কৰি দেখুৱালে। আজি দেশে লাখ লাখ পৰিয়ালৰ ঘৰলৈ নলৰে পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে দ্ৰুত গতিত কাম কৰি আছে।
29. আমি যেতিয়া দঢ় নিশ্চিত হৈ কোনো সংকল্প গ্ৰহণ কৰো তেতিয়া যে আমি লক্ষ্যত উপনীত হওঁৱেই সেয়া আমাক অভিজ্ঞতাই কৈ আহিছে। সেয়া লাগিলে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিয়েই হওক, দেশত নতুন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণেই হওক অথবা চিকিতসকৰ এক ক্ৰমবাহিনী গঠনেই হওক, আজি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে কামৰ গতিবেগ বহু পৰিমাণে বাঢ়িবলৈ ধৰিছে।
30. ভাইসকল, আৰু কিমান দিনলৈ পৃথিৱীয়ে আমাক প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান কৰি থাকিব।! আৰু কিমান দিনলৈ আমি পৃথিবীৰ পৰা প্ৰমাণ পত্ৰ বিচাৰি থাকিব লাগিব! আমি বাৰু আমাৰ নিজাববীয়া মানক প্ৰতিস্থা কৰিব নোৱাৰোনে! ১৩০ কোটি জনতাৰ দেশ এখনে বাৰু ইয়াৰ মানক অতিক্ৰমণৰ প্ৰয়াসত প্ৰবৃত্ত হ’ব নোৱাৰেনে! কোনো পৰিস্থিতিতে আমি আনৰ দৰে দেখিবলৈ চেষ্টা কৰাটো উচিত নহ’ব। আমাৰ সামৰ্থ্য অনুসৰি আমি প্ৰগতি কৰাটো আমাৰ মনৰ দৃঢ়তা হোৱা উচিত হ’ব। আমি গোলামীৰ পৰা মুক্তি বিচাৰিছো। আমাৰ মন-মস্তিষ্কত সাত-সমুদ্ৰৰ সিপাৰেও গোলামীৰ কণ-কঠীয়া থকা উচিত নহ’ব।
31. বিভিন্ন ধৰণৰ মানুহৰ দিহা-পৰামৰ্শৰ আধাৰত বহু চিন্তা-চৰ্চাৰ মূৰকত যিধৰণে নতুন শিক্ষা নীতি যুগুতাই উলিওৱা হৈছে সেয়া মই আশাৰে লক্ষ্য কৰিছো। দক্ষতা, যাক আমি গুৰুত্ব দিব খুজিছো, এনে ক্ষমতা আছে যিয়ে আম আমাক গোলামীৰ পৰা মুক্তি দিব পাৰিব।
32. কেতিয়াবা আমাৰ প্ৰতিভা আশাৰ বান্ধোনত আবদ্ধ হৈ পৰা দেখিবলৈ পোৱা যায়। এয়া দৰাচলতে গোলামী মানসিকতাৰ পৰিণতি। আমি আমাৰ দেশৰ প্ৰতিটো ভাষাক লৈ গৌৰৱ বোধ কৰা উচিত। আমি সেই ভাষা জানোৱেই বা নাজানোৱেই, পিচে পিচে আমি সেই ভাষাসমূহক লৈ গৌৰৱবোধ কৰা উচিত কাৰণ এইবোৰ ভাষা আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকে পৃথিৱীক দি থৈ গৈছে।
33. আজি আমি ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ৰ পৰিকাঠামো প্ৰত্য৭ কৰিছো। আমি ষ্টাৰ্টআপসমূহলৈ দৃষ্টি দিছো। এইসকলনো কোন! এয়া প্ৰতিভাৰ স্বাক্ষৰ যিসকল ‘২-টিয়াৰ’, ‘৩-টিয়াৰ’ মহানগৰসমূহত অথবা গাঁওসমূহত বসবাস কৰে আৰু দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহৰ পৰা আহিছে। এইসকল আমাৰ যুৱ-প্ৰজন্মৰ লোক যিসকলে নতুন নতুন আৱিস্কাৰৰ সম্ভাৰ লৈ পৃথিৱীৰ সন্মুখলৈ আগবাঢ়ি আহিছে।
34. আজি পৃথিৱীয়ে ‘হ’লিষ্টিক হেল্থকেয়াৰ’ৰ কথা চৰ্চা কৰিবলৈ লৈছে। পিচে, যেতিয়া ‘হ’লিষ্টিক হেল্থকেয়াৰ’ৰ কথা আলোচনা কৰা হয় পৃথিৱীয়ে ভাৰতৰ যোগলৈ দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰে, ভাৰতৰ আয়ুৰ্বেদ আৰু ভাৰতৰ ‘হ’লিষ্টিক লাইফষ্টাইল’লৈ দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰে। এয়াই আমাৰ উত্তৰাধিকাৰিত্ব যাক আমি পৃথিৱীলৈ আগবঢ়াইছো।
35. আজি ইয়াৰে সমগ্ৰ পৃথিৱীয়েই প্ৰভাৱিত হৈছে। এতিয়া আমাৰ সামৰ্থলৈ চাওক। আমি প্ৰকৃতিৰে কেনেকৈ সহবাস কৰিব লাগে সেয়া জানো। ‘মোটা ধান’ আৰু ‘মিলেট’ আমাৰ ঘৰে ঘৰে উপলব্ধ হোৱা খাদ্যদ্ৰব্য। এই খাদ্যদ্ৰব্য আমাৰ ঐতিহ্য। আমাৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলৰ কঠোৰ শ্ৰমৰ সুবাদত পথাৰৰ সৰু সৰু টুকুৰাবোৰত ধানবোৰ লহপহকৈ গজি উঠে। আজি পৃথিৱীয়ে সেই মিলেটকে উদযাপনৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ‘মিলেট বৰ্ষ’ পালন কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে। অৰ্থাত্, আমাৰ ঐতিহ্য আজি সমগ্ৰ পৃথিৱী জুৰি প্ৰশংসিত হবলৈ ধৰিছে। ইয়াক লৈ গৌৰৱান্বিত হবলৈ শিকো আহক। পৃথিৱীক দিবলৈ আমাৰ হাতত বহুতেই আছে।
36. আমি গছ-বিৰিখত স্বৰ্গীয় ৰূপ প্ৰত্যক্ষ কৰো। আমি নদীক আইৰ দৰে গণ্য কৰো। আমি প্ৰতিডোখৰ শিলতে শংকৰৰ দৰ্শন কৰো। এয়া আমাৰ শক্তি। আমি প্ৰতিখন নৈকে মাতৃৰূপত দৰ্শন কৰো। প্ৰকৃতিক লৈ আমাৰ এই বিশাল শ্ৰদ্ধা আমাৰ গৰ্ব। আমি যেতিয়া তেনে ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ বোধ কৰো, পৃথিৱীয়েও তাক লৈ গৌৰৱবোধ কৰিব।
37. সকলো উত্তেজনাৰ মূলতে থকা আনতকৈ শ্ৰেষ্ঠ বুলি জহোৱাৰ এক মানসিকতাৰ বাবেই আজি পৃথিৱীয়ে এক জটিল সংকটৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে। আমি এই সংকটৰ সমাধানসূত্ৰ আমাৰ আছে। আমাৰ পণ্ডিতসকলে কৈছিল, ‘একম সত্ বিপ্ৰা বহুধা বদন্তি’, অৰ্থাত্ ‘পৰম সত্য এটাই, পিচে পণ্ডিতসকলে ইয়াক বিভিন্ন ধৰণে প্ৰকাশ কৰে’। এয়া আমাৰ গৌৰৱ।
38. আমি সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ কল্যাণৰ কথা চিন্তা কৰো, আমি আমাৰ মানুহৰ ভালৰ কথাই কেৱল কামনা নকৰো, বৰং সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ ভালৰ কথা চিন্তা কৰি ‘সৰ্বে ভৱন্তু সুখীনঃ, সৰ্বে সন্তু নিৰাময়াঃ’-ক বিশ্বাস কৰি সামাজিক কল্যাণৰ পথৰে আগবাঢ়ি আহিছো। এয়া আমাৰ মূল্যবোধত সংপৃক্ত হৈ আহিছে, ‘আমি সকলোৰে সুখ-সমৃদ্ধি কামনা কৰো, সকলোকে অসুস্থতাৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ, সকলোৰে শুভ হোৱাৰ আৰু সকলোকে দুখ-কষ্টৰ পৰা মুক্তি পোৱাৰ কামনা’ কৰো।
