Ministry of Development of North-East Region
PRIME MINISTER’S DEVELOPMENT INITIATIVE FOR NORTH-EASTREGION (PM-DEVINE)
12 OCT 2022 4:45PM by PIB Delhi
The new Scheme, PM-DevINE, was announced in the Union Budget 2022-23 to address development gaps in the North Eastern Region (NER). Announcement of PMDevINE is yet another instance of the importance being attached to the development of NE Region by the Government.
PMDevINE is an additionality to the quantum of resources available for the development of the NER. It will not be a substitute for existing Central and State Schemes.
The objectives of PM-DevINE are to: (a) Fund infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti; (b) Support social development projects based on felt needs of the NER; (c) Enable livelihood activities for youth and women; (d) Fill the development gaps in various sectors.
While some of the projects to be approved for 2022-23 under PMDevINE are part of the Budget announcement, projects with substantial socio-economic impact or sustainable livelihood opportunities for the general public (e.g., basic infrastructure in all Primary Health Care Centers, comprehensive facilities in Government Primary and Secondary Schools, etc) may be considered in the future.
The justification for announcement of PMDevINE is that the parameters of NE States in respect of Basic Minimum Services (BMS) are well below the national average and there are critical development gaps as per the NER District Sustainable Development Goal (SDG) Index 2021-22 prepared by NITI Aayog, UNDP and MDoNER. The new Scheme, PM-DevINE was announced to address these BMS shortfalls and development gaps.
The Expenditure Finance Committee (EFC) Meeting, chaired by Union Finance Secretary, held on 28.6.2022 appraised and recommended the PMDevINE Scheme with 100% Central funding, with an outlay of Rs. 6,600 crore for the 4 year period from 2022-23 to 2025-26 (remaining years of 15th Finance Commission period).
Efforts will be made to complete the PMDevINE projects by 2025-26 so that there are no committed liabilities beyond this year. This implies front-loading of the sanctions under the Scheme in 2022-23 and 2023-24 primarily. While expenditure would continue to be incurred during 2024-25 and 2025-26, focused attention will be given to complete the sanctioned PMDevINE projects.
PMDevINEwill lead to creation of infrastructure, support industries, social development projects and create livelihood activities for youth and women, thus leading to employment generation.
PMDevINE will be implemented by Ministry of DoNER through North Eastern Council or Central Ministries/ agencies. Measures would be taken to ensure adequate operation and maintenance of the projects sanctioned under PMDevINE so that they are sustainable. To limit construction risks of time and cost overrun, falling on the Government, projects would be implemented on Engineering-Procurement-Construction (EPC) basis, to the extent possible.
There are other MDoNER Schemes for the development of North Eastern Region. The average size of projects under other MDoNER Schemes is about Rs.12 crore only. PMDevINE will provide support to infrastructure and social development projects which may be larger in size and will also provide an end–to-end development solution instead of isolated projects. It will be ensured that there is no duplication of project support under PMDevINE with any of the other schemes of MDoNER or those of any other Ministry/ Department.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
প্রাইম মিনিস্তর্স দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন (পি.এম.-দিভাইন)
12 OCT 2022 4:45PM by PIB Imphal
অনৌবা স্কিম, পি.এম.-দিভাইন অসি নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা দিবেলপমেন্ত গেপশিং লৈহন্দনবা ২০২২-২৩গী কেন্দ্রগী বজেৎতা লাউথোকখি। পি.এম.-দিভাইন লাউথোকখিবা অসি সরকারনা অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংবু মরু ওইনা খল্লি হায়বগী খুদম অমসু ওইরি।
পি.এম.-দিভাইন অসি এন.ই.আর.গী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লৈরিবা রিসোর্সশিংগী ক্বান্তমদা অহেনবা অমনি। মসিনা হৌজিক লৈরিবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী স্কিমশিংগী মহুৎ শিল্লোই।
পি.এম.-দিভাইনগী পান্দমশিং অদুদি: (a) পি.এম. গতি শক্তিগী মখাদা ফন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর পুনশিনবা; (b) এন.ই.আর.গী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা সোসিএল দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং শৌগৎপা; (c) নহারোল অমসুং নুপীশিংগীদমক হিংনবগী থবক-থৌরমশিং লৈহনবা; (d) তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা দিবেলপমেন্ত গেপশিং মেনশিনবা।
অমরোমদা পি.এম.-দিভাইনগী মখাদা ২০২২-২৩গীদমক অয়াবা পীগদবা প্রোজেক্ত খরা অদু বজেৎকী লাউথোকখিবা অসিগী শরুক ওইরি, অচৌবা সোসিও-ইকনোমিক্কী ওইবা কান্নবা নত্ত্রগা মীচম প্রজাগীদমক সস্তেনেবল লাইবলিহুদকী খুদোংচাবশিং পীবা প্রোজেক্তশিং (খুদম ওইনা প্রাইমারী হেল্থ কিয়র সেন্তর পুম্নমক্কী তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, সরকারগী প্রাইমারী অমসুং সেকেন্দরী স্কুলশিংদা কমপ্রিহেন্সিব ফেসিলিতীশিং অসিনচিংবা) তুংদা খন্নগনি।
পি.এম.-দিভাইনগী লাউথোকখিবা অসিগী জস্তিফিকেসন অসি অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী পেরামিতর অসি বেসিক মিনিমম সর্ভিসেস (বি.এম.এস.) অসি নেস্নেল এভরেজতগী তানা লৈ অমসুং নিতি আয়োগ, য়ু.এন.দি.পি. অমসুং দোনর মন্ত্রালয়না শেম্বা বি.ই.আর. দিস্ত্রিক্ত সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল (এস.দি.জি.) ইন্দেক্স ২০২১-২২গী মতুং ইন্না অচৌবা দিবেলপমেন্ত গেপশিং লৈবনা ওইরি। অনৌবা স্কিম, পি.এম.-দিভাইন অসি বি.এম.এস. শোর্তফোলশিং অমসুং দিবেলপমেন্ত গেপশিং অসি কোকহন্নবগীদমক লাউথোকখি।
কেন্দ্রগী শেল-থুম সেক্রেতরীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ২৮.৬.২০২২দা ফমখিবা এক্সপেন্দিচর ফাইনান্স কম্মিতি (ই.এফ.সি.)গী মীফমদা ২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬কী ওইনা চহি ৪গী মতমগী ওইনা (১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী লেমহৌরিবা চহিশিংগী) লুপা করোর ৬,৬০০গী আউতলে অমগা লোয়ননা ১০০% কেন্দ্রনা শেন্থং পীথবা পি.এম.-দিভাইন স্কিম অসিগী মতাংদা খঙহনখি অমসুং রিকম্মেন্দ তৌখি।
চহি অসিগী মতুংদা কম্মিতেদ লাইএবিলিতীশিং লৈহন্দনবগীদমক ২০২৫-২৬ ফাওবদা পি.এম.-দিভাইন প্রোজেক্তশিং অসি লোইশিন্নবা খোঙথাংশিং পাইখৎকনি। মসি মপুং ওইনা ২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪দা স্কিম অসিগী মখাদা তৌখিবা সেঙ্কসনশিংগী ফ্রন্ত-লোদিং ওইগনি। অমরোমদা ২০২৪-২৫ অমসুং ২০২৫-২৬কী মনুংদসু মখা তানা চাদিং তৌগনি, সেঙ্কসন তৌখিবা পি.এম-দিভাইন প্রোজেক্তশিং লোইশিন্নবা অকনবা মীৎয়েং চংগনি।
পি.এম.-দিভাইন্না ইনফ্রাস্ত্রচর, সপ্পোর্ত ইন্দস্ত্রীশিং, সোসিএল দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং শেমগৎপা ঙমহনগনি অমসুং নহারোল অমসুং নুপীশিংগীদমক হিংনবগী পাম্বৈশিং পীদুনা থবক পীবা ঙমহল্লগনি।
পি.এম.-দিভাইন অসি নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল নত্ত্রগা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা দোনর মন্ত্রালয়না ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। পি.এম.-দিভাইনগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিং অসি তুং কোইনা চৎনবা নীংথিনা ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স তৌনবগীদমক খোঙথাংশিং লৌখৎকনি। সরকারগী প্রোজেক্তশিংদা মতম অমসুং শেল হেন্না চংবনা কন্সত্রক্সন রিস্ক লৈহনদনবা য়ারিবা মখৈ ইঞ্জিনীয়রিং-প্রোক্যুর্মেন্ত-কনস্ত্রক্সন (ই.পি.সি.) বেসিসতা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অতোপ্পা দোনর মন্ত্রালয়গী স্কিমশিং লৈ। দোনর মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা স্কিমশিংগী মখাদা লৈরিবা প্রোজেক্তশিংগী এভরেজ সাইজ অসি লুপা করোর ১২ খক্তনি। পি.এম.-দিভাইন্না সাইজ হেন্না চাউবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিএল দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা মতেং ফংহনগনি অমসুং মসিনা তোখাই তাবা প্রোজেক্তশিংগী মহুৎ এন্দ-তু-এন্দ দিবেলপমেন্ত সোল্যুসনশিংসু পীরগনি। মসিনা দোনর মন্ত্রালয়গী নত্ত্রগা অতোপ্পা মন্ত্রালয়/বিভাগকী অতোপ্পা স্কিম অমা হেক্তগা পি.এম.-দিভাইনগী মখাদা পীরিবা প্রোজেক্ত সপ্পোর্ত অসিগী দুপ্লিকেসন লৈহনদনবা হোৎনগনি।