Prime Minister's Office
PM addresses on the occasion of dedication of Lata Mangeshkar Chowk in Ayodhya via video message
“Lata Ji overwhelmed the whole world with her divine voice”
“Lord Shri Ram is about to arrive in the grand temple of Ayodhya”
“Entire country is thrilled to see the rapid pace of construction of the temple with the blessing of Lord Ram”
“This is a reiteration of ‘pride in heritage’ also a new chapter of development of the nation”
“Lord Ram is the symbol of our civilization and is the living ideal of our morality, values, dignity and duty”
“The hymns of Lata Didi have kept our conscience immersed in Lord Ram”
“The mantras recited by Lata Ji not just echoed her vocals but also her faith, spirituality and purity”
“Lata didi's vocals will connect every particle of this country for ages to come”
28 SEP 2022 1:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the gathering on the occasion of dedication of Lata Mangeshkar Chowk in Ayodhya via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister observed the birthday of the revered and affectionate idol of every Indian, Lata Didi. He also observed the third day of the Navratri festival when Maa Chandraghanta is worshipped. The Prime Minister said that when a seeker goes through rigorous sadhana, he or she experiences and feels the divine voices by the grace of Maa Chandraghanta. “Lata Ji was one such seeker of Maa Saraswati, who stunned the whole world with her divine voice. Lata Ji did sadhana, we all got the boon!”, the Prime Minister remarked. Shri Modi underlined that the huge Veena of Maa Saraswati installed at Lata Mangeshkar Chowk in Ayodhya will become a symbol of musical practice. The Prime Minister further went on to add that the 92 white lotuses made of marble in the flowing waters of the lake in the chowk complex represent the life span of Lata Ji.
The Prime Minister congratulated the Uttar Pradesh government and Ayodhya Development Authority for this innovative effort and offered his heartfelt tributes to Lata Ji on behalf of all the countrymen. “ I pray to Lord Shri Ram that the blessings we got from her life should continue to leave a mark on the coming generations through her melodious songs”, the Prime Minister added.
Looking back at several emotional and affectionate memories related to the birthday of Lata Didi, the Prime Minister said that the familiar sweetness of her voice mesmerized him every time he spoke to her. The Prime Minister recalled, “Didi often used to tell me: 'Man is not known by age but by deeds, and the more he does for the country, the bigger he is!” Shri Modi continued, “I believe that the Lata Mangeshkar Chowk of Ayodhya and all such memories associated with her will enable us to feel a sense of duty towards the nation.”
Remembering the time when the Prime Minister received a call from Lata Didi after Bhoomi Pujan for the construction of the Ram Temple in Ayodhya was carried out, the Prime Minister said that Lata Didi expressed great happiness as the development was finally underway. The Prime Minister recalled a hymn sung by Lata Didi ‘Mann ki Ayodhya tab tak sooni, jab tak Ram na aaye’ and remarked on the imminent arrival of Lord Shri Ram to the grand temple of Ayodhya. The Prime Minister said that the name of Lata didi, who instituted Ram among crores of people, is now permanently associated with the holy city of Ayodhya. Quoting Ram Charit Manas, the Prime Minister recited “Ram te adhik, Ram kar dasa”, which means that the devotees of Lord Ram arrive before the Lord’s arrival. Therefore, the Lata Mangeshkar Chowk built in her memory has come up before the completion of the grand temple.
Highlighting the re-establishment of Ayodhya’s proud heritage and the new dawn of development in the city, the Prime Minister remarked that Lord Ram is the symbol of our civilization and is the living ideal of our morality, values, dignity and duty. “From Ayodhya to Rameshwaram, Lord Ram is absorbed in every particle of India”, Shri Modi added. The Prime Minister remarked that the entire country is thrilled to see the rapid pace of construction of the temple with the blessing of Lord Ram.
The Prime Minister expressed happiness that the place of development of Lata Mangeshkar Chowk is one of the major connecting sites of various places of cultural importance in Ayodhya. The chowk is located near Ram ki Paidi and is close to the holy stream of Saryu. “What better place to build a chowk named after Lata Didi?”, the Prime Minister exclaimed. Drawing an analogy to the way Ayodhya has held on to Lord Ram after so many aeons, the Prime Minister said that the hymns of Lata Didi have kept our conscience immersed in Lord Ram.
Be it the Manas Mantra 'Shri Ramchandra Kripalu Bhaj Mann, Haran Bhava Bhaya Darunam', or be it hymns like 'Payo Ji Maine Ram Ratan Dhan Payo' of Meerabai; be it Bapu’s favourite 'Vaishnav Jan', or be it sweet melodies like 'Tum Asha Vishwas Hamare Ram' that has occupied a place in the minds of the people, the Prime Minister said that many countrymen have experienced Lord Rama through the songs of Lata Ji. “We have experienced the supernatural melody of Lord Ram through the divine voice of Lata Didi”, Shri Modi added.
The Prime Minister highlighted that the vast form of Mother India starts appearing in front of our eyes as we listen to the call of 'Vande Mataram' in Lata Didi’s voice. The Prime Minister further added, “Just as Lata Didi was always very conscious about the civic duties, similarly this chowk will also inspire the people living in Ayodhya and the people who come to Ayodhya for their devotion to duty.” He continued “this chowk, this veena will further resonate the development of Ayodhya and the inspiration of Ayodhya.” Shri Modi underlined that this chowk named after Lata Didi will act as a place of inspiration for the people associated with the world of art. It will remind everyone to take the art and culture of India to every nook and corner of the world while moving towards modernity and staying connected to its roots. “It is our duty to take the art and culture of India to every nook and corner of the world”, Shri Modi added.
In concluding his address, the Prime Minister stressed the need to take responsibility to pass on the culture of India to the coming generations while taking pride in the thousand-year-old heritage of India. “Lata didi's vocals will connect every particle of this country for ages to come”, he added

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অয়োধ্যাদা লাতা মঙ্গেস্কর চৌক মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী থৌরমদা ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা ৱা ঙাঙখ্রে
“লাতাজীগী মেঙলবা খোঞ্জেলনা মালেম পুম্বগী পুক্নিং শুমহৎখিবনি”
“ভগবান শ্রী রাম্না অয়োধ্যাগী নীংথিরবা লাইশঙদা খোঙদারক্কদৌরবনি”
“ভগবান রামগী থৌজালদগী লাইশঙ শাবগী খোঙেজল য়াঙলিবা অসিদা লৈবাক পুম্বনা নুংঙাইনরি”
“মসিদি ‘হেরিতেজকীদমক্তা চাউথোকচবা’গী ৱাফম নৌহৌননা অমুক হায়বনি অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা তাঙ্কক অমগী অহৌবনি”
“ভগবান রাম্না ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী খুদম্নি অমসুং ঐখোয়গী মোরেলিতী, ভেল্যু, দিগ্নিতী অমসুং দ্যুতীগী অহিঙবা ৱাখল্লোন্নি”
“লাতা দিদিগী লাইশোনশিংনা ঐখোয়বু পুক্নিংবু ভগবান রামদা লুপহনখি”
“লাতাজীনা শোনবীরম্বা মন্ত্রশিংনা মহাক্কী খোঞ্জেল তাহনবতা নত্তনা মহাক্কী থাজবা, স্পিরিচুএলিতী অমসুং প্যুরিতীবুসু তাক্লি”
“লাতা দিদিগী খোঞ্জেলনা লৈবাক্কী পোৎলম খুদিংবু লাক্কদৌরিবা মতম কয়া কয়াদা অমত্তা ওইহন্দুনা থমগনি”
28 SEP 2022 1:02PM by PIB Imphal
অয়োধ্যাদা লাতা মঙ্গেস্কর চৌক মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী থৌরমদা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিওগী ৱারোলগী খুত্থাংদা ৱা ঙাঙখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা ভারত মচা খুদিংগী আইদোল ওইরিবী, লাতা দিদিগী মপোক নুমিৎকী নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ইমা চন্দ্রঘন্তাবু লাৎচবগী নবরাত্রী কুহ্মৈগী হুম্নিশুবা নুমিৎপুসু মহাক্না ইকায় খুম্নখি। লাইনীংবা অমনা অকনবা শাধনা পাংথোকপা মতমদা, মহাক্না ইমা চন্দ্রঘন্তাগী থৌজালদগী ঈশ্বরগী খোঞ্জেল তাবা ফংবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। “লাতাজীসু মালেম্বু মহাক্কী খোঞ্জেলনা ঙকহনখিবী অসিগুম্বী লাইনীংবী অমনি। লাতাজীনা শাধনা তৌজখি, ঐখোয় খুদিংনা মদুগী মহৈ ফঙজখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। অয়োধ্যাগী লাতা মঙ্গেস্কর চৌক্তা খিল্লিবা ইমা সরস্বতীগী চাউরবা বীনা অসিনা ঈশৈ নোংমাই তৌবগী খুদম অমা ওইরগনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। চৌক কমপ্লেক্স অসিগী ঈশিং ময়াইদা শাৎলিবা অঙৌবা থম্বালগী মনা ৯২ অসিনা লাতাজীগী পুন্সি শাংবগী মশিং তাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মসিগুম্বা অনৌবা মতৌ চেনবা থৌওংগীদমক্তা উত্তর প্রদেশ সরকার অমসুং অয়োধ্যা দিভেলপমেন্ত ওথোরিতীবু থাগৎখি অমসুং লৈবাক মীয়ামগী মহুৎ শিন্দুনা লাতাজীগী মফমদা থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবা উৎখি। “মহাক্কী মেঙলবা খোঞ্জেলগী খুত্থাংদগী লাক্কদৌরিবা চারোন শুরোন খুদিংদা ইথিল পীদুনা মহাক্কী পুন্সিদগী ঐখোয়না ফংলিবা থৌজাল অসি লেপ্তবা ওইসনু হায়না ঐহাক্না ভগবান রামগী মফমদা নীজরি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
লাতা দিদিগী মপোক নুমিৎকা মরী লৈনবা নুংঙাইরবা অমসুং নুংশিরবা মতম কয়া নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী নীংথিরবা খোঞ্জেলনা মখোয়না ৱারী শাবা খুদিংদা মহাক্কী পুক্নিং শুমহৎখি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না নিংশিংখি, “দিদিনা য়াম্না তোয়না হায়বীরম্মি – মীওইবা হায়বসি মহাক্কী চহিনা শক্তাক্তে, মহাক্কী থবক্না শক্তাকই অমসুং মহাক্না লৈবাক্কীদমক্তা থবক হেন্না পাংথোক্লিবমখৈ, মহাক্কী শক্নাইবগী মতৌ হেল্লি”। “মহাক্কা মরী লৈনবা মসিগুম্বা নীংশিংনিংঙাই ওইবা ৱারী কয়া অমসুং অয়োধ্যাগী লাতা মঙ্গেস্কর চৌক অসিনা ঐখোয় খুদিংদা লৈবাক্কীদমক্তা ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগী ইথিল পীগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
অয়োধ্যাগী রাম মন্দির শাবগী ভুমি পুজন পাংথোকপা হেক লোইবগা লাতা দিদিগী মফমদগী কোল লাকখিববু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিলদুনা লাতাজীনা থবক অসিগী ওইরক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি অমসুং থবক অসি তসেংনা পাংথোকপসিদা হেন্না নুংঙাইবা পোকই হায়না পাউদম্লকখি হায়খি। লাতা দিদিনা শকপীরম্বা, ‘মন কী বাত’ কী অয়োধ্যা তব তক সুনী, জব তক রাম না আয়ে’ লাইশোনবু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংলদুনা অয়োধ্যাগী রাম মন্দিরদা ভগবান রাম শোইদনা লাক্লগনি হায়না ফোংদোকখি। মীওই কয়াগী মফমদা রাম্বু নিংশিনহনখিবী লাতা দিদিগী মিং অসি শেংলবা অয়োধ্যা শহরগা মতম চুপ্পগী মরী লৈনরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। রাম চরিত মানস্কী ৱারোল পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা “রাম তে অধিক, রাম কর দসা” হায়না শোনখি। মসিনা হায়বদি, ভগবান্না লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ভগবানগী মনাইশিংনা য়ৌরক্লে হায়বনি। মরম অদুনা, লাতাজীবু নিংশিংদুনা শারিবা লাতা মঙ্গেস্কর চৌক্না নীংথিরবা লাইশঙ লোইদ্রিঙৈগী মমাংদা শাবা লোইরে হায়বনি।
অয়োধ্যাগী চাউথোচনীংঙাই ওইরবা হেরিতেজ অসিবু নৌনা-শেমগৎলিবা অমসুং শহর অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতম অমা অমুক লাক্লিবা অসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা “ভগবান রাম্না ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী খুদম্নি অমসুং ঐখোয়গী মোরেলিতী, ভেল্যু, দিগ্নিতী অমসুং দ্যুতীগী অহিঙবা ৱাখল্লোন্নি” হায়খি। “অয়োধ্যাদগী রামেশ্বরম ফাওবদা, ভগবান রাম অসি ভারতকী পোৎলম খুদিংদা য়াওরি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। ভগবান রামগী থৌজালদগী লাইশঙ শাবগী খোঙেজল য়াঙলিবা অসিদা লৈবাক পুম্বনা নুংঙাইনরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লাতা মঙ্গেস্কর চৌক শারিবা মফমসিনা অয়োধ্যাগী মরু ওইবা মফম কয়াবু শম্নবা মরু ওইবা মফম ওইবসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। চৌক অসি রাম কি পাইদীগা নক্ননা লৈ অমসুং সর্য়ুগী সেংলবা ঈচেলগসু নক্নৈ। “লাতা দিদিগী মিংদা শাবা চৌক অমগী মসিদগী হেন্না ফবা করি মফম ওইগদগে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। চহি চা কয়াগী মতুংদা ফাওবদা অয়োধ্যাগা ভগবান রামগা মরী লৈনরিবা অসিগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লাতা দিদিগী লাইশোনশিংনা ঐখোয়বু ৱাখল্লোনবু ভগবান রামদা লুপ্তুনা অদুমক লৈহল্লি হায়খি।
মীওই পুম্বগী পুক্নিংদা লৈরিবা মানস মন্ত্রগী ‘শ্রী রামচন্দ্র কৃপালু ভজ মন, হরন ভবা ভয়া দারুনাম’ ওইরো নত্ত্রগা, মীরাইবাইগী ‘পায়ো জি মাইনে রাম রতন ধন পায়ো’ লাইশোন ওইরো, নত্ত্রগা বাপুনা য়াম্না পামজবা ‘বৈশ্নব জন’ নত্ত্রগা ‘তুম আশা বিশ্বাস হমারে রাম’গুম্বা ফজরবা ঈশৈ ওইরো, লাতাজী ঈশৈগী খুত্থাংদা লৈবাক মীয়াম কয়ানা ভগবান রাম ফংজরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঐখোয় পুম্নমক্না লাতা দিদিগী লাইগুম্লবা খোঞ্জেলগী খুত্থাংদা ভগবান রাম ফংজরি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ঐখোয়না লাতা দিদিগী খোঞ্জেলদা ‘বন্দে মাতরম’গী খোল্লাও তাবদা ভারত ইমাগী চাউরবা শক্তম ইমাঙদা উবা ঙম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “লাতা দিদিনা সিবিক দ্যুতীগী মতাংদা য়াম্না খনবগুম্না, চৌক অসিনা অয়োধ্যাদা লৈরিবা অমসুং অয়োধ্যাদা লাইনীংবা লাকপা মীপুম খুদিংগী ৱাখল্লোন্দা মান্নবা ইথিল পীগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “মসিগী চৌক, মসিগী বীনা অসিনা অয়োধ্যাগী চাউখৎ-খোঙথাং অমসুং ইথিল পুম্নমক্তা তাক্কনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। আর্তকী মালেমগা মরী লৈনবা মীওইশিংদা লাতা দিদিগী মমিং থোল্লিবা চৌক অসিনা ইথিল পীনবা মফম অমা ওইগনি হায়না শ্রী মোদীনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। মোদর্নিতী মাইকৈদা চঙশিন্দুনা অমসুং ইশাগী চৎনবীদা মান্ননা মরা চেৎনা লৈদুনা, মসিনা ভারতকী আর্ত অসুং কলচরবু মালেমগী মফম খুদিংদা য়ৌহন্নবা মীয়াম খুদিংদা পাউজেল পীগনি। “ভারতকী আর্ত অমসুং কলচরবু মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংদা য়ৌহনবা হায়বসি মীপুম খুদিংগী থৌদাংনি”, হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা ভারতকী চহি লিশিং কয়াগী হেরিতেজ অসিগীদমক্তা ইশাদা চাউথোকচবা ফাওজবগা লোয়ননা ভারতকী কলচরবু হৌরক্লিবা চারোন শুরোন্দা মখা তানা পীথবগী তঙাই ফদবদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। “লাতা দিদিগী খোঞ্জেলনা লৈবাক্কী পোৎলম খুদিংবু লাক্কদৌরিবা মতম কয়া কয়াদা অমত্তা ওইহন্দুনা থমগনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।