39. সেইদৰেই একতা আৰু ভাতৃত্ববোধ হৈছে আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰসংগ। আমি আমাৰ বিশাল দেশখনৰ বৈচিত্ৰ্যক লৈ গৌৰৱান্বিত হোৱা উচিত। অগণিত পৰম্পৰা আৰু পন্থ আমাৰ গৌৰৱৰ সমল। আমাৰ বাবে সকলো সমান। কোনোৱেই নিম্ন নহয়, কোনোৱেই উচ্চও নহয়, সকলোৱেই আমাৰ আপোন। একতাৰ বাবে একাত্মবোধ অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
1. ভাই-ভনীসকল, লালকিল্লাৰ প্ৰাংগণৰ পৰা মোৰ মনৰ এক আক্ষেপৰ কথা আপোনাসৱক ক’ব বিচাৰিছো। মই যিটো কথা ক’ব বিচাৰিছো, সেয়া হৈছে আমি আমাৰ দৈনন্দিন কথা-বতৰাত, আমাৰ ব্যৱহাৰত এটা বিকৃতিৰ পয়োভৰ ঘটা দেখিবলৈ পাইছো। আমি আমাৰ মহিলাসকলৰ প্ৰতি নিতান্ত বেপৰোৱা ভাবে অশ্লীল আৰু কুত্চিত শব্দ প্ৰয়োগ কৰিবলৈ লৈছো, যিবোৰ নাৰীসমাজৰ বাবে নিতান্তই অপমানজনক। আমি এনে আচৰণৰ পৰা, এনে নাৰীসমাজক অপমানিত কৰিব পৰা দুষ্কৃতিৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ পণ লব নোৱাৰোনে বাৰু? ৰাষ্ট্ৰৰ সপোন পূৰ্ণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নাৰীৰ গৌৰৱ এক বৃহত্ সম্পদ হ’বলৈ আগবঢ়িছে। মই সেই শক্তি দেখিবলৈ পাইছো আৰু সেয়ে মই ইয়াৰ বাবে জোৰ দিব খুজিছো।
2. ২৪ ঘণ্টাই বিজুলীৰ যোগান ধৰাটো চৰকাৰৰ দায়িত্ব, কিন্তু সেই বিজুলীৰ বহু ‘ইউনিট’ ৰাহি কৰাটো, যিখিনি সম্ভৱ, নাগৰিসকলৰ কৰ্তব্য। প্ৰতিখন পথাৰলৈ পানীৰ যোগান ধৰাটো চৰকাৰৰ দায়িত্ব, কিন্তু ‘প্ৰতি টোপাল পানীত অধিক শস্য উত্পাদন’ৰ মন্ত্ৰ প্ৰতিখন পথাৰতে গুঞ্জৰিত হোৱা উচিত। ৰাসায়নিক সাৰ মুক্ত খেতি, জৈৱিক কৃষি, আৰু প্ৰকৃতিক খেতিত মনোনিৱেশ কৰাটো আমাৰ কৰ্তব্য হোৱা উচিত।
3. এয়া লাগিলে আৰক্ষীয়েই হওক কিম্বা জনতাই হওক, শাসক অতবা প্ৰশাসকেই হওক, নাগৰিকৰ কৰ্তব্যৰ পৰা কোনেও ৰেহাই নাপায়। যদি প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই নাগৰিকৰ কৰ্তব্য পৈালন কৰে, তেন্তে মই নিশ্চিত যে সময়তকৈ আগতেই আমি আমাৰ লক্ষ্যসমূহত উপনীত হ’বগৈ পাৰিম।
4. আজি মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ জন্ম জয়ন্তীও। সেইগৰাকী মহাত্মাৰ চৰণত মই প্ৰণিপাত কৰিছো। পিচে আমি সেইগৰাকী মহাত্মাই দিয়া ‘স্বদেশীৰে স্বৰাজ আৰু স্বৰাজৰে সূৰুজ’ৰ ধ্বনিকো স্মৰণ কৰিব লাগিব। এয়া তেওঁৰ মন্ত্ৰ আছিল। আৰু সেয়ে, ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ, প্ৰতিখন চৰকাৰ আৰু প্ৰতিটো সামাজিক সংস্থাৰে দায়িত্ব হৈ উঠিছে। ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ এক চৰকাৰী কাৰ্যক্ৰমেই নহয়। এয়া সমাজৰ গণ আন্দোলন, যাক আমি আগুৱাই নিব লাগিব।
