Prime Minister's Office
English rendering of PM’S address at the diamond jubilee celebration ceremony of CBI
03 APR 2023 3:41PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet Dr. Jitendra Singh ji, National Security Advisor Shri Ajit Doval ji, Cabinet Secretary, CBI Director, other officers, ladies and gentlemen! Many congratulations to all of you on the occasion of completion of 60 years i.e. the diamond jubilee of CBI!
You have completed the journey of 60 years as the country's premium investigation agency. These six decades have certainly been full of achievements. A compendium of Supreme Court judgments related to CBI cases has also been released here today. It shows the journey of CBI over the years.
The new offices of CBI in some cities, Twitter handles and other set-ups which have been launched today will certainly play an important role in further strengthening the CBI. The CBI has given new confidence to the general public through its service and skill. Even today, when someone feels that a case is impossible to solve, they demand that it should be handed over to the CBI. People hold demonstrations demanding the case be taken from the agency which is probing it and hand it over to the CBI. Even if there is any issue at the panchayat level, people say, "this should be handed over to the CBI." CBI is on everyone's lips as a brand of justice.
It is no simple feat to win this trust of the common man. All the officers and employees who have contributed in the last 60 years in this organization deserve many congratulations. Many officers have also been honoured with police medals for their excellent service. Many congratulations from my side to those whom I have got the opportunity to honour, those who have received the honour, and their family members.
Friends,
At this important stage, along with the achievements of the past, it is equally necessary to brainstorm on the challenges of the future. The purpose of this ‘Chintan Shivir’ (brainstorming session) is to keep yourself upgraded, updated and find ways for the future while learning from past experiences. This is happening at a time when the country has started the journey of ‘Amrit Kaal’. Millions of Indians have resolved to make India developed in the next 25 years. And a developed India is not possible without professional and efficient institutions. And therefore, the CBI has a huge responsibility.
Friends,
The CBI has carved a niche for itself as a multi-dimensional and multi-disciplinary investigative agency in the last six decades. Today the scope of CBI has expanded hugely. From bank frauds to crimes related to wildlife, the CBI is looking into cases ranging from organized crime to cybercrime.
But the main responsibility of the CBI is to free the country from corruption. Corruption is not an ordinary crime. Corruption deprives the poor of their rights; corruption leads to a series of crimes and gives birth to crimes. Corruption is the biggest obstacle in the way of democracy and justice. Especially, when corruption prevails in the government machinery, it does not allow democracy to flourish. Where there is corruption, the dreams of the youth are the first casualty and the youth do not get proper opportunities. Only a particular ecosystem flourishes there. Corruption is the biggest enemy of talent, and it is from here that nepotism flourishes and keeps on strengthening its grip. When nepotism grows, the strength of the society and the nation dwindles. And when the capability of the nation is low, the development definitely gets affected. Unfortunately, we have inherited a legacy of corruption from the era of slavery. But sadly, instead of removing this legacy, some people kept on empowering it in some form or the other for several decades after independence.
Friends,
You recall what was the situation in the country 10 years ago, when you were celebrating the Golden Jubilee? Every decision, every project of the then government was questionable. There was a competition to outdo the previous corruption cases. “If you have done this much corruption, I will do it much bigger” was the common refrain. Today, the term trillion dollars is used for the size of the economy of the country. But this term gained the dubious distinction for the size of the scams at that time. So many major scams happened, but the accused were confident. They knew that the system of the day was with them. And what was its consequence? The country's faith in the system was misplaced. Outrage against corruption was swelling in the whole country. As a result, the entire system started disintegrating, people started avoiding taking decisions and there was an environment of policy paralysis. It stalled the development of the country. Foreign investors were scared. That period of corruption did a lot of damage to India.
Friends,
Our first responsibility since 2014 was to restore the faith in the system and therefore we started action on mission mode against black money and benami property. Along with the corrupt people, we started attacking the roots which promote corruption. You recall the government tender procedures and government contracts had become contentious. We encouraged transparency in these. Today when we compare the allocation of 2G and 5G spectrum, the difference is clearly visible. You are aware that now GeM i.e. Government e-market place has been set up for purchases in every department of the Central Government. Today every department is making purchases on this digital platform with transparency.
Friends,
Today we talk about internet banking and record transactions with UPI. But we have also seen the era of phone banking before 2014. This was the time when people associated with influential political parties in Delhi used to get loans worth thousands of crores of rupees on their phone calls. It destroyed the backbone of our economy, our banking system. Over the years, we have worked hard to get our banking sector out of trouble. In that era of phone banking, some people looted 22,000 crore rupees from the country's banks and fled abroad. We enacted the Fugitive Economic Offenders Act. So far, assets worth more than Rs 20,000 crore of these economic criminals who have fled abroad have been confiscated.
