Ministry of Commerce & Industry
India means opportunities; this isn’t just India’s decade, it is India’s century, Shri Piyush Goyal tells Stanford students
In the last few years India has been rapidly transforming, growing its economy, improving its systems, engaging with technology and learning from the best in the world: Shri Goyal
India’s LED success story a result of an incredible vision, hard work and the use of sound management practices: Shri Goyal
07 SEP 2022 9:15AM by PIB Delhi
Union Minister for Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal today said that ‘India’ meant ‘opportunities’ and added that this is not just India’s decade, it is India’s century. He was interacting with the faculty and students of the Stanford Graduate School of Business in Sanfrancisco today.
Shri Goyal observed that the last few years have been well spent by India in creating the foundation in which the country can rapidly transform, grow its economy, improve its systems, engage with technology and learn from the best in the world. The Minister also stressed that India has been striving to ensure that every citizen of the country, every child born in the nation has a right to a good quality life and a bright future.
Referring to India’s exports which have already crossed USD 675 billion in the last fiscal, he said that the nation was now aspiring to take international trade to USD 2 Trillion by 2030 and added that by the time India would celebrate the 100th anniversary of its independence it would be a USD 30 trillion economy. That is the kind of opportunity that India presents to the world. This is not just India’s decade, it is India’s century, he added.
Expressing his faith in the youth of India who are rapidly turning into entrepreneurs and startup champions, Shri Goyal said that India’s new education policy was giving a fillip to liberal education and looking at deeper collaborations with the best schools in the world.
The Minister said that India’s Prime Minister, Shri Narendra Modi articulated his vision and his plans for India’s future based on some sound management principles. He cited the example of LED lighting revolution and explained that in 2014, the Prime Minister placed great focus on energy conservation to ensure sustainability, to reduce the burden of our investments into the power sector and to reduce energy bills of the common man and launched an LED lighting program in 2015.
Shri Goyal opined that the Prime Minister’s decision to withdraw the subsidy for purchase of the very expensive LED lamps was the defining moment in India’s bid to promote LED lighting. The government then engaged extensively with all the stakeholders, from importers to distributors to suppliers, successfully driving down the cost of an LED bulb by 85% in the very first year of the program, partly by bringing in economies of scale and partly by effectively solving some of the issues faced by suppliers, he said.
He added that India had successfully used several management principles such as root cause analysis, innovative financing models, economies of scale etc to ensure the success of the LED lighting program. It may be noted that India has been able to save around 80 million tonnes of CO2 emissions because of that program. Shri Goyal also added that India, which was once a net importer of LED lamps now has several manufacturers of high-quality LED lamps which is exported all over the world.
Highlighting the massive transformation brought about by a single program, Shri Goyal said that India was now planning hundreds of such transformative programs. Speaking of India’s Fintech success, the Minister said that nearly 40 percent of all digital transactions were happening out of India today, with even small vendors accepting digital payments.
Speaking of the incredible opportunities offered by India to the world, Shri Goyal invited the students of Stanford to engage with India and work with a billion plus people with great aspirations.

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ଅର୍ଥାତ୍ ସୁଯୋଗ, ଏହା କେବଳ ଭାରତର ଦଶନ୍ଧି ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ, ବୋଲି ଷ୍ଟାନଫର୍ଡ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପିୟୁଷ ଗୋୟଲ୍
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେଉଛି, ଏହାର ଅର୍ଥନୀତି ଓ ସିଷ୍ଟମରେ ଉନ୍ନତି ଆସୁଛି, ଭାରତ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଓ ବିଶ୍ବର ସର୍ବୋତ୍ତମଙ୍କ ଠାରୁ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରୁଛି : ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍‌
ଭାରତର ଏଲଇଡି ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଅତୁଳନୀୟ, ଏହା କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିଚାଳନା କାରଣରୁ ସମ୍ଭବ ହେଇପାରିଛି : ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍
07 SEP 2022 9:15AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଆଜି କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ଭାରତ’ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ‘ସୁଯୋଗ’ ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଭାରତର ଦଶନ୍ଧି ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ। ସେ ଆଜି ଆମେରିକାର ଷ୍ଟାନଫୋର୍ଡ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ବିଜନେସର ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବ, ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ହେବ, ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହ ଜଡିତ ହେବ ଏବଂ ଦୁନିଆର ସର୍ବୋତ୍ତମରୁ ଶିଖିବ।ର ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ଦେଶରେ ଜନ୍ମିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁଙ୍କର ଉତ୍ତମ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅଧିକାର ପାଇବାକୁ ଭାରତ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି।
ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ରପ୍ତାନି 675 ବିଲିୟନ ୟୁଏସ୍ ଡ଼ଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ 2030 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟକୁ 2 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ନେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଏବଂ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 100 ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା ବେଳକୁ ଏହା 30 ଟ୍ରିଲିୟନ ୟୁଏସ୍ ଡଲାରର ଅର୍ଥନୀତି ହୋଇ ସାରିଥିବ। ଏହି ପ୍ରକାର ସୁଯୋଗ ଭାରତ ସାରା ବିଶ୍ବକୁ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏହା କେବଳ ଭାରତର ଦଶନ୍ଧି ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ହେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିଜର ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଉଦାରବାଦୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଗଭୀର ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କିଛି ଦୃଢ଼ ପରିଚାଳନା ନୀତି ଆଧାରରେ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏଲଇଡି ଲାଇଟ୍‌ ବିପ୍ଳବର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ 2014 ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ନିବେଶର ଭାର ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହାର ଫଳସ୍ବରୂପ 2015 ରେ ଏଲଇଡି ଲାଇଟିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ବହୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଏଲଇଡି ଲ୍ୟାମ୍ପ କ୍ରୟ ପାଇଁ ସବସିଡି ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏଲଇଡି ଆଲୋକକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂହୁର୍ତ୍ତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ପରେ ସରକାର ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିତରକ ତଥା ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଜଡିତ ହୋଇଥିଲେ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ଏକ ଏଲଇଡି ବଲ୍‌ବର ମୂଲ୍ୟକୁ 85% ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ଗ୍ରାହକମାନେ ଏହା ଦ୍ବାରା ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଲଇଡି ଲାଇଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସଫଳତାର ସହ ଅନେକ ପରିଚାଳନା ନୀତି ବ୍ୟବହାର କରିଛି ଯେପରିକି ମୂଳ କାରଣ ବିଶ୍ଳେଷଣ, ଅଭିନବ ଆର୍ଥିକ ମଡେଲ, ଅର୍ଥନୀତିର ବ୍ୟାପକତା ଇତ୍ୟାଦି। ଏଠାରେ ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେତୁ ଭାରତ ପ୍ରାୟ 80 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକଦା ଏଲଇଡି ଲ୍ୟାମ୍ପର ନେଟ୍ ଆମଦାନୀକାରୀ ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁ ଉଚ୍ଚମାନର ଏଲଇଡି ଲ୍ୟାମ୍ପ ନିର୍ମାତା ଅଛନ୍ତି ଯାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି।
ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ବାରା ଆଣିଥିବା ବୃହତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆଲୋକିତ କରି ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶହ ଶହ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଜନା କରୁଛି। ଭାରତର ଫିନଟେକ୍‌ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରର ପ୍ରାୟ 40 ପ୍ରତିଶତ ଆଜି ଭାରତରୁ ହେଉଛି, ଛୋଟ ବିକ୍ରେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଦ୍ବାରା ବିଶ୍ବକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ଷ୍ଟାନଫୋର୍ଡର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ସହ ଜଡିତ ହେବା ଏବଂ ଶହେ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ସହ କାମ କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି।