Ministry of Minority Affairs
Year End Review of The Ministry of Minority Affairs
During 2014-15 to 2021-22, a total of 4,43,50,785 pre-matric scholarships (including 52.24% females)
57,06,334 post-matric scholarships (including 55.91% females) and 10,02,072 Merit-cum-Means scholarships (including 37.81% females) sanctioned
Numerous activities undertaken in the PM VIKAS scheme in the year 2022
National Minority Development Finance Corporation has provided credit to 14,12,425 female beneficiaries since inception as on date
In 2021-22, the revised PMJVK approved by the Government for continuation over the 15th Finance Commission Cycle i.e.during FY 2021-22 to 2025-26
The present Central Waqf Council re-constituted on 23.01.2022 for a period of one year i.e. from 04.02.2022 to 03.02.2023
The Haj 2022 operations in Saudi Arabia completed successfully ; 79,200 Indian pilgrims (including 1796 lady pilgrims without Mehram) performed Haj after gap of two years
For the first time ever, all the HCOI Haj pilgrims were accommodated in the Markazia
16 DEC 2022 3:19PM by PIB Delhi
The Ministry of Minority was established in 2006 to empower the minority communities namely Jains, Parsis, Buddhists, Sikhs, Christians and Muslims. The Ministry seeks to create an enabling environment for strengthening the multiracial, multi-ethnic, multi- cultural, multi lingual and multi–religious character of our nation. The mission is to improve the socio–economic condition of the minority communities through affirmative action and inclusive development so that every citizen has equal opportunity to participate actively in building a dynamic nation to facilitate an equitable share for minority communities in education, employment, economic activities and to enhance their upliftment.
Scholarship Schemes
Ministry of Minority Affairs is implementing three scholarship schemes for the educational empowerment of students belonging to the notified minority communities: (i) pre-matric scholarship; (ii) post-matric scholarship; and (iii) merit–cum–means based scholarship.
To improve transparency in scholarship schemes, a new and revamped version of National scholarship Portal 2.0 was launched for various ministries of the Central Government including Ministry of Minority Affairs for extending scholarships during 2016-17. All the above three scholarship schemes of this Ministry are on the NSP 2.0 portal. The scholarships are transferred in the bank accounts of students through the Direct Benefit Transfer (DBT) mode. Wherever Aadhaar numbers are available, the bank accounts of students are linked and scholarships transferred to such accounts.
(i) Pre-Matric Scholarship Scheme: The Pre-Matric Scholarship Scheme is a central sector scheme and students securing 50 per cent marks or equivalent grade in the previous examination and annual parental income not exceeding Rs 1 Lakh, are eligible. 30 per cent of scholarships are earmarked for girl students. During 2014-15 to 2021-22, a total of 4,43,50,785 scholarships (including 52.24% females) have been sanctioned.
(ii) Post Matric Scholarship Scheme: It is a Central Sector Scheme awarded for studies from Class XI to MPhil/PhD levels including Technical/Vocational diploma courses. Students, who secure 50 per cent marks or equivalent grade in the previous year’s final examination and whose parents /guardians ‘annual income does not exceed Rs. 2 lakh are eligible for award of the said scholarship. Under the scheme 5 lakh fresh scholarships are to be awarded every year in addition to the renewals. About 30 per cent of scholarships are earmarked for girl students. During 2014-15 to 2021-22, a total of 57,06,334 scholarships (including 55.91% females) have been sanctioned
(iii) Merit-cum-Means based Scholarship: The Merit-cum-Means based scholarship scheme is a central sector scheme and Scholarships are awarded for pursuing professional and technical courses, at undergraduate and postgraduate levels, in institutions recognised by appropriate authority. To be eligible, a student should have secured admission in any technical or professional institution, recognised by an appropriate authority. In case of students admitted without a competitive examination, they should have secured not less than 50 per cent marks. The annual income of the parents'/guardians' from all sources should not exceed 2.50 lakh. Under the scheme, 60,000 fresh scholarships are proposed to be awarded every year in addition to the renewals. 30 per cent of these scholarships are earmarked for girl students. 85 institutes for professional and technical courses have been listed in the scheme. Eligible students from the minority communities admitted to these institutions are reimbursed full course fee. A course fee of 20,000 per annum is reimbursed to students studying in other institutions. Besides, a student is also eligible for maintenance allowance of up to Rs 10,000 p.a. (for hosteller) and 5,000 p.a. (for day scholar) is awarded to selected students. During 2014-15 to 2021-22, a total of 10,02,072 scholarships (including 37.81% females) scholarships have been sanctioned.
PM VIKAS
The Ministry of Minority Affairs (MoMA) has conceptualized the Pradhan Mantri Virasat Ka Samvardhan (PM VIKAS) Scheme, that converges five existing schemes of the Ministry viz. Seekho aur Kamao (SAK), USTTAD, Hamari Dharohar, Nai Roshini, Nai Manzil. PM VIKAS aims to adopt a family-centric approach, targeting beneficiaries from all minority communities, with special focus on artisan families, women, youth, and differently abled.
The scheme has been planned to be implemented across four components namely:
• Skilling and Training Component
• Leadership and Entrepreneurship Component, with credit support
• Education Component for school dropouts; and
• Infrastructure Development Component in collaboration with PMJVK scheme of the Ministry.
Key activities undertaken in the scheme in the year 2022:
• A tripartite MoU was signed amongst MoMA, M/o Women Child and Development and M/o Skill Development and Entrepreneurship on 11.10.2022 at Vigyan Bhawan, in the National Conference on Skilling in Non-Traditional Livelihoods for Girls – ‘Beti Bane Kushal’. The MoU aims at optimizing PM VIKAS’s skilling and leadership outreach to young girls from minority communities through active synergy and convergence of the three Ministries.
Some snippets of the artisans workshops have been provided below:
Seekho aur Kamao (SAK)
‘Seekho Aur Kamao’ (Learn and Earn) scheme is a placement-linked skill development scheme for minorities that was launched by the Ministry of Minority Affairs in September 2013. It aims to upgrade the skills of minority youth (in the age group of 14-45 years) in various modern/ traditional skills.
The scheme has now been converged into as a component into the new, integrated PM VIKAS scheme.
Other Activities undertaken in the year 2022:
1. The Ministry has been actively participating in the national agenda of Prime Minister's Overarching Scheme for Holistic Nutrition (POSHAN Abhiyan). The Ministry reached out to approx. 8 lakh female beneficiaries under this initiative.
2. As a participating Ministry to the ‘Azadi Ka Amrit Mahostav’ (AKAM) and ‘Vibhajan Vibhishikha Smriti Diwas’, the Division conducted detailed conversations with all Project Implementing Agencies (PIAs). All PIAs were instructed to popularize the initiatives and promote their activities on social media platforms.
3. National Minority Development Finance Corporation (NMDFC), an autonomous body under the aegis of MoMA has provided credit to 14,12,425 female beneficiaries since inception as on date.
USTTAD
USTTAD (Upgrading the Skills and Training in Traditional Arts/ Crafts for Development) Scheme was formally launched on 14th May, 2015to preserve the rich heritage of traditional arts/crafts of minorities. Hunar Haat has been implemented as a component of the scheme since 2016-17.
Hunar Haat is an effective platform wherein opportunity is given to minority artisans/craftsperson’s and culinary experts from across the country to showcase and market their finest handicraft and exquisitely crafted indigenous products and has generated employment and employment opportunities for artisans, craftsperson’s and associated persons and has strengthened their market linkages.During Financial year 2021-22, Hunar Haat were conducted at Mumbai; Maharashtra and Agra; Uttar Pradesh.
Further, Ministry of Minority Affairs has engaged institutions of national repute under USTTAD scheme namely, National Institute of Fashion Technology (NIFT), National Institute of Design (NID) to work in various craft clusters for design intervention, product range development, packaging, exhibitions and brand building etc. During the FY 2021-22, design and development workshops across following clusters have been undertaken:
• Black Pottery, Manipur
• Soft Stone, Varanasi; Uttar Pradesh
• Wooden Cuttlery, Udayagiri; Andhra Pradesh
• Tilla Embroidery, Srinager; Jammu and Kashmir
• Bidriware, Bidar; Karnataka
• Chanapatna Toys, Chanapatna; Karnataka
• Textiles of Nagaland, Dimapur; Nagaland
• Chikankari, Lucknow; Uttar Pradesh
Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram
Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK) is a Centrally Sponsored Scheme, which is being implemented by the Ministry of Minority Affairs with the objective to develop infrastructure projects, which are community assets, in the identified areas with development deficits for socio-economic development of the said areas. In 2021-22, the revised PMJVK has been approved by the Government for continuation over the 15th Finance Commission Cycle i.e., during FY 2021-22 to 2025-26. The Revised PMJVK Scheme will be implemented in all Districts of the Country including all the Aspirational Districts. Projects are approved in the identified areas where the concentration of minority population is more than 25% in the catchment area (15 KM radius).
In 2021-22, projects approved under the scheme includes school buildings, residential schools, hostels, ITIs, skill centres, health projects including hospitals, health centres, Sadbhav Mandap, Community hall, sports projects like sports complex, working women hostels, etc. Ministry of Minority Affairs in collaboration with National Remote Sensing Centre, ISRO has started geo tagging of the infrastructure constructed under the scheme.
National Commission for Minorities,
The Minorities Commission which was set up in 1978 became a statutory body with the enactment of the National Commission for Minorities Act, 1992, after which it was renamed as the National Commission for Minorities. The first statutory National Commission was set up in 1993.
As per NCM Act, 1992, the Commission has the following functions:
a. evaluate the progress of the development of minorities under the Union and States;
b. monitor the working of the safeguards provided in the Constitution and in laws enacted by Parliament and the State Legislatures;
c. make recommendations for the effective implementation of safeguards for the protection of the interests of minorities by the Central Government or the State Governments
d. look into specific complaints regarding deprivation of rights and safeguards of the minorities and take up such matters with the appropriate authorities
e cause studies to be undertaken into problems arising out of any discrimination against minorities and recommend measures for their removal;
f. conduct studies, research and analysis on the issues relating to socio- economic and educational development of minorities;
g. suggest appropriate measures in respect of any minority to be undertaken by the Central Government or the State Governments
h. make periodical or special reports to the Central Government on any matter pertaining to minorities and in particular difficulties confronted by them; and
i. any other matter which may be referred to it by the Central Government
1. Commission for Minorities Eighteen Governments/UT Administrations namely, Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Government of NCT of Delhi, Jharkhand, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Punjab, Rajasthan, Telangana, Uttar Pradesh, Kerala, Tamil Nadu, Uttarakhand and West Bengal have set up commissions for minorities.
Commissioner for Linguistic Minorities: The Office of the Commissioner for Linguistic Minorities (CLM) was established in 1957 in pursuance of the provision of Article 350-B of the Constitution which envisages investigation by CLM of all matters relating to the safeguards provided for the linguistic minorities in the country under the Constitution and reporting to the President upon these matters at such intervals as the President may direct. The President may want that all such reports be laid before each House of the Parliament and sent to the government administration of states/UTs concerned. The CLM organization has its headquarters at Delhi with Zonal offices at Chennai and Kolkata. The CLM interacts with states/UTs on all the matters pertaining to the issues concerning implementation of the Constitutional and nationally agreed safeguards provided to linguistic minorities.
Constitutional Safeguards for Linguistic Minorities
Under the Constitution of India, certain safeguards have been granted to the religious and linguistic minorities. Article 29 and 30 seek to protect the interests of minorities and recognize their right to conserve their distinct language, script or culture and to establish and administer educational institutions of their choice. Article 347 makes provision for Presidential direction for official recognition of any language spoken by a substantial proportion of the population of a State or any part thereof for such purpose as the President may specify. Article 350 gives the right to submit representation for redressal of grievances to any authority of the union or a state in any of the languages used in the Union/States. Article 350A provides for instruction in the mother tongue at the primary stage of education to children belonging to linguistic minority groups. Article 350B provides for a special Officer designated as Commissioner for Linguistic minorities to investigate all matters relating to the safeguards provided for linguistic minorities under the Constitution.
Central Waqf Council
Central Waqf Council, a statutory body under the administrative control of the Ministry of Minority Affairs was set up in 1964 as per the provision given in the Waqf Act, 1954 as Advisory Body to the Central Government on matters concerning the working of the Waqf Boards and the due administration of Auqaf in the country. The role of the Council under the provision as stipulated in the Waqf Act, 1995 as amended has considerably expanded. Now, the Council has been empowered to advise the Central Government, State Governments and State Waqf Boards. In addition to the expanded role of advice, it has now been issuing directives to the Boards to furnish information to the Council on the performance of the board particularly on their financial performance, survey revenue records encroachment of Waqf properties and Annual and Audit report etc.
The Central Waqf Council consists of Chairperson, who is the Union Minister In-charge of Waqf and such other members, not exceeding 20 in numbers from different categories as stipulated in the Act, may be appointed by the Government of India. During the period under report, Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister of Minority Affairs is the ex-officio Chairman of the Central Waqf Council. The present Council re-constituted on 23.01.2022 for a period of one year i.e. from 04.02.2022 to 03.02.2023. The office of the Central Waqf Council has been shifted at Central Waqf Bhawan, Sector 6 PushpVihar, Opposite Family Court Saket, New Delhi-110017.
Durgah Khawaja Saheb Act, 1955
An Act to make provision for the proper administration of the Dargah and the Endowment of the Dargah of Khwaja Moin-ud-din Chishty, generally known as Dargah Khwaja Saheb, Ajmer
The mandate of the Dargah Committee is to provide service to the public through development of infrastructure as per the provisions of Dargah Khwaja Saheb Act, 1955 and its Bye Laws of 1958.
Haj Pilgrimage 2022
The Haj 2022 operations in Saudi Arabia, has been completed successfully and 79,200 Indian pilgrims (including 1796 lady pilgrims without Mehram) performed Haj after gap of two years i.e. 2020 & 2021.
1. The Haj-2022 operation was organised in the shadow of the post-pandemic period under unprecedented circumstances and CoVID restrictions. In spite of adverse situation and short notice the Saudi Ministry confirmed the Haj-2022. Haj-2022 operations required excellent coordination and cooperation between the Ministry of Minority Affairs, Ministry of External Affairs, Ministry of Civil Aviation, Ministry of Health and Family Welfare, Haj Committee of India and other stakeholders involved in the Haj operations. The swift and coordinated action of all Ministries resulted in completion of Haj preparations in a very short span of about 45 days and making the country as the first country to get Haj-visa for the pilgrims.
1. The major highlights of the Haj-2022 are as under:-
1. Considering the health care needs in the post- pandemic period, Saudi Arabia restricted the total number of pilgrims to 10 lakhs including 8.5 Lakhs from outside.
2. Pilgrims below the age of 65 years who were fully vaccinated with approved COVID vaccines were allowed.
3. During normal year, the works related to preparations for Haj-operations are completed in 5-6 months in advance but for Haj-2022, the same were arranged on very short notice of one and half months.
4. The core Haj period was between 5th July to 12th July, 2022 but the departure of pilgrims started w.e.f. 24.06.202. The Bilateral Haj Agreement was inked on 20 April 2022.
5. For the pilgrims of Haj Committee of India a total of 188 buildings, well-equipped with basic amenities and facilities, were hired in Makkah. Similarly, lodging arrangements were made in Markazia area Madinah to enable pilgrims to complete 40 times prayer.
6. For the first time ever, all the HCOI Haj pilgrims were accommodated in the Markazia area in Madinah. For every Haj, efforts are made to maximize the percentage of HCOI pilgrims accommodated in the Markazia area which is the clearly preferred choice for pilgrims in view of vicinity to Haram. In previous years, Markazia accommodation for 60% of HCOI pilgrims was targeted. For Haj-2022, Markazia accommodation were arranged for all HCOI pilgrims even on Saudi Riyal (SR) 50 per pilgrim lower than that in Haj-2019 despite increase of VAT to 15 % and addition of a new accommodation fee of 2.5% this year.
7. New buses were hired for a comfortable and hassle-free movement of Indian pilgrims between their accommodation in Azizia and pilgrimage site.
8. For the first time ever,Mashaaer metro train facilities were made available for all HCOI pilgrims. This helped ensure that there was no risk of any HCOI pilgrim not reaching Arafat in time on Haj day.
9. The Consulate opened as many as 10 sub-offices, called as ‘Branch Offices’, manned by a team of deputationists and local seasonal staffs in the midst of Indian pilgrims accommodation in Makkah, 03 Branch offices in Madinah and one sub-office each at Jeddah and Madinah airport to serve Indian pilgrims. Adjacent to each Branch office, 10 dispensaries in Makkah, 03 dispensaries in Madinah and one dispensary in Jeddah airport were also opened to cater to the health requirements of Indian pilgrims. In addition, two hospitals (40-bedded, 30-bedded) in Makkah and 15-bedded dispensary in Madinah were also opened which were managed by team of doctors and paramedics from India. During core Haj period, a Camp office-cum-Dispensary was also set up in Mina.
10. Digital initiative during Haj-2022:-
11. A dedicated Toll-free number, WhatsApp number as well as online complaint management system served round-the-clock to promptly address any issue or concerns of the Indian pilgrim. In internal operation, digital media and app particularly WhatsApp have been effectively used to realize the vision of paperless office of ‘Digital India’ of the Prime Minister of India.
ii. A training video for Indian pilgrims in Urdu, Hindi, Malayalam and Tamil languages, helped in the orientation of pilgrims in the latest guidelines from Saudi Arabia with total views of about 70000.
iii.Daily video report on pilgrimage operations were made and uploaded on YouTube channel which were widely shared both in India and Saudi Arabia.
iv. Apart from hosting a dedicated service for all data related to pilgrimage operations, a mobile app “Indian Haji Information System’’ has also been developed for the benefit of Hajis. This app was very popular amongst the pilgrims and aided them in locating their accommodation, Maktabs in Mina, branch office etc. as well as lodging any grievances/concerns for its redressal.
1. Indian pilgrims’ health details, including their ailments, diagnostic assessment, prescribed medicines as well as disbursal of medicines have been recorded in the online OPD System entitled as e-MASIHA (Medical Assistance System for Indian Hajis Abroad). This online OPD System enabled to create and maintain health database of all Indian pilgrims who availed medical facilities during the Haj period.

সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষান্ত পৰ্যালোচনা: সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২১-২২ বৰ্ষলৈ মুঠ ৪,৪৩,৫০,৭৮৫ টা প্ৰাক-মেট্ৰিক বৃত্তি (৫২.২৪% মহিলাসহ) প্ৰদান কৰা হৈছিল
৫৭,০৬,৩৩৪ মেট্ৰিক-পৰৱৰ্তী বৃত্তি (৫৫.৯১% মহিলাসহ) আৰু ১০,০২,০৭২ মেধা -- অৰ্থাৎ বৃত্তি (৩৭.৮১% মহিলাসহ) অনুমোদিত হৈছিল
২০২২ চনত, প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকাশ যোজনাৰ অধীনত বিভিন্ন কাৰ্যকলাপ আৰম্ভ কৰা হৈছিল
ৰাষ্ট্ৰীয় সংখ্যালঘু উন্নয়ন আৰু বিত্ত নিগমে ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ পৰা ১৪,১২,৪২৫ গৰাকী মহিলা হিতাধিকাৰীক ঋণ প্ৰদান কৰিছে
চৰকাৰে পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগ চক্ৰ অৰ্থাৎ ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২১-২২ বৰ্ষত ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে পিএমজেভিকেৰ সংশোধিত প্ৰপত্ৰত অনুমোদন জনাইছে।
২৩ জানুৱাৰী, ২০২২ তাৰিখে, বিদ্যমান কেন্দ্ৰীয় ৱাকফ পৰিষদ এক বছৰৰ বাবে অৰ্থাৎ ৪ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২২ ৰ পৰা ৩ মাৰ্চ, ২০২২ লৈ পুনৰ গঠন কৰা হৈছিল।
চৌদি আৰৱত সফলতাৰে অনুষ্ঠিত হজ-২০২২, ৭৯,২০০ ভাৰতীয় হজ যাত্ৰীয়ে (মেহৰাম অবিহনে ১৭৯৬ গৰাকী মহিলাসহ) দুবছৰৰ ব্যৱধানৰ পিছত হজ প্ৰদৰ্শন কৰে
প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ হজ কমিটিৰ সকলো হজ যাত্ৰীক মাৰ্কাজিয়াত থকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল
16 DEC 2022 3:19PM by PIB Guwahati
সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়সমূহক শক্তিশালী কৰিবলৈ ২০০৬ চনত সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰা হৈছিল। এই সম্প্ৰদায়বোৰৰ ভিতৰত আছে জৈন, পাৰ্চী, বৌদ্ধ, শিখ, খ্ৰীষ্টান আৰু মুছলমান। এই মন্ত্ৰালয়ে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ বহুজাতিক, বহুজাতিক, বহু-সাংস্কৃতিক, বহুভাষিক আৰু বহু-ধৰ্মীয় চৰিত্ৰশক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক সক্ষম পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিব বিচাৰিছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ইতিবাচক পদক্ষেপ আৰু সামগ্ৰিক বিকাশৰ জৰিয়তে সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়ৰ আৰ্থ-সামাজিক অৱস্থা উন্নত কৰা, যাৰ দ্বাৰা প্ৰতিজন নাগৰিকে শিক্ষা, নিযুক্তি, অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপত সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়ৰ বাবে সমান অংশগ্ৰহণ আৰু তেওঁলোকৰ উন্নতি বৃদ্ধিৰ বাবে এক গতিশীল ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সমান সুযোগ প্ৰদান কৰে।
বৃত্তি আঁচনিবোৰ
সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তিনিটা বৃত্তি আঁচনি পৰিচালনা কৰি আছে - (আই) প্ৰাক-মেট্ৰিক বৃত্তি, (আইআই) মেট্ৰিক-পৰৱৰ্তী বৃত্তি আৰু (তৃতীয়) মেধা -- অধিসূচিত সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ শৈক্ষিক সৱলীকৰণৰ বাবে আধাৰিত বৃত্তি।
বৃত্তি আঁচনিৰ স্বচ্ছতা উন্নত কৰাৰ সন্দৰ্ভত ২০১৬-১৭ বৰ্ষত বৃত্তিসম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়কে ধৰি বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় বৃত্তি পৰ্টেল ২.০-ৰ এক নতুন আৰু সংশোধিত সংস্কৰণ মুকলি কৰা হৈছিল। এই মন্ত্ৰালয়ৰ ওপৰোক্ত তিনিটা বৃত্তি আঁচনি এনএছপি ২.০ পৰ্টেলত উপলব্ধ। এই বৃত্তিবোৰ প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰ (ডিবিটি)ৰ জৰিয়তে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বেঙ্ক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হয়। য'তেই আধাৰ নম্বৰ উপলব্ধ হয়, শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বেংক একাউণ্ট লিংক কৰা হয় আৰু এনে একাউণ্টলৈ বৃত্তি স্থানান্তৰ কৰা হয়।
(ক) প্ৰাক-মেট্ৰিক বৃত্তি আঁচনি: প্ৰাক-মেট্ৰিক বৃত্তি আঁচনি হৈছে এক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি। যিসকল শিক্ষাৰ্থীয়ে পূৰ্বৱৰ্তী পৰীক্ষাত ৫০% নম্বৰ বা সমতুল্য গ্ৰেড লাভ কৰিছে আৰু ১ লাখ টকাৰ অধিক নথকা অভিভাৱকৰ বাৰ্ষিক উপাৰ্জন ইয়াৰ বাবে যোগ্য। ইয়াৰ অধীনত, ছোৱালী ছাত্ৰীসকলৰ বাবে ৩০ শতাংশ বৃত্তি ধাৰ্য্য কৰা হৈছে। ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২১-২২ বৰ্ষলৈ মুঠ ৪,৪৩,৫০,৭৮৫ টা বৃত্তি (৫২.২৪ শতাংশ মহিলাসহ) অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
(খ) মেট্ৰিক-পৰৱৰ্তী বৃত্তি আঁচনি: ই হৈছে এক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি যাক একাদশ শ্ৰেণীৰ পৰা এমফিল/পিএইচডি স্তৰলৈ অধ্যয়নৰ বাবে প্ৰদান কৰা হৈছে যাৰ ভিতৰত আছে কাৰিকৰী/পেছাদাৰী ডিপ্লোমা পাঠ্যক্ৰম। যোৱা বছৰৰ চূড়ান্ত পৰীক্ষাত ৫০% নম্বৰ বা সমতুল্য গ্ৰেড লাভ কৰা আৰু যাৰ অভিভাৱক/অভিভাৱকৰ বাৰ্ষিক উপাৰ্জন ২ লাখ টকাৰ অধিক নহয় তেওঁলোক এই বৃত্তি প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ যোগ্য। এই আঁচনিৰ অধীনত, নৱীকৰণৰ উপৰিও প্ৰতি বছৰে ৫ লাখ নতুন বৃত্তি প্ৰদান কৰিব লাগিব। প্ৰায় ৩০ শতাংশ বৃত্তি ছোৱালী ছাত্ৰীসকলৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২১-২২ বৰ্ষলৈ মুঠ ৫৭,০৬,৩৩৪ টা বৃত্তি (৫৫.৯১ শতাংশ মহিলাসহ) অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
(গ) মেধাসহ সাধন বৃত্তি: মেধাসহ সাধন বৃত্তি আঁচনি হৈছে এক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি। ইয়াৰ অধীনত, উপযুক্ত কৰ্তৃপক্ষৰ দ্বাৰা স্বীকৃত প্ৰতিষ্ঠানবোৰত স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ পৰ্যায়ত পেছাদাৰী আৰু কাৰিকৰী পাঠ্যক্ৰমত অধিক অধ্যয়নৰ বাবে বৃত্তি প্ৰদান কৰা হয়। এই আঁচনিৰ সন্দৰ্ভত যোগ্য হ'বলৈ, এজন শিক্ষাৰ্থীক উপযুক্ত কৰ্তৃপক্ষৰ দ্বাৰা স্বীকৃত যিকোনো কাৰিকৰী বা পেছাদাৰী প্ৰতিষ্ঠানত নামভৰ্তি কৰিব লাগিব। প্ৰতিযোগিতামূলক পৰীক্ষা অবিহনে নাম ভৰ্তি কৰা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ ক্ষেত্ৰত, তেওঁলোকৰ ৫০ শতাংশতকৈ কম নম্বৰ থাকিব নালাগে
একে সময়তে, সকলো উৎসৰ পৰা অভিভাৱক /অভিভাৱকৰ বাৰ্ষিক উপাৰ্জন ২.৫০ লাখ টকাৰ অধিক হ'ব নালাগে। এই আঁচনিৰ অধীনত, নৱীকৰণৰ উপৰিও প্ৰতি বছৰে ৬০,০০০ নতুন বৃত্তি প্ৰদান কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত, ছোৱালী ছাত্ৰীসকলৰ বাবে ৩০ শতাংশ বৃত্তি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ই পেছাদাৰী আৰু কাৰিকৰী পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে ৮৫ খন প্ৰতিষ্ঠানৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰে। এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহত নামভৰ্তি কৰা সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়ৰ যোগ্য শিক্ষাৰ্থীসকলক সমগ্ৰ পাঠ্যক্ৰমৰ মাচুল পৰিশোধ কৰা হয়। একে সময়তে, আন প্ৰতিষ্ঠানত অধ্যয়ন কৰি থকা শিক্ষাৰ্থীসকলক প্ৰতি বছৰে পাঠ্যক্ৰমমাচুলত ২০,০০০ টকা পৰিশোধ কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, নিৰ্বাচিত শিক্ষাৰ্থীসকলক প্ৰতি বছৰে ১০,০০০ টকা (হোষ্টেল ৰখা সকলৰ বাবে) আৰু ৫,০০০ টকা (দিনৰ পণ্ডিতসকলৰ বাবে) তত্বাৱধান ভাট্টা প্ৰদান কৰা হয়। ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২১-২২ বৰ্ষলৈ মুঠ ১০,০২,০৭২ টা বৃত্তি (৩৭.৮১% মহিলাসহ) অনুমোদিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন
সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী পাছাৰ কা পাৰ্শত কা সম্বৰ্ধন (প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকাশ) আঁচনিৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। ই মন্ত্ৰালয়ৰ পাঁচটা বিদ্যমান আঁচনি – শিকণ আৰু অৰ্জন (এছ.এ.কে.), ওস্তাদ, হামাৰি ধাৰোহাৰ, ‘নই ৰোশনি আৰু নই মঞ্জিল’ একত্ৰিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকাশৰ লক্ষ্য হৈছে পৰিয়াল কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগী অৱলম্বন কৰা, সকলো সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়ৰ হিতাধিকাৰীসকলক লক্ষ্য কৰি, শিল্পী পৰিয়াল, মহিলা, যুৱ আৰু বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিসকলৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া। আঁচনিখন চাৰিটা উপাদানত ৰূপায়ণ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে:
দক্ষতা আৰু প্ৰশিক্ষণ উপাদান
ক্ৰেডিট সমৰ্থনৰ সৈতে নেতৃত্ব আৰু উদ্যোগী উপাদান
স্কুল এৰি যোৱাৰ বাবে শিক্ষাৰ উপাদান, আৰু
মন্ত্ৰালয়ৰ পিএমজেভিকে আঁচনিৰ অংশীদাৰীত্বত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন উপাদান
আঁচনিখনত ২০২২ চনত মুখ্য কাৰ্যকলাপবোৰ হাতত লোৱা হৈছে:
১১ অক্টোবৰ, ২০২২ তাৰিখে নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত অনুষ্ঠিত 'বেটি বনে কুশল' নামৰ ছোৱালীৰ বাবে অ-পৰম্পৰাগত জীৱিকাৰ দক্ষতাৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয় আৰু দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত এক ত্ৰিপাক্ষিক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়। এই বুজাবুজি চুক্তিৰ উদ্দেশ্য হৈছে তিনিটা মন্ত্ৰালয়ৰ সক্ৰিয় সমন্বয় আৰু সমন্বয়ৰ জৰিয়তে সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়ৰ যুৱতীসকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন দক্ষতা আৰু নেতৃত্বৰ উপলব্ধতা অনুকূলিত কৰা।
শিল্পীসকলৰ কৰ্মশালাৰ অংশবোৰ তলত দেখুওৱা হৈছে:
শিকক আৰু উপাৰ্জন কৰক (এছ.এ.কে.)
ই হৈছে সংখ্যালঘুসকলৰ বাবে এক প্লেচমেণ্ট শিকক আৰু অৰ্জন' সম্পৰ্কীয় দক্ষতা বিকাশ আঁচনি, যাক সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ছেপ্টেম্বৰ, ২০১৩ ত আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে বিভিন্ন আধুনিক/পৰম্পৰাগত দক্ষতাত সংখ্যালঘু যুৱক-যুৱতীসকলৰ (১৪-৪৫ বছৰ বয়সৰ গোটত) দক্ষতা উন্নত কৰা।
নতুন সমন্বিত প্ৰধানমন্ত্ৰী উন্নয়ন আঁচনিত আঁচনিখন এতিয়া এটা উপাদান হিচাপে একত্ৰিত কৰা হৈছে।
২০২২ চনত কৰা অন্যান্য কাৰ্যকলাপসমূহ:
সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে সামগ্ৰিক পুষ্টিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সামগ্ৰিক আঁচনিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যসূচীত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰি আহিছে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত, মন্ত্ৰালয়ে প্ৰায় ৮ লাখ মহিলা হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ গৈছে।
'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' (এ.কে.এম.) আৰু 'বিভাজন ভৌতিক স্মাৰক দিৱস'ত অংশীদাৰ মন্ত্ৰালয় হিচাপে, বিভাগটোৱে সকলো প্ৰকল্প ৰূপায়ণকাৰী সংস্থাৰ (পি.আই.এ.) সৈতে বিতং বাৰ্তালাপ কৰে। এই সকলোবোৰ সংস্থাক সামাজিক মাধ্যমৰ মঞ্চত উদ্যোগসমূহৰ জনপ্ৰিয়তা আৰু তেওঁলোকৰ কাৰ্যকলাপ কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে নিৰ্দেশ দিয়া হৈছিল।
মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা হিচাপে আৰম্ভ হোৱাৰ পৰা, ৰাষ্ট্ৰীয় সংখ্যালঘু উন্নয়ন আৰু বিত্ত নিগমে (এনএমডিএফচি) এতিয়ালৈকে ১৪,১২,৪২৫ গৰাকী মহিলা হিতাধিকাৰীক ঋণ প্ৰদান কৰিছে।
USTTAD - ওস্তাদ
USTTAD (বিকাশৰ বাবে পৰম্পৰাগত কলা আৰু কাৰুশিল্পত দক্ষতাৰ উন্নীতকৰণ আৰু প্ৰশিক্ষণ) আঁচনিখন আনুষ্ঠানিকভাৱে ১৪ মে, ২০১৫ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে সংখ্যালঘুসকলৰ পৰম্পৰাগত কলা/কাৰুশিল্পৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰা। হুনাৰ হাট ২০১৬-১৭ বৰ্ষৰ পৰা এই আঁচনিৰ এটা উপাদান হিচাপে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
হুনাৰ হাট হৈছে এক কাৰ্যকৰী মঞ্চ য'ত সমগ্ৰ দেশৰ সংখ্যালঘু শিল্পী/শিল্পী আৰু ৰন্ধন বিশেষজ্ঞসকলক তেওঁলোকৰ উৎকৃষ্ট হস্তশিল্প আৰু সুন্দৰভাৱে তৈয়াৰ কৰা থলুৱা সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন আৰু বিপণন কৰাৰ সুযোগ দিয়া হয়। ইয়াৰ উপৰিও, ই শিল্পী, শিল্পী আৰু সম্পৰ্কিত ব্যক্তিসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ বজাৰৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিছে। ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষত মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাই আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ আগ্ৰাত হুনাৰ হাট আয়োজন কৰা হৈছিল।
ইয়াৰ উপৰিও, সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ইউএছটিএএডি আঁচনিৰ অধীনত ডিজাইন হস্তক্ষেপ, সামগ্ৰী শৃংখলা বিকাশ, পেকেজিং, প্ৰদৰ্শনী আৰু ব্ৰেণ্ড নিৰ্মাণ আদিৰ বাবে বিভিন্ন ক্ৰাফ্ট গোটত কাম কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ভাৱে প্ৰতিষ্ঠিত প্ৰতিষ্ঠানসমূহক নিযুক্ত কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ফেশ্বন টেকন'লজী (এনআইএফটি) আৰু নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ডিজাইন (এনআইডি)।
২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষত নিম্নলিখিত গোটবোৰত ডিজাইন আৰু বিকাশ কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে:
ব্লেক মৃৎশিল্প (ক'লা মৃৎশিল্প), মণিপুৰ
কোমল পাথৰ, বাৰাণসী, উত্তৰ প্ৰদেশ
উড কাটলেৰী, উদয়গিৰি, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
টিলা এম্ব্ৰইডাৰী, শ্ৰীনগৰ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
বিদ্ৰিৱেৰ, বিদাৰ, কৰ্ণাটক
চান্নাপাটনা পুতলা, চান্নাপাটনা, কৰ্ণাটক
নাগালেণ্ড, ডিমাপুৰ, নাগালেণ্ডৰ বস্ত্ৰ
চিকনকাৰী, লক্ষ্ণৌ, উত্তৰ প্ৰদেশ
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জনবিকাশ কাৰ্যসূচী
প্ৰধানমন্ত্ৰী জন বিকাশ কৰিক্ৰাম (পিএমজেভিকে) হৈছে এক কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনি। এইটো সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। চিনাক্ত কৰা এলেকাবোৰৰ আৰ্থ-সামাজিক বিকাশৰ অভাৱ থকা চিনাক্ত কৰা এলেকাবোৰত আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্প, যিবোৰ সামূহিক সম্পদ, বিকাশৰ উদ্দেশ্যৰে ইয়াক ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। চৰকাৰে ২০২১-২২ বৰ্ষত ১৫ তম বিত্ত আয়োগ চক্ৰ অৰ্থাৎ ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ সংশোধিত পিএমজেকেভি অব্যাহত ৰখাৰ অনুমোদন জনাইছে। এই সংশোধিত পিএমজেভিকে আঁচনিখন সকলো উচ্চাকাংক্ষী জিলাকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে ৰূপায়ণ কৰা হ'ব। আঁচনিখনৰ অধীনত, চিনাক্ত কৰা এলেকাবোৰত প্ৰকল্পবোৰ অনুমোদিত হয় য'ত সংখ্যালঘু জনসংখ্যাৰ ঘনত্ব ২৫ শতাংশতকৈ অধিক (১৫ কিমি ব্যাসাৰ্ধ)।
এই আঁচনিৰ অধীনত, ২০২১-২২ বৰ্ষত বিভিন্ন প্ৰকল্পঅনুমোদিত হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে বিদ্যালয় ভৱন, আৱাসিক বিদ্যালয়, হোষ্টেল, আইটিআই, স্বাস্থ্য প্ৰকল্প যেনে চিকিৎসালয়, স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ, সম্প্ৰীতি পেভিলিয়ন, সামূহিক ভৱন, ক্ৰীড়া প্ৰকল্প যেনে ক্ৰীড়া কমপ্লেক্স, কৰ্মৰত মহিলা হোষ্টেল ইত্যাদি। সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ইছৰোৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰিম'ট চেঞ্চিং কেন্দ্ৰৰ সহযোগত আঁচনিখনৰ অধীনত নিৰ্মিত আন্তঃগাঁথনিৰ জিঅ'টেগিং আৰম্ভ কৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় সংখ্যালঘু আয়োগ
ইয়াক ১৯৭৮ চনত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। ৰাষ্ট্ৰীয় সংখ্যালঘু আয়োগ আইন, ১৯৯২ প্ৰণয়নৰ সৈতে ই এক বিধিবদ্ধ সংস্থা হৈ পৰিছিল। ইয়াৰ পিছত, ইয়াৰ নাম ৰাষ্ট্ৰীয় সংখ্যালঘু আয়োগলৈ সলনি কৰা হয়। প্ৰথম বিধিবদ্ধ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োগ ১৯৯৩ চনত স্থাপন কৰা হৈছিল।
এনচিএম আইন, ১৯৯২ অনুসৰি, এই আয়োগৰ নিম্নলিখিত কামবোৰ আছে:
a. কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ অধীনত সংখ্যালঘুসকলৰ বিকাশৰ অগ্ৰগতি মূল্যাঙ্কন কৰা;
b. সংসদ আৰু ৰাজ্যিক আইনসভাৰ দ্বাৰা প্ৰণয়ন কৰা সংবিধান আৰু আইনত প্ৰদান কৰা সুৰক্ষাৰ কাৰ্যকৰীকৰণ নিৰীক্ষণ কৰা;
c. কেন্দ্ৰীয় বা ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা সংখ্যালঘুসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে সুৰক্ষাৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণৰ বাবে পৰামৰ্শ দিব
d. সংখ্যালঘুসকলক অধিকাৰ আৰু নিৰাপত্তা অস্বীকাৰ সম্পৰ্কে নিৰ্দিষ্ট অভিযোগবোৰ চোৱা আৰু এনে বিষয়বোৰ উপযুক্ত কৰ্তৃপক্ষৰ সন্মুখত ৰখা
e সংখ্যালঘুসকলৰ বিৰুদ্ধে যিকোনো ধৰণৰ বৈষম্যৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা সমস্যাবোৰ অধ্যয়ন কৰা আৰু সেইবোৰ দূৰ কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিয়া;
f. সংখ্যালঘুসকলৰ আৰ্থ-সামাজিক আৰু শৈক্ষিক বিকাশসম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰ অধ্যয়ন, গৱেষণা আৰু বিশ্লেষণ কৰা;
g. যিকোনো সংখ্যালঘুৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় বা ৰাজ্য চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰিবলগা উপযুক্ত ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিয়ক
h. সংখ্যালঘুসকলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত যিকোনো বিষয় আৰু বিশেষকৈ তেওঁলোকে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাৰ বিষয়ে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ওচৰত সময়ে সময়ে বা বিশেষ প্ৰতিবেদন দাখিল কৰা; আৰু
i. কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰেৰণ কৰা অন্যান্য ঘটনাসমূহ
সংখ্যালঘু আয়োগে ১৮ খন ৰাজ্য/ইউটিত সংখ্যালঘুসকলৰ বাবে আয়োগ গঠন কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, অসম, বিহাৰ, ছত্তীশগড়, ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চল (এনচিটি) দিল্লী চৰকাৰ, ঝাৰখণ্ড, কৰ্ণাটক, মধ্য প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, মণিপুৰ, পঞ্জাৱ, ৰাজস্থান, তেলেংগানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, কেৰালা, তামিলনাডু, উত্তৰাখণ্ড আৰু পশ্চিম বংগ।
ভাষিক সংখ্যালঘু আয়োগ: সংবিধানৰ অনুচ্ছেদ ৩৫০-বি-ৰ ব্যৱস্থা অনুসৰি ১৯৫৭ চনত ভাষিক সংখ্যালঘু আয়ুক্তৰ কাৰ্যালয় (চিএলএম) স্থাপন কৰা হৈছিল। ই সংবিধানৰ অধীনত দেশত ভাষিক সংখ্যালঘুসকলক প্ৰদান কৰা সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় সকলো বিষয় চিএলএমৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। ইয়াৰ লগতে, এই বিষয়বোৰৰ ওপৰত এনে ত্ৰুটিবোৰৰ বিষয়ে ৰাষ্ট্ৰপতিক প্ৰতিবেদন দিয়ক, যিবোৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে নিৰ্দেশ দিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ইচ্ছাঅনুসৰি, এনে সকলো প্ৰতিবেদন সংসদৰ প্ৰতিখন সদনৰ সন্মুখত ৰাখি সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল প্ৰশাসনলৈ প্ৰেৰণ কৰা হ'ব পাৰে। চিএলএম সংগঠনটোৰ মুখ্য কাৰ্যালয় দিল্লীত অৱস্থিত আৰু আঞ্চলিক কাৰ্যালয়সমূহ চেন্নাই আৰু কলকাতাত অৱস্থিত। ইয়াৰ উপৰিও, চিএলএমে ভাষিক সংখ্যালঘুসকলক প্ৰদান কৰা সাংবিধানিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ভাৱে সন্মত সুৰক্ষাৰ ৰূপায়ণ সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰৰ ওপৰত ৰাজ্য/ইউটিৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে।
ভাষিক সংখ্যালঘুসকলৰ বাবে সাংবিধানিক সুৰক্ষা
ভাৰতীয় সংবিধানৰ অধীনত ধৰ্মীয় আৰু ভাষিক সংখ্যালঘুসকলক কিছুমান সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা হৈছে। অনুচ্ছেদ ২৯ আৰু ৩০ য়ে সংখ্যালঘুসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰে। একে সময়তে, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ নিৰ্দিষ্ট ভাষা, লিপি বা সংস্কৃতি সংৰক্ষণ কৰাৰ আৰু তেওঁলোকৰ পচন্দৰ শিক্ষানুষ্ঠান স্থাপন আৰু পৰিচালনা কৰাৰ অধিকাৰক স্বীকৃতি দিয়ে। অনুচ্ছেদ ৩৪৭-ত এখন ৰাজ্যৰ জনসংখ্যাৰ এক বৃহৎ অংশ বা ইয়াৰ যিকোনো অংশৰ দ্বাৰা কোৱা যিকোনো ভাষাৰ আনুষ্ঠানিক স্বীকৃতিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰা হৈছে, ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে নিৰ্দিষ্ট কৰিব পাৰে। অনুচ্ছেদ ৩৫০-য়ে কেন্দ্ৰ বা ৰাজ্যৰ যিকোনো কৰ্তৃপক্ষক কেন্দ্ৰ/ৰাজ্যত ব্যৱহৃত যিকোনো ভাষাত অভিযোগ নিষ্পত্তিৰ বাবে প্ৰতিনিধিত্ব দাখিল কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰে। অনুচ্ছেদ ৩৫০এ-ত ভাষিক সংখ্যালঘু গোটৰ শিশুসকলক শিক্ষাৰ প্ৰাথমিক পৰ্যায়ত মাতৃভাষাত শিক্ষা প্ৰদান কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। অনুচ্ছেদ ৩৫০বি-ত সংবিধানৰ অধীনত ভাষিক সংখ্যালঘুসকলৰ বাবে প্ৰদান কৰা সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় সকলো বিষয় পৰীক্ষা কৰাৰ বাবে ভাষিক সংখ্যালঘুআয়ুক্ত হিচাপে মনোনীত এজন বিশেষ বিষয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় ৱাকফ পৰিষদ
কেন্দ্ৰীয় ৱাকফ পৰিষদ সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰশাসনিক নিয়ন্ত্ৰণত থকা এক বিধিবদ্ধ সংস্থা। ইয়াক ১৯৬৪ চনত ৱাকফ আইন, ১৯৫৪-ৰ বিধান অনুসৰি প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। ই দেশত ৱাকফ বোৰ্ডৰ কাৰ্যকলাপ আৰু ৱাকফ বোৰ্ডৰ প্ৰশাসন সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰৰ সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৰামৰ্শদাতা সংস্থা হিচাপে কাম কৰে। ৱাকফ আইন, ১৯৯৫-ত সংশোধিত ব্যৱস্থাৰ অধীনত পৰিষদৰ ভূমিকা যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। এতিয়া পৰিষদক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে ৰাজ্যিক ৱাকফ বোৰ্ডসমূহক পৰামৰ্শ দিয়াৰ ক্ষমতা দিয়া হৈছে। উপদেষ্টা হিচাপে এই সম্প্ৰসাৰিত ভূমিকাৰ উপৰিও, ই এতিয়া পৰিষদক ইয়াৰ প্ৰদৰ্শনৰ বিষয়ে অৱগত কৰিবলৈ পৰিষদক নিৰ্দেশনা জাৰী কৰিছে। এই নিৰ্দেশনাটো বিশেষভাৱে তেওঁলোকৰ বিত্তীয় প্ৰদৰ্শন, ৱাকফ সম্পত্তিৰ বেদখলৰ ৰাজহ ৰেকৰ্ড আৰু বাৰ্ষিক আৰু অডিট প্ৰতিবেদন আদিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত।
এই পৰিষদৰ অধ্যক্ষ হৈছে ৱাকফৰ দায়িত্বত থকা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী। ইয়াৰ উপৰিও, ভাৰত চৰকাৰে আইনখনত নিৰ্ধাৰিত বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ পৰা অহা সদস্যসকলক নিযুক্তি দিয়ে। তেওঁলোকৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক ২০। বৰ্তমান কেন্দ্ৰীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী স্মৃতি জুবিন ইৰাণী কেন্দ্ৰীয় ৱাকফ পৰিষদৰ পদস্থ অধ্যক্ষ। বিদ্যমান পৰিষদখন ২৩ জানুৱাৰী, ২০২২ তাৰিখে এক বছৰৰ বাবে অৰ্থাৎ ৪ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২২ ৰ পৰা ০৩ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ লৈ পুনৰ গঠন কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় ৱাকফ ভৱনটো নতুন দিল্লীৰ পুষ্প বিহাৰৰ চেক্টৰ ৬-ৰ চাকাটে পাৰিবাৰিক আদালতলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
দৰগাহ খোৱাজা চাহেব আইন, ১৯৫৫
দৰগাহৰ সঠিক প্ৰশাসন আৰু খ্ৱাজা মইনুদ্দিন চিষ্টিৰ দৰগাহৰ এণ্ডোমেণ্ট প্ৰদান কৰাৰ বাবে এয়া এক আইন, যাক সাধাৰণতে দৰগাহ খাজা চাহিব- আজমেৰ বুলি জনা যায়।
দৰগাহ সমিতিৰ কাম হৈছে দৰগাহ খোৱাজা চাহেব আইন-১৯৫৫ আৰু ইয়াৰ উপআইন ১৯৫৮ ৰ ব্যৱস্থা অনুসৰি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণক সেৱা প্ৰদান কৰা।
হজ যাত্ৰা ২০২২
চৌদি আৰৱত হজ-২০২২ সফলতাৰে সম্পন্ন কৰা হৈছে। এই বছৰ, ৭৯,২০০ ভাৰতীয় তীৰ্থযাত্ৰীয়ে (মেহৰাম অবিহনে ১৭৯৬ গৰাকী মহিলা তীৰ্থযাত্ৰীসহ) দুবছৰৰ ব্যৱধানঅৰ্থাৎ ২০২০ আৰু ২০২১ ৰ ব্যৱধানৰ পিছত হজ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল।
মহামাৰীৰ পিছৰ সময়ছোৱাত অভূতপূৰ্ব পৰিস্থিতি আৰু ক’ভিড নিষেধাজ্ঞাৰ অধীনত হজ-২০২২ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল। চৌদি মন্ত্ৰালয়ে প্ৰতিকূল পৰিস্থিতি আৰু চমু জাননী স্বত্বেও হজ-২০২২ নিশ্চিত কৰিছে। হজ-২০২২ পৰিচালনাৰ বাবে সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় হজ কমিটি আৰু হজ অভিযানৰ সৈতে জড়িত অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ মাজত উৎকৃষ্ট সমন্বয় আৰু সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন। সকলো মন্ত্ৰালয়ৰ দ্ৰুত আৰু সমন্বিত পদক্ষেপৰ ফলস্বৰূপে, হজৰ প্ৰস্তুতি প্ৰায় ৪৫ দিনৰ অতি কম সময়ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছিল আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে হজ ভিছা প্ৰাপ্ত কৰা প্ৰথম খন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল।
হজ-২০২২-ৰ মুখ্য বৈশিষ্ট্যবোৰ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:-
মহামাৰীৰ পিছৰ সময়ছোৱাত স্বাস্থ্য সেৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা মনত ৰাখি চৌদি আৰবে মুঠ তীৰ্থযাত্ৰীৰ সংখ্যা এক নিযুত তীৰ্থযাত্ৰীৰ সংখ্যা সীমাবদ্ধ কৰিছিল। ইয়াত বাহিৰৰ পৰা ৮.৫ লাখ যাত্ৰী অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
৬৫ বছৰৰ তলৰ তীৰ্থযাত্ৰীসকলক, যিসকলক অনুমোদিত কোভিড ভেকছিনৰ সম্পূৰ্ণ টিকাকৰণ কৰা হৈছিল, তেওঁলোকক ইয়াৰ বাবে অনুমতি দিয়া হৈছিল।
ইয়াৰ পূৰ্বে, হজ পৰিচালনাৰ প্ৰস্তুতি সম্পৰ্কীয় কামবোৰ ৫-৬ মাহ আগতে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছিল, কিন্তু ডেৰ মাহৰ কম সময়ৰ জাননীত হজ-২০২২-ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল।
মুখ্য হজ্জৰ ম্যাদ আছিল ৫ জুলাইৰ পৰা ১২ জুলাই, ২০২২-ৰ ভিতৰত। কিন্তু তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ প্ৰস্থান ২৪ জুন, ২০২২ ৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল। দ্বিপাক্ষিক হজ চুক্তিখন ২০ এপ্ৰিল, ২০২২ তাৰিখে স্বাক্ষৰিত হৈছিল।
ভাৰতৰ তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ হজ কমিটিৰ বাবে মক্কাত মুঠ ১৮৮ টা অট্টালিকা ভাড়াত লোৱা হৈছিল। এই অট্টালিকাবোৰ প্ৰাথমিক সুবিধাৰে সজ্জিত আছিল। একেদৰে, তীৰ্থযাত্ৰীসকলক ৪০ বাৰ নামাজ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ সুবিধাৰ বাবে মাৰ্কাজিয়া অঞ্চল মদিনাত থকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, ভাৰতৰ হজ কমিটিৰ সকলো হজ যাত্ৰীক মদিনাৰ মাৰ্কাজিয়া অঞ্চলত ৰখা হৈছিল। প্ৰতিটো হজৰ বাবে মাৰ্কাজিয়া অঞ্চলত সমিতিৰ তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ অংশগ্ৰহণ সৰ্বাধিক কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হয়। এই অঞ্চলটো স্পষ্টভাৱে হৰেমৰ চাৰিওফালে তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে পছন্দৰ বিকল্প। আগৰ বছৰবোৰত, ভাৰতৰ হজ কমিটিৰ ৬০ শতাংশ হজ যাত্ৰীৰ বাবে মাৰ্কাজিয়া ৰখাৰ লক্ষ্য নিৰ্দিষ্ট কৰা হৈছিল। হজ-২০২২-ৰ বাবে, ভেট১৫ শতাংশ বৃদ্ধি আৰু অতিৰিক্ত ২.৫ শতাংশ নতুন আৱাস মাচুল স্বত্বেও, প্ৰতি জন হজ যাত্ৰীৰ বাবে ৫০ চৌদি ৰিয়াল (এছআৰ)ত সমিতিৰ সকলো তীৰ্থযাত্ৰীৰ বাবে বাসস্থানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। এই পৰিমাণ হজ-২০১৯তকৈ কম।
আজিজিয়া আৰু হজ স্থানত তেওঁলোকৰ বাসগৃহৰ মাজত ভাৰতীয় হজ যাত্ৰীসকলৰ আৰামদায়ক আৰু অসুবিধামুক্ত চলাচলৰ বাবে নতুন বাছ ভাড়া তৈয়াৰ কৰা হৈছিল।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, ভাৰতৰ হজ কমিটিৰ সকলো তীৰ্থযাত্ৰীৰ বাবে মাছাৰ মেট্ৰ' ৰে'লৰ সুবিধা উপলব্ধ কৰা হৈছিল। ই নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিছিল যে হজৰ দিনা সময়মতে আৰাফাত উপস্থিত নোহোৱা ভাৰতৰ হজ কমিটিৰ কোনো তীৰ্থযাত্ৰীৰ বাবে কোনো বিপদাশংকা নাথাকে।
কনচুলেটটোৱে ১০ টা উপ-কাৰ্যালয় আৰম্ভ কৰিছিল, যাক 'শাখা কাৰ্যালয়' বুলি কোৱা হৈছিল। এইবোৰ ডেপুটিৰ এটা দল আৰু স্থানীয় কৰ্মচাৰীৰ এটা দলে পৰিচালনা কৰিছিল। তেওঁলোকক মক্কাত ভাৰতীয় হজ যাত্ৰীসকলৰ বাসগৃহ, মদিনাৰ তিনিটা শাখা কাৰ্যালয় আৰু জেদ্দা আৰু মদিনা বিমানবন্দৰত ভাৰতীয় তীৰ্থযাত্ৰীসকলক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে নিযুক্তি দিয়া হৈছিল। তদুপৰি, ভাৰতীয় হজ যাত্ৰীসকলৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে মক্কাৰ ১০খন ঔষধালয়, মদিনাৰ ৩খন ঔষধালয় আৰু জেদ্দা বিমানবন্দৰত এখন ঔষধালয়ও মুকলি কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও মক্কাত দুখন চিকিৎসালয় (৪০ বিচনা আৰু ৩০ বিচনা) আৰু মদিনাত এখন ১৫ বিচনাযুক্ত ঔষধালয়ও খোলা হৈছিল। এইবোৰ ভাৰতৰ চিকিৎসক আৰু পেৰামেডিকেল কৰ্মচাৰীৰ এটা দলে পৰিচালনা কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও, মুখ্য হজ কালত মিনাত এটা শিবিৰ কাৰ্যালয় -- ডিচপেনচাৰীও স্থাপন কৰা হৈছিল।
হজ-২০২২-ৰ সময়ত ডিজিটেল পদক্ষেপ:-
ভাৰতীয় তীৰ্থযাত্ৰীৰ যিকোনো সমস্যা বা উদ্বেগ তৎক্ষণাৎ সমাধান কৰিবলৈ এক সমৰ্পিত টোল-ফ্ৰী নম্বৰ, হোৱাটছএপ নম্বৰ আৰু লগতে অনলাইন অভিযোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালীয়ে চব্বিশ ঘণ্টা সেৱা আগবঢ়াই আছিল। ডিজিটেল মিডিয়া আৰু এপ, বিশেষকৈ হোৱাটছএপ, আভ্যন্তৰীণ কাৰ্যকলাপৰ অধীনত কাৰ্যকৰীভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে যাতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'ডিজিটেল ইণ্ডিয়া'ৰ কাগজবিহীন কাৰ্যালয়ৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰিব পাৰে।
উৰ্দু, হিন্দী, মালায়ালম আৰু তামিল ভাষাত ভাৰতীয় হজ যাত্ৰীসকলৰ বাবে এটা প্ৰশিক্ষণ ভিডিঅ'ই তীৰ্থযাত্ৰীসকলক চৌদি আৰৱৰ শেহতীয়া নিৰ্দেশনাৱলীলৈ অভিমুখী কৰাত সহায় কৰিছিল। ভিডিঅ'টো ৭০,০০০ বাৰ চোৱা হৈছে।
হজ যাত্ৰা কাৰ্যৰ ওপৰত দৈনিক ভিডিঅ' প্ৰতিবেদন ইউটিউব চেনেলত প্ৰস্তুত আৰু আপলোড কৰা হৈছিল, যিটো ভাৰত আৰু চৌদি আৰৱত ব্যাপকভাৱে শ্বেয়াৰ কৰা হৈছিল।
হজ যাত্ৰীসকলৰ সুবিধাৰ বাবে হজ যাত্ৰা পৰিচালনা সম্পৰ্কীয় সকলো তথ্যৰ বাবে এক সমৰ্পিত মোবাইল এপ "ইণ্ডিয়ান হাজী ইনফৰ্মেচন চিষ্টেম" বিকশিত কৰা হৈছিল। এপটো তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ মাজত অতি জনপ্ৰিয় আছিল আৰু তেওঁলোকৰ বাসস্থান, মিনাত মাকতাব, শাখা কাৰ্যালয় আদিৰ সৈতে যিকোনো অভিযোগ/অভিযোগ পঞ্জীয়ন আৰু সমাধান কৰাত সহায় কৰিছিল।
ভাৰতীয় হজ যাত্ৰীসকলৰ স্বাস্থ্যৰ বিৱৰণ, তেওঁলোকৰ ৰোগ, নিদানিক মূল্যাঙ্কন, নিৰ্ধাৰিত ঔষধৰ লগতে ইয়াৰ বিতৰণ অনলাইন অ'পিডি প্ৰণালী ই-মচীহা (বিদেশত ভাৰতীয় হজ যাত্ৰীসকলৰ বাবে চিকিৎসা সহায় প্ৰণালী)ত লিপিবদ্ধ কৰা হৈছিল। এই অনলাইন অ'পিডি প্ৰণালীটোৱে হজ ৰ সময়ছোৱাত চিকিৎসা সুবিধা গ্ৰহণ কৰা সকলো ভাৰতীয় হজ যাত্ৰীৰ স্বাস্থ্য ডাটাবেচ সৃষ্টি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰিবলৈ সক্ষম।