Ministry of Agriculture &
Farmers Welfare
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate 2-day PM Kisan Samman Sammelan-2022 on 17th October in New Delhi
15 OCT 2022 12:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate a two-day event titled “PM Kisan Samman Sammelan 2022” on 17th October 2022 at Mela Ground, IARI, Pusa, New Delhi. On this occasion, Shri Modi will release Rs. 16,000 Crores under the PM-KISAN flagship scheme as 12th instalment through Direct Benefit Transfer. Prime Minister will also inaugurate the Agri Start-up Conclave and Exhibition. He will also inaugurate 600 PM Kisan Samruddhi Kendras (PM-KSK) of Union Ministry of Chemicals & Fertilizers and will launch Bharat Urea Bags, India’s biggest move in fertilizers-One Nation One Fertilizer Scheme for Farmers.
Addressing a press conference today, Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar informed that through “PM Kisan Samman Sammelan 2022” Organized by his Ministry and Ministry of Chemicals and Fertilizers, Shri Modi will address crores of farmers, Agri Start-ups, Researchers, Policymakers, Bankers and other stakeholders. The event will bring farmers and Agri Start-ups on same platform. More than one crore farmers will virtually join this event. 732 Krishi Vigyan Kendras (KVKs), 75 ICAR Institutes, 75 State Agricultural Universities, 600 PM Kisan Centres, 50,000 Primary Agricultural Cooperative Societies, and 2 Lakh Community Service Centers (CSCs) will also attend the event virtually. Union Minister of State for Chemicals and Fertilizers, Shri. Bhagwanth Khuba and Ministers of State for Agriculture & Farmers Welfare Shri Kailash Choudhary and Ms Shobha Karandlaje will join the inaugural function.
Details of the event are as follows: Release of 12th Instalment of Rs. 16,000 Crores to beneficiary farmers under PM-KISAN
Prime Minister Shri Narendra Modi will release the 12th instalment amount of Rs. 16,000 Crores to farmers under the PM-KISAN flagship scheme of the Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare. Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), a flagship scheme of Government of India, is an outcome of the continued commitment of Prime Minister of India, Sri Narendra Modi to initiate policy actions and implement public programs for an inclusive and productive agricultural sector. The scheme was launched by Prime Minister, on 24.02.2019. Under the scheme, eligible farmer families are provided a benefit of Rs. 6000/- per year in three equal instalments of Rs. 2000/- each, every four months. The benefit is transferred directly to the bank accounts of eligible beneficiaries through Direct Benefit Transfer mode, using modern digital technology. So far, eligible farmer families have received benefit of more than Rs. 2 lakh crore under PM-KISAN through 11 instalments. Of this, Rs 1.6 lakh Crore has been transferred during the COVID pandemic period. With the 12th instalment to be released by Prime Minister on 17.10.2022, the total amount transferred to the beneficiaries is expected to cross well over Rs 2.16 lakh Crore.
9D96.jpeg)
Since the launch of this path breaking scheme, the scheme has crossed many milestones and has received accolades from several quarters for its scale, transparency and seamless transfer of funds directly to the accounts of eligible farmers. This scheme helped farmers of the country to manage their day-to-day expenses during the COVID pandemic.
Inauguration of Agri Startup Conclave and Exhibition
Prime Minister Shri Narendra Modi will also inaugurate the Agri Startup Conclave and Exhibition. About 300 start-ups will showcase their innovation related to Precision Farming, Post-Harvest & Value Add Solutions, Allied Agriculture, Waste to Wealth, Mechanization for Small Farmers, Supply Chain Management & Argi-Logistic on the first day. Around 1500 start-ups will participate in the Sammelan. This platform would facilitate startups to interact with farmers, FPO, Agri-expert, and Corporates etc. On 18th October, startups will share their experience and interact with other stakeholders in the technical sessions. Further, policymakers will explain the role of startups in the 5 trillion economy as well as the existing government schemes for promoting startup ecosystem.
To promote agri start-ups in the country, the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare (MoAFW) initiated Rashtriya Krishi Vikas Yojana - Remunerative Approaches for Agriculture and Allied Sector Rejuvenation” (RKVY-RAFTAAR). Partnership has been made with five knowledge organizations namely IARI, MANAGE, NIAM, AAU and US Dharwad, and 24 RABIs. The funding support is given up to Rs. 5 Lakh for pre-seed stage startups and Rs. 25 lakhs for seed stage startups. Besides, under RKVY RAFTAAR - more than 2500 agri- startups have been trained to address problems in the agriculture sector like small farm size, poor infrastructure, low use of farm technologies and best farming techniques, decrease of soil fertility due to over-fertilization and sustained pesticide use.
Launch of 600 PM Kisan Samruddhi Kendras (PM-KSK)
Prime Minister will inaugurate 600 PM Kisan Samruddhi Kendras (PM-KSK) of Ministry of Chemicals & Fertilizers. At present there are around 2.7 Lakh fertilizer retail shops in the country at village, sub-district/ sub-division/ taluk and district levels. They are company managed, co-operative shops or retailed to private dealers. The fertilizer retail shops will be converted into one stop shop in phased manner called as Pradanmantri Kisan Samrudhi Kendra (PMKSK) will cater to the needs of the farmers in the country and provide agri-inputs (fertilizers, seeds, implements); testing facilities for soil, seeds, fertilizers; awareness among farmers ; provide information regarding various Government schemes and ensure regular capacity building of retailers at block/ district level outlets. In the pilot phase, at least one retail shop at each district level will be converted to model shop. It is proposed to covert 3, 30,499 retail fertiliser shops into PMKSK.
Launching Bharat Urea Bags - of One Nation One Fertilizer Scheme for Farmers
Prime Minister will also launch India’s biggest move in fertilizers One Nation One Fertilizer (ONOF). Government of India is making it mandatory for fertiliser companies to market their goods under the brand name "Bharat" to standardize fertiliser brands across the nation irrespective of the company that manufactures it. It may be “Bharat Urea, Bharat DAP, Bharat MOP, and Bharat NPK. Development of Single brand ‘Bharat” for all fertilizers will lead to reduce criss-cross movement of fertilizers leading to high freight subsidy. Prime Minister will be launching Bharat urea bags during the event.
Launch of Weekly Fertilizer International e-Magazine
Prime Minister will launch Indian Edge, an international weekly fertilizer e-magazine during the event. It will provide information on domestic & international fertilizer scenario including recent developments, price trends analysis, availability& consumption including Success stories of farmers.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নুমিৎ নিনিগী পি.এম. কিসান সম্মান সম্মেলন-২০২২ ওক্তোবর ১৭তা নই দিল্লীদা হৌদোক্কনি
15 OCT 2022 12:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীগী মেলা গ্রাউন্দ, আই.এ.আর.আই., পুসাদা নুমিৎ নিনি চুপ্না চত্থগদবা “পি.এম. কিসান সম্মান সম্মেলন-২০২২” মিংথোনবা থৌরম ওক্তোবর ১৭তা হৌদোক্কনি। শ্রী মোদীনা থৌরম অসিদা পি.এম. কিসান ফ্লেগশিপ স্কিমগী মখাদা দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা লুপা করোর ১৬,০০০কী ১২শুবা ইন্সতোলমেন্ত য়েন্থোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা এগ্রি স্তার্ত-অপ কনক্লেব অমসুং একজিবিসন অমসু হৌদোক্কনি। মহাক্না কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র মন্ত্রালয়গী পি.এম. কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র (পি.এম.-কে.এস.কে.) ৬০০ হাংদোক্কনি অমসুং লৌমীশিংগীদমক্তা লৈবাক অসিনা পায়খৎলিবা খ্বাইদগী চাউবা খোঙথাং ওইরিবা ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজর স্কিমগী মখাদা ভারত য়ুরিয়া বেগ পুথোক্কনি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র তোমারনা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাঙবদা, মন্ত্রালয় অনিমক্না পুন্দুনা শীনলিবা “পি.এম.-কিসান সম্মান সম্মেলন ২০২২”দা শ্রী মোদীনা লৌমী করোর কয়া, এগ্রি স্তার্ত-অপ, রিসর্চ তৌরিবা মীওই, পোলিসী শেম-শাবশিং, বেঙ্কর অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগী মফমদা ৱা ঙাঙগনি হায়খি। থৌরম অসিনা লৌমী অমসুং এগ্রি স্তার্ত-অপশিংবু প্লেতফোর্ম অমত্তদা পুরক্কনি। লৌমী করোর ১ হেনবনা থৌরম অসিদা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা শরুক য়াগনি। কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্র (কে.ভি.কে.) ৭৩২, আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুত ৭৫, স্তেত এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী ৭৫, পি.এম. কিসান সেন্তর ৬০০, প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল সোসাইতী ৫০,০০০ অমসুং কম্ম্যুনিতী সর্ভিস সেন্তর (সি.এস.সি.) লাখ ২না থৌরম অসিদা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা শরুক য়াগনি। কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভগ্বন্থ খুবা অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কৈলাশ চাউধরী অমসুং কুমারী শোভা কারন্দজলেনা হৌদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াগনি।
অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
পি.এম. কিসানগী মখাদা লুপা করোর ১৬,০০০কী ১২শুবা ইন্সতোলমেন্ত লৌমী বেনিফিশরীশিংদা য়েন্থোকপা
প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মখাদা চলায়বা পি.এম. কিসানগী মখাদা লুপা করোর ১৬,০০০কী শেনফমগী ১২শুবা ইন্সতোলমেন্ত লৌমী বেনিফিশরীশিংদা য়েন্থোক্কনি। ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ স্কিম ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধী (পি.এম.-কিসান) অসি ইনক্লুজিব ওইবা অমসুং হেন্না কান্নবা পুরক্কদবা এগ্রিকলচরেল সেক্তর অমগীদমক্তা পোলিসী এক্সন হৌদোকপা অমসুং পব্লিক প্রোগ্রাম পাংথোক্নবা ভারত প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লিবা থৌওং কয়াগী মহৈনি। স্কিম অসি প্রধান মন্ত্রীনা ২৪/০২/২০১৯দা হৌদোকখিবনি। স্কিম অসিগী মখাদা, মতিক চাবা লৌমীশিংদা লুপা ৬০০০পু চহি খুদিংগী লুপা ২০০০গী মান্নবা ইন্সতোলমেন্ত অহুম থোক্না থা মরি খুদিংগী পীরি। শেনফম অসি লৌমীশিংদা মতমগী দিজিতেল তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর মোদকী খুত্থাংদা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা হাপ্পনি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, পি.এম.-কিসানগী মখাদা মতিক চাবা লৌমী বেনিফিশরীশিংনা ইন্সতোলমেন্ত ১১ থোক্না লুপা করোর লাখ ২গী কান্নবা ফংখ্রে। মসিগী মনুংদগী লুপা করোর লাখ ১.৬ অসিদি কোবিদ লাইচৎ মনুংদা পীখিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা ১৭/১০/২০২২দা থাদোক্কদৌরিবা ১২শুবা ইন্সতোলমেন্ত অসিগা লোয়ননা, বেনিফিশরীশিংগী মফমদা পীগদৌরিবা কান্নবগী অপুনবা শেনফম্না লুপা করোর লাখ ২.১৬ হেনগনি হায়না থাজবা থম্লি।
অচৌবা অহোংবা পুরকপা স্কিম অসি হেক হৌদোকপদগী স্কিম অসিনা মশক থোকপা মায় পাকপা কয়া ফংখ্রে অমসুং মসিগী পাক চাউবা, নুং পান ফাওনা উবা অমসুং মতিক চাবা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা পরিং নাইনা ফন্দ পীথোকপগী মতৌসিগীদমক্তা মাইকৈ খুদিংদগী স্কিম অসিবু থাগৎনরক্লি। স্কিম অসিনা লৈবাক্কী লৌমীশিংদা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মখোয়গী নোংমগী পুন্সি চলায়বদা মশক থোক্না তেংবাংখি।
এগ্রি স্তার্ত-অপ কনক্লেব অমসুং একজিবিসন হৌদোকপা
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এগ্রি স্তার্ত-অপ কনক্লেব অমসুং একজিবিসন হৌদোক্কনি। প্রেসিসন ফার্মিং, পোস্ত হার্ভেস্ত অমসুং ভেল্যু এস সোল্যুসন, এলাইদ এগ্রিকলচর, পোৎমাঙদগী লন্দা ওন্থোকপা, অপীকপা লৌমীশিংবু মেকানাইজেসন তৌবা, সপ্লাই চেন মেনেজ তৌবা অমসুং এগ্রি লোজিস্তিক্সকা মরী লৈনবা ইন্নোভেসন কয়া স্তার্ত-অপ ৩০০ লোম্না অহানবা নুমিত্তা উৎকনি। সম্মেলন অসিদা চাউরাকপা স্তার্ত-অপ ১৫০০না শরুক য়াগনি। প্লেতফোর্ম অসিনা স্তার্ত-অপশিংগা লৌমী, এফ.পি.ও., এগ্রি-এক্সপর্ত অমসুং কোর্পোরেতশিংগা ৱারী শাবগী খুদোংচাবা পীগনি। স্তার্ত-অপশিংনা ওক্তোবর ১৮দা অতোপ্পা স্তেকহোলদর কয়াগা মখোয়গী এক্সপেরিএন্স কয়া তেক্নিকেল সেসন অমদা লান্নগনি। মখা তারকপা ওইনা, পোলিসী শেম্বশিংনা ত্রিলিয়ন ৫গী শেন্মিৎলোন্দা স্তার্ত-অপশিংনা লৌরিবা থৌদাং কয়াগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্কনি অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসীস্তেম হেন্না খুমাং চাউশিনবদা সরকারগী হৌজিক লৈরিবা স্কিমশিংদা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদসু তমগনি।
লৈবাক অসিদা এগ্রি স্তার্ত-অপ চাউখৎহন্নবগীদমক্তা, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.এ.এফ.দবল্যু.)না রাস্ত্রিয় কৃষি বিকাস য়োজনা – রেম্যুনরেতিব এপ্রোচ ফোর এগ্রিকলচর এন্দ এলাইদ সেক্তর রিজ্যুবিনেসন (আর.কে.ভি.ৱাই.-রফতার) হৌদোকখি। নোলেজ ওর্গনাইজেসন ৫, মিং ওইনা পল্লবদা, আই.এ.আর.আই., এম.এ.এন.এ.জি.ই., এন.আই.এ.এম., এ.এ.য়ু. অমসুং য়ু.এস. ধার্ৱাদ অমসুং আর.এ.বি.আই. ২৪না মসিদা শরুক য়ারি। প্রি-সীদ স্তার্ত-অপশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা অমসুং সীদ স্তেজ স্তার্ত-অপশিংদা লুপা লাখ ২৫গী তেংবাং পীরি। মসিদা নত্তনা, আর.কে.ভি.ৱাই.-রফতারগী মখাদা অপীকপা লবুক, ইনফ্রাস্ত্রকচর ফত্তবা, ফার্ম তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী চাং ৱাৎপা অমসুং লৌ উবগী খ্বাইদগী ফবা থৌওং, হার হেন্না চাইবা অমসুং তিলহাৎ হিদাক লেপ্তনা শিজিন্নরকপদগী লৈহাও ফবগী চাং হন্থরকপগুম্বা লৌউ-শিংউদা থেংনবা শিংনবা কয়াগী মতাংদা এগ্রি স্তার্ত-অপ ২৫০০ হেনববু ত্রেনিং পীখ্রে।
পি.এম. কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র (কে.এস.কে.) ৬০০ হাংদোকপা
প্রধান মন্ত্রীনা কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়গী পি.এম. কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র (কে.এস.কে.) ৬০০ হাংদোক্কনি। লৈবাক্কী খুঙ্গং, সব-দিস্ত্রিক্ত/সব-দিবিজন/তালুক অমসুং জিলাগী থাক্তা হৌজিক্কী ওইনা হার য়োনবা দুকান চাউরাক্না লাখ ২.৭ লৈরি। মখোয় অসি কম্পেনীনা চলায়বা, কো-ওপরেতিব দুকান নত্ত্রগা প্রাইভেত দিলরশিংনা রিতেল তৌবনি। হার য়োনবা দুকানশিংবু প্রধান মন্ত্রী কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র (পি.এম.কে.এস.কে.) হায়না ফেজ নাইনা ৱান স্তোপ শোপ্তা ওন্থোক্কনি অমসুং লৈবাক্কী লৌমীশিংগী তঙাই ফদবশিংদা য়েংশিন্দুনা এগ্রি ইনপুত (হার, মরু, ইমপ্লিমেন্ত); লৈহাও,মরু, হার তেস্ত তৌবগী ফেসিলিতী; লৌমীশিংদা এৱিয়র্নেস; সরকারগী তোঙানবা স্কিমশিংগী ই-পাউ পীগনি অমসুং ব্লোক/জিলাগী থাক্তা রিতেলরশিংগী কেপাসিতী বিলদিং চাং নাইনা শোইদনা পাংথোকহনগনি। পাইলোত ফেজ অসিদা জিলাগী থাক খুদিংদা য়ামদ্রবদা দুকান অমদি অপগ্রেদ তৌদুনা মোদেল শোপ্তা ওন্থোক্কনি। হার য়োনবা দুকান ৩,৩০,৪৯৯বু পি.এম.কে.এস.কে.দা ওন্থোকপগী ৱাহৌদোক লৈরি।
লৌমীশিংগী ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজর স্কিমগী ভারত য়ুরিয়া বেগ পুথোকপা
প্রধান মন্ত্রীনা ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজর (ও.এন.ও.এফ.)কী মতাংদা হারগী ওইনা পায়খৎপা খ্বাইদগী চাউবা খোঙথাং হৌদোক্কনি। হার পুথোকপা কম্পেনী মখা পোন্দনা হারগী ব্রান্দশিংবু লৈবাক শিনবা থুংবদা মান্নবা স্তেন্দর্দ লৈহন্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা হার কম্পেনী খুদিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংবু “ভারত” মিংগী মখাদা য়োন্নবা খঙহনখ্রে। মিং অসিনা “ভারত য়ুরিয়া, ভারত দি.এ.পি., ভারত এম.ও.পি. অমসুং ভারত এন.পি.কে.” ওইবা য়াই। হার খুদিংগীদমক্তা ‘ভারত’ হায়বা ব্রান্দ অমখক্তমক লৈহনবনা হারগী ক্রিস-ক্রোস মুবমেন্ত হন্থহনগনি অমসুং ফ্রৈত সবসিদী হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা ভারত য়ুরিয়া বেগ পুথোক্কনি।
চয়োলগী ওইবা হারগী ইন্তর্নেস্নেল ই-মেগাজিন ফোঙবা
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়ন এজ কৌবা হারগী চয়োলদা ফোঙগদবা ইন্তর্নেস্নেল ই-মেগাজিন অমা থৌরমসিদা ফোঙগনি। মসিনা ইকুই থোকখিবা থৌদোক, মমলগী চৎনবী য়েংশিনবা, লৌমীশিংগী মায় পাকপগী ৱারী য়াওনা হার ফংবা অমসুং শিজিন্নবগী মরোল য়াওনা লৈবাক অমসুং মালেদা ওইরিবা হারগী ফিভমগী ই-পাউ পীগনি।