Prime Minister's Office
PM launches Rozgar Mela – recruitment drive for 10 lakh personnel
22 OCT 2022 1:10PM by PIB Delhi
“The efficiency of government departments has increased due to the efforts of our Karmayogis”
“Today India is the 5th biggest economy because of the reforms undertaken in the last 8 years”
“Never before a self-employment program of the magnitude of Mudra Yojana was implemented in the county”
“We consider the youth of the country as our biggest strength”
“Central government is working on multiple fronts simultaneously to create more and more jobs”
“Government service in 21st century India is a commitment to serve and complete the work within the time limit”
“Always keep your ‘Kartavya Path’ in mind whenever you walk in through the doors of offices”
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched Rozgar Mela – the recruitment drive for 10 lakh personnel via video conferencing today. During the ceremony, appointment letters were handed over to 75,000 newly inducted appointees.
Addressing the appointees, the Prime Minister started with greetings and best wishes for Dhanteras. “Today marks the day when a new link in the form of Rozgar Mela is being anchored to the employment and self-employment campaigns in the country that are going on for the last 8 years”, he said. The Prime Minister said that keeping in mind the 75 years of independence, the central government is giving appointment letters to 75,000 youngsters under a programme. “We decided that a tradition of giving appointment letters in one go should be started so that a collective temperament of completing projects in a time-bound way develops in departments”, he said explaining the rationale of the Rozgar Mela. In the coming days also, candidates will get their appointment letters from the government from time to time. “I am happy that many NDA-ruled and BJP-ruled states along with the Union Territories will also organise similar Melas”, he added.
Welcoming and underlining the significance of the timing of their induction, the Prime Minister told the new appointees that in the Amrit Kaal, for the fulfilment of the resolve of a developed India, we are marching ahead on the path of a self-reliant India. The Prime Minister remarked that the innovators, entrepreneurs, industrialists, farmers and people from the field of manufacturing and services have a crucial role in taking India to the path of self-reliance. Highlighting the importance of Sabka Prayas, the Prime Minister said that everyone’s efforts are critical in this journey and this feeling of Sabka Prayas is possible only when all the important amenities reach everyone.
He said that completion of the process of selection for the lakhs of vacancies in a few months and issuing appointment letters is an indication of the change that the government system has undergone in the last 7-8 years. “Today, work culture is changing”, he said. “The efficiency of government departments has increased due to the efforts of our Karmayogis”, he added. He recalled the days when applying for government jobs was a cumbersome process and favouritism and corruption were rampant in selections. He said that the steps during the initial years of his government, like self-attestation and abolition of interviews in Group C and Group D posts of the Central Government, have helped the youth.
Today, India is the 5th biggest economy. This feat has been achieved because of the reforms undertaken in the last 8 years. We have, the Prime Minister pointed out, leapt forward from the 10th to 5th position in the last 7-8 years. While acknowledging the enormity of the economic challenges that the country faces, the Prime Minister said that India could manage to contain the negative repercussions to a great degree. “This has been made possible because in the last 8 years we got rid of those shortcomings of the country's economy which created hindrances”, he said.
Emphasising the most job-intensive sectors like agriculture, private sector and MSME, the Prime Minister highlighted the importance of skilling India's youth for a brighter future. “Today we are emphasising the most on skill development of youth. Under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, a huge campaign is going on to train the youth according to the needs of the industries of the country”, he said. 1.25 crore young people have been trained under Skill India Abhiyan. Kaushal Vikas Kendras all over the country and hundreds of higher education institutes have been opened, he informed. The Prime Minister also said that initiatives like liberalising drone policy, opening up space policy, and 20 Lakh crore rupees worth of loans under Mudra Yojana have taken the process further. “Never before a self-employment program of this magnitude was implemented in the county”, he said.
Apart from self-help groups, he continued, Khadi and village industry are the prime examples of employment generation in the villages. For the first time in the country, the worth of Khadi and Village Industries has crossed Rs 4 lakh crore and more than 4 crore jobs have been created in Khadi and Village Industries. “A large number of our sisters have a huge stake in this,” he said
The Start-Up India campaign, the Prime Minister pointed out, has established the potential of the youth of the country all over the world. Similarly, MSMEs were supported in a big way during the pandemic, protecting about 1.5 crore jobs. MGNREGA amounts to jobs for 7 crore people in the country, he added.
The most ambitious project for the country in the 21st century has been the ‘Make in India’ and Atmanirbhar Bharat. Today, the country is moving from being a growing importer to a very large exporter in many respects. There are many such sectors in which India is moving fast towards becoming a global hub today. He said record-breaking exports also indicate robust employment growth.
“Government is working comprehensively in the manufacturing and tourism sectors as both have huge employment potential”, he said. Processes are also being simplified for companies from all over the world to come to India, set up their factories and meet the world's demand. The government has also started the PLI scheme to give incentives on a production basis. The more production, the more incentive, that is the policy of India. Its results are already visible in many sectors today. The data of EPFO ​​which has been coming in the past years also shows how much the government's policies regarding employment have improved the situation. He noted that according to the data that came two days ago, in the month of August this year, about 17 lakh people joined EPFO and have now become a part of the country's formal economy. He informed that about 8 lakh such people are in the age group of 18 to 25 years.
The Prime Minister highlighted the aspect of employment generation through infrastructure creation. He informed that thousands of kilometres of National Highways have been constructed across the country in the last eight years and work is being constantly done across the country on doubling, gauge conversion, and electrification of railway lines. He further added that new airports are being built in the country, railway stations are being modernised, and new waterways are being built. “More than three crore houses have also been built under PM Awas Yojana”, Shri Modi added.
The Prime Minister informed that the central government is working simultaneously on many fronts to create more and more jobs in the country. The Prime Minister informed the Government of India’s working with a target of more than one hundred lakh crore rupees with regard to infrastructure. . He noted that the development work is being carried out on a large scale creating lakhs of employment opportunities for the youth at the local level. The Prime Minister gave examples of places of faith, spirituality, and historical importance that are also being developed across the country. The Prime Minister noted that these works being done for modern infrastructure are also giving new energy to the tourism sector and creating employment opportunities for the youth in remote areas as well.
The Prime Minister noted that India’s biggest strength lies with the youth of the nation. They are the driving force behind the making of a developed India in the Azadi ka Amrit Kaal. The Prime Minister urged the new appointees to always keep their ‘Kartavya Paths’ in mind when they walk in through the doors of offices. “You are being appointed for the service of the citizens of the country”, the Prime Minister said. In the 21st century India Government job is not just about facilities but a commitment and a golden opportunity to serve the people from every nook and corner of the country in a time-bound manner, the Prime Minister concluded.
Background
Today’s initiative will be a significant step towards fulfilling the Prime Minister's continuous commitment to providing job opportunities for the youth and ensuring the welfare of citizens. As per the directions of the Prime Minister, all Ministries and Departments are working towards filling up existing vacancies against sanctioned posts in Mission Mode.
The new recruits, selected from across the country, will join 38 Ministries/Departments of Government of India. The appointees will join the government at various levels viz. Group – A, Group – B (Gazetted), Group – B (Non-Gazetted) and Group – C. The posts on which appointments are being made include Central Armed Force Personnel, Sub Inspector, Constable, LDC, Steno, PA, Income Tax Inspectors, and MTS among others.
These recruitments are being done in mission mode by ministries and departments either by themselves or through recruiting agencies such as UPSC, SSC and Railway Recruitment Board. Selection processes have been simplified and made tech-enabled for expeditious recruitment.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা পর্সনেল লাখ ১০ লৌনবগী দ্রাইব - রোজগার মেলা হৌদোকখ্রে
22 OCT 2022 1:10PM by PIB Imphal
“ঐখোয়গী কর্ময়োগীশিংনা হোৎনরিবশিং অসিনা মরম ওইদুনা সরকারগী বিভাগশিংগী ইফিসিএন্সী হেনগৎখি”
“হৌখিবা চহি ৮দা পুরকখিবা রিফোর্মশিংনা মরম ওইদুনা ঙসি ভারতনা ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইরি”
“লৈবাক অসিদা মুদ্রা য়োজনাগী চাং অসিদা মশানা মশাবু থবক পীনবগী প্রোগ্রাম অমত্তা মমাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা লৈতে”
“ঐখোয়না লৈবাক অসিগী নহারোলশিংবু ঐখোয়গী খ্বাইদগী কনবা পাঙ্গল ওইনা লৌরি”
“থবক হেন্না হেন্না পীবা ঙম্নবগীদমক কেন্দ্র সরকারনা অমুক্তংদা লম কয়ামরুমদা থবক পাইখৎলি”
“২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা পীরিবা সরকারগী সর্ভিস অসিনা অপীবা মতমগী মনুংদা থবক তৌনবা অমসুং লোইশিন্নবা ফিরেপ অমা লৌখি”
“ওফিসশিংগী থোংদা কানশিনবা মতমদা অদোমগী ‘কর্তব্য পথ’ অদু মতম চুপ্পদা ৱাখলদা খনবীয়ু”
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা পর্সনেল লাখ ১০ লৌনবগী দ্রাইব – রোজগার মেলা হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা নৌনা ইনদেক্ত তৌখিবা এপোইন্তী ৭৫,০০০ হেনবদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং খুৎশিন্নখি।
এপোইন্তীশিংদা ৱা ঙাংবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ মঙ্গোল পীদুনা অমসুং ধন্তেরসকী য়াইফ-পাউজেল পীদুনা হৌখি। মহাক্না হায়, “ঙসি অসি হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক অসিদা চত্থরক্লিবা থবক পীবগী অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবগী কেম্পেনশিং অসিদা রোজগার মেলাগী মওংদা অনৌবা লিঙ্ক অমা শমজিল্লিবা নুমিৎ অমা ওইররে”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকার অসিনা নীংতম্বা ফংখিবগী চহি ৭৫ অসি নীংশিংদুনা প্রোগ্রাম অমগী মখাদা নহারোল ৭৫,০০০দা এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং খুৎশিন্নরি। রোজগার মেলাগী ৱাখল্লোন অসিগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা মহাক্না হায়, “ঐখোয়না অমুক্তংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং খুৎশিন্নবগী চৎনবী অমা হৌদোক্তুনা বিভাগশিংদা অকক্নবা মতমগী মনুংদা প্রোজেক্তশিং লোইশিনবগী অপুনবা তেম্পরমেন্ত অমা শেমগৎনবা ৱারেপ লৌখি”। তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদসু কেন্দিদেৎশিংনা মতম মতমগী ওইনা সরকারদগী মখোয়গী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং ফংগনি। মহাক্না হায়, “এন.দি.এ.না লৈঙাকপা অমসুং বি.জে.পি.না লৈঙাকপা রাজ্যশিং লোয়ননা য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা অসিগা মান্নবা মেলাশিং পাঙথোক্কনি খঙবদা নুংঙাইবা পোকই”।
মখোয়গী ইন্দক্সন তৌবা অসিবু তরাম্না ওক্তুনা অমসুং তানফম অসিগী মরু ওইবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি অমৃত কাল অসিদা অনৌবা এপোইন্তীশিংনা চাউখৎপা ভারত অমগী ফিরেপ থুংহন্নবগীদমক ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারত অমগী লম্বেলদা মাংদা চংশিল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসেসকী লমদা লৈরিবা ইনোভেতরশিংনা, ওন্তপ্রিনোরশিংনা, ইন্দস্ত্রিএলিস্তশিংনা, লৌমীশিংনা অমসুং মীয়ামনা ভারতপু আত্মনির্ভর ওইহন্নবা মাইকৈদা পুবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। সবকা প্রয়াসকী মরু ওইবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খোঙচৎ অসিদা মীপুম খুদিংমক্কী খোঙথাংশিং মরু ওই অমসুং সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোন অসি মীপুম খুদিংমক্তা মরু ওইবা খুদোংচাবা পুম্নমক ফংহল্লবা মতমদা ওইথোক্কনি।
মহাক্না হায় মদুদি থা খরা অসিদা অহাংবা ফম লাখ কয়াগী সেলেক্সন প্রোসেস লোইশিনবা অমসুং এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং খুৎশিন্নবা অসিনা হৌখিবা চহি ৭-৮ অসিদা সরকারগী সিস্তেম অসিদা পুরকখিবা অহোংবা অদু তাক্লি। মহাক্না হায়খি, “ঙসি ৱার্ক কলচরদা অহোংবা লাক্লে”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “ঐখোয়গী কর্ময়োগীশিংনা হোৎনরিবশিং অসিনা মরম ওইদুনা সরকারগী বিভাগশিংগী ইফিসিএন্সী হেনগৎখি”। মহাক্না সরকারগী থবকশিংগীদমক এপ্লাই তৌবা অসি অৱাবা থবক ওইরমখিবা অমসুং সেলেক্সনশিং তৌবদা ফেবরিতিজম অমসুং শেঞ্জা থুমজা তৌখিবা মতম অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়, মহাক্কী সরকারগী হৌরকগী চহিশিংদা পাইখৎখিবা খোঙথাংশিং, সেল্ফ-এতেস্তেসন তৌবা অমসুং কেন্দ্র সরকারগী গ্রুপ সি অমসুং গ্রুপ দিগী ফমশিংগী থবক লৌবদা ইন্তর্ভ্যু তৌদবা অসিগুম্বনা নহারোলশিংদা মতেং পাংখি।
ঙসি ভারতনা ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা শেন্মীৎলোন ওইরি। মসিগী মাইপাকপা অসি হৌখিবা চহি ৮দা তৌখিবা রিফোর্মশিংনা ঙমহনবনি। ঐখোয়না হৌখিবা চহি ৭-৮ অসিদা ১০শুবা মফমদগী ৫শুবা মফমদা কাখৎলকপা ঙমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা শেন্মীৎলোনগী য়াম্লবা শীংনবশিং অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা নেগেতিব রিপর্জ্যুজনশিং অসি চাং ৱাংনা লাকশিনবা ঙমখি। মহাক্না হায়, “মসি হৌখিবা চহি ৮দা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন্দা অশোইবশিং লৈবনা থোকহল্লকপা অপনবশিং লৌথোকখিবনা মরম ওইদুনা ওইথোকপা ঙমখি”।
লৌউ-শিংউ, প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং এম.এস.এম.ই.গুম্বা জোব-ইন্তেন্সিব সেক্তর অয়াম্বদা মীৎয়েং চংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক ভারতকী নহারোলশিংবু স্কিলিং তৌবগী মরু ওইবা অদু থমখি। মহাক্না হায়, “ঙসি ঐখোয়না নহারোলশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্তদা হেন্না মীৎয়েং চংলি। প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিগী ইন্দস্ত্রীশিংগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না নহারোলশিং ত্রেন তৌনবা অচৌবা কেম্পেন অমা চত্থরি”। স্কিল ইন্দিয়া অভিয়ানগী মখাদা নহারোল করোর ১.২৫ ত্রেন তৌখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা কৌশাল বিকাশ কেন্দ্রশিং অমসুং হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুত কয়া হাংদোকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দ্রোন পোলিসী লিবরেলাইজ তৌবা, স্পেস পোলিসী হাংদোকপা অমসুং মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২০রোমগী লোনশিং পীবা অসিগুম্বা থৌশিলশিংগী প্রোসেস হেনগৎহনখি। মহাক্না হায়, “লৈবাক অসিদা চাং অসিদা মশানা মশাবু থবক পীনবগী প্রোগ্রাম অমত্তা মমাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা লৈতে”।
সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী মথক্তা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীনা খুঙ্গংশিংদা থবক পীবগী মরু ওইবা খুদমশিং ওইরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিংগী মমল অসি লুপা করোর লাখ ৪ হেনখি অমসুং খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিংদা থবক করোর ৪ হেন্না পীবা ঙমখি। মহাক্না হায়, “মশিং য়াম্লবা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা মসিদা চাউনা শরুক তম্লি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া কেম্পেন্না মালেম শিনবা থুংবদা লৈবা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী মতিক ময়াই উৎথোকহল্লি। মতৌ অসুম্না এম.এস.এম.ই.শিংনা লাইচৎ মনুংদা চাউনা মতেং পাংখি, থবক করোর ১.৫ ঙাকশেনখি। এম.জি.নরেগানা লৈবাক অসিদা মীওই করোর ৭তা থবক পীখি।
২১শুবা চহিচাগী ওইনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা প্রোজেক্ত অসি ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসধং আত্মনির্ভর ভারতনা ওইখি। ঙসি লৈবাক অসিনা লম কয়াদা ইম্পোর্তর অমা ওইরম্বদগী য়াম্না চাউবা এক্সপোর্তর ওইরক্লি। ঙসি গ্লোবেল হব অমা ওইনবগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লিবা অদুগুম্বা সেক্তর কয়া ভারত্তা লৈ। মহাক্না মশিং য়াম্না এক্সপোর্তশিং তৌরিবা অসিনা মপাঙ্গল কনবা এমপ্লোইমেন্ত গ্রোথ লৈ হায়নসু তাক্লি হায়না ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়, “সরকারনা মেন্যুফেকচরিং অমসুং তুরিজম সেক্তরশিংদা কম্প্রিহেন্সিব ওইনা থবক তৌরি মরমদি অনিমক অসিনা থবক চাউনা পীবা ঙম্মি”। ভারত্তা লাকনবগীদমক, মখোয়গী ফেক্তরীশিং হাংদোক্নবা অমসুং মালেমগী দিমান্দ থুংহন্নবগীদমক মালেম পুম্বদগী লাকপা কম্পনীশিংগীদমক প্রোসেসশিং লায়থোকহনখি। প্রদক্সন বেসিসতা ইনসেন্তিবশিং পীনবগী পি.এল.আই. স্কিমসু সরকারনা হৌদোকখি। প্রদক্সন হেল্লিবা মখৈ ইনসেন্তিব হেল্লি মসিনা ভারতকী পোলিসী অসি। মসিগী ফলশিং অসি ঙসি সেক্তর কয়াদা ময়েক শেংনা উবা ফংলে। চহি খরা অসিদা লাক্লিবা ই.পি.এফ.ও.গী দেতা অসিনা থবক পীবগী মতাংদা শেম্বা সরকারগী পোলিসীশিংগী ফীভম কয়া য়াম্না ফগৎলে উৎলি। মহাক্না নুমিৎ নিনিগী মমাংদা লাকখিবা দেতাগী মতাংদা পল্লদুনা চহি অসিগী ওগস্ত থাদা মীওই লাখ ১৭রোমনা ই.পি.এফ.ও.দা জোইন তৌখি অমসুং লৈবাক অসিগী ফোর্মেল ইকনোমীগী শরুক অমা ওইখি। মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা মীওই অসিগী লাখ ৮রোমদি চহি ১৮দগী ২৫গী চহি কাংলুপকী মনুংদা লৈখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী খুত্থাংদা থবক পীরিবা হীরম অদুগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি নেস্নেল হায়ৱেশিংগী কিলোমিতর লিশিং কয়াদা হৌখিবা চহি নিপান অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদা শেমখি অমসুং দব্লিং, গোজ কনভর্জন অমসুং রেলৱে লাইনশিং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী থবক লৈবাক শিনবা থুংবদা হৌজিক লেপ্পা লৈতনা পাইখৎলি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি অনৌবা এয়রপোর্তশিং লৈবাক শিনবা থুংবদা শারি, রেলৱে স্তেসনশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎখি অমসুং অনৌবা ৱাতরৱেশিং শারি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি, “পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা য়ুম করোর অহুম হেন্না শাখ্রে”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা থবক হেন্না হেন্না পীবা ঙম্নবগীদমক কেন্দ্র সরকারনা অমুক্তংদা লম কয়ামরুমদা থবক পাইখৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনননা লুপা করোর লাখ চামা হেনবগী পান্দমগা লোয়ননা থবক তৌরি। মহাক্না হায়খি চাউখৎ থৌরাংগী থবক পাক চাউনা পাইখৎতুনা লোকেল লেবেলদা নহারোলশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা লাখ কয়া ফংহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা ধর্মগী, স্পিরিচুএলিতী অমসুং পুৱারী ওইরবা মফমশিংগী মরু ওইবা অদু খঙলদুনা মসিবু শেমগৎলিবা অসি খুদম ওইনা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকরগীদমক পাইখৎলিবা থবকশিং অসিনা তুরিজম সেক্তরদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরি অমসুং মসিনা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদসু থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী খ্বাইদগী কনবা মপাঙ্গল অসি জাতিগী নহারোলশিংদা য়াওরি। মখোয়না আজাদী কা অমৃত কাল অসিদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নব দ্রাইবিং ফোর্স ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা এপোইন্তীশিংদা ওফিসশিংগী থোংদা কানশিনবা মতমদা অদোমগী ‘কর্তব্য পথ’ অদু মতম চুপ্পদা ৱাখলদা খনবীয়ু হায়না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “নখোয়বু লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী শেবা তৌনবগীদমক এপোইন্ত তৌরি”। প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায়খি মদুদি ২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা সরকারগী থবক অসি শুপ্নগী খুদোংচাবা অমা ওইবগী মথক্তা মসি অকক্নবা মতম অমগী মনুংদা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়াদা লৈরিবা মীয়ামবু শেবা তৌনবগী ফিরেপ অমসুং অতাংবা খুদোংচাবা অমা ওইনা লৌরি।
বেকগ্রাউন্দ
ঙসিগী থৌশিল অসি নহাশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবা অমসুং প্রজাশিংগী য়াইফনবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীগী অচেৎপা ফিরেপ অদুবু থুংহন্নবগী মাইকৈদা লৌবা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাং অমা ওইগনি। প্রধান মন্ত্রীগী য়াথংগী মতুং ইন্না, মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগ পুম্নমক্না সেঙ্কসন তৌখিবা পোস্তশিংদা লৈরিবা অহাংবা ফমশিং অদুবু মেনশিন্নবগী মাইকৈদা মিসন মোদতা থবক তৌরি।
লৈবাক শিনবা থুংনদগী খনগৎলবা, নৌনা থবক খল্লবশিং অদুনা ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়/বিভাগ ৩৮দা থবক চংলগনি। থবক খল্লবশিং অদুনা গ্রুপ – এ., গ্রুপ – বি. (গাজেত্তেদ), গ্রুপ – বি. (নন গেজেত্তেদ) অমসুং গ্রুপ – সি. গী থবক তৌরগনি। অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা থবক খল্লিবা পোস্তশিং অদুদা সেন্ত্রেল আর্মদ পর্সনেল, সব ইনস্পেক্তর, কনস্তেবল, এল.দি.সি., স্তেনো, পি.এ., ইন্কম তেক্স ইনস্পেক্তরশিং, এম.তি.এস. য়াওরি।
মসিগী থবক লৌবা অসি মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংনা মিসন মোদতা মশামক্না নত্রগা রেক্রইতিং এজেন্সীশিং খুদম ওইনা য়ু.পি.এস.সি., এস.এস.সি., রেলৱে রেক্রইৎমেন্ত বোর্দকী খুত্থাংদা পাংথোকই। য়াম্না য়াংনা থবক লৌনবগীদমক্তা, খনবগী থৌওং অদু লাইথোকহনখি অমসুং মসিদা তেক্নোলোজীগী মতেং লৌখি।