Friends,
The corrupt had created a novel way to loot the country's treasury, which was going on for decades. This was loot from the beneficiaries of government schemes. During the previous governments, the financial help which was sent to the poor beneficiaries was looted in between. Be it ration, housing, scholarship, pension and in many such government schemes, the real beneficiaries felt cheated. And one Prime Minister had said that out of one rupee, only 15 paise reached the beneficiaries and the rest 85 paise was pilfered. The other day, I was thinking that we have transferred about Rs 27 lakh crore to the poor people through DBT. If one sees in that context, it means that out of 27 lakh crores, about 16 lakh crore rupees would have disappeared. Today, with the trinity of Jan Dhan, Aadhaar, Mobile, every beneficiary is getting his full entitlement. Through this system, more than eight crore fake beneficiaries have been purged of the system. The daughter who was not even born would become a widow and people would continue to draw widow pension. Due to DBT, about 2.25 lakh crore rupees of the country have been prevented from going into the wrong hands.
Friends,
There was a time when there was rampant corruption even for clearing the interview round in government jobs. We discontinued the interview rounds in the Group-C, Group-D recruitments of the central government. At one time, there used to be scams in urea too. We also controlled this by coating neem in urea. Scams were also common in defence deals. Defence deals have been sealed with complete transparency in the last nine years. Now we are laying emphasis on making defence equipment in India itself.
Friends,
You can also brief me on many such steps regarding the fight against corruption and I can also count them. But we need to learn something from every chapter of the past. Unfortunately, corruption cases drag on for years. There have also been cases, in which even after 10 years of the registration of the FIR, the hearing on the sections of punishment continues. Even today the cases on which action is being taken are many years old.
Delay in investigation gives rise to the problem in two ways. On one hand, the corrupt get punished late, while on the other hand the innocent continue to suffer. We have to make sure how we speed up this process and pave the way for the early punishment to those guilty of corruption. We have to study best international practices and focus on the capacity building of the investigating officers.
And friends, I want to clarify one more thing to you. Today there is no dearth of political will to take action against corruption in the country. You don't have to hesitate and discontinue (your investigations).
I know those against whom you are taking action are very powerful people. For years, they have been a part of the system and the government. It is possible that even today they are part of the government in some states. Over the years, they have also created an ecosystem. This ecosystem often becomes active to cover up their black deeds and to tarnish the image of organizations like yours. It attacks the agency itself.
These people will keep distracting you, but you have to remain focused on your work. No corrupt person should be spared. There should be no laxity in our efforts. This is the wish of the country and the countrymen. And I assure you that the country is with you, the law is with you and the constitution of the country is with you.
Friends,
It is also very important to eliminate silos between different agencies for better results. Joint and multidisciplinary investigation will be possible only in an environment of mutual trust. Now there is large scale movement of money, people, goods & services beyond the geographical boundaries of the country. As India's economic power is on the rise, the number of those who create obstacles is also increasing.
The attacks on the social fabric of India, on our unity and brotherhood, on our economic interests, on our institutions are also increasing day by day. And it obviously involves money earned through corrupt means. Therefore, we also have to understand and study the multinational nature of crime and corruption and reach its root cause. Today we often see that crimes are becoming global due to modern technology. But the same technology and innovation can also provide solutions. We have to further expand the use of forensic science in investigation.
Friends,
We must find innovative ways to deal with challenges like cybercrime. We can associate tech enabled entrepreneurs and youngsters with us. In your organisation, there will be many techno-savvy youth who can be put to better use.
Friends,
I am told that the CBI has compiled 75 such practices which can be abolished. We should work on it in a time bound manner. Over the years, the CBI has evolved itself. This process should continue without any pause and fatigue.
I have full faith that this ‘Chintan Shivir’ will give birth to a new self-confidence, create ways to reach new dimensions and bring modernity in the way of solving the most serious and difficult problems. And we will be more effective and result oriented. The common citizen neither wants to do any wrong nor does he like it. We want to move ahead with the trust of those in whose heart truth is alive. And that number is of crores of people. Such a great power is standing with us. Friends, there is no scope for any lapse in our faith.
I convey my best wishes to you on the important occasion of this diamond jubilee function. There should be two goals before you while moving forward and that is what you will do for yourself in the next 15 years and what you will achieve by 2047. The next 15 years are very important because it will determine your capability, dedication and resolution when the CBI will complete its 75 years. The country wants to see your rise according to the hopes and expectations of the people when it will celebrate its centenary in 2047.
