Ministry of Finance
PM dedicates 75 Digital Banking Units across 75 districts to the nation
“We have given top priority to ensure that banking services reach the last mile”
“A whole new world of possibilities opens up when financial partnerships are combined with digital partnerships”
“Today the number of branches per one lakh adult citizens in India is more than countries like Germany, China and South Africa”
“The IMF has praised India's digital banking infrastructure”
“The World Bank has even gone so far as to say that India has become a leader in ensuring social security through digitization”
“Banking today has gone beyond financial transactions and has also become a medium of ‘Good Governance’ and ‘Better Service Delivery’”
“If Jan Dhan accounts had laid the foundation of financial inclusion in the country, then Fintech would form the basis of financial revolution”
“Today the entire country is experiencing the power of Jan Dhan Bank accounts”
“The economy of any country is as progressive as its banking system is strong”
Deploying technology to achieve development goals is a hallmark of our Government, says Smt. Sitharaman
DBUs an enabler in digital ecosystem, to improve customer experience by facilitating seamless banking transactions: RBI Governor
16 OCT 2022 2:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated 75 Digital Banking Units (DBU) across 75 districts to the nation via video conferencing.
Addressing the gathering, the Prime Minister started by stressing that the 75 Digital Banking Units (DBU) will further financial inclusion and enhance banking experience for citizens. “DBU is a big step in the direction of Ease of Living for the common citizens”, he said. The Prime Minister informed that in such a banking setup, the government aims to provide maximum services with minimum infrastructure, and all of this will happen digitally without involving any paperwork. It will also simplify the banking procedure while also providing a robust and secure banking system. “People living in small towns and villages will find benefits like transferring money to availing loans. Digital Banking Units are another big step in that direction which is going on in the country to make the life of common man of India easier”, he added.
The Prime Minister said that the aim of the government is to empower the common citizen and make them powerful, and as a result, policies were made keeping in mind the last person and the entire government moving in the direction of their welfare. He pointed out the two areas on which the government worked simultaneously. First, reforming, strengthening, and making the banking system transparent, and secondly financial inclusion.
Recalling the traditional ways of the past where people had to go to the bank, the Prime Minister said that this government transformed the approach by bringing the bank to the people. “We have given top priority to ensure that banking services reach the last mile”, he said. A huge change from the days when it was expected that poor will go to the bank to a scenario when the banks were going on the doorstep of the poor. This involved reduction of distance between the poor and the banks. “We not only removed the physical distance but, most importantly, we removed the psychological distance.” Highest priority was given to cover far flung areas with banking. The Prime Minister informed that today more than 99 percent of villages in India have a bank branch, banking outlet or a ‘banking mitra’ within 5 km radius. “Extensive Post Office network too was harnessed via India Post Banks for providing the banking needs to the common citizens”, he said. “Today the number of branches per one lakh adult citizens in India is more than countries like Germany, China and South Africa”, he added.
Despite initial misgivings in certain sections, the Prime Minister said, “today the entire country is experiencing the power of Jan Dhan Bank accounts.” He informed that these accounts enabled the government to provide insurance to the vulnerable at a very low premium. “This opened the way for loans for the poor without collateral and provided Direct Benefit Transfer to the accounts of the target beneficiaries. These accounts were the key modality for providing homes, toilets, gas subsidy, and benefits of schemes for farmers could be ensured seamlessly”, he said. The Prime Minister acknowledged the global recognition for India’s digital banking infrastructure. “The IMF has praised India's digital banking infrastructure. The credit for this goes to the poor, farmers and labourers of India, who have adopted new technologies, made it a part of their lives”, he emphasised.
“UPI has opened up new possibilities for India,” the Prime Minister continued, “When financial partnerships are combined with digital partnerships, a whole new world of possibilities opens up. A huge example like UPI is before us. India is proud of this as it is the first technology of its kind in the world.” He informed that today 70 crore indigenous Rupay cards are in operation, a vast change from the days of foreign players and the elite nature of such products. “This combination of technology and economy is enhancing the dignity and affordability for the poor and empowering the middle class, while at the same time it is also eliminating the digital divide of the country”, he said. He also praised the role of DBT in eliminating corruption and said that more than 25 lakh crore rupees have been transferred in various schemes via DBT. He informed that he will transfer the next instalment to the farmers tomorrow. “Today the whole world is appreciating this DBT and the digital power of India. Today it is being seen as a global model. The World Bank has even gone so far as to say that India has become a leader in ensuring social security through digitization”, said the Prime Minister.
The Prime Minister informed that fintech is at the heart of India's policies and efforts, and it is playing a key role in shaping the future. Digital banking units will further expand this capability of fintech. “If Jan Dhan accounts had laid the foundation of financial inclusion in the country, then Fintech would form the basis of financial revolution”, he said.
Referring to the government’s announcement of the launch of a digital currency based on blockchain technology, the Prime Minister pointed out that “Be it digital currency in the coming times, or digital transactions in today's time, apart from the economy, many important aspects are associated with them”. He listed the savings, elimination of the hassle of physical currency and environmental benefits as key advantages. The Prime Minister pointed out that paper and ink for currency printing are imported, and by adopting a digital economy we are contributing to a self-reliant India while also benefiting the environment by reducing the consumption of paper.
The Prime Minister pointed out that banking today has gone beyond financial transactions and has also become a medium of ‘Good Governance’ and ‘Better Service Delivery’. Today, this system has given rise to immense possibilities for growth for the private sector and small-scale industries as well. He further added that there is hardly any area in India in which product and service delivery through technology is not creating a new startup ecosystem. “Digital economy today is a great strength of our economy, of our startup world, of Make in India and of self-reliant India”, he said. “Today our small industries, our MSMEs are also participating in government tenders through a system like GEM. They are getting new business opportunities. So far, orders worth Rs 2.5 lakh crore have been placed on GEM. Many more new opportunities will now arise in this direction through digital banking units”, he added.
