Ministry of Electronics & IT
India transferred on an average >9mn DBT payments per day (in FY 2021-22)
284 mn digital transactions happening in a day
01 SEP 2022 7:31PM by PIB Delhi
“India is today leading the world in digital payments in particular and also becoming pre-eminent country in use of technology to improve citizens lives and Governance – The India stack and other various digital government solutions are now envy of the world’s nations – India Leads Digital and Digital Leads India thanks to PM Narendra Modi ji’s vision”, said Union Minister of State for Electronics & Information Technology and Skill Development & Entrepreneurship, Shri Rajeev Chandrasekhar while speaking about the successful model of Digital Payments and Direct Benefit Transfer (DBT), which is benefiting millions of Indian citizens.
More than ₹24.8 lakh crore has been transferred through DBT mode since 2013, ₹6.3 lakh crore in FY 2021-22 alone; on an average >90 lakh DBT payments are processed daily (in FY 2021-22). Under the 11th installment of PM Kisan Samman Nidhi Yojana, around ₹20,000 crore was transferred directly into bank accounts of more than 10 crore beneficiaries (more than 10 crore transactions at click of a button on a single day).
As far as Digital Payments are concerned, more than 8,840 crore digital payment transactions performed during 2021-22 and nearly 3,300 crore in FY 2022-23 (upto 24th of July 2022); on average 28.4 crore digital transactions are performed in a day.
This success story of India in creation of digital assets (DBT, JAM trinity, NPCI etc) can be an example from which not only ‘developing’ but also ‘developed’ countries may learn.

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰতে প্ৰতিদিনে গড়ে ৯ নিযুতৰো অধিক ডিবিটি পেমেন্ট হস্তান্তৰ কৰিছে (২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষত)
এদিনত ২৮৪ নিযুত ডিজিটেল লেন-দেন সম্পন্ন
01 SEP 2022 7:31PM by PIB Guwahati
“ভাৰতে আজি বিশ্বখনত বিশেষকৈ ডিজিটেল পেমেন্টৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লৈছে আৰু লগতে নাগৰিকৰ জীৱনযাত্ৰা আৰু শাসন ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনাৰ্থে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰত অগ্রগণ্য দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ইণ্ডিয়া ষ্টেক আৰু আন-আন ভিন্ন ডিজিটেল চৰকাৰী সমাধানসমূহে এতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহক আকৰ্ষিত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ ইণ্ডিয়া লিডছ ডিজিটেল আৰু ডিজিটেল লিডছ ইণ্ডিয়া দৃষ্টিৰ ফলশ্ৰুতিত এই সফলতা লাভ কৰা হৈছে”, এইদৰে কয় কেন্দ্ৰীয় ইলেকট্ৰনিকছ ও তথ্য প্ৰযুক্তি আৰু দক্ষতা বিকাশ ও উদ্যোগশীলতা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ চন্দ্ৰশেখৰে। তেওঁ লাখ-লাখ ভাৰতীয় নাগৰিকক উপকৃত কৰা ডিজিটেল পেমেন্ট আৰু প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ (DBT) ৰ সফল মডেল সম্পৰ্কে বক্তৃতা প্ৰদান কৰিয়েই এইদৰে কয়।
২০১৩ ৰ পৰা ডিবিটি ম’ডৰ জৰিয়তে ₹২৪.৮ লাখ কোটিৰো অধিক ধন হস্তান্তৰ কৰা হৈছে, কেৱল ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষতে ₹৬.৩ লাখ কোটি হস্তান্তৰ কৰা হৈছিল; দৈনিক হিচাপত গড়ে ৯০ লাখৰো অধিক ডিবিটি পেমেন্ট সম্পন্ন কৰা হৈছিল (২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষত)। প্ৰধান মন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাৰ ১১ সংখ্যক কিস্তিৰ অধীনত প্ৰায় ₹২০,০০০ কোটি পোনপটীয়াকৈ ১০ কোটিৰো অধিক হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউন্টলৈ হস্তান্তৰ কৰা হয় (এটা দিনত এটা বুটামত ক্লিকৰ জৰিয়তেই ১০ কোটিৰো অধিক লেন-দেন সম্পন্ন কৰা হয়)।
ডিজিটেল পেমেন্টৰ মাধ্যমেৰে, ২০২১-২২ ত ৮,৮৪০ কোটিৰো অধিক ডিজিটেল পেমেন্ট লেনদেন আৰু ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত (২০২২ ৰ ২৪ জুলাইলৈকে) প্ৰায় ৩,৩০০ কোটি লেন-দেন সম্পন্ন কৰা হয়। সেই অনুসৰি, এদিনত গড়ে ২৮.৪ কোটি ডিজিটেল লেন-দেন কৰা হয়।
ডিজিটেল সম্পদ (ডিবিটি, জেএএম ত্ৰয়ী, এনপিচিআই ইত্যাদি) সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ এই সফলতাৰ কাহিনী কেৱল ‘উন্নয়নশীল’ য়েই নহয়, বৰঞ্চ ‘উন্নত’ দেশসমূহেও শিকিব পৰা এটা আৰ্হি হ’ব পাৰে।