Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s Opening Remarks at the Concluding Leaders’ Session of the Voice of Global South Summit
13 JAN 2023 8:00PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
I welcome you to the Voice of Global South Summit.
Over the past 2-days, this Summit has seen the participation of more than 120 developing countries - the largest-ever virtual gathering of the Global South.
I am privileged to have your company in this concluding session.
Excellencies,
The last 3 years have been difficult, especially for us developing nations.
The challenges of the COVID pandemic, rising prices of fuel, fertilizer and foodgrains, and increasing geo-political tensions have impacted our development efforts.
However, the start of a new year is a time for fresh hope. So let me first extend my good wishes to all of you for a happy, healthy, peaceful, secure and successful 2023.
Excellencies,
We all appreciate the principle of globalisation. India’s philosophy has always seen the world as one family.
However, developing countries desire a globalization that does not create Climate Crisis or Debt Crisis.
We want a globalisation that does not lead to unequal distribution of vaccines or over-concentrated global supply chains.
We want a globalisation that brings prosperity and well-being to humanity as a whole. In short, we want a ‘human-centric globalisation’.
Excellencies,
We developing countries are also concerned about the increasing fragmentation of the international landscape.
These geopolitical tensions distract us from focusing on our development priorities.
They cause sharp swings in international prices of food, fuel, fertilizers and other commodities.
To address this geopolitical fragmentation, we urgently need a fundamental reform of the major international organisations, including the United Nations Security Council and the Bretton Woods institutions.
These reforms should focus on giving voice to the concerns of the developing world, and reflect the realities of the 21st Century.
India’s G20 Presidency will attempt to voice the views of the Global South on these important issues.
Excellencies,
In its development partnerships, India’s approach has been consultative, outcome oriented, demand driven, people-centric, and respectful of the sovereignty of partner countries.
I firmly believe that countries of the Global South have a lot to learn from each other’s development experiences.
I am happy to announce that India will establish a "Global-South Center of Excellence''.
This institution will undertake research on development solutions or best-practices of any of our countries, which can be scaled and implemented in other members of the Global South.
As an example, the digital public goods developed by India in fields like electronic-payments, health, education, or e-governance, can be useful for many other developing countries.
India has also made great strides in areas like space technology and nuclear energy. We will launch a ‘Global-South Science & Technology initiative’ to share our expertise with other developing nations.
During the COVID pandemic, India’s ‘Vaccine Maitri’ initiative supplied made-in-India vaccines to over a 100 nations.
I would now like to announce a new ‘Aarogya Maitri’ project. Under this project, India will provide essential medical supplies to any developing country affected by natural disasters or humanitarian crisis.
Excellencies,
For synergising our diplomatic voice, I propose a ‘Global-South Young Diplomats Forum’, to connect youthful officers of our foreign ministries.
India will also institute ‘Global-South Scholarships’ for students from developing countries to pursue higher education in India.
Excellencies,
The theme of today’s session is inspired by the ancient wisdom of India.
A prayer from the Rig Veda – the oldest text known to humanity – says:
संगच्छध्वं संवदध्वं सं वो मनांसि जानताम्
which means: Let us come together, speak together, and may our minds be in harmony.
Or in other words, ‘Unity of Voice, Unity of Purpose’.
In this spirit, I look forward to listening to your views and suggestions.
Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎকী লুচিংবশিংগী অরোইবা সেসন্দা থমখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী হৌদোকপগী ৱারোল
13 JAN 2023 8:00PM by PIB Imphal
শক্নাইরবশিং,
খুরুমজরি !
ঐনা অদোমবু ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎতা তরাম্না ওকচরি।
হৌখিবা নুমিৎ ২ অসিদা, গ্লোবেল সাউথকী খ্বাইদগী চাউবা ভর্চুএল মীফম অসিদা চাউৎলক্লিবা লৈবাক ১২০ হেন্না শরুক য়াবা উরে।
মসিগী লোইশিনবগী শরুক অসিদা অদোমগা লোয়ন্না শরুক য়াবা ফংবা অসি ঐগী খুদোংচাবনি।
শক্নাইরবশিং,
হৌখিবা চহি ৩ অসি চাউখৎলক্লিবা ঐখোয়গী লৈবাকশিং খুদোংথিবা কয়া থেংনখ্রে।
খুদোংথিবশিং অদুদি কোবিদ লাইচৎ, থাউ, হার অমসুং চীঞ্জাক্কী মমল হেনগৎলকপা অমসুং মালেমগী রাজনিতিগী মুক্নবশিংনা ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অপনবা পীবা হেনগৎলকপা অসিনি।
অদুম ওইনমক, অনৌবা চহি অমা হৌরকপা অসি অনৌবা থাজবগী মতম অমনি। ঐনা ময়াম পুম্নমক অহানবদা নুংঙাইবা, হকচাং ফবা, শান্তি লৈবা, অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং মাইপাকপা ২০২৩গীদমক ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
শক্নাইরবশিং,
মালেম অসি অমতা ওইরকপগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না থাগৎলি। ভারতকী ৱাঙুলোন্দি মতম পুম্নমক্তা মালেম অসি ইমুং অমা ওইনা লৌরি।
অদুবু, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা অইং-অশাগী খল কাইরকপগী অৱাবা লৈতবা নত্ত্রগা শেন্দোন শিংবা ঙমদবগী অৱাবা লৈতবা মালেম অমা পাম্লি।
তিকাশিং চাং মান্ননা য়েন্থোকপা নত্ত্রগা মালেমগী দরকার ওইবা পোৎচৈশিং মফম অমদা তুংশিন্দুনা লৈতবা মালেম অমা ঐখোয়না পাম্মী।
শক্নাইরবশিং,
মালেমগী ওইনা হৌজিক খাইবুং-খাইবুং তাবা হেনগৎলক্লিবা অসিদা ঐখোয় চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংশু নুঙনাংলে।
মালেমগী ওইনা মুক্নবশিং অসিনা ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদগী ঐখোয় নাথৈহল্লে।
মখোয়না মরম ওইদুনা মালেমগী ওইনা চীঞ্জাক, থাউ, হার অমসুং অতোপ্পা পোৎলমশিংগী মমল হেনগৎহল্লে।
মসিগী মালেমগী ওইনা মুক্নবা অসি কোকহন্নবা, য়ুনাইতেদ নেসন্স সেকুরিতি কাউন্সিল অমসুং ব্রেত্তোন ৱুদস ইন্সতিতুৎশিং য়াওনা মালেমগী অচৌবা লুপশিং অওনবা অমা পুরকপা ঐখোয় তঙাইফদনা দরকার ওইরে।
হায়রিবা অওনবশিং অসি চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী অৱাবশিং খঙবা অমসুং ২১শুবা চহিচাগী অচুম্বশিং মমি তাবা ওইগদবনি।
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্দ ওইবদগী হায়রিবা মরুওইবা ৱাফমশিং অসিদা গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ লাউনবা হোৎনগনি।
শক্নাইরবশিং,
চাউখৎ-থৌরাংগী মরুপ-মপাং ওইবদা, ভারতকী পান্দমদি মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পায়খৎপা, মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংগী সোভরেন্তি ইকায়খুম্নবা, দরকার ওইবা থবকশিং লৌখৎপা অমসুং তাথোক-তাশিন তৌনবদা মীৎয়েং থম্লি।
গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংনা লৈবাক অমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী লৌশিং অমনা অমদগী য়াম্না তম্নগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ।
ভারতনা “গ্লোবেল-সাউথ সেন্তর ওফ এক্সলেন্স” অমা লিংখৎকনি হায়না লাউথোকপদা ঐ হরাওই।
মসিগী ইন্সতিতুৎ অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী উপায়শিং নত্ত্রগা ঐখোয়গী লৈবাক অমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগী মতাংদা থিজিনগনি, মদু গ্লোবেল সাউথকী অতোপ্পা মেম্বর লৈবাকশিংদা থবক ওইনা পায়খৎকনি।
খুদম অমা ওইনা, হিরম কয়াদা ভারতনা পুথোকপা সরকারগী দিজিতেলগী পোৎথোকশিং হায়বদি ইলেকত্রোনিক-পেমেন্তশিং, হকশেল, লাইরিক-লাইশু নত্ত্রা ই-গভর্নান্স অসি অতোপ্পা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা শীজিন্নবা য়াগনি।
স্পেস তেক্নোলোজি অমসুং নিউক্লিয়ার ইনর্জিগী লমদা ভারতনা শিংথানিঙাই ওইবা থবক কয়া পাংথোক্লে। ঐখোয়গী অফবা থবকশিং অতোপ্পা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা পীনবা ঐখোয়না “গ্লোবেল-সাউথ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজি ইনিসিএতিপ” অমা হৌদোক্লগনি।
কোবিদ লাইচৎ মনুংদা, ভারতকী ‘ভেক্সিন মাইত্রি’ থবক্কী মখাদা ভারতনা শুংবা তিকাশিং লৈবাক ১০০ হেনবদা পীখি।
অনৌবা ‘অরোগ্যা মাইত্রি’ প্রোজেক অমা হৌজিক ঐনা লাউথোকপা পাম্মী। মসিগী প্রোজেক অসিগী মখাদা, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং মহৌশানা থোকহনবা অমাং-অতাশিং নত্ত্রগা মীওই কয়া অৱা-অনা থেংনবা মতমদা ভারতনা তঙাইফদনা চংদবা য়াদ্রবা হিদাক-লাংথকশিং পীগনি।
শক্নাইরবশিং,
ঐখোয়গী কুতনিতীক্কী খোঞ্জেল মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ঐখোয়গী ফোরেন মিনিস্ত্রিশিংগী নহা ওইরিবা ওফিসারশিংগা শম্নবা ঙম্নবা ‘গ্লোবেল-সাউথ য়ং দিপ্লোমেতস ফোরম’ অমা শেম্নবা ঐনা হৌদোক্লি।
চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মহৈরোয়শিং ভারত্তা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্নবা ‘গ্লোবেল-সাউথ স্কোলারসিপস’ ভারতনা লিংখৎকনি।
শক্নাইরবশিং,
ঙসিগী সেসনগী থিম অসি ভারতকী মমাংঙৈগী লৌশিংনা ইথিল পীবনি।
মীওইবা খুন্নাইগী খ্বাইদগী লিরবা লাইরিক-রিগ বেদাদগী লাইশোল অমনা হায়রি:
संगच्छध्वं संवदध्वं सं वो मनांसि जानताम्
মসিনা হায়রি মদুদি : ঐখোয় পুনসি, পুন্না ঙাংসি অমসুং ঐখোয়গী ৱাখলশিং নুংঙাইগনি।
নত্ত্রগা অতোপ্পা ৱাহৈশিংদা, ‘অপুনবা খোল্লাউ, পান্দম অমগীদমক অপুনবা’।
মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা, অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং পাউতাকশিং তানবা ঐনা ঙাইরি।
অদোমবু থাগৎচরি !