Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Concessional custom duty on Edible Oil import extended till March 2023 to keep domestic price under control
02 OCT 2022 9:57AM by PIB Delhi
The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) in a notification no. 46/2022-Customs dated 31st August, 2022, has extended existing concessional import duties on specified edible oils up to March 31, 2023. The move is aimed at increasing domestic supply and keeping prices under control.
The concessional customs duty on edible oil import has been extended by another 6 months, which means that the new deadline will now be March 2023. Prices of edible oil have been on declining trend driven by fall in global prices. With falling global rates and lower import duties, retail prices of edible oils have fallen considerably in India.
The current duty structure on crude palm oil, RBD Palmolein, RBD palm oil, crude soybean oil, refined soybean oil, crude sunflower oil and refined sunflower oil remains unchanged till March 31, 2023. The import duty on crude varieties of palm oil, soyabean oil and sunflower oil is currently zero. However, after taking into account 5 per cent agricess and 10 per cent social welfare cess, the effective duty on crude varieties of these three edible oils touches 5.5 per cent.
The basic customs duty on refined varieties of palmolein and refined palm oil is 12.5 per cent, while social welfare cess is 10 per cent. So, the effective duty is 13.75 per cent.For refined soyabean and sunflower oil, the basic customs duty is 17.5 per cent and taking into account 10 per cent social welfare cess, the effective duty comes to 19.25 per cent.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନିମନ୍ତେ ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ ବାବଦ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ରିହାତି ଅବଧି ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି
02 OCT 2022 9:57AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ବୋର୍ଡ ଏହାର ବିଜ୍ଞପ୍ତି କ୍ରମିକ ୪୬/୨୦୨୨ କଷ୍ଟମ୍ସ ତା ୩୧ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ ଜରିଆରେ କିଛି ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ସୀମାଶୁଳ୍କ ଅବଧିକୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ ରିହାତି ଦର ମଧ୍ୟ ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ । ଘରୋଇ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ସହ ଦର ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ।
ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ରିହାତି ଆଉ ଛଅ ମାସ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଫଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବଳବତ୍ତର ଥିବା ଏହି ରିହାତିର ମିଆଦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ଶେଷ ହେବ । ବୈଶ୍ୱିକ ବଜାରରେ ଦର କମ ଯୋଗୁଁ ଖାଇବା ତେଲ ଦର ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ବଜାର ଦର ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ଭାରତରେ ଖାଇବା ତେଲ ଦର ଆଶାତୀତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଶୋଧିତ ତାଳ ତେଲ, ଆରବିଡି ପାମୋଲିନ, ଆରବିଡି ତାଳ ତେଲ, ଅଶୋଧିତ ସୋୟାବିନ ତେଲ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ସୋୟାବିନ ତେଲ, ଅଶୋଧିତ ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲରୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଶୁଳ୍କ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିବ । ଅଶୋଧିତ ତାଳ, ସୋୟାବିନ ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କୌଣସି ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ଦେବାକୁ ପଡୁନାହିଁ । ତେବେ ଶତକଡା ୫ ଭାଗ କୃଷି ସେସ ଓ ଶତକଡା ୧୦ ଭାଗ ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ସେସକୁ ହିସାବକୁ ନେଲେ ଏହି ତିନି ପ୍ରକାର ଅଶୋଧିତ ଖାଇବା ତେଲ ଉପରେ ଶତକଡା ୫.୫ ଭାଗ ଲାଗୁ ହେଉଛି ।
ରିଫାଇନ ଜାତୀୟ ପାମୋଲିନ ଓ ତାଳ ତେଲ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଶତକଡା ୧୨.୫ ଭାଗ ଥିବାବେଳେ, ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ସେସ ଶତକଡା ୧୦ ଭାଗ ରହିଛି । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରକୃତ ଶୁଳ୍କ ହେଉଛି ଶତକଡା ୧୩.୭୫ ଭାଗ । ରିଫାଇନ ସୋୟାବିନ ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଶତକଡା ୧୭.୫ ଭାଗ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଶତକଡା ୧୦ ଭାଗ ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ସେସ ବାବଦ ବିଚାରକୁ ଦେଲେ ପ୍ରକୃତ ଶୁଳ୍କ ଶତକଡା ୧୯.୨୫ ଭାଗ ହେବ ।