Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the inauguration of International Dairy Federation World Dairy Summit 2022
12 SEP 2022 1:45PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath ji, my cabinet colleague Shri Parshottam Rupala ji, other ministers, MPs, President of International Dairy Federation P. Brazzale ji, IDF DG Caroline Emond ji, other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
I am glad that today experts and innovators in the dairy sector from across the world have congregated in India. On behalf of the animals of India, the citizens of India, and the Government of India, I warmly welcome all the dignitaries who have come from different countries to the World Dairy Summit . The potential of the dairy sector not only fuels the rural economy, but it is also a major source of livelihood for crores of people around the world. I am sure this summit will play a vital role in enhancing each other's knowledge and learning from each other in terms of ideas, technology, expertise and traditions related to the dairy sector.
Friends,
Today's event is being held at a time when India has completed 75 years of its independence. Incidentally, more than 75 lakh dairy farmers of India have also joined us in this event via technology. Last mile beneficiaries of such Summits are our farmer brothers and sisters. I also welcome and congratulate my farmer friends on the occasion of the World Dairy Summit.
Friends,
Livestock and milk business have been an integral part of India's culture dating back thousands of years. This legacy of ours has empowered the dairy sector of India with certain characteristics. I would like to specifically mention these features in front of the experts who have come here from other countries.
Friends,
Unlike other developed countries of the world, the small farmers are the driving force of the dairy sector in India. India's dairy sector is characterized by "production by masses" rather than "mass production". Most of the farmers associated with the dairy sector in India have either one animal, two cattle or three cattle. Due to the hard work of these small farmers and their livestock, today India is the largest milk producing country in the whole world. Today this sector provides employment to more than 8 crore families in India. You will rarely find such uniqueness of the Indian dairy sector anywhere else. Today, I am also mentioning this in the World Dairy Summit because it can become a great business model for the farmers of the poor countries of the world.
Friends,
The dairy sector of India has another unique feature. So, the second feature of our dairy sector is India's Dairy Cooperative System. Today there is such a huge network of Dairy Cooperative in India that could be hardly found anywhere else in the whole world. These dairy cooperatives collect milk twice a day from about 2 crore farmers in more than two lakh villages of the country, and deliver it to the customers. There is no middle man in the whole process, and more than 70 percent of the money received from the customers goes directly into the pockets of the farmers. Moreover, if I talk about the state of Gujarat, all this money goes directly into the bank accounts of women. No other country has such a high ratio in the whole world. Now, due to the digital revolution happening in India, most of the transactions in the dairy sector are taking place at a very fast pace. I believe that studying the Dairy Cooperatives of India and getting information about it as well as the digital payment system developed in the dairy sector, can be of great use to the farmers of many countries of the world.
There is another great strength and uniqueness of India's Dairy Sector and that is our Indigenous Species. Local breeds of cows and buffaloes that India have, are known to survive even under the toughest weather conditions. I would like to give you the example of the banni buffalo of Gujarat. It is surprising to see the way the banni buffaloes are acclimatized to the desert conditions of Kutch. The days are very hot and sunny. Therefore, banni buffaloes come out to graze in the low temperature of the night. Our friends who have come from abroad will also be surprised to know that while grazing, these animals do not have any herder along with them. The banni buffaloes go to the pastures near the villages all by themselves. There is less water in the desert but the banni buffaloes can survive on that little water. The banni buffalo comes home on its own in the morning even after treading 10-15 kilometers in the night for grazing. It is rarely heard that someone's banni buffalo is lost or has gone to the wrong house. I have given you the example of only banni buffalo, but in India many buffalo breeds like Murrah, Mehsana, Jafrabadi, Nili Ravi, Pandharpuri are still developing in their own way. Similarly, there are cow breeds like Gir cow, Sahiwal, Rathi, Kankrej, Tharparkar, Haryana, and so on and so forth, which make India's dairy sector unique. Most of these animals of Indian breed are also climate comfortable and equally adjusting.
Friends,
So far I have told you the three unique features of the dairy sector of India, which is its identity i.e. the power of small farmers, the power of cooperatives and the power of Indian breed animals together builds up a completely different strength. But there is also a fourth unique feature of India's dairy sector, which is not discussed as much and does not get as much recognition. Our guests from abroad will probably be surprised to know that women power represents 70% of the workforce in India's dairy sector. Women are the real leaders of India's dairy sector. Moreover, more than a third of the members of dairy cooperatives in India too are women. The driving force of the Indian dairy sector worth Rs. 8.5 lakh crore and whose value is more than the total production of paddy and wheat, is the women living in rural areas of India, i.e. our mothers and daughters. I would also urge all the dignitaries associated with the World Dairy Summit to recognize this role of India's women power and take it to various global platforms.
Friends,
Since 2014, our government has worked relentlessly to enhance the potential of India's dairy sector. Today its result is visible in terms of milk production as well as the increased income of farmers. In 2014, India produced 146 million tonnes of milk. Now it has increased to 210 million tonnes. That is, an increase of about 44 percent! Today, milk production is growing at the rate of 2% in the whole world, whereas in India its growth rate is more than 6 percent. The per capita availability of milk in India is much higher than the world average. In the last 3-4 years, our government has directly transferred about 2 lakh crore rupees to the bank accounts of small farmers of India. A large part of this has also gone into the accounts of farmers associated with the dairy sector.
Friends,
Today our focus is on building a balanced dairy ecosystem in the country; an ecosystem in which our focus is not only on the quality of milk and allied products, but also on addressing other challenges. Additional income of the farmers, empowerment of the poor, cleanliness, chemical free farming, clean energy and animal care are all intertwined. That is, we are making the dairy sector and animal husbandry a big medium for a green and sustainable growth in the villages of India. Rashtriya Gokul Mission, Gobardhan Yojana, digitization of dairy sector and universal vaccination for animals are some of the efforts in this direction. Moreover, the campaign to stop single-use plastic in India is also of great importance from the point of view of environment protection as well as for the animals. Animal rights activists and animal lovers who believe in kindness to animals and in livestock are concerned about their welfare. It is known very well how dangerous plastic is for animals; how dangerous it is for cows and buffaloes. We have started a very persistent effort to eliminate single-use plastic as well.
Friends,
The scale of India's dairy sector is being expanded further by connecting it with science. India is building the largest database of dairy animals. Every animal associated with the dairy sector is being tagged. With the help of modern technology, we are undertaking biometric identification of animals. We have named it- 'Pashu Aadhaar'. Digital identification of animals is being done through Pashu Aadhaar, which will help in expanding the market related to dairy products along with keeping an eye on their health.
Friends,
Today, India's focus is also on promoting entrepreneurship and businesses in the field of animal husbandry. We are uniting the power of small farmers associated with the dairy sector through Farmer Producer Organizations and the Self-Help Groups of women, turning them into a major market force. We are also using our young talent to build start-ups in the agriculture and dairy sectors. You will also be glad to know that in the last 5-6 years, more than 1000 start-ups have been formed in the agriculture and dairy sectors in India.
Friends,
The Gobardhan scheme is an example of how India is making unique efforts in this area. A short while back, Rupala ji had described the increasing importance of cow dung in the economy. Today a massive campaign is going on in India to generate biogas and bio-CNG from animal dung. We are trying to ensure that dairy plants can meet most of their electricity requirements from cow dung. This is one of the ways with which farmers are making additional income. The organic manure that is made in this process will give farmers an affordable way for farming. This will also reduce the cost of cultivation and the soil will also be safe. In India today, unprecedented emphasis is being laid on natural farming, in which animals play a major role.
Friends,
I often say that monoculture is not the only solution in farming. Instead diversity is much needed. This also applies to animal husbandry. Therefore, in India today attention is being paid to both indigenous breeds and hybrid breeds. This will also reduce the risk of damage caused by climate change.
Friends,
Another major problem is the diseases in animals. When an animal falls sick, it affects the life of the farmer, impacting his income. It also affects the efficiency of the animal, the quality of its milk and other related products. That is why in India, we are also emphasizing on universal vaccination of animals. We have resolved that by 2025, we will vaccinate 100% of the animals against Foot and Mouth Disease and Brucellosis. We are aiming to completely eradicate these diseases by the end of this decade.
Friends,
While having this discussion with you today, I also wish to mention the latest challenge faced by the dairy sector. In the recent past, there has been a loss of livestock due to the disease named Lumpy in many states of India. The central government, along with various state governments, is striving hard to control it. Our scientists have also developed an indigenous vaccine for Lumpy Skin Disease. Apart from vaccination, efforts are being made to control the disease by speeding up the investigation and controlling the movement of animals.
Friends,
Be it animal vaccination or other technology, India has always been ready to contribute to the dairy sector of the whole world and learn from all its partner countries. India has also acted very quickly on its food safety standards. Today India is working on such a digital system for the livestock sector, which will capture the end to end activities of this sector. This will provide accurate information needed to improve this sector. This summit will put forth similar work that is being done around the world like such technologies. It will also suggest ways by which we can share the expertise related to this. I invite the global leaders of the dairy industry to join the drive to empower the dairy sector in India. I also appreciate the International Dairy Federation for their excellent work and contribution. Once again my heartiest welcome to all of you who have come from abroad! After a long time, after almost 5 decades, India has got the opportunity to welcome you all and to discuss various topics. The nectar that will emerge from this brainstorming will help in developing the economy of the country's rural life in this 'Amritkaal' and also in further strengthening the capacity of the country's livestock and in the empowerment of the poorest of the poor. It will be a great contribution! With this expectation and hope, many thanks to all of you.
Best wishes. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল দেরী ফেদরেসন ৱর্ল্দ দেরী সম্মিৎ ২০২২ হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
12 SEP 2022 1:45PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেশকী মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, য়োদী আদিত্যনাথজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবা শ্রী পুরুশোত্তম রুপালাজী, অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, ইন্তর্নেস্নেল দেরী ফেদরেসনগী প্রসিদেন্ত পি. ব্রজালেজী, আই.দি.ই.গী দি.জি. কেরোলিন এমন্দজী, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, মফম অসিদা তিনবীরিবা নুপী অমদি নুপাশিং!
