Ministry of Cooperation
Cabinet approves setting up of a national level multi-state cooperative organic society under Multi State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002
To be registered under Multi State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002
PACS to APEX: Primary to national level cooperatives societies including primary societies, district, state and national level federations, multi state cooperative societies and Farmers Producer Organizations (FPOs) can become its Member. All these cooperatives will have their elected representatives in the Board of the society as per its bye-laws
Will act as an umbrella organization or aggregation, procurement, certification, testing, branding and marketing of organic products with support from relevant Union Ministries
Will help in achieving the goal of “Sahakar-se- Samriddhi” through the inclusive growth model of cooperatives
11 JAN 2023 3:42PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved a historic decision of setting up and promoting a national level cooperative society for organic products under the Multi State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002 with support from relevant Ministries especially the Ministry of Commerce and Industry, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Ministry of Food Processing Industries, Ministry of Health and Family Welfare and Ministry of Development of North Eastern Region (M/Doner) through their policies, schemes & agencies following the ‘Whole of the Government Approach’.
The Prime Minister has observed that all efforts should be made to leverage the strengths of cooperatives and transform them into successful and vibrant business enterprises to realize the vision of “ Sahakar-se-Samriddhi”. It is thus imperative for the cooperatives to think globally and act locally to leverage their comparative advantage.
Therefore, there is a felt need for a national level cooperative society to be registered under Second Schedule of MSCS Act, 2002 for providing thrust to organic products from cooperative sector by acting as an umbrella organisation for managing various activities related to the organic sector.
PACS to APEX: Primary to national level cooperatives societies including primary societies, district, state and national level federations, multi state cooperative societies and Farmers Producer Organisations (FPOs) can become its Member. All these cooperatives will have their elected representatives in the Board of the society as per its bye-laws.
The cooperative society will manage various activities related to organic sector by providing certified and authentic organic products. It will help in unlocking demand and consumption potential of organic products in domestic as well as in global markets. This society will also help cooperatives and ultimately their farmer members in getting benefits of high price of organic products through aggregation, branding and marketing on large scale by facilitating testing and certification at affordable cost.
The cooperative society will also provide institutional support for aggregation, certification, testing, procurement, storage, processing, branding, labelling, packaging, logistic facilities, marketing of organic products and arranging financial assistance to the organic farmers through is members cooperatives including Primary Agricultural Credit Societies/Farmers Producer Organisations (FPOs) and will take up all promotion and development related activities of organic products with the help of various schemes and agencies of the Government. It will empanel accredited organic testing labs and certification bodies who mee the criteria specified by the society to bring down the cost of testing and certification.
The society will manage entire supply chain of organic products produced by cooperatives and related entities through member cooperatives It will utilize the services of national cooperative export society being set up under MSCS Act, 2002 for export marketing and thereby enhance reach and demand of organic products in global market. It will also facilitate in providing technical guidance, training and capacity building of organic producer and developing and maintaining dedicated market intelligence system for organic produce. While promoting organic farming, balanced approach will be maintained between regular mass farming and organic farming.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
মল্তি স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতিস (এম এস সি এস) এক্ত, ২০০২গী মখাদা জাতি থাক্কী মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতি অমা লিংখৎপা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
মল্তি স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতিস (এম এস সি এস) এক্ত, ২০০২গী মখাদা রেজিস্তার তৌগনি
পেক্সতগী এপেক্স: প্রাইমারি সোসাইতিশিং, জিলা, রাজ্য অমসুং জাতি থাক্কী ফেদেরেসনশিং, মল্তি স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং অমসুং ফার্মরস প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিং(এফ পি ও) মসিগী মেম্বর ওইবা য়াগনি। মসিগী বাই-লোশিংগী মতুংইন্না হায়রিবা কোওপরেতিপশিং বোর্দ ওফ সোসাইতিদা মখোয়গী খল্লবা মীহুৎশিং য়াওগনি
ময়াম কোনশিনবা লুপ অমা ওইনা থবক তৌগনি, ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং লৈবা, সর্তিফিগেদ পীবা, চাংয়েং তৌবা, ব্রান্দ শেমগৎপা অমসুং য়োনবগী থবকশিং পাংথোক্কনি অমসুং মরি লৈনবা য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রিনা মতেং পাংগনি
কোওপরেতিপশিং চাউখৎনবা নমুনাগী মখাদা “সাহাকার-সে-সামরিদ্ধি”গী পান্দম ফংবদা মতেং পাংগনি
11 JAN 2023 3:42PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা, মল্তি স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতিস (এম এস সি এস) এক্ত, ২০২গী মখাদা জাতি থাক্কী মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতি অমা লিংখৎনবা পুৱারি ওইরবা ৱারেপ অমনা অয়াবা পীখ্রে। থবক অসিদা মরি লৈনবা মিনিস্ত্রিশিং হায়বদি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মস ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রি, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফয়ার মিনিস্ত্রি অমসুং দোনর মিনিস্ত্রিনা মখোয়গী থৌশিলশিং, স্কিমশিং অমসুং এজেন্সিশিংগী মখাদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “সাহাকার-সে-সামরিদ্ধি”গী পান্দম ফংবা ঙম্নবা কোওপরেতিপশিং মপাঙ্গ কনখৎহন্নবা অমসুং মখোয় মাইপাকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং ওন্থোক্নবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। মরম অদুনা কোওপরেতিপশিংনা মালেমগী ওইবা মীৎয়েং লৈগদবনি অমসুং মখোয়গী খুদোংচাবশিং লৌনবা মফম মফমগী চুন্নবা থবক তৌগদবনি।
মরম অদুনা, মল্তি স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতিস (এম এস সি এস) এক্ত, ২০২গী মখাদা জাতি থাক্কী মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতি অমা লিংখৎপা দরকার ওইরে , মসিনা ময়াম কোনশিনবা লুপ অমা ওইনা থবক তৌগনি, ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং লৈবা, সর্তিফিগেদ পীবা, চাংয়েং তৌবা, ব্রান্দ শেমগৎপা অমসুং য়োনবগী থবকশিং পাংথোক্কনি।
পেক্সতগী এপেক্স: প্রাইমারি সোসাইতিশিং, জিলা, রাজ্য অমসুং জাতি থাক্কী ফেদেরেসনশিং, মল্তি স্তেৎ কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং অমসুং ফার্মরস প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিং(এফ পি ও) মসিগী মেম্বর ওইবা য়াগনি। মসিগী বাই-লোশিংগী মতুংইন্না হায়রিবা কোওপরেতিপশিং অসিগী মীহুৎশিং বোর্দ ওফ সোসাইতিদা মখোয়গী খল্লবা মীহুৎশিং য়াওগনি।
কোওপরেতিপ সোসাইতিনা ওর্গনিক সেক্তরগা মরি লৈনবা থবকশিং হায়বদি ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং সর্তিফিকেদ পীবা অমসুং অশেংবরা হায়বা য়েংবগী থবক তৌগনি। মসিনা ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং লৈবাক মনুং অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা ফংহনবদা মতেং ওইগনি। মসিগী সোসাইতি অসিনা কোওপরেতিপশিং অমসুং মখোয়গী মেম্বরশিংনা ব্রান্দিং, য়োনফম, তেস্ত অমসুং সর্তিফিকেদকী খুদোংচাবশিং পীদুনা ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং অৱাংবা মমলদা য়োনবদা মতেং পাংগনি।
কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংদা এ্রগ্রিগেসন, সর্তিফিকেদ পীবা, চাংয়েং তৌবা, পোৎ লৈশিনবা, লিদুনা থম্বা, ব্রান্দ শেমগৎপা, লেবেল্লিং তৌবা, য়োম্বা, পুথোক-পুশিন তৌবা, য়োনবগ থবকশিংদা মতেং পাংগনি। প্রাইমারি এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতিশিং/ফার্মরস প্রদুসর সোসাইতিশিং য়াওনা কোওপরেতিপশিংগী ওর্গনিক লৌমীশিংদা শেন্থং পীনবা থৌরাং তৌগনি অমসুং সরকার অমসুং মসিগী এজেন্সিশিংগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং য়োকখৎনবা থবক পায়খৎকনি। চাংয়েং তৌবা অমসুং সর্তিফিকেদ পীবদা চংবা শেনফম হন্থহন্নবা সোসাইতি অসিনা এগ্রিদিতেদ ওর্গনিক তেস্তিং লেবশিং অমসুং সর্তিফিকেসন বোদিশিং ইমপেনেল তৌগনি।
কোওপরেতিপশিং অমসুং মরি লৈনবা লুপশিংগী মেম্বরশিংনা পুথোরকপা ওর্গনিক্কি পোৎথোকশিং সপ্লাই চেনগী থবকশিং সোসাইতিনা পাংথোক্কনি। মপান লৈবাকশিংদা থাদোকপা আমসুং মালেমগী কৈথেলদা ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং হেন্না ফংহন্নবা এম.এস.সি.এস এক্ত, ২০০২গী মখাদা লিংখৎপা নেসনেল কোওপরেতিপ এক্সপোর্ত সোসাইতিগী থবকশিং সোসাইতি অসিনা শীজিন্নগনি। ওর্গনিক্কি পোৎথোকশিং পুথোকলিবা লৌমীশিংদা তেক্নিকেলগী মতেং, ত্রেনিং পীবগী থবক অমসুং ওর্গনিক্কি পোৎথোকশিংগী মার্কেত ইন্তিলিজেন্স সিস্তেম অমা শেমগৎনবা থবক সোসাইতি অসিনা পাংথোক্কনি। ওর্গনিক লৌউ য়োকখৎপগা লোয়ন্না, হান্নগী লৌউ মখল অমসুং ওর্গনিক লৌউ অনিগী মরক্তা খল চানা থম্নবা থবক পায়খৎকনি।