Ministry of Defence
Raksha Mantri holds bilateral talks with his Mongolian counterpart in Ulaanbaatar; Discusses ways to further expand defence engagements
Shri Rajnath Singh inaugurates Cyber Security Training Centre, built with assistance from India, at National Defence University
Lays foundation stone of India-Mongolia Friendship School, to be constructed with Indian assistance
06 SEP 2022 4:08PM by PIB Delhi
On the first day of engagements of his Mongolia visit, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh held bilateral talks with his Mongolian counterpart Lt Gen Saikhanbayar Gursed in Ulaanbaatar on September 06, 2022. He also called on the President of Mongolia and Chairman of State Great Khural. The Raksha Mantri also inaugurated a Cyber Security Training Centre, built with assistance from India, and laid the foundation stone of the India-Mongolia Friendship School, to be constructed with Indian assistance.
Bilateral talks
After reaching Mongolia on the night of September 05, 2022 to become the first Indian Defence Minister to visit the country, the hectic day of engagements began for Shri Rajnath Singh with a ceremonial guard of honour at the Ministry of Defence in Ulaanbaatar. It was followed by delegation-level talks between the Raksha Mantri and his Mongolian counterpart. They discussed effective & practical initiatives to further expand bilateral defence engagements and deliberated on regional & global issues of mutual interest.
Both Ministers reaffirmed their commitment to fully implement the Strategic Partnership based on mutual trust & understanding, common interests and shared values of democracy & rule of law. The two Ministers also reiterated their resolve to reinvigorate the India-Mongolia Joint Working Group (JWG), which will meet in India later this year.
Call ons
Shri Rajnath Singh called on the President of Mongolia & Commander-in-Chief of Armed Forces Mr Ukhnaagiin Khurelsukh, wherein they recalled their strong bonhomie and previous interaction in 2018 when together they laid the foundation stone for the ongoing Oil Refinery project being undertaken by assistance from India. He also met the Chairman of State Great Khural of Mongolia Mr G Zandanshatar.
Cyber Security Training Centre
Another highlight of the day was the inauguration of Cyber Security Training Centre, built with assistance from Government of India, at National Defence University in Ulaanbaatar by the Raksha Mantri. The Raksha Mantri was briefed about the facilities at the Centre by the officials. He also interacted with the personnel of the Mongolian Armed Forces being trained at the Centre.
India-Mongolia Friendship School
Shri Rajnath Singh, along with Minister of Education and Science of Mongolia, laid the foundation stone of the India-Mongolia Friendship School, which is being established with the assistance from Government of India.
It may be recalled that India established diplomatic relations with Mongolia in 1955. Mongolia has declared India as a strategic partner and “spiritual neighbour”. In 2015, “strategic partnership” between the two Asian democracies was declared during visit of Prime Minister Shri Narendra Modi. Defence is an important element of bilateral engagements with Mongolia.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাকশেল মন্ত্রীনা মহাক্কী মোঙ্গোলিয়ন কাউন্তরপার্তকা উলানবাতরদা নাকল অনিগী ওইবা ৱারী শানখ্রে; ঙাকশেলগী লমদা চৎমিন্নবগী ফীভম পাকথোক চাউথোকহন্নবা খন্নখ্রে
শ্রী রাজনাথ সিংহনা নেস্নেল দিফেন্স য়ুনিভর্সিতীদা ভারতকী তেংবাংগা লোয়ননা শাবা সাইবর সিক্যুরিতী ত্রেনিং সেন্তর শঙ্গাখ্রে
ভারতকী তেংবাংগা লোয়ননা শাগদবা ইন্দিয়া-মোঙ্গোলিয়া ফ্রেন্দসিপ স্কুলগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
06 SEP 2022 4:08PM by PIB Imphal
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মহাক্কী মোঙ্গোলিয়া খোঙচৎকী অহানবা নুমিৎকী এঙ্গেজমেন্ততা মহাক্কী মোঙ্গোলিয়ন কাউন্তরপার্ত লেফ্তনেন্ত জেনেরেল সাইখানবয়ার গুর্সেদকা উলানবাতরদা সেপ্তেম্বর ০৬, ২০২২দা নাকল অনিগী ওইবা ৱারী শানখ্রে‍। মহাক্না মোঙ্গোলিয়াগী রাস্ত্রপতি অমসুং চেয়রমেন ওফ স্তেত গ্রেত খুরালগসু উনখি‍। ঙাকশেল মন্ত্রীনা ভারতকী মতেংগা লোয়ননা শাখিবা সাইবর সিক্যুরিতী ত্রেনিং সেন্তরসু শঙ্গাখি, অমদি ভারতকী তেংবাংগা লোয়ননা শাগদবা ইন্দিয়া মোঙ্গোলিয়া ফ্রেন্দসিপ স্কুলগী উরেপ উয়ুংসু তমখি‍।
নাকল অনিগী ওইবা ৱারী শানবা
সেপ্তেম্বর ০৫, ২০২২গী নুমিদাংদা মোঙ্গোলিয়াদা য়ৌরবা মতুংদা লৈবাক্তুদা চৎপা ভারতকী অহানবা ঙাকশেল মন্ত্রী ওইবগা লোয়ননা, শ্রী রাজনাথ সিংহগী নুমিত্তুগী চিল্লবা এঙ্গেজমেন্ত উলানবাতরদা ঙাকশেল মন্ত্রালয়দা সিরিমোনিএল গার্দ ওফ ওনর অমনা হৌখি‍। মতুংদা ঙাকশেল মন্ত্রীনা মহাক্কী মোঙ্গোলিয়ন কাউন্তরপার্তকা দেলিগেসন থাক্কী ৱারী শানখি‍। মখোয়না নাকল অনিগী ওইবা দিফেন্স এঙ্গেজমেন্ত মখা তানা পাকথোক চাউথোকহন্নবা মতুং লৈবা অমদি থবক ওইনা পায়খৎবা য়াবা থৌরাংশিং খন্নখি, অমসুং নাকল অনিগী ইন্তরেস্ততা লৈবা রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ইসুশিংগী মরমদা মমুৎ তানা নৈনখি‍।
মন্ত্রী অনিনা নাকল অনিগী থাজনবা অমসুং ৱাখল তামিন্নবা, মান্নবা ইন্তরেস্তশিং অমসুং দিমোক্রেসী অমদি রুল ওফ লোগী মান্নবা ভেল্যুশিংদা য়ুম্ফম ওইবা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ মপুং ফাহন্নবগীদমক মখোয়গী ফিরেপ ফোঙদোকমিন্নখি‍। মন্ত্রী অনিদুনা চহিসিগী লোইরমদাইদা ভারত্তা মীফম পাঙথোক্কদৌরিবা ইন্দিয়া-মোঙ্গোলিয়া জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ (জে.দব্লিউ.জি.)বু হেন্না মপাঙ্গল কলহন্নবা ফিরেপশিংসু ফোঙদোক্নখি‍।
উনখিবশিং
শ্রী রাজনাথ সিংহনা মোঙ্গোলিয়াগী রাস্ত্রপতি অমসুং আর্ম্দ ফোর্সকী কম্মান্দর-ইন-চীফ মিস্তর উখ্নাগিন খুরেলসুখকা উনদুনা, মখোয়গী অচেৎপা মরী অমসুং ২০১৮দা ভারতকী তেংবাংগা লোয়ননা পায়খৎলিবা ওইল রিফাইনরী প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং পুন্না তম্মিন্নখিবা মতমদা ৱারী ৱাতায় শানখিববু নিংশিংনখি‍। মহাক্না চেয়রমেন ওফ স্তেত গ্রেত খুরাল ওফ মোঙ্গোলিয়া মিস্তর জি. জন্দনসতরগসু উনখি‍।
সাইবর সিক্যুরিতী ত্রেনিং সেন্তর
নুমিত্তুগী পনবা য়াবা অতোপ্পা থৌরম অমদি ভারতকী তেংবাংগা লোয়ননা শাখিবা উলানবাতরগী নেস্নেল দিফেন্স য়ুনিভর্সিতীদা লৈবা সাইবর সিক্যুরিতী ত্রেনিং সেন্তর ঙাকশেল মন্ত্রীনা শঙ্গাবনা ওইখি‍। ঙাকশেল মন্ত্রীগী মফমদা ওফিসিএলশিংনা সেন্তর অদুদা লৈরিবা ফেসিলিতীশিংগী মরমদা শুগাইনা তাকখি‍। সেন্তর অদুদা ত্রেন তৌরিবা মোঙ্গোলিয়ন আর্ম্দ ফোর্সেসকী পর্সোনেলশিংগসু মহাক্না ৱারী ৱাতায় শানখি‍।
ইন্দিয়া-মোঙ্গোলিয়া ফ্রেন্দসিপ স্কুল
শ্রী রাজনাথ সিংহনা, মোঙ্গোলিয়াগী এজুকেসন অমসুং সাইন্সকী মন্ত্রীগা লোয়ননা, ভারত লৈঙাক্কী তেংবাংগা লোয়ননা লিংখৎকদৌরিবা ইন্দিয়া-মোঙ্গোলিয়া ফ্রেন্দসিপ স্কুলগী উরেপ উয়ুং তমখি‍।
নিংশিংবা য়াই, ভারতনা মোঙ্গোলিয়াগা লোয়ননা দিপ্লোমেতিক ওইবা মরী ১৯৫৫তা শেমগৎখিবনি‍। মোঙ্গোলিয়ানা ভারতপু স্ত্রেতেজিক পার্ত্নর অমসুং “স্পিরিচুএল য়ুমলোন্নবা” অমা ওইনা লাউথোকখিবা লৈখ্রবনি‍। ২০১৫দা, এসিয়াগী দিমোক্রেসী চৎপা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা “স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ” অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী খোঙচৎ মনুংদা লাউথোকখিবনি‍। ঙাকশেল থৌরাং অসি মোঙ্গোলিয়াগা লৈনরিবা নাকল অনিগী মরী অসিগী মরুওইবা মচাক অমনি‍।