Ministry of Youth Affairs and Sports
First Youth20 (Y20) Inception Meeting 2023 begins in Guwahati
Y20 consultations hope to reach out to youth and consult with them for their ideas for a better tomorrow: Secretary, Ministry of Youth Affairs
Union Minister of Youth Affairs and Sports, Shri. Anurag Singh Thakur to hold a 'Youth dialogue' followed by launch of white paper
Chief Minister of Assam, Shri. Himanta Biswa Sharma to present research papers from students and academicians of Assam
Technical sessions and deliberations to be hosted at IIT Guwahati; Prominent speakers to deliberate on various topics
More than 150 Youth delegates from G20 countries set to participate
Inception Meet will provide an opportunity to the students to voice up their opinions for the audience worldwide
06 FEB 2023 4:27PM by PIB Guwahati
The first Youth20 (Y20) Inception Meeting 2023 under G20 kick began in Guwahati today. Briefing the media ahead of the meeting Smt. Meeta Rajivlochan, Secretary, Ministry of Youth Affairs informed that Youth20 deliberations hope to reach out to youth and consult with them for their ideas for a better tomorrow.
From left to right Sh. B Narayanan, Director General, NE Zone, Ministry of I & B, Government of India, Ms. Meeta Rajivlochan, Secretary, M/o Youth and Youth Affairs, Sh. Kalyan Chakravarthy, Principal Secretary, Government of Assam and Prof Parameswar K Iyer, Director, IIT Guwahati
Smt. Rajivlochan highlighted the Five themes of Y20 that is to be discussed in the three day event, which are, Future of Work: Industry 4.0, Innovation and 21st century; Climate Change and Disaster Risk Reduction: Making Sustainability as a Way of Life; Peace Building and Reconciliation: Ushering in an Era of No War; Shared Future: Youth in Democracy and Governance; Health, Wellbeing & Sports: Agenda for Youth. Each theme resonates with people in different parts of the country and each region has their own visions on these themes and that is the reason for spreading out the consultation across the country, she said.
Smt Rajivlochan also informed that Union Minister of Youth Affairs and Sports, Shri. Anurag Singh Thakur will hold a 'Youth dialogue' with Y20 delegates followed by the launch of white paper on various themes on 8th February.
Talking about the panel discussions to be held in IIT Guwahati on 7th February she said that noted speakers will be discussing on a very relevant topic to Northeast which is Peace building and Reconciliation. She said that as there is a history of insurgency in North east and this theme is very relevant to the people of Assam and entire North East.
At the panel discussion two surrendered insurgents of ULFA and NDFB will also participate in the panel discussion.
Speaking to the media Shri Kalyan Chakravarthy, Principal Secretary of Government of Assam informed that the state government along with Ministry of Youth Affairs had taken up several initiatives to make the youth aware about Y20 and involve them in the process of nation building. He said that around 36 educational institutes of Assam participated in the Seminar, debate, workshops, quiz competitions organised on the 5 themes of Y20. He further informed that around 4000 schools participated in the Y20 activities.
Prof. Parameswar K Iyer, Director, IIT Guwahati said that it is a matter of pride that IIT Guwahati is hosting the Technical sessions and deliberations of the Y20 events. He asserted that IIT Guwahati is a major research centre for frontier technologies like production of green hydrogen; some of these technologies are in the process of transfer to industry. He further informed that key panel discussions on the future of work, twenty first century skills, climate change, making sustainability a way of life and also on peace building and reconciliation will be held at IIT Guwahati.
Talking about the Y20 awareness activities held in various parts of the state, Shri B Narayanan, Director General, NE Zone, Ministry of I & B informed that PIB Guwahati in association with Education Department, Government of Assam trained around 50 students across Assam on reporting, documentation and mobile photography. Appreciating the efforts of the students Shri Narayanan informed that out of those 50 students trained, 9 students have been listed for felicitation by Press Information Bureau for their outstanding performance.
This is to be mentioned that Chief Minister of Assam, Shri. Himanta Biswa Sharma will also present research papers from students and academicians of Assam. In addition to this, Technical sessions and deliberations will be hosted at IIT Guwahati. Prominent speakers include Gen. VK Singh, Shri. GP Singh, Tejasvi Surya etc. Further, an Ice breaking session will be held with Y20 delegates at Brahmaputra Sandbar island.
Started in 2012, the Y-20 is the youth version of the G-20 Summits and it is the only officially recognized platform for young people to engage with the G-20 it is one of the most influential international diplomatic forums for young leaders. It is also one of eight official engagement groups under the G-20 umbrella.
