Ministry of Youth Affairs and Sports
Ministry of Youth Affairs & Sports announces National Sports Awards 2022
President of India will give away the awards on 30th November 2022
14 NOV 2022 6:45PM by PIB Delhi
Key highlights
• Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2022 will be given to Sharath Kamal Achanta
• 25 Sports persons will receive Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2022
Ministry of Youth Affairs & Sports announced the National Sports Awards 2022 today. The awardees will receive their awards from the President of India at a specially organized function at Rashtrapati Bhavan on 30th November, 2022 (Wednesday) at 1600 hrs.
Based on the recommendations of the Committee and after due scrutiny, Government has decided to confer awards upon the following sportspersons, coaches and entities:
(i)Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2022
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Shri Sharath Kamal Achanta
Table Tennis
(ii)Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2022
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Ms Seema Punia
Athletics
2.
Shri Eldhose Paul
Athletics
3.
Shri Avinash Mukund Sable
Athletics
4.
Shri Lakshya Sen
Badminton
5.
Shri Prannoy HS
Badminton
6.
Shri Amit
Boxing
7.
Ms Nikhat Zareen
Boxing
8.
Ms Bhakti Pradip Kulkarni
Chess
9.
Shri R Praggnanandhaa
Chess
10.
Ms Deep Grace Ekka
Hockey
11.
Ms Shushila Devi
Judo
12.
Ms Sakshi Kumari
Kabaddi
13.
Ms Nayan Moni Saikia
Lawn Bowl
14.
Shri Sagar Kailas Ovhalkar
Mallakhamb
15.
Ms ElavenilValarivan
Shooting
16.
Shri Omprakash Mitharval
Shooting
17.
Ms Sreeja Akula
Table Tennis
18.
Shri Vikas Thakur
Weightlifting
19.
Ms Anshu
Wrestling
20.
Ms Sarita
Wrestling
21.
Shri Parveen
Wushu
22.
Ms Manasi Girishchandra Joshi
Para Badminton
23.
Shri Tarun Dhillon
Para Badminton
24.
Shri Swapnil Sanjay Patil
Para Swimming
25.
Ms Jerlin Anika J
Deaf Badminton
(iii)Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games 2022
A. Regular Category:
S. No.
Name of the Coach (S/Shri/Ms)
Discipline
1.
Shri Jiwanjot Singh Teja
Archery
2.
Shri Mohammad Ali Qamar
Boxing
3.
Ms Suma Siddharth Shirur
Para Shooting
4.
Shri Sujeet Maan
Wrestling
B. Lifetime Category:
S.No.
Name of the Coach (S/Shri/Ms)
Discipline
1.
Shri Dinesh Jawahar Lad
Cricket
2.
Shri Bimal Prafulla Ghosh
Football
3.
Shri Raj Singh
Wrestling
(iv)Dhyan Chand Award for Lifetime achievement in Sports and Games 2022
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Ms Ashwini Akkunji C.
Athletics
2.
Shri Dharamvir Singh
Hockey
3.
Shri B.C Suresh
Kabaddi
4.
Shri Nir Bahadur Gurung
Para Athletics
(v) Rashtriya Khel Protsahan Puruskar 2022
S. No.
Category
Entity recommended for RashtriyaKhel Protsahan Puruskar, 2022
1.
Identification and Nurturing of Budding and Young Talent
TransStadia Enterprises Private Limited
2.
Encouragement to sports through Corporate Social Responsibility
Kalinga Institute of Industrial Technology
3.
Sports for Development
Ladakh Ski & Snowboard Association
(vi)Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2022:
Guru Nanak Dev University, Amritsar
National Sports Awards are given every year to recognize and reward excellence in sports.
‘Major Dhyan Chand Khel Ratna Award’ is given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over the period of the previous four years.
‘Arjuna Award for outstanding performance in Sports and Games’ is given for good performance over a period of the previous four years and for showing qualities of leadership, sportsmanship and a sense of discipline.
‘Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games’ is given to coaches for doing outstanding and meritorious work on a consistent basis and for enabling sportspersons to excel in International events.
‘Dhyan Chand Award for Lifetime achievement in Sports and Games’ is given to honour sportspersons who have contributed to sports by their performance and who continue to contribute to promotion of sports event after their retirement.
‘Rashtriya Khel Protsahan Puruskar’ is given to corporate entities (both in private and public sector), Sports Control Boards, NGOs, including sports bodies at the State and National level, who have played a visible role in the area of sports promotion and development.
The overall top performing university in inter-university tournaments is given the Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy.
This year, for the first time, applications were invited only online and sportspersons/coaches/entities were permitted to self-apply through a dedicated portal. A large number of nominations were received for these awards this year, which were considered by the Selection Committee headed by Justice A. M. Khanwilkar, Retd. Judge, Supreme Court of India and consisting members from eminent sportspersons, persons having experience in sports journalism and sports administrators.