I wish you the very best.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চিবিআইৰ হীৰক জয়ন্তী উদযাপনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
03 APR 2023 3:41PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী ড০ জীতেন্দ্ৰ সিংজী, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টা শ্ৰী অজিত ডোভালজী, কেবিনেট সচিব, চিবিআইৰ সঞ্চালক, অন্যান্য বিষয়া, আৰু উপস্থিত সুধীবৃন্দ! চিবিআইৰ ৬০ বছৰীয়া হীৰক জয়ন্তী উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
এই সংস্থাটোৱে দেশৰ শীৰ্ষস্থানীয় অনুসন্ধান সংস্থা হিচাপে ৬০ বছৰৰ যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিছে। এই ছয়টা দশক নিশ্চিতভাৱে বহুতো সাফল্য স্মাৰক হৈ ৰৈছে। আজি, চিবিআই গোচৰ সম্পৰ্কীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ৰায়ৰ এক সংগ্ৰহো ইয়াত মুকলি কৰা হৈছে। বহু বছৰ ধৰি চিবিআইৰ যাত্ৰাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
আজি আৰম্ভ কৰা কিছুমান চহৰৰ নতুন চিবিআই কাৰ্যালয়, টুইটাৰ হেণ্ডেল, অন্যান্য ব্যৱস্থাই হওঁক, তেওঁলোকে নিশ্চিতভাৱে চিবিআইক অধিক শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। চিবিআইয়ে নিজৰ সেৱা আৰু দক্ষতাৰ জৰিয়তে সাধাৰণ জনতাক নতুন আস্থা প্ৰদান কৰিছে। আজিও যেতিয়া কোনোবাই এটা গোচৰৰ সমাধান অসম্ভৱ বুলি অনুভৱ কৰে তেতিয়া তেওঁলোকে দাবী কৰে যে সেইটো চিবিআইক গতাই দিব লাগে। তদন্ত কৰি থকা সংস্থাটোৰ পৰা গোচৰটো লৈ চিবিআইক গতাই দিয়াৰ দাবীত মানুহে বিক্ষোভ প্ৰদৰ্শন কৰে। পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত কিবা ইছ্যু থাকিলেও মানুহে কয়, "এইটো চিবিআইক গতাই দিব লাগে।"ন্যায়ৰ ব্ৰেণ্ড হিচাপে চিবিআই আজি মানুহৰ মুখে মুখে।
সাধাৰণ মানুহৰ আস্থা লাভ কৰাটো কোনো সাধাৰণ কৃতিত্ব নহয়। এই সংস্থাটোত যোৱা ৬০ বছৰত যিসকল বিষয়া-কৰ্মচাৰীয়ে অৱদান আগবঢ়াইছে, তেওঁলোক সকলোকে বহু অভিনন্দনৰ যোগ্য। উৎকৃষ্ট সেৱাৰ বাবে বহু বিষয়াকো আৰক্ষীৰ পদকেৰে সন্মানিত কৰা হৈছে। যিসকলক সন্মান কৰাৰ সুযোগ পাইছো, যিসকলে সন্মান লাভ কৰিছে, আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকললৈ মোৰ ফালৰ পৰা বহুত অভিনন্দন।
বন্ধুসকল,
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত অতীতৰ সাফল্যৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত মগজুৰ ধুমুহা বোৱাটোও সমানেই প্ৰয়োজনীয়। এই ‘চিন্তন শিৱিৰ’ (মগজুৰ ধুমুহা অধিবেশন)ৰ উদ্দেশ্য হৈছে নিজকে উন্নীত কৰা, আৰু আপডেট কৰি ৰখা আৰু অতীতৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা শিকি ভৱিষ্যতৰ বাবে উপায় বিচাৰি উলিওৱা। যি সময়ত দেশে ‘অমৃত কাল’ৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে, সেই সময়ত এই ঘটনা সংঘটিত হৈছে। আগন্তুক ২৫ বছৰত ভাৰতক উন্নত কৰি তোলাৰ সংকল্প লৈছে লাখ লাখ ভাৰতীয়ই। আৰু পেছাদাৰী আৰু দক্ষ প্ৰতিষ্ঠান অবিহনে এখন উন্নত ভাৰত সম্ভৱ নহয়। আৰু সেইবাবে চিবিআইৰ ওপৰত এক বৃহৎ দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
