Prime Minister's Office
PM addresses on the occasion of dedication of Lata Mangeshkar Chowk in Ayodhya via video message
“Lata Ji overwhelmed the whole world with her divine voice”
“Lord Shri Ram is about to arrive in the grand temple of Ayodhya”
“Entire country is thrilled to see the rapid pace of construction of the temple with the blessing of Lord Ram”
“This is a reiteration of ‘pride in heritage’ also a new chapter of development of the nation”
“Lord Ram is the symbol of our civilization and is the living ideal of our morality, values, dignity and duty”
“The hymns of Lata Didi have kept our conscience immersed in Lord Ram”
“The mantras recited by Lata Ji not just echoed her vocals but also her faith, spirituality and purity”
“Lata didi's vocals will connect every particle of this country for ages to come”
28 SEP 2022 1:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the gathering on the occasion of dedication of Lata Mangeshkar Chowk in Ayodhya via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister observed the birthday of the revered and affectionate idol of every Indian, Lata Didi. He also observed the third day of the Navratri festival when Maa Chandraghanta is worshipped. The Prime Minister said that when a seeker goes through rigorous sadhana, he or she experiences and feels the divine voices by the grace of Maa Chandraghanta. “Lata Ji was one such seeker of Maa Saraswati, who stunned the whole world with her divine voice. Lata Ji did sadhana, we all got the boon!”, the Prime Minister remarked. Shri Modi underlined that the huge Veena of Maa Saraswati installed at Lata Mangeshkar Chowk in Ayodhya will become a symbol of musical practice. The Prime Minister further went on to add that the 92 white lotuses made of marble in the flowing waters of the lake in the chowk complex represent the life span of Lata Ji.
The Prime Minister congratulated the Uttar Pradesh government and Ayodhya Development Authority for this innovative effort and offered his heartfelt tributes to Lata Ji on behalf of all the countrymen. “ I pray to Lord Shri Ram that the blessings we got from her life should continue to leave a mark on the coming generations through her melodious songs”, the Prime Minister added.
Looking back at several emotional and affectionate memories related to the birthday of Lata Didi, the Prime Minister said that the familiar sweetness of her voice mesmerized him every time he spoke to her. The Prime Minister recalled, “Didi often used to tell me: 'Man is not known by age but by deeds, and the more he does for the country, the bigger he is!” Shri Modi continued, “I believe that the Lata Mangeshkar Chowk of Ayodhya and all such memories associated with her will enable us to feel a sense of duty towards the nation.”
Remembering the time when the Prime Minister received a call from Lata Didi after Bhoomi Pujan for the construction of the Ram Temple in Ayodhya was carried out, the Prime Minister said that Lata Didi expressed great happiness as the development was finally underway. The Prime Minister recalled a hymn sung by Lata Didi ‘Mann ki Ayodhya tab tak sooni, jab tak Ram na aaye’ and remarked on the imminent arrival of Lord Shri Ram to the grand temple of Ayodhya. The Prime Minister said that the name of Lata didi, who instituted Ram among crores of people, is now permanently associated with the holy city of Ayodhya. Quoting Ram Charit Manas, the Prime Minister recited “Ram te adhik, Ram kar dasa”, which means that the devotees of Lord Ram arrive before the Lord’s arrival. Therefore, the Lata Mangeshkar Chowk built in her memory has come up before the completion of the grand temple.
Highlighting the re-establishment of Ayodhya’s proud heritage and the new dawn of development in the city, the Prime Minister remarked that Lord Ram is the symbol of our civilization and is the living ideal of our morality, values, dignity and duty. “From Ayodhya to Rameshwaram, Lord Ram is absorbed in every particle of India”, Shri Modi added. The Prime Minister remarked that the entire country is thrilled to see the rapid pace of construction of the temple with the blessing of Lord Ram.
The Prime Minister expressed happiness that the place of development of Lata Mangeshkar Chowk is one of the major connecting sites of various places of cultural importance in Ayodhya. The chowk is located near Ram ki Paidi and is close to the holy stream of Saryu. “What better place to build a chowk named after Lata Didi?”, the Prime Minister exclaimed. Drawing an analogy to the way Ayodhya has held on to Lord Ram after so many aeons, the Prime Minister said that the hymns of Lata Didi have kept our conscience immersed in Lord Ram.
Be it the Manas Mantra 'Shri Ramchandra Kripalu Bhaj Mann, Haran Bhava Bhaya Darunam', or be it hymns like 'Payo Ji Maine Ram Ratan Dhan Payo' of Meerabai; be it Bapu’s favourite 'Vaishnav Jan', or be it sweet melodies like 'Tum Asha Vishwas Hamare Ram' that has occupied a place in the minds of the people, the Prime Minister said that many countrymen have experienced Lord Rama through the songs of Lata Ji. “We have experienced the supernatural melody of Lord Ram through the divine voice of Lata Didi”, Shri Modi added.
The Prime Minister highlighted that the vast form of Mother India starts appearing in front of our eyes as we listen to the call of 'Vande Mataram' in Lata Didi’s voice. The Prime Minister further added, “Just as Lata Didi was always very conscious about the civic duties, similarly this chowk will also inspire the people living in Ayodhya and the people who come to Ayodhya for their devotion to duty.” He continued “this chowk, this veena will further resonate the development of Ayodhya and the inspiration of Ayodhya.” Shri Modi underlined that this chowk named after Lata Didi will act as a place of inspiration for the people associated with the world of art. It will remind everyone to take the art and culture of India to every nook and corner of the world while moving towards modernity and staying connected to its roots. “It is our duty to take the art and culture of India to every nook and corner of the world”, Shri Modi added.
In concluding his address, the Prime Minister stressed the need to take responsibility to pass on the culture of India to the coming generations while taking pride in the thousand-year-old heritage of India. “Lata didi's vocals will connect every particle of this country for ages to come”, he added

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଲତା ମଙ୍ଗେସକର ଛକ ଜାତି ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡ଼ିଓ ବାର୍ତ୍ତା
“ଲତାଜୀଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ସ୍ୱରରେ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଚମତକୃତ କରିଥିଲେ”
“ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମ ଅଧିଷ୍ଠିତ ହେବା ବେଳ ଆସିଯାଇଛି”
“ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ କୃପାରୁ ମନ୍ଦିରର ଦୃଢ଼ ନିର୍ମାଣ ଦେଖି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆତ୍ମହରା ହୋଇପଡ଼ିଛି”
“ଏତିହ୍ୟରେ ଗର୍ବ’ର ଏହି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ”
“ଭଗବାନ ରାମ ଆମ ସଭ୍ୟତାର ପ୍ରତୀକ ଓ ଆମ ନୈତିକତା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଜୀବନ୍ତ ଆଦର୍ଶ”
“ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ସଂଗୀତ ଆମ ବିବେକକୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଠାରେ ନିମ୍ମଜିତ କରି ରଖିଛି”
“ଲତାଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚାରିତ ସଂଗୀତ କେବଳ ତାଙ୍କ ସ୍ୱରର ଝଙ୍କାର ନୁହେଁ, ବରଂ ତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଓ ପବିତ୍ରତାର ମିଶ୍ରଣ”
“ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଲତାଜୀଙ୍କ କଣ୍ଠ ସ୍ୱର ଏହି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧୂଳିକଣାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବ”
28 SEP 2022 1:02PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଲତା ମଙ୍ଗେସନର ଛକକୁ ଜାତି ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଅବସରରେ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସମେବତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସ୍ନେହ ଓ ସମ୍ମାନର ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ ପ୍ରତୀକ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିବସକୁ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ନବରାତ୍ରିର ତୃତୀୟ ଦିବସ ଯେଉଁଠି ମା’ ଚନ୍ଦ୍ରଘଣ୍ଟାଙ୍କୁ ଆରାଧନା କରାଯାଏ ତାହା ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପୁରୁଷ ବା ନାରୀ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଜଣେ ଅନ୍ୱେଷଣକାରୀ କୁଛ୍ର ସାଧନା ବଳରେ ତା’ର ଦିବ୍ୟ ସ୍ୱର ପ୍ରାପ୍ତି ଅନୁଭୂତି ହୁଏ ତାହା ମା’ ଚନ୍ଦ୍ରଘଣ୍ଟାଙ୍କ କରୁଣାରୁ ହୋଇଥାଏ । “ଲତା ଜୀ ମା’ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ସେହିପରି ଜଣେ ଆଶାର୍ଥୀ ଯିଏ ନିଜର ଦିବ୍ୟ ସ୍ୱର ବଳରେ ଜଗତକୁ ସ୍ତବ୍ଧ କରି ଦେଇଥିଲେ । ଲତାଜୀ ସାଧନା କଲେ ଓ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବରପ୍ରାପ୍ତ ହେଲୁ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଲତା ମଙ୍ଗେସକର ଚୌକାରେ ସ୍ଥାପିତ ବୃହତ ବୀଣା ସଂଗୀତ ସାଧନାର ପ୍ରତୀକ ହେବ । ଛକ ପରିସରରେ ଥିବା ହ୍ରଦର ଜଳସ୍ରୋତରେ ମାର୍ବଲ ତିଆରି ୯୨ଟି ଧଳା କଇଁ ଫୁଲ ଲତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନକାଳକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଓ ଅଯୋଧ୍ୟା ବିକାଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଏପରି ଅଭିନବ ଉଦ୍ୟମ ନିମନ୍ତେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଲତାଜୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । “ମୁଁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ, ଲତାଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆମେ ଯେଉଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲାଭ କରୁଛୁ । ତାଙ୍କ ମଧୁର ସଂଗୀତରେ ସ୍ୱର ଦ୍ୱାରା ତାହା ଭାବୀ ପିଢ଼ି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କରୁ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିବସ ଅନେକ ଭାବନାତ୍ମକ ଓ ସ୍ନେହଭରା ସ୍ମୃତିକୁ ମନେପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ପରିଚିତ ସ୍ୱରର ମଧୁରତା ତାଙ୍କୁ ଅବିଭୂତ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ “ଦିଦି ଅନେକ ଥର ମତେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଣିଷ ତା’ ବୟସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚିତ ହୁଏ ନାହିଁ, ତା’ର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚିତ ହୁଏ । ଯିଏ ଦେଶ ପାଇଁ ଯେତେ ଅଧିକ କରିଛି, ସେ ସେତେ ମହାନ ।” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ “ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଲତା ଅଯୋଧ୍ୟାର ଲତା ମଙ୍ଗେସକର ଛକ ଓ ତାଙ୍କ ସହ ରହିଥିବା ସବୁ ସ୍ମୃତି ଆମକୁ ଦେଶ ପ୍ରତି ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସମର୍ଥ କରିବ ।”
ରାମ ମନ୍ଦିର ଭୂମି ପୂଜନ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ହେବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ଠାରୁ ଏକ କଲ୍ ପାଇଥିବା ସ୍ମୃତିଚାଣ କରି ଲତା ଦିଦି ଏ ପରି ଘଟଣାକ୍ରମ ନେଇ କିପରି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ତାହା କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବୋଲା ହୋଇଥିବା ଏକ ସଂଗୀତ “ମନ କୀ ଅଯୋଧ୍ୟା ତବତକ ସୁନୀ, ଜବତକ ରାମ ନା ଆୟେ”କୁ ମନେ ପକାଇ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଗମନ ଖୁବଶୀଘ୍ର ହେଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଲତା ଦିଦି ଯେ କୋଟି କୋଟି ଜନତାଙ୍କ ହୃଦୟରେ ରାମଙ୍କୁ ବସାଇ ପାରିଥିଲେ । ସେ ଏବେ ସବୁଦିନ ନିମନ୍ତେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ପବିତ୍ର ନଗରି ସହ ଯୋଇ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ରାମଚରିତ ମାନସରୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗାଇଥିଲେ- “ରାମତେ ଅଧିକ, ରାମ କରେ ଦାଶା, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଲା ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଭକ୍ତମାନେ ଭଗବାନଙ୍କ ଆସିବା ଆଗରୁ ପହଂଚିଯାଇଛନ୍ତି । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବା ଆଗରୁ ଲତା ମଙ୍ଗେସକର ଛକ ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ତିଆରି ହୋଇସାରିଛି ।
ଅଯୋଧ୍ୟାର ଗର୍ବିତ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ନଗରୀ ବିକାଶର ନୂତନ ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ରାମ ହେଉଛନ୍ତି ଆମ ସଭ୍ୟତାର ପ୍ରତୀକ ଓ ଆମ ନୈତିକତା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ ଆଦର୍ଶ । “ଅଯୋଧ୍ୟାରୁ ରାମେଶ୍ୱରମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧୂଳିକଣାରେ ବିରାଜମାନ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି, ତାହା ଦେଖି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଚକିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସିର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଲତା ମଙ୍ଗେସକର ଛକର ବିକାଶସ୍ଥଳୀ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଅନେକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହି ଛକ ସରଜୁ ନଦୀର ପବିତ୍ର ଜଳଧାରା ନିକଟ ରାମକି ପଇଡ଼ି ଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏଭଳି ସ୍ଥାନରେ ଛକର ନାମକରଣ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ନାମରେ ହେବା ଠାରୁ ଆଉ ଅଧିକ କ’ଣ ହୋଇପାରି ଥାଆନ୍ତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଅନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଯୋଧ୍ୟା ସହ ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କ ସାଦୃଶ୍ୟତା ଟାଣି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ସଂଗୀତ ଆମ ବିବେକକୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସହ ବିଲୀନ କରି ଦେଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀରାମଚନ୍ଦ୍ର ଜୀଙ୍କ କୃପାରୁ ଭଜମନ, ହରନ ଭବଭୟ ଦରୁ ନାମ’ ମାନସମନ୍ତ୍ର ହେଉ ବା ମୀରାବାଈଙ୍କ ପାୟୋଜୀ ମୈନେ ରାମ ରତନ ଧନ୍ ପାୟୋ ବା ବାପୁଙ୍କ ପ୍ରିୟ ‘ବୈଷ୍ଣୋବ ଜନ’ ମଧୁର ମୂର୍ଚ୍ଛନା ‘ତୁମ ଆଶା ବିଶ୍ୱାସ ହମାରେ ରାମ’ ହେଉ ସବୁ ଜନମାନସକୁ ଆଚ୍ଛାଦିତ କରି ରଖିଛି । ଲତାଜୀଙ୍କ ଅନେକ ସଂଗୀତ ଜରିଆରେ ଅନେକ ଦେଶବାସୀ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସ୍ଥିତି ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । “ଆମେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଅଲୌକିକ ସଂଗୀତରେ ମୂର୍ଚ୍ଛନା ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ସ୍ୱର ଜରିଆରେ ଅନୁଭବ କରୁ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତମାତାଙ୍କ ବିଶାଳତା ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଆମେ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ବନେ୍ଦ ମାତରମ୍ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁ । “ଲତା ଦିଦି ଯେପରି ନାଗରିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ସବୁବେଳେ ସଚେତନ ଥିଲେ, ସେହିପରି ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଆସୁଥିବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏହି ଛକ ସେମାନଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ତୁଲାଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହି ଛକ, ଏହି ବୀଣା ଅଯୋଧ୍ୟାର ବିକାଶ ଓ ଏହାର ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ଏହି ଛକ ବିଶ୍ୱରେ କଳା ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ । ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ଭାରତୀୟ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ବାର୍ତ୍ତା ଦେବା ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏହା ଉତ୍ସହିତ କରିବା ସହ ଆଧୁନିକତା ସତ୍ତ୍ୱେ ନିଜର ମୂଳ ସହ ଯୋଡ଼ି ରଖିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ । ଭାରତୀୟ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ବାର୍ତ୍ତା ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣେ ପହଂଚିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଯେପରି ଆମର ସହଶ୍ର ବର୍ଷର ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । “ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ସ୍ୱର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧୂଳିକଣାରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।