NITI Aayog
PM & UNSG Launch Mission LiFE at Statue of Unity, Gujarat
Mission LiFE unites the people of the earth as Pro Planet People: PM
NITI Aayog, MoEFCC, Government of Gujarat Organized the Launch of Mission LiFE
20 OCT 2022 3:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi today launched Mission LiFE (Lifestyle for Environment), in the presence of the UN Secretary General António Guterres, at the Statue of Unity, Ekta Nagar, Gujarat. First proposed by the Prime Minister at COP 26, Mission LiFE is envisioned as an India-led global mass movement that will nudge individual and collective action to protect and preserve the environment.
The Prime Minister and UNSG unveiled the LiFE logo and tagline, and released the Mission Document at the event. Union Minister of External Affair Dr S. Jaishankar and Chief Minister of Gujarat Bhupendra Patel were also present at the event.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the importance of unity in the fight against climate change. He pointed towards the prevailing notion that climate change is an issue related only to policy and highlighted that climate change goes beyond only government responsibility and needs contributions from individual, families and communities.
The Prime Minister underlined that Mission LiFE makes the fight against climate change democratic, in which everyone can contribute with their respective capacities.
The Prime Minister elaborated that Mission LiFE emboldens the spirit of the P3 model, i.e. Pro Planet People. It functions on the basic principles of ‘Lifestyle of the planet, for the planet and by the planet’.
He also threw light on the concept of ‘Reduce, Reuse and Recycle’ and circular economy and mentioned that it has been a part of the Indian lifestyle for thousands of years.
The Prime Minister noted that whenever India and the United Nations have worked together, new ways of making the world a better place have been found. He said, “India had proposed the International Day of Yoga, which was supported by the UN. Today it is inspiring millions of people around the world to lead a healthy life.” Giving the example of the International Year of Millets, the Prime Minister said that the International Year of Millets will be observed in 2023 and will become a global conversation. He added, “Mission LiFE can be successful only when it reaches every corner of the world. We have to remember this mantra—Prakriti Rakshati Rakshita—that is, those who protect nature, nature protects them. I believe we will build a better world by following Mission LiFE,” the PM concluded.
UN Secretary-General Antonio Guterres said that in these perilous times for our planet, we need everyone’s support. “The LiFE initiative is designed to highlight essential and hopeful truths. All of us, individuals and communities, can and must be part of the solution of protecting our planet and our collective futures. After all, over-consumption is at the root of the triple planet emergency of climate, change, biodiversity loss and pollution,” he said. “I am immensely encouraged by the commitment that India has made to pursue environmentally sound policies and I look forward to working with India in driving this agenda forward,” he added.
France President Emmanuel Macron, UK Prime Minister Mary Truss, Guyana President Irfan Ali, Argentina President Alberto Fernandez, Mauritius Prime Minister Pravind Jugnauth, Madagascar President Andry Rajoelina, Nepal Prime Minister Sher Bahadure Deuba, Maldives President Ibrahim Mohamed Solih, Georgia Prime Minister Irakli Garibashvili and Estonia Prime Minister Kaja Kallas and others have extended support to the movement.
As many as 500 people participated in the event, including 116 Indian Heads of Missions abroad, UN Heads of Agencies in India, Union Minister of External Affairs, the Chief Minister of Gujarat, senior government officials, development partners, and others.
NITI Aayog and MoEFCC, in collaboration with Government of Gujarat, organized the global launch of Mission LiFE.
NITI Aayog will curate and incubate Mission LiFE in the first year, and it will subsequently be implemented by MoEFCC. The mission is a 5-year programme.
About LiFE
The concept of LiFE was introduced by the Prime Minister at COP26 at Glasgow on 1 November 2021. On 5 June 2022, on World Environment Day, India furthered the vision of LiFE by launching the LiFE Global Movement, inviting academicians, researchers and start-ups across the world to think about specific and scientific ways in which the full potential of collective action can be harnessed to address the environment crisis. The movement received record support from global leaders.
Mission LiFE will action the ideas and ideals of LiFE through a mission-mode, scientific and measurable programme and demonstrate India’s commitment to walk the talk on climate change.
Mission LiFE is designed with the objective to mobilise at least one billion Indians and other global citizens to take individual and collective action for protecting and preserving the environment in the period 2022 to 2027. Within India, at least 80% of all villages and urban local bodies are aimed to become environment-friendly by 2028.
Watch the full event here: https://pmindiawebcast.nic.in
Read the full speech of the PM here: https://pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1869466
Read the Mission document here: https://www.niti.gov.in/sites/default/files/2022-10/Brochure-10-pages-op-2-print-file-20102022.pdf

নীতি আয়োগ
প্রধান মন্ত্রী অমসুং য়ু.এন.এস.জিনা গুজরাতকী স্তেচু ওফ য়ুনিতিদা মিসন লাইফ হৌদোকখ্রে
গ্রহ অসিগী য়াইফনবা খনবা মীয়াম ওইনা মিসন লাইফনা গ্রহ অসিগী মীয়াম অমত্তা ওইনা পুনশিল্লে: প্রধান মন্ত্রী
নিতি অয়োগ, এম.ও.ই.এফ.সি.সি, গুজরাত সরকারনা মিসন লাইফ হৌদোকপগী থৌরম শীনখি
20 OCT 2022 3:53PM by PIB Imphal
য়ু.এন সেক্রেতরি জেনরেল এন্তোনিও গুতেরাস শরুক য়াদুনা ঙসি গুজরাতকী এক্তা নগরদা লৈবা স্তেচু ওফ য়ুনিতিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মিসন লাইফ(লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্ত) হৌদোকখ্রে। কোপ-২৬দা অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা লাইফ মিসন অসিনা ভারতনা মাঙজিল থাবা মালেমগী খোঙজং অমনা অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা অমসুং কন্নবা লনাই ওইনা অমসুং অপুনবা ওইনা থবক পাংথোক্নবা পান্দম থম্লি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রী অমসুং য়ু.এন.এস.জিনা লাইফ লোগা অমসুং তেগলাইন হাংদোকখি অমসুং মিসন দোকুমেন্ত ফোঙখি। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী মপান থৌরম মন্ত্রী দোক্তর এস জয়সঙ্কর অমসুং গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেলশু শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসি য়াম্না মরুওই। অইং-অশাগী খল হোংলকপা অসি থৌশিল খক্তগা মরী লৈনবা ৱাফম অমনি অমসুং অইং-অশাগী হোংলকপা অসি সরকারনা পাংথোকপা ঙম্বা থবক্কী ৱাংমদা লৈরে অমসুং লনাই মীওইশিং, ইমুংশিং অমসুং মীয়ামগী মতেং দরকার ওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মিসন লাইফনা অইং-অশাগী খল হোংলকপা অসি গনতন্ত্রিক ওইনা থেংনগনি অমসুং মখোয়না ঙমজবা মওংদা মীওই খুদিংমক্না মতেং পাংগনি। মিসন লাইফ অসি পি-৩ মোদেল হায়বদি প্রো প্লানেত পিপলদা য়ুম্ফম ওইবনি। মিসন অসি ‘লাইফস্তাইল ওফ দি প্লানেত, ফোর দি প্লানেত এন্দ বাই দি প্লানেত’গী মরুওইবা ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইরি।
মহাক্না হায়খি ‘রিদিউজ, রিয়ুজ অমসুং রিসাইকল’ অমসুং সর্কুলার ইকোনোমি অসি চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদগী ভারতমচাশিংগী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। মালেম অসি হেন্না নুঙাইবা মফম অমা ওইহন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্সনা পুন্না থবক তৌমিন্নরে। মালেমগী য়োগা নুমিৎ পাংথোক্নবা ভারতনা হৌদোরকপা ৱাফম য়ু.এন্না শৌগৎখি। ঙসিদি নুমিৎ অসিনা মালেমগী মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা হকচাং ফবা পুন্সি অমা পুরক্নবা ইথিল পীরে। ২০২৩দা মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি পাংথোক্কনি অমসুং মসি মালেমগী ৱারি শান্নফম অমা ওইরগনি। লাইফ মিসন অসি মালেমগী কাচিন-কোয়া শীনবা থুংনা য়ৌরবা মতমদা মাইপাক্কনি। ঐখোয়না প্রকৃতি রক্ষাতি রক্ষিতা হায়বদি- মহৌশা ঙাকথোক্লিবা মীওইশিং, মখোয়বু মহৌশানা ঙাকথোকই হায়বা লাইৱা আসি নিংশিংগদবনি। মিসন লাইফ থবক ওইনা পাংথোকপনা ঐখোয়না হেন্না ফবা মালেম অমা ওইহনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
