Ministry of Development of North-East Region
1,350 projects worth Rs.15867.01 crore sanctioned for developmental schemes/packages in the North-Eastern Region during 2014-22.
13 MAR 2023 4:38PM by PIB Delhi
Several infrastructure development projects have been taken up by the concerned Ministries and Departments of the Central Government in North Eastern Region (NER), which, inter-alia, include:
Road connectivity: Major ongoing Capital Road Connectivity projects in NER include 4Laning of Dimapur-Kohima Road (62.9 km) in Nagaland; 4 laning of Nagaon bypass to Holongi (167 km) in Arunachal Pradesh; Alternate two-lane Highway from Bagrakote to Pakyong (NH-717A) (152 km) in Sikkim; 2 laning of Aizawl – Tuipang NH-54 (351 km) in Mizoram; 4 laning of Imphal – Moreh section of NH-39 (20 km) and 2-laning of 75.4 km in Manipur. A total of 4121 km of road projects have been completed by Ministry of Road Transport & Highways in NER in the last 7 years (including 2021-22, upto December2022). Projects of length 7545 Km amounting to Rs.1,05,518 crore are ongoing.
Air connectivity: In the North Eastern Region 17 Airports have been made operational.
Recently Donyi Polo Airport (erstwhile Holongi Airport) has been inaugurated in Arunachal Pradesh. The development of new Greenfield Airports at Tezu in Arunachal Pradesh; Dibrugarh, Guwahati and Silchar Airports in Assam; Imphal Airport in Manipur; Barapani Airport in Meghalaya and Agartala Airport in Tripura, etc are ongoing.
Rail connectivity: New projects of length 864.7 km amounting to Rs.19855 crore have been sanctioned in NER since 2014-15 till date. Presently, 20 projects, for new lines as well as doubling, costing Rs.74,485 crore for 2,011 km length falling fully/partly in North Eastern Region are at different stages of planning/ approval/ execution. Out of which 321 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.26,874 crore has been incurred.
Waterway connectivity: River Brahmaputra from Dhubri (Bangladesh Border) to Sadiya (891km) was declared as National Waterway-2(NW-2) in 1988. The waterway is being developed with fairway of required depth and width, day and night navigation aids and terminals. The facilities created and planned would cost Rs.461 crore during 5 years (2020-2025). River Barak was declared as National Waterway-16 (NW -16) in the year 2016. It connects Silchar, Karimganj and Badarpur in Cachar valley of Assam with Haldia and Kolkata ports through Indo-Bangladesh Protocol (IBP) Route. The facilities created and planned would cost Rs.145 crore during 5 years (2020-2025).
Telecom connectivity: Department of Telecommunications has also undertaken several projects in the North Eastern States for strengthening telecom connectivity in the region, which, interalia, include (i) Mobile Services in uncovered villages in Assam, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura, Sikkim, and Arunachal Pradesh (National Highways only) and seamless coverage along National Highway; (ii) Mobile connectivity in Meghalaya and along National Highways on 4G Technology; (iii) Mobile connectivity in Arunachal Pradesh and 2 Districts of Assam; (iv) Bharat Net and Wi-Fi Connectivity for Village Panchayats in North Eastern Region; and (v) Hiring of 10 Gbps International Bandwidth for Internet Connectivity to Agartala from BSCCL, Bangladesh via Cox Bazar. In the North Eastern States, 1,358 towers covering 1,246 villages have been installed and providing services.
In addition, Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) is implementing various schemes/packages viz. North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) Scheme, Special Packages of Assam [Bodoland Territorial Council (BTC), Dima Hasao Autonomous Territorial Council (DHATC) and Karbi Anglong Autonomous Territorial Council (KAATC)], Hill Area Development Programme (HADP), Social and Infrastructure Development Fund (SIDF), Schemes of NEC (North Eastern Council) and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS), for the development of North Eastern Region. Under these developmental schemes/packages, 1,350 projects worth Rs.15,867.01 crore, including connectivity projects, have been sanctioned during the financial years 2014-15 to 2021-22.
