Prime Minister's Office
PM participates in historic programme marking ‘Veer Bal Diwas’ at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi
“Veer Bal Diwas is a day of a new beginning for the nation”
“Veer Bal Diwas will tell us what is India and what is its identity”
“Veer Bal Diwas will remind us of the immense contribution of ten Sikh gurus and the sacrifice of the Sikh tradition for protecting the honour of the nation”
“Shaheedi Saptah and Veer Bal Diwas is not just a cauldron of emotions but a source of infinite inspiration”
“On one hand there were heights of terror and religious fanaticism, while on the other hand, there was the pinnacle of spirituality and kindness to see God in every human being”
“Any country with such a glorious history must be full of self-confidence and self-respect however concocted narratives were taught to infuse inferiority”
“There is a need to get free from the narrow interpretation of the past in order to move forward”
“Veer Bal Diwas is like a life force for the Panch Prans”
“Sikh Guru Parampara is a source of inspiration for the concept of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“Tradition of ‘Nation First’ of Guru Gobind Singh ji is a huge inspiration for us”
“New India is correcting the mistakes of the bygone decades by restoring its long-lost legacy”
26 DEC 2022 2:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in a historic programme marking ‘Veer Bal Diwas’ at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi today. During the programme, the Prime Minister attended a ‘Shabad Kirtan’ performed by about three hundred Baal Kirtanis. The Prime Minister also flagged off a march-past by about three thousand children in Delhi on this momentous occasion.
On 9th January 2022, the day of the Prakash Purab of Sri Guru Gobind Singh Ji, the Prime Minister had announced that 26th December would be observed as ‘Veer Bal Diwas’, to mark the martyrdom of sons of Sri Guru Gobind Singh - Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that India is celebrating the first Veer Bal Diwas, today. It is a day of a new beginning for the nation when we all come together to bow our heads for the sacrifices laid down in the past. “Shaheedi Saptah and Veer Bal Diwas is not just a cauldron of emotions but a source of infinite inspiration”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that Veer Bal Diwas will remind us Age does not matter when it comes to extreme valour and sacrifice. Veer Bal Diwas will remind us of the immense contribution of ten Sikh gurus and the sacrifice of the Sikh tradition for protecting the honour of the nation. “Veer Bal Diwas will tell us what is India and what is its identity and every year, Veer Bal Diwas will inspire us to recognize our past and make our future. This will also remind everyone about the strength of our young generation”, the Prime Minister Added. The Prime Minister paid grateful tributes to the Veer Sahibzades, Gurus and Mata Gurjari. “I consider it to be the good fortune of our government that we got the opportunity to declare 26th December as Veer Bal Diwas”, he said.
The Prime Minister pointed out that the thousand-year-old history of the world is filled with chapters of gruesome cruelty. He mentioned that wherever we come across the violent faces of cruelty, it is the character of our heroes that overshines them throughout the pages of history. The Prime Minister recalled that whatever happened in the wars of Chamkaur and Sirhind can never be forgotten. He further added that these incidents occurred only three centuries ago on the soil of this land. “On one hand there was the mighty Mughal Sultanate blinded by religious fanaticism, while on the other hand there were our Gurus gleaming in the knowledge and living by the ancient principles of India”, the Prime Minister continued, “On one hand there were heights of terror and religious fanaticism, while on the other hand, there was the pinnacle of spirituality and kindness to see God in every human being. The Prime Minister further informed that in the midst of all this, the Mughals possessed an army of millions, while the Veer Sahebzades of Guru had their courage. They did not bow down to the Mughals even though they were alone. This is when the Mughals walled them in alive. It is their bravery that has been a source of inspiration for centuries
The Prime Minister said that any country with such a glorious history must be full of self-confidence and self-respect however, he lamented, concocted narratives were taught. and created a sense of inferiority in the country. Despite this local traditions and society kept these tales of glory alive. The Prime Minister emphasised the need to get free from the narrow interpretation of the past in order to move forward. That is why, said the Prime Minister, the country has taken the pledge of removing all traces of slave mentality in the Azadi ka Amrit Kaal. “Veer Bal Diwas is like a life force for the Panch Prans”, the Prime Minister added.
The Prime Minister also highlighted the importance of determination and bravery of Veer Sahibzade as they showed the tyranny of Aurangzeb and his people that the young generation was not ready to buckle under the cruelty and stood firm to protect the morale of the country. This establishes the role of the young generation in the destiny of a nation. The Prime Minister said today’s young generation is also taking India forward with the same determination. This makes the role of Veer Bal Diwas on every 26th December all the more important, he said.
Paying tribute to Sikh Guru Parampara the Prime Minister said that it is not just a tradition of spirituality and sacrifice but also a source of inspiration for the concept of Ek Bharat Shreshtha Bharat’. The biggest example is the cosmopolitan and inclusive character of Sri Guru Granth Sahib where preachings and commentary of saints from all over India are included. The life journey of Guru Gobind Singh Ji also exemplifies this trait, the Prime Minister said. Referring to the fact that ‘Panch Pyare’ came from all parts of the country, the Prime Minister exuded pride that one of the original Panch Pyara was from Dwarka, land from where the Prime Minister also hails.
The Prime Minister said, “Resolution of ‘Rastra Pratham’- country first, was the unshakable resolve of Guru Gobind Singh Ji”. Shri Modi corroborated the point by recounting the immense personal sacrifice of his family. “This tradition of ‘Nation First’ is a huge inspiration for us”, the Prime Minister stressed.
Shri Modi commented that the future of India's coming generations will depend upon their source of inspiration. Recounting innumerable examples of inspiring children like Bharat, Bhakt Pruhlaad, Nachiketa and Dhruv, Bal Ram, Luv-Kush and Bal Krishna, the Prime Minister said that from ancient times to the modern period brave boys and girls have been a reflection of India’s valour.
The Prime Minister said with assurance that the new India is correcting the mistakes of the bygone decades by restoring its long-lost legacy. Adding that any country is identified by its principles, the Prime Minister highlighted that when the core values of a nation go through a transformation, the future of the nation changes with time. He emphasised that the values of a nation can be preserved only when the present generations have clarity about the history of the land. “The youth always seek a role model to learn and find inspiration. That’s the reason we believe in the ideals of Lord Ram, find inspiration from Gautam Buddha and Lord Mahavir, and make an attempt to live through the sayings of Guru Nanak Dev Ji, while also studying the ways of Maharana Pratap and Chhatrapati Veer Shivaji”, the Prime Minister remarked. Highlighting the culture and traditions of India that believes in religion and spirituality, the Prime Minister said that the ancestors of our land gave shape to an Indian culture that associates with festivals and beliefs. The Prime Minister said that we need to make that consciousness eternal, and that is why the country is trying to revive the glory of the history of the freedom struggle during the Azadi ka Amrit Mahotsav. Work is going on to take the contribution of brave men and women and the tribal community to every person. He expressed happiness about the huge participation from every part of the country in the competitions and events organised for Veer Bal Diwas. He reiterated the need to take the message of the life of Veer Sahibzadas to the world with full determination.
Chief Minister of Punjab, Shri Bhagwant Mann, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, and Union Ministers, Shri Hardeep Singh Puri, Shri Arjun Ram Meghwal, Smt Meenakshi Lekhi were those present on the occasion among other.
Background
The Government is organising interactive and participative programmes all over the country to inform and educate the citizens, especially young children, about the story of the exemplary courage of the Sahibzades. In this endeavour, essay writing, quiz competitions and other activities will be organised in schools and colleges across the country. Digital exhibitions will be set up at public places like railway stations, petrol pumps, airports etc. All over the country, programmes will be organised where dignitaries will narrate the life story and sacrifice of the Sahibzades.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନ ଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ‘ବୀର ବାଲ ଦିବସ’ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ”
ଭାରତ କଣ ଏବଂ ଏହାର ପରିଚୟ କଣ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମକୁ କହିବ
ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମକୁ ଦଶ ଶିଖ ଗୁରୁଙ୍କ ଅପାର ଅବଦାନ ଏବଂ ଜାତିର ସମ୍ମାନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଶିଖ ପରମ୍ପରାର ବଳିଦାନ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇବ
“ସହିଦ ସପ୍ତାହ ଏବଂ ବୀର ବାଲ ଦିବସ କେବଳ ଆବେଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଅସୀମ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ”
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ବିଷୟ ରହିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନୁଷ୍ୟ ଭିତରେ ଭଗବାନଙ୍କୁ ଦେଖିବା ସହିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ନମ୍ରତାର ଗୁରୁତ୍ବ ରହିଥିଲା
ଏପରି ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଥିବା ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ କିନ୍ତୁ ମନ ଗଢ଼ା କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ହୀନମନ୍ୟତା ସୃଷ୍ଟି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଥିଲା
ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଅତୀତର ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟାଖ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି
ବୀର ବାଲ ଦିବସ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ପାଇଁ ଏକ ଜୀବନ ଶକ୍ତି ପରି
ଶିଖ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରା ଏକ ଭରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଉତ୍ସ
ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂ ଜୀଙ୍କର ଜାତି ପ୍ରଥମ’ ର ପରମ୍ପରା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ହଜିଯାଇଥିବା ପରମ୍ପରାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରି ନୂତନ ଭାରତ ଅତୀତ ଦଶନ୍ଧିର ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରୁଛି
26 DEC 2022 2:56PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନ ଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ‘ବୀର ବାଲ ଦିବସ’ ନାମକ ଏକ ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ତିନି ଶହ ବାଲ କିର୍ତ୍ତନୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ‘ଶବଦ୍ କିର୍ତ୍ତନ’ ରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରାୟ ତିନି ହଜାର ପିଲାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମାର୍ଚ୍ଚ-ପାଷ୍ଟକୁ ପତାକା ଦେଖାଇଥିଲେ।
9 ଜାନୁଆରୀ 2022 ରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂ ଜୀଙ୍କର ପ୍ରକାଶ ପରବ ଦିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂଙ୍କ ପୁତ୍ର - ସାହିବଜାଦା ବାବା ଜୋରୱାର ସିଂ ଜୀ ଏବଂ ବାବା ଫତେହ ସିଂ ଜୀଙ୍କ ଶହୀଦତାକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ 26 ଡିସେମ୍ବର ‘ବୀର ବାଲ ଦିବସ' ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯିବ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରଥମ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି। ଜାତି ପାଇଁ ଏହା ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭର ଦିନ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଅତୀତରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବଳିଦାନ ପାଇଁ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସହିଦ ସପ୍ତାହ ଏବଂ ବୀର ବାଲ ଦିବସ କେବଳ ଏକ ଆବେଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଅସୀମ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମକୁ ସ୍ମରଣ କରାଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଚରମ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନ କଥା ଆସେ ସେତେବେଳେ ବୟସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ। ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମକୁ ଦଶ ଶିଖ ଗୁରୁଙ୍କ ଅପାର ଅବଦାନ ଏବଂ ଜାତିର ସମ୍ମାନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଶିଖ ପରମ୍ପରାର ବଳିଦାନ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥାଏ। ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମକୁ କହିଥାଏ ଭାରତ କଣ ଏବଂ ଏହାର ପରିଚୟ କଣ ଏବଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମର ଅତୀତକୁ ଚିହ୍ନିବା ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ ଯୁବ ପୀଢ଼ି ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୀର ସାହିବଜାଦା ଏବଂ ମାତା ଗୁରୁଜାରୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ମୁଁ ଏହାକୁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ମନେ କରୁ ଯେ 26 ଡିସେମ୍ବରକୁ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ବର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଇତିହାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିଷ୍ଠୁର ଅଧ୍ୟାୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ନିଷ୍ଠୁରତାର ହିଂସାତ୍ମକ ଚେହେରାକୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାଉ କିନ୍ତୁ ଆମର ହିରୋମାନଙ୍କ ଚରିତ୍ର ହିଁ ଇତିହାସର ପୃଷ୍ଠାରେ ସର୍ବଦା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସ୍ଥାନ ଗ୍ରହର କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚାମକୁର ଓ ସିରହିଣ୍ଡ ଯୁଦ୍ଧରେ ଯାହା ହୋଇଛି ତାହା କେବେବି ଭୁଲିପାରିବ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଘଟଣା କେବଳ ତିନି ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ମାଟିରେ ଘଟିଥିଲା। “ଗୋଟିଏ ପଟେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମୋଗଲ ସଲ୍‌ତନତ୍ ଧାର୍ମିକ ଭାବନାରେ ଅନ୍ଧ ହୋଇଯାଇଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଆମର ଗୁରୁମାନେ ଜ୍ଞାନରେ ଆଲୋକିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଜୀବନ ବିତାଉଥିଲେ”ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆତଙ୍କବାଦ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନୁଷ୍ୟ ଠାରେ ଈଶ୍ବରଙ୍କୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଦୟାର ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ ମୋଗଲମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସୈନ୍ୟ ଥିବାବେଳେ ଗୁରୁ ବୀର ସାହେବଦାସଙ୍କର ପ୍ରଚଣ୍ଡ ସାହସ ରହିଥିଲା। ସେମାନେ ଏକୁଟିଆ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ମୋଗଲମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇଲେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ସାହସିକତା ଯାହା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରେରଣା ଉତ୍ସ ହୋଇଆସୁଛି |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଥିବା ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ତଥାପି ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସଂକଳ୍ପିତ କାହାଣୀଗୁଡିକ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଦେଶରେ ଏକ ହୀନମନ୍ୟତାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଏହି ସ୍ଥାନୀୟ ପରମ୍ପରା ସତ୍ତ୍ବେ ସମାଜ ଏହି ଗୌରବମୟ କାହାଣୀକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିଛି। ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଅତୀତର ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟାଖ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଲରେ ଦାସ ମାନସିକତାର ସମସ୍ତ ଚିହ୍ନ ହଟାଇବାକୁ ଦେଶ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବୀର ବାଲ ଦିବସ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ପାଇଁ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ସଦୃଶ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୀର ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ସାହସିକତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆଉରଙ୍ଗଜେବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ପ୍ରତିରୋଧ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଏହି ସମୟରେ ଦେଶର ମନୋବଳ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣରେ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଯୁବ ପୀଢ଼ି ମଧ୍ୟ ଏହି ନିଷ୍ଠା ସହିତ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ବାରା 26 ଡିସେମ୍ବରରେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଙ୍କ ଭୂମିକା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶିଖ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ବଳିଦାନର ପରମ୍ପରା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଉତ୍ସ ମଧ୍ୟ ଅଟେ। ସବୁଠାରୁ ବଡ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗ୍ରନ୍ଥ ସାହେବଙ୍କ ବିଶାଳ ଚରିତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରୁ ସାଧୁମାନଙ୍କ ପ୍ରଚାର ଏବଂ ବକ୍ତବ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂ ଜୀଙ୍କର ଜୀବନ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୁଣର ଉଦାହରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଆସିଥିବା ‘ପଞ୍ଚ ପ୍ୟାରେ’ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମୂଳ ପଞ୍ଚ ପ୍ୟାରା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଦ୍ୱାରକା, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ- ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରଥମେ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂ ଜୀଙ୍କର ଅଦମ୍ୟ ସଙ୍କଳ୍ପ ଥିଲା”। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଅପାର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବଳିଦାନ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଏହି ବିଷୟକୁ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। “ଦେଶ ପ୍ରଥମ”ର ଏହି ପରମ୍ପରା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଆଗାମୀ ପୀଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ। ଭରତ, ଭକ୍ତ ପ୍ରହ୍ଲାଦ, ନଚିକେତା ଏବଂ ଧ୍ରୁବ, ବଳ ରାମ, ଲବ-କୁଶ ଏବଂ ବାଲ କ୍ରିଷ୍ଣଙ୍କ ପରି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଅସଂଖ୍ୟ ଉଦାହରଣ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଆଧୁନିକ ଯୁଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାହସୀ ବାଳକ ଏବଂ ବାଳିକାମାନେ ଭାରତର ବୀରତ୍ୱର ପ୍ରତିଫଳନ କରି ଆସୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଭାରତ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ହଜିଯାଇଥିବା ଐତିହ୍ୟକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରି ଅତୀତର ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରୁଛି। ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ଏହାର ନୀତି ଦ୍ବାରା ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଦେଶର ମୂଳ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ସମୟ ସହିତ ବଦଳିଯାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନର ପୀଢ଼ି ଦେଶର ଇତିହାସ ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେଲେ ହିଁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। “ଯୁବକମାନେ ସର୍ବଦା ଶିଖିବା ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ପାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଖୋଜନ୍ତି। ସେହି କାରଣରୁ ଆମେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଦର୍ଶରେ ବିଶ୍ବାସ କରୁ, ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀ ଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ, ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ବୀର ଶିବାଜୀଙ୍କ ମାର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ ”, ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଧର୍ମ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଉପରେ ବିଶ୍ବାସ କରୁଥିବା ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଏକ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ପର୍ବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଜଡିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ ସେହି ଚେତନାକୁ ଚିରସ୍ଥାୟୀ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଇତିହାସର ଗୌରବକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟକୁ ସାହସୀ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନ ନେବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି। ବୀର ବାଲ ଦିବସ ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ତଥା ଇଭେଣ୍ଟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗରୁ ବିଶାଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଖି ସେ ସନ୍ତୋଷତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ବୀର ସାହିବଦାସଙ୍କ ଜୀବନର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ପଞ୍ଜାବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଗବନ୍ତ ମାନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ, ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ, ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀ ତଥା ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସାହିବଜାଦା ଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ସାହସର କାହାଣୀ ବିଷୟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ତଥା ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ପାରସ୍ପରିକ ତଥା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଦେଶର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖା, କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହେବ | ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ, ବିମାନବନ୍ଦର ଇତ୍ୟାଦି ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ, ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ଯେଉଁଠାରେ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ସାହିବଜାଦା ଙ୍କ ଜୀବନ କାହାଣୀ ଏବଂ ବଳିଦାନ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବେ।