Ministry of Health and Family Welfare
NHA issues hardware guidelines for healthcare institutions at State/ UT level to facilitate effective implementation of Ayushman Bharat Digital Mission
22 AUG 2022 4:17PM by PIB Delhi
The National Health Authority (NHA) issued hardware guidelines across States and Union Territories for healthcare institutions like hospitals, clinics and health and wellness centres to promote digitization in hospitals. The guidelines provide a basic framework to States/UTs for planning, assessment and procurement of the IT hardware (including IT specifications of various hardware equipment) to operate applications compliant with Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM).
Talking about the guidelines, Dr. R. S. Sharma, CEO, NHA said – “The first step towards ABDM implementation is digitization of hospitals. Several States and UTs expressed the need for some guidelines that gives them an overview of the IT infrastructure requirements based on the health facility size. The hardware guidelines issued by NHA will help the states/ UTs in assessing the requirement and facilitate the adoption of ABDM in their healthcare institutions.”
ABDM will simplify the processes and increase ease of living by connecting the digital health solutions of hospitals and other health facilities across the country with each other. The digital ecosystem will also enable a host of other facilities like teleconsultation, paper-less health records, QR code based OPD registrations etc. The digitization of health records will ensure that old medical records of patients cannot get lost and are accessible to them anytime anywhere. Ensuring necessary IT infrastructure and implementation of Hospital Information Management Systems across health facilities at the State/UT level will play a pivotal role in creation and exchange of digital health records across the ecosystem.
The guidelines on the IT hardware specifications to support this ecosystem is available at https://abdm.gov.in:8081/uploads/Hardware_Guidelines_ABDM_e162cf7a7b.pdf. The document will help the States/ UTs in assessing the hardware requirements while planning and procurement of IT assets for healthcare institutions of all scales. The guidelines published by NHA is suggestive and recommendatory in nature. States/UTs and the health facilities have the flexibility to modify these guidelines based on local requirements and circumstances.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସ୍ତରରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ମିଶନର ସଫଳ ରୂପାୟନ ପାଇଁ ହାର୍ଡୱେର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି
22 AUG 2022 4:17PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଏଚଏ) ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକର ଡାକ୍ତରଖାନା, କ୍ଲିନିକ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭଳି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଂସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ଡିଜିଟାଇଜେସନ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ହାର୍ଡୱେର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ମିଶନ (ଏବିଡିଏମ) ଉପଯୋଗୀ ଆପ୍ଲିକେସନଗୁଡିକୁ ସଞ୍ଚାଳିତ କରିବାକୁ ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେର (ବିଭିନ୍ନ ହାର୍ଡୱେର ଉପକରଣର ଆଇଟି ବିବରଣ ସହ) ଯୋଜନା, ମୂଲ୍ୟାୟନ ଓ ଖରିଦ ପାଇଁ ମୈାଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସିଇଓ, ଏନଏଚଏ, ଡା. ଆର.ଏସ. ଶର୍ମା କହିଛନ୍ତି- “ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡିକର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ଏବିଡିଏମ ରୂପାୟନର ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ । କିଛି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଂସ୍ଥାନର ଆକାର ଆଧାରିତ ଆଇଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ହାର୍ଡୱେର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ଆବଶ୍ୟକତା ଆକଳନ ଓ ସେଠାକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଂସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ଏବିଡିଏମ ଆପଣାଇବାରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।”
ଏବିଡିଏମ ସାରା ଦେଶର ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ ଅନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସଂସ୍ଥାନର ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମାଧାନଗୁଡିକୁ ଏକାଠି କରି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ସହ ଜୀବନଯାତ୍ରା ଉନ୍ନତ କରିବ । ଟେଲି-ପରାମର୍ଶ, କାଗଜହୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ, କ୍ୟୁଆର କୋଡ ଆଧାରିତ ଓପିଡି ପଞ୍ଜିକରଣ ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସହାୟକ ହେବ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ରୋଗୀଙ୍କ ପୁରୁଣା ଡାକ୍ତରୀ ରେକର୍ଡ ଯେପରି ନହଜେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଖୋଜିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସ୍ତରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଂସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ସୂଚନା ପ୍ରବନ୍ଧନ ପ୍ରଣାଳୀର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଓ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଇଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ଆଦାନପ୍ରଦାନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ ।
ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେର ବିବରଣୀ ସମ୍ପର୍କରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ https://abdm.gov.in:8081/uploads/Hardware_Guidelines_ABDM_e162cf7a7b.pdfରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି । ଏହି ଦସ୍ତାବେଜ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକର ସମସ୍ତ ସ୍ତରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଂସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଆଇଟି ସମ୍ପତ୍ତି ଯୋଜନା ଓ ଖରିଦ ବେଳେ ହାର୍ଡୱେର ଆବଶ୍ୟକତା ମୂଲ୍ୟାୟନରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏନଏଚଏ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପରାମର୍ଶ ଓ ସୁପାରିଶମୂଳକ । ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଂସ୍ଥାନଗୁଡିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀଗୁଡିକୁ ସଂଶୋଧିତ କରିପାରିବେ ।