Prime Minister's Office
PM inaugurates 'Kartavya Path' and unveils the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at India Gate
“Kingsway i.e. Rajpath, the symbol of slavery, has become a matter of history from today and has been erased forever”
“It is our effort that Netaji’s energy should guide the country today. Netaji’s statue on the ‘Kartavya Path’ will become a medium for that”
“Netaji Subhash was the first head of Akhand Bharat, who freed Andaman before 1947 and hoisted the Tricolour”
“Today, India’s ideals and dimensions are its own. Today, India's resolve is its own and its goals are its own. Today, our paths are ours, our symbols are our own”
“Both, thinking and behaviour of the countrymen are getting freed from the mentality of slavery”
“The emotion and structure of the Rajpath were symbols of slavery, but today with the change in architecture, its spirit is also transformed”
“The Shramjeevis of Central Vista and their families will be my special guests on the next Republic Day Parade”
“Workers working on the new Parliament Building will get a place of honour in one of the galleries”
“ ‘Shramev Jayate’ is becoming a mantra for the nation”
“Aspirational India can make rapid progress only by giving impetus to social infrastructure, transport infrastructure, digital infrastructure and cultural infrastructure as a whole”
08 SEP 2022 9:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated 'Kartavya Path' today. It symbolises a shift from erstwhile Rajpath being an icon of power, to Kartavya Path being an example of public ownership and empowerment. The Prime Minister also unveiled the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at India Gate on occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that in the time of Azadi ka Amrit Mahotsav the nation felt a new inspiration and energy today. “Today, we are filling the picture of tomorrow with new colours, leaving behind the past. Today this new aura is visible everywhere, it is the aura of confidence of New India”, he said. He continued “Kingsway i.e. Rajpath, the symbol of slavery, has become a matter of history from today and has been erased forever. Today a new history has been created in the form of ‘Kartavya Path’. I congratulate all the countrymen for their freedom from yet another identity of slavery, in this Amrit Kaal of independence.”
The Prime Minister said that today a huge statue of our national hero Netaji Subhas Chandra Bose has also been installed near India Gate. “At the time of slavery, there was a statue of the representative of the British Raj. Today the country has also brought to life a modern, strong India by establishing the statue of Netaji at the same place”, he added. Recalling the greatness of Netaji, the Prime Minister said “Subhas Chandra Bose was such a great man who was beyond the challenge of position and resources. His acceptance was such that the whole world considered him a leader. He had courage and self-respect. He had ideas, he had visions. He had leadership abilities and had policies.”
He said that no country should forget its glorious past. India’s glorious history is in every Indian’s blood and tradition. Netaji, the Prime Minister reminded, was proud of India’s heritage and at the same time, he wanted to make India modern. “If after independence India had followed the path of Subhash Babu, what heights would the country be at today! But unfortunately, this great hero of ours was forgotten after independence. His ideas, even the symbols associated with them, were ignored”, the Prime Minister lamented. He recalled the visit to Netaji’s residence in Kolkata on the occasion of Netaji’s 125th birth anniversary and remembered the energy that he felt at that time. “It is our effort that Netaji’s energy should guide the country today. Netaji’s statue on the ‘Kartavya Path’ will become a medium for that'', he said. The Prime Minister said “In the last eight years, we have taken many such decisions one after the other, which are imprinted with the ideals and dreams of Netaji. Netaji Subhash was the first head of Akhand Bharat, who freed Andaman before 1947 and hoisted the Tricolour. At that time he had imagined what it would be like to hoist the Tricolour at the Red Fort. I personally experienced this feeling, when I had the privilege of hoisting the Tricolour at the Red Fort on the occasion of 75 years of the Azad Hind government.” He also talked about the museum dedicated to Netaji and the Azad Hind Fauz in the Red Fort. He also remembered the Republic Day Parade in 2019 when a contingent of Azad Hind Fauz also marched, a long-awaited honour for the veterans. Similarly, the identity and their association in the Andaman Islands were also strengthened.
Reiterating the nation's commitment to ‘Panch Pran’ the Prime Minister said “Today India’s ideals and dimensions are its own. Today India's resolve is its own and its goals are its own. Today our paths are ours, our symbols are our own.” He continued “Today when the Rajpath ceases to exist and has become a Kartavya Path. Today when the statue of Netaji has replaced the mark of the statue of George V, then this is not the first example of the abandonment of slavery mentality. This is neither the beginning nor the end. It is a continuous journey of determination till the goal of freedom of mind and spirit is achieved.” He also talked of significant changes like the change of the name of the PM Residence to Lok Kalyan Marg in place of Racecourse road, Indian musical instruments in ceremonies of Independence Day and Beating the Retreat ceremony. He also referred to the change of ensign by the Indian Navy from colonial to the ensign of Chhatrapati Shivaji. “Similarly, the National War memorial also represents the glory of the country”, he added.
The Prime Minister said that these changes are not confined to the symbols but have also infused the policies of the country too. “Today the country has changed hundreds of laws that have been going on since the British era. The time and date of the Indian Budget, which was following the times of the British Parliament for so many decades, have also been changed. Through the National Education Policy, now the youth of the country are being liberated from the compulsion of foreign language”, he pointed out. “That means, both the thinking and the behaviour of the countrymen are freed from the mentality of slavery”, he added.
The Prime Minister emphasized that the Kartavya Path is not just a road of bricks and stones but a living example of India's democratic past and all-time ideals. He reiterated that when the people of the country come here, the statue of Netaji and the National War Memorial will be a source of great inspiration and it will fill them with a sense of duty. The Prime Minister highlighted that on the contrary, the Rajpath was for the British Raj who considered the people of India as slaves. He stressed that the emotion and structure of the Rajpath were a symbol of slavery, but today with the change in architecture, its spirit is also transformed. This Kartavya Path stretching from the National War Memorial to Rashtrapati Bhawan will be vibrant with a sense of duty, he added.
The Prime Minister expressed special gratitude toward the shramiks and the labourers not just for the physical contribution to the redevelopment of Kartavya Path but also for the height of their labour which is a living and breathing example of Kartavya toward the nation. Talking about his meeting with the Shramjeevis, the Prime Minister praised the dream of the nation’s glory that they carry in their hearts. The Shramjeevis of Central Vista and their families will be Prime Minister’s special guests on the next Republic Day Parade. The Prime Minister expressed happiness that today there is a tradition of respect for Shram (labour) and Shramjeevi (workers) in the country. He emphasized that with sensitivity in policies, there is sensitivity in decisions and ‘Shramev Jayate’ is becoming a mantra for the nation. He recalled instances of interactions with workers in Kashi Vishwanath Dham, Vikrant, and Prayagraj Kumbh. Workers working on the new Parliament Building will get a place of honour in one of the galleries, he informed.
The Prime Minister said that India of today is working on cultural infrastructure along with physical, digital, and transport infrastructure. For Social infrastructure, he gave examples of new AIIMS and medical colleges, IITs, water connections, and Amrit Sarovars. Rural roads and the record number of modern expressways, railways and metro networks, and new airports are expanding transport infrastructure in an unprecedented manner. Optical fiber to panchayats and records of digital payments have made India’s digital infrastructure a topic of global appreciation. Talking about cultural infrastructure, the Prime Minister said that it does not mean just the infrastructure associated with the places of faith but also includes infrastructure related to our history, our national heroes and our national heritage. He said that the development of such sites is also taking place with equal urgency. “Be it Sardar Patel's Statue of Unity or a museum dedicated to tribal freedom fighters, PM Museum or Babasaheb Ambedkar Memorial, National War Memorial or National Police Memorial, these are examples of cultural infrastructure”, the Prime Minister added. Shri Modi further elaborated that they define our culture as a nation. It defines what our values ​​are, and how we are protecting them. The Prime Minister stressed that an aspirational India can make rapid progress only by giving impetus to social infrastructure, transport infrastructure, digital infrastructure and cultural infrastructure as a whole. “I am happy that today, the country is getting another great example of cultural infrastructure in the form of Kartavya Path”, the Prime Minister added.
In concluding his address, the Prime Minister called upon every citizen of the country and sent out an open invitation to come and see this newly constructed Kartavya Path in all its glory. “In its development, you will see the India of the future. The energy here will give you a new vision for our vast nation, a new belief”, the Prime Minister said. The Prime Minister also mentioned the drone show based on the life of Netaji Subhash that will take place for the next three days. The Prime Minister also urged the citizens to visit and take pictures which can be uploaded on social media with the hashtag #KartavyaPath. “I know this entire area is the heartbeat of the people of Delhi, and a large number of people come with their families to spend time in the evening. The planning, designing and lighting of the duty path has also been done keeping this in mind” he said. “I believe that this inspiration of Kartavya Path will create a flow of duty in the country and this flow will take us to the fulfilment of the resolve of a new and developed India,” the Prime Minister concluded.
Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri, Union Minister of Tourism, Shri G Kishan Reddy, Union Ministers of State of Culture of India, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi and Union Minister of State of Housing and Urban Affairs, Shri Kaushal Kishore were those present on the occasion.
Background
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated 'Kartavya Path' today. It symbolises a shift from erstwhile Rajpath being an icon of power, to Kartavya Path being an example of public ownership and empowerment. The Prime Minister also unveiled the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at India Gate on occasion. These steps are in line with Prime Minister’s second ‘Panch Pran’ for New India in Amrit Kaal: ‘remove any trace of colonial mindset’.
Over the years, Rajpath and adjoining areas of the Central Vista Avenue had been witnessing pressure of increasing traffic of visitors, putting stress on its infrastructure. It lacked basic amenities like public toilets, drinking water, street furniture and adequate parking space. Further, there was inadequate signage, poor maintenance of water features and haphazard parking. Also, a need was felt to organise the Republic Day parade and other National events less disruptively with minimal restrictions on public movement. The redevelopment has been done bearing these concerns in mind while ensuring the integrity and continuity of architectural character.
Kartavya Path will exhibit beautified landscapes, lawns with walkways, added green spaces, refurbished canals, new amenity blocks, improved signages and vending kiosks. Further, new pedestrian underpasses, improved parking spaces, new exhibition panels and upgraded night lighting are some other features that will enhance the public experience. It also includes a number of sustainability features like solid waste management, stormwater management, recycling of used water, rainwater harvesting, water conservation and energy-efficient lighting systems, among others.
The statue of Netaji Subhas Chandra Bose, which was unveiled by the Prime Minister, is installed in the same place where a hologram statue of Netaji was unveiled earlier this year on Parakram Diwas, January 23 by him. The granite statue is a fitting tribute to the immense contribution of Netaji to our freedom struggle and would be a symbol of the country’s indebtedness to him. Crafted by Shri Arun Yogiraj, who was the main sculptor, the 28 feet tall statue has been carved from a monolithic granite stone and weighs 65 MT.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ইন্দিয়া গেত্তা ‘কর্তব্য পথ’ শঙ্গাখ্রে অমদি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতম মায়খুম হাংদোকখ্রে
“কিংসৱে হায়বদি রাজপথ, মীখা পোনবগী খুদম অসি ঙসিদগীদি পুৱারী ওইখ্রে অমসুং মতম চুপ্পগী ওইনা মুত্থৎখ্রে”
“নেতাজীগী ইনর্জী অদুনা ঙসি লৈবাক অসিবু লমজিংনবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। ‘কর্তব্য পথ’তা লৈরিবা নেতাজীগী মীতম অসিনা মসিগী মিদিয়ম অমা ওইরগনি”
“নেতাজী সুভাসনা ১৯৪৭কী মমাংদা অন্দমানবু মনীং তমহনখিবা অখন্দ ভারতকী অহানবা লুচিংবা ওইখি অমসুং মচু অহুমগী ফিরাল চীংখৎখি”
“ঙসি ভারতকী ৱাখল্লোনশিং অমসুং দাইমেন্সনশিং অসি মশাগীনি। ঙসি ভারতকী ফিরেপ অসি মশাগীনি অমসুং মসিগী পান্দমশিংসু মশাগীনি। ঙসি ঐখোয়গী লম্বীশিং অসিসু ঐখোয়গীনি, ঐখোয়গী খুদম-চাংদমশিং অসিসু ঐখোয়গীনি”
“ইরৈবাকচাশিংগী ৱাখল্লোন অমসুং লমচৎ-শাজৎ অনিমক অসি মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনদগী মনীং তমহল্লি”
“রাজপথকী ইমোসন অমসুং স্ত্রকচর অসি মীখা পোনবগী খুদম অমনি অদুবু ঙসি আর্কিতেকচরগী অহোংবগা লোয়ননা মসিগী ৱাখল্লোন অসিদসু অহোংবা পুরকখি”
“সেন্ত্রেল বিস্তাগী শ্রমজীবিশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংশিং অসি মথংগী রিপব্লিক দে পরেদতা ঐহাক্কী অখন্নবা মীথুংলেনশিং ওইগনি”
“অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং শাবদা য়াওরিবা শিন্মীশিংবু গেলরিশিং অসিগী মনুংদা অমদা ইকাই খুম্ন
08 SEP 2022 9:36PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ‘কর্তব্য পথ’ শঙ্গাখ্রে। মসিনা হান্নগী রাজপথনা পাঙ্গলগী খুদম ওইরম্বদগী কর্তব্য পথনা মীয়াম্না মপু ওইবগী অমসুং মপাঙ্গল কলহনবগী খুদম ওইবা মায়কৈদা হোংলকপগী অহোংবা অদু তাক্লি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া গেত্তা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতমসু মায়খুম হাংদোকখি‍।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মতমদা জাতিনা ঙসি অনৌবা ইথিল অমসুং থৌনা ফাওখি। “ঙসি ঐখোয়না হয়েংগীদমক অনৌবা মচুশিংনা থনবা মমিশিং শেমগৎলি, হৌখ্রবা মতমদা তুংওইন্দুনা থনম্লি। ঙসিগী অনৌবা মতিক-ময়াই অসি মফম খুদিংমক্তা ময়েক শেংনা উবা ফংলি মসি অনৌবা ভারতকী থাজবগী মতিক-ময়াই অদুনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা “কিংসৱে হায়বদি রাজপথ, মীখা পোনবগী খুদম অসিনা ঙসিদগীদি পুৱারী ওইখ্রে অমসুং মতম চুপ্পগী ওইনা মুত্থৎখ্রে। ঙসি ‘কর্তব্য পথ’কী মওংদা অনৌবা পুৱারী অমা শেমখ্রে। ঐহাক্না ইরৈবাকচা পুম্নমক্তা নীংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা মীখা পোনবগী অতোপ্পা খুদম অমদগী মখোয়না মনীংতম্বা ফংজবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি”।
ঙসি লৈবাক অসিগী অথৌবা মপারি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী অচৌবা মীতম অমা ইন্দিয়া গেত্তা খিনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “মীখা পোল্লিঙৈ মতমদা ব্রিতিশ শাসনগী মীহুৎকী মীতম লৈরমখি। ঙসি লৈবাক অসিনা চপ মান্নবা মফম অদুদা নেতাজীগী মীতম অমা খিন্দুনা অনৌবা, মপাঙ্গল কনবা ভারত অমা পুরকখি”। নেতাজীগী মতিক-ময়াইবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “সুভাস চন্দ্র বোস অসি পোজিসন অমসুং রিসোর্সশিংনা পীবা শীংনবা মায়োক্নবা ঙম্বা অথৌবা মীশক অমনি। মহাকপু অদুক্কী মতিক নুংশিবীখিবনা মালেম পুম্বনা মহাকপু লুচিংবা অমা ওইনা উখি। মহাক থৌনা লৈ অমসুং মশাগী ইকাই খুম্নবা ঙাক্না চৎলি। মহাক ৱাখল লৈ, মহাক্কী মঙলানশিং লৈ। মঙোন্দা লুচিংবগী মগুনশিং চেল্লি অমসুং পোলিসীশিং হৈ।”
মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মাগী মতিক-মঙাল লৈরবা হৌখ্রবা মতম অদুবু কাওফদে। ভারতকী মতিক-মঙাল লৈরবা পুৱারী অসি ভারত মচা খুদিংমক্কী ঈদা অমদুং চৎবীদা লেংদনা লৈ। নেতাজীনা ভারতকী হেরিতেজকীদমক চাউথোকচবা পোকখি অমসুং মসিগা লোয়ননা মহাক্না ভারতপু মতমগা চুনবা ওইহনবা পামখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। “নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা ভারতনা সুভাস বাবুগী লম্বী তুং ইন্দুনা চৎলম্বা তারবদি ঙসি লৈবাক অসিনা করম্বা পনখৈশিং য়ৌবা ঙমগনি! অদুবু লাইবক থীবদি ঐখোয়গী অথৌবা মীশক অসি নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা কাওথোকখি। মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং, মখোয়গা মরী লৈনবা খুদম-চাংদমশিং অদু নাথৈদুনা থমখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নীংঙমদবা ফোঙদোকখি। নেতাজীগী ১২৫শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা কোলকতাদা লৈবা নেতাজীগী ময়ুমদা চৎখিবা অমসুং মতম অদুদা মহাক্না ফাওখিবা ইনর্জী অদুবু নীংশিংখি। “নেতাজীগী ইনর্জী অদুনা ঙসি লৈবাক অসিবু লমজিংনবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। ‘কর্তব্য পথ’তা লৈরিবা নেতাজীগী মীতম অসিনা মসিগী মিদিয়ম অমা ওইরগনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “হৌখিবা চহি নিপান্দা ঐখোয়না নেতাজীগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং মঙলানশিংগী মমিং তানা অসিগুম্বা ৱারেপশিং অমগী মতুংদা অমা লৌখি। নেতাজী সুভাসনা ১৯৪৭কী মমাংদা অন্দমানবু মনীং তমহনখিবা অখন্দ ভারতকী অহানবা মকোক ওইখি অমসুং মচু অহুমগী ফিরাল চীংখৎখি। মতম অদুদা মহাক্না লাল কিলাদা মচু অহুমগী ফিরেল চীংখবদা করি ফাওগদগে হায়না ৱাখল শাগৎচখি। আজাদ হিন্দ সরকারগী চহি ৭৫ শুরকপগী থৌরমদা লাল কিলাদা মচু অহুমগী ফিরাল চীংখৎপগী ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংবদা ঐহাক ইশাবু মসিদা ফাওখিবা ইথিল অদু ফাওখি।” মহাক্না লাল কিলাদা লৈবা নেতাজী অমসুং আজাদ হিন্দ ফৌজতা কত্থোক্লবা ম্যুজিয়ম অদুগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। ২০১৯গী রিপব্লিক দেগী পরেদতা বেতরেনশিং অসিগীদমক মতম শাংনা ঙাইদুনা লৈরক্লবা, আজাদ হিন্দ ফৌজকী কন্তিঞ্জেন্তনা মার্চ পাস্ত চৎখিবা অদু নীংশিংখি। মতৌ অসুম্না অন্দমান ইথৎকা মরী লৈনবা মশক অমসুং থবক-থৌরম অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
‘পঞ্চ প্রন’গী জাতিগী ফিরেপ অদু নৌহৌনা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসি ভারতকী ৱাখল্লোনশিং অমসুং দাইমেন্সনশিং অসি মশাগীনি। ঙসি ভারতকী ফিরেপ অসি মশাগীনি অমসুং মসিগী পান্দমশিংসু মশাগীনি। ঙসি ঐখোয়গী লম্বীশিং অসিসু ঐখোয়গীনি, ঐখোয়গী খুদম-চাংদমশিং অসিসু ঐখোয়গীনি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি “ঙসি রাজপথ মুত্থৎলবা মরমদা কর্তব্য পথ ওইখি। ঙসি নেতাজীগী মীতমনা জোর্জ ভি.গী মীতমগী মহুৎ শিল্লি, মসি মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন থাদোকপগী অহানবা খুদম নত্তে। মসিনা অহৌবা নত্ত্রগা অরোইবা নত্তে। ৱাখল অমসুং থৌনাদা নীংতম্বগী পান্দম ফংদ্রিবা ফাওবা মসিগী অখাং কনবগী খোঙচৎ অসি মখা চত্থখিগনি”। মহাক্না পি.এম. লৈফম অসিবু রেসকোর্স রোদ ওইরম্বদগী লোক কল্যান মার্গ হায়না মমিং ওনখিবা, নীংতম্বগী নুমিৎকী থৌরম অমসুং বীতিং দি রিত্রীৎ সেরমনীদা ভারতকী ঈশৈগী জন্ত্রশিং শীজিন্নবগী শীংথানীংঙাই ওইরবা অহোংবশিংগী মরমদা ফোঙদোকখি। মহাক্না লোইলম লৈঙাক্কী ইন্দিয়ন নেভীগী এনসাইনবু ছত্রপতি শিবাজীগী এনসাইন্দা ওন্থোকখিবা অদুসু পনখি। “মতৌ অসুম্না নেস্নেল ৱার মেমোরিএল অসিনা লৈবাক্কী মতিক-মঙালগী মশকসু তাক্লি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অহোংবশিং অসিনা খুদম-চাংদমশিং ওইবা খক্তা নত্তনা লৈবাক্কী পোলিসীশিং অদুসু য়াওহনখি। “ঙসি লৈবাক অসিদা ব্রিতিশকী মতমদগী লৈরকপা আইন কয়া অহোংবা পুরকখি। দিকেদ কয়াদগী ব্রিতিশ পার্লিয়ামেন্তগী মতমদগী চৎনদুনা লাকপা ভারতকী বজেৎকী মতম অমসুং তাংসু শেমদোকখি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী খুত্থাংদা লৈবাক্কী হৌজিক লৈরিবা নহারোলশিংবু মীরৈবাক্কী লোল তম্বগী কম্পলজন অসিদগী মনীং তমহনখি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “মসিনা তাকপদি ইরৈবাকচাশিংগী ৱাখল্লোন অমসুং লমচৎ-শাজৎ অসি মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনদগী মনীং তমহল্লে হায়বনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কর্তব্য পথ অসি শুপ্নগী চেক অমসুং নুংনা শাবা লম্বী অমা ওইবা খক্তা নত্তনা ভারতকী দেমোক্রেসীগী হৌখ্রবা মতম অমসুং মতম পুম্বদা লৈখিবা ৱাখল্লোনশিং অদুগী হিংদুনা লৈরিবা খুদম অমা ওইরি হায়না ফোঙদোকখি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মফম অসিদা লাকপা মতমদা নেতাজীগী মীতম অমসুং নেস্নেল ৱার মেমোরিএলনা ইথিল পীনবগী হৌরকফম অমা ওইরগনি অমসুং মখোয়দা থৌদাং য়াবগী ৱাখল্লোন পোকহনগনি হায়না মহাক্না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজপথ অসি ব্রিতিশ শাসনগী মতমদা ভারতকী মীয়ামবু মীনাই ওইনা খনখিবা অদুনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না রাজপথকী ইমোসন অমসুং স্ত্রকচর অসি মীখা পোনবগী খুদম অমনি, ঙসি আর্কিতেকচরগী অহোংবগা লোয়ননা মসিগী ৱাখল্লোন অসিদসু অহোংবা পুরকখি। নেস্নেল ৱার মেমোরিএলদগী রাস্ত্রপতি ভবন ফাওবা শাংবা মসিগী কর্তব্য পথ অসি থৌদাং য়াবগী ৱাখল্লোন্না থলহনগনি, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রমিকশিংগী মাইকৈদা অখন্ননা তৌবিমল খঙবা উৎখি অমসুং শিন্মীশিং অসিনা কর্তব্য পথ নৌহৌনা শেমগৎপদা হকথেংননা শরুক তম্বা খক্তা নত্তনা জাতিগীদমক কর্তব্যগী হিংদুনা লৈরিবা খুদম অমা ওইরিবা মখোয়গী মথৌগী অৱাংবা পনখৈ অদু উৎলি। শ্রমজীবিশিংগা লোয়ননা মহাক্না উন্নখিবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী থমোয়দা লৈবাক অসিগী মতিক-মঙালগী মঙলান পুদুনা চৎলিবা অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। সেন্ত্রেল বিস্তাগী শ্রমজীবিশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংশিং অসি মথংগী রিপব্লিক দে পরেদতা প্রধান মন্ত্রীগী অখন্নবা মীথুংলেনশিং ওইগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি লৈবাক অসিদা শ্রম (লেবর) অমসুং শ্রমজীবি (ৱার্কর)গীদমক ইকাই খুম্নবগী চৎনবী লৈরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, পোলিসীশিংদা সেন্সিতিবিতী লৈবগা লোয়ননা ৱারেপশিংদা সেন্সিতিবিতী লৈরি অমসুং ‘শ্রমেব জয়তে’না লৈবাক অসিগী মন্ত্র ওইরক্লি। মহাক্না কাশি বিশ্বানাথ ধাম, বিক্রান্ত অমসুং প্রয়াগরাজ কুম্ভগী শিন্মীশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখিবগী থৌদোকশিং অদু নীংশিংখি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং শাবদা য়াওরিবা শিন্মীশিংনা গেলরিশিং অসিগী মনুংদা অমদা ইকাই খুম্নবা উৎকনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ঙসি ফিজিকেল, দিজিতেল অমসুং ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা কলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থবক তৌরি। সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইনা মহাক্না অনৌবা এম্স অমসুং মেদিকেল কোলেজশিং, আই.আই.তি.শিং, ৱাতর কন্নেক্সনশিং অমসুং অমৃত সরোভরশিং অসি খুদম ওইনা পীখি। খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং মতমগা চু্নবা এক্সপ্রেসৱেশিং, রেলৱেজশিং অমসুং মেত্রো নেৎৱার্কশিং অমসুং অনৌবা এয়রপোর্তশিংগী রেকোর্দ ওইবা মশিংনা ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা পাকথোক-চাউথোকহনখি। পঞ্চায়তশিং ফাওবা ওপ্তিকেল ফাইবর অমসুং রেকোর্দ ওইবা মশিংদা দিজিতেল পেমেন্তশিং তৌবনা ভারতকী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মালেমনা শীংথানরিবা হীরম অমা ওইরি। কলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি লাইনিং-লাইশোনগী ওইবা মফমশিংগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর খক্তা নত্তে মসিদা ঐখোয়গী পুৱারী, ঐখোয়গী জাতিগী অথৌবশিং অমসুং ঐখোয়গী জাতিগী হেরিতেজকা মরী লৈণবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মফমশিং শেমগৎ-শাগৎপা অসি চপ মান্ননা মরু ওইনা লৌবগা লোয়ননা পাঙথোক্লি। “সরদার পতেলগী স্তেচু ওফ য়ুনিতী নত্ত্রগা ত্রাইবেল নীংতম লান্মীশিংদা কত্থোকখিবা ম্যুজিয়ম ওইরবসু, পি.এম ম্যুজিয়ম নত্ত্রগা বাবাসাহেব অম্বেদকর মেমোরিএল, নেস্নেল ৱার মেমোরিএল নত্ত্রগা নেস্নেল পুলিস মেমোরিএল ওইরবসু মসি কলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদমশিংনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মখোয়না ঐখোয়গী নাৎ অসিবু অপুনবা জাতি অমা ওইনা মশক তাক্লি। মসিনা ঐখোয়গী ভেল্যুশিং অসি করিনো অমসুং মখোয়বু ঐখোয়না করম্না ঙাকশেনবগী তাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর, ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অপুনবদা শাহৌ পীরবা খক্তদা এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়ানা চাউনা খুমাং চাউশিনবা ঙমগনি। “ঙসি লৈবাক অসিনা কর্তব্য পথকী মওংদা কলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা খুদম অমা উবা ফংবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্তা নৌনা শাবা কর্তব্য পথ অসিগী মতিক-মঙাল অসি লাক্তুনা য়েংনবগী বর্তন তৌখি। “মসিগী দিবেলপমেন্ত অসিদা নখোয়না ভারতকী তুংলমচৎ উবা ফংগনি। মসিদা লৈরিবা ইনর্জী অসিনা নখোয়না ঐখোয়গী অচৌবা জাতি, অনৌবা থাজবগী অনৌবা মঙলান অমা পীগনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা নেতাজী সুভাস চন্দ্রগী পুন্সিদা য়ুম্ফম ওইবা দ্রোন শো অমা মথংগী নুমিৎ হুমনি অসিদা পাঙথোক্কদৌরি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রজাশিংদা মসিদা লাক্নবা অমসুং পিকচরশিং নমদুনা #KartavyaPathকী হেস্তেগকা লোয়ননা সোসিএল মেদিয়াদা অপলোদ তৌনবা হায়খি। “অপুনবা মফম অসিনা দিল্লী মীয়ামগী থমোয়গী ইহুল ওইরি অমসুং ময়াম্লবা মীয়াম্না মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগা লোয়ননা নুমিদাংগী মতমদা লাক্তুনা মতম লেল্লি হায়বা হায়বা ঐহাক্না খঙই। কর্তব্য পথ অসিগী প্লান্নিং, দিজাইনিং অমসুং লাইতনিং অসি মসি খঙনা পাইখৎখি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “কর্তব্য পথ অসিগী ইথিলনা লৈবাক অসিদা থৌদাং য়াবগী ইচেল অমা চেলহনগনি অমসুং ইচেল অসিনা ঐখোয়বু অনৌবা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী ফিরেপ থুংহনবদা মতেং পাংগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী হরদীপ সিংহ পুরি, তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, ভারতকী কলচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্ষি লেখি অমসুং হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কৌশল কিশোরনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ‘কর্তব্য পথ’ শঙ্গাখ্রে। মসিনা হান্নগী রাজপথনা পাঙ্গলগী খুদম ওইরম্বদগী কর্তব্য পথনা মীয়াম্না মপু ওইবগী, মপাঙ্গল কলহনবগী খুদম ওইবা মায়কৈদা হোংলকপগী খুদম চাংদম ওইরি‍। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া গেত্তা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতমসু মায়খুম হাংদোকখ্রে‍। লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসি ‘লোইলমগী ৱাখল্লোনগী মমি পুম্নমক মাংহনখিবা’ হায়বা পি.এম.গী ‘পঞ্চ প্রান’ শিংগী মরক্তগী অমগগী পরিংদনি‍।
হৌখিবা চহিশিংদা, রাজপথ অমসুং থংনবা সেন্ত্রেল ভিস্তা এভেন্যুগী মফমশিংদা মফমসিদা লাকপা মীওইশিং চিনবা হেনগৎলকপা অমদি মফমসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শাফু পীবগী ফীভম থেংদুনা লাক্লি‍। মফমসিদা পব্লিক তোইলেৎ, স্ত্রীত ফর্নিচর অমসুং মরাং কায়বা পার্কিং মফম্নচিংবা তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা ফীভমশিং লৈতে‍। মখা তানা মফমসিদা সাইনেজ মতিক চাদবা, ঈশিংগী ফীচরশিং নীংথিনা য়েংশিনবিদবা অমদি মওং মরিল নাইদনা পার্কিং তৌবগী ফীভম লৈরম্মি‍। অদুগা গনতন্ত্র নুমিৎ অমসুং লৈবাক্কী ওইবা থৌরমশিং অয়েৎ অপন য়াম্না লৈহন্দনা অমদি মীয়াম চত্থোক চৎশিন্দা অপনবা কা হেন্না থোকহন্দনা শিনবগী মথৌ তাবসু লৈরি‍। নৌনা শেমগৎ শাগৎলিবা অসি অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসি মাঙদা থম্লগা অর্কিতেকচরেল করেক্তরশিংগী মশক মওং থোইদোক্না কায়হন্দনা পায়খৎপনি‍।
কর্তব্য পথতা মশক ফজথোকহল্লবা লেন্দস্কেপ, খোঙ লম্বী য়াওবা লোন, অহেনবা অশং অমানগী মফমশিং, নৌনা শেমদোক্লবা কেনেলশিং, অনৌবা এমেনিতী ব্লোকশিং, ফীভম ফগৎহল্লবা সাইনেজ অমসুং ভেন্দিং কিওস্কশিং য়াওগনি‍। মসিগী মথক্তা খোঙনা চৎপা মীওইশিংগী অনৌবা অন্দরপাসশিং, ফীভম ফগৎহল্লবা পার্কিং মফমশিং, অনৌবা একজিবিসন পেনেলশিং অমসুং ফীভম ফগৎহল্লবা নুমিদাংগী মৈঙালগী ফীভম্নচিংবা ফীচরশিংনা মফমসিদা লাকপা মীওইশিংগী এস্কপিরিএন্স হেনগৎহল্লগনি‍। মফমসিদা সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, শীজিন্নবা লোইরবা ঈশিং রিসাইকল তৌবা, নোংগী ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং ইনর্জী য়াম্না চঙদবা লাইতিং সিস্তেম অমদি অতৈ অতৈনচিংবা য়াম্লবা তুং কোইনা চৎকদবা ফীচরশিং য়াওরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মায়খুম হাংদোকখিবা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতম অসি চহিসিগী অঙনবা শরুক্তা প্রধান মন্ত্রীনা পরাক্রম দিবস (জনুৱারী ২৩)দা মায়খুম হাংদোকখিবা নেতাজীগী হোলোগ্রাম মীদম থম্লিবা মফমদুমক্তদা খিনবনি‍। গ্রেনাইতনা শাবা মীতম অসি ঐখোয়গী নীংতম ইহৌদা নেতাজীনা লৌরম্বা মমল নাইদ্রবা থৌদাংশিংগী চপ চারবা শ্রদ্ধাঞ্জলি অমনি, অমদি লৈবাকসিনা মহাক্কী লমন তোনশিন্দুনা লৈহৌবগী খুদম ওইরগনি‍। শ্রী অরুন য়োগিরাজনা মকোক চিংদুনা শাবা ফীত ২৮ ৱাংবা মীতম অসি মোনোলিথিক গ্রেনাইত নুঙ অমদগী শাবনি অমদি এম.তি. ৬৫ লুম্মী‍।