Cabinet
Cabinet approves widening access of the Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) database to users, besides patent offices
17 AUG 2022 3:20PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the “Widening access of the Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) database to users, besides patent offices”. The opening up of the TKDL database to users is an ambitious and forward-looking action by the Government of India. This will be a new dawn for Indian traditional knowledge, as the TKDL will drive research & development, and innovation based on India’s valued heritage across diverse fields. The opening up of the TKDL is also envisaged to inculcate thought and knowledge leadership through Bharatiya Gnana Parampara, under the New Education Policy 2020.
Indian traditional knowledge (TK) offers immense potential to serve national and global needs, therewith providing societal benefits as well as economic growth. For example, the traditional systems of medicine and wellness from our country, namely Ayurveda. Siddha, Unani, Sowa Rigpa, and Yoga are serving the needs of people from India and abroad even today. The recent COVID- 19 pandemic has also been witnessing extensive use of Indian traditional medicines whose benefits range from immune-boosting to symptoms-relief to anti-viral activity. Earlier this year in April, the World Health Organization (WHO) established its first off-shore Global Centre for Traditional Medicines (GCTM) in India. These demonstrate the continued relevance of traditional knowledge in address the current and emerging needs of the world.
The approval of the Cabinet to widen the access of the database beyond patent offices lays emphasis on integrating and co-opting traditional knowledge with current practices towards enhancing innovation and trade. The TKDL will act as an important sources of TK information for advancing knowledge and technology frontiers. The current contents of TKDL shall facilitate wider adoption of Indian traditional medicines, while also propelling new manufacturers and innovators to gainfully build enterprises based on our valuable knowledge heritage.
The TKDL can cater to a vast user base that would include businesses/companies {herbal healthcare (AYUSH, pharmaceuticals, phytopharmaceuticals, and nutraceuticals), personal care, and other FMCG}, research institutions: public and private; educational institutions: educators & students; and others: ISM practitioners, knowledge holders, patentees and their legal representatives, and government, among several others. The access to the TKDL database would be through a paid subscription model with a phase-wise opening to national and international users.
In future, more information on Indian traditional knowledge from other domains will be added to the TKDL database from the perspectives of the “3P – Preservation. Protection and Promotion”. While catering to its primary mandate of preventing grant of wrong patents on Indian traditional knowledge, the TKDL database will also push creative minds to innovate for better, safer and more effective solutions for a healthier and technology endowed population. India’s rich heritage shall lay a strong foundation for newer socio-economic developments.
