Ministry of Finance
Centre releases Rs. 17,000 crore of GST compensation to States/UTs
25 NOV 2022 4:11PM by PIB Delhi
The Central Government released an amount of Rs. 17,000 crore to States/UTs on 24.11.2022 towards the balance GST compensation for the period April to June, 2022 (State-wise details as per Table below). The total amount of compensation released to the States/UTs so far, including the aforesaid amount, during the year 2022-23 is Rs.1,15,662 crore.
This is despite the fact that total Cess collection till October, 2022 is only Rs.72,147 crore and the balance of Rs. 43,515 crore is being released by the Centre from its own resources. With this release, the Centre has released, in advance, the entire amount of Cess estimated to be collected this year till March-end available for payment of compensation to States. This decision was taken to assist the States in managing their resources and ensuring that their programmes especially the expenditure on capital is carried out successfully during the financial year.
Even in May this year, the Central Government had released Rs. 86,912 crore as provisional GST compensation to States for the period Feb-May’2022 despite the fact that there was only about Rs. 25,000 crore in the GST Compensation Fund, by making arrangement of funds of around Rs. 62,000 crore from its own resources.
Name of the State/UT
(Rs. in crore)
Andhra Pradesh
682
Assam
192
Bihar
91
Chhattisgarh
500
Delhi
1,200
Goa
119
Gujarat
856
Haryana
622
Himachal Pradesh
226
Jammu and Kashmir
208
Jharkhand
338
Karnataka
1,915
Kerala
773
Madhya Pradesh
722
Maharashtra
2,081
Odisha
524
Puducherry
73
Punjab
984
Rajasthan
806
Tamil Nadu
1,188
Telangana
542
Uttar Pradesh
1,202
Uttarakhand
342
West Bengal
814
Total
17,000

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ଆକାରରେ ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ଓଡ଼ିଶାକୁ ମିଳିଲା ୫୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କା
25 NOV 2022 4:11PM by PIB Bhubaneshwar
ଏପ୍ରିଲରୁ ଜୁନ୍‌, ୨୦୨୨ ଅବଧି ପାଇଁ ବଳକା ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ଆକାରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅର୍ଥରାଶି ନଭେମ୍ବର ୨୪, ଗୁରୁବାର ଦିନ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଉପରୋକ୍ତ ପରିମାଣ ସମେତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ୧,୧୫,୬୬୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତିପୂରଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ବାବଦରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ୫୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଛି ।
ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ୍‌ ୭୨,୧୪୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସେସ୍‌ ବା ଉପକର ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଥିବା ସତ୍ତ୍ବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜସ୍ବ ଉତ୍ସରୁ ବଳକା ୪୩,୫୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତିପୂରଣ ରାଶି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଅର୍ଥରାଶି ଜାରି କରିବା ସହିତ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଆନୁମାନିକ ସେସର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିମାଣ, ଅଗ୍ରୀମ ଆକାରରେ, ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଭାବେ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ବଳ ପରିଚାଳନାରେ ସହାୟତା ଲାଗି ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଯାହାଫଳରେ ସେମାନେ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ନିଜର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ବିଶେଷ କରି ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିପାରିବେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ମେ’ ମାସରେ, ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ପାଣ୍ଠିରେ ମାତ୍ର ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ସତ୍ତ୍ବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଫେବୃଆରୀ-ମେ’ ୨୦୨୨ରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ଆକାରରେ ୮୬ ହଜାର ୯୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜସ୍ବ ଉତ୍ସରୁ ୬୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଡ଼ କରିଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ଅର୍ଥରାଶିର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ଦିଆଗଲା:
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଙ୍କ ନାମ
(ଟଙ୍କା କୋଟିରେ)
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
682
ଆସାମ
192
ବିହାର
91
ଛତିଶଗଡ଼
500
ଦିଲ୍ଲୀ
1,200
ଗୋଆ
119
ଗୁଜରାଟ
856
ହରିୟାଣା
622
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
226
ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର
208
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ
338
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
1,915
କେରଳ
773
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
722
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
2,081
ଓଡ଼ିଶା
524
ପୁଡୁଚେରୀ
73
ପଞ୍ଜାବ
984
ରାଜସ୍ଥାନ
806
ତାମିଲନାଡ଼ୁ
1,188
ତେଲଙ୍ଗାନା
542
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
1,202
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
342
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
814
ମୋଟ୍‌
17,000