Ministry of Health and Family Welfare
Dr Mansukh Mandaviya launches National Lists of Essential Medicines (NLEM) 2022
384 Drugs included in NLEM 2022; 34 new drugs added
“Under Hon. PM’s vision of Sabko Dawai, Sasti Dawai NLEM another step towards affordable healthcare with reduced Out-of-Pocket-Expenditure (OOPE)”
It will further ensure efficacy, safety, quality, affordability and accessibility of medicines: Dr Mansukh Mandaviya
Dr Bharati Pravin Pawar urges stakeholders to create awareness on Antimicrobial Resistance
13 SEP 2022 3:16PM by PIB Delhi
“Union Health Ministry is taking various steps under vision of Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi ji towards Sabko Dawai, Sasti Dawai. In this direction, National List of Essential Medicines (NLEM) plays an important role in ensuring accessibility of affordable quality medicines at all levels of healthcare. This will give boost to cost-effective, quality medicines and contribute towards reduction in Out of Pocket Expenditure on healthcare for the citizens.” This was stated by Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare as he launched National Lists of Essential Medicines (NLEM) 2022, here today.
384 drugs have been included in this list with addition of 34 drugs, while 26 from the previous list have been dropped. The medicines have been categorized into 27 therapeutic categories.
Speaking on the occasion, Union Health Minister stated that the “essential medicines” are those that satisfy the priority health care needs, based on efficacy, safety, quality and total cost of the treatment. The primary purpose of NLEM is to promote rational use of medicines considering the three important aspects i.e., cost, safety and efficacy. It also helps in optimum utilization of healthcare resources and budget; drug procurement policies, health insurance; improving prescribing habits; medical education and training for UG/PG; and drafting pharmaceutical policies. In NLEM, the medicines are categorized based on level of healthcare system as- P- Primary; S- Secondary and T- Tertiary.
He elaborated that the concept is based on the premise that a limited list of carefully selected medicines will improve quality of health care, provide cost-effective health care and better management of medicines. He added that the NLEM is a dynamic document and is revised on a regular basis considering the changing public health priorities as well as advancement in pharmaceutical knowledge. The National List of Essential Medicines was first formulated in 1996 and it was revised thrice earlier in 2003, 2011, and 2015.
“The independent Standing National Committee on Medicines (SNCM) was constituted by Union Health Ministry in 2018. The Committee after detailed consultation with experts and stakeholders has revised the NLEM, 2015 and submitted its report on NLEM, 2022 to the Ministry of Health & Family Welfare. The Government of India has accepted the recommendations of the Committee and adopted the list”, he stated. He also noted that the process of creation of NLEM depends on the feedback backed by scientific sources from stakeholders and inclusion/exclusion principle followed.
While congratulating the stakeholders for the revised NLEM which takes the country forward in the direction of provisioning of affordable healthcare to its citizens, Dr Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State stressed on enhancing awareness regarding Antimicrobial Resistance (AMR) which “is emerging as a big challenge for our scientists and community and we need to create awareness in the society about AMR”.
Revision of NLEM 2022 has been done after constant consultation with stakeholders spanning from academia, industrialists and public policy experts etc., and crucial documents like WHO EML 2021.
The following criteria are followed for inclusion in NLEM:
1. be useful in diseases which is a public health problem in India
2. be licensed/ approved Drugs Controller General (India) (DCGI)
3. have proven efficacy and safety profile based on scientific evidence
4. be comparatively cost effective
5. be aligned with the current treatment guidelines
6. recommended under National Health Programs of India. (e.g. Ivermectin part of Accelerated Plan for Elimination of Lymphatic Filariasis 2018).
7. when more than one medicine are available from the same therapeutic class, one prototype/ medically best suited medicine of that class to be included.
8. price of total treatment is considered and not the unit price of a medicine
9. fixed dose combinations are usually not included
10. vaccines as and when are included in Universal Immunization Program (e.g. Rotavirus vaccine).
NLEM 2022 can be accessed here:
https://cdsco.gov.in/opencms/opencms/system/modules/CDSCO.WEB/elements/download_file_division.jsp?num_id=OTAxMQ==
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Dr. V. G. Somani, DCGI, Dr Mandeep Kumar Bhandari, Joint Secretary, Dr Y K Gupta, Vice Chairman SNCM and other senior officials of the Ministry were present at the launch.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা নেসনেল লিস্ত ওফ ইসেন্সিএল মেদিসিন্স (এন এল ই এম) ২০২২ হৌদোক্লে
এন.এল.ই.এম ২০২২দা হিদাক ৩৮৪ য়াওরে; অনৌবা হিদাক ৩৪ হাপচিল্লে
“প্রধান মন্ত্রীগী সবকো দৱাই, সস্তি দৱাই পান্দমগী মখাদা আউত-ওফ-পোক্কেৎ-এক্সপেন্দিচর(ও ও পি ই) হন্থহন্দুনা মমল হোঙনা অনা-লাইয়েংগী খুদোংচাবা পীনবা এন.এল.ই.এমনা অতোপ্পা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে”
মসিনা মখা তানা অফবা, অশোই-অঙাম লৈতবা, মগুন লৈবা, অহোঙবা হিদাকশিং ফংহনবা ঙমগনি: দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া
এন্তিমাইক্রোবিএল রেসিস্তেন্সকী মরমদা ৱাখল তাহন্নবা দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা মরীলৈনবশিংদা তকশিনখ্রে
13 SEP 2022 3:16PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজিগী সবকো দৱাই, সস্তি দৱাই পান্দমগী মখাদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রিনা তোঙান-তোঙানবা থবক কয়া পায়খৎলে। মাইকৈ অসিদা, অনা-লাইয়েংগী থবক খুদিংমক্তা মমল হোঙবা মগুন লৈবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবদা নেসনেল লিস্ত ওফ ইসেন্সিএল মেদিসিন্স(এন এল ই এম)না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিনা মগুন লৈবা হিদাকশিং মমল হোঙনা পুথোকপা হেনগৎহনগনি অমসুং লাইয়েংবদা মীয়ামগী আউত-ওফ-পোক্কেৎ-এক্সপেন্দিচর(ও পি ই) হন্থহনবা ঙমগনি হায়না নেসনেল লিস্ত ওফ ইসেন্সিএল মেদিসিন্স (এন এল ই এম) ২০২২ হৌদোকপা থৌরমদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা ঙসি নিউ দিল্লিদা ফোঙদোকখ্রে।
লিস্ত অসিদা হিদাক ৩৮৪ হাপচিল্লে অমসুং মসিদা অনৌবা হিদাক ৩৪ য়াওরি অমসুং হান্নগী লিস্ততগী হিদাক ২৬ লৌথোক্লে। হিদাক-লাংথকশিং কাংলুপ ২৭ থোক্না খাইদোক্লে।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি হকশেলগী দরকার ওইবা, কান্নবা, অশোই-অঙাম লৈতবা, মগুন লৈবা অমসুং মমল হোঙবা হিদাক-লাংথকশিং অসি “তঙাইফনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা হিদাকশিং” হায়না খঙনৈ। এন.এল,ই.এমগী মরুওইবা পান্দমদি মমল, অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং কান্নবা হায়বা মরুওইবা হিরম অহুম অসিদা য়েংলগা হিদাক-লাংথকশিং মরম চানা শীজিন্নবা হেনগৎহনবনি। মসিনা অনা-লাইয়েংগী খুদোংচাবশিং ফজনা শীজিন্নবা অমসুং বজেত, হিদাক লৈনবগী থৌশিলশিং, হকশেলগী ইন্সুরেন্স, প্রেস্ক্রাইপ তৌবগী হৈনবীশিং হেনগৎহনবা, য়ু.জি/পি.জিগী মেদিকেল ইজুকেসন অমসুং ফার্মাসিউতিকেল পোলিসিশিং শেম্বদা মতেং পাংলি। এন.এল,ই.এমদা অনা-লাইয়েংগী থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হিদাক-লাংথকশিং অসুম্না খাইদোক্লি; পি-প্রাইমারি; এস-সেকেন্দরি অমসুং তি-তর্সিয়ারি।
মহাক্না হায়খি চেকশিন্না খনগৎলবা হিদাকশিংগী লিস্ত অমনা লাইয়েংবা, মমল হোঙবা অমসুং মগুন লৈবা লাইয়েং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং ফজনা ফংহনবগী থবকশিং মপুংফানা পাংথোকপা ঙমগনি হায়বা ৱাখল্লোন্দা থবক অসি পাংথোকপনি। এন.এল,ই.এম অসি মতিক চারবা দোকুমেন্ত অমনি অমসুং মসি মীয়ামগী হকশেলগী হোঙলক্লিবা ফিবমশিং অমসুং ফার্মাসিউতিকেলগী লৌশিং হেনগৎলকপগী মতুংইন্না চাং নাইনা হোংদোক-হোংজিন তৌরি। অহানবা ওইনা ১৯৯৬তা এন.এল,ই.এম শেমখি অমসুং মসি ২০০৩, ২০১১ অমসুং ২০১৫দা অহুমলক শেমদোকখ্রে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রিনা ২০১৮দা মনিংতম্বা স্তেন্দিং নেসনেল কম্মিতি ওন মেদিসিন্স(এস এন সি এম) শেমখ্রে। কম্মিতি অসিনা মরীলৈনবশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংগা তান্নরগা এন.এল,ই.এম ২০১৫ অমুক হন্না শেমদোকখি অমসুং মসিগী এন.এল,ই.এম ২০২২গী রিপোর্ত হেল্থ মিনিস্ত্রিদা পীশিনখি। ভারত সরকারনা কম্মিতিগী রিকমেন্দেসনশিং অয়াবা পীখ্রে অমসুং লিস্ত অদু চৎনখ্রে। মরী লৈনবশিংদগী ফংবা সাইন্তিফিক ওইবা ৱাফমশিং অমসুং হাপচিন্নবা/লৌথোক্নবা প্রিন্সিপালদা য়ুম্ফম ওইরগা এন.এল,ই.এম শেম্বগী থবক পায়খৎপনি।
লৈবাক অসিগী মীয়াম মমল হোঙবা অনা-লাইয়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা এন.এল,ই.এম শেমদোক-শেমজিন তৌবদা শরুক য়াখিবশিং থাগৎলদুনা রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা হায়খি এন্তিমাইক্রোবিএল রেসিস্তেন্স(এ এম আর)গী মতাংদা মীয়াম ৱাখল তাহনবা অসি ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং মীয়ামগী অনৌবা শিংনবা অমা ওইরি অমসুং এ.এম.আরগী মতাংদা ঐখোয়না খুম্নাই অসি ৱাখল তাহনবা মথৌতারি।
অখঙ-অহৈশিং, উদোগকী মীওইশিং অমসুং সরকারগী থৌশিল শেম্বা অখঙ-অহৈশিংদগী লৌখৎলকপা মরী লৈনবশিংগা ৱা তানরবা মতুংদা অমসুং মরুওইবা দব্লিউ.ঐচ. ও ই.এম.এল ২০২১ য়েংলবা মতুংদা এন.এল,ই.এম ২০২২ শেমদোকপগী থবক পাংথোকখিবনি।
এন.এল,ই.এমদা হাপচিন্নবা মখাগী তঙাইফদবা অসি ঙাক্লে :
১. ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী খুদোংচাদবা লায়না অমদা কান্নবা ওইগদবনি
২. দ্রগস কন্ত্রোল্লর জেনেরেল ইন্দিয়া(দি সি জি আই)না অয়াবা/লাইসেন্স পীরবা ওইগদবনি
৩. সাইন্তিফিক ওইনা প্রমান লৈরিবা কান্নবা অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তবা ওইগদবনি
৪. পুথোকপদা শেন য়াম্না চঙদবা অমসুং কান্নবা ওইগদবনি
৫. হৌজিক চৎনরিবা অনা-লাইয়েংগী নিয়মশিংগা চুশিন্নবা ওইগদবনি
৬. ভারতকী নেসনেল হেল্থ প্রোগ্রামশিংগী মখাদা রিকমেন্দ তৌগদবনি(খুদম; লিম্ফেতি ফিলারিয়াসিস ২০১৮ মুৎথৎনবা থৌরাংদা আইভরমেকতিন শরুক অমা ওইরি)
৭. মান্নবা থেরাপেউতিক ক্লাস, প্রোতোতাইপ অমদা হিদাক অমদগী হেন্না ফংলবদি কাংলুপ অদুদগী খ্বাইদগী ফবা হিদাক লৌখৎকনি।
৮. লাইয়েংবদা লোইবা ফাওবদা চঙবা শেনফম খন্নগনি অমসুং হিদাক অমগী য়ুনিত অমগী মমল খন্নরোই।
৯. ফিক্স দোজ কম্বাইন্নেসন খন্নরোই।
১০. য়ুনিভর্সেল ইম্মুনাইজেসন প্রোগ্রামদা য়াওরবা তিকাশিং
এন.এল,ই.এম ২০২২ মসিদা য়েংবা য়াগনি:
https://cdsco.gov.in/opencms/opencms/system/modules/CDSCO.WEB/elements/download_file_division.jsp?num_id=OTAxMQ==
হৌদোকপা থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি শ্রী রাজেস ভুসন, দি.সি.জি.আইগী দোক্তর ভি.জি সোমানি, জোইন্ত সেক্রেতরি দোক্তর মান্দিপ কুমার ভান্দারি, এস.এন.সি.এমগী ভাইস চিয়রমেন দোক্তর ৱাই.কে গুপ্তা অমসুং মিনিস্ত্রিগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।