About TKDL: The Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) is a prior art database of Indian traditional knowledge established in 2001, jointly by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and Department of Indian Systems of Medicine and Homeopathy (ISM&H, now Ministry of AYUSH). The TKDL is a first of its kind globally and has been serving as an exemplary model to other nations. The TKDL currently contains information from existing literature related to ISM such as Ayurveda, Unani, Siddha, Sowa Rigpa and Yoga. The information is documented in a digitized format in five international languages which are English, German, French, Japanese and Spanish. TKDL provides information in languages and format understandable by patent examiners at Patent Offices worldwide, so as to prevent the erroneous grant of patents. Until now, access to the complete TKDL database is restricted to 14 Patent Offices worldwide for the purposes of search and examination. This defensive protection through TKDL has been effective in safeguarding Indian traditional knowledge from misappropriation, and is considered a global benchmark.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা পেতেন্ত ওফিসশিংগী মথক্তা য়ুজরশিংদা ত্রেদিস্নেল নোলেজ দিজিতেল লাইব্রেরী (তি.কে.দি.এল.) দেতাবেজ পাকশন্না শীজিন্নবগী অয়াবা পীখ্রে
17 AUG 2022 3:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা মন্ত্রী-মন্দলনা “পেতেন্ত ওফিসশিংগী মথক্তা য়ুজরশিংদা ত্রেদিস্নেল নোলেজ দিজিতেল লাইব্রেরী (তি.কে.দি.এল.) দেতাবেজ পাকশন্না শীজিন্নবগী” অয়াবা পীখ্রে। য়ুজরশিংদা তি.কে.দি.এল.গী দেতাবেজ হাংদোকপা অসি ভারত সরকারনা পাইখৎপা অচৌবা অমসুং খুমাং চাউশিল্লিবা খোঙথাং অমনি। মসি ভারতকী ত্রেদিস্নেল নোলেজকীদমক অনৌবা মঙাল অমা ওইরগনি মরমদি তি.কে.দি.এল. অসিনা লম কয়ামরুমদা লৈরিবা ভারতকী মমল য়াম্লবা পুকৈদা য়ুম্ফম ওইবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত অমদি ইনোভেসন্দা শাহৌ পীরগনি। তি.কে.দি.এল. হাংদোকপা অসিনা ন্যু এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী মখাদা ভারতীয় জ্ঞান পরম্পরাগী খুত্থাংদা ৱাখল অমদি লৌশিংগী লুচিংবগী মতৌ অদুসু পোকহনগনি।
ভারতকী ত্রেদিস্নেল নোলেজ (তি.কে.)না খুন্নাইগী কান্নবশিং লোয়ননা শেন্মীৎলোনগী শাহৌ পীনদুনা জাতি অমদি মালেমগী মথৌ তাবশিং পীনবগীদমক অচৌবা মপাঙ্গল পীরি। খুদম ওইনা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী হীদাক-লাংথক অমসুং হকচাং ফনা থম্নবা অরিবা মতমগী পথাপ, মমিং ওইনা পল্লবদা আয়ুর্বেদ, সিদ্ধ, য়ুনানী, সোৱা রিগপা অমসুং য়োগনা ঙসিসু ভারত অমদি মপাল লৈবাক্কী মীওইশিংগী মথৌ তাবশিং থুংহল্লি। হন্দক্তা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ইম্ম্যুন কনখৎহন্নবগী হৌরগা লাইওং হন্থহনবা অমদি এন্তি-ভাইরেল ওইবা থৌওং ফাওবগী কান্নবশিং য়াওরিবা ভারতকী অরিবা মতমগী হীদাক লাংথকশিং অসি পাকশন্না শীজিন্নবা উবা ফংখি। চহি অসিগী এপ্রিল থাদা ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)না ভারত্তা অহানবা ওফ-শোর গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন্স (জি.সি.তি.এম.) লিংখৎখি। মসিনা মালেমগী হৌজিক থেংনরিবা অমসুং তুংদা লাক্কদবা মথৌ তাবশিং অসি থুংহন্নবা ত্রেদিস্নেল নোলেজকী কান্নবা অদু মখা তানা উৎলি।
পেতেন্ত ওফিসশিংগী মথক্তা দেতাবেজ অসি পাকশন্না শীজিন্নবা য়াহনবদা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীবা অসিনা ইনোভেসন অমসুং ত্রেদ হেনগৎহন্নবগী মাইকৈদা হৌজিক লৈরিবা প্রেক্তিসশিংগা লোয়ননা ত্রেদিস্নেল নোলেজ অসি ইন্তিগ্রেৎ অমদু কো-ওপ্ত তৌবদা মীৎয়েং থমখি। তি.কে.দি.এল.না নোলেজ অমসুং তেক্নোলোজী ফ্রন্তিয়রশিং খুমাং চাউশিন্নবগীদমক তি.কে. ইনফোর্মেসনগী মরু ওইবা সোর্সশিং ওইনা মথৌ তৌরগনি। তি.কে.দি.এল.গী হৌজিক য়াওরিবা কন্তেন্তশিং অসিনা ভারতকী অরিবা মতমগী হীদাক-লাংথকশিং পাকশন্না শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি, লোয়ননা ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা লৌশিংগী পুকৈদা য়ুম্ফম ওইবা এন্তর্প্রাইসশিং শেমগৎনবা অনৌবা মেন্যুফেকচর্র অমসুং ইনোভেতরশিংদা শাহৌম পীরি।
বিজিনেসশিং/কম্পনীশিং {হর্বেল হেল্থকিয়র (আয়ুশ, ফার্মাক্যুতিকেল্স, ফাইতোফার্মাক্যুতিকেল্স, অমসুং ন্যুত্রাক্যুতিকেল্স), পর্সনেল কিয়র অমসুং অতোপ্পা এফ.এম.সি.জি.}, রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং: পব্লিক অমদি প্রাইবেৎ; এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং: এজুকেতরশিং অমসুং মহৈরোয়শিং; অমসুং অতোপ্পশিং: আই.এস.এম. প্রেক্তিস্নরশিং, নোলেজ হোল্দরশিং, পেতেন্তীশিং অমসুং মখোয়গী লিগেল রিপ্রজেন্তেতিবশিং, অমসুং সরকার, অতোপ্পা কয়া য়াওনা তি.কে.দি.এল.না চাউরবা য়ুজর বেজতা মতেং পাংবা ঙমগনি। তি.কে.দি.এল. দেতাবেজ অসি লৈবাক অমসুং মালেমগী য়ুজরশিংদা তাঙ্কক নাইনা হাংদোকপগা লোয়ননা পেদ সবস্ক্রিপসন মোদেল অমগী খুত্থাংদা শীজিন্নবা য়াহনগনি।
তুংলমচৎতা, “৩পি – প্রিজর্বেসন, প্রোতেক্সন অমসুং প্রমোসন”গী মীৎয়েংদগী তি.কে.দি.এল. দেতাবেজতা অতোপ্পা দোমেনশিংদগী ভারতকী ত্রেদিস্নেল নোলেজতা অহেনবা ই-পাউ হাপচিল্লগনি। ভারতকী ত্রেদিস্নেল নোলেজকী মতাংদা অরানবা পেতেন্তশিং পীবা ঙাকথোক্নবা মপুং ওইবা মেন্দেৎ অসি থুংহন্দুনা তি.কে.দি.এল. দেতাবেজনা মশা-মউ ফবা অমসুং তেক্নোলোজীগী মতিক-ময়াই চেনবা মীওই কাংলুপ অমগীদমক হেন্না ফবা, শাফবা অমসুং হেন্না কান্নগদবা সোল্যুসনশিংগীদমক ইনোভেৎ তৌনবা ক্রিএতিব মাইনশিং পুথোকহনগনি। ভারতকী মমল য়াম্লবা পুকৈ অসিনা অনৌবা সামাজিক-শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লগনি।
তি.কে.দি.এল.গী মরমদা: ত্রেদিস্নেল নোলেজ দিজিতেল লাইব্রেরী (তি.কে.দি.এল.) অসি কাউন্সিল ওফ সাইন্তিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্চ (সি.এস.আই.আর.) অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ ইন্দিয়ন সিস্তেম্স ওফ মেদিসিন এন্দ হোমিওপেথী (আই.এস.এম. এন্দ ঐচ, হৌজিক্না আয়ুশ মন্ত্রালয় কৌরবা) অনিনা পুন্না ইং কুমজা ২০০১দা হৌদোকখিবা ভারতকী ত্রেদিস্নেল নোলেজকী প্রায়র আর্ত দেতাবেজ অমনি। তি.কে.দি.এল. অসি মালেমগী ওইনা মখল অসি অহানবনি অমসুং মসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগীদমক ফীদম্নফম ওইবা মোদেল অমা ওইখি। তি.কে.দি.এল.দা আয়ুর্বেদ, য়ুনানী, সিদ্ধ, সোৱা রিগপা অমসুং য়োগ অসিগুম্বা হৌজিক লৈরিবা আই.এস.এম.গা মরী লৈনবা সহিত্যাগা মরী লৈনবা ই-পাউ য়াওরি। ই-পাউ অসি মালেমগী লোল মঙাী, ইংলিশ, জর্মন, ফ্রেঞ্চ, জাপানিস অমসুং স্পেনিশ, দিজিতাইজ ফোর্মেৎ অমদা দোক্যুমেন্ত তৌখি। তি.কে.দি.এল.না পেতেন্তশিং লান্না পীবা ঙাকথোক্নবগীদমক মালেম শিনবা থুংবদা পেতেন্ত ওফিসশিংদা লৈরিবা পেতেন্ত একজামিনরশিংনা খঙগদবা লোলশিং অমসুং ফোর্মেৎতা ই-পাউ পীরি। হৌজিক ফাওবদা থীবা-হুম্বা অমসুং একজামিনেসনগী হীরমশিংগীদমক মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা পেতেন্ত ওফিস ১৪দা খক্তা তি.কে.দি.এল. দেতাবেজ মপুং ফানা শীজিন্নবা য়াহল্লি। তি.কে.দি.এল.গী খুত্থাংদা পীরিবা দিফেন্সিব প্রোতেক্সন অসিনা মিসএপপ্রোপ্রিএসন্দগী ভারতকী ত্রেদিস্নেল নোলেজ ঙাকশেনবদা কান্নহনখি অমসুং গ্লোবেল বেঞ্চমার্ক অমা ওইনা লৌখি।