Ministry of Steel
Year-end Review-2022 Ministry of Steel
Steel Sector Records Remarkable Production Performance During Current Fiscal So Far; Year End Review – 2022
Domestic Finished Steel Production stood at 78.090 Million Ton against 73.02 Million Ton during corresponding period last year, 6.9% higher than CPLY
April - November 2022, Finished Steel Consumption Touches 75.3 MT which is 11.9% higher than CPLY of 67.32 MT
Crude Steel Production Records 81.9 Million Ton
Steel Ministry Undertakes Made in India Branding of Steel Produced Domestically
Special Focus on Decarbonization of Steel Sector
Steel Ministry Selects 67 Applications for Specialty Steel Under PLI Scheme; To Attract Rs 42,500 Crore Investment; Capacity Increase to 26 MT with Potential Employment Generation of 70,000
Public Sector Steel Companies Celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav with Variety Initiatives
Steel Ministry & CPSEs Clear 38,255 Sq feet space
During Swachhata Special Campaign
26 DEC 2022 12:13PM by PIB Delhi
The Steel Sector plays a pivotal role for crucial sectors such as construction, infrastructure, automobile, engineering and defence. Over the years the steel sector has witnessed a tremendous growth. The country is now a global force in steel production and the 2nd largest crude steel producer in the World.
Production and Consumption: - The production performance of Steel sector during the first eight months of the current fiscal (April-November 2022) has been quite encouraging. The domestic finished steel production stood at 78.090 million ton (MT) against 73.02 mt during corresponding period last year which is 6.9% higher than CPLY. The domestic consumption was at 75.340 mt, which is 11.9% higher to CPLY of 67.32 mt. Domestic crude steel production stood at 81.96 mt and was up by 5.6% over same period last year of 77.58 mt.
SAIL Participates In AKAM Iconic Week Celebrations By Ministry Of Steel With Tableau Inauguration - Indian PSU | Public Sector Undertaking News
Recent initiatives for growth of steel sector: -
(I) Production Linked Incentive (PLI) Scheme: PLI Scheme for domestic production of specialty steel has been approved with an outlay of Rs.6322 crore by the Cabinet. The five broad categories of Specialty steel, identified under the scheme, are used in a variety of applications including white goods, automobile body and components, pipes for transportation of oil and gas, boilers, ballistic and armour sheets, high-speed railway lines, turbine components, distribution and power transformers. The Scheme has been notified on 29.7.2021 and detailed Scheme Guidelines were published on 20.10.2021. The application process through online system was available from 29.12.2021 till 15.09.2022.
The scheme is set to commence from FY 2023-24 (PLI to be released in FY 2024-25). 67 applications from 30 companies have been selected under the Production Linked Incentive (PLI) Scheme for Specialty Steel. This will attract committed investment of ₹ 42500 Crore with a downstream capacity addition of 26 million tonne and employment generation potential of 70000.
Q3 and 9M Production and Sales performance of SAIL in FY21 | SAIL
(II) Steel Prices: Certain measures were taken by the Government to provide relief from prevailing high prices of crucial raw materials & intermediates, which included iron and steel. Accordingly, modifications were made in tariffs on raw materials of steel and other steel products vide notification dated 21.05.2022 whereby Import duty on Anthracite/Pulverized Coal Injection (PCI) coal, Coke and Semi-coke and Ferro-Nickel were reduced to zero. Export duty on Iron ores/ concentrates and iron ore pellets was raised to 50% and 45% respectively. In addition, 15% export duty was imposed on pig iron and several steel products.
The prices of steel items declined approximately 15-25% across the board & stabilized consequent to the above measures. Now, taking in view the concerns of all stakeholders concerned, the said notification has been rescinded vide notification dated 18.11.2022 and status prior to 21.05.2022 has been restored.
(III) Decarbonization in steel sector: India’s steel sector accounts for 12% of India’s CO2 emission with an emission intensity of 2.55 t CO2/TCS compared to global average emission intensity of 1.85 t CO2/TCS. As a part of Glasgow commitments, India plans to achieve net zero emissions by 2070.
Ministry of Steel is continuously engaging with the stakeholders from the steel industry and the concerned stakeholder Ministries/ Departments such as Ministry of Environment, Forests & Climate Change (MOEFCC), Ministry of Power, Bureau of Energy Efficiency (BEE), Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), NITI Aayog etc. Detailed discussions on decarbonization and improvement of resource efficiency in Steel Sector were also held in meetings of Consultative Committees of Parliament on “Transition towards Low Carbon Steel-Green Steel on 6th May, 2022” and “Roadmap for Circular Economy in Steel Sector on 1st July, 2022”. Further, Ministry of Steel hosted a session on the 6th Day of COP 27 event in Sharm-El-Sheikh, Egypt on 11th November 2022 wherein discussion were held on the issues of reducing carbon emissions hinging on technologies such as green hydrogen in steel making, Carbon Capture, Storage and Utilization (CCUS), Best Available Technologies on Energy Efficiency as well as transition to Renewable Energy.
(IV) Brand India in steel sector: Ministry of Steel has undertaken the initiative of Made in India branding of Steel produced in the country. Major Steel Producers have been on boarded regarding the importance of Made in India branding for steel. Ministry of Steel held multiple discussions with all the Major Producers (ISPs), DPIIT & QCI regarding evolving a common criterion for Made in India branding and the parameters that need to be captured in the QR Code for branding. After extensive consultations a common criterion has been finalized.
Initially, made in India branding will be started with Pilot roll out for few selected products of SAIL & Jindal Stainless Limited. QCI is undertaking consultations with Jindal Stainless Limited and SAIL for creating an IT platform for generation of QR code for affixing on the steel products. Once the necessary improvements are made in the platform for seamless operation, the roll out of the Made in India branding for steel shall be started on wide scale with all the ISPs.
(V) Quality control orders/BIS: Government has been facilitating supply of quality steel for critical end-use applications such as infrastructure, construction, housing and engineering sector. Ministry of Steel is the leading Ministry with maximum coverage of products under the BIS certifications marks scheme. A total of 145 Indian Standards on Steel & Steel products have been covered under Mandatory Quality Control Orders. These orders prohibit, import, sale and distribution of substandard steel products. The imposition of QCO is in the public interest or for the protection of human, animal or plant health, safety of the environment, or prevention of unfair trade practices, or national security as stated in the BIS Act, 2016. Through the aforementioned orders, Ministry of Steel has so far covered 99 Carbon Steel, 44 Stainless Steel & Alloy Steel products standards and 2 Ferro Alloys under the mandatory BIS Certification scheme.
Further, to meet the requirement of containers manufacturing, Indian Standard 11587 which was already under the purview of quality control order was revised by BIS by including the Corten Steel. And, the domestic steel manufacturers were urged to apply for BIS certification for the product. Four domestic manufacturers have already been certified by BIS and domestic manufacturer are ready to supply the desired quality of Corten steel required by container manufacturer to reduce the dependency of import of Corten steel and make container manufacturing industry Atmanirbhar.
In addition, as per the data of imported steel grades shared with BIS, more than 250 new steel grades have been included in the existing standards and 5 new standards are under preparation. This exercise is facilitating the upgradation of the Indian Steel Standards at par with Global Standards. This exercise is also facilitating indigenization of many of the imported steel grades for import substitution and make in India initiative.
(VI) PM Gati Shakti National Master Plan: Ministry of Steel has on-boarded itself on the PM Gati Shakti National Master Plan Portal with the help of Bhaskaracharya National Institute for Space Applications and Geo-informatics (BISAG-N). It has already uploaded geo-locations of 1982 Steel Units functioning in the country. It has also uploaded all the iron-ore and manganese ore mines in the country.
In the directions of Dept. for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Kalinga Nagar Steel hub has been taken up under PM Gati Shakti Area Approach. Ministry of Steel has also identified 22 critical infrastructure gaps and is pursuing it Ministry of Road Transport and Highways, Ministry of Railways, Ministry of Ports, Shipping and Waterways.
Ministry of Steel | MyGov.in
(VII) Engagement with Secondary Steel Sector: A major segment or iron & steel industry is the segment of secondary producers which contributes more than 40% to the production of crude steel. The role of secondary steel sector in infrastructure development is immense. Not only does infrastructure development provide a stimulus to steel demand but steel intensive construction also leads to rapid building up of infrastructure. Considering the importance of this sector, which mostly consists of MSMEs, Ministry of Steel had organized a seminar under the chairmanship of Hon'ble Steel Minister on 27th March, 2022 in Vigyan Bhawan, New Delhi with aim of providing a platform to players in the Secondary Steel sector to share their views on the challenges faced by the sector and ways in which the Ministry can create an ecosystem in which the industry can thrive.
In the conference fruitful discussion were held on topics viz. PLI Scheme, raw materials, green steel & renewable energy etc. The issues raised during the discussion have been taken up with concerned Ministries such as Ministry of Finance, Ministry of Port, Shipping & Waterways, Ministry of Coal, Ministry of MSMEs and Ministry of PNG. Ministry of Steel also organized seminars at Bhuvneshwar, Indore, Roorkee and Surat to interact with secondary steel producers and consumers to enhance steel demand in the country.
(VIII) Steel Minister’s Advisory Groups: With the approval of Hon’ble Steel Minister, two advisory groups have been constituted namely, Advisory Group of the Ministry of Steel for Integrated Steel Plants (ISPs) and Secondary Steel Industry (SSI) under the Chairmanship of Hon’ble Minister of Civil Aviation and Steel. The advisory groups aim at identifying common issues being faced by the industry and finding a way for their resolution with active participation from the Ministry. Meetings, at regular intervals are being held for both advisory groups. So far, five meetings of the advisory group for ISPs and three meetings of the SSIs have been held.
(IX) State Minister’s conference: A conference of Ministers of Industry/Mines/Steel of State Governments held on 15.11.2022 at Vigyan Bhawan, New Delhi under the Chairmanship of Hon’ble Steel Minister (HSM) to provide the State and Central Governments an opportunity to deliberate on matters related to issues in mining of raw material, growth, and future challenges of steel sector. HSM urged the states to take all-out efforts towards: (i) increasing rural consumption of steel; (ii) utilizing all grades of iron ore in steel-making; (iii) timely auctions of mines; (iv) formalization of recycling industry and bringing to scrappage the End-of-Life Vehicles.
Other Highlights: -
(I) GeM: Procurement of goods and services through GeM by Steel CPSEs has increased significantly over the year with the value of orders during April-November, 2022 being 130.39% higher over CPLY.
(II) MSME Payments: The status of pending payments to MSMEs by CPSEs of the Steel Ministry is being monitored on weekly basis to ensure that the same is credited timely and well within the 45 days’ time limit for such payments with 98% of the payment during April-November of the current fiscal being made within 30 days. During April-November 2022, Steel CPSEs have made a payment of Rs.4747.53 crore to MSMEs which is 41.35% higher than payment of Rs.3358.61 crore made during CPLY.
(IV) Mission Recruitment: Government has decided to fill up vacancies in the various Ministries/Departments in a Mission mode for which DoPT is the nodal agency. A dedicated online portal viz. “Vacancy Status Portal” has been put in place by DoPT for reporting and monitoring the progress in filling up the vacancies.
Steel CPSEs have taken action to fulfil vacancies expeditiously. Under the Mission, so far 1087 direct recruitments have been made by Steel CPSEs mainly SAIL, NMDC, KIOCL, MOIL and MECON.
In the matter of accommodating Agni veers, discussions have been held with Ministry of Defense and CPSEs under Ministry of Steel to understand nature of skill set demand / require to join any of the public enterprises under the administrative control of Ministry of Steel in the perspective year of 2026 onwards till 2031. CPSEs under Ministry of Steel having majority recruitment profile have shared all the desired inputs along with the educational requirement/skill sets of various posts in their respective CPSEs with Ministry of Defense for further necessary action.
(V) Commemoration of Azadi ka Amrit Mahotsav (AKAM): -
Ministry of Steel celebrated Azadi ka Amrit Mahotsav during the week allocated to the Ministry viz. 4-10th July, 2022. Each day theme-based activities were organized by both the private and public sector steel companies such as moving exhibition with tableaus, banner and poster showcasing steel usage, seminars/workshops on increasing Steel consumption, Swachh Bharat activities in cities, townships, offices and plant premises, painting/essay writing competition for children on Green Steel/Environment and Sustainability, Safety & Health. The ‘Har Ghar Tiranga’ campaign launched by Govt under aegis of AKAM was also widely participated by employees of steel Ministry and its organizations by hoisting National flag in their homes, virtually flagging and posting selfie with flag on social media.
(VI) Swachhata campaign: Ministry of Steel along with 7 CPSEs viz. SAIL, RINL, NMDC, MOIL, MECON, KIOCL and MSTC under the Ministry actively participated in the ‘Special campaign for Disposal of Pending matters’ (SCDPM2.0), held from 2ndOctober 2022 to 31st October 2022.
During the campaign, 38255 sq. ft of space have been freed up by Ministry of Steel and its CPSEs from disposal of metallic and non-metallic scrap, paper and e-waste etc. 43971 physical files have been weeded out and 4947 e-file have been closed during campaign period. In addition, several pending PG appeals/PG grievances, MPs references etc. were settled. Further, 280 Swachhata campaigns were carried out by the Ministry and its CPSEs.

তীখা মন্ত্ৰালয়
তীখা মন্ত্ৰালয়ৰ বৰ্ষান্তৰ পৰ্যালোচনা-২০২২
চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত তীখা খণ্ডই এতিয়ালৈকে উল্লেখযোগ্য উৎপাদন প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিছে
ঘৰুৱা তীখা উৎপাদন যোৱা বছৰৰ একে সময়ছোৱাত ৭৩.০২ মিলিয়ন টনৰ বিপৰীতে এইবাৰ ৭৮.০৯০ মিলিয়ন টন হৈছে, যিটো চিপিএলৱাইতকৈ ৬.৯% বেছি
এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ ২০২২, সম্পূৰ্ণ তীখাৰ ব্যৱহাৰে ৭৫.৩ মেট্ৰিক টন স্পৰ্শ কৰে যিটো ৬৭.৩২ মেট্ৰিক টনৰ চিপিএলৱাইতকৈ ১১.৯% বেছি
খাৰুৱা তীখা উৎপাদনৰ অভিলেখ ৮১.৯ মিলিয়ন টন
তীখা মন্ত্ৰালয়ে ঘৰুৱাভাৱে উৎপাদিত তীখাৰ মেড ইন ইণ্ডিয়া ব্ৰেণ্ডিংৰ কাম হাতত লৈছে
তীখা খণ্ডৰ ডিকাৰ্বনাইজেচনৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব
তীখা মন্ত্ৰালয়ে পিএলআই আঁচনিৰ অধীনত বিশেষ তীখাৰ বাবে ৬৭টা আবেদন নিৰ্বাচন কৰে; ৪২,৫০০ কোটি টকা বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিবলৈ; ৭০,০০০ৰ সম্ভাৱ্য নিয়োগ সৃষ্টিৰ সৈতে ২৬ মেট্ৰিক টনলৈ ক্ষমতা বৃদ্ধি
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তীখা কোম্পানীসমূহে বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰে
বিশেষ স্বচ্ছতা অভিযানৰ সময়ত তীখা মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহে ৩৮,২৫৫ বৰ্গফুট ঠাই মুকলি কৰি দিয়ে
26 DEC 2022 12:13PM by PIB Guwahati
নিৰ্মাণ, আন্তঃগাঁথনি, অটোমোটিভ, অভিযান্ত্ৰিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত তীখা খণ্ডই কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা পালন কৰে। বছৰৰ পিছত বছৰ ধৰি তীখা খণ্ডত প্ৰচণ্ড অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে। দেশখন এতিয়া তীখা উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শক্তিশালী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ লগতে খাৰুৱা তীখাৰ বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম উৎপাদনকাৰী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
উৎপাদন আৰু ব্যৱহাৰ:- চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম আঠ মাহত (২০২২ চনৰ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ) তীখা খণ্ডৰ প্ৰদৰ্শন অতি উৎসাহজনক। থলুৱা সম্পূৰ্ণ তীখাৰ উৎপাদন ৭৮.০৯ কোটি টন (এমটি) হোৱাৰ বিপৰীতে যোৱা বছৰৰ একে সময়ছোৱাত ৭৩.০২ মিলিয়ন টন (এমটি) আছিল, ৬.৯ শতাংশ বৃদ্ধি পঞ্জীয়ন কৰিছে। যোৱা বছৰৰ একে সময়ছোৱাত সম্পূৰ্ণ তীখাৰ ব্যৱহাৰ ৬৭.৩২ মেট্ৰিক টন হোৱাৰ বিপৰীতে ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ মাহত ৭৫.৩ মেট্ৰিক টন ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে, যিটো ১১.৯ শতাংশ বেছি। যোৱা বছৰৰ একে সময়ছোৱাত ৭৭.৫৮ মেট্ৰিক মেট্ৰিক টন ব্যৱহাৰৰ তুলনাত ৫.৬ শতাংশ বেছি খাৰুৱা তীখাৰ অভিলেখ সৃষ্টি হৈছে ৮১.৯৬ মেট্ৰিক টন।
তীখা খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ বাবে শেহতীয়া পদক্ষেপ:
(I) উৎপাদন সংযুক্ত উদগণি (পিএলআই) আঁচনি: বিশেষ তীখাৰ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ বাবে পিএলআই আঁচনিখনক কেবিনেটে ৬৩২২ কোটি টকা ব্যয়ৰে অনুমোদন জনাইছে। আঁচনিৰ অধীনত চিনাক্ত কৰা পাঁচটা বহল শ্ৰেণীৰ বিশেষ তীখাৰ ব্যৱহাৰ বগা সামগ্ৰী, অটোমোবাইলৰ দেহ আৰু উপাদান, তেল আৰু গেছ পৰিবহণৰ বাবে পাইপ, বয়লাৰ, বেলিষ্টিক আৰু কৱচৰ শ্বীট, তীব্ৰবেগী ৰেলপথ, টাৰ্বাইনৰ উপাদান, বিতৰণ আৰু শক্তি ট্ৰেন্সফৰ্মাৰ। ২৯.৭.২০২১ তাৰিখে আঁচনিখনৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হৈছে আৰু ২০.১০.২০২১ তাৰিখে বিশদ আঁচনিৰ নিৰ্দেশনা প্ৰকাশ কৰা হৈছে। অনলাইন ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে আবেদন প্ৰক্ৰিয়া ২৯.১২.২০২১ৰ পৰা ১৫.০৯.২০২২ তাৰিখলৈকে উপলব্ধ আছিল।
২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব এই আঁচনি (২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত মুকলি কৰা হ’ব পিএলআই)। বিশেষ তীখাৰ বাবে প্ৰডাকচন লিংকড ইনচেন্টিভ (পিএলআই) আঁচনিৰ অধীনত ৩০টা কোম্পানীৰ পৰা ৬৭টা আবেদন বাছনি কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ₹ ৪২৫০০ কোটি টকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰা হ’ব আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা ২৬ মিলিয়ন টনৰ ডাউনষ্ট্ৰিম ক্ষমতা সংযোজন আৰু ৭০০০০ টন নিয়োগ সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনা থাকিব।
(II) তীখাৰ মূল্যঃ লোহা আৰু তীখাকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ কেঁচামাল আৰু মধ্যৱৰ্তী পদাৰ্থৰ প্ৰচলিত উচ্চ মূল্যৰ পৰা সকাহ দিবলৈ চৰকাৰে কিছুমান ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছিল। সেই অনুসৰি ২১.০৫.২০২২ তাৰিখৰ অধিসূচনাৰ ভিত্তিত তীখা আৰু অন্যান্য তীখাজাত সামগ্ৰীৰ কেঁচামালৰ ওপৰত শুল্কত পৰিৱৰ্তন কৰা হয় য’ত এন্থ্ৰাচাইট/পালভাৰাইজড কয়লা ইনজেকচন (পিচিআই) কয়লা, ক’ক আৰু ছেমি-ক’ক আৰু ফেৰ’-নিকলৰ ওপৰত আমদানি শুল্ক শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা হয়। লোহাৰ অক্সাইড/ ঘনীভূত পদাৰ্থ আৰু লোহাৰ অক্সাইড পেলেটৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক ক্ৰমে ৫০% আৰু ৪৫% লৈ বৃদ্ধি কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও গাহৰি লোহা আৰু কেইবাটাও তীখাজাত সামগ্ৰীৰ ওপৰত ১৫% ৰপ্তানি শুল্ক আৰোপ কৰা হৈছিল।
তীখাৰ সামগ্ৰীৰ মূল্য সমগ্ৰ বৰ্ডতে প্ৰায় ১৫-২৫% হ্ৰাস পাইছে আৰু ওপৰৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ ফলত সুস্থিৰ হৈ উঠিছে। এতিয়া সংশ্লিষ্ট সকলো অংশীদাৰৰ উদ্বেগক লক্ষ্য কৰি ১৮.১১.২০২২ তাৰিখৰ অধিসূচনাৰ জৰিয়তে উক্ত অধিসূচনা বাতিল কৰা হৈছে আৰু ২১.০৫.২০২২ তাৰিখৰ পূৰ্বৰ অৱস্থা পুনৰ ঘূৰাই অনা হৈছে।
(III) তীখা খণ্ডত ডিকাৰ্বনাইজেচনঃ বিশ্বৰ গড় নিৰ্গমনৰ তীব্ৰতা ১.৮৫ টন CO2/TCSৰ তুলনাত ২.৫৫ টন CO2/TCS নিৰ্গমনৰ তীব্ৰতাৰে ভাৰতৰ তীখা খণ্ডই ১২% CO2 নিৰ্গমন কৰে। গ্লাছগোৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ অংশ হিচাপে ভাৰতে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত নিকা শূন্য নিৰ্গমন লাভ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
তীখা মন্ত্ৰালয়ে তীখা উদ্যোগৰ অংশীদাৰ আৰু সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰ মন্ত্ৰালয়/ বিভাগ যেনে পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয় (MOEFCC), শক্তি মন্ত্ৰালয়, শক্তি দক্ষতা ব্যুৰো (BEE), নতুন মন্ত্ৰালয় আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি (MNRE), নিটি আয়োগ আদি। তীখা খণ্ডত ডিকাৰ্বনাইজেচন আৰু সম্পদৰ দক্ষতা উন্নত কৰাৰ সন্দৰ্ভত “৬ মে’, ২০২২ তাৰিখে কম কাৰ্বনযুক্ত তীখা-সেউজ তীখাৰ দিশত পৰিৱৰ্তন” আৰু “১ জুলাইত তীখা খণ্ডত বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে ৰোডমেপ” বিষয়ক সংসদৰ পৰামৰ্শদাতা সমিতিসমূহৰ বৈঠকতো বিশদ আলোচনা অনুষ্ঠিত হয় , ২০২২”। তদুপৰি, তীখা মন্ত্ৰালয়ে ২০২২ চনৰ ১১ নৱেম্বৰত ইজিপ্তৰ শ্বাৰম-এল-শ্বেইখত চিঅ’পি ২৭ৰ ৬ষ্ঠ দিনৰ অনুষ্ঠানত এক অধিবেশন আয়োজন কৰে য’ত তীখা নিৰ্মাণত সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাৰ বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয়, কাৰ্বন কেপচাৰ, ষ্ট’ৰেজ এণ্ড ইউটিলাইজেচন (চিচিইউএছ), শক্তি দক্ষতাৰ ওপৰত শ্ৰেষ্ঠ উপলব্ধ প্ৰযুক্তিৰ লগতে নবীকৰণযোগ্য শক্তিলৈ পৰিৱৰ্তন।
(IV) তীখা খণ্ডত ব্ৰেণ্ড ইণ্ডিয়াঃ তীখা মন্ত্ৰালয়ে দেশত উৎপাদিত তীখাৰ মেড ইন ইণ্ডিয়া ব্ৰেণ্ডিঙৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে। ষ্টীলৰ বাবে মেড ইন ইণ্ডিয়া ব্ৰেণ্ডিঙৰ গুৰুত্ব সন্দৰ্ভত প্ৰধান তীখা উৎপাদকসকলে বোৰ্ডত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তীখা মন্ত্ৰালয়ে মেড ইন ইণ্ডিয়া ব্ৰেণ্ডিঙৰ বাবে এটা উমৈহতীয়া মাপকাঠী আৰু ব্ৰেণ্ডিঙৰ বাবে কিউআৰ ক’ডত ধৰি ৰখা প্ৰয়োজনীয় পৰিমাপসমূহৰ সন্দৰ্ভত সকলো প্ৰধান উৎপাদক (আইএছপি), ডিপিআইআইটি আৰু কিউচিআইৰ সৈতে একাধিক আলোচনাত মিলিত হয়। বিস্তৃত আলোচনাৰ অন্তত এটা উমৈহতীয়া মাপকাঠী চূড়ান্ত কৰা হৈছে।
প্ৰথম অৱস্থাত SAIL & Jindal Stainless Limited ৰ কেইটামান নিৰ্বাচিত সামগ্ৰীৰ বাবে Pilot roll out ৰ জৰিয়তে মেড ইন ইণ্ডিয়া ব্ৰেণ্ডিং আৰম্ভ কৰা হ’ব। ষ্টীলৰ সামগ্ৰীসমূহত সংলগ্ন কৰাৰ বাবে কিউআৰ ক’ড প্ৰজন্মৰ বাবে আইটি প্লেটফৰ্ম তৈয়াৰ কৰাৰ বাবে কিউচিআইয়ে জিন্দাল ষ্টেইনলেছ লিমিটেড আৰু চেইলৰ সৈতে পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰিছে। নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে পৰিচালনাৰ বাবে প্লেটফৰ্মত প্ৰয়োজনীয় উন্নতি সাধন কৰাৰ পিছত ষ্টীলৰ বাবে মেড ইন ইণ্ডিয়া ব্ৰেণ্ডিঙৰ ৰোল আউট সকলো আই এছ পিৰ সৈতে ব্যাপক পৰিসৰত আৰম্ভ কৰা হ’ব।
(V) গুণগত নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ/বিআইএছ: চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনি, নিৰ্মাণ, গৃহ নিৰ্মাণ আৰু অভিযান্ত্ৰিক খণ্ডৰ দৰে জটিল শেষ ব্যৱহাৰৰ প্ৰয়োগৰ বাবে গুণগত মানৰ তীখাৰ যোগানৰ সুবিধা কৰি আহিছে। বিআইএছ প্ৰমাণীকৰণ নম্বৰ আঁচনিৰ অধীনত সামগ্ৰীৰ সৰ্বাধিক কভাৰেজ থকা তীখা মন্ত্ৰালয় হৈছে আগশাৰীৰ মন্ত্ৰালয়। ষ্টীল আৰু ষ্টীল সামগ্ৰীৰ ওপৰত মুঠ ১৪৫টা ভাৰতীয় মানদণ্ড বাধ্যতামূলক গুণগত নিয়ন্ত্ৰণ আদেশৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছে। এই অৰ্ডাৰসমূহত অমান্য তীখা সামগ্ৰীৰ আমদানি, বিক্ৰী আৰু বিতৰণত বাধা আৰোপ কৰা হৈছে। কিউচিঅ’ জাপি দিয়াটো জনস্বাৰ্থৰ বাবে বা মানৱ, পশু বা উদ্ভিদৰ স্বাস্থ্য, পৰিৱেশৰ সুৰক্ষা, বা অন্যায় বাণিজ্যিক পদ্ধতি প্ৰতিৰোধৰ বাবে, বা বিআইএছ আইন, ২০১৬ত উল্লেখ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে। ষ্টীল মন্ত্ৰালয়ে এতিয়ালৈকে বাধ্যতামূলক বিআইএছ প্ৰমাণীকৰণ আঁচনিৰ অধীনত ৯৯টা কাৰ্বন ষ্টীল, ৪৪টা ষ্টেইনলেছ ষ্টীল এণ্ড এলয় ষ্টীলৰ সামগ্ৰীৰ মানদণ্ড আৰু ২টা ফেৰ’ এলয় সামৰি লৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও পাত্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ ইতিমধ্যে গুণগত নিয়ন্ত্ৰণ আদেশৰ অধীনত থকা ভাৰতীয় মানদণ্ড ১১৫৮৭ বিআইএছে কৰ্টেন ষ্টীল অন্তৰ্ভুক্ত কৰি সংশোধন কৰে। আৰু, ঘৰুৱা তীখা নিৰ্মাতাসকলক এই সামগ্ৰীৰ বাবে বিআইএছ প্ৰমাণপত্ৰৰ বাবে আবেদন কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছিল। ইতিমধ্যে চাৰিটা ঘৰুৱা উৎপাদকক বিআইএছৰ দ্বাৰা প্ৰমাণীকৰণ কৰা হৈছে আৰু ঘৰুৱা নিৰ্মাতাই কৰ্টেন ষ্টীলৰ আমদানিৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰি পাত্ৰ নিৰ্মাণ উদ্যোগ আত্মনিৰ্ভৰ কৰিবলৈ পাত্ৰ নিৰ্মাতাই প্ৰয়োজনীয় আকাংক্ষিত মানৰ কৰ্টেন ষ্টীল যোগান ধৰিবলৈ সাজু হৈছে।
(VI) পি এম গাতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনঃ ভাস্কৰাচাৰ্য নেচনেল ইনষ্টিটিউট ফৰ স্পেচ এপ্লিকেচন এণ্ড জিঅ’-ইনফৰ্মেটিক্স (বিছাগ-এন)ৰ সহায়ত তীখা মন্ত্ৰালয়ে পি এম গাতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন পৰ্টেলত নিজকে অন-বৰ্ড কৰিছে। ইতিমধ্যে ই দেশত কাম কৰি থকা ১৯৮২ চনৰ ষ্টীল ইউনিটৰ জিঅ’-ল’কেচন আপলোড কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও দেশৰ সকলো লোহাৰ অক্সাইড আৰু মেংগানিজ অক্সিজেন খনি আপলোড কৰিছে।
বিভাগৰ নিৰ্দেশনাত উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰসাৰৰ বাবে (ডিপিআইআইটি) পিএম গতি শক্তি এৰিয়া এপ্ৰ’চৰ অধীনত কলিংগ নগৰ ষ্টীল হাব গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তীখা মন্ত্ৰালয়েও ২২টা জটিল আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যৱধান চিনাক্ত কৰিছে আৰু ইয়াক অনুসৰণ কৰি আছে পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়, ৰে’ল মন্ত্ৰালয়, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়।
(VII) মাধ্যমিক তীখা খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্ক: এটা প্ৰধান খণ্ড বা লোহা আৰু তীখা উদ্যোগ হৈছে গৌণ উৎপাদক খণ্ড যিয়ে খাৰুৱা তীখা উৎপাদনত ৪০%তকৈ অধিক অৰিহণা যোগায়। আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত গৌণ তীখা খণ্ডৰ ভূমিকা অপৰিসীম। আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নে কেৱল তীখাৰ চাহিদাক উদ্দীপনা প্ৰদান কৰাই নহয়, তীখাৰ নিবিড় নিৰ্মাণে আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুতগতিত গঢ়ি তোলাৰো সূচনা কৰে। বেছিভাগেই এম এছ এম ইৰে গঠিত এই খণ্ডটোৰ গুৰুত্ব বিবেচনা কৰি তীখা মন্ত্ৰালয়ে ২০২২ চনৰ ২৭ মাৰ্চ তাৰিখে মাননীয় তীখা মন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত এখন আলোচনা চক্ৰৰ আয়োজন কৰিছিল যাৰ লক্ষ্য আছিলমাধ্যমিক তীখা খণ্ডই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ আৰু মন্ত্ৰালয়ে উদ্যোগটোৱে লাভৱান হ’ব পৰা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিব পৰা উপায়সমূহৰ ওপৰত নিজৰ মতামত ভাগ-বতৰা কৰা।
(অষ্টম) তীখা মন্ত্ৰীৰ পৰামৰ্শদাতা গোটঃ মাননীয় তীখা মন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াৰ অনুমোদন সাপেক্ষে দুটা পৰামৰ্শদাতা গোট গঠন কৰা হৈছে যথা, সংহত তীখা উদ্যোগ (আই এছ পি) আৰু মাধ্যমিক তীখা উদ্যোগ (এছ এছ আই)ৰ বাবে তীখা মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শদাতা গোট মাননীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ আৰু তীখা মন্ত্ৰীৰ। পৰামৰ্শদাতা গোটসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্যোগটোৱে সন্মুখীন হোৱা সাধাৰণ সমস্যাসমূহ চিনাক্ত কৰা আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণেৰে ইয়াৰ সমাধানৰ উপায় বিচাৰি উলিওৱা। দুয়োটা পৰামৰ্শদাতা গোটৰ বাবে নিয়মীয়াকৈ সভা অনুষ্ঠিত হৈ আছে। এই পৰ্যন্ত আই এছ পিৰ বাবে পৰামৰ্শদাতা গোটৰ পাঁচখন বৈঠক আৰু এছ এছ আইৰ তিনিখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে।
(IX) ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী সন্মিলনঃ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক যোগান ধৰিবলৈ মাননীয় তীখা মন্ত্ৰী (HSM)ৰ অধ্যক্ষতাত ১৫.১১.২০২২ তাৰিখে নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত অনুষ্ঠিত উদ্যোগ/খনি/তীখা মন্ত্ৰীসকলৰ সন্মিলন কেঁচামালৰ খনন, বৃদ্ধি, আৰু তীখা খণ্ডৰ ভৱিষ্যত প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰাৰ সুযোগ। এইচ এছ এম-এ ৰাজ্যসমূহক আহ্বান জনায় যে: (i) গ্ৰাম্য অঞ্চলত তীখাৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা; (ii) তীখা নিৰ্মাণত সকলো গ্ৰেডৰ লোহাৰ অক্সাইড ব্যৱহাৰ কৰা; (iii) সময়মতে খনিৰ নিলাম; (iv) পুনঃব্যৱহাৰ উদ্যোগক আনুষ্ঠানিককৰণ আৰু জীৱনৰ শেষৰ বাহনসমূহক বাতিল কৰা।
অন্যান্য বৈশিষ্ট্য:
জিএম: তীখাৰ চিপিএছইৰ দ্বাৰা জিএমৰ জৰিয়তে সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ ক্ৰয় বছৰৰ ভিতৰত যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে আৰু ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ মাহত চিপিএলৱাইতকৈ অৰ্ডাৰৰ মূল্য ১৩০.৩৯ শতাংশ বেছি।
এম এছ এম ই পেমেণ্ট: তীখা মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহে এম এছ এম ইৰ বাবে বাকী থকা পেমেণ্টৰ অৱস্থা সাপ্তাহিক ভিত্তিত নিৰীক্ষণ কৰি আছে যাতে এপ্ৰিল-নৱেম্বৰৰ ভিতৰত ৯৮% পেমেণ্টৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ৪৫ দিনৰ ভিতৰত এনে পেমেণ্ট ক্লিয়াৰ কৰা হয় সময়সীমাৰ ভিতৰত। চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ সন্দৰ্ভত ৩০ দিনৰ ভিতৰত ধন পৰিশোধ কৰা হৈছে। ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰৰ ভিতৰত ষ্টীল চিপিএছইয়ে এমএছএমইক ৪৭৪৭.৫৩ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছে, যিটো যোৱা বছৰৰ একে সময়ছোৱাত দিয়া ৩৩৫৮.৬১ কোটি টকাতকৈ ৪১.৩৫ শতাংশ বেছি।
মিছন পুনৰুদ্ধাৰঃ চৰকাৰে বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ খালী পদসমূহ মিছন মোডত পূৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, যাৰ বাবে ড’পিটি হৈছে ন’ডেল এজেন্সী। খালী পদ পূৰণৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিবেদন আৰু নিৰীক্ষণৰ বাবে ড'পিটিয়ে এটা "খালী অৱস্থা পৰ্টেল" স্থাপন কৰিছে।
ষ্টীল চেণ্ট্ৰেল পাব্লিক ছেক্টৰ আণ্ডাৰটেকিংছে খালী পদসমূহ ক্ষিপ্ৰতাৰে পূৰণৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। এই অভিযানৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ১০৮৭টা প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তি ষ্টীল চেণ্ট্ৰেল পাব্লিক ছেক্টৰ আণ্ডাৰটেকিংছ ক্ৰমে SAIL, NMDC, KIOCL, MOIL আৰু MECON য়ে কৰিছে।
অগ্নিবীৰসকলক ঠাই দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু তীখা মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত আলোচনা কৰা হয় যাতে তেওঁলোকে তীখা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰশাসনিক নিয়ন্ত্ৰণত যিকোনো পি এছ ইউত যোগদান কৰাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি দক্ষতা ছেটৰ চাহিদাৰ/প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰকৃতি বুজিব পাৰে। এই সালসলনি প্ৰায় ২০২৬ চনৰ পৰা ২০৩১ চনলৈকে হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। তীখা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহৰ নিযুক্তি একাউণ্ট শৈক্ষিক উল্লেখৰ সৈতে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে ভাগ কৰা হৈছে, যাতে বিভিন্ন পদত নিযুক্তিৰ বাবে অধিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব পৰা যায়।
স্বাধীনতা দিৱস অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন (AKAM): তীখা মন্ত্ৰালয়ে ২০২২ চনৰ ৪-১০ জুলাইৰ ভিতৰত স্বাধীনতা দিৱস অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰে। ব্যক্তিগত আৰু ৰাজহুৱা খণ্ড উভয় খণ্ডৰ তীখা কোম্পানীয়ে প্ৰতিদিনে থিম ভিত্তিক কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছিল যেনে তীখাৰ ব্যৱহাৰ প্ৰদৰ্শন কৰা টেবুল, বেনাৰ আৰু পোষ্টাৰৰ সৈতে এখন ভ্ৰাম্যমাণ প্ৰদৰ্শনী, তীখাৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ ওপৰত আলোচনা চক্ৰ/কৰ্মশালা, স্বচ্ছ ভাৰতৰ কাৰ্যসূচী চহৰ, টাউনশ্বিপ, কাৰ্যালয় আৰু উদ্ভিদৰ চৌহদ, সেউজীয়া তীখা/পৰিৱেশ আৰু বহনক্ষমতা, সুৰক্ষা আৰু স্বাস্থ্যৰ ওপৰত শিশুৰ বাবে চিত্ৰকলা/ৰচনা লিখা প্ৰতিযোগিতা। আকামৰ তত্বাৱধানত চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা ‘হৰ ঘৰ তিৰঙা’ অভিযানত তীখা মন্ত্ৰালয় আৰু ইয়াৰ সংগঠনসমূহৰ কৰ্মচাৰীসকলে ঘৰতে জাতীয় পতাকা উত্তোলন কৰি, ছ’চিয়েল মিডিয়াত পতাকা থকা চেলফি পোষ্ট কৰি ব্যাপকভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে।
স্বচ্ছতা অভিযান: তীখা মন্ত্ৰালয়ৰ লগতে ৭টা চিপিএছই অৰ্থাৎ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ SAIL, RINL, NMDC, MOIL, MECON, KIOCL আৰু MSTC এ ২০২২ চনৰ ২ অক্টোবৰৰ পৰা ২০২২ চনৰ ৩১ অক্টোবৰলৈকে অনুষ্ঠিত হোৱা ‘পেণ্ডিং বিষয়সমূহ নিষ্পত্তিৰ বাবে বিশেষ অভিযান’ (SCDPM2.0)ত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে।
অভিযানৰ সময়ছোৱাত তীখা মন্ত্ৰালয় আৰু ইয়াৰ চিপিএছইসমূহে ৩৮২৫৫ বৰ্গফুট ঠাই ধাতু আৰু অধাতুৰ স্ক্ৰেপ, কাগজ আৰু ই-আৱৰ্জনা আদি নিষ্কাশনৰ পৰা মুক্ত কৰিছে।৪৩৯৭১টা ভৌতিক ফাইল অপতৃণ কৰি উলিয়াইছে আৰু ৪৯৪৭টা ই-ফাইল প্ৰচাৰৰ সময়ছোৱাত বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। তদুপৰি কেইবাটাও বিচাৰাধীন পিজি আপীল/পিজিৰ অভিযোগ, সাংসদসকলৰ ৰেফাৰেন্স আদি নিষ্পত্তি কৰা হয়। তদুপৰি মন্ত্ৰালয় আৰু ইয়াৰ চিপিএছইসমূহে ২৮০টা স্বচ্ছতা অভিযান চলাইছিল।