Ministry of Civil Aviation
Cabinet approves the ratification of three Protocols on Article 3 bis and Article 50 (a) & Article 56 relating to amendments in the convention on International Civil Aviation (Chicago Convention), 1944
22 FEB 2023 12:45PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi approved the ratification of three Protocols on Article 3 bis and Article 50 (a) & Article 56 relating to amendments in the convention on International Civil Aviation (Chicago Convention), 1944.
The articles of the Chicago Convention establish the privileges and obligations of all contracting States and promote international ICAO Standards and Recommended Practices (SARPs) adoption that regulate international air transport.
During the past 78 years, the Chicago Convention has undergone a few amendments and India has been ratifying such amendments from time to time. The ratification has been approved in the following three protocols relating to amendments in the Convention on International Civil Aviation “Chicago Convention”, 1944:
1. Protocol to insert Article 3 bis in the Chicago Convention, 1944 to refrain member States from resorting to the use of weapons against civil aircraft in flight (Protocol signed in May, 1984);
2. Protocol to amend Article 50 (a) of the Chicago Convention, 1944 for raising the strength of the ICAO Council from 36 to 40 (Protocol signed in October, 2016); and
3. Protocol to amend Article 56 of the Chicago Convention, 1944 for raising the strength of the Air Navigation Commission from 18 to 21 (Protocol signed in October, 2016).
The ratification would affirm India’s commitment to the principles enshrined in the Convention on International Civil Aviation. The ratification would provide better chances and opportunity for India to become more instrumental in matters pertaining to international civil aviation.

ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବେସାମରିକ ଉଡାଣ ( ଚିକାଗୋ ଚୁକ୍ତି) ରାଜିନାମା ୧୯୪୪ର ତିନିଟି ସଂଶୋଧିତ ନିୟମକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ କ୍ୟାବିନେଟ ମୋହର
22 FEB 2023 12:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧକ୍ଷତାରେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ୧୯୪୪ର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବେସାମରିକ ଉଡାଣ ରାଜିନାମା (ଚିକାଗୋ ଚୁକ୍ତି) ର ତିନିଟି ସଂଶୋଧିତ ନିୟମ (ପ୍ରୋଟୋକଲ)କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ମୋହର ଲଗାଯାଇଛି । ଭାରତ ଏହି ଚୁକ୍ତିରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିବାରୁ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ରାଷ୍ଟ୍ରଭାବେ ସଂଶୋଧନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବା ନିୟମ ଅନୁସାରେ ଜରୁରୀ । ଚୁକ୍ତିର ଯେଉଁ ତିନିଟି ନିୟମ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି ସେଗୁଡିକ ହେଲା ମୂଳ ଧାରା ୩, ଧାରା ୫୦(କ) ଓ ଧାରା ୫୬ ।
ଚିକାଗୋ ଚୁକ୍ତିର ସର୍ତ୍ତ ଓ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ସବୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବେସାମରିକ ଉଡାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ରାଜିନାମାର ନିୟମକାନୁନର ଅନୁମୋଦନ କରିବା ସହ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନରକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବେସାମରିକ ବାୟୁ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବାକୁ ଏହି ଚିକାଗୋ ଚୁକ୍ତି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ବିଗତ ୭୮ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚିକାଗୋ ଚୁକ୍ତିରେ ଏକାଧିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ କରାଯାଇଛି । ସମସ୍ତ ସଂଶୋଧନକୁ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଭ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଭାରତ ଅନୁମୋଦନ କରି ଆସିଛି । ନିୟମ ଅନୁସାରେ ଏହି ଚୁକ୍ତିର କୌଣସି ସଂଶୋଧନ ଓ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସଭ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ଅନୁମାଦନ ଦରକାର
ଚୁକ୍ତିର ସଂଶୋଧିତ ତିନିଟି ନିୟମ ହେଲା
୧) ଚିକାଗୋ ଚୁକ୍ତିର ସଂଶୋଧିତ ମୂଳଧାରା ୩ ଅନୁସାରେ ଆକାଶରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା କୌଣସି ବେସାମରିକ ବିମାନ ବିରୋଧରେ କୌଣସି ସଭ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଅର୍ଥାତ୍ ସବୁ ସଭ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର କୌଣସି ବେସାମରିକ ବିମାନ ବିରୋଧରେ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ଅଧିକୃତ ନୁହଁନ୍ତି । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ମେ, ୧୯୮୪ରେ ଏକ ପ୍ରୋଟୋକଲ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା । ଏବେ ଏହା ଚିକାଗୋ ଚୁକ୍ତିର ଏକ ଧାରାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
୨) ସେହିଭଳି ଚୁକ୍ତିର ସଂଶୋଧିତ ଧାରା ୫୦(କ) ଅନୁସାରେ ଆଇସିଏଓ ବା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବେସାମରିକ ଉଡାଣ ସଂଗଠନ ପରିଷଦର ସଦସ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ୩୬ରୁ ୪୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ୨୦୧୬ ଅକ୍ଟୋବରରେ ଏକ ପ୍ରୋଟୋକଲ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା ।
୩) ଚିକାଗୋ ଚୁକ୍ତିର ସଂଶୋଧିତ ଧାରା ୫୬ଅନୁସାରେ ଏୟାର ନାଭିଗେସନ କମିଶନର ସଦସ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ୧୮ରୁ୨୧କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ୨୦୧୬ ଅକ୍ଟୋବରରେ ଏକ ପ୍ରୋଟୋକଲ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା।
ଭାରତ ଏହି ସଂଶୋଧନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରି ଚିକାଗୋ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଚୁକ୍ତି ପ୍ରତି ନିଜର ଆନୁଗତ୍ୟ ଓ ଅଙ୍ଗୀକାର ପୁନର୍ବାର ପ୍ରକାଶ କରିଛି । ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଭାରତକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।