This information was given by the Minister for Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশিং/পেকেজশিংগীদমক ২০১৪-২২ মনুংদা লুপা করোর ১৫৮৬৭.০১গী প্রোজেক ১৩৫০ সেঙ্কসন তৌখ্রে
13 MAR 2023 4:38PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক লমদমগীদমক কেন্দ্র সরকারগী মরী লৈনবা মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা পায়খৎপা তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা থবকশিংগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি:
লম্বী-থোঙ : অৱাং-নোংপোক লমদমদা পায়খৎলিবা মরুওইবা কোনুংগা শম্নবা লম্বীগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা নাগালেন্দদা দিমাপুর-কোহিমা লম্বী(কিমি ৬২.৯) লেন-৪ ওনখৎপা; অরুনাচল প্রদেসতা নাগাউন বাইপাসতগী হোলোঙ্গি(কিমি ১৬৭)ফাওবা লেন-৪ ওনখৎপা; সিক্কিমদা বাগ্রাকোতেদগী পাকয়োং(এনঐচ-৭১৭এ)(কিমি১৫২)গী অতোপ্পা লেন-২গী হায়ৱে শেম্বা; মিজোরমদা আইজোল-তুইপাং এন.ঐচ-৫৪(কিমি ৩৫১) লেন-২ ওনখৎপা; এন.ঐচ-৩৯গী ইম্ফাল-মোরে সেক্সন(কিমি২০) লেন-৪ ওনখৎপা অমসুং মনিপুরদা কিলোমিতর ৭৫.৪ লেন-২ ওনখৎপা য়াওরি। হৌখিবা চহি ৭তা অৱাং-নোংপোক লমদমদা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মিনিস্ত্রিনা কিলোমিতর ৪১২১গী লম্বীগী প্রোজেকশিং লোইশিনখ্রে। কিলোমিতর ৭৫৪৫গী লুপা করোর ১,০৫,৫১৮গী
প্রোজেকশিং হৌজিক পায়খৎলি।
নোংথক্কী চৎথোক-চৎশিন: অৱাং-নোংপোক লমদমদা এয়রপোর্ত ১৭ মথৌ পাংথোক্লি। অরুনাচল প্রদেসতা হন্দক দোনয়ি পোলো এয়রপোর্ত(হান্নগী হোলোঙ্গি এয়রপোর্ত)শঙ্গাখ্রে। অরুনাচল প্রদেসকী তেজু, অসামগী গুৱাহাতি অমসুং শিলচর; মনিপুরগী ইম্ফাল এয়রপোর্ত; মেঘালয়গী বারাপানি এয়রপোর্ত অমসুং ত্রিপুরাগী অগরতালা এয়রপোর্ত হৌজিক অনৌবা গ্রিনফিল্দ এয়রপোর্তশিং শেমগৎলি।
রেলগী চৎথোক-চৎশিন: অৱাং-নোংপোক লমদমদা ২০১৫-১৫দগী হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ১৯৮৫৫গী কিমি ৮৬৪.৭গী অনৌবা প্রোজেকশিং সেঙ্কসন তৌখ্রে। হৌজিক অনৌবা লাইনশিং অমসুং দবল্লিংগী থবকশিং য়াওনা কিমি ২,০১১গী লুপা করোর ৭৪,৪৮৫গী থবকশিং অৱাং-নোংপোক লমদমদা প্লান্নিং/অয়াবা পীবা/থবক হৌবগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি। মসিগী মনুংদা কিমি ৩২১ থবক হৌখ্রে অমসুং মসিগীদমক লুপা করোর ২৬,৮৭৪ চাদিং তৌখ্রে।
ঈশিং লম্বীগী চৎথোক-চৎশিন: ব্রাহ্মপুত্রা তুরেলগী ধুব্রি(বাংলাদেস ঙমখৈ)দগী সাদিয়া(কিমি ৮৯১)গী শরুক অসি ১৯৮৮দা নেসনেল ৱাতরৱেজ-২ ওইনা লাউথোকখ্রে। ঈশিং লম্বী অসি দরকার ওইবা অরুবা অমসুং পাকপা লৈনবা অমসুং নুংথিল অমসুং নুমিদাংদা হোনবা য়ানবা শেমগৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিগীদমক চহি ৫(২০২০-২০২৫)গী ওইনা লুপা করোর ৪৬১ চঙগনি। বারাক তুরেল অসি ২০১৬দা নেসনেল ৱাতরৱেজ-১৬ ওইরে হায়না লাউথোক্লে। মসিনা অসামগী কছার ভেল্লিদা শিলচর, করিমগঞ্জ অমসুং বদারপুরগা শম্নহল্লে অমসুং ইন্দো-বাংলাদেস প্রোতোগোল রুত ফাওরগা হালদিয়া অমসুং কোলকাতাগা শম্নহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসি পায়খৎপদা চহি ৫(২০২০-২০২৫)গী মনুংদা লুপা করোর ১৪৫ রোম চঙগনি।
তেলিকোমগী থবকশিং: অৱাং-নোংপোক লমদমদা তেলিকোমগী খুদোংচাবশিং পীনবা তেলিকোম দিপার্তমেন্তনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মনুংদা য়াওরিবদি (১) অসাম, মনিপুর, মিজোরম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা, সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেস(নেসনেল হায়ৱে খক্তা)দা নেতৱার্ক ফংদ্রিবা খুঙ্গংশিংদা মোবাইল সর্বিস ফংহনবা; (২)মেঘালয় অমসুং নেসনেল হায়ৱেশিংদা ৪-জি মোবাইল ফংহনবা;(৩) অরুনাচল প্রদেস অমসুং অসামগী জিলা অনিদা মোবাইল ফংহনবা;(৪) অৱাং-নোংপোক লমদমগী খুঙ্গংগী পঞ্চায়তশিংদা ভারত নেত অমসুং ৱাই-ফাই ফংহনবা;(৫) কোক্স বাজার ফাওরগা বি.এস.সি.সি.এল বাংলাদেসতগী অগরতালা ফাবা ইন্তরনেত ফংনবা ১০জি.বি.পি.এস ইন্তরনেসনেল বেন্দৱেত ৱাইবা অসিনি। অৱাং-নোংপোক লমদমদা তৱার ১,৩৫৮না খু্ঙ্গং ১২৪৬ দা মোবাইলগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে।
মসিগী মথক্তা, দোনর মিনিস্ত্রিনা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং/পেকেজশিং হায়বদি নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কিম(এন ই এস আই দি এস), নন-লাপসেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিছোর্স(এন এল সি পি আর)স্কিম, বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল(বি তি সি), দিমা হাসাও ওতোনোমস কাউন্সিলগী অখন্নবা পেকেজশিং, হিল এরিয়া দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম(ঐচ এ দি পি), সোসিএল এন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ(এস আই দি এফ), এন.ই.সিগী স্কিমশিং অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিবলপমেন্ত স্কিম পায়খৎলি। হায়রিবা স্কিমশিং/পেকেজশিং অসিগী মখাদা শেনবা চহি ২০১৪-১৫দগী ২০২১-২২ ফাওবগী মনুংদা প্রোজেক ১৩৫০গী লুপা করোর ১৫,৮৬৭.০১ কাইথোকখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা দোনরগী মিনিস্তর শ্রী জি.কিসন রেদ্দিনা ফোঙদোকখিবনি।