This is the first meeting of the 17 meetings which will be held all across the country culminating to the Youth20 Summit in August.
BN/PG/SS/BM
Links of the tweets:
https://twitter.com/PIB_Guwahati/status/1622494410767499266?t=1it4p8uCyFz3VZkcU1xh-Q&s=08
https://twitter.com/PIB_Guwahati/status/1622498321171644417?t=jm57XlB6Koz9jtCa_D7QTA&s=08

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
গুৱাহাতিদা অহানবা য়ুথ-২০(ৱাই২০) ইন্সেপসন মীতিং হৌখ্রে
ৱাই২০গী খন্নবদা নহারোলশিং শরুক য়াহন্নবা থাজবা থম্লি অমসুং হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং মখোয়গা লোয়ন্না খন্নগনি: সেক্রেতরি, য়ুথ এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি
য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ‘য়ুথ দাইলোগ’ অমা পাংথোক্লবা মতুংদা হ্বাইত পেপর পুথোক্কনি
অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্তা বিশ্বা শর্মানা অসামগী মহৈরোয়শিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংগী রিছর্স পেপরশিং পুথোক্কনি
আই.আই.তি গুৱাহাতিদা তেক্নিকেল সেসনশিং অমসুং খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্কনি; শক্নাইরবা ৱাঙাংলোয়শিংনা হিরম কয়াদা ৱা ঙাংগনি
জি-২০ লৈবাকশিংদগী নহারোল দেলিগেদ ১৫০ হেন্না শরুক য়াগনি
ইন্সেপসন মীফম অদুদা মখোয়গী খোল্লাউশিং মালেমদা খঙহন্নবা খুদোংচাবা অমা মহৈরোয়শিংদা পীগনি
06 FEB 2023 4:27PM by PIB Imphal
ঙসি গুৱাহাতিদা জি-২০গী মখাদা অহানবা য়ুথ-২০(ৱাই২০) ইন্সেপসন মীতিং ২০২৩ হৌখ্রে। মীফমগী মাংওইন্না মেদিয়াদা ৱা ঙাংবদা য়ুথ এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি শ্রীমতি মিতা রজিবলোচান্না হায়খি ৱাই২০গী খন্নবদা নহারোলশিং শরুক য়াহন্নবা থাজবা থম্লি অমসুং হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং মখোয়গা খন্নগনি।
শ্রীমতি রজিবলোচান্না হায়খি নুমিৎ হুম্নিগী থৌরম অসিদা ৱাই-২০গী থিম মঙা খন্নগনি, হায়রিবা থিমশিং অদুদি তুংলমচৎকী থবক: ইন্দস্ত্রি ৪.০, ইন্নোবেসন অমসুং ২১শুবা চহিচা; ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং অমাং-অতা থোকপা হন্থহনবা: পুন্সিগী লম্বী অমা ওইনা তুংকোইনা চৎনগদবা থবকশিং পাংথোকপা; শান্তি পুরকপা অমসুং ৱাখল তামিন্নবা: লান লৈতবা যুগ অমা লৈহনবা; তুংলমচৎগীদমক: গনতন্ত্র অমসুং লৈবাক ঙাকপদা নহারোল; হকশেল, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং শান্নবা: নহারোলগী পান্দম হায়বা অসিনি। থিম অমমম্না লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী মীয়ামগী খোল্লাউ তাবা ফংগনি অমসুং হায়রিবা থিমশিং অসিদা লমদম অমমমগী মখোয় মশাগী পান্দমশিং উবা ফংগনি অমসুং মরম অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা খন্ন-নৈনবা মীফমশিং পাংথোকপনি।
শ্রীমতি রজিবলোচান্না হায়খি য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ৱাই-২০ দেলিগেদশিংগা লোয়ন্না ‘য়ুথ দাইলোগ’ অমা পাংথোক্লবা মতুংদা তোঙান-তোঙানবা থিমশিংদা হ্বাইত পেপর ফেব্রুৱারি ৮দা পুথোক্কনি।
ফেব্রারি ৭তা আই.আই.তি গুৱাহাতিদা পাংথোক্কদৌরিবা খন্ন-নৈনবা থৌরমগী মতাংদা মহাক্না হায়খি অৱাং-নোংপোক্তা শান্তি পুরক্নবা অমসুং ৱাখল তামিন্ননবা হিরমদা শক্নাইরবা ৱাঙাংলোয়শিংনা খন্ন-নৈনবা পাংথোক্কনি। অৱাং-নোংপোক অসি লালহৌবগী ইরাং লৈবগী পুৱারি অমা লৈরি অমসুং মসিগী থিম অসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক পুম্নমক্কী য়াম্না চুনৈ।
খন্ন-নৈনবা অদুদা উলফা অমসুং এন.দি.এফ.বিগী চঙজরক্লবা লালহৌবা অনি শরুক য়াগনি।
মেদিয়াদা ৱা ঙাংবদা অসাম সরকারগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি শ্রী কলয়ান চক্রবর্তিনা হায়খি নহারোলশিং য়ুথ-২০গী মরমদা খঙহন্নবা রাজ্য সরকার অমসুং য়ুথ এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা থবক কয়া পায়খৎলে। য়ুথ-২০গী থিম মঙাদা পাংথোকপা সেমিনারশিং, দিবেতশিং, ৱার্কশোপশিং অমসুং কুইজ চাংদম্নবদা অসামগী মহৈলোয়শঙ ৩৬ রোম শরুক য়ারি। য়ুথ-২০গী থৌরমশিংদা চাউরাক্না স্কুল ৪০০০ রোম শরুক য়ারি।
আই.আই.তি গুৱাহাতিগী দিরেক্তর, প্রোফেসার পারামেশ্বর কে.আইয়রনা হায়খি আই.আই.তি গুৱাহাতিনা ৱাই-২০গী তেক্নিকেল সেসনশিং অমসুং খন্ন-নৈনবা য়ুম্বু ওইবা অসি চাউথোকচৈ। গ্রিন হায়দ্রোজেন পুথোক্নবা তেক্নোলোজিদা আই.আই.তি গুৱাহাতি অসি মরুওইবা রিছর্স সেন্তর অমনি অমসুং তেক্নোলোজি খর ইন্দস্ত্রিদা পীনবা থৌরাং তৌরে। ২১শুবা চহিচাগী স্কিলশিং, ক্লাইমেত চেঞ্জ,পুন্সিগী তুংকোইনা চৎনগদবা লম্বী অমা শেম্বা, শান্তি পুরকপা অমসুং ৱাখল তামিন্নবগী মতাংদা মরুওইবা খন্ন-নৈনবশিং আই.আই.তি গুৱাহাতিদা পাংথোক্কনি।
আই অমসুং বি মিনিস্ত্রিগী এন.ই জোনগী দিরেক্তর জেনেরেল শ্রী বি নরায়ন্না হায়খি পি.আই.বি গুৱাহাতিনা অসাম সরকারগী ইজুকেসন দিপার্তমেন্তগা লোয়ন্না পাউ লৌনবা, দোকুমেন্ত তৌনবা অমসুং ফোতো নম্নবা মহৈরোয় ৫০ ত্রেনিং পীরে। হায়রিবা ত্রেন তৌরবা মহৈরোয় ৫০গী মনুংদা মহৈরোয় ৯থবক ফবগীদমক পি.আই.বিনা ইকায়খুম্নবা উৎনবা খনগৎলে।
অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্তা বিশ্বা শর্মানা অসামগী মহৈরোয়শিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংগী রিছর্স পেপরশিং পুথোক্কনি। মসিগী মথক্তা, আই.আই.তি গুৱাহাতিদা তেক্নিকেল সেসনশিং অমসুং খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্কনি; শক্নাইরবা ৱাঙাংলোয়শিংগী মনুংদা জেনেরেল ভি.কে সিংহ, শ্রী জি.পি সিংহ, হিমা দাস য়াওরি। মখা তানা, ৱাই-২০ দেলিগেদশিং শকখঙ-মাইখঙনবগী থৌরম ব্রাহ্মাপুত্র সেন্দবার আইলেন্দতা পাংথোক্কনি।
জি-২০ মীফমশিংগী নহারোলশিংগী মীফম অমা ওইরিবা ৱাই-২০ অসি ২০১২দগী হৌদোকখি অমসুং মসি নহারোলশিং জি-২০গা থবক তৌমিন্নবা য়ানবা নহারোলশিংগীদমক ওফিসিএল ওইনা শকখঙলবা অমতা ঙাইরবা মফম্নি। মসি জি-২০গী মখাদা ওফিসিএল ওইনা থবক তৌবা লুপ ৮গী মনুংদা অমনি।
মসি লৈবাক শীনবা থুংনা পাংথোক্লবা মতুংদা অগস্ত থাদা লোইশিনগদবা য়ুথ-২০ মীফম ১৭গী মনুংদা অহানবা মীফম্নি।