য়ু.এন সেক্রেতরি জেনরেল এন্তোনিও গুতেরাসনা হায়খি ঐখোয়গী গ্রহগী লুরবা তানফম অসিদা ঐখোয় অমনা অমবু মতেং পাংনবা দরকার ওইরে। লাইফ মিসন অসি তঙাইফদবশিং অমসুং অচুম্বশিং খঙহন্নবা পায়খৎপনি। ঐখোয়গী গ্রহ অমসুং ঐখোয়গী অপুনবা তুংলমচৎ ঙাক্তুনা থম্নবা পাম্বৈগী শরুক অমা ঐখোয়, লনাই অমসুং মীয়াম শরুক য়াগদবনি। অইং-অশাগী খল হোঙলকপা, শা-উচেক অমসুং পাম্বীশিং মাঙশিল্লকপা অমসুং পোল্লুসনগী মরুওইবা হৌরকফম অসি পোৎথোকশিং কা হেন্না শীজিন্নবা অসিনা থোকহনবনি। অকোয়গী ফিবম শোকহন্দবা থৌশিল কয়া ভারতনা পায়খৎপা অসিদা ঐ তশেংনা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসি মাঙলোমদা পুখৎনবা ভারতকা লোয়ন্না থবক তৌমিন্ননবা ঐনা থাজবা থম্লি।
ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতি ইম্মানুয়েল মেক্রোন, য়ু.কেগী প্রধান মন্ত্রী মেরি ত্রুস, গুয়ানাগী রাস্ত্রপতি ইরফান অলি, আর্জেন্তিনাগী রাস্ত্রপতি অলবর্তো ফর্নানদেজ, মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রী প্রবিন্দ জুগনৌথ, মাদাগাস্কারগী রাস্ত্রপতি অন্দ্রি রাজোলিনা, নেপালগী প্রধান মন্ত্রী সের বহাদুর দিউবা, মালদিবসকী রাস্ত্রপতি ইব্রহিম মোহমদ সোলিহ, জোরজিয়াগী প্রধান মন্ত্রী ইরাক্লি গারিবাসভিলি অমসুং ইস্তোনিয়াগী প্রধান মন্ত্রী কাজা কাল্লাস অমসুং অতোপ্পশিংনা ইহৌ অসি শৌগৎখি।
মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিংগী লুচিংবা ১১৬, ভারত্তা লৈবা য়ু.এন এজেন্সিশিংগী লুচিংবশিং, কেন্দ্রগী মপান থৌরম মিনিস্তর, গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর, সরকারগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং অতোপ্পশিং য়াওনা মীওই ৫০০ রোম থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। মালেমগী ওইনা মিসন লাইফ হৌদোকপা থৌরম অসি নিতি অয়োগ অমসুং এম.ও.ই.এফ.সি.সি অমসুং গুজরাত সরকারনা পুন্না শীনবনি।
অহানবা চহি অসিদা নিতি অয়োগনা মিসন লাইফ অসি মপুংফাহন্নবা থবক পায়খৎকনি অমসুং মসিগী মতুং তারকপদা মিসন অসি এম.ও.ই.এফ.সি.সিনা থবক ওইনা পাংথোক্কনি। মিসন অসিগী মতম অসি চহি ৫নি।
লাইফকী মরমদা
ইং ২০২১গী নবেম্বর ১দা গ্লাসকোদা পাংথোকপা কোপ-২৬ মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা লাইফকী ৱাখল্লোন অসি হৌদোকখি। ইং ২০২২, জুন ৫, মালেমগী ইনভাইরোনমেন্ত নুমিৎতা, ভারতনা লাইফ গ্লোভেল মুভমেন্ত হৌদোকখি অমসুং অকোয়বগী ফিবম শোকলকপদগী থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা অকক্নবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা অখঙ-অহৈশিং, রিছর্স তৌবা মীওইশিং অমসুং স্তার্দ-অপশিং কৌদুনা ৱা তান্নখি। খোঙজং অসি মালেমগী লুচিংবশিংনা শৌগৎনরকখি।
মিসন লাইফকী পান্দমশিং অসি মিসনগী মওংদা, সাইন্তিফিক ওইনা অমসুং তরং-তরং উবা য়াবা থবকশিং ওইনা পাংথোক্কনি অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপগী মতাংদা ভারতনা পীরিবা থাজবশিং থবক ওইনা উৎকনি। মিসন লাইফ অসিনা ২০২২দগী ২০২৭ ফাওবা অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা অমসুং কন্নবা য়ামদ্রবদা ভারতমচা বিল্লিয়ন অমা অমসুং মালেমগী অতোপ্পা নাগরিকশিং শীজিন্নগনি। ২০২৮ ফাওবগী মনুংদা য়ামদ্রবদা খুঙ্গংশিংগী চাদা ৮০ অমসুং সহরগী লোকেল বোদিশিং অকোয়বগী ফিবমগা মরুপ-মপাং ওইনা লৈমিন্ননবা ভারতনা পান্দম থম্লি।
মফম অসিদা মপুংফাবা থৌরম য়েংবীয়ু : https://pmindiawebcast.nic.in
প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল পাবীয়ু: https://pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1869466
মিসন দোকুমেন্ত পাবীয়ু : https://www.niti.gov.in/sites/default/files/2022-10/Brochure-10-pages-op-2-print-file-20102022.pdf