Prime Minister's Office
PM to chair second National Conference of Chief Secretaries in Delhi on 6th and 7th January
Discussions to be held on six themes encompassing MSMEs, infrastructure and investments, minimising compliances, women's empowerment, health and nutrition, skill development
Three special sessions to be held on Viksit Bharat: Reaching the Last Mile, GST & Global Geopolitical Challenges and India’s Response
Conference to also witness focussed deliberations on four topics viz. Vocal for Local, International Year of Millets, G20: Role of States, and Emerging Technologies
Best practices from States and UTs under each theme to also be presented so that they can learn from each other
Outcome of three virtual conferences held prior with states and UTs to also be presented in this Conference
Agenda of the Conference decided after extensive deliberations between Centre and States/UTs in more than 150 meetings over last three months
04 JAN 2023 8:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will chair the second National Conference of Chief Secretaries in Delhi on 6th and 7th January, 2023. It will be another key step towards further boosting the partnership between the Centre and the State Governments. The first such Conference of Chief Secretaries was held in Dharamshala in June 2022.
This year, the National Conference of Chief Secretaries will be held from 5th to 7th January, 2023 in Delhi. The three day Conference will focus on achieving rapid and sustained economic growth in partnership with the States. It will witness participation of more than 200 people comprising of representatives of the Central Government, Chief Secretaries and other senior officials of all States/Union Territories and domain experts. The Conference will lay the ground for collaborative action for achieving a Viksit Bharat with a thrust on growth and job creation and inclusive human development.
The agenda of the conference has been decided after extensive deliberations in over 150 physical and virtual consultative meetings over the last three months between nodal Ministries, NITI Aayog, States/UTs and domain experts. The discussion during the Conference will be held on six identified themes viz. (i) Thrust on MSMEs; (ii) Infrastructure and Investments; (iii) Minimising Compliances; (iv) Women's Empowerment; (v) Health and Nutrition; (vi) Skill Development.
Three special sessions will also be held on (i) Viksit Bharat: Reaching the Last Mile; (ii) Five Years of Goods and Services Tax (GST) – Learnings and Experiences; and (iii) Global Geopolitical Challenges and India’s Response.
Besides, focused deliberations would be held on four topics, viz. (i) Vocal for Local; (ii) International Year of Millets; (iii) G20: Role of States; and (iv) Emerging Technologies.
Best practices from States/ UTs under each of the themes would also be presented at the Conference so that the States learn from each other.
As per the directions of the Prime Minister, three virtual conferences were also held with the states and UTs prior to the main conference on the themes of (i) Districts as Fulcrum of Development (ii) Circular Economy; (iii) Model UTs. The outcomes of these virtual conferences would be presented in the National Conference of Chief Secretaries.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জনুৱারি ৬ অমসুং ৭তা নিউ দিল্লিদা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা চীফ সেক্রেতরিশিংগী অনিশুবা মীফম পাংথোক্কনি
এম.এস.এম.ই, ইনফ্রাস্ত্রকচর, শেন থাদবা, কমপ্লাইয়েন্সশিং মশিং হন্থহনবা, নুপীশিংদা শক্তি পীবা, হকশেল অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক, স্কিল হেনগৎহনবা য়াওনা হিরম ৬তা খন্ন-নৈনবা পাংথোক্কনি
ভিকসিত ভারতকী মরমদা অখন্নবা সেসন অহুম পাংথোক্কনি: মনুং-হুঞ্জিনা মফমশিং য়ৌহনবা, জি.এস.তি অমসুং মালেমগী শিংনবশিং অমসুং ভারতকী পাউখুম
মীফম অদুদা হিরম মরি হায়বদি, ভোকেল ফোর লোকেল, মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি, জি-২০: রাজ্যশিংগী থৌদাং অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা মীৎয়েং থমদুনা খন্নগনি
রাজ্য অমনা অমদগী তম্বা য়ানবা থিম অমমমদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং উৎকনি
মীফম অসিদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগা মমাঙদা পাংথোকখিবা ভর্চুএল কনফরেন্স অহুমগী ফলশিং উৎকনি
হৌখিবা থা ৩দা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা মীফম ১৫০ হেন্না পাংথোক্তুনা মীফমগী এজেন্দাশিং লেপখিবনি
04 JAN 2023 8:40PM by PIB Imphal
জনুৱারি ৬ অমসুং ৭, ২০২৩দা নিউ দিল্লিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা চীফ সেক্রেতরিশিংগী অনিশুবা মীফম পাংথোক্কনি।মসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা লৈনবা মরী ফগৎহন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। অসিগুম্বা চীফ সেক্রেতরিশিংগী অহানবা মীফম জুন ২০২২দা ধরামসালাদা পাংথোকখ্রে।
চহি অসিগী চীফ সেক্রেতরিশিংগী মীফম নিউ দিল্লিদা জনুৱারি ৬ অমসুং ৭তা পাংথোক্কনি। মীফম অদুদা রাজ্যশিংগা থবক তৌমিন্নদুনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহন্নবা খন্নগনি। কেন্দ্র সরকারগী মীহুৎশিং, চীফ সেক্রেতরিশিং, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী মীহুৎশিং য়াওনা পুন্না মীওই ২০০ হেন্না শরুক য়াগনি। চাউখৎপা, থবক ফংহনবা অমসুং অপুনবা ওইনা মীওইবা খুন্নাই চাউখৎনবা পান্দমদা ভিকসিত ভারত অমা ফংনবা অপুনবা থবক অমগী থৌরাং তৌনবা মীফম অদুদা খন্নগনি।
হৌখিবা থা ৩দা নোদেল মিনিস্ত্রিশিং, নিতি অয়োগ, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী মীফম ১৫০ হেন্না পাংথোক্তুনা মীফমগী এজেন্দাশিং লেপখিবনি। মীফম অদুদা এম.এস.এম.ই, ইনফ্রাস্ত্রকচর, শেন থাদবা, কমপ্লাইয়েন্সশিং মশিং হন্থহনবা, নুপীশিংদা শক্তি পীবা, হকশেল অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক, স্কিল হেনগৎহনবা য়াওনা হিরম ৬তা খন্ন-নৈনবা পাংথোক্কনি।
অখন্নবা সেসন অহুম পাংথোক্কনি হায়বদি ভিকসিত ভারত: মনুং-হুঞ্জিনা মফমশিং য়ৌহনবা, জি.এস.তি অমসুং মালেমগী শিংনবশিং অমসুং ভারতকী পাউখুম হায়বা হিরমশিং অসিদা পাংথোক্কনি।
মীফম অদুদা হিরম মরি হায়বদি, ভোকেল ফোর লোকেল, মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি, জি-২০: রাজ্যশিংগী থৌদাং অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা মীৎয়েং থমদুনা খন্নগনি।
রাজ্য অমনা অমদগী তম্বা য়ানবা থিম অমমমদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং মীফম মনুংদা উৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীগী পাউতাক মতুংইন্না থিমশিং অসিদা হায়বদি, চাউখৎনবগী ফুলক্রম ওইনা জিলাশিং, সর্কুলার ইকোনোমি, মোদেল য়ু.তিশিং হায়বা অসিদা মমাঙদা ভর্চুএল কনফরেন্স অহুম পাংথোকখ্রে। মীফম অসিদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগা মমাঙদা পাংথোকখিবা ভর্চুএল কনফরেন্স অহুমগী ফলশিং উৎকনি