Prime Minister's Office
PM inaugurates 14th edition of Aero India 2023 in Bengaluru
Releases Commemorative Stamp
“Bengaluru sky is bearing testimony to the capabilities of New India. This new height is the reality of New India”
“Youth of Karnataka should deploy their technological expertise in the field of defence to strengthen the country”
“When the country moves forward with new thinking, new approach, then its systems also start changing according to the new thinking”
“Today, Aero India is not just a show, it not only showcases the scope of the defence industry but also showcases the self-confidence of India”
“The new India of the 21st century will neither miss any opportunity nor will it lack in effort”
“India will take rapid strides to be included among the largest defence manufacturing countries and our private sector and investors will play a big role in that”
“The India of today thinks fast, thinks far and takes quick decisions”
“Aero India's deafening roar echoes India's message of Reform, Perform and Transform”
13 FEB 2023 10:45AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 14th edition of Aero India 2023 at Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru today. The theme of Aero India 2023 is “The Runway to a Billion Opportunities' and will witness participation by more than 80 countries along with 800 defence companies including around 100 foreign and 700 Indian companies. In line with the Prime Minister’s vision of ‘Make in India, Make for the World’, the event will focus on displaying indigenous equipment/technologies and forging partnerships with foreign companies.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Bengaluru sky is bearing testimony to the capabilities of New India. “This new height is the reality of New India, today India is touching new heights and transcending them too”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that Aero India 2023 is a shining example of India’s growing capabilities and the presence of more than 100 nations at this event shows the trust that the entire world shows in India. He noted the participation of more than 700 exhibitors including Indian MSMEs and startups along with the well-renowned companies of the world. Throwing light on the theme of Aero India 2023 ‘The Runway to a Billion Opportunities’, the Prime Minister expressed that the strength of Atmanirbhar Bharat keeps on growing with each passing day.
Referring to the Defence Minister’s Conclave and CEO Roundtable that is being organized along with the show, Shri Modi said that active participation in the sector will enhance the potential of Aero India.
The Prime Minister underscored the importance of Aero India taking place in Karnataka which is the hub of India’s technological advancement. He said that this will open new avenues for the youth of Karnataka in the aviation sector. The Prime Minister called upon the youth of Karnataka to deploy their technological expertise in the field of defence to strengthen the country.
“When the country moves forward with new thinking, new approach, then its systems also start changing according to the new thinking”, the Prime Minister said as he highlighted that Aero India 2023 reflects the changing approach of New India. The Prime Minister recalled when Aero India used to be ‘just a show’ and a window to ‘sell to India’ but the perception has changed now. “Today, Aero India is India’s strength and not just a show”, the Prime Minister said as he stated that it not only showcases the scope of the defence industry but also showcases the self-confidence of India”
The Prime Minister said that India’s successes are bearing witness to its capabilities. Tejas, INS Vikrant, advanced manufacturing facilities in Surat and Tumkur, said the Prime Minister, are the potential of Aatmnirbhar Bharat with which the world's new alternatives and opportunities are linked.
“The new India of the 21st century will neither miss any opportunity nor will it lack any effort”, the Prime Minister said as he noted the revolution brought in every sector with the help of reforms. He underlined that the nation which used to be the largest defence importer for decades has now started exporting defence equipment to 75 countries in the world.
Referring to the transformation of the defence sector in the last 8-9 years, the Prime Minister said that the aim is to take defence exports from 1.5 billion to 5 billion by 2024-25. “From here India will take rapid strides to be included among the largest defence manufacturing countries and our private sector and investors will play a big role in that”, the Prime Minister said. The Prime Minister called upon the private sector to invest in the defence sector which will create new opportunities for them in India and in many other countries.
“The India of today thinks fast, thinks far and takes quick decisions”, Shri Modi said as he drew the analogy of India in Amrit Kaal to a fighter jet pilot. The Prime Minister said that India is a nation which is not afraid but excited to soar to new heights. India is always rooted however high it flies howsoever is its speed, the Prime Minister stressed.
“Aero India's deafening roar echoes India's message of Reform, Perform and Transform”, the Prime Minister remarked. He mentioned that the entire world is taking note of the reforms made for ‘Ease of Doing Business’ in India and touched upon the various steps taken to create an environment that favours global investments as well as Indian innovation. He touched upon the reforms made in Foreign Direct Investments in defence and other sectors and the simplification of processes for issuing licenses to industries while also increasing their validity. The Prime Minister said that in this year’s Budget, tax benefits for manufacturing units have been enhanced.
The Prime Minister said where there is demand, expertise as well experience, Industry growth is natural. He assured the gathering that efforts to strengthen the sector will keep going forward even stronger.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Civil Aviation, Shri Jyotiraditya Scindia and Union Minister of State for Defence, Shri Ajay Bhatt were present on the occasion among others.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Make in India, Make for the World’, the event will focus on displaying indigenous equipment/technologies and forging partnerships with foreign companies. Prime Minister’s emphasis on Aatmanirbharta in the Indian Defence sector will also be displayed, as the event will showcase the country’s progress in design leadership, growth in UAVs Sector, Defence Space and futuristic technologies. Further, the event will promote the export of indigenous air platforms like Light Combat Aircraft (LCA)-Tejas, HTT-40, Dornier Light Utility Helicopter (LUH), Light Combat Helicopter (LCH) and Advanced Light Helicopter (ALH). The event will also help in integrating domestic MSMEs and start-ups in the global supply chain and attract foreign investments including partnerships for co-development and co-production.
Aero India 2023 will witness participation by more than 80 countries. Ministers of about 30 countries and 65 CEOs of global and Indian OEMs are likely to participate in Aero India 2023.
Aero India 2023 exhibition will witness the participation of more than 800 Defence companies including around 100 foreign and 700 Indian companies. The Indian companies participating in the exhibition include MSMEs and start-ups, which will showcase the advancement of niche technologies, growth in aerospace and defence capabilities in the country. Major exhibitors in Aero India 2023 include Airbus, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin, Israel Aerospace Industry, BrahMos Aerospace, Army Aviation, HC Robotics, SAAB, Safran, Rolls Royce, Larsen & Toubro, Bharat Forge Limited, Hindustan Aeronautics Limited (HAL), Bharat Electronics Limited (BEL), Bharat Dynamics Limited (BDL) and BEML Limited.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୩ ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶ ସଂସ୍କରଣ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁଠାରେ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ସ୍ମାରକୀ ଟିକେଟ ଉନ୍ମୋଚିତ
“ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଆକାଶ ନବ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ପ୍ରମାଣ । ଏହି ନୂତନ ଶିଖର ଭାରତର ବାସ୍ତବତା”
“କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଯୁବବର୍ଗ ନିଜର ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଜରିଆରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉଚିତ”
“ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନୂତନ ଭାବନା ଓ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଅଗ୍ରସର ହୁଏ , ଏହାର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଭାବନା ଅନୁସାରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେଉଥାଏ”
“ଆଜି ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେବଳ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନୁହଁ, ଏହା କେବଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପର ପରିସରକୁ ଦେଖାଉନାହିଁ, ବରଂ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନୂତନ ଭାରତ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡା କରିବ ନାହିଁ କି ନିଜର ଉଦ୍ୟମରେ କୋହଳ ମନୋଭାବ ରଖିବ ନାହିଁ”
“ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଦ୍ରୁତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବ ଓ ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ନିବେଶକ ଏଥିରେ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ”
“ଆଜିର ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଶୀଘ୍ର ଚିନ୍ତାକରେ ଓ ଆଶୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥାଏ”
“ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର ପ୍ରତିଧ୍ୱନି ଓ ଗର୍ଜନ ଭାରତର ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବାର୍ତ୍ତାପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ”
13 FEB 2023 10:45AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧୩.୦୨.୨୦୨୩) ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ୟେଲାହାଙ୍କା ବାୟୁସେନା ଘାଟିରେ ଏରୋଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୩ ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶ ସଂସ୍କରଣକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ-୨୦୨୩ର ବାର୍ତ୍ତା “ ଦି ରନ ୱେ ଟୁ ଏ ବିଲିୟନ ଅପରଚ୍ୟୁନିଟସ୍‌” ରହିଥିବାବେଳେ, ଏଥିରେ ୮୦ ରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଦେଶର ଶହେ ବିଦେଶୀ ସହ ସାତ ଶହ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ‘ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’, ମେକ ଫର ଦି ୱାର୍ଲଡ’ ଅନୁସାରେ ଏହି ସମାରୋହରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉପକରଣ ପ୍ରଯୁ୍କ୍ତିର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହ ବିଦେଶୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ସହ ଭାଗିଦାରିତା ନେଇ ବୁଝାମଣା ହେବ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଆକାଶରେ ନବଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ପ୍ରମାଣ ନିହିତ ଅଛି । “ଏହି ନୂତନ ଶିଖର ହେଉଛି ନବ ଭାରତର ବାସ୍ତବତା, ଆଜି ଭାରତ ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁଥିବା ବେଳେ ତାହାକୁ ଅତିକ୍ରମ ମଧ୍ୟ କରୁଛି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ-୨୦୨୩ହେଉଛି ଭାରତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଉଜ୍ଜଳ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଓ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶହେରୁ ଅଧିକ ଦେଶଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ଆସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରୁଛି । ଏଠାରେ ଭାରତୀୟ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଓ ବିଶ୍ୱର ସୁନାମଧନ୍ୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ସମେତ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୩ ର ବାର୍ତ୍ତା ଦି ରନ ୱେ ଟୁ ଏ ବିଲିୟନ ଅପଚ୍ୟୁନିଟିସ୍ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଶକ୍ତି ଦିନକୁ ଦିନ ମଜବୁତ ହେଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସହ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସିଇଡ ମାନଙ୍କ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକ ପ୍ରତି ନଜର ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏରୋଇଣ୍ଡିଆର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତିର ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଏରୋଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ହେଉଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ବୁଝାଇଥିଲେ । ବିମାନ ଉଡାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଦିଗ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବ । ଦେଶକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ବିଶେଷଜ୍ଞତାର ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
“ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ଭାବନା ଓ ମୂଲ୍ୟାୟନ ସହ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢେ ସେତେବେଳେ ନୂତନ ଭାବନା ସହ ଏହାର ପଦ୍ଧତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥାଏ ବୋଲି କହି ଏରୋଇଣ୍ଡିଆ -୨୦୨୩ ନବଭାରତର ମୂଲ୍ୟାୟନରେ ନୂତନ ଦିଗରେ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ, କେବଳ ମାତ୍ର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହୋଇରହିଥିôଲା ଓ ଭାରତକୁ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ଏକ ଝରକା ଭଳି ଥିଲା । ମାତ୍ର ସେ ଧାରଣରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । “ଆଜି ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଭାରତର ଶକ୍ତ, କେବଳ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନୁହଁ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କେବଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପର ପରିସରକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁନାହିଁ ବରଂ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି” ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଭାରତର ସଫଳତା ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ । ତେଜସ୍‌, ଆଇଏନଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତ, ସୁରାଟ ଓ ଟୁମକୁରରେ ଆଗୁଆ ଓ ଆଧୁନିକ ନିର୍ମାଣ ସୁବିଧା ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱର ନୂତନ ବିକଳ୍ପ ଓ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
“ସଂସ୍କାର ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପ୍ଳବ ଆସୁଥିବାରୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନବ ଭାରତ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡା କରିବ ନାହିଁ କି ଉଦ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ହେଳା କରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଯେଉଁ ଦେଶ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀର ବୃହତ୍ତର ଥିଲା, ସେ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ୭୫ଟି ଦେଶକୁ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ କରୁଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଗତ ଆଠ-ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖା ଦେଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାବଦ ରପ୍ତାନୀ ୧:୫ ବିଲିୟନରୁ ୫ ବିଲିୟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏଠାରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଓ ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ନିବେଶକ ଏଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
“ଆଜିର ଭାରତ ଶୀଘ୍ର ଚିନ୍ତା କରେ, ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରେ ଓ ତୁରନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ନିଏ ବୋଲି କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଅମୃତ କାଳ ଓ ଲଢୁଆ ଜେଟ୍ ପାଇଲଟର ଏକ ସଦୃଶ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଭଳି ଦେଶ ଭୟଭୀତ ନୁହଁ ବରଂ ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁବାକୁ ଉଲ୍ଲସିତ । ଭାରତ ଯେତେ ଶିଖର ଛୁଇଁବ, ଯେତେ ଉଚ୍ଚରେ ଉଡୁ ମାତ୍ର ତାହା ନିଜ ମୂଳକୁ କେବେ ଛାଡେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
“ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆର କାନ ଅତଡା ଗୁଞ୍ଜରଣ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ବାର୍ତ୍ତା, ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତା ନିମନ୍ତେ ନିଅଯାଉଥିବା ସଂସ୍କାର ସମଗ ପୃଥିବୀ ଆଗରେ ରହିଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ବିନିଯୋଗ ସହ ଭାରତୀୟ ନବୋନ୍ମେଷ ନେଇ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଓ ଲାଇସେନ୍ସ ଜାରି ନେଇ ପଦ୍ଧତିର ସରଳିକରଣ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ବଜେଟରେ ନିର୍ମାଣକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଟିକସ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଯେଉଁଠି ଚାହିଦା ଥିବ ସେଠାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅବଶ୍ୟାମ୍ଭବୀ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ୟମ ଆହୁରି ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଉପସ୍ଥିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥୱର ଚାନ୍ଦ ଗେହେଲେଟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସବ ରାଜ ବୋମ୍ମାଇ, କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ, କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଭଟ୍ଟ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ‘ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ ଫର ଦି ୱାର୍ଲଡ, ଢାଂଚାରେ ଏହି ସମାରୋହ ଭାରତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର /ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ବିଦେଶୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ସହ ଭାଗିଦାରିତା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ନେଇ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହେବ । ଏଥିରେ ଦେଶରେ ଡିଜାଇନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି, ୟୁଏଭି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମହାକାଶ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହେବ । ଏଥିରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଯେପରିକି ହାଲୁକା ଲଢୁଆ ଏୟାର କ୍ରାଫ୍ଟ(ଏଲସିଏ) ତେଜସ୍‌, ଏଚ୍‌ଟିଟି-୪୦, ହାଲୁକା ଲଢୁଆ ହେଲିକପ୍ଟର(ଏଲୟୁଏଚ), ଡ୍ରୋନିୟର ଲାଇଟ୍ ୟୁଟିଲିଟି ହେଲିକପ୍ଟର(ଏୟୁଏଚ), ଆଡଭାନ୍ସ ହାଲୁକା ହେଲିକପ୍ଟର ଇତ୍ୟାଦି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇ ଏହାର ରପ୍ତାନୀ ନେଇ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ । ବୈଶ୍ୱିକ ଡିମାଣ୍ଡ ଚେନ୍‌ରେ ଘରୋଇ ଏମ୍‌ଏସ୍ ଏମ୍‌ଇ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡିକ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯୋଡା ହେବ ।
ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୩ରେ ୮୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଯୋଗଦେବେ । ପ୍ରାୟ ୩୦ଟି ଦେଶର ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ଓ ଭାରତୀୟ ଓଇଏମ୍‌ଏସ୍‌ରୁ ୬୫ଜଣ ସିଇଓ ମଧ୍ୟ ଏରୋଇଣ୍ଡିଆ-୨୦୨୩ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।
ଏରୋଇଣ୍ଡିଆ-୨୦୨୩ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଶହେଟି ବିଦେଶୀ ଓ ୭୦୦ ଭାରତୀୟ ଏହିପରି ଆଠଶହରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀ ଯୋଗଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମଇ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଅନ୍ତୁର୍ଭୁକ୍ତ । ସେମାନେ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମର୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ । ଏରୋଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୩ର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀମାନେ ହେଲେ ଏୟାରବସ, ବୋଇଂ, ଡାସଲ୍ଟ ଆଭିଏସନ, ଲକହିଡ ମାର୍ଟିନ, ଇସ୍ରାଏଲ ଏରୋସ୍ପେଶ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି, ବ୍ରହ୍ମେଷ ଏରୋସ୍ପେଶ, ଆର୍ମି ଆଭିଏସନ, ରୋଲ୍ସ ରଏସ, ଲାର୍ସନ ଆଣ୍ଡ ଟ୍ୟୁବ୍ରୋ, ଏଚସି ରୋବୋଟିକ୍ସ, ଏସଏଏବି, ସାଫ୍ରାନ, ଭାରତ ଫୋର୍ଜ ଲିମିଟେଡ, ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଏରୋନେଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଏଚଏଏଲ), ଭାରତ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ (ବିଇଏଲ), ଭାରତ ଡାଇନାମିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ(ବିଡିଏଲ) ଓ ବିଇଏମଏଲ ଲିମିଟେଡ ।
<\center>