ঙসি ভারত্তা দেরী সেক্তরগী লমদা লৈরিবা এক্সপর্ত অমসুং ইনোভেতর পুম্নমক্না পুনবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না ভারতকী শা-শনশিংগী মহুৎ শিন্দুনা, ভারতকী প্রজাশিংগী মহুৎ শিন্দুনা, ভারত সরকারগী মহুৎ শিন্দুনা ঐহাক্না ৱর্ল্দ দেরী সম্মিৎতা শরুক য়াবা লাকপীরিবা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী দিগনিতরী পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। দেরী সেক্তরগী মতিক-ময়াইনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ পীবা খক্তা নত্তনা মালেমদা লৈরিবা মীওই করোর কয়াগী হিংনবগী মরু ওইবা লম্বী অমসু ওইরি। সম্মিৎ অসিনা দেরী সেক্তরগা মরী লৈনবা আইদিয়া, তেক্নোলোজী, এক্সপর্তিস অমসুং চৎনবীশিংগী থাক্তা অমনা অমদগী লৌশিং অমসুং খঙহৈবশিং হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি ভারতনা নীংতম্বা ফংবগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপা মতমদা তাররে। ঙসিগী থৌরম অসিদা তেক্নোলোজীগী থোংদা ঐখোয়গী ইরক্তা দেরীগী লৌমী লাখ ৭৫ হেনবদা শরুক য়ারিবা অসিসু মপা চান্নরি। অসিগুম্বা সম্মিৎ অসিগীদমক অমসুং মসিগী লাস্ত মাইল বেনিফিসরী অসি ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা ওইরি। ঐহাক্না ৱর্ল্দ দেরী সম্মিৎ অসিদা ঐহাক্কী লৌমী মরুপশিংবু তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
পশুধন অমসুং শঙ্গোমগা মরী লৈনবা বিজিনেস অসি ভারতকী চহি লিশিং কয়া শরুবা নাৎকী মরু ওইবা শরুক অমনি। ঐখোয়গী লেগেসী অসিনা ভারতকী দেরী সেক্তরবু অখন্নবা মশক-মওংশিংনা মপাঙ্গল হাপ্পি। অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী সম্মিৎ অসি য়াওবা লাকপীরিবা এক্সপর্তশিংগী মাংদা ঐহাক্না মওং-মতৌশিং অসি থমজগে।
মরুপশিং,
মালেমগী অতোপ্পা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা মান্নদবা মওংদা ভারতকী দেরী সেক্তরগী তশেংবা মপাঙ্গলদি অপীকপা লৌমীশিংনা ওইরি। ভারতকী দেরী সেক্তর অসিবু “মাস প্রদক্সন”দগী “প্রদক্সন বাই মাস” হায়বা অসিনা হেন্না মশক তাক্লি। শা-শন অমা, অনি নত্ত্রগা অহুম লৈজবা অপীকপা লৌমীশিং অসিনা হোৎনবদগী ভারতনা শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক অমা ওইবা ঙম্লি। সেক্তর অসিনা লৈবাক অসিগী ইমুং করোর ৮ হেনবদা থবক পীরি। ভারতকী দেরী সেক্তরগী মসিগী য়ুনিকনেস অসি অদোম্না মফম অমত্তদা ফংলোই। ঙসি ঐহাক্না মসি ৱর্ল্দ দেরী সম্মিৎতা হায়জরিবা অসিগী মরমদি মসিনা মালেমগী লায়রবা লৈবাক কয়াগী লৌমীশিংগীদমক অফবা বিজিনেস মোদেল অমা ওইবা য়াগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী দেরী সেক্তরগী মসিগী অখন্নবা মতৌ অসি অতোপ্পা য়ুনিকনেস অমদগী চাউনা মতেং ফংলি। ঐখোয়গী দেরী সেক্তরগী অতোপ্পা অনিশুবা মশক-মওং অদুদি ভারতকী দেরী কোওপরেতিব সিস্তেম অসিনি। ঙসি ভারত্তা দেরী কোওপরেতিবকী অচৌবা নেৎৱার্ক অমা লৈরে, হায়রিবা অসিগুম্বা খুদমশিং মালেম পুম্বদা থীবদা ৱানা থোক্কনি। দেরী কোওপরেতিবশিংনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাখ অনি হেনবদা লৈরিবা লৌমী করোর অনিগী ময়াদগী নোংমদা অনিরক শঙ্গোম লৌরি অমসুং মদুবু কস্তমরশিংদা য়ৌহল্লি। অপুনবা থৌওং অসিদা মিদল মেন লৈতে অমসুং কস্তমরশিংদগী লাকপা শেলগী চাদা ৭০ হেনবনা লৌমীশিংগী ফুরিৎ খাউদা হকথেংননা চংলি। মসি খক্তা নত্তনা করিগুম্বা ঐখোয়না গুজরাতকুম্বা রাজ্যগী মতাংদা হায়রবদি মসিগী শেল পুম্নমক অসি নুপীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা চংলি। মালেম পুম্বগী ওইনা অসুম্না রেসিও ৱাংবা অতোপ্পা লৈবাক অমত্তদা লৈতে। হৌজিক ভারত্তা লাক্লিবা দিজিতেল রিভোল্যুসন অসিনা মরম ওইরগা দেরী সেক্তরদা ত্রাঞ্জেক্সন অয়াম্বা য়াম্না খোঙজেল য়াংনা তৌরি। ভারতকী দেরী কোওপরেতিবশিং নৈনবা, মখোয়গী মরমদা লৈরিবা ই-পাউ, দেরী সেক্তরদা লৈরিবা পেমেন্ত তৌবগী দিজিতেল সিস্তেম অসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী লৌমী কয়াদা চাউনা মতেং পাংবা য়াগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ভারতকী দেরী সেক্তরগী অতোপ্পা য়াম্না কনবা মপাঙ্গল অমা লৈ, অতোপ্পা য়ুনিকনেস অদুদি ঐখোয়গী ইন্দিজিনস স্পেসিস অসিনি। ভারত্তা লৈরিবা লমদম অসিগী শন, ইরোইগী ব্রীদ অসি য়াম্না খুদোংচাদবা ফীভমদা ফাওবা হিংবা ঙম্মি হায়না হায়নৈ। ঐহাক্না গুজরাতকী বন্নী ইরোই অসি খুদম ওইনা পীজগে। বন্নী ইরোই অসি কচ্ছকী লৈকংলা অমসুং মসিগী লৈরিবা ফীভম অসিগা চুশিন্নখিবনা করিগুম্বা মতমদা অঙকপনা থল্লি। নুংথিলগী মতম অসি য়াম্না শাই, নুংশা য়াম্না য়াকই। মরম অসিনা বন্নী ইরোই অসিনা নুমিদাংদা ইংথরক্লবা মতমদা থোরক্তুনা শজিক চাই। মপালদগী লাকপা ঐখোয়গী মরুপশিংনা অঙকপা পোক্কনি, হায়রিবা ইরোই অসিনা শন শেনবা, মাগী লৌমী কনাগুম্বা অমত্তা য়াওদনা মশা মথন্তা খুঙ্গংশিংগী মনাক্তা লৈবা শজিক চাফমশিংদা চৎলি। লৈকংলাদদি ঈশিং মরাং কাইদে অদুনা বন্নী ইরোই অসি ঈশিং খজিক্তং থক্লবসু হিংবা ঙম্মি। নুমিদাংদা কিলোমিতর ১০-১০, ১৫-১৫ চৎতুনা শজিক চারুবা মুংদা অয়ুক্তা মশা মথন্তা য়ুমদা হল্লকই। কনাগুম্বা অমগী বন্নী ইরোই মাংখ্রে নত্ত্রগা হল্লক্ত্রে হায়বা অসি য়াম্না তাংনা থোকই। ঐহাক্না বন্নী ইরোই খক্তগী খুদম পীজবনি অদুবু ভারত্তা মুর্হা, মেহসানা, জাফরাবাদী, নীলী রাবী, পন্দরপুরী অসিগুম্বা ইরোইগী অতোপ্পা ব্রীদশিংসু লৈ। মসিগা মান্ননা গীর, সাহীৱাল, রাথী, কানকরেজ, থারপারকর অমসুং হরিয়ানা অসিগুম্বা শন মখলশিং লৈ, অসিগুম্বা শন মখলশিং অসিনা ভারতকী দেরীবু য়ুনিক ওইহল্লি। ভারতকী ব্রীদ ওইবা অয়াম্বা শন-ইরোইশিং অসি ক্লাইমেৎ কমফোর্তেবল অমসুং লায়না এদজস্তেবেল ওই।
মরুপশিং,
হৌজিক ফাওবদা ঐহাক্না ভারতকী দেরী সেক্তরগী য়ুনিকনেসকী অহুমশুবা অদু হায়জখ্রে হায়বদি মাগী দাইদেন্তিতী। অপীকপা লৌমীশিংগী শক্তি, কোওপরেতিবশিংগী শক্তি অমসুং ভারতকী ব্রীদ ওইরিবা শা-শনশিংগী শক্তি অসি পুল্লগা অখন্নবা ফোর্স অমা শেম্মি। অদুবু ভারতকী দেরী সেক্তরগী মরিশুবা য়ুনিকনেস ওইরিবা তোইনা খন্ন-নৈনদবা হীরম অসি রিকগনিসন কয়া ফংদে। মপালদগী লাকপীরিবা ঐখোয়গী মীথুংলেনশিংনা শোইদনা অঙকপা পোক্কনি মদুদি ভারতকী দেরী সেক্তরগী ৱার্কফোর্স অসি নুপীশিংনা ৭০% মশক তাক্লি। ভারতকী দেরী সেক্তরগী তশেংবা লুচিংবশিং অসি নুপীনা ওইরি। মসি খক্তা নত্তে, ভারত্তা লৈরিবা দেরী কোওপরেতিবশিংগী মেম্বরশিংগী শরুক অহুম হেনবদি নুপীশিংনা ওইরি। লুপা করোর লাখ নিপান মখাই হেন্না ওইবা দেরী সেক্তরনা গেহু অমসুং চেং পুথোকপগী অপুনবা ভেল্যুদগী হেন্না হেল্লি। মসিদা ভারতকী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা নুপীশিংনা, ঐখোয়গী ইমা-ইবেল অমসুং ইচানুপীশিংনা শাহৌ পীরি। ঐহাক্না ৱর্ল্দ দেরী সম্মিৎকা মরী লৈনবা দিগনিতরী পুম্নমক্তা ভারতকী নারী শক্তিগী থৌদাং অসি শকখঙবীনবা অমসুং মসিবু মালেমগী তোঙান-তোঙানবা ফম্পাকশিংদা পুখৎনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
২০১৪দগী হৌদুনা ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী দেরী সেক্তরগী মতিক-ময়াই হেনগৎহন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎন্দুনা লাকখি। মসিনা শঙ্গোম পুথোকপদা হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা ঙমখি। ২০১৪দা ভারতনা শঙ্গোম মিলিয়ম তন ১৪৬ পুথোকখি। হৌজিক মসি মিলিয়ন তন ২১০দা হেনগৎহনবা ঙম্লে। হায়বদি চাদা ৪৪ রোম হেনগৎলে। ঙসি মালেমগী লৈরিবা থাক্তা লৈরিবা প্রদক্সন গ্রোথ চাদা ২ অসিগা চাংদম্নবদা ভারতকী শঙ্গোম পুথোকপগী গ্রোথ রেত অসি চাদা ৬ হেন্না হেল্লি। ভারতকী শঙ্গোমগী পর কেপিতা এভাইলেবিলিতী অসি মালেমগী চাংচৎতগী হেল্লি। হৌখিবা চহি ৩-৪ অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী অপীকপা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ২রোম হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখি। মসিগী অয়াম্বা শরুকশিংদি দেরী সেক্তরগা মরী লৈনবা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা চংখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিদা বেলেন্স দেরী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা মীৎয়েং থম্লি। শঙ্গোম অমসুং এলাইদ প্রদক্তশিংগী ক্বালিতীদা ঐখোয়না মীৎয়েং থম্বা ইকোসিস্তেম ওইবা খক্তা নত্তনা মসিনা অতোপ্পা শীংনবশিং কোকহনবদা মীৎয়েং থমগনি। ইকোসিস্তেম অসিদা লৌমীশিংগী অহেনবা শেন্থোক, লায়রবশিং মপাঙ্গল হাপ্পা, লুনানবা, কেমিকেল-ফ্রী ফার্মিং, ক্লীন ইনর্জী অমসুং শা-শন য়েংশিনবা হায়বা অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ। হায়বদি ঐখোয়না এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দেরী অসি খুঙ্গংশিংদা গ্রীন অমসুং সস্তেনেবল গ্রোথকী মপাঙ্গল কনবা মীদিয়ম অমা ওইহন্নবা প্রমোৎ তৌরি। রাস্ত্রীয় গোকুল মিসন, গোবরধন য়োজনা, দেরী সেক্তর দিজিতাইজেসন তৌবা অমসুং শা-শনগী য়ুনিভর্সেল ভেক্সিনেসন অসিগুম্বা স্কিমশিং অসি মাইকৈ অসিদা পাইখৎপা থৌশিলশিংনি। মসি খক্তা নত্তনা সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক থীংনবা কেম্পেন অসি এনভাইরনমেন্তগী মীৎয়েংদগী য়াম্না মরু ওই, অদুবু মীনুংশিদা থাজবা থম্বা, লাইবস্তোক্তা থাজবা থম্বা, মখোয়গী য়াইফনবা খনবা মীওইশিংনা প্লাস্তিক অসিনা শা-ঙাশিংদা কয়া য়াম্না অকাইবা পীবগে খঙই। মসিনা শন-ইরোইদা য়াম্না খুদোংথীনীংঙাই ওই। ঐখোয়না সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক মাংহনখিনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা লাকখি।
মরুপশিং,
ভারতকী দেরী সেক্তরগী স্কেল অসি সাইন্সকা লোয়ননা শম্নদুনা হেন্না পাকথোক-চাউথোকহল্লি। ভারতনা দেরী এনিমেলগী খ্বাইদগী চাউবা দেতাবেজ অমা শেমগৎলি। দেরী সেক্তরগা মরী লৈনবা শা-শন খুদিংমক তেগিং তৌরি। মতমগা চুনবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা ঐখোয়না শা-শনশিংগী বাইওমেত্তিক আইদেন্তিফিকেসন তৌরি। ঐখোয়না মসিগী মমিং অমা থোনখি – পশু আধার, মসিনা মখোয়গী হকশেল য়েংশিনবগা লোয়ননা দেরী প্রদক্তশিংগা মরী লৈনবা কৈথেল পাকথোক-চাউথোকহনবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা এনিমেল হসবেন্দরীদা লৈরিবা ওন্তপ্রিনোর্শিপ, এন্তর্প্রাইজ প্রমোৎ তৌনবা অকনবা মীৎয়েং চংলি। ঐখোয়না এফ.পি.এ.শিং অমসুং ৱুমেন সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংফী খুত্থাংদা দেরী সেক্তরগা মরী লৈনবা অপীকপা লৌমীশিংগী শক্তি পুনশিন্দুনা অচৌবা মার্কেৎ ফোর্স অমা শেমগৎলি। ঐখোয়না এগ্রিকলচর অমসুং দেরী সেক্তরদা স্তার্তঅপশিং লৈহন্নবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা তেলেন্তশিং শীজিন্নরি। হৌখিবা চহি ৫-৬ অসিদা ভারতকী এগ্রিকলচর অমসুং দেরী সেক্তরদা স্তার্তঅপ লিশিং ১ হেন্না শেমখি।
মরুপশিং,
ভারতনা পাইখৎপা অখন্নবা খোঙথাংশিংগী খুদম অসি গোবরধন য়োজনানি। ঐখোয়গী রুপালাজীনা হৌজিক্তা শেন্মীৎলোন্দা গোবরগী মরু ওইবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মরমদা শন্দোক্না হায়বীখ্রে। ঙসি গোবরদগী বাইওগ্যাস অমসুং বাইও-সি.এন.জি. পুথোক্নবা অচৌবা কেম্পেন অমা ভারত্তা পাইখৎলি। গোবর অসিদগী দেরী প্লান্তশিংনা মশাগী ওইবা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকপা ঙম্লগনি। থৌওং অসিদগী পুথোকপা অহোংবা মমলগী হারনা লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহনগনি। মসিনা লৌ-উবদা চংবা শেল হন্থহল্লগনি অমসুং লৈপাক লৈহাও মাংলরোই। ঙসি ভারত্তা মহৌশাগী ওইবা লৌউ-পথাপতা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মীৎয়েং চংনরক্লি, মসিদা শাশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরি।
মরুপশিং,
এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং লৌউ-শিংউ অসিদা মখল মথেল মথৌ তাই, মসিদা মোনোকলচর খক্তনা সোল্যুসন ওইরোই। ঙসি ভারতনা লমদম অসিগী ব্রীদশিং অমসুং হাইব্রিদ ব্রীদশিংদা চপ মান্ননা মীৎয়েং চংলি। মসিনা অইং-অশাগী অহোংবনা মরম ওইদগা থোকহনবা অমাংবদগী হন্থহনবসু ঙমগনি।
মরুপশিং,
অতোপ্পা মরু ওইবা সমস্যা অসি শা-শনগী লাইনাশিংনি। শা-শান্না নারকপা মতমদা মসিনা লৌমীগী পুন্সিদা চৈথেং পী, মহাক্কী শেন্থোক্তা অকাইবা পী। মসিনা শা-শন অদুগী তৌবা ঙম্বা, মাগী শঙ্গোমগী ক্বালিতী অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা পোত্থোকশিংদা অকাইবসু পী। মাইকৈ অসিদা ভারত্তা ঐখোয়না শা-শনশিংগী য়ুনিভর্সেল বেক্সিনেসন্দা মীৎয়েং চংলি। ২০২৫ ফাওবদা ঐখোয়না শাশিংগী চাদা ১০০ ফুত এন্দ মাউথ দিজিজ অমসুং ব্রুসলোসিসতগী ঙাকথোক্নবা তীকা থাদোক্কনি হায়না ফিরেপ লৌখি। ঐখোয়না দিকেদ অসি লোইরকপদা লাইনাশিং অসিদগী মপুং ফানা ঙাকথোক্নবা পান্দম থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসি নখোয়গা লোয়ননা খন্ন-নৈনবা অসিদা ঐহাক্না দেরী সেক্তরনা মায়োক্নবা খ্বাইদগী নৌবা শীংনবা অমগী মতাংদা হায়জগে। হন্দক্তা লম্পী কৌবা লাইনা অমনা মরম ওইদুনা ভারতকী রাজ্য কয়াদা লাইবস্তোক কয়া শীখি। তোঙান-তোঙানবা রাজ্য সরকারশিংগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা মসিবু লাকশিন্নাব হোৎনরি। ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিংনা লম্পী স্কিন দিজিজকী লমদম অসিগী ওইবা ভেক্সিনসু পুথোকখি। ভেক্সিনেসনগী মথক্তা ইনভেস্তিগেসন খোঙজেল য়াংহন্দুনা, শা-শনশিংনা চৎপা অসি কন্ত্রোল তৌদুনা লাইনা অসি লাকশিন্নবা খোঙথাংশিং পাইখৎলি।
মরুপশিং,
শা-শনশিং ভেক্সিনেসন তৌবা নত্ত্রগা অতোপ্পা মতমগা চুনবা তেক্নোলোজী ওইরবসু ভারতনা মাগী পার্তনর ওইরিবা লৈবাকশিংদগী তমশিনবগা লোয়ননা দেরীগী লমদা শরুক তম্নবা মতম চুপ্পদা শেম-শাদুনা লৈরি। ভারতনা মাগী ফুদ সেফরী স্তেন্দর্দশিংদা থবক পাইখৎলি। ঙসি ভারতনা লাইবস্তোক সেক্তরগী এন্দ-তু-এন্দ এক্তিবিতীশিং কেপচর তৌনবা দিজিতেল সিস্তেম অমা শেমগৎলি। মসিনা সেক্তর অসি ফগৎহন্নবা হেন্না মরিক চুম্বা ই-পাউ পীগনি। সম্মিৎ অসিনা অসিগুম্বা তেক্নোলোজীশিংগী মতাংদা মালেম শিনবা থুংবদা তৌরিবা থবক অসি খুমাং চাউশিনহনবা ঙম্লগনি। লম অসিগা মরী লৈনবা খঙ-হৈবশিং অদু শিয়র তৌনবা লম্বীশিং পুথোকপীরউ। ঐহাক্না দেরী ইন্দস্ত্রীগী মালেমগী লুচিংবশিংবু ভারতকী দেরী সেক্তর মপাঙ্গল হাপ্নবা শাহৌ পীবদা য়াওবীনবা বর্তন তৌজরি। ঐহাক্না ইন্তর্নেস্নেল দেরী ফেদরেসনবু মখোয়গী শীংথানীংঙাই ওইবা থবক অমসুং মখোয়না শরুক তমখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মপালদগী লাকপীবা মীপুম খুদিংমকপু ঐহাক্না অমুক হন্না তরাম্না ওকপচরি অমসুং শাংলবা মতম, দিকেদ ৫রোমগী মতুংদা ভারতনা ময়াম্বু তরাম্না ওকচবগী, ময়ামগা পুনবগী খুদোংচাবা ফংজরি। ঐহাক্না খন্ন-নৈন্নবগী খুদোংচাবা ফংজরে অমসুং মসিদগী ফংলকপা অমৃতনা অমৃত কালদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী পুন্সিগী শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবদা মতেং পাংলগনি, মসিনা লৈবাক অসিগী লাইবস্তোক্কী কেপাসিতী মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিগী লায়রবশিংগী খ্বাইদগী লায়রবশিংবু মপাঙ্গল হাপ্লগনি। চাউনা শরুক তম্বীয়ু, এক্সপরিয়েন্স অমসুং থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। থাগৎচরি!