Related links:
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1854853

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্ত্রিনা নেসনেল স্পোর্তস এৱার্দ ২০২২ লাউথোক্লে
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা নবেম্বর ৩০, ২০২২দা মনাশিং য়েন্থোক্কনি
14 NOV 2022 6:45PM by PIB Imphal
মরুওইবশিং
- সারাথ কমাল অচান্তাদা মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ ২০২২ পীরগনি
- ২০২২দা স্পোর্তস অমসুং গেমসতা মশক থোক্না শান্নবগীদমক শান্নরোয় ২৫না অর্জুন এৱার্দ ফংলগনি
ঙসি য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্ত্রিনা নেসনেল স্পোর্তস এৱার্দ ২০২২ লাউথোক্লে। নবেম্বর ৩০, ২০২২গী নুংথিলগী পুং ৪ তাবদা রাস্ত্রপতি ভাবন্দা পাংথোক্কদবা অখন্নবা থৌরম অমদা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা মনা ফংলবশিংদা মনাশিং য়েন্থোক্কনি।
কম্মিতিগী রিকমেন্দেনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা অমসুং ভারত সরকারনা কুপ্না য়েংশিল্লবা মতুংদা, মখাদা পীরিবা শান্নরোয়শিং, কোচশিং অমসুং লুপশিংদা মনাশিং পীনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে:
(ক) মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ ২০২২
সেরিএল নম্বর
শান্নরোয়গী মমিং
দিসসিপ্লিন
১
শ্রী সারাথ কমাল অচান্তা
তেবল তেন্নিস
(খ) ২০২২দা স্পোর্তস অমসুং গেমসতা মশক থোক্না শান্নবগীদমক অর্জুন এৱার্দকী খল্লবশিং
সেরিএল নম্বর
শান্নরোয়গী মমিং
দিসসিপ্লিন
১
সিমা পুনিয়া
এথলেতিক্স
২
শ্রী ইলধোস পাউল
এথলেতিক্স
৩
শ্রী অভিনাস মুকুন্দ সাব্লে
এথলেতিক্স
৪
শ্রী লক্ষ্যা সেন
বেদমিন্তন
৫
শ্রী প্রান্নোই ঐচ.এস
বেদমিন্তন
৬
শ্রী অমিত
বোক্সিং
৭
নিখাত জারিন
বোক্সিং
৮
ভক্তি প্রতিপ কুলকারনি
চেস
৯
শ্রী আর প্রাগ্গনানন্ধা
চেস
১০
দিপ গ্রেস ইক্কা
হোক্কি
১১
সুসিলা দেবী
জুদো
১২
সকসি কুমারি
কবাদ্দি
১৩
নায়ান মোনি সাইকিয়া
লোন বাউল
১৪
শ্রী সাগর কাইলাস ওফহালকার
মাল্লাখাম্ব
১৫
ইলাভেনিলবলারিবান
সুতিং
১৬
শ্রী ওমপ্রকাস মিথারভাল
সুতিং
১৭
শ্রীজা অকুলা
তেবল তেন্নিস
১৮
শ্রী বিকাস থাকুর
ৱেথলিফতিং
১৯
অনসু
রেস্তলিং
২০
সরিতা
রেস্তলিং
২১
শ্রী প্রভিন
ৱুসু
২২
মনাসি গিরিসচন্দ্র জোসি
পেরা বেদমিন্তন
২৩
শ্রী তরুন ধিল্লোন
পেরা বেদমিন্তন
২৪
শ্রী শ্বাপনিল সঞ্জয় পতিল
পেরা সুইমিং
২৫
জেরলিন অনিকা জে
দেফ বেদমিন্তন
(গ) ২০২২দা স্পোর্তস অমসুং গেমসতা শিংথানিঙাই ওইনা মথৌ পাংথোকখিবা কোচশিংগী দ্রোনাচার্য়া এৱার্দ
রিগুলার কেতেগোরি:
সেরিএল নম্বর
কোচকী মমিং
দিসসিপ্লিন
১
শ্রী জিৱানজোত সিংহ তেজা
অর্চেরি
২
শ্রী মোহমদ অলি কামার
বোক্সিং
৩
সুমা সিদ্ধার্থ সিরুর
পেরা সুতিং
৪
শ্রী সুজিত মান
রেস্তলিং
লাইফ তাইম কেতেগোরি:
সেরিএল নম্বর
কোচকী মমিং
দিসসিপ্লিন
১
শ্রী দিনেস জৱাহর লাদ
ক্রিকেত
২
শ্রী বিমল প্রফুল্লা ঘোস
ফুতবোল
৩
শ্রী রাজ সিংহ
রেস্তলিং
(ঘ) ২০২২গী স্পোর্তস অমসুং গেমসতা লাইফ তাইম এচিফমেন্তগী ধ্যান চান্দ এৱার্দ
সেরিএল নম্বর
শান্নরোয়গী মমিং
দিসসিপ্লিন
১
অশ্বিনি অক্কুনজি সি
এথলেতিক্স
২
শ্রী ধরমবির সিংহ
হোক্কি
৩
শ্রী বি.সি সুরেস
কাবাদ্দি
৪
শ্রী নির বহাদুর গুরুং
পেরা এথলেতিক্স
(ঙ) রাস্ত্রিয়া খেল প্রোতসাহন পুরুস্কার ২০২২
সেরিএল নম্বর
কাংলুপ
রাস্ত্রিয়া খেল প্রোতসাহন পুরুস্কার ২০২২গী রিকমেন্দ তৌরবা লুপ
১
হৌগৎলক্লিবা অমসুং নৌরিবা তেলেন্ত মশক খঙদোকপা অমসুং শেমগৎপা
ত্রান্সস্তদিয়া ইন্তরপ্রাইজেস প্রাইভেৎ লিমিতেদ
২
কোর্পোরেত সোসিএল রেসপোন্সিবিলিতিগী খুৎথাংদা শান্নবা য়োকখৎপা
কালিঙ্গা ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দস্ত্রিএল তেক্নোলোজি
৩
চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক শান্নবা
লাদাখ স্কি অমসুং স্নোবোর্দ এসোসিএসন
(চ) মৌলানা অবুল কলাম অজাদ(মাকা)ত্রোফি ২০২২:
গুরু ননাক দেব য়ুনিভর্সিতি, অমৃতসর
শান্নবগী লমদা হৈথোই-শিংথোবশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা অমসুং মনা পীনবা চহি খুদিংগী নেসনেল স্পোর্ত এৱার্দ পীরি।
হৌখিবা চহি ৪দা শান্নরোয় অমনা শান্নবগী লমদা শিংথানিঙাই ওইনা শান্নবগীদমক ‘মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ’ পীরি।
হৌখিবা চহি ৪দা স্পোর্তস অমসুং গেমসতা ফজনা শান্নবা অমসুং লুচিংবগী গুনশিং, শান্নরোয় অমা ওইবগী মতিক-মগুন অমসুং থকশি-খাসি লৈবগীদমক ‘অর্জন এৱার্দ’ পীরি।
লেপ্তনা মশক থোকপা অফবা থবকশিং পাংথোকপা অমসুং মালেমগী থৌরমশিংদা অফবা শান্নরোয়শিং পুথোকপা ঙমবগীদমক অফবা কোচশিংদা ‘দ্রোনাচ্যা এৱার্দ’ পীরি।
মখোয়না শান্নদুনা শান্ন-খোৎনবগী লমদা অচৌবা মতেং পাংখিবা অমসুং মখোয়না পোথারবা মতুংদা ফাওবা মখা তানা শান্নবা য়োকখৎপা ইকায়খুম্নবা শান্নরোয়শিংদা ‘ধ্যান চান্দ এৱার্দ ফোর লাইফ তাইম এচিফমেন্ত’ পীরি।
শান্নবা য়োকখৎনবা অমসুং চাউখৎনবা মশক থোকপা থৌদাং অমা লৌরিবা কোর্পোরেতশিং(লনাই অমসুং সরকার অনিমক), স্পোর্তস কন্ত্রোল বোর্দশিং, এন.জি.ওশিং, রাজ্য অমসুং জাতি থাক্কী শান্নবগী লুপশিংদা ‘রাস্ত্রিয়া খেল প্রোতসাহন পুরুস্কার’ পীরি।
ইন্তর-য়ুনিভর্সিতি তুর্নামেন্তশিংদা মকোক তাবা য়ুনিভর্সিতিদা মৌলানা অবুল কলাম অজাদ (মাকা)ত্রোফি পীরি।
চহি অসিদা, অহানবা ওইনা এপ্লিকেসনশিং ওনলাইন খক্তদা কৌখি অমসুং অখন্নবা পোর্তেল অমদা মশা মথন্থতা শান্নরোয়শিং/কোচশিং/লুপশিং এপ্লাই তৌনবগী অয়াবা পীখি। চহি অসিদা হায়রিবা মনাশিং অসিগীদমক মশিং য়াম্লবা নোমিনেসনশিং ফংখি অমসুং ভারতকী সু্প্রিম কোর্তকী থবক্তগী পোথারবা জজতিস এ.এম.খানৱিলকারনা লুচিংবা সেলেক্সন কম্মিতি অমনা মনা ফংলবা য়ারবা মীওইশিং খন্নখি অমসুং কম্মিতি অদুদা শক্নাইরবা শান্নরোয়শিং, স্পোর্তস জর্নেলিজম অমসুং স্পোর্তস এদমিনিস্ত্রেসনগী লমদা হৈথোই-শিংথোইরবা মীওইশিং শরুক য়াখি।