Ministry of Finance
ECONOMIC SURVEY HIGHLIGHTS THRUST ON RURAL DEVELOPMENT
AIMS TO IMPROVE QUALITY OF LIFE IN RURAL AREAS FOR MORE EQUITABLE AND INCLUSIVE DEVELOPMENT
ASSETS CREATED UNDER MGNREGS POSITIVELY IMPACTING AGRICULTURAL PRODUCTIVITY AND HOUSEHOLD INCOME; REDUCING MIGRATION AND INDEBTEDNESS
SIGNIFICANT RISE IN RURAL FEMALE LABOUR FORCE PARTICIPATION RATE FROM 19.7 PERCENT (2018-19) TO 27.7 PERCENT (2020-21)
31 JAN 2023 1:22PM by PIB Delhi
The thrust of the Government on rural development is discernable from the emphasis it gets in the Economic Survey 2022-23 tabled by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman in Parliament today.
The Survey notes that 65 per cent (2021 data) of the country’s population lives in the rural areas and 47 per cent of the population is dependent on agriculture for livelihood. Thus, the focus of the government on rural development is imperative. The Government’s emphasis has been on improving the quality of life in rural areas to ensure more equitable and inclusive development. The aim of engagement of the government in the rural economy has been “transforming lives and livelihoods through proactive socio-economic inclusion, integration, and empowerment of rural India.”
The Survey refers to the National Family Health Survey data for 2019-21 which illustrates a significant improvement vis-à-vis 2015-16 in an array of indicators concerning the quality of rural lives, including, inter alia, access to electricity, presence of improved drinking water sources, coverage under health insurance schemes, etc. Women empowerment has also gained momentum, with visible progress in female participation in household decision-making, owning bank accounts, and use of mobile phones. Most of the indicators concerning the health of rural women and children have improved. These outcome-oriented statistics establish tangible medium-run progress in rural living standards, aided by the policy focus on basic amenities and efficient programme implementation.
Source: Economic Survey 2022-23
The Survey notes a multi-pronged approach to raise the rural incomes and quality of life through different schemes.
1. Livelihood, Skill Development
• The Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM), aims to enable economically weak households to access gainful self-employment and skilled wage employment opportunities resulting in sustainable and diversified livelihood options for them. This is one of the world’s largest initiatives to improve the livelihoods of the poor. The cornerstone of the Mission is its ‘community-driven’ approach which has provided a huge platform in the form of community institutions for women empowerment.
Rural women are at the core of the program which is extensively focused on their socio-economic empowerment. Nearly 4 lakh Self Help Group (SHG) members have been trained as Community Resource Persons (CRPs) (viz. Pashu Sakhi, Krishi Sakhi, Bank Sakhi, Bima Sakhi, Poshan Sakhi etc.) help in the implementation of the Mission at the ground level. The Mission has mobilised a total of 8.7 crore women from poor and vulnerable communities into 81 lakh SHGs.
• Under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) a total of 5.6 crore households availed employment and a total of 225.8 crore person-days employment has been generated under the Scheme (until 6 January 2023). The number of works done under MGNREGS has steadily increased over the years, with 85 lakh completed works in FY22 and 70.6 lakh completed works so far in FY23 (as on 9 January 2023). These works include creating household assets such as animal sheds, farm ponds, dug wells, horticulture plantations, vermicomposting pits etc., in which the beneficiary gets both labour and material costs as per standard rates. Empirically, within a short span of 2-3 years, these assets have been observed to have a significant positive impact on agricultural productivity, production-related expenditure, and income per household, along with a negative association with migration and fall in indebtedness, especially from non-institutional sources. This, the Survey notes has long-term implications for aiding income diversification and infusing resilience into rural livelihoods. Meanwhile, the Economic Survey also observes a Year-on-Year (YoY) decline in monthly demand for Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) work and this the Survey notes is emanating from normalisation of the rural economy due to strong agricultural growth and a swift bounce-back from Covid-19.
• Skill development has also been one of focus areas for the Government. Under the Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana (DDU-GKY), until 30 November 2022, a total of 13,06,851 candidates have been trained of which 7,89,685 have got job placements.
1. Women Empowerment
• The transformative potential of Self Help Groups (SHGs), exemplified through their key role in the on-ground response to Covid-19, has served as the fulcrum of rural development through women empowerment. India has around 1.2 crore SHGs, 88 per cent being all-women SHGs. The SHG Bank Linkage Project (SHG-BLP), launched in 1992, has blossomed into the world’s largest microfinance project. The SHG-BLP covers 14.2 crore families through 119 lakh SHGs with savings deposits of Rs. 47,240.5 crore and 67 lakh groups with collateral-free loans outstanding of Rs. 1,51,051.3 crore, as on 31 March 2022. The number of SHGs credit linked has grown at a CAGR of 10.8 per cent during the last ten years (FY13 to FY22). Notably, SHGs’ bank repayment is more than 96 per cent, underscoring their credit discipline and reliability.
Women’s economic SHGs have a positive, statistically significant effect on women’s economic, social, and political empowerment, with positive effects on empowerment achieved through various pathways such as familiarity with handling money, financial decision-making, improved social networks, asset ownership and livelihood diversification.
According to a recent assessment of DAY-National Rural Livelihood Mission, both participants and functionaries perceived high impacts of the programme in areas related to women empowerment, self-esteem enhancement, personality development, reduced social evils; and additionally, medium impacts in terms of better education, higher participation in village institutions and better access to government schemes.
During Covid, SHGs were in action mobilising women to unite, transcend their group identity and collectively contribute to crisis management. They emerged as pivotal players in crisis management, leading from the front in - producing masks, sanitisers, and protective gear, creating awareness about the pandemic, delivering essential goods, running community kitchens, supporting farm livelihoods etc. The production of masks by SHGs has been a noteworthy contribution, enabling access to and use of masks by communities in remote rural areas and providing vital protection against the Covid-19 virus. As on 4 January 2023, more than 16.9 crore masks were produced by SHGs under DAY-NRLM.
• Rural women are increasingly participating in economic activity. The survey notes the noticeable rise in Rural Female Labour Force Participation Rate (FLFPR) from 19.7 per cent in 2018-19 to 27.7 per cent in 2020-21. The survey calls this upturn in the FLFPR as a positive development on the gender aspect of employment, which could be attributable to rising rural amenities freeing up women’s time, and high agricultural growth over the years. Meanwhile the survey also observes that India’s female LFPR is likely to be underestimated, with reforms in survey design and content required to capture the reality of working females more accurately.
1. Housing For All
The Government rolled out “Housing for All by 2022” to provide shelter with dignity for each and every one. With this target, the Pradhan Mantri Awaas Yojana –Gramin (PMAY-G) was launched in November 2016 with the aim of providing around 3 crore pucca houses with basic amenities to all eligible houseless households living in kutcha and dilapidated houses in rural areas by 2024. Under the scheme, landless beneficiaries are accorded the highest priority in the allotment of houses. A total of 2.7 crore houses have been sanctioned and 2.1 crore houses have been completed by 6 January 2023 under the Scheme. Against the total target of completion of 52.8 lakh houses in FY23, 32.4 lakh houses have been completed.
1. Water and Sanitation
• On the 73rd Independence Day, 15 August 2019, the Jal Jeevan Mission (JJM) was announced, to be implemented in partnership with States, to provide by 2024, tap water connection to every rural household and public institutions in villages like schools, Anganwadi centres, ashram shalas (tribal residential schools), health centres etc. At the time of the rollout of the JJM in August 2019, about 3.2 crore (17 per cent) households out of the total of 18.9 crore rural households had a tap water supply. Since the launch of the Mission, as of 18 January 2023, of 19.4 crore rural households, 11.0 crore households are getting tap water supply in their homes.
• Mission Amrit Sarovar aimed at developing and rejuvenating of 75 water bodies in each district of the country during the Amrit Varsh - 75th year of independence. The mission was launched by the Government on National Panchayati Raj Day in 2022. Against an initial target of 50,000 Amrit Sarovars, a total of 93,291 Amrit Sarovar sites were identified, works commenced on more than 54,047 sites and out of these sites were works began, a total of 24,071 Amrit Sarovars have been constructed. The mission helped develop 32 crore cubic meters of water holding capacity and created a total carbon sequestration potential of 1.04,818 tonnes of carbon per year. The mission transformed into a mass movement with Shram Dhaan from the community, where Freedom Fighters, Padma Awardees and elder citizens of the area also participated along with the establishment of Water User Groups. This coupled with the launch of Jaldoot App that helps the Government document and monitor ground water resources and local water level would make water scarcity a thing of the past.
• Phase II of the Swachh Bharat Mission (G) is under implementation from FY21 to FY25. It aims to transform all villages into ODF Plus with focus to sustain ODF status of villages and covering all the villages with Solid and Liquid Waste management systems. India achieved ODF status in all villages in the country on 2nd October 2019. Now, about 1,24,099 villages have been declared as ODF Plus till November 2022 under the mission. Andaman & Nicobar Islands have been declared as the first ‘Swachh, Sujal Pradesh’ with all its villages being declared as ODF plus.
1. Smoke Free Rural Homes
The release of 9.5 crore LPG connections under the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana, has helped in increasing the LPG coverage from 62 per cent (on 1 May 2016) to 99.8 per cent (on 1 April 2021). The Union Budget for FY22, made a provision for the release of an additional one crore LPG connections under the PMUY scheme, i.e., Ujjwala 2.0 - this scheme will offer deposit-free LPG connection, first refill and hot plate free of cost to beneficiaries, and a simplified enrolment procedure. In this phase, a special facility has been given to migrant families. Under this Ujjwala 2.0 scheme, 1.6 crore connections have been released until 24 November 2022.
1. Rural Infrastructure
• Since its inception, the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana helped create 1,73,775 number of roads measuring 7,23,893 km and 7,789 Long Span Bridges(LSBs) against the sanctioned, 1,84,984 roads measuring 8,01,838 km and 10,383 Long Span Bridges (LSBs) under all its verticals/interventions points the survey. The survey observes that various independent impact evaluation studies were carried out on PMGSY, which have concluded that the scheme has had a positive impact on agriculture, health, education, urbanization, employment generation etc.
• SAUBHAGYA- Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana, was launched to achieve universal household electrification by providing electricity connections to all willing un-electrified households in rural areas and all willing poor households in urban areas in the country. The connections were given for free to economically poor households and for others, Rs 500 was charged after the release of the connection in 10 instalments. The Saubhagya scheme has been successfully completed and closed on 31st March 2022. Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY), envisaged the creation of basic electricity infrastructure in villages/habitations, strengthening & augmentation of existing infrastructure, and metering of existing feeders/distribution transformers/consumers to improve the quality and reliability of power supply in rural areas. A total of 2.9 crore households have been electrified since the launch of the Saubhagya period in October 2017 under various schemes viz (Saubhgaya, DDUGJY, etc.).

শেল-থুম মন্ত্রালয়
ইকোনোমিক সর্ভেগী শম্লপ্পা ৱারোল, খুঙ্গং চাউখৎপদা অহেনবা মিৎয়েং থম্বা
খল মান্নবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা দিভেলপমেন্তকীদমক্তা খুঙ্গংগী লমদমশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি
এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা শেমখিবা এসেৎশিংনা খুঙ্গংগী লৌউ-শিংউগী প্রদক্তিবিতী অমনুং ইমুং-মনুংশিংগী চাগা হেনগৎহনবদা মায় পাক্না তেংবাংলি; মাইগ্রেসন অমসুং শেল তোন্সিনবগী ফিভম হন্থহল্লে
খুঙ্গংগী নুপীশিংনা লেবর ফোর্সতা শরুক য়াবগী চাংনা ১৯.৭% (২০১৮-১৯)দগী ২৭.৭% (২০২০-২১) ওইদুনা মশক থোক্না হেনগৎখি
31 JAN 2023 1:22PM by PIB Imphal
ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না লুচিংদুনা ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখিবা ইকোনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩দা মিৎয়েং চঙলিবা মতৌ উরুবদা সরকারনা খুঙ্গং চাউখৎহনবগী হীরমদা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি হায়বা ময়েক শেংনা উবা ফংলি।
সর্ভে অসিনা লৈবাক্কী অপুনবা মীশিংগী ৬৫% (২০২১গী দেতা)না খুঙ্গংগী মফমদা লৈ অমসুং মীশিংগী ৪৭%না পুন্সি মহিং তান্নবা লৌউ-শিংউগী মখা পোল্লি হায়না তাক্লি। মতৌ অসুম্না, সরকারনা খুঙ্গং চাউখৎহনবদা মিৎয়েং চঙলিবা অসি মরু ওইনা তৌফম থোকপনি। খল মান্নবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা দিভেলপমেন্তকীদমক্তা খুঙ্গংগী লমদমশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবা হায়বসিদা সরকারনা মিৎয়েং চঙলি। খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা সরকারনা য়ারিবা থৌদাংশিং অসিগী পান্দমদি “সোসিও-ইকোনোমিক ইনক্লুজন, ইন্তিগ্রেসন অমসুং ভারতকী খুঙ্গংশিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবা কন্না হোৎনবগী খুত্থাংদা পুন্সি মহিং অমসুং পুন্সি মহিং তানবগী পাম্বৈদা অহোংবা পুরকপনি”।
ইং ২০১৫-১৬গা চাংদম্নবদা তোঙানবা হীরম কয়াগী মনুংদগী মৈ ফংহনবা, থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা অফবা মফম লৈহনবা, হেল্থ ইন্স্যুরেন্স স্কিমশিংনা কবর তৌবনচিংবা হীরম কয়া য়াওনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংগী মগুন ফগৎহনবগা মরী লৈনবা ইন্দিকেতর কয়া মশক থোক্না ফগৎলক্লে তাক্লিবা ইং ২০১৯-২১গী নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে দেতাদা সর্ভে অসিনা য়ুম্ফম ওইরি। ইমুংগী ৱারেপ লৌবা, বেঙ্ক একাউন্ত লৈবা, অমসুং মশাগী মোবাইল ফোন লৈবগী থৌওংশিংদা নুপীনা শরুক য়াবগী অফবা ফিভমশিং ময়েক শেংনা উবা ফংদুনা নুপীশিংবু পাঙ্গল হাপ্পগী থৌওংশিংসু খোঙজেল য়াঙনা পাংথোক্লি। খুঙ্গংগী নুপী অমসুং অঙাংশিংগা মরী লৈনবা ইন্দিকেতর অয়াম্বসু য়াম্না ফগৎলে। মসিগুম্বা আউতকমদা মিৎয়েং চঙবা স্তেতিস্তিক্স অসিনা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংদা মিৎয়েং চঙবা পোলিসী লৈবা অমসুং প্রোগ্রামশিং নিংথিনা চলায়বগী থৌওংশিংনা তেংবাংদুনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিং ফগৎলে হায়বা ময়েক শেংনা তাক্লি।
সোর্সঃ ইকোনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩
সর্ভে অসিনা খুঙ্গংগী শেন্থোক অমসুং পুন্সি মহিংবু তোঙানবা স্কিমগী খুত্থাংদা হেনগৎহন্নবা পাংথোক্লিবা তোঙানবা খোঙথাংশিং পল্লি।
১) পুন্সি মহিং, স্কিল দিভেলপমেন্ত
• দীন্দয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা – নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.)না শেন্মিৎলোনগী হীরমদা শোনবা ইমুং মনুংশিংদা মশাদা থবক পীজবা অমসুং মশাগী স্কিল শিজিন্নদুনা খুৎশুমন ফংগদবা থবক পীবদা তেংবাংদুনা মখোয়গীদমক্তা তুং কোইনা চৎকদবা অমসুং পুন্সি মহিং তানবগী তোঙানবা পাম্বৈ লৈহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিদি লাইরবশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পায়খৎপা মালেমগী অচৌবা খোঙথাংশিংগী মরক্তা অমনি। মিসন অসিগী মরু ওইবা ৱাফমদি মসিগী “খুন্নাই পুন্না শরুক য়ামিন্নবা”গী থৌওং অসিনি অমসুং থৌওং অসিনা কম্ম্যুনিতী ইন্সতিত্যুসনগী মওংদা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক্তা অচৌবা প্লেতফোর্ম অমসু পীরি।
প্রোগ্রাম অসিগী মপুং ওইবা মিৎয়েংদি খুঙ্গংগী নুপীশিংনি অমসুং মসিনা মখোয়গী সোসিও-ইকোনোমিক ইম্পাৱর্মেন্ততা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.) মেম্বর চাউরাকপা লাখ ৪বু কম্ম্যুনিতী রিসোর্স পর্সন (সি.আর.পি.) ওইনা ত্রেনিং পীখ্রে (মিং ওইনা পল্লবদা, পশু সখি, কৃষি শখি, বেঙ্ক শখি, বিমা শখি, পোশন শখিনচিংবা) অমসুং মখোয়না মিসন অসিবু গ্রাউন্দ লেবেলদা থবক ওইনা পাংথোকপদা তেংবাংলি। মিসন অসিনা লাইরবা অমসুং অৱাবা নংগনবা খুন্নাইগী নুপী করোর ৮.৭পু এস.ঐচ.জি. লাখ ৮১দা য়াওহনখ্রে।
• মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোয়মেন্ত গেরেন্তী স্কিম (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.)কী মখাদা পুন্না ইমুং করোর ৫.৬না থবক ফংখ্রে অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা অপুনবা মীওই করোর ২২৫.৮গী (জনুৱারী ৬, ২০২৩ ফাওবদা) নোংমগী থবক (পর দে ইমপ্লোয়মেন্ত) পীখি । স্কিম অসিগী মখাদা পাংথোকপা থবক্কী মশিংসু চহি খুদিংগী হেনগৎলকখি, শেনবা চহি ২২দা থবক লাখ ৮৫ মপুং ফানা লোইশিনখ্রে অমসুং শেনবা চহি ২৩দা হৌজিক ফাওবগী ওইনা থবক লাখ ৭০.৬ (জনুৱারী ৯, ২০২৩ ফাওবদা) লোইশিনখ্রে। হায়রিবা থবকশিংগী মনুংদা শা-শন লোইফম শাবা, পুখ্রি তৌবা, গুহা তৌবা, হোর্তিকলচরগী চারা থাবা, ভর্মিকম্পোস্তিং কোম্নচিংবা ইমুং-মনুংগী এসেত শেম্বগী থবকশিং য়াওরি, অমসুং মসিদা বেনেফিসরীশিংনা চৎনবী মমলগী মখা পোন্না লেবর অমসুং মেতরিএলগী শেল ফংই। পাংথোকখ্রবা থবকশিং য়েংলুবদা, চহি ২-৩গী অতেনবা মতমগী মনুংসিদা, মসিগী এসেতশিংনা লম হোংদুনা চৎপা অমসুং শেল তোন্সিনবগী, নন-ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্সতগী মরু ওইনা, পামদবা থৌওং হন্থহল্লকপগা লোয়ননা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনবা, পোত্থোক পুথোকপগা মরী লৈনবা চাদিং হন্থহনবা অমসুং ইমুংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লকগুম্বা কান্নবা শাফু পীবগী শক্তম উবা ফংলি। মসিনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংদা চাগা তানবগী তোঙানবা পাম্বৈ লৈহনবা অমসুং নিংহন্নবা নাইদবগী ইথিল লৈহনবগুম্বা মতম শাংনা লৈগদবা শাফু পীরি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি। নাকল অমদনা, ইকোনোমিক সর্ভে অসিনা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী থবকশিংগী মন্থলী দিমান্দনা য়র-ওন-য়র (ৱাই.ও.ৱাই.) দা হন্থরকপগী মতৌ উবা ফংলি অমসুং থৌওং অসি লৌউ-শিংউগী অচৌবা শাহৌ লৈরকপা অমসুং কোবিদ-১৯দগী মায় পাক্না থোক্লকপনা মরম ওইদুনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্না মহৌশাগী ফিভমদা লাকপদগীনি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি।
• স্কিল দিভেলপমেন্ত অসিনা সরকারগী অহেনবা মিৎয়েং চঙবা হীরম অমসু ওইরি। দীন্দয়াল উপাধ্যায় গ্রামীন কৌশল্য য়োজনা (দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.)গী মখাদা নবেম্বর ৩০, ২০২২ ফাওবদা অপুনবা কেন্দিদেত ১৩,০৬,৮৫১দা ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং মখোয়গী মরক্তগী ৭,৮৯,৬৮৫না থবক ফংখ্রে।
২) নুপীশিংবু পাঙ্গল হাপ্পা
• সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.)শিংনা অহোংবা পুরকপা ঙম্বগী মতিক, কোবিদ-১৯গী মতমদা মখোয়না গ্রাউন্দদা পাংথোকখিবা থৌওংনা খুদম ওইনা তাক্লিবা, অসিনা নুপীশিংবু পাঙ্গল হাপ্তুনা খুঙ্গং চাউখৎহনবগী অচৌবা তেংবাং ওইনা মথৌ পাংথোক্লি। ভারত্তা চাউরাক্না এস.ঐচ.জি. করোর ১.২ লৈ, মসিদা ৮৮%তি নুপী ঙাক্তগী এস.ঐচ.জি.নি। ইং ১৯৯২দা হৌদোকখিবা এস.ঐচ.জি. বেঙ্ক লিঙ্কেজ প্রোজেক্ত (এস.ঐচ.জি.-বি.এল.পি.)না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মাইক্রোফাইনান্স প্রোজেক্ত ওইরে। এস.ঐচ.জি.-বি.এল.পি.না মার্চ ৩১, ২০২২ ফাওবদা লুপা করোর ৪৭,২৪০.৫গী সেবিং দিপোজিত লৈবা এস.ঐচ.জি. লাখ ১১৯ অমসুং কোলেতরেল ফ্রী লোনগী লুপা করোর ১,৫১,০৫১.৩গী আউতস্তেন্দিং লৈবা গ্রুপ লাখ ৬৭ লৈদুনা অপুনবা ইমুং করোর ১৪.২ য়াওরি। এস.ঐচ.জি.গী ক্রেদিত লিঙ্ক তৌবগী মশিংনা মমাংগী চহি ১০দা (শেনবা চহি ১৩দগী ২২ ফাওবদা) ১০.৮%গী সি.এ.জি.আর.দা শাহৌ লৌরি। পনবা য়াবদি, এস.ঐচ.জি.গী বেঙ্ক রিপেমেন্ত অসি ৯৬% হেল্লি, মসিনা মখোয়গী থাজবা য়াবগী মতৌ অমসুং ক্রেদিত দিসিপ্লিন তাক্লি।
শেল শিজিন্নবগী হীরমদা নিংথিনা খঙবা, শেল-থুমগী ৱারেপ লৌবা ঙম্বা, সোসিএল নেতৱর্ক ফগৎলকপা, এসেতকী মপু ওইরকপা অমসুং পুন্সি মহিং তানবগী তোঙানবা পাম্বৈ লৈরকপগুম্বা তোঙানবা হীরমশিংদা পাঙ্গল লৈরক্তুনা নুপীশিংগী ইকোনোমিক এস.ঐচ.জি.শিংনা নুপীশিংগী সোসিএল, ইকোনোমিক অমসুং পোলিতিকেল ইম্পাৱর্মেন্ততা মশক থোকপা শাফু পীরি।
দি.এ.ৱাই.-নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসনগী খ্বাইদগী নৌবা এসেসমেন্তকী মতুং ইন্না, মিসন অসিদা শরুক য়ারিবা অমসুং থবক তৌরিবা মীওইশিংনা নুপীশিংগী পাঙ্গল হাপ্পা, মশাদা থাজবা হেনগৎহনবা, মশাগী শক্তাক শেমগৎপা, সোসিএল ইভিল হন্থরকপগা মরী লৈনবা হীরমশিংগী প্রোগ্রাম্না কান্নবা য়াম্না পী হায়বা খঙবা হেল্লকখি, লোয়ননা অফবা এজুকেসন, ভিলেজ ইন্সতিত্যুসনশিংদা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎলকপা অমসুং সরকারগী স্কিমগী কান্নবা লৌবগী মতাংদা ময়াই ওইরপ ওইনা কান্নবসু পী হায়বা খঙলে।
কোবিদ মনুংদা, এস.ঐচ.জি.শিংনা নুপীশিংবু অমত্তা ওইনা পুনবা, মখোয়গী কাঙলুপকী শক্তাক ৱাংমা লান্না থবক তৌবা অমসুং ইরাং লাকশিন্নবা পুন্না তেংবাংবগী থৌওংশিংদা চাউনা মতেং পাংখি। মখোয়না ইরাং লাকশিনবগী হীরমদা তঙাই ফদবা লুচিংবা ওইনা থোক্লকখি, মাস্ক, সেনিতাইজর অমসুং প্রোতেক্তিব গিয়র শাবা, লাইচৎ মতাংদা এৱিয়র্নেস শন্দোকপা, তঙাই ফদবা পোৎলম য়েনবা, কম্ম্যুনিতী চাকখুম চলায়বা, ফার্মগী শা-শন তেংবাংবগী হীরমশিংদা মাঙজিল থানা লুচিংখি। এস.ঐচ.জি.শিংনা মাস্ক শাবগী থৌওংনা পনবা য়াবা মশক থোকপা তেংবাং ওইখি; মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংগী মফমশিংগী মীওইশিংদা মাস্ক ফংহন্দুনা কোবিদ-১৯গী ভাইরসকী মাইয়োক্তা ঙাকথোকপা ঙমহনখি। জনুৱারী ৪, ২০২৩ ফাওবগী ওইনা, এস.ঐচ.জি.শিংনা দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী মখাদা পুন্না মাস্ক করোর ১৬.৯ পুথোকখ্রে।
• খুঙ্গংগী নুপীশিংনা শেন্মিৎলোনগী থবকশিংদা শরুক য়াবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। সর্ভে অসিনা খুঙ্গংগী নুপীশিংনা লেবর ফোর্সতা শরুক য়াবগী চাংনা ১৯.% (২০১৮-১৯)দগী ২৭.% (২০২০-২১) ওইদুনা মশক থোক্না হেনগৎখি হায়না তাক্লি। এফ.এল.এফ.পি.আর.দা হেনগৎলক্লিবা অসিবু সর্ভে অসিনা থবক তৌবগী মতাংদা জেন্দরগী মাইকৈদগী য়েংবা মিৎয়েংদা অচৌবা মায় পাকপনি হায়না তাক্লি, অমসুং মসিনা নুপীশিংগী মতম হাংহন্দুনা খুঙ্গংগী এমেনিতী হেনগৎহল্লকপা অমসুং লৌউ-শিংউগী পোত্থোকসু হেনগৎহল্লি। নাকল অমদনা, সর্ভে দিজাইন অমসুং থবক তৌবা নুপীশিংগী তসেংবা ফিভম্বু হেন্না চুম্না খঙবদা তঙাই ফদবা কন্তেন্তশিংদা রিফোর্ম পুরক্তুনা ভারতকী নুপীশিংগী এল.এফ.পি.আর.বু অন্দরইস্তিমেত তৌবা য়াই হায়নসু সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি।
