Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj organized Consultation Meeting with the States on online audit, release procedure under 15th Finance Commission to Panchayati Raj Institutions
10 MAR 2023 4:59PM by PIB Delhi
Ministry of Panchayati Raj convened a one day Consultation meeting with States to discuss online audits and release procedure under 15th Finance Commission to Panchayati Raj Institutions, on 10th March 2023, at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi. The meeting was chaired by Shri Sunil Kumar, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, in presence of Ms. Vini Mahajan, Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation and Shri Subir Mallick, Additional Deputy Comptroller & Auditor General (Local Bodies). Dr. Chandra Shekhar Kumar, Additional Secretary and Shri Alok Prem Nagar, Joint Secretary, Ministry of Panchayati Raj also participated in the meeting. Senior Officers from State Panchayati Raj Departments along with representatives from Directorate of Local Fund and Audit from over 20 States participated in the meeting.
In his keynote address Shri Sunil Kumar, Secretary, Ministry of Panchayati Raj appreciated the efforts of States on promoting accountability and transparency in PRIs through Audit online and noted exemplary efforts of States such as Andhra Pradesh and Telangana. Shri Sunil Kumar, Secretary, Ministry of Panchayati Raj suggested the States to identify the operational deficiencies in fiscal devolution at the grassroots and stressed that greater focus must be laid on audit para, audit observations and action taken report.
While making the opening remarks, Smt. Vini Mahajan, Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation emphasized on water security, adequate O&M of assets and sanitation in villages. Secretary, DDWS recognized that the convergence of XV FC grants, Jal Jeevan Mission and State Finance Commission grants presents a unique opportunity for PRIs to ensure water security and Sanitation in villages.
Shri Subir Mallick, Additional Deputy CAG, noted that mechanisms such as eGramSwasraj, Audit Online, and eGSPI, have evolved as enablers for effective auditing in Panchayati Raj Institutions. Action taken report (ATR) are critical for monitoring the progress on Audit observations raised and necessary for upholding accountability at PRI level. Additional Deputy CAG underlined that there is a need for strengthening the monitoring mechanisms at the District level and Gram Sabha level to ensure redressal of audit observations and bridging accountability gaps at the grassroots level.
Dr. Chandra Shekhar Kumar, Additional Secretary, Ministry of Panchayati Raj, emphasized the States to leverage this platform for suggestions and concerns on online audits of Panchayats and disbursement of Finance Commission Grants.
A brief presentation was also made by Shri Alok Prem Nagar, Joint Secretary, MoPR highlighting operational guidelines for release for XV FC and also showed the progress of states on eGramSwaraj and Audit Online. Suggestions for any modifications in existing Grant Transfer Certificates were also sought from States. States have also been suggested to develop a strategy for 100% onboarding on eGramSwaraj and Audit Online.
States including Assam, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Bihar, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Mizoram, Odisha, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, Tripura, Uttar Pradesh, Uttarakhand and West Bengal, actively participated in the meeting and made valuable suggestions on promoting accountability & transparency in utilization of FC grants as well as their strategy for onboarding of PRIs on eGramSwaraj & Audit Online.

ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକର ୧୫ ତମ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅଧୀନରେ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଅଡିଟ୍ , ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି କରିବା ନେଇ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି
10 MAR 2023 4:59PM by PIB Bhubaneswar
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ସ୍ଥିତ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକର୧୫ ତମ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅଧୀନରେ ଅନଲାଇନ୍ ଅଡିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଦିନିକିଆ ପରାମର୍ଶ ବୈଠକ ଡାକିଥିଲେ । ପଂଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ କୁମାରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ବୈଠକରେ ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ବିନି ମହାଜନ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଉପ ନିୟନ୍ତ୍ରକ ଏବଂ ମହାଲେଖା ପରୀକ୍ଷକ (ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା) ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର କୁମାର ଏବଂ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆଲୋକ ପ୍ରେମ ନାଗର ପ୍ରମୁଖ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସମେତ ୨୦ ରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟରୁ ଡିରେକ୍ଟୋରେଟ୍ ଅଫ୍ ଲୋକାଲ୍ ଫଣ୍ଡ ଆଣ୍ଡ ଅଡିଟ୍ ପ୍ରତିନିଧି ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ କୁମାର ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଅଭିଭାଷଣରେ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍‌ରେ ଅଡିଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଆର୍‌ଆଇରେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଭଳି ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ଅନୁକରଣୀୟ ଉଦ୍ୟମକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ କୁମାର ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଆର୍ଥିକ ବିନିଯୋଗରେ ପରିଚାଳନାଗତ ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଅଡିଟ୍ ପାରା, ଅଡିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେବା ସମୟରେ ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ପରିମଳ ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ବିନି ମହାଜନ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା, ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକରେ ସମ୍ପତ୍ତି ର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଓ ଆଣ୍ଡ ଏମ୍ ଏବଂ ପରିମଳ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସଚିବ, ଡିଡିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍ ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ୍ସଭିଏଫସି ଅନୁଦାନ, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅନୁଦାନ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକରେ ଜଳ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପିଆର୍‌ଆଇ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଅତିରିକ୍ତ ଡେପୁଟି ସିଏଜି ଶ୍ରୀ ସୁବୀର ମଲ୍ଲିକ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଡିଟ୍ ପାଇଁ ଇ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ, ଅଡିଟ୍ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଏବଂ ଇଜିଏସ୍‌ପିଏଲ୍ ଭଳି କୌଶଳ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଅଡିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ପିଆର୍‌ଆଇ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ରିପୋର୍ଟ (ଏଟିଆର୍‌) ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଅତିରିକ୍ତ ଡେପୁଟି ସିଏଜି ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଅଡିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣର ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ ତଥା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ତଥା ଗ୍ରାମସଭା ସ୍ତରରେ ମନିଟରିଂ ତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର କୁମାର ପଞ୍ଚାୟତର ଅନଲାଇନ୍ ଅଡିଟ୍ ତଥା ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅନୁଦାନ ବିତରଣ ଉପରେ ମତାମତ ତଥା ବିଚାର ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆଲୋକ ପ୍ରେମ ନାଗର ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସେ ଏକ୍ସଭି ଏଫ୍‌ସି ପାଇଁ ଜାରି ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିରେ ଇ ଗ୍ରାମସ୍ୱରାଜ ଏବଂ ଅଡିଟ୍ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍‌ରେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ଅଗ୍ରଗତି ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶା ଯାଇଥିଲା । ବିଦ୍ୟମାନ ଅନୁଦାନ ଅନ୍ତରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଯେକୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ନିକଟରୁ ମଗା ଯାଇଥିଲା । ଇ ଗ୍ରାମସ୍ୱରାଜ ଏବଂ ଅଡିଟ୍ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଉପରେ ୧୦୦% ଅନ୍‌ବୋଡିଂ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଆସାମ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଛତିଶଗଡ, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଝାଡଖଣ୍ଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ, ଓଡିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ, ସିକ୍କିମ, ତାମିଲନାଡୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏହି ବୈଠକରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଫସି ଅନୁଦାନର ବ୍ୟବହାରରେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଇ ଗ୍ରାମସ୍ୱରାଜ ଏବଂ ଅଡିଟ୍ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍‌ରେ ପିଆରଆଇ ଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍‌ବୋର୍ଡିଂ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ରଣନୀତି ଉପରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।