Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah chaired the the 23rd meeting of Central Zonal Council in Bhopal
Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Uttarakhand and Chhattisgarh are important for their geographical location, contribution to GDP and national development
Prime Minister Shri Narendra Modi has always worked to strengthen the spirit of cooperative federalism
In the last 8 years after becoming the Prime Minister, Shri Narendra Modi has placed the concept of ‘Team India’ before the nation
Meetings of the Zonal Councils have significantly increased after Shri Narendra Modi became Prime Minister
Frequency of meetings of the Council have increased since 2014
In the 14th meeting of the Standing Committee of the Central Zonal Council held on January 17, 2022, 36 out of 54 issues have already been resolved, in today's meeting, a total of 18 issues were discussed out of which 15 were resolved
With the increase in the frequency of meetings of the Council, there is an exchange of good practices between the States, this not only provides inspiration to other States, as well as creates better and healthy relations between the Centre and States
After the formation of the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, along with strictly tackling the problem of Left Wing Exremeism in the these areas, many important steps have been taken for the development Naxal-affected areas
It has yielded good results, when Left Wing Extremist violence was at its peak in 2009, the number of militant violent incidents was 2,258, which decreased to 509 in 2021
In 2009, 1,005 people died in extremist violence while 147 people died in 2021, Left Wing Extremist violent acts on police stations has also decreased, there were 96 such incidents in 2009 which reduced to 46 in 2021
The Central Government is further strengthening security forces in Left Wing Extremism affected areas and reducing gaps, under which 40 new security camps have been opened in the last three years and 15 more are to be opened
This is a great achievement, the Government of India along with the States is committed to completely eliminate the problem of Left Wing Extremism
The government has opened about 5,000 post offices along with Postal Banking Centres in insurgency affected areas in the last 3 years and 1,200 Bank Branches, also more than 2,300 mobile towers have been installed in the first phase and 2500 mobile towerd are being installed in the second phase to speed up telecom services
22 AUG 2022 6:53PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah chaired the 23rd meeting of Central Zonal Council in Bhopal today. Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chouhan Chief Minister of Uttarakhand, Shri Pushkar Singh Dhami attended the meeting, while Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Bhupesh Baghel attended the meeting through virtual medium. Senior Ministers of member States, Union Home Secretary, Secretaries of Inter-State Council Secretariat, Chief Secretaries of Member States and senior officials of State Governments and Central Ministries and Departments were also present in the meeting.
In his address, the Union Home Minister said that Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Uttarakhand and Chhattisgarh, are important for their geographical location, contribution to GDP and development of the country. Earlier thesel States were considered as BIMARU States, but now they are moving out of it and are on the path of development. He said that the Central Zonal Council States are major centers of food grain production and have taken the concept of ‘Team India’ of Prime Minister Shri Narendra Modi to the ground.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has always worked to strengthen the spirit of cooperative federalism. In the last 8 years after becoming the Prime Minister, Shri Narendra Modi has kept the concept of ‘Team India’ before the Nation and made it possible. Frequency of meetings of the Zonal Council have increased. He said that the increase in the number of meetings despite the Covid-19 emphasize on the concept of Team India of the Prime Minister. Shri Amit Shah also said that there has been a 27 percent increase in resolving issues in the Zonal Council meetings since 2019, which is a great achievement.
The Union Home Minister said that although the role of the Regional Council meetings is advisory, but on the basis of the experience of three years as Home Minister, he can say that by giving importance to the meetings of the Council and its Standing Committee, many issues have been addressed. 30 issues were discussed in the last meeting of the Central Zonal Council, out of which 26 issues have been resolved, while in the 14th meeting of the Standing Committee held on January 17, 2022, out of 54, 36 issues have already been resolved. He said, a total of 18 issues were discussed in today's meeting, out of which 15 were resolved, which is a great achievement. Mr. Shah said that with the increasing in the frequency of the meetings of the Council, exchange of good practices between the States is taking place. This not only gives inspiration to other States, but also creates better and healthy relations between the Centre and States, many issues between States are resolved through dialogue and the spirit of mutual cooperation between Sates has also strengthened.
The Union Home Minister said that after the formation of the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi in the country, along with dealing strictly with the problem of Left Wing Exremism in the Naxalite affected areas included in the Central Zonal Council, many important steps have been taken for development in these areas. He said that it has yielded good results. When Left Wing Extremist violence was at its peak in 2009, the number of incidents of Left Wing Extremist was 2,258 which decreased to 509 in 2021. He said since 2019 the incidents of Left Wing Extremism have come down very rapidly. In 2009, 1,005 people died in militant violence, while in 2021, 147 people were killed. Shri Shah said that there has also been a decrease in Left Wing Extremist violence at police stations during this period, from 96 such incidents in 2009 it came down to 46 in 2021. He said the Central Government is further strengthening security forces in Left Wing Extremism-affected areas and filling gaps in security, under which 40 new security camps have been opened in the last three years and 15 more are to be opened. It is a great achievement but still, the Government of India along with the States are committed to fully eliminate the problem of Left Wing Extremism.
Shri Amit Shah said the government has opened about 5,000 post offices and more than 1200 bank branches in the last three years in Left Wing Extremism affected areas. Also, to speed up the telecom services, more than 2,300 mobile towers are being installed in the first phase and installation of 2,500 mobile towers in the second phase is going on. The Union Home Minister also said that there are many development schemes of State Governments in Naxal-affected areas and the States by giving priority to them, should aim for full results of these schemes. He said more the development in Naxal-affected areas, the less will be the recruitment of Naxalites and the sources of mobilization of Left Wing Extremists will also be exhausted. The Union Home Minister urged Naxal-affected states to focus more on dealing with this problem so that it can be rooted out.
The 23rd meeting of the Central Zonal Council discussed the significant progress made towards expansion of banking facilities within 5 kms of all villages as per the vision given by Prime Minister Shri Narendra Modi for expansion of the banking network in rural areas. The 112 Emergency Response Support Service (ERSS) is the single number emergency line in the country and is functioning in 35 States/UTs. The online Sakhi Dashboard is being operated by the Government of India under the ‘Sakhi -One Stop Center’ for safety of women. The meeting also discussed the seamless integration of the Police Help Line No. 112 with the Women Help Line No. - 181 and Child Help Line No. - 1098 and through this and shifting the cases related to women to ‘Sakhi -One Stop Center’ on real time basis. In today's meeting, the council was apprised that as a result of the discussion in the 22nd meeting of the council held at Raipur, the Food and Public Distribution Department of the Government of India has issued revised criteria for the loss / profit in the storage of wheat and rice, which is equally applicable to the institutions of the Central Government and the State Governments. The issue of release of grants to State Home Guards and declaring Bhopal, Indore and Raipur airports as international airports was also discussed in the meeting. The Union Home Minister also asked the Chief Ministers and Chief Secretaries of the States included in the Central Zonal Council to regularly monitor the issues raised in the Council meeting every month so that these issues can be resolved expeditiously.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা ভোপালদা পাঙথোকপা সেন্ত্রেল জোনেল কাউন্সিলগী ২৩শুবা মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
মধ্য প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং ছতিশগরনা মখোয়গী জিওগ্রাফিকেল লোকেসন, জি.দি.পি.দা পাংবগী চাং অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎলোন্দা মরুওইবা থৌদাং লৌরি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতম চুপ্পদা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ইনোৎ মপাঙ্গল কলহন্নবা হোৎনরি
হৌখিবা চহি ৮ অসিদা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক্কী মথক্তা 'তীম ইন্দিয়া' হায়বা ৱাখল্লোন অসিনা মাঙ থারক্লি
জোনেল কাউন্সিলশিংগী মীফম অসি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদগী মশীং হেনগৎলক্লি
২০১৪দগী হৌদুনা কাউন্সিলগী মীফমগী চাং হেনগৎলক্লি
জনুৱারী ১৭, ২০২২দা পাঙথোকখিবা সেন্ত্রেল জোনেল কাউন্সিলগী স্তেন্দিং কম্মিতীগী ১৪শুবা মীফমদা, ইস্যু ৫৪গী মনুংদা ৩৬তি লোইশিনখ্রে, ঙসিগী মীফম অসিদা, অপুনবা ইস্যু ১৮ খন্নবখিবগী মনুংদা ১৫দি ৱারোইশিন পুরকপা ঙমখ্রে
কাউন্সিলগী মীফমশিং মশীং হেন্না পাঙথোক্লকপনা রাজ্যশিংগী মরক্তা অফবা থবকশিং লান্থোক লানশিন তৌনবা হেনগৎলে, মসিনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা ইথিল পীবদা নত্তনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা অফবা মরী শাগৎপা ঙম্লে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদ
22 AUG 2022 6:53PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা ভোপালদা পাঙথোকপা সেন্ত্রেল জোনে কাউন্সিলগী ২৩শুবা মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিভরাজ সিংহ চৌহন, উত্তরাখন্দগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পুশকার সিংহ ধামিনা মীফম অদুবু শরুক য়াখি, অদুগা উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী য়োগী অদিত্যানাথ অমসুং ছতিশগরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেশ বাঘেলনা মীফম অদুবু ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি। রাজ্যগী মকোক থোংবা মন্ত্রীশিং, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, ইন্তর-স্তেত কাউন্সিল সেক্রেতরিএতকী সেক্রেতরীশিং, মেম্বর স্তেতশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিং অমসুং রাজ্য সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি মদুদি মধ্য প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং ছতিশগরনা মখোয়গী জিওগ্রাফিকেল লোকেসন, জি.দি.পি.দা পাংবগী চাং অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎলোন্দা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। মমাংদদি হায়রিবা রাজ্যশিং অসি বিমারু রাজ্যশিংনি হায়না লৌনরম্মি অদুবু হৌজিক্তি ফিভম অদুদগী থোক্লক্তুনা চাউখৎপগী লম্বীদা লাক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি সেন্ত্রেল জোনেল স্তেৎশিং অসিনা চীঞ্জাক পুথোকপগী মরুওইবা মফমশিং ওইরি অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী 'তীম ইন্দিয়া'গী ৱাখল্লোনবু মাংজিল থানা পুখৎলি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতম চুপ্পদা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ইনোৎ মপাঙ্গল কলহন্নবা হোৎনরি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক্কী মথক্তা 'তীম ইন্দিয়া' হায়বা ৱাখল্লোন অসিনা মাঙ থারক্লি। কাউন্সিলগী মীফমগী চাং হেনগৎলক্লি। কোবিদ-১৯ লৈদুনসু মীফম মশীং হেনগৎলক্লিবা অসি প্রধান মন্ত্রীগী তীম ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোন অসিবু মাংজিল থানা পুখৎপননি। অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি ২০১৯দগী হৌদুনা হোনেল কাউন্সিলগী মীফমদা ৱারোইশিন পুরকপগী চাং অসি চাদা ২৭ হেনগৎলে, মসিমক য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমনি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি জোনেল কাউন্সিলগী থৌদাং অসি এদভাইজরী ওইবা তারবসু, গৃহ মন্ত্রী ওইনা চহি অহুম পায়রকপা অসিদা খঙবদদি, কাউন্সিলগী মীফম অসিদা অমসুং স্তেন্দিং কম্মিতীদা মরুওইবা থমদুনা ইস্যু কয়া অমা লোইশিনবা ঙম্লে। জনুৱারী ১৭, ২০২২দা পাঙথোকখিবা সেন্ত্রেল জোনেল কাউন্সিলগী স্তেন্দিং কম্মিতীগী ১৪শুবা মীফমদা, ইস্যু ৫৪গী মনুংদা ৩৬তি লোইশিনখ্রে, ঙসিগী মীফম অসিদা, অপুনবা ইস্যু ১৮ খন্নবখিবগী মনুংদা ১৫দি ৱারোইশিন পুরকপা ঙমখ্রে। কাউন্সিলগী মীফমশিং মশীং হেন্না পাঙথোক্লকপনা রাজ্যশিংগী মরক্তা অফবা থবকশিং লান্থোক লানশিন তৌনবা হেনগৎলে, মসিনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা ইথিল পীবদা নত্তনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা অফবা মরী শাগৎপা ঙম্লে, অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈরিবা অমত্তা ওইবগী মরী অসিসু হেন্না মপাঙ্গল কল্লে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈঙাক শেমখ্রবা মতুংদগীদি, মফমশিং অসিদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী ৱাথোক লোইশিনখিবগা লোইননা, মরুওইবা খোঙথাং কয়া অমসু নক্সালনা