Prime Minister's Office
PM launches Rozgar Mela – recruitment drive for 10 lakh personnel
22 OCT 2022 1:10PM by PIB Delhi
“The efficiency of government departments has increased due to the efforts of our Karmayogis”
“Today India is the 5th biggest economy because of the reforms undertaken in the last 8 years”
“Never before a self-employment program of the magnitude of Mudra Yojana was implemented in the county”
“We consider the youth of the country as our biggest strength”
“Central government is working on multiple fronts simultaneously to create more and more jobs”
“Government service in 21st century India is a commitment to serve and complete the work within the time limit”
“Always keep your ‘Kartavya Path’ in mind whenever you walk in through the doors of offices”
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched Rozgar Mela – the recruitment drive for 10 lakh personnel via video conferencing today. During the ceremony, appointment letters were handed over to 75,000 newly inducted appointees.
Addressing the appointees, the Prime Minister started with greetings and best wishes for Dhanteras. “Today marks the day when a new link in the form of Rozgar Mela is being anchored to the employment and self-employment campaigns in the country that are going on for the last 8 years”, he said. The Prime Minister said that keeping in mind the 75 years of independence, the central government is giving appointment letters to 75,000 youngsters under a programme. “We decided that a tradition of giving appointment letters in one go should be started so that a collective temperament of completing projects in a time-bound way develops in departments”, he said explaining the rationale of the Rozgar Mela. In the coming days also, candidates will get their appointment letters from the government from time to time. “I am happy that many NDA-ruled and BJP-ruled states along with the Union Territories will also organise similar Melas”, he added.
Welcoming and underlining the significance of the timing of their induction, the Prime Minister told the new appointees that in the Amrit Kaal, for the fulfilment of the resolve of a developed India, we are marching ahead on the path of a self-reliant India. The Prime Minister remarked that the innovators, entrepreneurs, industrialists, farmers and people from the field of manufacturing and services have a crucial role in taking India to the path of self-reliance. Highlighting the importance of Sabka Prayas, the Prime Minister said that everyone’s efforts are critical in this journey and this feeling of Sabka Prayas is possible only when all the important amenities reach everyone.
He said that completion of the process of selection for the lakhs of vacancies in a few months and issuing appointment letters is an indication of the change that the government system has undergone in the last 7-8 years. “Today, work culture is changing”, he said. “The efficiency of government departments has increased due to the efforts of our Karmayogis”, he added. He recalled the days when applying for government jobs was a cumbersome process and favouritism and corruption were rampant in selections. He said that the steps during the initial years of his government, like self-attestation and abolition of interviews in Group C and Group D posts of the Central Government, have helped the youth.
Today, India is the 5th biggest economy. This feat has been achieved because of the reforms undertaken in the last 8 years. We have, the Prime Minister pointed out, leapt forward from the 10th to 5th position in the last 7-8 years. While acknowledging the enormity of the economic challenges that the country faces, the Prime Minister said that India could manage to contain the negative repercussions to a great degree. “This has been made possible because in the last 8 years we got rid of those shortcomings of the country's economy which created hindrances”, he said.
Emphasising the most job-intensive sectors like agriculture, private sector and MSME, the Prime Minister highlighted the importance of skilling India's youth for a brighter future. “Today we are emphasising the most on skill development of youth. Under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, a huge campaign is going on to train the youth according to the needs of the industries of the country”, he said. 1.25 crore young people have been trained under Skill India Abhiyan. Kaushal Vikas Kendras all over the country and hundreds of higher education institutes have been opened, he informed. The Prime Minister also said that initiatives like liberalising drone policy, opening up space policy, and 20 Lakh crore rupees worth of loans under Mudra Yojana have taken the process further. “Never before a self-employment program of this magnitude was implemented in the county”, he said.
Apart from self-help groups, he continued, Khadi and village industry are the prime examples of employment generation in the villages. For the first time in the country, the worth of Khadi and Village Industries has crossed Rs 4 lakh crore and more than 4 crore jobs have been created in Khadi and Village Industries. “A large number of our sisters have a huge stake in this,” he said
The Start-Up India campaign, the Prime Minister pointed out, has established the potential of the youth of the country all over the world. Similarly, MSMEs were supported in a big way during the pandemic, protecting about 1.5 crore jobs. MGNREGA amounts to jobs for 7 crore people in the country, he added.
The most ambitious project for the country in the 21st century has been the ‘Make in India’ and Atmanirbhar Bharat. Today, the country is moving from being a growing importer to a very large exporter in many respects. There are many such sectors in which India is moving fast towards becoming a global hub today. He said record-breaking exports also indicate robust employment growth.
“Government is working comprehensively in the manufacturing and tourism sectors as both have huge employment potential”, he said. Processes are also being simplified for companies from all over the world to come to India, set up their factories and meet the world's demand. The government has also started the PLI scheme to give incentives on a production basis. The more production, the more incentive, that is the policy of India. Its results are already visible in many sectors today. The data of EPFO ​​which has been coming in the past years also shows how much the government's policies regarding employment have improved the situation. He noted that according to the data that came two days ago, in the month of August this year, about 17 lakh people joined EPFO and have now become a part of the country's formal economy. He informed that about 8 lakh such people are in the age group of 18 to 25 years.
The Prime Minister highlighted the aspect of employment generation through infrastructure creation. He informed that thousands of kilometres of National Highways have been constructed across the country in the last eight years and work is being constantly done across the country on doubling, gauge conversion, and electrification of railway lines. He further added that new airports are being built in the country, railway stations are being modernised, and new waterways are being built. “More than three crore houses have also been built under PM Awas Yojana”, Shri Modi added.
The Prime Minister informed that the central government is working simultaneously on many fronts to create more and more jobs in the country. The Prime Minister informed the Government of India’s working with a target of more than one hundred lakh crore rupees with regard to infrastructure. . He noted that the development work is being carried out on a large scale creating lakhs of employment opportunities for the youth at the local level. The Prime Minister gave examples of places of faith, spirituality, and historical importance that are also being developed across the country. The Prime Minister noted that these works being done for modern infrastructure are also giving new energy to the tourism sector and creating employment opportunities for the youth in remote areas as well.
The Prime Minister noted that India’s biggest strength lies with the youth of the nation. They are the driving force behind the making of a developed India in the Azadi ka Amrit Kaal. The Prime Minister urged the new appointees to always keep their ‘Kartavya Paths’ in mind when they walk in through the doors of offices. “You are being appointed for the service of the citizens of the country”, the Prime Minister said. In the 21st century India Government job is not just about facilities but a commitment and a golden opportunity to serve the people from every nook and corner of the country in a time-bound manner, the Prime Minister concluded.
Background
Today’s initiative will be a significant step towards fulfilling the Prime Minister's continuous commitment to providing job opportunities for the youth and ensuring the welfare of citizens. As per the directions of the Prime Minister, all Ministries and Departments are working towards filling up existing vacancies against sanctioned posts in Mission Mode.
The new recruits, selected from across the country, will join 38 Ministries/Departments of Government of India. The appointees will join the government at various levels viz. Group – A, Group – B (Gazetted), Group – B (Non-Gazetted) and Group – C. The posts on which appointments are being made include Central Armed Force Personnel, Sub Inspector, Constable, LDC, Steno, PA, Income Tax Inspectors, and MTS among others.
These recruitments are being done in mission mode by ministries and departments either by themselves or through recruiting agencies such as UPSC, SSC and Railway Recruitment Board. Selection processes have been simplified and made tech-enabled for expeditious recruitment.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 OCT 2022 1:10PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପ୍ରକିୟା ଆରମ୍ଭ
“ ଆମର କର୍ମଯୋଗୀ ମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଗୁଡିକର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ”
ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କରା ଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର ଗୁଡିକ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ପଂଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି
“ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ଏତେ ବଡ ଆକାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା କେବେ ବି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇ ନଥିଲା ”
“ଆମେ ଦେଶର ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛୁ”
“ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ”
“ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତରେ ସରକାରୀ ଚାକିରି ନିମନ୍ତେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂ୍‌ର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅଟେ ”
“ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଅଫିସ୍ କୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କର ‘କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ‘କୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ ”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ - ରୋଜଗାର ମେଳାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମାରୋହରେ ଆଜି ୭୫,୦୦୦ ନୂତନ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନତେରାସ୍ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଓ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇବା ସହ ରୋଜଗାର ମେଳାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଆଜି ହେଉଛି ସେହି ଦିନ, ଯାହା ରୋଜଗାର ମେଳା ରୂପରେ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶରେ ରୋଜଗାର ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଅଭିଯାନ ଗୁଡିକରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୭୫,୦୦୦ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ରୋଜଗାର ମେଳାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝାଇ କହିଥିଲେ , “ଆମେ ସ୍ଥିର କରିଲୁ ଯେ ଗୋଟିଏ ଥର ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଏକ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିଭାଗ ଗୁଡିକରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ କରିବାର ସାମୂହିକ ସ୍ୱଭାବ ବିକାଶିତ ହେବ” । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ , ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ସମୟ ସମୟରେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପାଇବେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ସମେତ ଅନେକ ଏନ୍‌ଡିଏ ଶାସିତ ରାଜ୍ୟ ତଥା ବିଜେପି ଶାସିତ ରାଜ୍ୟ ସମାନ ଧରଣର ମେଳା ଆୟୋଜନ କରିବେ ବୋଲି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଅଛି ।
ସେମାନଙ୍କର ସାମିଲ୍ ହେବା ସମୟର ମହତ୍ୱକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖିତ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅମୃତ କାଳ ଅବଧିରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ରାସ୍ତାରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛେ । ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଉଦ୍ଭାବକ ମାନଙ୍କର, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଶିଳ୍ପପତି ମାନଙ୍କର, କୃଷକ ମାନଙ୍କର ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ତଥା ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ (ସମସ୍ତଙ୍କର ଚେଷ୍ଟା)ର ମହତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିବା ପରେ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସର ଏହି ଅନୁଭବ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଥାଏ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପଦବୀ ପାଇଁ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଗତ ୭ - ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନର ସୂଚକ ଅଟେ । ସେ କହିଥିଲେ, “ଆଜି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ବଦଳିବାରେ ଲାଗିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, “ ଆମର କର୍ମଯୋଗୀ ମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଗୁଡିକର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେ ମନେ ପକାଇ ଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବା କିଭଳି ଏକ କଷ୍ଟଦାୟକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଥିଲା ଏବଂ ଚୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପକ୍ଷପାତିତା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରିଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାରର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ସ୍ୱ - ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଗ୍ରୁପ୍ ସି’ ଏବଂ ଗ୍ରୁପ୍ ଡି’ ପଦ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ସାକ୍ଷାତକାରକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଂଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହୋଇ ପାରିଛି । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କରା ଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର ଗୁଡିକ ଯୋଗୁଁ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରା ଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇ ଥିଲେ ଯେ , ଗତ ୭ - ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦଶମରୁ ପଂଚମ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠିଛେ । ଦେଶ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ଆହ୍ୱାନର ବ୍ୟାପକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବକୁ ଭାରତ ବହୁ ପରିମାଣରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇ ପାରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଏହା ଏହି କାରଣରୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି, କାରଣ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସେହି ଦୁର୍ବଳତା, ଯାହା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ସେଗୁଡିକରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛୁ ।
କୃଷି, ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ପରି ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ରହିଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । “ଆଜି ଆମେ ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ୍ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୧.୨୫ କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି । ସାରା ଦେଶରେ କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଶହ ଶହ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଖୋଲା ଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଡ୍ରୋନ୍ ନୀତିରେ ଉଦାରୀକରଣ ହେବା ସହିତ, ସ୍ପେସ୍ ପଲିସି ଖୋଲିବା ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗୁଡିକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଏତେ ବଡ ଆକାରରେ ଆତ୍ମ ନିଯୁକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ କେବେ ବି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇ ନଥିଲା ।”
ସେ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ଜାରି ରଖି କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ବ୍ୟତୀତ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟିର ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକର ସମୁଦାୟ ମୂଲ୍ୟ ୪ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକରେ ପ୍ରାୟ ୪କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଏଥିରେ ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଅବଦାନ ରହିଛି” ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଷ୍ଟାଟ - ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି । ସେହିଭଳି, ମହାମାରୀ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୧.୫ କୋଟି ଚାକିରିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବଡ଼ ଉପାୟରେ ସମର୍ଥନ କରା ଯାଇଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏମ୍‌ଜିଏନ୍‌ଆର୍‌ଇଜିଏ ଦେଶରେ ୭ କୋଟି ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଏବଂ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ । ଆଜି ଦେଶ ବହୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଆମଦାନୀକାରୀ ହେବା ସହିତ ଏକ ବୃହତ ରପ୍ତାନିକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ଆଜି ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ , ଦେଶର ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗୁଥିବା ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତିର ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।’ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ଭାରତ ଆସିବା, ସେମାନଙ୍କ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ସରଳୀକୃତ କରା ଯାଉଛି । ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ , ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ତାହା ହେଉଛି ଭାରତର ନୀତି । ଏହାର ଫଳାଫଳ ଆଜି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖା ଯାଉଛି । ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଆସିଥିବା ଇପିଏଫ୍‌ଓ ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ରୋଜଗାର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି । ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବେ ଆସିଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ପ୍ରାୟ ୧୭ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଇପିଏଫ୍‌ଓରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ଦେଶର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ୧୮ ରୁ ୨୫ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଜଗାରର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରା ଯାଇଛି ଏବଂ ରେଳ ଲାଇନ୍‌ର ପରିମାଣ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତର ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରା ଯାଉଛି, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଗୁଡିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରା ଯାଉଛି ଏବଂ ନୂତନ ଜଳପଥ ନିର୍ମାଣ କରା ଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, “ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ତିନି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗୃହ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରା ଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଦେଶରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଏକାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଭିତ୍ତିଭୂମି ବାବଦରେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଶହ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଂଚଳିକ ସ୍ତରରେ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ବୃହତ ସ୍ତରରେ ଚାଲିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ , ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଦେଶରେ ଏବେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ କରା ଯାଉଥିବା ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରେ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , “ଆମେ ଭାରତର ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ଆମ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛୁ” । ଆଜାଦିର ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରେରଣା ଶକ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାର ଦେଇ ଗଲାବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ‘କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ’ କୁ ସବୁବେଳେ ମନେ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆପଣ ଦେଶର ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ସେବା ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି । ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତରେ ସରକାରୀ ଚାକିରି କେବଳ ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରହୁଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ତଥା ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଥିବା ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ ଦିଗରେ ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ , ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ମିଶନ ମୋଡରେ ଅନୁମୋଦିତ ପଦବୀ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ବରୁ ଖାଲି ରହିଥିବା ପଦବୀ ପୂରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ଏହି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ୩୮ ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗରେ ଯୋଗ ଦେବେ । ନିଯୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସରକାରୀ ସେବାରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତର, ଯଥା ଗ୍ରୁପ୍ - ଏ, ଗ୍ରୁପ୍ - ବି (ଗେଜେଟେଡ୍‌), ଗ୍ରୁପ୍ - ବି (ଅଣ-ଗେଜେଟେଡ୍‌) ଏବଂ ଗ୍ରୁପ୍ - ସି ଇତ୍ୟାଦିରେ ଯୋଗ ଦେବେ । ଯେଉଁ ପଦବୀ ଗୁଡିକରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆ ଯାଉଛି ସେଥିରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ କର୍ମଚାରୀ, ସବ୍ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର, କନଷ୍ଟେବଲ୍‌, ଏଲ୍‌ଡିସି, ଷ୍ଟେନୋ, ପିଏ, ଇନ୍‌କମ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର, ଏବଂ ଏମ୍‌ଟିଏସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ଗୁଡିକ ମିଶନ ମୋଡରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା କରା ଯାଉଛି କିମ୍ବା ୟୁପିଏସ୍‌ସି, ଏସ୍‌ଏସ୍‌ସି ଏବଂ ରେଳ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ଭଳି ନିଯୁକ୍ତି ଏଜେନ୍ସି ମାଧ୍ୟମରେ କରା ଯାଉଛି । ଶୀଘ୍ର ନିଯୁକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକୃତ କରା ଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସକ୍ଷମ କରା ଯାଇଛି ।