“The economy of any country is as progressive as its banking system is strong”, the Prime Minister remarked. He informed that the country has shifted from the pre-2014 ‘phone banking’ system to digital banking in the last 8 years, and as a result, India's economy is moving forward with a continuum. Recalling the old ways, the Prime Minister pointed out that before 2014, the banks used to get phone calls to decide their functioning. He further added that phone banking politics had made the banks unsafe and made the country's economy insecure by sowing the seeds of thousands of crores of scams.
Throwing light on how the present government had transformed the system, the Prime Minister informed that transparency has been the main focus. He continued, “After bringing transparency in the identification of NPAs, lakhs of crores of rupees were brought back into the banking system. We recapitalized banks, took action against willful defaulters, and reformed the Prevention of Corruption Act.” He further noted that the resolution of NPA-related issues was expedited with the help of IBC while promoting the use of technology and analytics for loans, for the creation of a transparent and scientific system. “Decisions such as the merger of banks were victims of policy paralysis and the country took them boldly. The results of these decisions are before us today”, he added. He informed that a new self-driven mechanism is now being created for the banking system through new initiatives like digital banking units and innovative use of Fintech. There is as much autonomy for the consumers, there is also the same convenience and transparency for the banks, he said while asking the stakeholders to take the movement further.
In concluding his address, the Prime Minister urged the small business owners from villages to completely move towards digital transactions. He also urged banks to connect 100 merchants with them for going totally digital for the benefit of the country. “I am sure, this initiative will take our banking system and economy to a stage which will be future-ready, and will have the capability to lead the global economy”, Shri Modi concluded.
In her address on the occasion, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that during Amrit Kaal, honourable Prime Minister, honouring your vision for greater use of technology and getting digital banking into India, the Scheduled Commercial Banks are establishing 75 Digital Banking units (DBUs) in 75 districts of our country.
Smt. Sitharaman, while participating in the launch via video conference from Washington DC, said that DBUs will enable people who do not have a personal computer, who do not have a laptop, or do not have even a smartphone, to be able to access banking services. They can do it digitally in a paperless mode. For those who are not even tech savvy, there is a mode where they can be facilitated to avail of these paperless services.
The Finance Minister said that deploying technology to achieve development goals is the hallmark of our Government.
Smt. Sitharaman said, “As Reserve Bank Governor also explained, paperless operations will be available 24x7. Even cash deposit facilities or opening of a deposit of fixed deposit or recurring deposits, one can avail of all these services. Government's credit link schemes through the Jan Samarth portal will also be available for ordinary users, MSME and retail loan users can benefit out of it.”
As was explained, the Union Finance Minister said, financial literacy can be promoted through these DBU units. Financial inclusion and digital banking go another mile in achieving greater digitising and formalising of Indian economy. “I urge all the representatives who are present here today to spend at least some time each day to promote literacy, financial literacy, digital education for the bank customers and for all those business units which are small in your neighbourhood, Smt. Sitharaman said.
The Finance Minister said, “Popularising digital banking is important, so the most important aspect is that it is going to be cost effective for the consumer and it is going to be absolutely safe and secure for them to use it. These thoughts will have to be promoted by the bank agents, meaning banking agents, banking correspondent bank managers and all officials so that greater formalisation of the Indian economy can be achieved.”
Congratulating the RBI and the Indian Bank Association for very speedy documenting this in a very efficient manner, Smt. Sitharaman said that the DBUs will go a long way in giving further and faster digital banking in India and help our economy to move towards a cashless and inclusive economy.
On the ocassion, RBI Governor Shri Shaktikanta Das in his address said that this is indeed a historic occasion when 75 Digital Banking Units (DBUs) are being dedicated to the service of the nation by the Prime Minister at a time when we are celebrating ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. This is a joint initiative of the Government, the RBI, the Indian Banks Association and the participating banks.
In recent years, the RBI Governor said, digital banking has emerged as a preferred channel for delivering banking services in the country. The Reserve Bank has been taking progressive measures to improve availability of digital infrastructure for banking services. Following the announcement made in the Union Budget 2022-23 for setting up of 75 DBUs, the RBI issued the required guidelines after consulting the Indian Banks Association and other experts in the field.
Shri Das noted that the commercial banks – both in the public and private sectors – have responded very positively to this initiative. 75 DBUs have been set up in record six months’ time in 75 districts of the country to commemorate 75 years of our independence.
Shri Das said that DBUs will act as an enabler in the digital ecosystem and will improve customer experience by facilitating seamless banking transactions as also augment our efforts to promote financial inclusion by providing banking services in a paperless, efficient, safe and secure environment.
The RBI Governor further said, the specific financial services to be provided by the DBUs include, among other things, savings, credit, investment and insurance. On the credit delivery front, to start with, the DBUs will provide end-to-end digital processing of small ticket retail and MSME loans, starting from online applications to disbursals.
Shri Das said, "The DBUs will also provide services related to certain identified government sponsored schemes. The products and services in these Units will be provided in two modes, namely, self-service and assisted modes, with self-service mode being available on 24*7*365 basis. The banks are also free to engage the services of digital business facilitators and business correspondents to expand the footprint of the DBUs."
The function was attended by Union Finance Minister; Chief Ministers; Union and State Ministers; Governor, RBI; LGs; MPs and MLAs; Secretaries and other senior officials from Government of India. MD & CEOs, officials of Banks & other public representatives also attended the event from various DBUs across the country. All the officials posted at the 75 DBUs were also connected during the event.
ABOUT DIGITAL BANKING UNITS (DBUs)
The DBUs will enable those who do not have ICT infrastructure to access banking services digitally. They will also assist those who are not tech savvy to adopt digital banking. In DBU, the products and services will be offered to customers in 2 modes:
• Self Service Mode
• Digital Assistance Mode
DBUs will be different from traditional branch in following aspects:
• They will provide banking services including cash deposit & withdrawal 24 x 7.
• Services shall be provided digitally.
• People not having connectivity or computing devices can do banking transactions from DBU in a paperless mode.
• Bank staff will be available to help and guide users for banking transactions in assisted mode
• Will help in providing digital financial literacy and create awareness for adopting digital banking.
Services being offered through DBU include banking facilities like opening of savings account, balance-check, print passbook, transfer of funds, investment in fixed deposits, loan applications, stop-payment instructions for cheques issued, application for credit / debit cards, view statement of account, pay taxes, pay bills, make nominations, etc. The DBUs will also facilitate onboarding to Government credit link schemes through the Jan Samarth portal and end-to-end digital processing of a small ticket MSME/retail loans.
BACKGROUND
In yet another measure to deepen financial inclusion, the Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated 75 Digital Banking Units (DBUs) to the nation via video conferencing.
As part of the Union budget speech for 2022-23, the Finance Minister announced setting up the 75 DBUs in 75 districts to commemorate our country's 75 years of independence. The DBUs are being set up with the objective to ensure the benefits of digital banking reach every nook and corner of the country and will cover all the States and Union territories. 11 Public Sector Banks, 12 Private Sector Banks and one Small Finance Bank are participating in the endeavour.
DBUs will be brick-and-mortar outlets which will provide a variety of digital banking facilities to people such as opening savings accounts, balance-check, print passbooks, transfer of funds, investment in fixed deposits, loan applications, stop-payment instructions for cheques issued, applying for credit/debit cards, view statement of account, pay taxes, pay bills, make nominations, etc.
DBUs will enable customers to have cost-effective, convenient access and enhanced digital experience of banking products and services throughout the year. They will spread Digital Financial Literacy and special emphasis will be given to customer education on cyber security awareness and safeguards. Also, there shall be adequate digital mechanisms to offer real-time assistance and redress customer grievances arising from business and services provided by the DBUs directly or through Business Facilitators/ Correspondents.
CLICK HERE to access the list of Digital Banking Units (DBUs).

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
৭৫ খন জিলাৰ ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
আমি অন্তিম প্ৰান্তত বেংকিং সেৱাক উপলব্ধকৰণত সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছো”
“ডিজিটেল অংশীদাৰিত্বৰে বিত্তীয় অংশীদাৰিত্ব সংযুক্ত হোৱা মাত্ৰেকে সম্ভাৱনাৰ সম্পূৰ্ণ নতুন বাট মুকলি হ’ব”
“আজি ভাৰতৰ প্ৰতি এক লাখ প্ৰাপ্তবয়স্ক নাগৰিকৰ বাবে শাখাৰ সংখ্যা জাৰ্মানী, চীন আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ দৰে দেশতকৈ অধিক”
“আইএমএফে ভাৰতৰ ডিজিটেল বেংকিঙৰ আন্তঃগাঁথনিক প্ৰশংসা কৰিছে”
“বিশ্ব বেংকে ডিজিটেলাইজেশ্যনৰ জৰিয়তে সামাজিক সুৰক্ষা নিশ্চিতকৰণত ভাৰত আগশাৰীৰ দেশ হৈ পৰিছে বুলি কৈছে”
“বেংকিং আজি বিত্তীয় লেনদেনৰ ওপৰিও ‘সুশাসন’ আৰু ‘উন্নত সেৱা প্ৰদান’ ৰো মাধ্যম হৈ পৰিছে”
“জন ধন একাউন্টে দেশখনত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ ভেটি স্থাপন কৰাৰ সমান্তৰালকৈ ফিনটেকে বিত্তীয় বিপ্লৱৰ আধাৰ গঠন কৰিছে”
“আজি সমগ্ৰ দেশে জন ধন বেংক একাউন্টৰ শক্তি অনুভৱ কৰিছে”
“এখন দেশৰ অৰ্থনীতি যিমানেই প্ৰগতিশীল হ’ব, সিমানেই ইয়াৰ বেংকিং ব্যৱস্থা সুদৃঢ় হৈ উঠিব”
উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰাটো আমাৰ চৰকাৰৰ এক বৈশিষ্ট্য বুলি কয় শ্ৰীমতী সীতাৰমনে
ডিজিটেল বাতাবৰণত ডিবিইউ এক অনুঘটক, এইসমূহে নিৰৱচ্ছিন্ন
16 OCT 2022 2:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ৭৫ খন জিলাৰ ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট (DBU) ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে।
উক্ত কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিটে (DBU) অধিক বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি প্ৰশস্ত আৰু নাগৰিকসকলৰ বেংকিঙৰ অভিজ্ঞতা বৃদ্ধি কৰিব বুলি কয়। “সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে ইজ অৱ লিভিঙৰ দিশত ডিবিইউ এক বৃহৎ পদক্ষেপ”, তেখেতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে এনে বেংকিং ছেটআপৰে চৰকাৰখনে ন্যূনতম আন্তঃগাঁথনিৰে সৰ্বাধিক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু এই সকলোবোৰ কাগজ-পত্ৰবিহীনভাৱে ডিজিটেল মাধ্যমেৰে সম্পন্ন হ’ব। ইয়াৰোপৰি ই বেংকিং পদ্ধতিক সৰলীকৰণৰ লগতে এক শক্তিশালী আৰু সুৰক্ষিত বেংকিং ব্যৱস্থাও প্ৰদান কৰিব। “সৰু চহৰ আৰু গাঁৱত বসবাস কৰা লোকসকলে ধন হস্তান্তৰ কৰি ঋণ লাভৰ দৰে সুবিধা লাভ কৰিব। এই ডিজিটেল বেংকিং ইউনিটসমূহ সেয়ে আন এক বৃহৎ পদক্ষেপ যিয়ে ভাৰতৰ সাধাৰণ লোকৰ জীৱন-যাত্ৰাক সহজ কৰি তুলিব”, তেখেতে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰখনৰ লক্ষ্য হৈছে সাধাৰণ নাগৰিকক সবল আৰু শক্তিশালী কৰি তোলা আৰু সেয়ে অন্তিমজন ব্যক্তিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নীতিৰাজি গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু সমগ্ৰ চৰকাৰখন তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ অৰ্থে অগ্ৰসৰ হৈছে। তেখেতে চৰকাৰখনে একে সময়তে কাম কৰি থকা দুটা ক্ষেত্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰথমতে, বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ সাধন, সুদৃঢ়কৰণ আৰু স্বচ্ছ কৰি তোলা আৰু দ্বিতীয়তে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি।
পূৰ্বৰ পৰম্পৰাগত পদ্ধতিৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই চৰকাৰখনে বেংকিং ব্যৱস্থাক ৰাইজৰ মাজলৈ নি পন্থাটোৰ ৰূপান্তৰ সাধন কৰিছে। “বেংকিং সেৱাক অন্তিম প্ৰান্তত উপলব্ধকৰণত আমি সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছো”, তেখেতে কয়। দৰিদ্ৰ লোকসকল বেংকলৈ যাব বুলি আশা কৰা দিনৰপৰা বেংক কৰ্তৃপক্ষ তেওঁলোকৰ দুৱাৰদলিত উপস্থিত হোৱালৈকে এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন সাধন হৈছে। ইয়াৰ লক্ষ্য আছিল দৰিদ্ৰ লোক আৰু বেংকৰ মাজৰ ব্যৱধান হ্ৰাস কৰা। “আমি কেৱল শাৰীৰিক দূৰত্ব হ্ৰাসেই নহয়, বৰঞ্চ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে আমি মানসিক ব্যৱধান আঁতৰাই পেলালো।” বেংকিঙে অত্যন্ত প্ৰত্যন্ত অঞ্চলসমূহক সামৰি লোৱাত সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনোৱা মতে, আজি ভাৰতৰ ৯৯ শতাংশৰো অধিক গাঁৱত ৫ কিলোমিটাৰ ব্যাসাৰ্ধৰ ভিতৰত বেংক শাখা, বেংকিং আউটলেট বা ‘বেংকিং মিত্ৰ’ উপলব্ধ। “সাধাৰণ নাগৰিকসকলৰ বেংকিং প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পৰিপূৰণৰ বাবে ইণ্ডিয়া প’ষ্ট বেংকৰ জৰিয়তেও বিস্তৃত ডাকঘৰৰ নেটৱৰ্কক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল”, তেখেতে কয়। “আজি ভাৰতৰ প্ৰতি এক লাখ প্ৰাপ্তবয়স্ক নাগৰিকৰ বাবে শাখাৰ সংখ্যা জাৰ্মানী, চীন আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ দৰে দেশতকৈ অধিক”, তেখেতে লগতে কয়।
প্ৰথম অৱস্থাত একাংশ শ্ৰেণীৰ মাজত সন্দেহৰ ভাৱ সৃষ্টি হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “আজি সমগ্ৰ দেশে জন ধন বেংক একাউন্টৰ শক্তি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে।” তেখেতে অৱগত কৰে যে এই একাউন্টসমূহৰ জৰিয়তে চৰকাৰখনে অতি কম প্ৰিমিয়ামত দুৰ্বল লোকসকলক বীমাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। “ইয়াৰ ফলত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে আমানত অবিহনে ঋণৰ পথ মুকলি হৈছে আৰু নিৰ্ধাৰিত হিতাধিকাৰীসকলৰ একাউন্টলৈ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই একাউন্টসমূহৰ জৰিয়তেই গৃহ, টয়লেট, ৰন্ধন গেছৰ ৰাজসাহায্য আগবঢ়োৱা হৈছে আৰু কৃষকসকলৰ বাবে আঁচনিৰ সুবিধাসমূহ নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে নিশ্চিত কৰিব পৰা গৈছে”, তেখেতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ ডিজিটেল বেংকিঙৰ আন্তঃগাঁথনিক সমগ্ৰ বিশ্বই স্বীকৃতি জনোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। “আইএমএফে ভাৰতৰ ডিজিটেল বেংকিঙৰ আন্তঃগাঁথনিক প্ৰশংসা কৰিছে। ইয়াৰ কৃতিত্ব ভাৰতৰ দৰিদ্ৰ লোক, কৃষক আৰু শ্ৰমিকসকল। তেওঁলোকে নতুন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিছে, ইয়াক নিজৰ জীৱনৰ অংশ কৰি তুলিছে”, তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয়, “ইউপিআইয়ে ভাৰতৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা মুকলি কৰিছে। ডিজিটেল অংশীদাৰিত্বৰে বিত্তীয় অংশীদাৰিত্বক সংযুক্ত কৰা মাত্ৰেকে সম্ভাৱনাৰ সম্পূৰ্ণ নতুন বাট মুকলি হ’ব। ইউপিআইৰ দৰে এটা ভাল উদাহৰণ আমাৰ আছে। ভাৰতে ইয়াকে লৈ গৌৰৱান্বিত। কিয়নো ই বিশ্বৰ ভিতৰতে এনে ধৰণৰ প্ৰথম প্ৰযুক্তি।” তেখেতে জনাই যে আজি ৭০ কোটি থলুৱা ৰূপে কাৰ্ড কাৰ্য্যক্ষম হৈ আছে। যিয়ে ফৰেইন প্লেয়াৰৰ দিনৰ সলনি এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনক সূচিত কৰিছে। “প্ৰযুক্তি আৰু অৰ্থনীতিৰ এই সংমিশ্ৰণে দৰিদ্ৰসকলৰ মৰ্য্যাদা আৰু ব্যয়সাধ্যতাৰ বৰ্ধনেৰে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীটোক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে, একে সময়তে ই দেশৰ ডিজিটেল বিভাজনো নিৰ্মূল কৰিছে”, তেখেতে কয়। লগতে দুৰ্নীতি নিৰ্মূলৰ ক্ষেত্ৰত ডিবিটিৰ ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰি তেখেতে কয় যে ডিবিটিৰ জৰিয়তে বিভিন্ন আঁচনিৰ ২৫ লাখ কোটিৰো অধিক টকা হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। তেখেতে কাইলৈ ​​পৰৱৰ্তী কিস্তি কৃষকসকললৈ হস্তান্তৰ কৰিব বুলি জনায়। “আজি সমগ্ৰ বিশ্বই এই ডিবিটি আৰু ভাৰতৰ ডিজিটেল শক্তিৰ শলাগ লৈছে। আজি ইয়াক এক বৈশ্বিক আৰ্হি হিচাপে দেখা গৈছে। আনকি বিশ্ব বেংকে ডিজিটেলাইজেশ্যনৰ জৰিয়তে সামাজিক সুৰক্ষা নিশ্চিতকৰণত ভাৰত আগশাৰীৰ দেশ হৈ পৰিছে বুলিও কৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ফিনটেকে ভাৰতৰ নীতি আৰু প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ মূলতে অৱস্থান গ্ৰহণ কৰিছে আৰু ই ভৱিষ্যৎ গঢ় দিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে বুলি কয়। ডিজিটেল বেংকিং ইউনিটসমূহে ফিনটেকৰ এই ক্ষমতা অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। “জন ধন একাউন্টে দেশখনত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ ভেটি স্থাপনৰ সমান্তৰালকৈ ফিনটেকে বিত্তীয় বিপ্লৱৰ ভিত্তি গঠন কৰিছে”, তেখেতে কয়।
ব্লকচেইন প্ৰযুক্তিৰ আধাৰত ডিজিটেল মুদ্ৰা মুকলি সম্পৰ্কে চৰকাৰখনৰ ঘোষণাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “আগন্তুক সময়ত ডিজিটেল মুদ্ৰাই হওঁক বা আজিৰ সময়ত ডিজিটেল লেনদেনেই হওঁক, এইসমূহৰে অৰ্থনীতিৰ বাহিৰেও বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ জড়িত হৈ আছে।” তেখেতে সঞ্চয়, ভৌতিক মুদ্ৰাৰ সমস্যা নিৰ্মূল কৰা আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক লাভৰ মূল সুবিধা হিচাপে এইসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে মুদ্ৰা ছপাৰ বাবে কাগজ আৰু চিয়াঁহী আমদানি কৰা হয় আৰু ডিজিটেল অৰ্থনীতি গ্ৰহণেৰে আমি এখনি আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতলৈ বৰঙণি যোগাইছো আৰু লগতে কাগজৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাসেৰে পৰিবেশকো উপকৃত কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বেংকিং ব্যৱস্থাটো আজি বিত্তীয় লেনদেনৰ বাহিৰেও ‘সুশাসন’ আৰু ‘উন্নত সেৱা প্ৰদান’ ৰো মাধ্যম হৈ পৰিছে। আজি এই ব্যৱস্থাই ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবেও বিকাশৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। তেখেতে আৰু কয় যে ভাৰতত প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সামগ্ৰী আৰু সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ফলত নতুন ষ্টাৰ্টআপ বাতাবৰণৰ সৃষ্টি হৈছে। “ডিজিটেল অৰ্থনীতি আজি আমাৰ অৰ্থনীতি, আমাৰ ষ্টাৰ্টআপ বাতাবৰণ, মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এক বৃহৎ শক্তি হৈ উঠিছে”, তেখেতে কয়। “আজি আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, আমাৰ এমএছএমই সমূহেও জিইএম ৰ দৰে ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে চৰকাৰী নিবিদাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এইসমূহে নতুন-নতুন ব্যৱসায়ৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। এতিয়ালৈকে জিইএম ত ২.৫ লাখ কোটি টকাৰ অৰ্ডাৰ দিয়া হৈছে। ডিজিটেল বেংকিং ইউনিটসমূহৰ জৰিয়তে এতিয়া এই দিশত একাধিক নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব”, তেখেতে লগতে কয়।
“এখন দেশৰ অৰ্থনীতি যিমানেই প্ৰগতিশীল হ’ব, সিমানেই ইয়াৰ বেংকিং ব্যৱস্থাটো শক্তিশালী হ’ব”, বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেওঁ জনায় যে যোৱা ৮ টা বছৰত দেশখন ২০১৪ ৰ পূৰ্বৰ ‘ফোন বেংকিং’ ব্যৱস্থাৰপৰা ডিজিটেল বেংকিঙলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে আৰু ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰতৰ অৰ্থনীতিয়ে ধাৰাবাহিকতা অক্ষুণ্ণ ৰাখি অগ্ৰসৰ হৈছে। পুৰণি পদ্ধতিৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০১৪ ৰ পূৰ্বে বেংকসমূহে ফোনৰ মাধ্যমেৰে নিজৰ কাম-কাজ সমাপন কৰিছিল। তেখেতে আৰু কয় যে ফোন বেংকিঙে হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকীয়া কেলেংকাৰিৰ বীজ সিঁচি বেংকসমূহক আৰু দেশৰ অৰ্থনীতিকো অসুৰক্ষিত কৰি তুলিছিল।
বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনৰ এই ব্যৱস্থাটোক ৰূপান্তৰিতকৰণৰ পন্থা সম্পৰ্কে আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে ইয়াত স্বচ্ছতাক মূল কথা হিচাপে গণ্য কৰি অহা হৈছে। তেখেতে আৰু কয়, “এনপিএ চিনাক্তকৰণৰ ক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা আৰোপৰ পিছতে লাখ-লাখ কোটি টকা বেংকিং ব্যৱস্থালৈ ঘূৰাই অনা হৈছে। আমি বেংকসমূহক পুনৰ মূলধনীকৰণ (recapitalized) কৰিলো, গুৰুত্ব সহকাৰে ডিফল্টৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিলো আৰু দুৰ্নীতি প্ৰতিৰোধ আইনৰ সংস্কাৰ সাধন কৰিলো।” তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে ঋণৰ বাবে প্ৰযুক্তি আৰু ‘এনালাইটিক্স’ ৰ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিতকৰণৰ লগতে আইবিচিৰ সহায়ত এনপিএ সম্পৰ্কীয় সমস্যাসমূহৰ সমাধান ক্ষীপ্ৰতাৰে কৰা হৈছিল, স্বচ্ছ আৰু বৈজ্ঞানিক ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টিৰ বাবেই এনে কৰা হয়। তেখেতে জনাই যে ডিজিটেল বেংকিং ইউনিটৰ দৰে নতুন পদক্ষেপ আৰু ফিনটেকৰ অভিনৱ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে এতিয়া বেংকিং ব্যৱস্থাৰ বাবে এক নতুন স্ব-চালিত ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। উপভোক্তাসকলৰ বাবে যিমানেই স্বাধীনতা আছে, বেংকসমূহৰ বাবেও একে সুবিধা আৰু স্বচ্ছতা আছে বুলি অংশীদাৰসকলক এই আন্দোলনক অধিক আগুৱাই নিবলৈ তেখেতে আহ্বান জনায়।
ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গাঁৱে-ভূঞে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলক সম্পূৰ্ণভাৱে ডিজিটেল লেনদেনৰ দিশত আগবাঢ়ি যাবলৈ আহ্বান জনায়। দেশখনৰ স্বাৰ্থত সম্পূৰ্ণ ডিজিটেল আৰোপৰ বাবে তেওঁ বেংকসমূহক ১০০ জন ব্যৱসায়ীক তেওঁলোকৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। “এই পদক্ষেপে আমাৰ বেংকিং ব্যৱস্থা আৰু অৰ্থনীতিক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰি তুলিব আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে বিশ্ব অৰ্থনীতিক নেতৃত্ব দিয়াৰ ক্ষমতা আহৰণ কৰিব বুলি মই নিশ্চিত”, বুলি কৈ শ্ৰী মোদীয়ে সামৰণি মাৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে কয় যে অমৃত কালৰ শুভ লগনত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াৰ ভাৰতত প্ৰযুক্তিৰ অধিক ব্যৱহাৰ আৰু ডিজিটেল বেংকিঙৰ সঞ্চাৰ কৰিবলৈ দৃষ্টিৰ প্ৰতি সন্মান জনাই, অনুসূচিত বাণিজ্যিক বেংকসমূহে আমাৰ দেশৰ ৭৫ খন জিলাত ৭৫টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট (DBU) স্থাপন কৰিছে।
ৱাশ্বিংটন ডিচিৰপৰা ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে এই কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰি সীতাৰমনে কয় যে ডিবিইউ সমূহৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত কম্পিউটাৰ, লেপটপ বা আনকি স্মাৰ্টফোনো নথকা লোকসকলেও বেংকিং সেৱা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। তেওঁলোকে পেপাৰলেছ ম’ডত ডিজিটেল মাধ্যমেৰে এই সেৱা লাভ কৰিব পাৰিব। আনকি প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কে অজ্ঞাত লোকসকলেও এই কাগজবিহীন সেৱাসমূহৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ আমাৰ চৰকাৰৰ এক বৈশিষ্ট্য বুলি বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
শ্ৰীমতী সীতাৰমনে কয়, “ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ গৱৰ্নৰেও সদৰী কৰা অনুসৰি, এই কাগজবিহীন কাৰ্য্যকলাপ ২৪x৭ জুৰি উপলব্ধ হ’ব। আনকি নগদ ধন জমা দিয়াৰ সুবিধা বা ফিক্সড ডিপজিট বা ৰেকাৰিং ডিপ’জিট খোলা আদি সকলোবোৰ সেৱাৰ সুবিধা উপলব্ধ হ’ব। জন সমৰ্থ (Jan Samarth) পৰ্টেলটোৰ জৰিয়তে চৰকাৰখনৰ ক্ৰেডিট লিংক আঁচনিসমূহো সাধাৰণ ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ বাবে উপলব্ধ হ’ব, এমএছএমই আৰু খুচুৰা ঋণ ব্যৱহাৰকাৰীসকল ইয়াৰ পৰা লাভৱান হ’ব পাৰিব।”
ব্যাখ্যা কৰা অনুসৰি, কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই ডিবিইউ ইউনিটসমূহৰ জৰিয়তে বিত্তীয় সাক্ষৰতাক প্ৰসাৰিত কৰিব পৰা যাব। বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু ডিজিটেল বেংকিঙে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক অধিক ডিজিটেলাইজেশ্যন আৰু আনুষ্ঠানিককৰণ সাধনত অধিক আগুৱাই নিছে। “মই আজি ইয়াত উপস্থিত থকা সকলো প্ৰতিনিধিকে বেংকৰ গ্ৰাহকসকলৰ বাবে আৰু আপোনালোকৰ ওচৰ-চুবুৰীয়া সৰু-সৰু সকলোবোৰ ব্যৱসায়িক ইউনিটৰ বাবে সাক্ষৰতা, বিত্তীয় সাক্ষৰতা, ডিজিটেল শিক্ষাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে প্ৰতিদিনে অন্ততঃ কিছু সময় দিবলৈ আহ্বান জনাইছো”, বুলি শ্ৰীমতী সীতাৰমনে কয়।
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “ডিজিটেল বেংকিংক জনপ্ৰিয় কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। এনে কৰাৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশটো হ’ল ই গ্ৰাহকৰ বাবে ব্যয় সাশ্ৰয়ী হ’ব আৰু তেওঁলোকৰ বাবে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ একেবাৰে নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত হ’ব। এই কথাবোৰ বেংক এজেন্ট অৰ্থাৎ বেংকিং এজেন্ট, বেংকিং কৰেছপণ্ডেন্ট, বেংক মেনেজাৰ আৰু সকলো বিষয়াই প্ৰচাৰ কৰিব লাগিব। ইয়াৰ জৰিয়তেহে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ অধিক আনুষ্ঠানিকতা লাভ সম্ভৱ হ’ব।”
এই বিষয়টো অতিশয় ক্ষীপ্ৰতাৰে অতি কাৰ্যক্ষমভাৱে কাৰ্য্যকৰী কৰাৰ বাবে আৰবিআই আৰু ইণ্ডিয়ান বেংক এছ’চিয়েশ্যনক অভিনন্দন জনাই শ্ৰীমতী সীতাৰমনে কয় যে ডিবিইউ সমূহে ভাৰতত অধিক আৰু দ্ৰুত ডিজিটেল বেংকিং সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত বহুদূৰ আগুৱাই যাব আৰু আমাৰ অৰ্থনীতিক নগদবিহীন আৰু অন্তৰ্ভুক্ত অৰ্থনীতিৰ অভিমুখে আগুৱাই যোৱাত সহায় কৰিব।
উক্ত কাৰ্য্যসূচীত আৰবিআই ৰ গৱৰ্নৰ শ্ৰী শক্তিকান্ত দাসে কয় যে ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ ৰ শুভ লগনত এয়া দৰাচলতে এক ঐতিহাসিক অনুষ্ঠান। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট (DBU) ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱাত উৎসৰ্গা কৰিছে। এয়া চৰকাৰ, আৰবিআই, ইণ্ডিয়ান বেংক এছ’চিয়েশ্যন আৰু অংশগ্ৰহণকাৰী বেংকসমূহৰ এক যৌথ পদক্ষেপ।
আৰবিআইৰ গৱৰ্নৰজনে কয় যে বিগত বৰ্ষসমূহত দেশখনত বেংকিং সেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল বেংকিঙে এক পছন্দৰ মাধ্যম হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। বেংকিং সেৱাৰ অৰ্থে ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ ৰিজাৰ্ভ বেংকে প্ৰগতিশীল ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আহিছে। ৭৫ টা ডিবিইউ স্থাপন সম্পৰ্কে ২০২২-২৩ ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ঘোষণাৰ পিছতে আৰবিআইয়ে ভাৰতীয় বেংক এছ’চিয়েশ্যনৰ লগতে এই ক্ষেত্ৰৰ অন্যান্য বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে পৰামৰ্শ গ্ৰহণেৰে প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছিল।
শ্ৰী দাসে উল্লেখ কৰে যে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড উভয়ৰে বাণিজ্যিক বেংকসমূহে এই পদক্ষেপৰ প্ৰতি অতিশয় ইতিবাচক সঁহাৰি জনাইছে। আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পালনৰ উদ্দীপনাৰে দেশখনৰ ৭৫ খন জিলাত মাত্ৰ ছমাহতে এই ৭৫ টা ডিবিইউ স্থাপন কৰা হৈছে।
শ্ৰী দাসে কয় যে এই ডিবিইউ সমূহে ডিজিটেল বাতাবৰণত এক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন বেংকিং লেনদেনৰ সুবিধা প্ৰদানেৰে গ্ৰাহকৰ অভিজ্ঞতা মধুৰ কৰাৰ লগতে কাগজবিহীন, কাৰ্য্যক্ষম, নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত ব্যৱস্থাত বেংকিং সেৱা প্ৰদানেৰে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টাক বাস্তৱায়িত কৰিব।
আৰবিআইৰ গৱৰ্নৰজনে আৰু কয় যে এই ডিবিইউ সমূহে আগবঢ়াবলগীয়া নিৰ্দিষ্ট বিত্তীয় সেৱাসমূহৰ ভিতৰত অন্যান্য বিষয়সমূহৰ লগতে সঞ্চয়, ঋণ, বিনিয়োগ আৰু বীমা আদিও অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। ক্ৰেডিট ডেলিভাৰীৰ ক্ষেত্ৰ, আৰম্ভণিতে, ডিবিইউ সমূহে অনলাইন আবেদনৰপৰা আৰম্ভ কৰি বিতৰণলৈকে ‘স্মল টিকট ৰিটেইল’ আৰু এমএছএমই ঋণৰ আদিৰপৰা অন্তলৈকে ডিজিটেল প্ৰচেছিং সম্পন্ন কৰিব।
শ্ৰী দাসে কয়, "এই ডিবিইউ সমূহে কেতবোৰ চিনাক্তকৃত চৰকাৰীভাৱে পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনিৰ সৈতে জড়িত সেৱাও প্ৰশস্ত কৰিব। এই ইউনিটসমূহত থকা প্ৰডাক্ট আৰু সেৱাসমূহ দুটা ধৰণেৰে আগবঢ়োৱা হ'ব, যথাঃ স্ব-সেৱা (self-service) আৰু সহায়ক ধৰণ (assisted modes) ৰ। ইয়াৰে স্ব-সেৱা ম’ড ২৪*৭*৩৬৫ জুৰি উপলব্ধ হ'ব।" ডিবিইউ সমূহৰ ফুটপ্ৰিণ্ট সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ ডিজিটেল ব্যৱসায়িক ফেচিলিটেটৰ আৰু ব্যৱসায়িক কৰেছপণ্ডেন্টসকলৰ সেৱাকো জড়িত কৰিবলৈ বেংকসমূহ সাজু।"
ইয়াত কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী; মুখ্যমন্ত্ৰীসকল; কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীসকল; আৰবিআই ৰ গৱৰ্নৰ; এলজিসকল; সাংসদ আৰু বিধায়কসকল; ভাৰত চৰকাৰৰ সচিব আৰু আন-আন উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। দেশখনৰ ভিন্ন ডিবিইউ সমূহৰপৰা এমডি আৰু চিইঅ’, বেংকৰ বিষয়া আৰু আন-আন জনপ্ৰতিনিধিসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত উক্ত ৭৫ টা ডিবিইউত নিযুক্ত সকলো বিষয়াও সংযুক্ত হয়।
ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট (DBU) সমূহৰ সম্পৰ্কে
ডিবিইউসমূহৰ জৰিয়তে আইচিটি আন্তঃগাঁথনি নথকা লোকসকলক বেংকিং সেৱাসমূহ ডিজিটেলভাৱে লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তোলা হ’ব। লগতে এইসমূহে প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কে অজ্ঞাত লোকসকলক ডিজিটেল বেংকিং গ্ৰহণ কৰাত সহায় কৰিব। ডিবিইউ সমূহত, প্ৰডাক্ট আৰু সেৱাসমূহ গ্ৰাহকক ২ টা ধৰণেৰে প্ৰদান কৰা হ'বঃ
• স্ব-সেৱা (self-service) ম’ড
• ডিজিটেল সহায়ক (Digital Assistance) ম’ড
ডিবিইউসমূহ তলত উল্লেখ কৰা দিশসমূহত পৰম্পৰাগত শাখাতকৈ পৃথক হ’বঃ
• ২৪ x ৭ জুৰি নগদ ধন জমা আৰু উলিওৱাকে ধৰি বেংকিং সেৱা আগবঢ়াব।
• সেৱাসমূহ ডিজিটেলভাৱে আগবঢ়োৱা হ’ব।
• সংযোগ বা কম্পিউটিং ডিভাইচ নথকা লোকসকলে ডিবিইউ জৰিয়তে পেপাৰলেছ ম’ডত বেংকিং লেনদেন কৰিব পাৰিব।
• সহায়ক পদ্ধতিত বেংকিং লেনদেনৰ বাবে ব্যৱহাৰকাৰীসকলক সহায় আৰু তত্বাৱধান কৰিবলৈ বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকল সাজু থাকিব।
• ডিজিটেল বিত্তীয় সাক্ষৰতা আগবঢ়োৱাত সহায় কৰিব আৰু ডিজিটেল বেংকিঙৰ অভিযোজনাৰ বাবে সজাগতা সৃষ্টি কৰিব।
ডিবিইউ ৰ জৰিয়তে আগবঢ়োৱা সেৱাসমূহৰ ভিতৰত আছে ভিন্ন বেংকিং সুবিধা যেনেঃ চেভিংছ একাউন্ট খোলা, বেলেন্স-চেক, প্ৰিন্ট পাছবুক, ধন হস্তান্তৰ, ফিক্সড ডিপ’জিটত বিনিয়োগ, ঋণৰ আবেদন, জাৰি কৰা চেকৰ বাবে ষ্টপ-পেমেন্ট- নিৰ্দেশনা, ক্ৰেডিট / ডেবিট কাৰ্ডৰ বাবে আবেদন, একাউন্টৰ ষ্টেটমেন্ট চোৱা, কৰ প্ৰদান, বিল প্ৰদান, মনোনীত কৰা ইত্যাদি। এই ডিবিইউ সমূহে জন সমৰ্থ পৰ্টেলটোৰ জৰিয়তে চৰকাৰী ক্ৰেডিট লিংক আঁচনিসমূহলৈ অনবৰ্ডিং আৰু এটা সৰু টিকট এমএছএমই/খুচৰা ঋণৰ আদিৰপৰা অন্তলৈকে ডিজিটেল প্ৰচেছিঙৰ সুবিধাও প্ৰশস্ত কৰিব।
পটভূমি
বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ অৰ্থে আন এটি পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ৭৫টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট (DBU) ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে।
২০২২-২৩ ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট ভাষণ প্ৰদান কৰি বিত্তমন্ত্ৰীয়ে আমাৰ দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পূৰ্তিৰ শুভলগনত দেশখনৰ ৭৫ খন জিলাত ৭৫ টা ডিবিইউ স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। ডিজিটেল বেংকিঙৰ সুবিধাসমূহ দেশখনৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিতকৰণৰ উদ্দেশ্যেৰে এই ডিবিইউসমূহ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু এইসমূহে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক সামৰি ল’ব। ১১ টা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংক, ১২ টা ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বেংক আৰু এটা ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় বেংকে এই প্ৰচেষ্টাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
এই ডিবিইউ আউটলেটসমূহে জনসাধাৰণক বিভিন্ন ধৰণৰ ডিজিটেল বেংকিং সুবিধা যেনেঃ চেভিংছ একাউন্ট খোলা, বেলেন্স-চেক, প্ৰিন্ট পাছবুক, ধন হস্তান্তৰ, ফিক্সড ডিপ’জিটত বিনিয়োগ, ঋণৰ আবেদন, চেকৰ বাবে ষ্টপ-পেমেন্ট নিৰ্দেশনা, ক্ৰেডিট / ডেবিট কাৰ্ডৰ বাবে আবেদন কৰা, একাউন্টৰ ষ্টেটমেন্ট চোৱা, কৰ পৰিশোধ কৰা, বিল পৰিশোধ কৰা, মনোনয়ন কৰা আদিক প্ৰশস্ত কৰিব।
ডিবিইউসমূহে গ্ৰাহকসকলক বছৰজুৰি বেংকিং প্ৰডাক্ট আৰু সেৱাসমূহৰ ব্যয় সাশ্ৰয়ী, সুবিধাজনক প্ৰৱেশ আৰু বৰ্ধিত ডিজিটেল অভিজ্ঞতা লাভৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। এইসমূহে ডিজিটেল বিত্তীয় সাক্ষৰতাক প্ৰোৎসাহিত কৰিব আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষা সজাগতা আৰু ৰক্ষাকৱচ সন্দৰ্ভত গ্ৰাহক শিক্ষাত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব। লগতে, প্ৰয়োজনীয় সময়ত সহায় আগবঢ়াবলৈ আৰু ডিবিইউসমূহে প্ৰত্যক্ষভাৱে বা ব্যৱসায়িক ফেচিলিটেটৰ/কৰেছপণ্ডেন্টৰ জৰিয়তে আগবঢ়োৱা ব্যৱসায় আৰু সেৱাসমূহৰপৰা উদ্ভৱ হোৱা গ্ৰাহকৰ অভিযোগসমূহ সমাধান কৰিবলৈ পৰ্য্যাপ্ত ডিজিটেল ব্যৱস্থাও ইয়াত থাকিব।
ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট (DBU) সমূহৰ তালিকাৰ বাবে ইয়াত ক্লিক কৰক