Ministry of Communications
TRAI notifies Amendments to the Regulatory Framework for Broadcasting and Cable Services
22 NOV 2022 3:54PM by PIB Delhi
The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) today issued the Telecommunication (Broadcasting and Cable) Services (Eighth) (Addressable Systems) Tariff (Third Amendment) Order, 2022 (4 of 2022) and the Telecommunication (Broadcasting and Cable) Services Interconnection (Addressable Systems) (Fourth Amendment) Regulations, 2022 (2 of 2022).
In consonance with the complete digitization of the cable TV sector, TRAI on 3rd March 2017 notified the ‘New Regulatory Framework’ for Broadcasting and Cable services. After passing legal scrutiny in Hon’ble Madras High Court and Hon’ble Supreme Court, the new framework came into effect from 29th December 2018.
As the New Regulatory Framework changed quite a few business rules, many positives emerged. However, upon implementation of the New Regulatory Framework 2017, TRAI noticed some inadequacies impacting the consumers. To address certain issues that arose after implementation of new regulatory framework, after a due consultation process with stakeholders, TRAI on 01.01.2020 notified the New Regulatory Framework 2020.
Some stakeholders challenged provisions of Tariff Amendment Order 2020, Interconnection Amendment Regulations 2020 and QoS Amendment Regulations 2020 in various High Courts including in the Hon’ble High Court of Bombay and Kerala. Hon’ble High Courts upheld the validity of New Regulatory Framework 2020 except for a few provisions.
The provisions related to Network Capacity Fee (NCF), multi-TV homes and long-term subscriptions of New Regulatory Framework 2020, have already been implemented and due benefits are being passed on to the consumer at large. Every consumer now can get 228 TV channels instead of 100 channels earlier, in a maximum NCF of Rs. 130/-. It has enabled consumers to reduce their NCF for availing similar number of channels as per 2017 framework, by an estimated cost varying Rs. 40/- to 50/-. Additionally, the amended NCF for multi-TV homes have enabled further savings to the consumers to the tune of 60% on second (and more) television sets.
However, as per RIOs filed by the broadcasters in November 2021, the new tariffs reflected a common trend i.e., the prices of their most popular channels including sports channels were enhanced beyond Rs. 19/-per month. Complying to the extent provisions, as regards the inclusion of pay channels in a bouquet, all such channels those are priced beyond Rs. 12/- per month are kept out of bouquet and are offered only on a-la-carte basis. The revised RIOs as filed indicate a wide-scale changes in composition of almost all the bouquets being offered.
Immediately after new tariffs were announced, TRAI received representations from Distribution Platform Operators (DPOs), Associations of Local Cable Operators (LCOs) and Consumer Organizations. DPOs highlighted difficulties likely to be faced by them in implementing new rates in the system and migrating the consumers to the new tariff regime through the informed exercise of options impacting almost all bouquets, especially due to upward revision in the rates of pay channels and bouquets declared by broadcasters. Therefore, TRAI engaged with all the different associations and consumer groups including representatives of LCOs.
To deliberate on the various issues related to implementation of New Regulatory Framework 2020 and suggest a way forward, a committee consisting of members from Indian Broadcasting & Digital Foundation (IBDF), All India Digital Cable Federation (AIDCF) & DTH Association was constituted under the aegis of TRAI.
The purpose of the Committee was to facilitate discussions among various stakeholders to come out on a common agreed path for smooth implementation of Tariff Amendment Order 2020. Stakeholders were advised to come out with an implementation plan with minimum disruptions and hassles to the consumers while implementing the New Regulatory Framework 2020.
The Committee listed several issues related to New Regulatory Framework 2020 for consideration. The stakeholders, however, requested TRAI to immediately address critical issues which could create impediments for smooth implementation of Tariff Amendment Order 2020.
In order to address the issues as identified by the stakeholders’ committee; TRAI issued a consultation paper for seeking stakeholders’ comments on points / issues which are pending for full implementation of New Regulatory Framework 2020. The consultation paper sought comments and suggestions from various stakeholders, on issues related to discount given in the formation of the bouquet, ceiling price of channels for inclusion in bouquet, and discount offered by broadcasters to DPOs in addition to distribution fee.
The Authority analysed the comments of the stakeholders and to protect the interests of consumers has notified the amendments to Tariff Order 2017 and Interconnection Regulations 2017. The main features of the amendments are as follows:
1. Continuance of forbearance on MRP of TV channels
2. Only those channels which are having MRP of Rs.19/- or less will be permitted to be part of a bouquet.
3. A broadcaster can offer a maximum discount of 45% while pricing its bouquet of pay channels over the sum of MRPs of all the of pay channels in that bouquet.
4. Discount offered as an incentive by a broadcaster on the maximum retail price of a pay channel shall be based on combined subscription of that channel both in a-la-carte as well as in bouquets.
All the broadcasters shall report to the Authority, any change in name, nature, language, MRP per month of channels, and composition and MRP of bouquets of channels, by 16th December 2022, and simultaneously publish such information on their websites. The broadcasters who have already submitted their RIOs in compliance of the New Regulatory Framework 2020 may also revise their RIOs by 16th December 2022.
All the distributors of television channels shall report to the Authority, DRP of pay channels and bouquets of pay channels, and composition of bouquets of pay and FTA channels, by 1st January 2023, and simultaneously publish such information on their websites. DPOs who have already submitted their RIOs in compliance of the New Regulatory Framework 2020 may also revise their RIOs by 1st January 2023.
All the distributors of television channels shall ensure that services to the subscribers, with effect from 1st February 2023, are provided as per the bouquets or channels opted by them.
TRAI in the present amendments, addressed only those critical issues which were suggested by the Stakeholders’ Committee to avoid inconvenience to consumers while implementing the Tariff Amendment Order 2020. The Stakeholders’ Committee also listed other issues for subsequent consideration by TRAI. In addition, the Authority held multiple meetings with representatives of LCOs including an online meeting which was attended by more than 200 LCOs from across the country. Several issues were put forward during these meetings. TRAI has noted the suggestions and may take further suitable measures to address the ensuing issues, if the situation warrants.
For any clarification/ information, Shri Anil Kumar Bhardwaj, Advisor (B&CS) may be contacted at Tel. No. +91-11-23237922.

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ଓ କେବୁଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ ପାଇଁ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଟ୍ରାଇ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା ବିଜ୍ଞପ୍ତି
22 NOV 2022 3:54PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ଦୂରସଞ୍ଚାର ବିନିୟାମକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଟ୍ରାଇ) ଆଜି ଦୂରସଞ୍ଚାର (ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ଏବଂ କେବୁଲ୍) ସେବା (ଅଷ୍ଟମ) (ଆଡ୍ରେସେବଲ୍ ସିଷ୍ଟମ୍) ଟାରିଫ୍ (ତୃତୀୟ ସଂଶୋଧନ) ଆଦେଶ, 2022 (2022 ର 4) ଏବଂ ଦୂରସଞ୍ଚାର (ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ଏବଂ କେବୁଲ୍) ସର୍ଭିସେସ୍ ଇଣ୍ଟରକନେକ୍‌ସନ (ଆଡ୍ରେସେବଲ୍ ସିଷ୍ଟମ) (ଚତୁର୍ଥ ସଂଶୋଧନ) ନିୟମାବଳୀ, 2022 (2022 ର 2)କୁ ଜାରି କରିଛନ୍ତି।
କେବୁଲ ଟିଭି କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ସହିତ, 3 ମାର୍ଚ୍ଚ 2017ରେ ଟ୍ରାଇ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ଓ କେବୁଲ ସର୍ଭିସ ପାଇଁ ‘ନୂତନ ନିୟାମକ ଢ଼ାଞ୍ଚାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ମାନ୍ୟବର ମାଡ୍ରାସ ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ଆଇନଗତ ଯାଞ୍ଚ ପରେ ଏହି ନୂତନ ଢ଼ାଞ୍ଚା 29 ଡିସେମ୍ବର 2018 ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି।
ଯେହେତୁ ନୂତନ ନିୟାମକ ଢ଼ାଞ୍ଚା ଦ୍ବାରା କିଛି ବ୍ୟବସାୟିକ ନିୟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଅନେକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖାଦେଇଛି। ଅବଶ୍ୟ, ନୂତନ ନିୟାମକ ଢ଼ାଞ୍ଚା 2017 କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ, TRAI ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା କିଛି ସମସ୍ୟାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି। ନୂତନ ନିୟାମକ ଢ଼ାଞ୍ଚା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା କିଛି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରେ, 01.01.2020 ରେ ଟ୍ରାଇ ନୂତନ ନିୟାମକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020 କୁ ସୂଚିତ କରିଛି।
କେତେକ ହିତାଧିକାରୀ ବମ୍ବେ ଏବଂ କେରଳ ହାଇକୋର୍ଟ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ହାଇକୋର୍ଟରେ ଟାରିଫ୍ ସଂଶୋଧନ ଆଦେଶ 2020, ଇଣ୍ଟରକନେକ୍‌ସନ ସଂଶୋଧନ ନିୟମାବଳୀ 2020 ଏବଂ କ୍ୟୁଓଏସ୍ ସଂଶୋଧନ ନିୟମାବଳୀ 2020 ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିଥିଲେ | ମାନ୍ୟବର ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ କିଛି ନିୟମ ବ୍ୟତୀତ ନୂତନ ନିୟାମକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020 ର ବୈଧତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି।
ନେଟୱାର୍କ କାପାସିଟି ଫି (ଏନସିଏଫ୍), ମଲ୍ଟି-ଟିଭି ହୋମ୍‌ସ ଏବଂ ନୂତନ ନିୟାମକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020ର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଦସ୍ୟତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିୟମାବଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ସୁବିଧା ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଛି | ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାହକ ବର୍ତ୍ତମାନ ସର୍ବାଧିକ ଏନସିଏଫ 130 ଟଙ୍କାରେ ରେ 100ଟି ଚ୍ୟାନେଲ ପରିବର୍ତ୍ତେ 228 ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ ପାଇପାରିବେ, । ଏହା ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ 2017 ଢ଼ାଞ୍ଚା ଅନୁଯାୟୀ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ଚ୍ୟାନେଲ ପାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଏନସିଏଫ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି, ଯାହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ଟ.40 ରୁ ଟ.50 ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଏହା ସହିତ, ମଲ୍ଟି-ଟିଭି ହୋମ୍ ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ଏନସିଏଫ୍ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ (ଏବଂ ଅଧିକ) ଟେଲିଭିଜନ୍ ସେଟରେ 60% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି।
ପ୍ରକାଶ ଥାଉକି, ନଭେମ୍ବର 2021 ରେ ପ୍ରସାରଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ଆରଆଇଓ ଅନୁଯାୟୀ, ନୂତନ ଶୁଳ୍କ ଏକ ସାଧାରଣ ଟ୍ରେଣ୍ଡକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା, କ୍ରୀଡ଼ା ଚ୍ୟାନେଲ ସମେତ ସେମାନଙ୍କର ଲୋକପ୍ରିୟ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ମାସିକ ଟ.19/- ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା। ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନୁପାଳନ କରି ବୁକେରେ ପେ ଚ୍ୟାନେଲକୁ ସାମିଲ୍ କରି, ସମସ୍ତ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଯାହାକି ମାସିକ ଟ.12/- ରୁ ଅଧିକ ରହିଛି ତାହାକୁ ବୁକେରୁ ବାହାରେ ରଖା ଯାଇଛି ଓ ଏହାକୁ କେବଳ ଏ-ଲା-କାର୍ଟେ ଭିତ୍ତିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ପୂରଣ କରିଥିବା ଅନୁସାରେ ସଂଶୋଧିତ ଆରଆଇଓ ଗଠନରେ ବ୍ୟାପକ ଶ୍ରେଣୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରାୟତଃ ବୁକେରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ନୂତନ ଶୁଳ୍କ ଘୋଷଣା ହେବା ପରେ ତୁରନ୍ତ, ଟ୍ରାଇ ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁସନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅପରେଟର୍ସ (ଡିପିଓ), ଆସୋସିଏସନ୍ ଅଫ୍ ଲୋକାଲ୍ କେବୁଲ୍ ଅପରେଟର୍ସ (ଏଲସିଓ) ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସିଷ୍ଟମରେ ନୂତନ ହାର ଲାଗୁ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ନୂତନ ଶୁଳ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିପିଓ ଗୁଡିକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ବୁକେ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ, ବିଶେଷକରି ଦେୟ ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ବୁକେ ହାରରେ ଉପର ସଂଶୋଧନ ହେତୁ। ପ୍ରସାରଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତେଣୁ, ଟ୍ରାଇ ଏଲସିଓ ର ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ଭିନ୍ନ ସଙ୍ଗଠନ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ରହିଛି।
ନୂତନ ନିୟାମକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସହ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ଏବଂ ଆଗକୁ ବୁଝିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ବ୍ରୋଡକାଷ୍ଟିଂ ଆଣ୍ଡ ଡିଜିଟାଲ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ (ଆଇବିଡିଏଫ୍), ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଡିଜିଟାଲ୍ କେବୁଲ୍ ଫେଡେରେସନ୍ (ଏଆଇଡିସିଏଫ) ଏବଂ ଡିଟିଏଚ ଆସୋସିଏସନର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଟ୍ରାଇର ଅଧୀନରେ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ।
କମିଟିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବିଭିନ୍ନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଯଦ୍ବାରା ଟାରିଫ୍ ସଂଶୋଧନ ଅର୍ଡ଼ର 2020ର ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ। ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପ୍ଲାନ ସହିତ ଆସିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି ଯେପରି ନୂଆ ରେଗୁଲାଟୋରି ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସମୟରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ନାହିଁ।
କମିଟି ବିଚାର ପାଇଁ ନୂତନ ନିୟାମକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020 ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛି | ହିତାଧିକାରୀମାନେ, ଟ୍ରାଇକୁ ତୁରନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା ଶୁଳ୍କ ସଂଶୋଧନ ଅର୍ଡର 2020 ର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ |
ହିତାଧିକାରୀ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ; ନୂତନ ନିୟାମକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020 ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ବିଚାରାଧୀନ ଥିବା ବିନ୍ଦୁ / ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମତାମତ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାଇ ଏକ ପରାମର୍ଶ ପେପର ଜାରି କରିଛି। ବୁକେରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକର ସିଲିଂ ମୂଲ୍ୟ, ଏବଂ ବିତରଣ ଶୁଳ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଡିପିଓକୁ ପ୍ରସାରଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଉଥିବା ରିହାତି ଆଦି ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଟାରିଫ୍ ଅର୍ଡର 2017 ଏବଂ ଇଣ୍ଟରକନେକ୍‌ସ ନିୟମାବଳୀ 2017ରେ ସଂଶୋଧନ ବିଷୟରେ ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି। ସଂଶୋଧନଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡିକ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରକାରେ ଅଟେ:
a. ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକର ଏମଆରପି ରେ ସହନଶୀଳତା ଜାରି ରହିଛି।
ଖ. କେବଳ ସେହି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକରେ ଯାହାର ଏମଆରପି 19/- କିମ୍ବା ତାଠାରୁ କମ୍, ତାହାକୁ ବୁକେର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ।
ଗ. ଜଣେ ବ୍ରୋଡକାଷ୍ଟର ଏକ ବୁକେ ପେ ଚ୍ୟାନେଲରେ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ସମୟରେ ଏମଆରପି ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ 45% ଡିସକାଉଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ।
ଘ. ଏକ ବେତନ ଚ୍ୟାନେଲର ସର୍ବାଧିକ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଭାବରେ ଦିଆଯାଉଥିବା ରିହାତି ସେହି ଚ୍ୟାନେଲର ମିଳିତ ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବ |
ସମସ୍ତ ପ୍ରସାରଣକାରୀମାନେ କୌଣସି ନାମ, ପ୍ରକୃତି, ଭାଷା, ଚ୍ୟାନେଲର ମାସିକ ଏମଆରପି ଓ ଗଠନ ତଥା ଚ୍ୟାନେଲ ବୁକେର ଏମଆରପି ବିଷୟରେ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ 16 ଡିସେମ୍ବର 2022 ସୁଦ୍ଧା ଅବଗତ କରାଇବେ ଓ ଏହା ସହିତ ଏହି ସୂଚନାକୁ ୱେବସାଇଟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବେ। ବ୍ରଡକାଷ୍ଟର ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ନୂଆ ରେଗୁଲାଟେରି ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020 ଅନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କର ଆରଆଇଓକୁ ଦାଖଲ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ତାଙ୍କର ଆରଆଇଓକୁ 16 ଡିସେମ୍ବର 2022 ସୁଦ୍ଧା ସଂଶୋଧନ କରିପାରିବେ।
ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକର ସମସ୍ତ ବିତରକମାନେ ପ୍ରାଧିକରଣକୁ, ପେ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକର ଡିଆରପି ଏବଂ ପେ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକର ବୁକେ, ଏବଂ ବୁକେର ଗଠନ ଏବଂ ଏଫଟିଏ ଚ୍ୟାନେଲ ଗୁଡିକର ଗଠନ 1 ଜାନୁୟାରୀ 2023 ସୁଦ୍ଧା ରିପୋର୍ଟ କରିବେ ଏବଂ ଏକକାଳୀନ ସେମାନଙ୍କ ୱେବସାଇଟରେ ଏହିପରି ସୂଚନା ପ୍ରକାଶ କରିବେ। ଡିପିଓ ଯେଉଁମାନେ ନୂତନ ନିୟାମକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ 2020 ପାଳନ କରି ସେମାନଙ୍କର ଆରଆଇଓ ଦାଖଲ କରିସାରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ 1 ଜାନୁୟାରୀ 2023 ସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କର ଆରଆଇଓ ସଂଶୋଧନ କରିପାରିବେ।
ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକର ସମସ୍ତ ବିତରକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ 1 ଫେବୃଆରୀ 2023 ଠାରୁ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ସେବା, ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବାଛିଥିବା ବୁକେ କିମ୍ବା ବଛା ଯାଇଥିବା ଚ୍ୟାନେଲ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ସଂଶୋଧନରେ ଟ୍ରାଇ, କେବଳ ସେହି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କରିଛି ଯାହା ଟାରିଫ୍ ସଂଶୋଧନ ଅର୍ଡର 2020 କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସମୟରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ହିତାଧିକାରୀ କମିଟି ମଧ୍ୟ ଟ୍ରାଇ ଦ୍ବାରା ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଚାର ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛି। ଏଥିସହ, ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ବୈଠକ ସହିତ ଏଲସିଓ ର ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏକାଧିକ ବୈଠକ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର 200ରୁ ଅଧିକ ଏଲସିଓ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ମିଟିଂରେ ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଟ୍ରାଇ ପରାମର୍ଶଗୁଡିକୁ ନୋଟ୍ କରିଛି ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିପାରେ।
କୌଣସି ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ / ସୂଚନା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଅନୀଲ କୁମାର ଭରଦ୍ୱାଜ, ଆଡଭାଇଜର (ବି ଆଣ୍ଡ ସିଏସ୍)ଙ୍କୁ ଟେଲିଫୋନ୍ ନଂ +91-11-23237922 ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରାଯାଇପାରେ।