Ministry of Defence
Press Statement by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh after India-Japan 2+2 Ministerial Dialogue in Tokyo
08 SEP 2022 2:45PM by PIB Delhi
“Minister Hayashi, Minister Hamada, Dr Jaishankar, Members of Press, ladies and gentlemen,
At the outset, I express my gratitude to our host Ministers, their delegations, and their staff for excellent interaction and their warm hospitality. I deeply appreciate their commitment to our bilateral relations.
During the course of our discussions today, we covered a wide spectrum of bilateral and regional issues of mutual interest. As two thriving democracies in Asia, we are pursuing a Special Strategic and Global Partnership. This year is significant for both India and Japan, as we are celebrating 70 years of establishment of our diplomatic relations. This is an important relationship for peace and prosperity in the Indo-Pacific region.
During today’s discussions, we noted the progress in the military to military cooperation and exchanges between the two sides. We shared a common desire to further increase the scope and complexities of our bilateral exercises. We have established staff talks and High-level dialogue between all the three Services and the Coast Guard. I am glad that we have now agreed on Staff Talks between the Joint Staff of the Japanese Self Defense Forces and the Integrated Defence Staff of India. The participation of Japan for the first time in the multilateral exercise MILAN and operationalization of the Reciprocal Provision of Supply and Services Agreement in March this year are milestones in the progress of defence cooperation between our Forces. We are happy to note that our Air Forces are working closely for early conduct of the inaugural Air Force fighter exercise.
Enhancing the Defence Equipment and Technological Cooperation between India and Japan is one of our key priority areas. In our meeting today, I had the opportunity to propose engagements in emerging and critical technological domains. I have also invited the Japanese defence companies to look at opportunities in investing in the Indian Defence Corridors.
We held extensive discussions on ways to enhance maritime cooperation including Maritime Domain Awareness. There is consensus on both sides that a strong India-Japan relationship is very important for a free, open, rule-based and inclusive Indo-Pacific based upon sovereignty and territorial integrity of nations. India’s Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) shares many commonalities with Japan’s Free and Open Indo-Pacific (FOIP). India has also developed maritime cooperation with regional partners in consonance with our inclusive vision of Security and Growth for All in the Region (SAGAR).
India’s relationship with ASEAN has emerged as a key corner stone of our foreign policy. Through ADMM Plus, both India and Japan are working together with ASEAN and other Plus countries for strengthening cooperation across domains including maritime security, HADR, Peace Keeping Operations etc.
We had the opportunity today to share our views on important issues, regional and global, and concurred on the need for peaceful resolution of disputes in consonance with international law.
I once again thank Minister Hayashi & Minister Hamada for the extremely productive discussions today and for expressing their commitment towards furthering the India-Japan partnership.
Thank You.”

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
তোকিওদা ইন্দি-জাপান ২+২ মিনিস্তরিএল দাইলোগ শরুক য়ারুরবা মতুংদা ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা থোকপা প্রেস স্তেতমেন্ত
08 SEP 2022 2:45PM by PIB Imphal
“মন্ত্রী হয়াসি, মন্ত্রী হমাদা, দোক্তর জয়শঙ্কর, প্রেসকী মীওইশিং, ইবেম্ম অমদি ইবুঙো ময়াম,
তাঞ্জা অসিদা, ঐখোয়গী থৌবু ওইবিরিবা মন্ত্রীশিং, মখোয়গী দেলিগেসন, অমসুং মখোয়গী স্তাফশিংবু নুংঙাইরবা ৱারী ৱাতায় অমদি মখোয়গী তরাম তরাম্বা মীয়োক মীচানগীদমক্তা ঐনা তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍। ঐখোয়না নাকল অনিগী মরী অসিদা লৈরিবা মখোয়গী খোঙফমবু ঐনা লূম্না লৌজ‍ৈ‍।
ঙসি ঐখোয়না খন্ন-নৈনবা অসিদা, ঐখোয়না লৈবাক অনিমক্কী ইন্তরেস্তা লৈবা নাকল অনিগী অমদি লমদম অদোমগী ওইবা য়াম্লবা ইসুশিং খন্নখি‍। এসিয়াগী মাঙজিল থাবা দিমোক্রেসী অনি ওইদুনা ঐখোয়না স্পিসিএল স্ত্রেতেজিক এন্দ গ্লোবেল পার্ত্নরসিপ অমা শেম্নবা হোৎনরি‍। চহি অসি ঐখোয়গী দিপ্লোমেতিক মরী শেমগৎখিবগী ৭০শুবা কুমওন পাঙথোকপনা মরম ওইরগা চহি অসি ভারত অমসুং জাপান অনিমক্কী মরুওইবা ওইরি‍। লৈরিবা মরী অসি ইন্দো-পোসিফিক রিজন্দা ইং-তপ্পা অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী মরুওইরবা মরী অমনি‍।
ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদা, নাকল অনিগী লান্মীশিংগী মরক্তা তেংবাংনবা অমদি এক্সচেঞ্জতা খুমাঙ চাওশিল্লিবা অসিবু খন্নখি‍। ঐখোয়গী নাকল অনিগী এক্সরসাইজগী পাক চাউবা অমসুং কম্প্লেক্সিতীশিং হেনগৎহন্নিংবগী অপাম্বা নাকল অনিমক্তা লৈ‍। ঐখোয়না সর্ভিস অহুম্মক অমসুং কোস্ত গার্দশিংগী মরক্তা স্তাফশিংগী ৱারী ৱাতায় অমদি অৱাংবা থাক্কী ৱারী শানবা হৌখ্রে‍। জাপানিজ সেল্ফ দিফেন্স ফোর্সেসকী জোইন্ত স্তাফ অমসুং ভারতকী ইন্তিগ্রেতেদ দিফেন্স স্তাফকী মরক্তা স্তাফ তোল্ক তৌনবা ঐখোয়না য়ানখিবা অসি ঐ নুংঙাইবা ফাওই‍। জাপান্না অহানবা ওইনা মল্তিলেতরেল এক্সরাসাইজ মিলন্দা শরুক য়ারকপা অমদি চহিসিগী মার্চ থাদা রেসিপ্রোকেল প্রোভিজন ওফ সপ্লাই এন্দ সর্ভিসেস এগ্রীমেন্ত মথৌ তৌবা হৌখিবা অসি ঐখোয়গী লান্মীশিংগী মরক্তা ঙাকশেলগী লমদা তেংবাংনবগী মরুওইবা পন্দোল অমনি‍। ঐখোয়গী এয়র ফোর্সশিংনা এয়র ফোর্স ফাইতর এক্সরসাইজ থুনা পাঙথোক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নরিবা অসিদা ঐখোয় নুংঙাই‍।
ভারত অমসুং জাপানগী মরক্তা দিফেন্স ইকুইপমেন্ত এন্দ তেক্নোলোজিকেল কোওপরেসন ফগৎহনবা অসি ঐখোয়গী মরুওইবা হীরমশিংগী মরক্তা অমনি‍। ঙসি ঐখোয়গী মীফম অসিদা, নৌনা থোরক্লিবা অমসুং মরুওইবা তেক্নোলোজীগী দোমেন্দা পুন্না থবক পায়খৎমিন্ননবা ৱাফম হৌদোক্নবগী তাঞ্জা ফংখি‍। ঐনা জাপানিজ দিফেন্স কম্পেনীশিংবু ইন্দিয়ন দিফেন্স কোরিদোরদা শেল থাদনবগী খুদোংচাবা য়েংলনবা পাউকৎসু পীরমখি‍।
মেরিতাইম দোমেন এৱ্যারনেস য়াওনা মেরিতাইম কোওপরেসনগী ফীভম ফগৎহন্নবা লম্বীশিংগী মতাঙদা ঐখোয়না কুপ্না খন্ন-নৈনখি‍। ফ্রী, ওপন, রুল-বেজ ওইবা অমদি লৈবাকশিংগী মনীং তম্বা অমসুং ঙমখৈগী শক্তমদা য়ুম্ফম ওইবা অপুনবা ইন্দো-পেসিফিক অমগীদমক মপাঙ্গল কনবা ইন্দিয়া-জাপানগী মরী য়াম্না মরুওই হায়না নাকল অনিনা য়ানখি‍। ভারতকী ইন্দো-পেসিফিক ওসীন্স ইনিসিএতিব (আই.পি.ও.আই.) অসি জাপানগী ফ্রী এন্দ ওপন ইন্দো-পেসিফিক (এফ.ও.আই.পি.)গা মান্নবা ৱাফম কয়া য়াওরি‍। ঐখোয়গী সিক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজন (সাগর)গী মপুং ওইবা মঙলানগা চুননা ভারতনা রিজনেল পার্ত্নরশিংগসু মেরিতাইম কোওপরেসন শেমগৎলি‍।
অসীনগী লৈনরিবা ভারতকী মরী ঐখোয়গী ফোরেন পোলিসীগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি‍। এ.দি.এম.এম. প্লসকী খুত্থাঙদা, ভারত অমসুং জাপান অনিমক্না অসীন অমসুং অতৈ প্লস লৈবাকশিংগা মেরিতাইম সিক্যুরিতী, ঐচ.এ.দি.আর., পীস কীপিং ওপরেসন্নচিংবা য়াওনা দোমেন পুম্বদা তেংবাংনবগী মরী চেৎশিলহন্নবা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নরি‍।
ঙসি লমদম অদোমগী অমদি মালেমগী মরুওইবা ইসুশিংগী মরমদা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নবগী তাঞ্জা ফংদুনা মালেমগী চৎন-কাঙলোন মতুং ইন্না মুক্নবশিং ইং-তপ্না লোইশিনবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং পুখৎনখি‍।
ঐনা অমুক্কা হন্না মন্ত্রী হয়াসি অমসুং মন্ত্রী হমাদাবু ঙসিগী য়াম্না কান্নরবা খন্ন-নৈনবা অসিগীদমক অমদি ভারত-জাপানগী খোঙবু ওইবগী মরীবু মখা তানা চত্থনবগীদমক লৈরিবা মখোয়গী ফিরেপ ফোঙদোকপিরকপগীদমক্তা থাগৎচরি‍।
অদোমবু থাগৎচরি”