Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre launches framework for safeguarding and protecting consumer interest from fake and deceptive reviews in e-commerce
Verification of review author, Moderation and Publication process among provisions of the Standard
Conformity Assessment Scheme for the framework to be developed in 15 days
21 NOV 2022 5:07PM by PIB Delhi
The Department of Consumer Affairs launched the framework for safeguarding and protecting consumer interest from fake and deceptive reviews in e-commerce here today. Shri Rohit Kumar Singh, Secretary, Department of Consumer Affairs, along with senior officers of the department and Bureau of Indian Standards (BIS) launched the framework titled Indian Standard (IS) 19000:2022 ‘Online Consumer Reviews — Principles and Requirements for their Collection, Moderation and Publication. The standards will be applicable to every online platform which publishes consumer reviews.
The standard will initially be voluntary for compliance by all e-commerce platform. BIS will also develop a Conformity Assessment Scheme for the standard to assess compliance.
The guiding principles of the standard are integrity, accuracy, privacy, security, transparency, accessibility and responsiveness. The standard prescribes specific responsibilities for the review author and the review administrator. For review author, these include confirming acceptance of terms and conditions, providing contact information and for review administrator, these include safeguarding personal information and training of staff.
Once made mandatory, if required, the violation of the standards by any entity may be considered as an unfair trade practice or violation of consumer rights and a consumer may submit such grievances to the National Consumer Helpline, Consumer Commissions or the CCPA.
The standard provides for responsibilities of organization including developing a code of practice, and necessary stipulations for terms and conditions like accessibility, criteria, and ensuring content does not contain financial information etc.
The standard also provides for methods for verification of review author through email address, identification by telephone call or SMS, confirming registration by clicking on a link, using captcha system etc. to check traceability and genuineness of the review author.
With respect to moderation, the standard provides for both automated and manual moderation and provides checks for analyzing the review content. As regards to publication, the standard includes considerations for the review administrator at the time of publication process and after the publication process. The accuracy of the review, default display and weightage of ratings are defined in the publication process.
The standard is expected to benefit all stakeholders in the e-commerce ecosystem i.e., consumers, e-commerce platforms, sellers etc. It will help usher in confidence among consumers to purchase goods online and help them take better purchase decisions.
Over the last few years, there has been a steady rise in e-commerce transactions across the country. Reviews posted online play a significant role in making purchase decisions and consumers exceedingly rely on reviews posted on e-commerce platforms to see the opinion and experience of users who have already purchased the good or service. Given that e-commerce involves a virtual shopping experience without any opportunity to physically view or examine the product, it is essential that reviews are genuine, authentic and trustworthy.
Taking cognizance of the impact of fake and deceptive reviews and protection of consumer interest in e-commerce, the Department of Consumer Affairs constituted a committee to develop framework on checking fake and deceptive reviews in e-commerce on 10th June, 2022. The committee included various stakeholders including e-commerce companies, industry associations, consumer organizations and law chairs.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇ-କମର୍ସ ରେ ଜାଲିଆତି ଏବଂ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ସମୀକ୍ଷାରୁ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ହିତକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାଗତ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ମାନକ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ରହିଛି ସମୀକ୍ଷା ଲେଖକ, ମଡରେସନ ଏବଂ ପ୍ରକାଶନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସତ୍ୟାପନ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହେବ
15 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ କନ୍‌ଫରମିଟି ଆସେସମେଣ୍ଟ ସ୍କିମର ବିକାଶ କରାଯିବ
21 NOV 2022 5:07PM by PIB Bhubaneswar
ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଇ-କମର୍ସରେ ଜାଲଆତି ଓ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ସମୀକ୍ଷାରୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ହିତକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୂପରେଖର ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରୋହିତ କୁମାର ସିଂ ନିଜର ବିଭାଗ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମାନକ ବ୍ୟୁରୋ (ବିଆଇଏସ୍) ର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତୀୟ ମାନକ (ଆଇଏସ୍) 19000:2022 ‘ଅନଲାଇନ୍ ଗ୍ରାହକ ସମୀକ୍ଷା – ତାଙ୍କର ସଂଗ୍ରହ, ମଡରେସନ ତଥା ପ୍ରକାଶ ପାଇଁ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତାର ରୂପରେଖର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ମାନକ ସମସ୍ତ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଲାଗୁ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ରାହକ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରକାଶିତ କରାଯାଇଥାଏ। ମାନକ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ସମସ୍ତ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦ୍ବାରା ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ସ୍ବେଚ୍ଛାଭିତ୍ତିକ ହେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ ବିଆଇଏସ୍ 15 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମାନକ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁରୂପତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ।
ଏହି ମାନକ ସମୀକ୍ଷା ଲେଖକ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରଶାସକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶିଷ୍ଟ ଉତ୍ତରଦାୟୀତ୍ବ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିଥାଏ। ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସମୀକ୍ଷା ଲେଖକଙ୍କ ପାଇଁ, ଏଥିରେ ନିୟମ ଏବଂ ସର୍ତ୍ତର ସ୍ବୀକୃତିର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ସମ୍ପର୍କ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାପକ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୂଚନା ତଥା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ସୁରକ୍ଷା ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
କୌଣସି ସଂସ୍ଥା ଦ୍ବରା ମାନକର ଉଲଙ୍ଘନର ଏକ ଅନୁଚିତ୍ ବିଷୟ ବ୍ୟବହାର ବା ଗ୍ରାହକ ଅଧିକାରଙ୍କ ଉଲଙ୍ଘନ ବୋଲି ଧରା ଯାଇପାରେ ଏବଂ ଜଣେ ଉପଭୋକ୍ତା ଏପରି ଅଭିଯୋଗକୁ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାହକ ହେଲ୍‌ପଲାଇନ୍, ଗ୍ରାହକ ଫୋରମ୍ ବା ପୁନଶ୍ଚ ସିସିପିଏଙ୍କ ନିକଟରେ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ।
ମାନକ ସଙ୍ଗଠନର ଦାୟୀତ୍ବ ପାଇଁ ଅନେକ ବିଷୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ କୋଡ୍ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ନିୟମ ତଥା ସର୍ତ୍ତ ପରି ବିଷୟ ସାମିଲ୍ ରହିଛି, ଯଦିଓ ମାନଦଣ୍ଡ ତଥା ସାମଗ୍ରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସର୍ତ୍ତରେ ଆର୍ଥିକ ସୂଚନା ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ।
ମାନକ ଇମେଲ୍ ଠିକଣା ମାଧ୍ୟମରେ ‘ସମୀକ୍ଷା ଲେଖକଙ୍କ ସତ୍ୟାପନ’, ଟେଲିଫୋନ୍ କଲ୍ ବା ଏସଏମଏସ୍ ଦ୍ବାରା ଚିହ୍ନଟ, ଏକ ଲିଙ୍କ ଉପରେ କ୍ଲିକ କରି ପଞ୍ଜୀକରଣର ସୁନିଶ୍ଚିତତା, କାପଚା ସିଷ୍ଟମ ଆଦିର ଉପଯୋଗ କରି ସମୀକ୍ଷା ଲେଖକଙ୍କ ପ୍ରାମାଣିତକତାର ଯାଞ୍ଚ କରିବାର ଉପାୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ମଡରେସନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ, ମାନକ ସ୍ବଚାଳିତ ଏବଂ ମାନୁଆଲ୍ ମଡରେସନ ଉଭୟ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଯାଞ୍ଚର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ପ୍ରକାଶନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ, ମାନକରେ ପ୍ରକାଶନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସମୟ ତଥା ପ୍ରକାଶନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରେ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରଶାସକଙ୍କ ବିଚାର ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ସମୀକ୍ଷାର ସଠିକତା, ଡିଫଲ୍‌ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରେଟିଂର ୱେଟେଜ୍ କୁ ପ୍ରକାଶନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି।
ମାନକରେ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ରଣାଳୀର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକରୀ ଅର୍ଥାତ୍ ଗ୍ରାହକ, ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ବିକ୍ରେତା ଆଦିଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନଲାଇନ୍ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ବାସ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ କ୍ରୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଇ-କମର୍ସ କାରବାରରେ କ୍ରମାଗତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଅନଲାଇନ୍ ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିବା ସମୀକ୍ଷା କ୍ରୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନେ ଭଲ କିମ୍ବା ସେବା କ୍ରୟ କରିଥିବା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ମତ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିବା ସମୀକ୍ଷା ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି। ଇ-କମର୍ସରେ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଦେଖିବା କିମ୍ବା ଯାଞ୍ଚ କରିବାର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ବିନା ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏଥିପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ସମୀକ୍ଷା ବାସ୍ତବିକ ଓ ପ୍ରାମାଣିକ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ନକଲି ଏବଂ ଜାଲିଆତିମୂଳକ ସମୀକ୍ଷାର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଇ-କମର୍ସରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସ୍ବାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷାକୁ ନେଇ ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ 10 ଜୁନ୍, 2022 ରେ ଇ-କମର୍ସରେ ନକଲି ଏବଂ ଜାଲିଆତିମୂଳକ ସମୀକ୍ଷା ଉପରେ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମିତିରେ ଇ-କମର୍ସ କମ୍ପାନୀ, ଶିଳ୍ପ ସଙ୍ଗଠନ, ଗ୍ରାହକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଆଇନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସାମିଲ୍ ରହିଛନ୍ତି।