শোকহল্লবা লমশিং চাউখৎনবা লৌখৎখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা অফবা মহৈ পুরকপা ঙমখ্রে। ২০০৯দা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিস্তকী হিংশানা খম থেংনা ৱাংবা মতমদা থৌদোক ২,২৫৮ থোকখি অদুবু ২০২১দদি মসি ৫০৯দা হন্থখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০১৯দগীদি লেফ ৱিং এক্সত্রিমিস্তকী থৌদোক অসি খম থেংনা হন্থরে। ২০০৯দা, মীওই ১,০০৫ এক্সত্রিমিস্তকী হিংশাদা শিখ্রে, ২০২১দনা মীওই ১৪৭ শিখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি লেফ ৱিং এক্সত্রিমিস্তশিংনা পুলিস স্তেসনশিংদা চত্থবা হিংশাগী থবকশিংসু মশীং হন্থরে, ২০০৯দা অসিগুম্বা থবক ৯৬ থোকখি অদুবু হায়রিবসি ২০২১দদি ৪৬ তমক থোকখি। কেন্দ্র সরকার অসিনা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম লৈবা মরমশিংদা অহাংবা হন্থহন্দুনা সেক্যুরিতী ফোর্স মশীং হেনগৎহনখ্রে, মসিগী মখাদা, অনৌবা সেক্যুরিতী কেম্প ৪০ হৌখিবা চহি অহুম অসিদা হাংদোকখ্রে অমসুং ১৫ অমসু হাংদোক্লগনি। ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগা লোইননা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী খুদোংচাদবশিং অসি পুংমুৎ মুৎথৎনবা পান্দম থম্লি। শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি অহুম অসিদা লৈঙাক অসিনা লালহৌবগী ইরাং লৈবা মফমশিংদা পোস্তেল বেঙ্কিং সেন্তরশিংগা লোইননা পোস্ত ওফিস ৫,০০০, বেঙ্ক ব্রাঞ্চ ১,২০০ হাংদোকখ্রে। তেলিকোম সর্ভিস হেনগৎনবগীদমক অহানবা ফেজদা মোবাইল তাৱর ২,৩০০ য়ুংখ্রে অমসুং অনিশুবা ফেজদনা মোবাইল তাৱর ২৫০০ য়ুংখ্রে। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি নক্সালনা শোকহল্লবা মফমশিংদা রাজ্য সরকার চাউখৎহন্নবা থৌশিল কয়া অমা লৈ অমসুং রাজ্যশিং অসিবুনা হেন্না খুদোংচাবা পীরদুনা হায়রিবা থৌশিলশিং অসিবু মায় পাক্নবা হোৎনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি নক্সালনা শোকহল্লবা মফমশিংদা চাউখৎপা পুরকপনা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিস্তশিং চোকথরক্কনি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা নক্সালনা শোকহল্লবা রাজ্যশিংবু হায়রিবা ইস্যু অসিদা মীৎয়েং থমদুনা মতম চুপ্পগী ওইনা মুত্থৎনবা হোৎনগদবনি।
সেন্ত্রেল জোনেল কাউন্সিলগী ২৩শুবা মীফম অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মঙজরিবা মঙলান অমা ওইরিবা খুঙ্গংগী লমশিংদা বেঙ্কিং নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোকহন্নবা হোৎনরিবা অসিগী মতুং ইন্না কিলোমিতর ৫ ফাওবদা লৈবা খুঙ্গং খুদিংমক্কী জগাদা বেঙ্কিংগী থবক পাকথোক চাউথোকহন্নবা খন্নখি। ১১২ এমর্জেন্সী রেস্পোন্স সপ্পোর্ত সর্ভিস (ই.আর.এস.এস.) অসিনা লৈবাক পুম্বা অসিগী অমত্তা ঙাইরবা এমর্জেন্সী লাইন অমনি অমসুং মসি রাজ্য/য়ু.তি. ৩৫দা মথৌ তৌরি। ওনলাইন শাখি দেসবোর্দ অসিসু ভারত সরকারনা 'সখি- ৱান স্তোপ সেন্তর' ওইনা নুপীশিংগী য়াইফনবগীদমক চলাইরি। মীফম অসিনা পুলিস হেল্প লাইন নম্বর ১১২বু ৱিমেন হেল্পলাইন নম্বর ১৮১গা চাইল্দ হেল্পলাইন নম্বর ১০৯৮কা পুনশিন্নবা হোৎনরি অমসুং মসিগী মখাদা নুপীশিংগা মরী লৈনবা কেসশিংনা 'সখি- ৱান স্তোপ সেন্তর'দা শিন্নবা ঙম্লগনি। ঙসিগী মীফম অদুদা, কাউন্সিল অসিনা ২২শুবা রাইপুরদা পাঙথোকখিবা কাউন্সিলগী মীফমদা, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন ভারত সরকারনা গেহু অমসুং চেঙগী মাংবা /তোংবগী ক্রাইতেরিয়া রিভাইস তৌনবা পুথোকখি হায়রিবসি সেন্ত্রেল গবর্নমেন্ত অমসুং রাজ্য সরকারগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা পানবা য়াই। রাজ্যগী হোম গার্দশিংদা গ্রান থাদবা অমসুং ভোপাল, ইন্দোর অমসুং রাইপুর এয়রপোর্তশিংবু অন্তর্জাতিগী থাক্তা পুখৎনবসু মীফম অদুদা খন্নখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অসিনা সেন্ত্রেল জোনেল কাউন্সিলদা য়াওরিবা রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, চীফ সেক্রেতরীশিংবু চাং নাইনা খুদোংচাদবশিং কাউন্সিলগী মীফমদা থা খুদিংগী পুখৎনবা অমসুং ৱারোইশিন পুথোক্নবা খন্ননবা খঙহনখি।