5. মোৰ বন্ধুসকল, স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পিচত আমি আজি এই শব্দ শুনিবলৈ পাইছো, যিটো শব্দ শুনিবলৈ হয়তো আমাৰ কাণ থিয় হৈ আহিছিল। ৭৫ বছৰৰ পিচত এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে লালকিল্লাৰ পৰা ত্ৰিৰংগ পতাকক আজি ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’ টোপে ‘চালামী’ দিলে। এই শব্দই অনুপ্ৰাণিত নকৰা কোনোবা ভাৰতীয় বাৰু থাকিব পাৰিবনে?
6. মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল, আজি মই মোৰ দেশৰ সেনাৰ জোৱানসকলক অভিনন্দন জনাইছো। মই যিধৰণে সেনা জোৱানসকলে সংঘবদ্ধ ভাবে আৰু সাহসেৰে এই স্ব-নিৰ্ভৰশীতাৰ গুৰু দায়িত্ব পালন কৰিলে তাৰ বাবে তেওঁলোকক মই অভিবাদন জনাইছো। যেতিয়া আমাৰ সেনাবাহিনীয়ে প্ৰতিৰক্ষা সংক্ৰান্তীয় ৩০০বিধ সামগ্ৰীৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰি সেইসমূহ সামগ্ৰী আমদানী নকৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰণ কৰিলে, দেশে গ্ৰহণ কৰা এই সিদ্ধান্ত কিন্তু তেনেই সৰু নহয়।
7. ‘পিএলআই আঁচনি’ৰ কথা কৈছো, আজি পৃথিৱীৰ মানুহে ভাৰতত তেওঁলোকৰ ভাগ্য উদয় কৰিবলৈ আহিবলৈ ধৰিছে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ লগত নতুন প্ৰযুক্তিৰ সম্ভাৰ লৈ আহিছে। তেওঁলোকে নিয়োগৰ নতুন সম্ভাৱনীয়তা সৃষ্টি কৰিছে। ভাৰত এতিয়া উত্পাদনৰ প্ৰণকেন্দ্ৰ হৈ উঠিচে। এই কাৰ্যই এখন ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ আধাৰ নিৰ্মাণ কৰিছে।
8. ইলেক্ট্ৰিনিক সামগ্ৰীৰ উত্পাদনেই হওক অথবা মোবাইল ফোনেই হওক, আজি দেশে অতি দ্ৰুতগতিৰে আগবাঢ়িছে। আমাৰ ‘ব্ৰাহ্মোছ’ যেতিয়া পৃথিৱীলৈ ৰপ্টানী হয় তেতিয়া বাৰু কোন ভাৰতীয়ই গৌৰৱ নকৰাকৈ থাকিব পাৰে? আজি আমাৰ ‘বন্দে ভাৰত ৰে’লগাড়ী’ আৰু মেট্ৰো ৰে’লৰ ডবাসমূহ পৃথিৱীৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ উঠিছে।
9. আমি শক্তিখণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰ হৈ উঠিব লাগিব। শক্তিৰ ক্ষেত্ৰখনত আমি আৰু কিমানদিনলৈ পৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল থাকিম! আমি সৌৰশক্তি, বায়ুশক্তি, অন্যান্য নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ উত্সসমূহৰ ক্ষেত্ৰত আমি আত্মনিৰ্ভৰশীল হবই লাগিব আৰু হাইড্ৰোজেন মিছন, জৈৱ ইন্ধন আৰু ইলেক্ট্ৰিক যানবাহণৰ ক্ষেত্ৰত আমি নেতৃত্ব বহণ কৰিব পাৰিবই লাগিব।
10. আজি প্ৰাকৃতিক কৃষিও আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এক পথ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আজি নেনো ফাৰ্টিলাইজাৰেও দেশলৈ এক নতুন আশাৰ বতৰা কঢ়িয়াই আনিছে। প্ৰকৃতিক কৃষি-ৰাসয়নিক সাৰ মুক্ত কৃষিয়ে স্ব-নিৰ্ভৰশীলতাক অধিক গতি প্ৰদান কৰিব পাৰে। আজিৰ তাৰিখত দেশত সেউজ-নিয়োগৰ ৰূপত নতুন নিয়োগ সম্ভাৱনীয়তাই দ্ৰুতগতিৰে পথৰ সন্ধান দিবলৈ ধৰিছে।
11. নীতিৰ জৰিয়তে ভাৰতে ঠাই মুকলি কৰি দিছে। পৃথিৱীৰ ভতৰতে ভাৰতে ‘দ্ৰোন সন্দৰ্ভত অতিকে প্ৰগতিশীল নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। আমি দেশৰ যুৱ-প্ৰজন্মৰ বাবে নতুনৰ দুৱাৰ মুকলি কৰি দিছো।
12. মই ব্যক্তিগত খণ্ডকো আগুৱাই অহাৰ বাবে আহ্বান জনাইছো। আমি পৃথিৱীত দমনীয় স্থিতি গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব লাগিব। ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ আন এটা উদ্দেশ্যই হৈছে যে পৃথিৱীৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আনতকৈ পিচ পৰি কেতিয়াও নাথাকিব। সেয়া লাগিলে এমএছএমইয়েই হওক, আমি আমাৰ উত্পাদিত সসামগ্ৰীসমূহ ত্ৰুতিশূণ্য ভাবে, প্ৰভাৱশূণ্য ভাবে পৃথিৱীলৈ লৈ যাব পাৰিব লাগিব। আমি স্বদেশীক লৈ গৌৰৱবোধ কৰিব লাগিব।
13. আজিও আমি আমাৰ পূজ্য লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী জীক স্মৰণ কৰো তেওঁৰ প্ৰেৰণাপ্ৰদায়িনী ‘জয় জোৱান জয় কিষাণ’ ধ্বনিৰ বাবে। পৰৱৰ্তি সময়ত অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীয়ে ইয়াৰ সৈতে ‘জয় বিজ্ঞান’ৰ ধ্বনি সংযোজিত কৰিছিল আৰু ইয়াক আমি সৰ্বাধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো। পিচে অমৃতকালৰ এই নতুন পৰ্বত এই ধ্বনিৰ সৈতে ‘অনুসন্ধান’কো সংযোজিত কৰাৰ প্ৰাসংগিকতা আহি পৰিছে। ‘জয়জোৱান, জয় কিষাণ, জয় বিজ্ঞান, জয় অনুসন্ধান’।
14. আজি আমি ‘৫জি’ যুগৰ বাবে সম্পূৰ্ণ ৰূপে সাজু হৈছো। পৃথিৱীৰ খোজৰ সৈতে খোজ মিলাবলৈ আপোনালোকে আৰু দীঘলীয়া সময় অপেক্ষা কৰিব নালাগে। ‘অপ্টিকেল ফাইবাৰ’ এতিয়া প্ৰতিখন গাঁৱলৈকে, শেষখন গাঁও পৰ্যন্ত গৈ পোৱাটো আমি নিশ্চিত কৰিছো। মই সম্পূৰ্ণ ভাবেই অৱগত যে ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ৰ সপোন সাৰ্থক হ’ব গ্ৰামীন ভাৰতৰ জৰিয়তে। আজি মই সুখী যে ভাৰতৰ চাৰিলাখ ‘উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰ’ আজি গাঁৱত বিকশিত হৈছে, যিসমূহ সেইবোৰ গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতীৰ দ্বাৰা সঞ্চালিত হৈছে।
1. ‘ছেমিকণ্ডাক্টৰৰ বিকাশ’, ‘৫জি’ যুগত প্ৰৱেশ, ‘অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণ’ৰ এই ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ই কেৱল আমাক আধুনিক আৰু বিকাশশীল কৰি নোতোলে, এয়া সম্ভৱ হ’ব তিনিটা অভিযানৰ সাফল্যৰ যোগেদিহে। ‘ডিজিটাইজেশ্যন’ৰ জৰিয়তহে শিক্ষা-ব্যৱস্থাৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপান্তৰণ, স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আৰু নাগৰিসকলৰ জীৱনশৈলীৰ মান উন্নয়ণ সম্ভৱ হব।
1. বন্ধুসকল, ‘টেক-এজ ফৰ হিউমেনিটি’ বুলি প্ৰশংসিত হোৱা এইটো দশকত ভাৰতে লক্ষণীয় ভাবে আগবাঢ়ি যাব পাৰিব বুলি মই আগজাননী পাইছো। এইটো দশক প্ৰযুক্তিৰ দশক হ’ব। তথ্য-প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভৰতে গোলকীয় প্ৰেক্ষাপটত এক নেতৃত্বপ্ৰদানকাৰী শক্তি হিচাপে পৰিচিতি বহণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। প্ৰযুক্তিৰ এইটো যুগত অৰিহণা আগবঢ়াব পৰাকৈ আমি সামৰ্থ্য অৰ্জন কৰিছো।
2. আমাৰ অটল ইনভেশ্যন মিছন’, আমাৰ ‘ইনকুবেশ্যন চেণ্টাৰ’, আমাৰ ‘ষ্টাৰ্টআপ’সমূহে সম্পূৰ্ণ নতুন এটা খণ্ড গঢ়ি তুলিছে, যুৱ-প্ৰজন্মৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টিৰ পথ প্ৰশস্থ কৰিছে। সেয়া লাগিলে মহাকাশেই হওক, সেয়া লাগিলে গভীৰ সমুদ্ৰতলিৰ অভিযানেই হওক, আমি লাগিলে সমুদ্ৰৰ গভীৰলৈয়ে যাওঁ অথবা আকাশখনকে চুব খোজো, এই সকলোবোৰেই নতুন ক্ষেত্ৰ, যিবোৰলৈ ক্ষেত্ৰলৈ আমি আগবাঢ়িবলৈ ধৰিছো।
3. আমি আমাৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকল, উদ্যোগীসকলৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ, কুটীৰ উদ্যোগসমূহৰ, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ, পথৰ দাঁতিৰ বেপাৰীসকলৰ, গাহস্থ-শ্ৰমিকসকলৰ, দিন-মজদুৰসকলৰ, অটোৰিক্সাচালকসকলৰ, বাছসেৱা আগবঢ়াওতাসকলৰ সামৰ্থ্য আৰু সম্ভাৱনীয়তাসমূহ স্বীকাৰ কৰিবই লাগিব। এইসকলেই সমাজৰ বৃহত্ অংশটো গঠন কৰে, সেয়ে এওঁলোকক সবল কৰি তোলাটো নিতান্তই প্ৰয়োজন।
1. বিগত কেইটামান বছৰৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা মই কেইটামান কথা বিচাৰিছো। আপোনালোকেও হয়তো আদালতসমূহত ‘নাৰীশক্তি’ৰ সামৰ্থ্য প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। গ্ৰামাঞ্চলত ৰাইজৰ প্ৰতিনিধিসকললৈ চাওকচোন। আমাৰ গাঁৱৰ সমস্যাৱলীৰ সমাধানসূত্ৰ আৱিষ্কাৰ কৰাত আমাৰ ‘নাৰীশক্তি’য়ে অন্তঃকৰণেৰে কাম কৰি আহিছে। জ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰখনেই হওক কিম্বা বিজ্ঞানেই হওক আমাৰ দেশৰ ‘নাৰীশক্তি’ৰ উপস্থিতি বাৰুকৈয়ে দৃষ্টিগোচৰ হয়। আনকি ‘নাৰীশক্তি’য়ে আজি ৰাইজৰ নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত কৰাৰ গুৰু দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিবলৈ লৈছে।
1. জীৱনৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে, সেয়া লাগিলে খেলা-ধূলাতে হওক কিম্বা যুদ্ধক্ষেত্ৰতে হওক, ভাৰতৰ ‘নাৰীশক্তি’ আজি নতুন শক্তি আৰু বিশ্বাস আগত লৈ আগবঢ়ি আহিছে। যোৱা ৭৫টা বছৰৰ তুলনাত আগন্তুক ২৫টা বছৰত আমাৰ আইসকলে, ভগ্নীসকলে, আমাৰ জীয়ৰীহঁতৰ ‘নাৰীশক্তি’য়ে আগবঢ়াব লগা বহুমুখী অৱদানৰ প্ৰাচুৰ্য মই দেখিবলৈ পাইছো। আমি যিমানেই বেছিকৈ এই ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব দিম, আমাৰ ছোৱালীহঁতক যিমানেই সুযোগ-সুবিধা আগবঢ়াম, তাতোকৈয়ো বেছিকৈ তেওঁলোকে আমাক ঘূৰাই দিব। তেওঁলোকে আমাৰ দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
1. আমাৰ দেশত বহু ৰাজ্য আছে, যিবোৰে দেশক আগুৱাই নিয়াত, নেতৃত্ব পৰ্দান কৰাত, আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত নিদৰ্শনপূৰ্ণ ভাবে কাম কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। ইয়ে আমাৰ যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাটোক সামৰ্থ্যবান কৰি তোলাত সহায় কৰিছে। পিচে আজিৰ প্ৰেক্ষাপটত আমাক ‘সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা’ৰ লগতে ‘সহযোগিতাভিত্তিক প্ৰতিযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা’ৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। বিকাশৰ বাবেই আমাক প্ৰতিযোগিতাৰ প্ৰয়োজন।
2. মই সকলো কথা আলোচনা কৰিব বিচৰা নাই, পিচে দুটা প্ৰসংগত নিশ্চয় গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব বিচাৰিছো। সেয়া হৈছে দুৰ্নীতি আৰু আনটো হৈছে স্বজন-তোষণ। আমি আমাৰ সৰ্বশক্তি খটুৱাই দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবই লাগিব। শেহতীয়া আঠোটা বছৰত আমি প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ ব্যৱস্থা, আধাৰ আৰু মোবাইল ফোনৰ দৰে আধুনিক ব্যৱস্থাৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰি দুইলাখ কোটি টকা অশুভ শক্তিৰ হাতলৈ যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰি দেশৰ উন্নয়ণৰ বাবে সফলতাৰে কাম কৰি আহিছো।
3. বেংকৰ ধন লুটি লৈ বিগত চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত যিসকলে দেশৰ পৰা পলায়ন কৰিছিল আমি তেওঁলোকৰ সা-সম্পত্তি বাজেয়াপ্ত কৰিছো আৰু তেওঁলোকক দেশলৈ ঘূৰাই অনাৰ বাবে চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছো। তেওঁলোকৰ একাংশক ইতিমধ্যে কাৰাবাসত আবদ্ধ হবলৈ বাধ্য কৰোৱা হৈছে। যিসকলে দেশ লুটিছিল আমি তেওঁলোকক উভতি আহিবলৈ বাধ্য কৰাব খুজিছো।
4. ভাই-ভনীসকল, দুৰ্নীতিকাৰীহঁতে দেশক উঁইপোকৰ দৰে কুটি কুটি খাবলৈ ধৰিছে। মই ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবই লাগিব, এই যুঁজক তীব্ৰতৰ কৰিবই লাগিব আৰু যুঁজখনক অন্তিম পৰিণতিলৈ লৈ যাবই লাগিব।সেয়ে মোৰ ১৩০ কোটি দেশবাসী, মোক আশীৰ্বাদ কৰক, মোক সহায়ৰ হাত আগবঢ়াওক। আজি মই আপোনালোকৰ সহায়-সহযোগিতা বিচাৰি আহিছো, যাতে মই এইখন যুদ্ধ সাহসেৰে যুঁজিব পাৰো। এইখন যুঁজত দেশে বিজয় সাব্যস্ত কৰিবই বুলি নিতান্তই আশাবাদী।
5. এয়া নিতান্তই বেদনাদায়ক যে বহু সময়ত দুৰ্নীতিৰ অপৰাধত দেশৰ আদালতে দোষী সাব্যস্ত কৰি কাৰাবাসৰ শাস্তি প্ৰদান কৰা বহুতক আকৌ একাংশই বীৰ সেৱা কৰি মূৰত তুলি ফুৰিব বিচাৰে। সেয়ে, দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে মানুহৰ মনত ঘৃণাৰ ভাব নহা পৰ্যন্ত এনে মানসিকতাৰ অৱসান নঘটে।
6. আনহাতে, মই স্বজন-তোষণৰ কথা উল্লেখ কৰিব খুজিছো আৰু মই যেতিয়া সস্বজন-তোষনৰ কথা কৈছো মই ৰাজনৈতিক ক্ষেত্ৰত অব্যাহত থকা স্বজন-তোষনৰ কথা কৈছো, পিচে, সত্যটো হৈছে এই ব্যাধি দেশৰ সকলোবোৰ প্ৰতিষ্ঠানলৈকে বিয়পি পৰিছে, যিয়ে প্ৰতিভা আৰু সুযোগক নেতিবাচক ভাবে প্ৰভাৱিত কৰিছে। সেয়ে মই লাকিল্লাৰ প্ৰংগণৰ পৰা দেশৰ ৰাইজক আহ্বান জনাব খুজিছো, আহক আমি সকলোৱে স্বজন-তোষণৰ এই ব্যাধিৰ মূলোচ্ছেদ কৰি দেশৰ ৰাজনীতিৰ লগতে প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠানকে সংবিধানৰ আদৰ্শ সাৰোগত কৰি শূচি কৰি তোলাৰ বাবে ত্ৰিৰংগ পতাকাৰ তলত পণ লওঁ আহক।
7. নতুন সম্ভাৱনাক প্ৰতিপালন কৰি, নতুন সংকল্পক বাস্তৱায়িত কৰি আৰু সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে আগুৱাই গৈ ‘অমৃত কাল’ৰ শুভাৰম্ভ কৰিবলৈ মই আজি দেশবাসীক আহ্বান জনাইছো। ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱে’ এতিয়া ‘অমৃত কাল’ৰ দিশে মোৰ লৈছে আৰু সেয়ে এই ‘অমৃত কাল’ত ‘সকলোৰে প্ৰয়াস’-ৰ প্ৰয়োজন হ’ব। ‘টীম ইণ্ডিয়া’ৰ আবেগে দেশক আগুৱাই নিব। ১৩০ কোটি দেশবাসীৰে গঢ়া ‘টীম ইণ্ডিয়া’ই এটা দল হিচাপে আগবাঢ়ি গৈ সকলোৰে সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিব।