Prime Minister's Office
PM addresses meeting of North Eastern Council in Shillong
Meeting marks golden jubilee celebration of the North Eastern Council
Govt has gone beyond conversion of ‘Look East’ policy to ‘Act East’, and now its policy is ‘Act Fast for Northeast’ and ‘Act First for Northeast’
PM discusses 8 foundation pillars for development of Northeast
G20 meetings an apt opportunity to showcase the nature, culture and potential of the region: PM
18 DEC 2022 1:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the meeting of North Eastern Council (NEC) in Shillong earlier today. The meeting marks the golden jubilee celebration of the North Eastern Council, which was formally inaugurated in 1972.
Hailing the contribution of NEC in the development of the North East region, Prime Minister said that this golden jubilee celebration of the NEC coincides with the ongoing Azadi ka Amrit Mahotsav. Underscoring that he often refers to the 8 states of the region as Asht Lakshmi, he said the government should work on 8 foundation pillars for its development, viz. Peace, Power, Tourism, 5G connectivity, Culture, Natural farming, Sports, Potential.
Prime Minister said that the Northeast is our gateway to South -East Asia and can become a centre for development of the entire region. And to realise this potential of the region, work is going on the projects like Indian-Myanmar-Thailand trilateral highway and Agartala-Akhaura rail project. Prime Minister highlighted that the government has gone beyond the conversion of the ‘Look East’ policy to ‘Act East’, and now its policy is ‘Act Fast for Northeast’ and ‘Act First for Northeast.’ Highlighting the success of peace initiatives in the region, he said that many peace agreements have been signed, inter-state boundary agreements have been done and there has been a marked reduction in instances of extremism.
Discussing India's commitment towards net zero, Prime Minister said Northeast can become a powerhouse of hydropower. This will make the states of the region power surplus, help in expansion of industries and generate a large number of jobs. Discussing the tourism potential of the region, he said that both culture and nature of the region are attracting tourists from across the world. He added that tourism circuits are being identified and developed in the region also. He also discussed sending students from 100 universities to Northeast, which will help bring people of different regions closer. These students can then ​​become ambassadors of the region.
Talking about boosting connectivity in the region, Prime Minister said that iconic bridge projects which were pending since several decades have now been completed. In last 8 years, number of airports in the region has jumped from 9 to 16, and the number of flights have increased from about 900 before 2014 to around 1900. Many North eastern states have come to Railway map for the first time and efforts are being done to expand the waterways also. The length of national highways has increased by 50% since 2014 in the region. He said that with the launch of the PM-DevINE scheme, the infrastructure projects in the Northeast have gained more momentum. He added that the government is also working on improving digital connectivity in the Northeast by increasing the optical fibre network. Talking about development of Aatmanirbhar 5G infrastructure, he said that 5G will help further development of startup ecosystem, service sector among others in the region. He said that the government is committed to making the Northeast not only a centre of economic growth, but also of cultural growth.
Speaking about the agriculture potential of the region, Prime Minister underlined the scope of natural farming, in which Northeast can play a leading role. He said that through Krishi UDAN, farmers of the region are able to send their products across the country and different parts of the world as well. He urged the North eastern states to participate in the ongoing National Mission on Edible Oils - Oil Palm. He also spoke how drones can help farmers overcome geographical challenges and help their produce reach the market.
Discussing the contribution of the region to the field of sports, he said that the government is working towards providing support to sportspersons of the region through development of India’s first sports university in Northeast. Also, more than 200 Khelo India Centres have been approved in the 8 states in the region, and many athletes of the region are getting benefits under the TOPS scheme.
Prime Minister also discussed India's G20 Presidency and said that its meetings would witness people from all over the world coming to the Northeast. This will be an apt opportunity to showcase the nature, culture and potential of the region, he said.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না শিল্লোংদা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
মীফম অসিনা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী গোল্দন জুবিলীগী থৌরম ওইরি
সরকারনা ‘লুক ইস্ত’ পোলিসীবু ‘এক্ত ইস্ত’ ওন্থোকপগী মথক্তা হেন্না পাইখৎখি, হৌজিক মাগী পোলিসী অসি ‘এক্ত ফার্স্ত ফোর নোর্থইস্ত’ অমসুং ‘এক্ত ফর্স্ত ফোর নোর্থইস্ত’ ওইরে
পি.এম.না অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী য়ুম্ফম ওইরিবা য়ুম্বী ৮গী মতাংদা খন্ন-নৈনখি
জি২০ মীফমশিং অসি লমদম অসিগী মহৌশাগী ফজবা, নাৎ অমসুং মতিক-ময়াই উৎথোক্নবা চপ চারবা খুদোংচাবা অমনি: পি.এম.
18 DEC 2022 1:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অঙনবদা শিল্লোংদা পাঙথোকখিবা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)গী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে। মীফম অসিনা ইং কুমজা ১৯৭২দা হৌনবী মতুং ইন্না শেমিবা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী গোল্দন জুবিলীগী পালন থৌরম ওইরি।
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংদা এন.ই.সি.না শরুক তমখিবা অদুবু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এন.ই.সি.গী গোল্দন জুবিলীগী থৌরম অসি আজাদী কা অমৃত মহোৎসব চত্থরিঙৈদা চান্ননা তাররে। লমদম অসিগী রাজ্য ৮বু মহাক্না অস্ত লক্ষ্মী হায়না তোইনা কৌই ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায় সরকার অসিনা মাগী চাউখৎ-থৌরাংগী য়ুম্ফম ওইরিবা য়ুম্বী ৮দা থবক পাইখৎকদবনি মখোয় অদুদি, শান্তি, শক্তি, তুরিজম, ফাইবজি কন্নেক্তিবিতী, নাৎ, মহৌশাগী লৌউ পথাপ, শান্ন-খোৎনবা, মতিক ময়াইনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক অসি খা নোংপোক এসিয়াগী গেৎৱানি অমসুং অপুনবা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী ময়োললম অমা ওইবা য়াগনি। অমসুং লমদম অসিগী মতিক ময়াই অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা ইন্দিয়ন-ম্যান্মার-থাইলেন্দ ত্রাইলেতরেল হায়ৱে অমসুং অগরতলা-অখৌরা রেল প্রোজেক্তগুম্বা প্রোজেক্তশিংদা থবক পাইখৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা‘লুক ইস্ত’ পোলিসীবু ‘এক্ত ইস্ত’ ওন্থোকপগী মথক্তা হেন্না পাইখৎখি, হৌজিক মাগী পোলিসী অসি ‘এক্ত ফার্স্ত ফোর নোর্থইস্ত’ অমসুং ‘এক্ত ফর্স্ত ফোর নোর্থইস্ত’ ওইরে। লমদম অসিদা শান্তি পুরক্নবা থৌশিলশিং মাইপাকপা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি পীচ এগ্রীমেন্ত কয়া খুৎয়েক পীনখ্রে, ইন্তর-স্তেৎ বাউন্দরী এগ্রীমেন্তশিং অয়াবা পীখ্রে অমসুং এক্সত্রিজমগী থৌওংশিংদা চাউনা হন্থরকপা উবা ফংখি।
নেৎ জিরো ওইহন্নবা মাইকৈদা ভারতকী ফিরেপকী মতাংদা খন্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় অৱাং নোংপোক্না হাইদ্রোপাৱরগী পাৱরহাউস ওইবা ঙমগনি। মসিনা লমদম অসিসী রাজ্যশিংবু পাৱর সর্প্লস ওইহনগনি, ইন্দস্ত্রীশিং পাকথোক চাউথোকহনবা ঙমগনি অমসুং থবক মশিং য়াম্না পীবা ঙমগনি। লমদম অসিগ তুরিজমগী মতিক-ময়াইগী মতাংদা খন্নরদুনা মহাক্না হায় লমদম অসিগী নাৎ অমদি মহৌশা অনিমক্না মালেম শিনবা থুংবদগী লমকোইবশিংগী মীৎয়েং চীংশিনগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় লমদম অসিদা তুরিজম সর্কিৎশিং মশক খঙদোক্লি অমসুং শেমগৎলি। মহাক্না তোঙান-তোঙানবা লমদমশিংগী মীয়ামবু নকশিন্নবদা মতেং পাংনবা য়ুনিভর্সিতী ১০০দগী মহৈরোয়শিংবু অৱাং নোংপোক্তা থানবগী মতাংদসু খন্নখি। মহৈরোয়শিং অসিনা লমদম অসিগী এম্বেসেদরশিং ওইবা য়াগনি।
লমদম অসিদা কন্নেক্তিবিতী শাহৌ পীনবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিকেদ কয়াদগী পন্দুনা লৈরকখিবা মমিং লৈরবা থোংগী প্রোজেক্তশিং হৌজিক্তি লোইশিনবা ঙম্লে। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লমদম অসিদা এয়রপোর্তশিংগী মশিং ৯দগী ১৬তা হেনগৎহনবা ঙমখি অমসুং ফ্লাইৎশিংগী মশিংসু ২০১৪দা ৯০০ লৈরম্বদগী ১৯০০রোমদা হেনহনখি। অহানবা ওইনা রেলৱে মেপতা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য কয়া য়াওবা ফংজরে অমসুং ৱাতরৱেশিংসু পাকথোক চাউথোকহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। লমদম অসিদা ২০১৪দগী হৌনা নেস্নেল হায়ৱেশিংগী অশাংবা অসি ৫০% হেনগৎহনখি। মহাক্না হায়খি পি.এম.-দিভাইন স্কিম হৌদোকপগা লোয়ননা অৱাং নোংপোক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসি চাউনা খুমাং চাউশিনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি সরকার অসিনা ওপতিকেল ফাইবর নেৎৱার্কশিং হেনগৎহন্দুনা অৱাং নোংপোক্তা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগী থবকসু পাইখৎলি। আত্মনির্ভর ফাইবজি ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায় ফাইবজিনা লমদম অসিদা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম, সর্ভিস সেক্তর অমদি অতোপ্পা কয়া চাউখৎহনবদা হেন্না মতেং পাংলগনি। মহাক্না হায়খি সরকার অসিনা অৱাং নোংপোকপু ইকনোমিক গ্রোথ খক্তা নত্তনা কলচরেল গ্রোথকী সেন্তর অমা ওইহন্নবা হোৎনরি।
লমদম অসিগী লৌউ-শিংউগী মতিক ময়াইগী মতাংদা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী লম অসিনা অৱাং নোংপোক্তা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি কৃশি উরানগী খুত্থাংদা লমদম অসিগী লৌমীশিংনা মখোয়গী প্রদক্তশিংবু লৈবাক শিনবা থুংনা অমদি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা থাবা ঙম্লে। মহাক্না অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা হৌজিক চত্থরিবা নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল্স – ওইল পামদা শরুক য়াবীনবা হায়খি। মহাক্না দ্রোনশিংনা লৌমীশিংবু লমিৎ-তুমিৎকী ওইবা শীংনবশিং কোকহনবদা অমসুং মখোয়গী পোত্থোকপু কৈথেলদা য়ৌহনবদা করম্না মতেং পাংবগে হায়বগী মতাংদসু ৱা ঙাংখি।
লমদম অসিনা শান্নখোৎনবগী লমদা শরুক তম্লিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না হায় সরকার অসিনা অৱাং নোংপোক্তা লৈরিবা ভারতকী অহানবা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী চাউখৎহনবগী খুত্থাংদা লমদম অসিগী শান্নরোয়শিংদা মতেং পাংনবগী মাইকৈদা থবক তৌরি। লোয়ননা খেলো ইন্দিয়া সেন্তর ২০০ হেন্না লমদম অসিগী রাজ্য ৮দা অয়াবা পীখ্রে অমসুং লমদম অসিগী শান্নরোয় কয়ানা তোপ্স স্কিমগী মখাদা কান্নবশিং ফংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী মতাংদা খন্নখি অমসুং মীফমশিং অসিদা অৱাং নোংপোক্তা মালেম শিনবা থুংবদগী মীওই কয়ানা লাকপা উবা ফংলগনি হায়খি। মহাক্না হায়, মসিনা লমদম অসিগী মহৌশাগী ফজবা, নাৎ অমসুং মতিক-ময়াই অদু উৎথোক্নবা চপ চারবা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি।