Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at valedictory session of 9th World Ayurveda Congress in Goa
11 DEC 2022 7:30PM by PIB Delhi
The Governor of Goa, Shri P.S Sreedharan Pillai ji, popular young Chief Minister Vaidya Pramod Sawant ji, Union Ministers Sarbananda Sonowal ji, Shripad Naik ji, Dr. Mahendrabhai Munjapara ji, Shri Shekhar ji, all scholars and experts in the field of AYUSH attending the World Ayurveda Congress from all over the world, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I welcome all the friends who have gathered from India and abroad for the World Ayurveda Congress on the beautiful land of Goa. I heartily congratulate all of you for the success of the World Ayurveda Congress. This event is taking place at a time when India's journey to the ‘Amrit Kaal’ (golden age) of independence has begun. The resolve for the welfare of the world through our knowledge, science and cultural experience is a big goal of ‘Amrit Kaal’. And, Ayurveda is a strong and effective medium for this. India is also hosting and chairing the G-20 group this year. The theme for the G-20 Summit is – “One Earth, One Family, One Future”! All of you will discuss such topics along with the health of the whole world in the World Ayurveda Congress. I am happy that more than 30 countries of the world have recognized Ayurveda as a system of traditional medicine. Together we have to take it to more and more countries for the recognition of Ayurveda.
Friends,
Today, I have also got the opportunity to dedicate three institutes related to AYUSH. I believe the All India Institute of Ayurveda-Goa, National Institute of Unani Medicine-Ghaziabad and National Institute of Homeopathy-Delhi will give a new impetus to the AYUSH health care system.
Friends,
Ayurveda is such a science whose philosophy and motto is- ‘सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः’ i.e., ‘May all be happy, may all be free from illness’. In other words, when a disease occurs, it is not a compulsion to treat it, but life should be free from diseases. The general concept is that we are healthy if there is no apparent disease. But the definition of being healthy is much wider as per Ayurveda. You all know that Ayurveda says सम दोष समाग्निश्च, सम धातु मल क्रियाः। प्रसन्न आत्मेन्द्रिय मनाः, स्वस्थ इति अभिधीयते i.e., the one whose body is balanced, all the activities are balanced, and the mind is happy, he is healthy. That's why Ayurveda goes beyond treatment and talks about wellness and promotes wellness. The world is also now coming out of all the changes and trends and returning to this ancient philosophy of life. And I am very happy that India started working on it much earlier. When I used to serve as the Chief Minister of Gujarat, we started many efforts to promote Ayurveda. We promoted institutions related to Ayurveda and modernized the Gujarat Ayurveda University. Its result is that today the world's first and only global center for traditional medicine has been opened by WHO in Jamnagar. We also established a separate Ministry of AYUSH in the government which led to enthusiasm and increasing trust for Ayurveda. Today, 'All India Institutes of Ayurveda' are also being opened on the lines of AIIMS. The Global AYUSH Innovation and Investment Summit was also organized successfully this year and WHO also lauded India's efforts. The whole world now celebrates International Yoga Day as a global festival of health and wellness. In other words, Yoga and Ayurveda, which were ignored earlier, have become a new hope for the entire humanity today.
Friends,
There is another aspect related to Ayurveda, which I definitely want to mention in the World Ayurveda Congress. This is equally necessary for the bright future of Ayurveda in the coming centuries.
Friends,
It took so long for global consensus and acceptance regarding Ayurveda because evidence is considered as the basis in modern science. We had results as well as effects as far as Ayurveda is concerned, but we were lagging behind in terms of evidence. And therefore, today it is imperative for us to do documentation of 'data-based evidence'. We have to work continuously for a long time in this regard. We have to bring our medical data, research and journals together and verify each and every claim on modern scientific parameters. Efforts on a large scale in this direction have been made in India in the past few years. We have also created an Ayush Research Portal for evidence-based research data. It has data of about 40,000 research studies. We have had about 150 specific research studies related to AYUSH even during the Corona period. Taking that experience forward, we are now moving forward in the direction of forming 'National Ayush Research Consortium'. Important research related to Yoga and Ayurveda is also being done in institutions like the Center for Integrated Medicine in AIIMS. I am happy that research papers related to Ayurveda and Yoga from here are being published in prestigious international journals. Recently, many research papers have been published in respected journals like Journal of the American College of Cardiology and Neurology Journal. I would like all the participants of the World Ayurveda Congress to come, collaborate and contribute with India to ensure global stature for Ayurveda.
Brothers and sisters,
There is another feature of Ayurveda which is rarely discussed. Some people think that Ayurveda is only for treatment, but its virtue is also that Ayurveda teaches us how to live life. Let me give you an example if I have to explain this using modern terminology. You buy the best car from the best company in the world. There is a manual book which also comes with that car. We have to keep in mind which fuel to put in it, when and how to get it serviced and how to maintain it. If petrol is put in a diesel engine car, then the trouble is certain. Similarly, if you are running a computer, then all its hardware and software should work properly. While we take care of our machines, we do not pay attention to our body as to what kind of food we should eat, what kind of routine we should maintain and what should be avoided. Ayurveda teaches us that like hardware and software, the body and mind must be healthy together and they must be in harmony. For example, today proper sleep is a huge topic for medical science. But do you know, acharyas like Maharishi Charak have written on this in detail centuries ago. This is the virtue of Ayurveda.
Friends,
There is a saying in our country: ‘स्वास्थ्यम् परमार्थ साधनम्’ i.e., health is the means of purport and progress. As much as this mantra is meaningful for our personal life, it is equally relevant from the point of view of economy. Today, there are limitless new possibilities in the field of AYUSH. Be it cultivation of Ayurvedic herbs, manufacturing and supply of AYUSH medicines, or digital services, there is a huge scope for AYUSH start-ups.
Brothers and sisters,
The biggest strength of the AYUSH industry is that there are different types of opportunities available for everyone. For example, about 40,000 MSMEs, small scale industries, are offering many different products and taking several initiatives in the field of AYUSH in India. It is giving a boost to the local economy. The AYUSH industry in the country about eight years ago was around Rs 20,000 crore only. Today the AYUSH industry is around Rs 1.5 lakh crore. It means almost 7 times growth in 7-8 years. You can imagine that AYUSH in itself is emerging as a big industry and a big economy. It is bound to expand further in the global market in the near future. You also know that the market for global herbal medicine and spices is around 120 billion dollars i.e. around 10 lakh crore rupees. This sector of traditional medicine is continuously expanding and we should take full advantage of every possibility. A whole new sector of agriculture is opening up for the rural economy, for our farmers, and they can get very good prices. Lakhs of new jobs will be created for the youth in this sector.
Friends,
Another important aspect of the growing popularity of Ayurveda is Ayurveda and Yoga tourism. In a state like Goa, which is a hub of tourism, the tourism sector can be given a new height by promoting Ayurveda and Naturopathy. The All India Institute of Ayurveda-Goa can prove to be an important beginning in this direction.
Friends,
Today, India has also put forward a futuristic vision of 'One Earth, One Health' in front of the world. 'One Earth, One Health' means a universal vision for health. The health of water-dwelling animals, wild animals, human beings or plants is inter-connected. Instead of seeing them in isolation, we have to see them in totality. This holistic vision of Ayurveda has been a part of India's tradition and lifestyle. I would like all such aspects to be discussed in detail in this World Ayurveda Congress being held in Goa. A roadmap should be prepared on how we can take Ayurveda and AYUSH forward holistically. I am sure your efforts will definitely be effective in this direction. With this belief, many thanks to all of you! And many best wishes to Ayush and Ayurveda.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গোৱাদা ৯শুবা ৱর্ল্দ আয়ুর্বেদ কোংগ্রেসকী লোইশিনবগী সেসন্দা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
11 DEC 2022 7:30PM by PIB Imphal
গোৱাগী রাজ্যপাল শ্রী পি.এস. শ্রীধরন পিল্লাইজী, মমিং লৈরবা নহা ওইরিবা মুখ্য মন্ত্রী বৈদ প্রমোদ সাৱন্তজী, কেন্দ্র মন্ত্রীশিং সরবানন্দ সোনোৱালজী, শ্রীপদ নায়কজী, দা. মহেন্দ্রভাই মুঞ্জপারাজী, শ্রী শেখরজী, মালেম শিনবা থুংবদগী ৱর্ল্দ আয়ুর্বেদ কোংগ্রেস অসিদা শরুক য়ারিবা আয়ুশকী লমদা লৈরিবা স্কোলর অমসুং এক্সপর্ত পুম্নমক, অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং অমসুং নুপী অমদি নুপাশিং!
গোৱাগী ফজরবা লমদম অসিদা ৱর্ল্দ আয়ুর্বেদ কোংগ্রেসকীদমক ভারত অমসুং মপালদগী লাক্লিবা মরুপ পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। ৱর্ল্দ আয়ুর্বেদ কোংগ্রেস মাইপাকহনবগীদমক ঐহাক্না পুম্নমকপু থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। থৌরম অসি ভারতনা মাগী নীংতম্বগী ‘আমৃত কাল’গী খোঙচৎ হৌবা মতমদা পাঙথোক্লি। ঐখোয়গী লোইশিং, বিজ্ঞান অমসুং কলচরেল এক্সপরিয়েন্সকী কুত্থাংদা মালেমগী য়াইফনবা ফিরেপ লৌবা অসি ‘অমৃত কাল’গী অচৌবা পান্দম অমনি। অমসুং আয়ুর্বেদ অসি মসিগীদমক মপাঙ্গল কনবা অমসুং কান্নগদবা মীদিয়ম অমনি। ভারতনা চহি অসিদা জি-২০ গ্রুপকী য়ুম্বু ওইরি অমসুং চিয়র তৌরি। জি২০ সম্মিৎকী থিম অসি – “ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর”না ওইরি! ময়াম্না ৱর্ল্দ আয়ুর্বেদ কোংগ্রেসতা মালেম পুম্বগী হকশেলগা লোয়ননা অসিগুম্বা হীরমশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি। মালেমগী লৈবাক ৩০ হেনবনা আয়ুর্বেদপু ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী সিস্তেম অমা ওইনা শকখঙবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। পুন্না ঐখোয়না আয়ুর্বেদপু শকখঙনবা লৈবাক কয়া কয়াদা য়ৌহন্নবা হোৎনবা তাই।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না আয়ুশকা মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুসন অহুম কত্থোকপগী খুদোংচাবা ফংজখি। ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদ – গোৱা, নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ উন্নানি মেদিসিন – ঘজিয়াবাদ অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ হোমিওপেথী-দিল্লীনা আয়ুশ হেল্থ কিয়র সিস্তেমদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি।
মরুপশিং,
আয়ুর্বেদ অসি ‘সর্বে ভবন্তু সুখিন, সর্বে সন্তু নিরাময়’ হায়বদি ‘পুম্নমক নুংঙাইবা ওইরসনু, পুম্নমক লাইনা-তিন্না চেনদবা ওইরসনু’ হায়বা ফিলোসোফী অমসুং মোত্তো চেনবা অদুগুম্বা বিজ্ঞান অমনি। অতোপ্পা ৱাহৈদনা লাইনা অমা শন্দোরকপা মতমফা মদু লায়েংনবা হোৎনবগী মহুৎ পুন্সিবু লাইনা চেনদবা ওইহনগদবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি করিগুম্বা লাইনা লৈত্রবদি ঐখোয়না মশা-মউ ফবা ওইগনি। অদুবু আয়ুর্বেদকী মতুং ইন্নসু মশা-মউ ফবা হায়বগী ৱাহন্থোক অসি অদুক্কী মতিক চাউখ্রে। ময়াম্না খঙই মদুদি আয়ুর্বেদনা হায় সম দোস সমাগ্বিস্চ, সম ধাতু মক ক্রিয়া। প্রসন্ন আত্মেন্দ্রিয় মনা, স্বস্থ ইতি অভিধীয়তে হায়বদি হকচাংদা খল কাইদবা মীওইনা থবক থৌরম পুম্মক খল কাইদে অমসুং ৱাখলনা নুংঙাই, হকচাং ফনা লৈ। মরম অসিনা আয়ুর্বেদনা লায়েংবগী মথক্তা মশা মউ ফনা লৈনবা ৱারী শাই অমসুং মশা মউ ফনা লৈহনবনি। মালেমনা হৌজিক অহোংবা অমসুং ত্রেন্দ পুম্নমক্তগী থোরক্লে অমসুং পুন্সিগী অরিবা ফিলোসোফীদা হঞ্জিল্লক্লি। অমসুং ভারতনা মসিদা মাংজৌননা থবক পাইখৎপা হৌখিবদা নুংঙাইবা পোকই। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা শেবা তৌরিঙৈ মতমদা ঐখোয়না আয়ুর্বেদপু চাউখৎহন্নবা খোঙথাং কয়া পাইখৎপা হৌখি। ঐখোয়না আয়ুর্বেদকা মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুসনশিং চাউখৎহনখি অমসুং গুজরাত আয়ুর্বেদ য়ুনিভর্সিতী মোদর্নাইজ তৌখি। মসিগী ফলনা ঙসি মালেমগী অহানবা অমসুং অমত্তা ঙাইবা গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসি দব্ল্যু.ঐচ.ও.না জামনগরদা লিংখৎখি। ঐখোয়না সরকারদা তোখাইবা আয়ুশ মন্ত্রালয় অমা হাংদোকখি মসিনা আয়ুর্বেদতা থৱায় য়াওবা অমসুং থাজবা হেনগৎহনখি। ঙসি এম্সকী পরিং মখদা ‘ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদ’সু হাংদোক্লি। চহি অসিদা গ্লোবেল আয়ুশ ইন্নোভেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্ত সম্মিৎ মাইপাক্না পাঙথোকখি অমসুং দব্ল্যু.ঐচ.ও.না ভারতকী খোঙথাংশিং অসিবু থাগৎখি। মালেম পুম্বনা হৌজিক গ্লোবেল ফেস্তিবেল ওফ হেল্থ এন্দ ৱেলনেস ওইনা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দে পালন তৌরি। অতোপ্পা ৱাহৈদনা য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদ অসি মমাংদা নাথৈদুনা থমখিবা অদু ঙসিদি অপুনবা মীওইবা জাতিগী অনৌবা আশাগী মঙাল ওইরকখি।
মরুপশিং,
আয়ুর্বেদকা মরী লৈনবা অতোপ্পা হীরম অমা লৈ ৱাফম অদু ঐহাক্না ৱর্ল্দ আয়ুর্বেদ কোংগ্রেসতা শোইদনা থমজনীংই। মসি তুংদা লাক্কদৌরিবা চহিচাশিংদা আয়ুর্বেদকী অফবা তুংলমচৎকীদমক চপ মান্না মথৌ তাই।
মরুপশিং,
আয়ুর্বেদকী মতাংদা মালেমনা য়ারকপা অসি ঙাইবদা মতম য়াম্না চংখি মরমদি মোদর্ন সাইন্স হায়বা অসি খুদম-চাংদমদা য়ুম্ফম ওই। ঐখোয়দা আয়ুর্বেদকা মরী লৈনবা ফলশিং লোয়ননা ইফেক্তশিং লে অদুবু ঐখোয়দা খুদম-চাংদমদি লৈখিদে। মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না ‘দেতা-বেজ ইভিদেন্স’ দোক্যুমেন্তেসন তৌবা য়াম্না মরু ওইরক্লি। হীরম অসিদা ঐখোয়না মতম শাংনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা তাই। ঐখোয়গী মেদিকেল দেতা, রিসর্চ অমসুং জর্নেলসিং পুন্না পুথোকপা অমসুং মোদর্ন সাইন্তিফিক পেরামিতরদা ক্লেম খুদিংমক ভেরিফাই তৌবা তাই। মাইকৈ অসিদা হৌখিবা চহি খরদা ভারত্তা চাউনা থবক পাইখৎখি। ঐখোয়না ইভিদেন্স-বেজ রিসর্চ দেতাগীদমক আয়ুশ রিসর্চ পোর্তেল অমসু শেমখি। মসিদা রিসর্চ স্তদী ৪০,০০০রোমগী দেতা য়াওরি। কোরোনা মনুংদা ঐখোয়দা আয়ুশকা মরী লৈনবা অখন্নবা রিসর্চ স্তদী ১৫০রোম লৈখি। মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসিনা মাং থাদুনা ঐখোয়না হৌজিক ‘নেস্নেল আয়ুশ রিসর্চ কনসোর্তিয়ম’ শেম্নবা মাইকৈদা চংশিল্লি। য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদকা মরী লৈনবা মরু ওইবা রিসর্চসু এম্সকী সেন্তর ফোর ইন্তিগ্রেতেদ মেদিসিনগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংদা তৌরি। মফম অসিগী আয়ুর্বেদ অমসুং য়োগগা মরী লৈনবা রিসর্চ পেপরশিং মমিং লৈরবা ইন্তর্নেস্নেল জর্নেলশিংদা ফোঙবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। হন্দক্তা জর্নেল ওফ দি অমেরিকন কোলেজ ওফ কার্দিওলোজী অমসুং ন্যুরোলোজী জর্নেলগুম্বা মমিং লৈরবা জর্নেলশিংদা রিসর্চ পেপর কয়া ফোঙখি। ঐহাক্না ৱর্ল্দ আয়ুর্বেদ কোংগ্রেসতা শরুক য়াবীরিবা পুম্নমক্তা আয়ুর্বেদকী গ্লোবেল স্তেচর ফংনবা ভারতকী লোয়ননা চুংশিন্নবা অমসুং মতেং পাংনবা হায়জরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
আয়ুর্বেদকী তোইনা খন্ন-নৈনদবা ফীচর অমগা লৈ। মীওই খরনা আয়ুর্বেদঅসি শুপ্নগী লায়েংনবনি হায়না খল্লিঅদুবু মসিগী কান্নবদি আয়ুর্বেদনা পুন্সি করম্না হিংগনি তাকপী তম্বী। করিগুম্বা ঐহাক্না মোদর্ন তর্মিনোলোজী শীজিন্নদুনা মসুবু শন্দোক্না তাকপা তারবদি মদুগী খুদম অমা ঐহাক্না পীজগে। মালেগী খ্বাইদগী ফবা কম্পনীদগী অদোম্না খ্বাইদগী ফবা কার অমা লৈরে। কার অসিদা মেন্যুএল বুক অমা য়াওরকই। মসিদা করম্বা থাও হাপকনি, করম্বা মতমদা অমদি করম্না সর্ভিসিং তৌগনি অমসুং করম্না মেন্তেন তৌগনি ঐখোয়না খঙবা তাই। করিগুম্বা দিজল ইঞ্জিন কারদা পেত্রোল হাপলুবা তারবদি শোইনদ অৱাবা নংগনি। মতৌ অসুম্না করিগুম্বা কম্প্যুতর অমা পাইবা তারবদি মাগী হর্দৱে্য়র অমসুং সোফৱেয়র নীংথিনা মথৌ তৌবা তাই। অমরোমদা ঐখোয়গী মেছিনশিং য়েংশিল্লিঙৈদা ঐখোয়গী হকচাংদা মীৎয়েং চংদে, করম্বা মখলগী চীঞ্জাক চাগদগে, করম্বা মখলগী রুতিন থমগনি অমসুং করি তৌরোই হায়বা অসিদা মীৎয়েং চংদে। আয়ুর্বেদনা ঐখোয়দা হর্দৱেয়র অমসুং সোফৱেয়রগুম্না হকচাং অমসুং ৱাখলসু পুন্না মশা-মউ ফনা লৈবা অমসুং চিন্না-চান্না লৈবা তঙাই ফদে তাকপী। খুদম ওইনা ঙসি নীংথিনা তুম্বা অসিনা মেদিকেল সাইন্সকীদমক অচৌবা তোপিক অমনি। অদোম খঙলব্রা, মহারিসি চরকগুম্বা আচার্য়না মসিগী মতাংদা চহিচা কয়াগী মমাংদা কুপ্না ইদুনা থম্লমখি। মসিনা আয়ুর্বেদকী মতিক-ময়াই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা হায়নবা অমা লৈ: ‘স্বাস্থ্যম পরমার্থ সাধনম’ হায়বদি হকশেল অসিনা তৌবা ঙম্বা অমসুং চাউখৎপগী পাম্বৈনি। ঐখোয়গী পুন্সিদা মসিগী মন্ত্রগী ৱাহন্থোক লৈরিবা অসিগা চপ মান্ননা শেন্মীৎলোনগী মীৎয়েংদগী য়েংবদসু মরু ওই। ঙসি আয়ুশকী লমদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবা মশিং লাকঙমদনা লৈরে। আয়ুর্বেদকী মনা মশিং থাবা, আয়ুশকী হীদাক লাংথক শাবা অমসুং সপ্লাই তৌবা, নত্ত্রগা দিজিতেল সর্ভিসশিং পীবা ওইরবসু আয়ুশ স্তার্ত-অপশিংগীদমক অচৌবা স্কোপ অমা লৈ।
ইচিল-ইনাওশিং,
আয়ুশ ইন্দস্ত্রীগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গল অসি মসিদা মীপুম খুদিংমক্কীদমক তোঙান-তোঙানবা মখলগী খুদোংচাবশিং লৈ। খুদম ওইনা এম.এস.এম.ই., স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রী ৪০,০০০রোমনা তোঙান-তোঙানবা প্রদক্ত কয়া ফংহল্লি অমসুং ভারত্তা আয়ুশকী লমদা তোঙান-তোঙানবা থৌশিলশিং পাইখৎলি। মসিনা লোকেল ইকনোমীদা শাহৌ অমা পীরি। লৈবাক্কী আয়ুশ ইন্দস্ত্রী অসি চহি নিপানগী মমাংদা শুপ্নগী করোর ২০,০০০ খক্তা ওইরমখি। ঙসিদি আয়ুশ ইন্দস্ত্রী অসি লুপা করোর লাখ ১.৫রোম ওইরে। মসিনা হায়বদি চহি ৭-৮ অসিদা শরুক ৭রোম খুমাং চাউশিনখি হায়বনি। আয়ুশ অসিমক অচৌবা ইন্দস্ত্রী অমসুং অচৌবা ইকনোমী অমা ওইরক্লে। মসিনা তুংদা গ্লোবেল মার্কেৎতা হেন্না খুমাং চাউশিল্লকপা য়ানা লৈ। গ্লোবেল হরবেল মেদিসিন অমসুং স্পাইসেসকী মার্কেৎ অসি দোলর বিলিয়ন ১২০রোম ওই হায়বদি লুপা করোর লাখ ১০রোম ওই। ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী সেক্তর অসি লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লি অমসুং ঐখোয়না ওইথোকপা য়াবা খুদিংমক্কী মপুং ফানা কান্নবা লৌগদবনি। লৌউ-শিংউগী অনৌবা সেক্তর অমা রুরেল ইকনোমীগীদমক, ঐখোয়গী লৌমীশিংগীদমক থোরক্লি অমসুং মখোয়না য়াম্না অফবা মমলশিং ফংলি। সেক্তর অসিদা নহারোল কয়াগীদমক অনৌবা থবক লাখ কয়া পীরি।
মরুপশিং,
আয়ুর্বেদক মীয়াম্না পাম্নরক্লিবা অতোপ্পা মরু ওইবা হীরম অদুদি আয়ুর্বেদ অমসুং য়োগ তুরিজমনি। তুরিজমগী হব ওইরিবা গোৱাগুম্বা রাজ্য অমদা তুরিজম সেক্তরনা আয়ুর্বেদ অমসুং নেচরোপেথী চাউখৎহন্দুনা অনৌবা পনখৈ তম্না পুবা ঙমগনি। ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদ – গোৱানা মাইকৈ অসিদা মরু ওইবা অহৌবা অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মালেমগী মাংদা ‘ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ’কী ফ্যুচরিস্তিক বিজন অমা মাংদা থম্মি। ‘ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ’কী ৱাহন্থোক্তি হকশেকগীদমক য়ুনিভর্সে বিজন অমা হায়বনি। ঈশিংদা লৈবা শাশিং, লমলক্কী শাশিং, মীওইবা নত্ত্রগা পাম্বৈগী হকশেল অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ। মখোয়বু তোখাই-তোখাইনা উবগী মহুৎ ওইনা অপুনবা ওইনা উবা তাই। আয়ুর্বেদকী মসিগী হোলিস্তিক বিজ অসি ভারতকী চৎনবী অমসুং পুন্সি মহিংগী শরুকনি। গোৱাদা পাঙথোক্লিবা ৱর্ল্দ আয়ুর্বেদ কোংগ্রেসতা হীরম পুম্নমক কুপ্না খন্নবা পাম্মি। ঐখোয়না আয়ুর্বেদ অমসুং আয়ুশপু হোলিস্তিক ওইনা করম্না মাংদা পুখৎকদগে হায়বগী রোদমেপ অমা শেম্বা তাই। অদোমগী খোঙথাংশিংনা মাইকৈ অসিদা শোইদনা কান্নবা পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি! আয়ুশ অমসুং আয়ুর্বেদতা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.না থমখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।