Ministry of Information & Broadcasting
Media and Entertainment sector should grow to more than 100 billion dollars by year 2030: Union Information and Broadcasting Secretary at FICCI FRAMES Fast Track 2022
Film Facilitation Office to be revamped in collaboration with Invest India, to attract more foreign investment into film sector
Government to come out with Model Theatre Policy and Single-window clearance for Theatres, to reverse trend of declining theatres
National Centre of Excellence for AVGC to be set up in PPP mode
“Cutting-edge technology of direct-to-mobile broadcasting being explored to bring high-quality digital content on mobile phones, with no data consumption”
Amendments to Cinematograph Act proposed to be tabled in winter session of Parliament: I&B Secretary
27 SEP 2022 2:24PM by PIB Mumbai
Mumbai, September 27, 2022
The Union Secretary for Information and Broadcasting Apurva Chandra has exhorted the media and entertainment industry to set a target of growing the industry to more than 100 billion dollars by the year 2030. “India will be a 10 trillion dollar economy in the next 10 years, we should target that the media and entertainment sector should grow to more than 100 billion dollars by 2030. The Ministry of Information and Broadcasting will do whatever it takes to support the M&E sector and help it grow.” The Secretary was addressing the inaugural session of FICCI Frames Fast Track 2022 in Mumbai today, September 27, 2022.
The Secretary announced that Invest India is going to be leveraged in order to bring in higher foreign investment into India in the film sector. “The Ministry has merged various film units under one; NFDC based in Mumbai is going to be the hub of the cinematic arm of the government. With this, we want to revamp the Film Facilitation Office. We are going to hand this over to Invest India, the main investment arm created by the government under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, to attract industry to India. More than 100 billion dollars of FDI is coming to India this year. We want to leverage Invest India to bring in foreign investment, we will reach out to foreign filmmakers to come to India.”
The Secretary informed that the government will work with states to facilitate and promote film shooting in India. “Recently at Cannes Film Fesival, we announced Incentive Scheme for Audio-Visual Co-production and Incentive Scheme for Shooting of Foreign Films in India. With incentives given by states too, it becomes a viable and attractive package for filmmakers.”
The Secretary announced that the Government of India will work with the states and formulate a Model Theatre Policy. “Over the past 5-6 years, the number of theatres has been on a decline. We need to reverse this trend. We will assign the Film Facilitation Office to work with Invest India to come up with a single-window portal for opening theatres, so that more and more theatres can come up and the public gets more avenues to watch the magic of films in theatres. We will also work with the states to create a Model Theatre Policy, so that the states can adopt and work on the same.”
Observing that viewing habits of people have changed due to COVID-19 pandemic, the Secretary noted that when ticket prices were brought down to Rs. 75 three days back, all shows were full. “This shows that if price points are right, people can afford theatres. The craving to go to the theatres is there, so we need to work on how we can bring people back to theatres.”
The Secretary told the industry that he had a fruitful meeting with some stalwarts of the film industry yesterday, on the proposed amendments to the Cinematograph Act. “All stakeholders present supported proposed amendments for introduction of anti-piracy provisions and age classification with UA category.” With the support of the film industry, we hope to table the amended Bill in the winter session of the parliament, he added.
The Secretary informed that the Animation, Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) Promotion Task Force constituted by the Ministry of I&B will submit the report within the next 15 days or so. “We are compiling the reports of the sub Task Forces, and thereafter we will submit the recommendations and go through the process of adopting the report.” The Secretary told the industry that AVGC is the future. “The best of Hollywood films are now getting created in Bengaluru and other places, AVGC is the next revolution like the IT revolution 20 years back.”
The National Centre of Excellence for AVGC is going to be set up in collaboration with the private sector, the Secretary informed. “I am happy to inform you that we have taken the in-principle decision to set up the AVGC Centre of Excellence in collaboration with the private sector. We are proposing a 48% stake for the Ministry of I&B, 26% for FICCI and 26% for CII, so that it is the private industry and not the government which leads the AVGC transformation. We hope that the Ministry of I&B functions as a catalyst for the upsurge in the media and entertainment industry.”
Indian citizens will soon be able to watch high-quality film and entertainment content on their mobile phones, with no data consumption however, the Secretary informed. “In India, we never think of data costs, since data is much cheaper than in other countries. That gives a huge opportunity to media and entertainment industry. With 5G coming, there is another opportunity of direct-to-mobile broadcast. Prasar Bharati, in collaboration with IIT Kanpur, has come up with a proof-of-concept, where more than 200 channels can be watched and high-quality films can be watched on mobile phones, without consuming any data, using direct-to-mobile broadcast.” The Secretary expressed confidence that this change will happen within next 3-4 years.
The Information and Broadcasting Secretary underlined the importance of Media & Entertainment Skills Council in creating more jobs in the sector. “Many people are now watching content on OTT platforms, but pace of content creation has increased, giving more jobs to more people. Media & Entertainment Skills Council has a big role to play in this, since skilling is the most important part in creating more jobs.”
Film Producer Ramesh Sippy; Tracy Brabin, Mayor of West Yorkshire, UK; Ranveer Singh, Renowned Film Personality; Ashish Kulkarni, Founder, Punnaryug & Chair FICCI AVGC Forum; Sumalatha Ambareesh, MP, Member Standing Committee on Communication & IT; Priyanka Chaturvedi, MP, Member Standing Committee-Transport, Tourism & Culture; Sanjay Seth, MP, Member Standing Committee on Communication & IT and Arun Chawla, Director General, FICCI were present at the inauguration ceremony.
FICCI FRAMES Fast Track will have plenary and parallel sessions along with workshops and master-classes on issues/topics covering various aspects of media & entertainment such as Films, Broadcast (TV & Radio), Digital Entertainment, Animation, Gaming and Visual Effects. Stakeholders from industry like CEOs of Media & Entertainment companies, film producers, directors and other business and creative minds from the industry attend the event every year, along with senior representatives of central and state governments.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉଚିତ୍‌ : ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ
ଫିକ୍କି ଫ୍ରେମସ୍‌ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍‌ ୨୦୨୨କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଲେ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଲାଗି ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ସହଭାଗିତାରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସୁବିଧା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯିବ
ଥିଏଟର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସରକାର ଆଣିବେ ଆଦର୍ଶ ଥିଏଟର ନୀତି ଏବଂ ଥିଏଟର ପାଇଁ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ମଞ୍ଜୁରି ବ୍ୟବସ୍ଥା
ପିପିପି ମୋଡରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଏଭିଜିସି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର
‘‘ବିନା ଡାଟା ଉପଯୋଗରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଡିଜିଟାଲ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଣିବା ଲାଗି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡାଇରେକ୍ଟ ଟୁ ମୋବାଇଲ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଅନ୍ବେଷଣ କରାଯାଉଛି’’
ସଂସଦର ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନରେ ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅଣାଯିବ : ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ
27 SEP 2022 2:24PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାରବାର ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ୍‌। ବର୍ତ୍ତମାନ ଠାରୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର ଆହ୍ବାନ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆସନ୍ତା ୧୦ ବର୍ଷରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆକାର ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଆମେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍‌ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସବୁ ପ୍ରକାର ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ର କହିଥିଲେ। ମଙ୍ଗଳବାର, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୭, ୨୦୨୨ରେ ମୁମ୍ବାଇ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଫିକ୍କି ଫ୍ରେମ୍ସ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍‌ ୨୦୨୨ ସମାରୋହର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସଚିବ ଏହା କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ସଚିବ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଲାଗି ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆରେ ରହିଥିବା ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉଜାଗର କରାଯିବ । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟକୁ ଆଣିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ମୁମ୍ବାଇରେ ଥିବା ଏନଏଫଡିସି ସରକାରଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶାଖାର ମୁଖ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଲାଗି ଚାହୁଁଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଗଠନ କରାଯାଇଥିବା ମୁଖ୍ୟ ନିବେଶ ଶାଖା, ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାତରେ ଆମେ ଏହି ଦାୟିତ୍ବ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଫଳରେ ଭାରତକୁ ବିଦେଶୀ ଉଦ୍ୟୋଗମାନେ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇ ଆସିବେ । ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୋଗ କରିବୁ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଆସିବା ଲାଗି ବିଦେଶୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାଙ୍କ ସହ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବୁ ବୋଲି ସଚିବ କହିଥିଲେ ।
ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ର ଏହି ଅବସରରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଭାରତରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶୁଟିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ନିକଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କାନ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ଆମେ ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ କୋ ପ୍ରଡକ୍ସନ ଏବଂ ଭାରତରେ ବିଦେଶୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଶୁଟିଂ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରିଥିଲୁ । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଥିବାରୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ଶସ୍ତା ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ମିଳିପାରିବ ।
ସଚିବ ଏହି ଅବସରରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଆଦର୍ଶ ଥିଏଟର ନୀତି ଗଠନ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୫-୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଥିଏଟର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଆମେ ଏହି ଧାରାକୁ ବଦଳାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଥିଏଟର ଖୋଲିବା ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଏକ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ପୋର୍ଟାଲ ଖୋଲିବା ଲାଗି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ବ ଦେବୁ । ଯାହାଫଳରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଥିଏଟର ଖୋଲିବ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଥିଏଟରରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଚମତ୍କାର ଦିଗକୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ। ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହଭାଗିତାରେ ଆମେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଥିଏଟର ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବୁ ।
ସଚିବ କହିଥିଲେ ଯେ, କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଲୋକମାନଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦେଖିବା ଅଭ୍ୟାସକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଟିକେଟ ଦର ୭୫ ଟଙ୍କାକୁ କମିବା ପରେ ସବୁ ଶୋ’ ଫୁଲ ଯାଉଥିବା ଦେଖାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଦର ଠିକ୍‌ ରହିଲେ ଲୋକମାନେ ଥିଏଟରରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ । ଥିଏଟରକୁ ଯିବା ଲାଗି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହ ରହିଛି, ତେଣୁ ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କିଭଳି ପୁଣିଥରେ ଥିଏଟରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବୁ ସେ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତକୁ ସୂଚନା ଦେଇ ସଚିବ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତକାଲି ଆମେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗର କେତେଜଣ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ । ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫ ଆଇନରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସଂଶୋଧନକୁ ନେଇ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପାଇରେସୀ ନିରୋଧୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ୟୁଏ ବର୍ଗରେ ବୟସ ବର୍ଗୀକରଣକୁ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସଂଶୋଧନକୁ ସବୁ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି। ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗର ସହାୟତା ସହିତ ସଂସଦର ଆସନ୍ତା ଶୀତ ଅଧିବେଶନରେ ଏହି ବିଲ ଉପସ୍ଥାପନ ହେବା ନେଇ ଆଶା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସଚିବ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ସଚିବ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଗଠନ କରାଯାଇଥିବା ଆନିମେସନ, ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟସ, ଗେମିଂ ଓ କମିକ୍ସ (ଏଭିଜିସି) ପ୍ରମୋସନ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଆସନ୍ତା ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବ । ଉପ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ରିପୋର୍ଟକୁ ଆମେ ତର୍ଜମା କରୁଛୁ । ଏହାପରେ ଆମେ ଆବଶ୍ୟକ ସୁପାରିସ କରିବୁ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିବୁ ବୋଲି ସଚିବ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଶ୍ରେଷ୍ଠ ହଲିଉଡ଼ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ୨୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଯେମିତି ଭାବେ ଆଇଟି ବିପ୍ଳବ ଆସିଥିଲା ଠିକ ସେହିପରି ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ନୂଆ ବିପ୍ଳବ ଆସିବ ବୋଲି ସଚିବ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଭାଗିତା ଜରିଆରେ ଦେଶରେ ଏଭିଜିସି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ବୋଲି ସଚିବ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପିପିପି ମୋଡରେ ଏଭିଜିସି ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲାଗି ଆମେ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଏଥିରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୪୮% ଅଂଶଧନ, ଫିକ୍କି ଏବଂ ସିଆଇଆଇର ୨୬% ଲେଖାଏଁ ଅଂଶଧନ ରହିବ ବୋଲି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ତେଣୁ ସରକାର ନୁହନ୍ତି, ବରଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ବ ନେବେ । ସଚିବ କହିଥିଲେ ଯେ, ମିଡିଆ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ଉଦ୍ୟୋଗର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହାୟକ ସଂସ୍ଥା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ।
ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନେ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଉଚ୍ଚମାନର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ପାଇପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ମୋବାଇଲ ଡାଟା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ସଚିବ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ମିଡିଆ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଆଗକୁ ଦେଶରେ 5ଜି ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ତେଣୁ ଡାଇରେକ୍ଟ ଟୁ ମୋବାଇଲ୍‌ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । କାନପୁର ଆଇଆଇଟି ସହ ମିଶି ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଏକ ପ୍ରୁଫ୍‌ ଅଫ୍‌ କନସେପ୍ଟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏହା ସଫଳ ହେଲେ ମୋବାଇଲରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଚାନେଲ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ମାନର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦେଖି ହେବ । ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଡାଟା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ନାହିଁ । ଆସନ୍ତା ୩-୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ଏକ ପରିକଳ୍ପନା ସାକାର ରୂପ ନେଇ ପାରିବ ବୋଲି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ର କହିଥିଲେ ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ କୌଶଳ ପରିଷଦର ଗୁରୁତ୍ବ ଉପରେ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକମାନେ ଏବେ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବା କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି ବଢ଼ିଛି ଏବଂ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକମାନେ ଏଥିରେ ନିଯୁକ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି । ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଶଳ ବିକାଶ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାରୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ କୌଶଳ ପରିଷଦର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଯୋଜକ ରମେଶ ସିପ୍ପୀ, ବ୍ରିଟେନର ୱେଷ୍ଟ ୟର୍କଶାୟର ମେୟର ଟ୍ରେସୀ ବ୍ରାବିନ, ବିଶିଷ୍ଟ ଅଭିନେତା ରଣବୀର ସିଂ, ଫିକ୍କି ଏଭିଜିସି ଫୋରମ ଏବଂ ପୁନରୟୁଗର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଆଶିଷ କୁଲକର୍ଣ୍ଣୀ, ସଞ୍ଚାର ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟି ସଦସ୍ୟା ତଥା ସାଂସଦ ସୁମଲତା ଅମ୍ବରୀଶ, ପରିବହନ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ସଂସ୍କୃତି ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟି ସଦସ୍ୟା ତଥା ସାଂସଦ ପ୍ରିୟଙ୍କା ଚତୁର୍ବେଦୀ, ସଞ୍ଚାର ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟି ସଦସ୍ୟ ତଥା ସାଂସଦ ସଞ୍ଜୟ ସେଠ, ଫିକ୍କିର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅରୁଣ ଚାୱଲା ପ୍ରମୁଖ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଫିକ୍କି ଫ୍ରେମ୍ସ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ପ୍ରସାରଣ (ଟିଭି ଓ ରେଡିଓ), ଡିଜିଟାଲ ମନୋରଞ୍ଜନ, ଆନିମେସନ, ଗେମିଂ ଓ ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟସ ଆଦି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ କର୍ମଶାଳା, ମାଷ୍ଟର କ୍ଲାସ୍‌ ସହିତ ସମାନ୍ତରାଳ ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ କମ୍ପାନୀର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଗଣ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଯୋଜକ, ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ସୃଜନଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।