Department of Space
Union Minister Dr Jitendra Singh informs that the budget of Rs. 9,023 Crore is allocated towards achieving the objectives of Gaganyaan mission
ISRO is developing indigenous technologies for Human rated launch vehicle, Habitable Crew Module, Life Support System, Crew Escape System, Ground Station Network, Crew Training and Recovery: Dr Jitendra Singh
15 MAR 2023 5:30PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today informed that the budget of Rs. 9023 Crore is allocated towards achieving the objectives of Gaganyaan mission.
In a written reply to a question to the Lok Sabha, Dr Jitendra Singh said, the scope of Gaganyaan programme is to demonstrate human spaceflight capability to Low Earth Orbit and safe return. He said, ISRO is developing indigenous technologies for Human rated launch vehicle, Habitable Crew Module, Life Support System, Crew Escape System, Ground Station Network, Crew Training and Recovery. These technologies are crucial to meet the objectives of Gaganyaan mission and to take up any further interplanetary missions, the Minister added.
Government has created the Indian National Space Promotion and Authorization Centre (IN-SPACe), as the single window agency to promote, enable, authorize and supervise the non-Government entities in Space Sector in India. IN-SPACe has started to facilitate the private companies / start-ups, in installation of facilities within ISRO campuses, launch of satellites and Launch Vehicles, and Mentorship support. Till date, IN-SPACe has received applications from more than 160 NGEs in the Space Sector.
Dr Jitendra Singh said, Government has taken a number of steps to strengthen the space sector in the country. The sector has already been opened up for enhanced participation of private enterprises in the space sector by allowing them to conduct end-to-end activities across all verticals of space domain. In this regard, IN-SPACe has been created for the promotion and handholding of Non-Government Entities.
The role of New Space India Limited [NSIL] has also been widened to bring forth a commerce-oriented approach towards the conduct of space activities. Besides, several private industries are also contributing significantly to the Indian space programme led by ISRO, delivering subsystems and components. The Department of Space is also in the process of formulating a comprehensive, overarching space policy that shall provide a further boost to the entire space ecosystem.

শুন্দ্রংগী বিভাগ
কেন্দ্র মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা খংহনখ্রে মদুদি গগনয়ান মিসনগী পান্দমশিং ফংনবগী মায়কৈদা লুপা করোর ৯,০২৩গী বজেত এল্লোকেত তৌখ্রে
ইসরোনা হ্যুমেন রিলেতেদ লোঞ্চ ভেহিকল, হেবিতেবল ক্রিয়ু মোদ্যুল, লাইফ সপোর্ত সিস্তেমস ক্রিয়ু এস্কেপ সিস্তেম, গ্রাউন্দ স্তেসন নেতৱার্ক, ক্রিয়ু ত্রেনিং অমসুং রিকভরীগীদমক ইন্দিজেনস তেক্নোলোজীশিং দিবেলপ তৌরি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
15 MAR 2023 5:30PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী; কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) আর্থ সাইন্সেস; রাজ্য মন্ত্রী পি.এম.ও., পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সনস, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি খংহনখ্রে মদুদি গগনয়ান মিসনগী পান্দমশিং ফংনবগী মায়কৈদা লুপা করোর ৯,০২৩গী বজেত এল্লোকেত তৌখ্রে।
লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা অইবা পাউখুম ওইনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি গগনয়ান প্রোগ্রামগী স্কোপ অসি লো আর্থ ওর্বিত্তা হ্যুমেন স্পেসফ্লাইত কেপেবিলিতী দেমোন্সত্রেত তৌবা অমসুং সেফ রিতর্ন তৌবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইসরোনা হ্যুমেন রিলেতেদ লোঞ্চ ভেহিকল, হেবিতেবল ক্রিয়ু মোদ্যুল, লাইফ সপোর্ত সিস্তেমস ক্রিয়ু এস্কেপ সিস্তেম, গ্রাউন্দ স্তেসন নেতৱার্ক, ক্রিয়ু ত্রেনিং অমসুং রিকভরীগীদমক ইন্দিজেনস তেক্নোলোজীশিং দিবেলপ তৌরি। মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি গগনয়ান মিসনগী পান্দমশিং ফংহনবা অমসুং মখা তারকপা ইন্তরপ্লানেতরী মিসন অমা হেক্তা পায়খৎনবগীদমক তেক্নোলোজীশিং অসি মরুওই।
সরকারনা ভারত্তা স্পেস সেক্তরদা নন-গবর্নমেন্ত সংস্থানশিং প্রমোত, এনেবল, ওথোরাইজ অমসুং সুপরভাইজ তৌনবা সিঙ্গল ৱিন্দো এজেন্সী ওইনা ইন্দিয়ন নেস্নেল স্পেস প্রমোসন এন্দ ওথোরাইজেসন সেন্তর (ইন-স্পেস) শেমগৎখি। ইন-স্পেসনা প্রাইভেত কম্পেনীশিং / স্তার্ত-অপশিংবু ইসরো কেম্পসকী মনুংদা ফেসিলিতীশিং ইন্সতোল তৌবা, সেতেলাইত অমসুং লোঞ্চ ভেহিকলশিং লোঞ্চ তৌবা, অমসুং মেন্তোরশিপ সপোর্ত্তা খুদোংচাবা ফংহনবা হৌদোকখ্রে। ঙসি ফাওবদা ইন-স্পেসনা স্পেস সেক্তরদা এন.জি.ই.এস. ১৬০ হেনবদগী এপ্লিকেসনশিং ফংখ্রে।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, সরকারনা লৈবাক অসিদা স্পেস সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলে। সেক্তর অসি হান্ননা স্পেস সেক্তরদা প্রাইভেত ইন্তরপ্রাইজশিংগী শরুক য়াবা হেঙ্গৎনবগীদমক হাংদুনা থম্লে মসিদা মখোয়বু স্পেস দোমেনগী ভর্তিকেল পুম্নমক্তা এন্দ-তু-এন্দ এক্তিবিতীশিং কন্দক্ত তৌবা য়াহল্লি। মসিগী মনুং চন্না নন-গবর্নমেন্ত এন্তাইতীশিংগী প্রমোসন অমসুং হেন্দহোল্দিংগীদমক ইন-স্পেস শেমগৎখি।
স্পেস এক্তিবিতীশিং কন্দক্ত তৌবগী মায়কৈদা কমর্স-ওরিয়েন্তেদ এপ্রোচ্ছ অমা পুরক্নবগীদমক ন্যু স্পেস ইন্দিয়া লিমিতেদ (এন.এস.আই.এল.)গী থৌদাংবুসু পাকথোক চাউথোকহল্লে। মসিদা নত্তনা তোঙান তোঙানবা প্রাইভেত ইন্দস্ত্রীশিংসু ইসরোনা লুচিংবা ইন্দিয়ন স্পেস প্রোগ্রামদা মশক থোক্না থৌদাং লৌদুনা সবসিস্তেমশিং অমসুং কম্পোনেন্তশিং দেলিবর তৌরি। স্পেস বিভাগনসু কমপ্রেহেন্সিব, ওভরআর্চিং স্পেস পোলিসী অমা ফোর্মুলেত তৌবগী প্রোসেস তৌরি মদুনা স্পেস ইকোসিস্তেম পুম্নমক্তা মখাতাবা ইনোৎ অমা ফংহনগনি।