Ministry of Civil Aviation
AAI signs MoU with Sweden to facilitate smart and sustainable aviation technology collaboration
26 AUG 2022 12:13PM by PIB Delhi
Airports Authority of India (AAI) and LFV Air Navigation Services of Sweden (LUFTFARTSVERKET) signed a Memorandum of Understanding today at the Corporate Headquarters of AAI in New Delhi.
The agreement brings together two air navigation service providers, India and Sweden, with demonstrated capabilities in building and operationalizing the next generation of sustainable aviation technology, to explore smart aviation solutions. This MoU shall pave the way for bi-lateral exchange of aviation expertise and technology between the two countries. It will allow the Indian companies to accelerate growth while leveraging Swedish innovation and expertise. Under the aegis of the MoU, the companies can collaborate in areas of mutual interest.
The MoU was signed by Mr. M. Suresh, Member (Air Navigation Services), AAI and Mr. Magnus Corell, Deputy Director General, LFV Sweden. The event was attended by Shri Sanjeev Kumar, Chairman, AAI; Ms. Malin Cederfeldt Östberg, State Secretary, Ministry of Infrastructure, Government of Sweden, H.E. Klas Molin, the Ambassador of Sweden to India and H.E. Tanmaya Lal, the Ambassador of India to Sweden. The event was attended by senior officials from AAI, LFV, Embassy of Sweden, New Delhi, and Business Sweden –The Swedish Trade & Invest council.
Acknowledging the pressing need for rapid development concerning next-generation smart airports and the necessity to build sustainable transport systems, both parties consented to the following elements of the MoU:
• Exchange of aviation knowledge and technical transfer program
• Promote close and friendly relations between the two agencies
• Aim to expand technical cooperation in airports
• Support the development of a safe, secure, sustainable, and efficient aviation sector
• Positive contributions in promoting bilateral and international trade
On this occasion, Shri Sanjeev Kumar, Chairman, Airports Authority of India, congratulated the Govt of India and the Govt of Sweden for taking this initiative of a collaborative effort towards strengthening India’s efforts for the development of an efficient, safe, secure and sustainable aviation sector. He expressed confidence that the mutual exchange in civil aviation between AAI and LFV Sweden will go a long way in building and operationalization of next generation of smart and sustainable aviation technology.
Mr Klas Molin, Ambassador of Sweden to India, talked about the long-standing collaboration between India and Sweden. “We are looking forward to this addition to the already expansive India-Sweden collaboration, which already include sustainability, health, innovation, energy, and will now extend to civil aviation. I’m looking forward to seeing how the MoU can foster more opportunities for Sweden and India to explore climate-smart solutions within the aviation sector.”
While delivering his address, Shri Tanmaya Lal, Ambassador of India to Sweden mentioned that “India Sweden partnership is on the upswing. This MoU covers one more new ground and will facilitate technology collaborations to improve safety, sustainability and efficiency in the aviation sector. This is an important development also in the context of the booming regional air connectivity in India.”
Cooperation areas and plan of activity
AAI and LFV, both Government agencies of India and Sweden respectively, will jointly collaborate on the following co-operation areas:
1. Air Traffic Management
2. Air Traffic Control
3. Remote Airport Management and Traffic Control
4. Airspace Design and Planning
5. Airport Design and Infrastructure
6. Digitalized Airport and Aviation
7. Capability and Training
8. Sustainable Airports and Aviation
9. Processes for pilots
10. Processes for scale-up
A Joint Working Group shall be organized to prioritize interest areas and drive collaboration between the two countries. This MoU will play a crucial role in furthering government-to-government engagements between India and Sweden in the Aviation sector in addition to other existing engagements such as sustainability, healthcare, innovation, energy, and infrastructure etc.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
স্মার্ত অমসুং তুং কোইগদবা এভিএসন তেক্নোলোজীগী লমদা খুশম্ননা চৎমিন্ননবগীদমক এ.এ.আই.না স্বিদেনগা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রে
26 AUG 2022 12:13PM by PIB Imphal
এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এ.এ.আই.) অমসুং এল.এফ.ভি. এয়র নেভিগেসন সর্ভিসেস ওফ স্বিদেন (লুফ্তফার্তস্বেরকেৎ) অনিনা ঙসি নই দিল্লিদা লৈবা এ.এ.আই.গী কোর্পোরেত হেদক্বার্তর্সতা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্তেন্দিং অমা খুৎয়েক পীনখ্রে‍।
য়ানচে অদুনা তুং কোইগদবা এভিএসন তেক্নোলোজীগী মথঙগী জেনেরেসনবু শেমগৎপা অমদি মথৌ তৌহনবা ঙমবগী মতিং লৈবা এয়র নেভিগেসন সর্ভিস প্রোভাইদর অনি, ভারত অমসুং স্বিদেন পুন্দুনা স্মার্ত এভিএসন সোলুসনগী লমদা থিজিন হুমজিনগনি‍। এম.ও.য়ু. অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা এভিএসন এক্সপর্তিজ অমসুং তেক্নোলোজী এক্সচেঞ্জ তৌনবগী লম্বী য়াৎলগনি‍। মসিনা ভারতকী কম্পেনীশিংবু স্বেদিস ইনোভেসন অমসুং এক্সপর্তিজ শীজিন্নদুনা থুনা চাওখৎহনবা ঙমগনি‍। এম.ও.য়ু. অসিগী মীৎয়েঙ মখাদা, কম্পেনীশিংনা নাকল অনিমক্কী ওইবা ইন্তরেস্ত লৈবা হীরমশিংদা পুন্না চৎমিন্নগনি‍।
এম.ও.য়ু. অদু মিস্তর এ. সুরেস, মেম্বর (এয়র নেভিগেসন সর্ভিসেস), এ.এ.আই. অমসুং মিস্তর মেগ্নস কোরেল, দিপুতী জেনেরেল, এল.এফ.ভি. স্বিদেন অনিনা খুৎয়েক পীনখিবনি‍। থৌরম অদুদা এ.এ.আই. চেয়রমেন শ্রী সঞ্জীব কুমার, স্বিদেন লৈঙাক্কী ইনফ্রাসত্রকচর মন্ত্রালয়গী স্তেত সেক্রেতরী মিস মেলিন কেদরফেল্দ্ত ওস্তবর্গ, এম্বেসেদর ওফ স্বিদেন তু ইন্দিয়া ঐচ.ই. ক্লাস মোলিন অমসুং এমবেসেদর ওফ ইন্দিয়া তু স্বিদেন ঐচ.ই. তন্মায়া লালনা শরুক য়াখি‍। থৌরম অদুদা এ.এ.আই., এল.এফ.ভি., এম্বেসী ওফ স্বিদেন, নই দিল্লী অমসুং বিজিনেস স্বিদেন – দি স্বেদিস ত্রেদ এন্দ ইনভেস্ত কাউন্সিলগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি‍।
নেক্স্ত জেনেরেসন স্মার্ত এয়রপোর্ত শেমগৎপগী মথৌ তাবা অমদি তুং কোইগদবা ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম শেমগৎপগী মথৌ তাববু য়ামিন্নরদুনা নাকল অনিনা মখাদা পীরিবা এম.ও.য়ু.গী মচাকশিং অসিদা থবক পায়খৎমিন্ননবা য়ানখি:
• এভিএসন নোলেজ এক্সচেঞ্জ তৌনবা অমসুং তেক্নিকেল ত্রান্সফর প্রোগ্রাম
• এজেন্সী অনিগী মরক্তা নক্নবা অমদি মরুপ মপাং ওইবগী মরী য়োকখৎপা
• এয়রপোর্ততা তেক্নিকেল কোওপরেসন পাকথোক চাউথোকহন্নবা পান্দম
• সেফ অমসুং সিক্যুর ওইবা, তুং কোইগদবা অমসুং মতিং লৈবা এভিএসন সেক্তর শেমগৎপদা মতেং পাংনবা
• নাকল অনিগী অমদি মালেমগী লল্লোন ইতিক্কী লমদা অফবা থৌদাং লৌমিন্নবা
থৌরম অদুদাএয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়াগী চেয়রমেন শ্রী সঞ্জীব কুমারনা মতিং লৈবা, সেফ অমসুং সিক্যুর ওইবা অমদি তুং কোইগদবা এভিএসন সেক্তর শেমগৎনবগী ভারতনা হোৎনরিবা অসিবু পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক থৌরাং অসি পায়খৎপগীদমক ভারত লৈঙাক অমসুং স্বিদেন লৈঙাক অনিগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। এ.এ.আই. অমসুং এল.এফ.ভি. অনিগী মরক্তা সিভিল এভিএসনগী লমদা নাকল অনিগী ওইবা এক্সচেঞ্জ অসিনা নেক্স্ত জেনেরেসন স্মার্ত অমসুং তুং কোইগদবা এভিএসন তেক্নোলোজী শেমগৎপদা অমদি মথৌ তৌহনবদা চাউনা মতেং ওইগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍।
এম্বেসেদর ওফ স্বিদেন তু ইন্দিয়া মিস্তর ক্লাস মোলিন্না ভারত অমসুং স্বিদেনগী মরক্তা মতম শাংনা লৈরক্লবা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবগী মরীগী মরমদা ৱাফম কয়া ফমখি‍। “তুং কোইবা, হকশেল, ইনোভেসন, ইনর্জী য়াওনা হান্ননা পাক চাওনা ভারত-স্বিদেন খুৎশম্নবগী ফীভমসিদা হৌজিক অমুক সিভিল এভিএসন হাপচিল্লকপসিদা ঐখোয়না থবক পায়খৎনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। এম.ও.য়ু. অসিনা স্বিদেন অমসুং ভারতনা এভিএসন সেক্তরদা ক্লাইমেত-স্মার্ত সোলুসনগী লমদা থিজিনবদা খুদোংচাবা কয়া য়াম্না থোক্লক্কদগে হায়বসিদা ঐনা মীৎয়েঙ থম্লি‍।”
মহাক্কী ৱারোলদা এম্বেসেদর ওফ ইন্দিয়া তু স্বিদেন শ্রী তন্মায়া লালনা, “ভারত স্বিদেনগী খোঙবু ওইবগী মরী অসি মাঙদা চঙশিল্লি‍। এম.ও.য়ু. অসিনা অনৌবা গ্রাউন্দ অমগা অমুক কোনশিন্দুনা হেন্না শাফবা, তুং গোইগদবা অমদি মতিং লৈবা এভিএসন সেক্তর পুরক্নবা তেক্নোলোজী কোলাবোরেসন্দা মতেং পাংগনি‍। মসি ভারত্তা চাওখৎলক্লিবা রিজনেল এয়র কন্নেক্তিভিতীগী লমদসু মরুওইবা ৱাফম অমা ওইরি,” হায়না ফোঙদোকখি‍।
তেংবাংনগদবা হীরম অমসুং থবক থৌওংগী প্লান
মথঙশিৎনা ভারত অমসুং স্বিদেনগী লৈঙাক্কী এজেন্সীশিং ওইরিবা এ.এ.আই. অমসুং এল.এফ.ভি. অনিনা মখাগী হীরমশিং অসিদা পুন্না চৎমিন্নগনি:
১ এয়র ত্রাফিক মেনেজমেন্ত
২ এয়র ত্রাফিক কন্ত্রোল
৩ রিমোৎ এয়রপোর্ত মেনেজমেন্ত এন্দ ত্রাফিক কন্ত্রোল
৪ এয়রস্পেস দিজাইন অমসুং প্লান্নিং
৫ এয়রপোর্ত দিজাইন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর
৬ দিজিতেলাইজ এয়রপোর্ত অমসুং এভিএসন
৭ কেপেবিলিতী অমসুং ত্রেনিং
৮ সস্তেনেবল এয়রপোর্ত অমসুং এভিএসন
৯ পাইলোৎশিংগী থৌওংশিং
১০ চাউখৎহনবগী প্রোসেসশিং
ইন্তরেস্ত এরিয়াশিং প্রাইওরিতাইজ তৌনবা অমদি লৈবাক অনিগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা অসি য়াঙশিলহন্নবা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ অমা শেমগদৌরি‍। এম.ও.য়ু. অসিনা তুংকোইগদবা, হকশেলো ইনোভেসন, ইনর্জী অমসুং মচাক মথুম্নচিংবা হান্না লৈরিবা এঙ্গেজমেন্তকী মথক্তা এভিএসন সেক্তরদা ভারত অমসুং স্বিদেনগী মরক্তা লৈঙাক্কা লৈঙাক্কা লৈনরিবা এঙ্গেজমেন্ত মখা তানা চত্থহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি‍।