NITI Aayog
ATL Marathon 2022-23: Atal Innovation Mission calls for applications
G20 themes adopted by AIM for students to innovate this year’s flagship innovation competition
19 DEC 2022 3:53PM by PIB Delhi
Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog today opened applications for ‘ATL Marathon 2022-23’- a flagship innovation challenge under AIM’s Atal Tinkering Labs program.
ATL Marathon is a national level innovation challenge for young innovators across India who can solve community problems of their choice, develop innovative solutions in the form of working prototypes or, minimum viable product (MVP).
The last edition of the Marathon witnessed 7000+ innovations, the top 350 of them got internship opportunities with reputed companies in India, prizes and certificates from AIM, NITI Aayog. This year’s ATL Marathon is going to be bigger and grander.
The theme for this edition of ATL Marathon is “India’s G20 Presidency”. As India assumed the presidency of the G20 this year, AIM has designed the problem statements based on G20’s working group inspiring recommendations on internationally relevant issues in respective areas of the focus.
The idea is to create a huge opportunity for students to innovate not just for the better India but for the world by resolving global problems in various sectors. It is going to be a watershed moment for India and a unique opportunity for students to solve local and global problems.
This year, students have the option of submitting projects in areas apart from the specified themes. Students will be able to solve local community problems different from the problem statements given.
ATL Marathon 2022-23 is available in Hindi also. Students can get all details about ATL Marathon in English & Hindi and submit their entries in both languages.
Top teams will get an Internship opportunity through the Student Innovator Program with leading corporates & Incubation Centres of India, certificates from AIM, NITI Aayog and many more exciting opportunities.
Unveiling the challenge, Mission Director AIM Dr Chintan Vaishnav said “This is an exciting moment for all of us as. We have seen some brilliant innovations from last Marathons and we are sure this year too, we will get to see some exciting innovations. For students, ATL Marathon is a great journey from building a great team to resolving a problem of national importance.”
Emphasizing on the importance of this year’s theme, he said that this year the Marathon is going to be a crucial one as students will be working on problem statements which have derived from G20’s global relevant issues. He encouraged students to come forward and be a part of this golden opportunity.
Journey of a student in ATL Marathon 2023
Problem statement sectors
1. Education
2. Health
3. Agriculture
4. Environment & Climate Sustainability
5. Development
6. Digital Economy
7. Tourism
8. Others (Identify your own problem and solve it)
For more information, students can check here https://innovateindia.mygov.in/atl-marathon-2022/

ନୀତି ଆୟୋଗ
ଏଟିଲ ମାରାଥନ-୨୦୨୨-୨୩ ଅଟଳ ନବୋନ୍ମେଷ ମିଶନ ପକ୍ଷରୁ ଦରଖାସ୍ତ ଆହ୍ୱାନ
ଏଆଇଏମ୍ ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ଜି-୨୦ କଥାବସ୍ତୁ: ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଚଳିତବର୍ଷ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ନବୋନ୍ମେଷ ଉପରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା
19 DEC 2022 3:53PM by PIB Bhubaneswar
ଅଟଳ ନବୋନ୍ମେଷ ମିଶନ (ଏଆଇଏମ୍‌) ନୀତି ଆୟୋଗ ଆଜିଠାରୁ ଏଟିଏଲ ମାରାଥନ ୨୦୨୨-୨୩ ନିମନ୍ତେ ଦରଖାସ୍ତ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏଆଇଏମ୍‌ର ଅଟଲ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ନିମନ୍ତେ ଏହା ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ନବୋନ୍ମେଷ ଆହ୍ୱାନ ଅଟେ ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୁବ ନବୋନ୍ମେଷକାରୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଅଟଳ ମାରାଥନ ହେଉଛି ଏକ ଜାତୀୟସ୍ତରୀୟ ନବୋନ୍ମୋଷ ଆହ୍ୱାନ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ନିଜର ରୁଚି ଅନୁସାରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ସହ ସେମାନେ ସମସ୍ୟାର ଆଦି ରୂପକୁ ଭିତ୍ତିକରି ଏହାର ନବୋନ୍ମେଷ କିମ୍ବା ନ୍ୟୁନତମ ଜୀବନକ୍ଷମ ପଦାର୍ଥ (ଏମଭିପି) ଦ୍ୱାରା ସମାଧାନର ପନ୍ଥା ବାହାର କରିପାରିବେ ।
ମାରାଥନର ଗତ ସଂସ୍କରଣରେ ସାତହଜାର ନବୋନ୍ମେଷ ବାହାରି ଥିବାବେଳେ ସେଥିରୁ ପ୍ରଥମ ୩୫୦ଜଣ ଭାରତର କେତେକ ନାମୀ କମ୍ପାନୀରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁଯୋଗ ପାଇବା ସହ ଏଆଇଏମ୍ ଓ ନୀତି ଆୟୋଗ ପକ୍ଷରୁ ପୁରସ୍କାର ଓ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ହାସଲ କରିଥିଲେ । ଚଳିତବର୍ଷର ଏଟିଏଲ ମାରାଥନ ଆହୁରି ଭବ୍ୟ ଆକାରରେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏଥର ଅଟଳ ମାରାଥନ ସଂସ୍କରଣର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ରହିଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ଭାରତ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବାକୁ ଯାଉଥିବାବେଳେ, ଏଆଇଏମ୍ ଜି-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ମୁଖରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମସ୍ୟା ଓ ସେ ସମ୍ପର୍କୀତ ଉତ୍ସାହଜନକ ସୁପାରିସ ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି ।
ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ କେବଳ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭାରତର ନବୋନ୍ମଷ ନୁହେଁ ବରଂ ବୈଶ୍ୱିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଦେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣର ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ କ୍ଷଣ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବାବେଳେ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସ୍ଥାନୀୟ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ।
ଚଳିତବର୍ଷ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଛାଡି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦାଖଲର ବିକଳ୍ପ ବିଷୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ସେମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିବେ ।
ଅଟଳ ମାରାଥନ ୨୦୨୨-୨୩ ହିନ୍ଦୀରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଅଟଳ ମାରାଥନ ସମ୍ପର୍କରେ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଇଂରାଜୀ ଓ ହିନ୍ଦୀରେ ପାଇପାରିବା ସହ ସେମାନ୍‌ଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଭୟ ଭାଷାରେ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ।
ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦଳ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ନବୋନ୍ମେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଭାରତରେ ଅଗ୍ରଣୀ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂସ୍ଥା ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସହ ଏଆଇଏମ, ନୀତି ଆୟୋଗ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମଧ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ।
ଏହାର ଉନ୍ମୋଚନ କରି ଏଆଇଏମ୍‌ର ମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଚିନ୍ତନ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ କ୍ଷଣ । କାରଣ ଗତ ମାରାଥନରେ ଆମେ କେତେକ ବିଚକ୍ଷଣ ନବୋନ୍ମେଷ ଦେଖିଛୁ ଓ ଚଳିତଥର ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଦେଖିବାର ଆଶା ରଖିଛୁ । ଏଟିଏଲ ମାରାଥନ ହେଉଛି ଏକ ଦଳ ଗଠନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ଯାତ୍ରା ।
ଚଳିତବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଯେ ଏଥର ମାରାଥନ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଜି-୨୦କୁ ନେଇ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଯୋଗୁଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି । ଏପରି ସୁଯୋଗର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବାକୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ସେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏଟିଏଲ୍ ମାରାଥନରେ ଜଣେ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀର ଯାତ୍ରା
ସମସ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ର
୧.ଶିକ୍ଷା
୨.ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ
୩. କୃଷି
୪. ପରିବେଶ ଓ ଜଳବାୟୁ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ
୫. ବିକାଶ
୬. ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି
୭. ପର୍ଯ୍ୟଟନ
୮. ଅନ୍ୟାନ୍ୟ (ନିଜର ସମସ୍ୟାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସମାଧାନ କର)
ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ଜାଣିବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଏଠାରେ ଥିବା ୱେବ ସାଇଟ୍ https:// innovateindia. mygov.in/atl-marathon-2022/ ରେ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ ।