Ministry of Information & Broadcasting
Accuracy more important than speed in news communication and should be primary in the minds of communicators: Union Minister Shri Anurag Thakur
For responsible media organisations maintaining public trust should be the highest guiding principle: Shri Anurag Thakur
29 NOV 2022 1:49PM by PIB Delhi
Union Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur has today said that, “presenting authentic information is the prime responsibility of media and that facts should be properly checked before they are put in the public domain”.
Speaking at the Opening Ceremony of the Asia-Pacific Broadcasting Union General Assembly 2022, the Minister said, “while speed with which the information is transmitted is important, accuracy is even more important and should be primary in the minds of communicators”. With the spread of social media, fake news has also proliferated, the Minister added. To that end he informed the audience of broadcasters from the Asia-Pacific region that the Government promptly established the Fact Check Unit in the Press Information Bureau of Government of India to counter unverified claims and present truth to the people.
The Minister highlighted that for responsible media organizations maintaining public trust should be the highest guiding principle. He credited public broadcasters Doordarshan and All India Radio for having always stood by the truth and having won people’s trust for their truthful reporting. He underlined that media’s role during the time of crisis becomes critical as it directly concerns saving lives adding that media is at the core of national disaster management plans.
Shri Anurag Thakur also credited the media for coming to the aid of people stuck at home during the COVID19 pandemic saying it was media which connected people with the outside world. He informed the audience of the stellar work done by Doordarshan and All India Radio in particular and the Indian media in general saying Doordarshan and All India Radio, very satisfactorily delivered on their mandate of public service and stood strong with the people during the time of pandemic. Indian media, he said, in general ensured that COVID-19 awareness messages, important government guidelines and free online consultations with doctors reached everyone in nook and corner of the country. The Prasar Bharati lost over hundred members to COVID19 and yet it did not deter the organisation from carrying on with its public service mandate, the Minister said.
Shri Thakur invited media to become a partner in Governance and used the podium to reiterate the words of Prime Minister Shri Narendra Modi that “Media should act as a link between government and people and provide continuous feedback, at both national and regional level”. He further urged that ABU as an association of broadcasting organizations must continue to train and equip media practitioners with the best professional skills on role of media in the time of crisis and promised that India was ready to all such efforts.
The Minister also deliberated on the collaborations and partnerships India has with ABU members and said that NABM, the apex training institute of Prasar Bharati is closely collaborating with ABU Media Academy in organising trainings covering various aspects of broadcast industry. India has bilateral agreements in the areas of content exchange, co-production, capacity building, etc. with about 40 countries, a number of them are fellow ABU countries such as Australia, Bangladesh, Bhutan, Fiji, Maldives, Nepal, South Korea, Thailand and Vietnam. “We have also partnered with Australia in the field of broadcasting in March 2022 for programme sharing. The broadcasters of the two countries are also exploring opportunities in co-production and joint broadcasting of programmes spanning multiple genres”, he further added.
Speaking on the occasion, Mr. Masagaki outlined on the important role being played by ABU in Asia pacific region and appreciated the collaborated efforts being made by all public service broadcasters of the region in sharing news of public importance among themselves.
Mr. Javad Mottaghi speaking on the occasion said that the region is full of diversity yet we all member countries find commonality and display true unity in such wide diversity. Shri Gaurav Dwivedi, CEO, Prasar Bharati, in his welcome address appreciated the role of ABU in promoting the collective interests of television and radio broadcasters and regional and international co-operation between broadcasters in the Asia Pacific Region. He further said that India proudly celebrates 2022 as the 75th anniversary of Independence from the colonial rule through the Azadi Ka Amrit Mahotsav initiatives in various sectors and this conference is a great opportunity to share the achievements of the country in the sector of media and communication and showcase the rich heritage, vast diversity and progressive India to the world.
Prasar Bharati, India’s Public Service Broadcaster, is hosting the 59th ABU General Assembly 2022. The theme for this year’s assembly is “Serving the People: Media’s Role in Times of Crisis”. The General Assembly was Inaugurated today by Hon’ble Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur in New Delhi in the presence of Minister of State for Information & Broadcasting Dr. L Murugan, Shri Apurva Chandra, Secretary, I&B, Mr. Masagaki Satoru, President ABU and Mr. Javad Mottaghi, Secretary General, ABU. The ABU (Asia Pacific Broadcasting Union) is a nonprofit, professional association of the broadcasting organizations of Asia and pacific region. More than 300 international delegates from 40 countries representing 50 organizations are participating in the event.
Saurabh Singh

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
সংবাদ যোগাযোগত গতিতকৈ সঠিকতা অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু যোগাযোগকাৰীসকলেএই কথাত প্ৰাথমিকতা দিয়া উচিতঃ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
দায়িত্বশীল সংবাদ মাধ্যমৰ সংগঠনৰ বাবে জনবিশ্বাস বজাই ৰখাটোৱেই হ’ব লাগে সৰ্বোচ্চ পথ প্ৰদৰ্শক নীতি: শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
29 NOV 2022 1:49PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি কয় যে, “প্ৰমাণিক তথ্য উপস্থাপন কৰাটো সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰধান দায়িত্ব আৰু তথ্যসমূহ ৰাজহুৱা ডমেইনত ৰখাৰ আগতে সঠিকভাৱে পৰীক্ষা কৰা উচিত”।
এছিয়া-পেচিফিক ব্ৰডকাষ্টিং ইউনিয়ন সাধাৰণ পৰিষদ-২০২২ৰ মুকলি অনুষ্ঠানত ভাষণ দি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে, “সংবাদ যোগাযোগত গতিতকৈ সঠিকতা অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু যোগাযোগকাৰীসকলেএই কথাত প্ৰাথমিকতা দিয়া উচিত”। ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ প্ৰসাৰৰ লগে লগে ভুৱা বাতৰিও বৃদ্ধি পাইছে বুলি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়। সেই উদ্দেশ্যে তেওঁ এছিয়া-পেচিফিক অঞ্চলৰ সম্প্ৰচাৰকসকলৰ দৰ্শকক জনাইছিল যে চৰকাৰে তৎক্ষণাত ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰেছ ইনফৰ্মেশ্যন ব্যুৰোত তথ্য পৰীক্ষা ইউনিট স্থাপন কৰিছিল যাতে অসত্য দাবীৰ প্ৰতিহত হয় আৰু জনসাধাৰণৰ আগত সত্য দাঙি ধৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে যে দায়িত্বশীল সংবাদ মাধ্যমৰ সংস্থাসমূহৰ বাবে জনবিশ্বাস বজাই ৰখাটোৱেই সৰ্বোচ্চ পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হ’ব লাগে। তেওঁ ৰাজহুৱা সম্প্ৰচাৰক দূৰদৰ্শন আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ক কৃতিত্ব দিয়ে যে তেওঁলোকে সদায় সত্যৰ কাষত থিয় দিছে আৰু তেওঁলোকৰ সত্য প্ৰতিবেদনৰ বাবে মানুহৰ আস্থা লাভ কৰিছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দি কয় যে সংকটৰ সময়ত সংবাদ মাধ্যমৰ ভূমিকা জটিল হৈ পৰে কাৰণ ই প্ৰত্যক্ষভাৱে জীৱন ৰক্ষাৰ সৈতে জড়িত আৰু লগতে কয় যে সংবাদ মাধ্যম ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা পৰিকল্পনাৰ মূল।
শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰেও ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত ঘৰত আবদ্ধ হৈ থকা লোকসকলক সহায় কৰিবলৈ অহাৰ বাবে সংবাদ মাধ্যমক কৃতিত্ব দি কয় যে সংবাদ মাধ্যমেই মানুহক বহিঃজগতৰ সৈতে সংযোগ কৰে।দূৰদৰ্শন আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ই নিজৰ জনসেৱাৰ আদেশ অতি সন্তোষজনকভাৱে প্ৰদান কৰিছিল আৰু মহামাৰীৰ সময়ত জনসাধাৰণৰ সৈতে শক্তিশালীভাৱে থিয় দিছিল। ভাৰতীয় সংবাদ মাধ্যমে সাধাৰণভাৱে নিশ্চিত কৰে যে ক’ভিড সজাগতা বাৰ্তা, চৰকাৰী গুৰুত্বপূৰ্ণ নিৰ্দেশনা আৰু চিকিৎসকৰ সৈতে বিনামূলীয়া অনলাইন পৰামৰ্শ দেশৰ চুকে-কোণে থকা সকলোৰে ওচৰলৈ যায়। প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে ক’ভিড-১৯ৰ বাবে শতাধিক সদস্য হেৰুৱাইছিল আৰু তথাপিও ই সংগঠনটোক জনসেৱাৰ দায়িত্ব আগবঢ়াই নিয়াৰ পৰা বিৰত ৰাখিব পৰা নাছিল বুলি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
শ্ৰী ঠাকুৰে সংবাদ মাধ্যমক শাসনৰ অংশীদাৰ হ’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনাই মঞ্চৰ সহায়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে যে “সংবাদ মাধ্যমে চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগী হিচাপে কাম কৰিব লাগে আৰু নিৰন্তৰ প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰদান কৰিব লাগে, ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক দুয়োটা পৰ্যায়তে”। তেওঁ আৰু আহ্বান জনায় যে সম্প্ৰচাৰ সংস্থাৰ সংঘ হিচাপে এ বি ইউয়ে সংকটৰ সময়ত সংবাদ মাধ্যমৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে সংবাদ মাধ্যমৰ ব্যৱসায়ীসকলক প্ৰশিক্ষণ আৰু সজ্জিত কৰি যাব লাগিব আৰু ভাৰত এনে সকলো প্ৰচেষ্টাৰ বাবে সাজু বুলি প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এবিউৰ সদস্যসকলৰ সৈতে ভাৰতৰ সহযোগিতা আৰু অংশীদাৰিত্বৰ বিষয়েও আলোচনা কৰি কয় যে প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ শীৰ্ষ প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান নেবমে এবু মিডিয়া একাডেমীৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰি সম্প্ৰচাৰ উদ্যোগৰ বিভিন্ন দিশ সামৰি প্ৰশিক্ষণৰ আয়োজন কৰিছে। ভাৰতৰ প্ৰায় ৪০ খন দেশৰ সৈতে কন্টেন্ট এক্সচেঞ্জ, কো-প্ৰডাকচন, কেপাচিটি বিল্ডিং ইত্যাদি ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক চুক্তি আছে, ইয়াৰে কেইবাখনো সহযোগী এ বি ইউ দেশ যেনে অষ্ট্ৰেলিয়া, বাংলাদেশ, ভূটান, ফিজি, মালদ্বীপ, নেপাল, দক্ষিণ কোৰিয়া, থাইলেণ্ড আৰু ভিয়েটনাম। “আমি ২০২২ চনৰ মাৰ্চ মাহত সম্প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰতো অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিছো অনুষ্ঠান ভাগ-বতৰা কৰাৰ বাবে। দুয়োখন দেশৰ সম্প্ৰচাৰকসকলেও একাধিক ধাৰাক সামৰি লোৱা অনুষ্ঠানৰ সহ-প্ৰডাকচন আৰু যৌথ সম্প্ৰচাৰৰ সুযোগ বিচাৰিছে”, তেওঁ আৰু কয়।
এই উপলক্ষে ভাষণ দি মাছাগাকীয়ে এছিয়া প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত এ বি ইউয়ে গ্ৰহণ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা সম্পৰ্কে ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে আৰু অঞ্চলটোৰ সকলো জনসেৱা সম্প্ৰচাৰকে নিজৰ মাজত জনগুৰুত্বপূৰ্ণ বাতৰি ভাগ-বতৰা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাক শলাগ লয়।
এই উপলক্ষে ভাষণ দি জাভেদ মট্টাগীয়ে কয় যে অঞ্চলটো বৈচিত্ৰ্যৰে ভৰি আছে তথাপিও আমি সকলো সদস্য দেশেই ইমান বহল বৈচিত্ৰ্যত সামঞ্জস্য বিচাৰি পাওঁ আৰু প্ৰকৃত ঐক্য প্ৰদৰ্শন কৰোঁ। প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী গৌৰৱ দ্বিবেদীয়ে আদৰণি ভাষণত টেলিভিছন আৰু ৰেডিঅ’ সম্প্ৰচাৰকসকলৰ সামূহিক স্বাৰ্থ আৰু এছিয়া প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সম্প্ৰচাৰকসকলৰ মাজত আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত এ বি ইউৰ ভূমিকাক শলাগ লয়। তেওঁ আৰু কয় যে ভাৰতে বিভিন্ন খণ্ডত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ঔপনিৱেশিক শাসনৰ পৰা স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰীয়া জয়ন্তী হিচাপে ২০২২ চনটো গৌৰৱেৰে উদযাপন কৰে আৰু এই সন্মিলনখন সংবাদ মাধ্যম আৰু যোগাযোগৰ খণ্ডত দেশৰ কৃতিত্ব আৰু সমৃদ্ধ ঐতিহ্য, বিশাল বৈচিত্ৰ্য আৰু প্ৰগতিশীল ভাৰতক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰা।
ভাৰতৰ লোকসেৱা সম্প্ৰচাৰক প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে ২০২২ চনৰ ৫৯ সংখ্যক এ বি ইউ সাধাৰণ পৰিষদ আয়োজন কৰিছে।এইবাৰৰ বিধানসভাৰ বিষয়বস্তু হৈছে “জনসাধাৰণৰ সেৱা: সংকটৰ সময়ত সংবাদ মাধ্যমৰ ভূমিকা”। আজি নতুন দিল্লীত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ বিভাগৰ মাননীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ ডাঙৰীয়াই সাধাৰণ সভাৰ শুভাৰম্ভ কৰে আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগান, আই এণ্ড বিৰ সম্পাদক শ্ৰীযুত অপূৰ্ব চন্দ্ৰ শ্ৰীযুত মাছাগাকী সাতোৰু ডাঙৰীয়াৰ উপস্থিতিত , সভাপতি এবু আৰু আবু মহাসচিব জাভাদ মত্তাঘী ডাঙৰীয়া। এছিয়া আৰু প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সম্প্ৰচাৰ সংস্থাসমূহৰ এক অলাভজনক, পেছাদাৰী সংস্থা হৈছে এ বি ইউ (এছিয়া পেচিফিক ব্ৰডকাষ্টিং ইউনিয়ন)। এই অনুষ্ঠানত ৫০খন সংস্থাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি ৪০খন দেশৰ ৩০০ৰো অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।