NITI Aayog
Indo-Danish Hon'ble Ministers launch White Paper highlighting ‘Urban Wastewater Scenario in India’ at IWA World Water Congress in Copenhagen, Denmark
14 SEP 2022 12:42PM by PIB Delhi
Hon'ble Minister for Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat, Hon'ble Minister Ms. Lea Wermelin, Minister of Environment, Denmark and Hon'ble Minister Mr. Flemming Møller Mortensen, Minister of Development Co-operation, Denmark along with the Indian Delegation launched a Whitepaper on ‘Urban Wastewater Scenario in India’ at International Water Association (IWA) World Water Congress & Exhibition 2022 in Copenhagen, Denmark on September 12, 2022.
A government of India interdisciplinary team was formed with partners from Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog, Ministry of Jal Shakti and National Mission for Clean Ganga (NMCG), international agency Innovation Centre Denmark (ICDK) and academia Indian Institute of Technology Bombay (IITB) to develop a whitepaper on urban wastewater management.
Considering all stakeholders’ concerns for wastewater management, this whitepaper holistically captures the current status of wastewater treatment in India and potential pathways for future treatment structures, co-creation and collaborations was collectively produced.
Curated by experts from AIM-NITI Aayog, ICDK, NCMG and IIT Bombay, the whitepaper further highlights some success stories, need for wastewater treatment, scope for improvement and augmentation in existing infrastructure and technologies, methods for public participatory approach, financing and co-financing options, smart technologies for rapid data collection and dissemination and building capacity via training and stakeholder apex bodies for increasing the efficiency of urban wastewater treatment for India.
This whitepaper is an outcome of Green Strategic Partnership with a focus on green hydrogen, renewable energy and wastewater management between India and Denmark and their bilateral ties.
Speaking during the launch, Minister for Jal Shakti, Government of India Shri Gajendra Singh said "Recognising the importance of holistic water management, our Prime Minister Shri Narendra Modi has brought various activities related to water under one umbrella and formed an integrated ministry in the name of Jal Shakti in 2019. This has given greater synergy and coherence to water management in India and we have committed investments of more than US $ 140 Billion by 2024 in water sector. Along with massive investment from Government, we adopted community centric approach whereby at least 10% funds are contributed by community in every program ensuring community ownership and participation."
Meanwhile, discussing the white paper on Urban wastewater Scenario in India, Shri Avinash Mishra, Advisor, Water Vertical, NITI Aayog said "This white paper is a straightforward narration of the Indian urban wastewater sector. However, this has parallels across the world. India’s ancient wisdom promulgates that 'the whole world is one family', which enunciates the need of transcending man-made boundaries to address the common issues. Collective global thinking and concerted local actions should be the strategic model to deal with the problem, or rather an opportunity, of urban waste water management. When cities are growing smart, water cannot take a back seat."
As part of Indo-Danish Bilateral Green Strategic Partnership, Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog in partnership with Innovation Center Denmark (ICDK) - a unit under Embassy of Denmark and Denmark Technical University (DTU) design, earlier planned and implemented the AIM-ICDK Water Innovation Challenges in India.
These challenges were placed to identify promising innovators from India, who could represent and form the Indian participation in the global Next Generation Water Action program hosted by IWA and Denmark Technical University.
AIM on boarded academic partners - IIT Delhi, IIT Bombay and International Center for Clear Water at IIT Madras and Incubator partners - AIC- Sangam and AIC FISE to guide the teams. Teams working on India problems were provided mentorship support by a carefully curated and illustrious panel of water experts.
Following this, the Danish embassy conducted the AIM-ICDK 2.0 water innovation challenge again with the partnership of Atal Innovation Mission, NITI Aayog.
Next Generation Water Action (NGWA) is an international initiative with the ambition to engage young talents from leading universities and innovation hubs before, during and after the IWA World Water Congress & Exhibition 2022.

নীতি আয়োগ
ইন্দো-দেনিশ ইকাইখুম্নজরিবা মন্ত্রীশিংনা 'অর্বান ৱেস্তৱাতর সিনারিও ইন ইন্দিয়া'গী মতাংদা পীবা ৱাইৎ পেপর দেনমার্ক্কী কোপেনহেগনদা আই.দব্ল্যু.এ. ৱার্ল্দ ৱাতর কংগ্রেসতা পুথোকখ্রে
14 SEP 2022 12:42PM by PIB Imphal
ইকাইখুম্নজরিবা জল শক্তিগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱত, ইকাইখুম্নজরিবা মন্ত্রী মিস লিয়া ৱর্মেলিন, দেনমার্ককী এনভাইরোন্মেন্ত মন্ত্রী অমসুং ইকাইখুম্নজরিবা মন্ত্রী মিস্তর ফ্লেম্মিং মোল্লর মোর্তেন্সন, দেনমার্ককী দিবেলপমেন্ত কো-ওপরেসন মন্ত্রীনা ভারতকী দেলিগেসনশিংগা লোইননা দেনমার্ককী কোপেনহেগন্দা সেপ্তেম্বর ১২, ২০২২দা পাঙথোকপা ইন্তর্নেসনেল ৱাতর এসোসিএসন (আই.দব্ল্যু.এ.) ৱার্ল্দ ৱাতর কংগ্রেস অমসুং একজিবিসন ২০২২দা হৌদোকখ্রে।
ভারত সরকারগী ইন্তর্দিসিপ্লিনরী কাংবু অমা অতল ইন্নোভেসন মিসন (এ.আই.এম.), নিতি আয়োগ, জল শক্তি মন্ত্রালয় অমসুং নেসনেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গা (এন.এম.সি.জি.), ইন্তর্নেসনেল এজেন্সী অমা ওইরিবা ইন্নোভেসন সেন্তর দেনমার্ক (আই.সি.দি.কে.) অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব তেক্নোলোজী বোম্বে (আই.আই.তি.বি.)গা লোইননা অর্বান ৱেস্তৱাতর মেনেজমেন্তগী মতাংদা ৱাইৎপেপর অমা পুথোক্নবা শেমখি।
ৱেস্তৱাতর মেনেজমেন্তকী মতাংদা লৈবা স্তেকহোল্দরশিংগী ৱারোলশিং খন্নরদুনা হায়রিবা ৱাইৎপেপর অসিনা মপুং ওইনা ভারত্তা হৌজিক লৈরিবা ফত্তবা ঈশিং ত্রিৎ তৌবগী ফিভম অমসুং তুংদা লৈবা য়াগদবা ত্রিৎমেন্তকী স্ত্রকচরশিং, কো-ক্রিএসন অমসুং কোলাবোরেসনশিংবু অপুনবা ওইনা পুথোক্লি।
এম-নিতি আয়োগ, আই.সি.দি.কে., এন.সি.এম.জি. অমসুং আই.আই.তি. বোম্বেদগী এক্সপর্তশিংনা খোমজিল্লদুনা ৱাইৎপেপর অসিনা মখা তানা মায় পাকপগী ৱারীশিং, ফত্তবা ঈশিং ত্রিৎমেন্ত তৌবগী তঙাইফদবা, হেন্না ফগৎহনবা য়াবগী মওং অমসুং হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজীশিং হেন্না ফগৎহনবা, মীয়াম শরুক য়াহন্নবগী লম্বী, শেন্থং অমসুং কো-ফাইনান্সিং ওপ্সনশিং, খোঙজেল য়াঙনা দেতা খোমগৎপা য়ানবা স্মার্ত তেক্নোলোজীশিং অমসুং ত্রেনিং অমসুং স্তেকহোল্দর এপেক্স বোদীশিংগী থোংদা দিসেমিনেসন অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং তৌদুনা ভারত্তা অর্বান ৱেস্তৱাতর ত্রিৎমেন্ত হেন্না কান্নবা হেলহন্নবা মেথদশিং ফগৎনবা হোৎনরি।
হায়রিবা ৱাইৎপেপর অসি গ্রীন হায়দ্রোজেন, রিন্যুএবল এনর্জী অমসুং ফত্তবা ঈশিং মেনেজমেন্তকী মতাংদা ভারত অমসুং দেনমার্ক অনিগী অইবা গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্তনর্শিপকী ফলনি।
হৌদোকপগী থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, ভারত সরকারগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি "মপুং ওইনা ঈশিং য়েংশিনবগী মরুওইবা খঙলদুনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঈশিংগা মরী লৈনবা থবক কয়া অমা শাতিন অমগী মখাদা জল শকতি হায়বা মন্ত্রালয় অমা ২০১৯দা শেমখ্রে। মসিনা ভারত্তা ঈশিং য়েংশিন্নবগীদমক অহেনবা মপাঙ্গল অমসুং মরীক চুম্বা মশক অমা ওইরে অমসুং ঐখোয়না ২০২৪ ফাওবদা ঈশিংগী সেক্তরদা য়ু.এস. $ ১৪০ বিলিয়নদগী হেন্না থাদনবা ৱারেপ লৌরে। লৈঙাক্তগী অচৌবা ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা, ঐখোয়না কম্ম্যুনিতী সেন্ত্রিক ওইবা লম্বী অমা লৌখৎলে মসিদা য়ামদ্রবদা ফন্দগী ১০%দি কম্ম্যুনিতিনা মপু ওইজবা অমসুং শরুক য়ানবগীদমক মখোয়না খায়গৎনগনি।"
মসিগী মরক্তা, ভারতকী অর্বান ৱেস্তৱাতরগী ফিভমগী মতাংদা লৈরিবা ৱাইৎপেপর অসিবু নৈনরদুনা শ্রী অভিনাশ মিশ্রা, এদভাইজর, ৱাতর ভর্তিকেল, নিতি আয়োগনা হায়খি মদুদি "হায়রিবা ৱাইৎপেপর অসি ভারতকী অর্বান ৱেস্তৱাতর সেক্তরগী মরীক চুম্লবা পাউদম্নি। অদুমওইনমক, মসি মালেম পুম্বগী ওইনসু চৎলি। ভারতকী অরিবা লৌশিংনা হায়রি মদুদি 'মালেম অসি ইমুং অমত্তনি', মসিনা মীওইবনা শেম্বা ঙমখৈগী ৱাংমদা মান্নবা খুদোংচাদবশিং থেংননবা হোৎনগদবনি হায়রি। অপুনবা মালেমগী ওইবা ৱাখল্লোন কয়ানা অমসুং লোকেল এক্সনশিং অসি খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক স্ত্রেতেজিক মোদেল ওইগদবনি, নৎত্রগনা অর্বান ৱেস্তৱাতর মেনেজমেন্তকী খুদোংচাবা অমা ওইগদবনি। শহরশিং অসিনা স্মার্ত ওইখৎলক্লিবমখৈ, ঈশিংবু মনীংদা থম্বা য়ারোই।"
ইন্দো-দেনিশ বাইলেতরেল গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্তনর্শিপকী শরুক অমা ওইনা, অতল ইন্নোভেসন মিসন (এ.আই.এম.), নিতি আয়োগনা দেনমার্ককী ইম্বেসিগী য়ুনিৎ অমা ওইরিবা ইন্নোভেসন সেন্তর দেনমার্ক (আই.সি.দি.কে.) অমসুং দেনমার্ক তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতী (দি.তি.য়ু.) দিজাইননা মমাংদা এ.আই.এম.-আই.সি.দি.কে. ৱাতর ইন্নোভেসন চেলেঞ্জ অমা ভারত্তা প্লান তৌদুনা চলাইখ্রে। হায়রিবা চেলেঞ্জশিং অসি ভারত্তগী আই.দব্ল্যু.এ. অমসুং দেনমার্ক তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতীনা য়ুম্বু ওইদুনা পাঙথোক্কদবা মালেমগী ওইবা নেক্স জেনরেসন ৱাতর এক্সন প্রোগ্রামদা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়ারুবা ঙমগদবা অফবা ইন্নোভেতরশিং মশক খঙদোক্নবা হৌদোকখিবনি।
এ.আই.এম.না একাদেমিক পার্তনরশিং – আই.আই.তি. দিল্লী., আই.আই.তি. বোম্বে, অমসুং ইন্তর্নেসনেল সেন্তর ফোর ক্লিয়র ৱাতর আই.আই.তি. মদ্রাসতা পুশিনখ্রে অমসুং ইনক্যুবেতর পার্তনরশিং ওইনা এ.আই.সি.- সঙ্গম অমসুং এ.আই.সি. এফ.আই.এস.ই.না কাংবু অসিবু লমজিংগনি। ভারতকী সমশ্যাশিংদা থবক পায়খৎলিবা কাংবুশিংবুনা ৱাতর এক্সপর্তশিংগী মতীক চাবা পেনেল অমনা চেকশিন্না শেন্নরি।
মসিগী মতুংদা, দেনিশ ইম্বেসীনা অতল ইন্নোভেসন মিসন, নিতি আয়োগকী মখাদা এ.আই.এম.-আই.সি.দি.কে. ২.০ ৱাতর ইন্নোভেসন চেলেঞ্জ পাঙথোকখি।
নেক্স জেনরেসন ৱাতর এক্সন (এন.জি.দব্ল্যু.এ.) অসি অন্তর্জাতিগী ওইবা থৌরাং অমনি, মসিদা মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং ইন্নোবেসন হবশিংদা লৈরিবা নহাশিংবু লৌখৎতুনা আই.দব্ল্যু.এ. ৱার্ল্দ ৱাতর কংগ্রেস অমসুং একজিবিসন ২০২২গী মমাং, মতুং অমসুং মরক্তা শরুক য়াহনগনি।