৩) মীপুম খুদিংগী য়ুম লৈহনবা
মীপুম খুদিংনা মশাগী ইকায় খুম্নবা ঙাক্না হিংবা ঙমহন্নবগীদমক্তা “ইং ২০২২ ফাওবগী মনুংদা মীপুম খুদিংগী য়ুম লৈহনবা” থৌরাং হৌদোকখ্রে। পান্দম অসিগা লোয়ননা, নবেম্বর ২০১৬তা প্রধান মন্ত্রী অৱস য়োজনা – গ্রামীন (পি.এম.এ.ৱাই.-জি.) হৌদোকখি। মসিনা কৎচা অমসুং অতেকপা য়ুমদা লৈবা ইলিজিবল ওইবা ইমুংশিংদা তঙাই ফদবা খুদোংচাবা পুম্নমক য়াওবা পক্কা য়ুম করোর ৩ ইং ২০২৪ ফাওবদা শাবগী পান্দম থম্লি। স্কিম অসিগী মখাদা, য়ুম শাবীবা মতমদা লম লৈজদবা বেনিফিশরীশিংদা অহেনবা অমসুং অহানবা মিৎয়েং চঙগনি। অপুনবা য়ুম করোর ২.৭কী অয়াবা পীখ্রে অমসুং জনুৱারী ৬, ২০২৩ ফাওবদা, য়ুম করোর ২.৩ শাবা লোইখ্রে। শেনবা চহি ২৩দা য়ুম লাখ ৫২.৮ লোইশিনবগী পান্দম অসিগা মরী লৈননা, য়ুম লাখ ৩২.৪ শাবা লোইখ্রে।
৪) ঈশিং অমসুং সেনিতেসন
• ৭৩শুবা নিংতম্বা নুমিৎ, ওগস্ত ১৫, ২০১৯দা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা পায়খৎকদবা খুঙ্গংগী য়ুম্থোং খুদিং অমসুং স্কুল, আঙ্গনৱারী সেন্তর, আশ্রম শালা (ত্রাইবেল রেসিদেন্সিএল স্কুল), হেল্থ সেন্তরনচিংবদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা মিসন, জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) লাউথোকখি। ইং ২০১৯গী ওগস্ততা জে.জে.এম. হৌদোকখিবা মতমদা খুঙ্গংগী অপুনবা ইমুং করোর ১৮.৯গী মনুংদা চাউরাকপা য়ুম করোর ৩.২ (১৭%)দা তোতি ঈশিং পুশিল্লম্মি। মিসন হৌদোক্লবা মতুংদা, জনুৱারী ১৮, ২০২৩ ফাওবদা, খুঙ্গংগী য়ুম করোর ১৯.৪গী মনুংদা, য়ুম করোর ১১.০দা তোতি ঈশিং য়ৌখ্রে।
• মিসন অমৃত সরোবরনা নিংতম্বগী ৭৫শুবা চহি – অমৃত বর্শ অসিদা লৈবাক্কী জিলা খুদিংগী ৱাতর বোদী ৭৫ নৌনা থলহনবগী পান্দম থম্লি। মিসন অসি সরকারনা ইং ২০২২গী নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ নুমিত্তা হৌদোকখিবনি। অমৃত সরোবর ৫০,০০০ শেম্বা হায়বা অহানবা পান্দমগা চাংদম্নবদা অপুনবা অমৃত সরোবরগী মফম ৯৩,৯২১ মশক খঙদোকখ্রে, মফম ৫৪,০৪৭ হেনবদা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে, অমসুং অপুনবা অমৃত সরোবর ২৪,০৭১ শাখ্রে। মিসন অসিনা ক্যুবিক মীতর করোর ৩২গী ঈশিং থম্বগী কেপাসিতী শেমগৎপদা তেংবাংখি অমসুং চহিদা তোন ১,০৪,৮১৮গী কার্বন শেম্বা ঙম্বগী মতিক লৈ। মিসন অসিনা ইহৌ অমা হৌদোকখি, নিংতম লান্মী, পদ্মা মনা ফংলবা অমসুং অহল ওইবা সিতিজনশিংনা শরুক য়াখিবগা লোয়ননা ৱাতর য়ুজর গ্রুপশিংসু শেমখি। মসিগা লোয়ননা, সরকারদা গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স খঙদোকপা অমসুং য়েংশিনবদা তেংবাংবা জলদুত এপ্না ঈশিং তাঙবগী থৌওংবু হৌখ্রবা মতমগী থৌওং ওইহনগনি।
• স্বচ্ছ ভারত মিসন (জি.)গী ফেজ-২ অসি শেনবা চহি ২১-২৫ ফাওবগী ওইনা থবক পায়খৎপা হৌরে। মসিনা খুঙ্গংশিংগী ও.দি.এফ. স্তেতস ঙাক্তুনা থম্বগা লোয়ননা খুঙ্গং পুম্নমকপু ও.দি.এফ. প্লস্তা ওন্থোক্নবা অমসুং খুঙ্গং পুম্নমক্কা সোলিদ অমসুং লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সীস্তেমগা মরী লৈনহনবগী পান্দম থম্লি। ভারতনা লৈবাক্কী খুঙ্গং খুদিংদা ওক্তোবর ২, ২০১৯দা ও.দি.এফ. স্তেতস ফংখি। মিসন অসিগী মখাদা হৌজিক্তি, নবেম্বর ২০২২ ফাওবদা, খুঙ্গং ১২৪০৯৯না ও.দি.এফ. প্লস্তকী স্তেতস ফংখ্রে। অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎপু মসিদা লৈরিবা খুঙ্গং খুদিংবু ও.দি.এফ. প্লস হায়না লাউথোকখিদুনা খ্বাইদগী অহানবা “স্বচ্ছ সুজল প্রদেশ” হায়না লাউথোকখ্রে।
৫) মৈখু থোক্তবা খুঙ্গংগী য়ুমশিং
প্রধান মন্ত্রী উজ্বালা য়োজনাগী মখাদা এল.পি.জি. কন্নেক্সন করোর ৯.৫ য়েন্থোকপদগী এল.পি.জি.গী কবরেজপু ৬২% (মে ১, ২০১৬)দগী ৯৯.৮% (এপ্রিল ১, ২০২১)দা হেনগৎহনবদা তেংবাংখি। শেনবা চহি ২২গী কেন্দ্রগী বজেত্তা পি.এম.য়ু.ৱাই. স্কিম, হায়বদি, উজ্বালা ২.০গী মখাদা অহেনবা এল.পি.জি. কন্নেক্সন করোর অমগা য়েন্থোকপগী ৱারোল পল্লি। স্কিম অসিনা দিপোজিত তৌদবা এল.পি.জি. কন্নেক্সন পীগনি। লোয়ননা, মসিনা অহানবা রিফীল অমসুং হোত পেতপু বেনিফিশরীশিংদা লেম্না পীগনি, মিং চনবগী থৌওংসু লাইথোকহনগনি। ফেজ অসিগী মখাদা, মাইগ্রেন্ত ইমুংশিংদা অখন্নবা খুদোংচাবা পীরি। মসিগী উজ্বালা স্কিম ২.০গী মখাদা, নবেম্বর ২৪, ২০২২ ফাওবগী মনুংদা কন্নেক্সন করোর ১.৬ পীখ্রে।
৬) খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর
• প্রধান মন্ত্রী গ্রাম শরক য়োজনা হেক হৌদোকখিবদগী মসিগীদমক্তা পান্দম থমখিবা ভর্তিকেল/ইন্তর্ভেন্সন খুদিংগী ওইবা কিমি ৮,০১,৮৩৮ শাংবা শোরোক ১,৮৪,৯৮৪ অমসুং লোং-স্পেন ব্রিজ (এল.এস.বি.) ১০,৩৮৩গী মনুংদগী কিমি ৭,২৩,৮৯৩ শাংবা শোরোক ১,৭৩,৭৭৫ অমসুং লোং স্পেন ব্রিজ ৭৭৮৯ শাবদা তেংবাংখ্রে হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি। পি.এম.জি.এস.ৱাই.দা শাফু পীবা ঙম্বা ইন্দিপেন্দেন্ত এভালুএসন স্তদী কয়া পাংথোকখি অমসুং মখোয় পুম্নমক্না স্কিম অসিনা লৌউ-শিংউ, হকশেল, এজুকেসন, অর্বানাইজেসন অমসুং থবক পীবনচিংবা হীরমশিংদা কান্নবা শাফু পীবা ঙমখি হায়না সর্ভে অসিনা ৱারোইশিন পীখি।
• সৌভাগ্যা প্রধান মন্ত্রী সহজ বিজলী হর ঘর য়োজনা অসি মৈ পুশিন্দ্রিবা অদুবু পুশিন্নিংবা পাম্বা লৈবাক্কী খুঙ্গংগী মফম অমসুং অর্বানগী লাইরবা ইমুংশিংদা মৈ পুশিলহন্দুনা য়ুনিবর্সেল হাউসহোল্দ ইলেক্ত্রিফিকেসনগী পান্দম ফংনবা পায়খৎপা খোঙথাংনি। কন্নেক্সন অসি লাইরবা ইমুংশিংদা লেম্না পী, অদুগা অতোপ্পগীনা মৈ পুশিল্লবা মতুংদা ইন্সতোলমেন্ত ১০ থোক্না থীগদবা লুপা ৫০০গী চার্জ লৌই। সৌভাগ্যা স্কিম অসি মার্চ ৩১, ২০২২দা মায় পাক্না লোইশিনখ্রে। দীন্দয়াল উপাধ্যায় গ্রাম জ্যোতী য়োজনা (দি.দি.য়ু.জি.জে.ৱাই.) অসিনা খুঙ্গং/মী খুন্দাবা মফমশিংদা তঙাই ফদবা ইলেক্ত্রিসিতীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈহনবা, হান্না লৈরম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না ফগৎহনবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা পীরিবা মৈগী ক্বালিতী লৈবা হেনগৎহন্নবা হান্ননা লৈরম্লবা ফীদর/দিস্ত্রিব্যুসন ত্রান্সফোর্মর/কঞ্জ্যুমরশিংদা মীতর পানবগী পান্দম থম্লি। ওক্তোবর ২০১৭তা সৌভাগ্যা হৌদোকখিবদগী তোঙানবা স্কিম (সৌভাগ্যা, দি.দি.য়ু.জি.জে.ৱাই.)গী মখাদা অপুনবা ইমুং করোর ২.৯দা মৈ ফংহনখ্রে।