বিগত ছটা দশকত চিবিআইয়ে বহুমাত্ৰিক আৰু বহুবিষয়ক তদন্তকাৰী সংস্থা হিচাপে নিজৰ বাবে এটা বিশেষ নাম খোদিত কৰিছে। আজি চিবিআইৰ পৰিসৰ বিপুলভাৱে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। বেংকৰ জালিয়াতিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বন্যপ্ৰাণীৰ সৈতে জড়িত অপৰাধলৈকে সংগঠিত অপৰাধৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চাইবাৰ অপৰাধলৈকে গোচৰ নিষ্পত্তি কৰিছে চি বি আইয়ে।
কিন্তু চিবিআইৰ মূল দায়িত্ব হ’ল দেশক দুৰ্নীতিৰ পৰা মুক্ত কৰা। দুৰ্নীতি সাধাৰণ অপৰাধ নহয়। দুৰ্নীতিয়ে দুখীয়াৰ অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত কৰে; দুৰ্নীতিৰ ফলত ধাৰাবাহিক অপৰাধৰ সৃষ্টি হয় আৰু অপৰাধৰ জন্ম হয়। গণতন্ত্ৰ আৰু ন্যায়ৰ বাটত দুৰ্নীতি হৈছে আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা। বিশেষকৈ যেতিয়া চৰকাৰী যন্ত্ৰত দুৰ্নীতিৰ প্ৰাধান্য থাকে, তেতিয়া গণতন্ত্ৰক উদ্ভাসিত হৈ উঠিবলৈ নিদিয়ে। য’ত দুৰ্নীতি আছে তাতেই যুৱক-যুৱতীৰ সপোনেই প্ৰথমে ক্ষতিগ্ৰস্ত হয় আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে উপযুক্ত সুযোগ নাপায়। তাত কেৱল এটা বিশেষ পৰিৱেশ তন্ত্ৰহে গঢ় লৈ উঠে। দুৰ্নীতি হৈছে প্ৰতিভাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু, আৰু ইয়াৰ পৰাই নেপটিজিম গঢ় লয় আৰু নিজৰ দখল শক্তিশালী কৰি থাকে। যেতিয়া নেপোটিজিম বাঢ়ে তেতিয়া সমাজ আৰু জাতিৰ শক্তি কমি যায়। আৰু যেতিয়া জাতিৰ সামৰ্থ্য কম হয় তেতিয়া উন্নয়ন নিশ্চিতভাৱে প্ৰভাৱিত হয়। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমি দাসত্বৰ যুগৰ পৰাই আমি উত্তৰাধিকাৰী সূত্ৰে লাভ কৰিছো দুৰ্নীতিৰ উত্তৰাধিকাৰ। কিন্তু দুখৰ বিষয় যে এই উত্তৰাধিকাৰ আঁতৰোৱাৰ পৰিৱৰ্তে স্বাধীনতাৰ পিছত কেইবা দশক ধৰি কোনোবা নহয় কোনোবা ৰূপত ইয়াক সবলীকৰণ কৰি থাকিল।
বন্ধুসকল,
আপুনি মনত পেলাওকচোন, ১০ বছৰ আগতে, যেতিয়া আপুনি সোণালী জয়ন্তী উদযাপন কৰিছিল, তেতিয়া দেশখনৰ কেনে পৰিস্থিতি আছিল? তেতিয়াৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, প্ৰতিটো প্ৰকল্পতে প্ৰশ্নবোধক আছিল। পূৰ্বৰ দুৰ্নীতিৰ গোচৰবোৰক অতিক্ৰম কৰি বেছি দুৰ্নীতি কৰাৰ প্ৰতিযোগিতা আছিল। দুৰ্নীতিৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে, আগৰ ঘটনাটোৰ পৰা ডাঙৰ হোৱাৰ প্ৰতিযোগিতা আছিল, যদি আপুনি ইমানখিনি কৰে, মই তাতকৈ বেছি কৰিম। আজি দেশত অৰ্থনীতিৰ আকাৰৰ বাবে মিলিয়ন ডলাৰ অৰ্থাৎ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ কথা আলোচনা হৈছে। কিন্তু এই শব্দটোৱে সেই সময়ত কেলেংকাৰীৰ আকাৰৰ বাবে সন্দেহজনক পাৰ্থক্য লাভ কৰিছিল। ইমানবোৰ ডাঙৰ কেলেংকাৰী ঘটিছিল, কিন্তু অভিযুক্তসকল আত্মবিশ্বাসী আছিল। তেওঁলোকে জানিছিল যে সেই দিনৰ প্ৰণালীটো তেওঁলোকৰ লগত আছিল। আৰু ইয়াৰ পৰিণাম কি আছিল? প্ৰণালীটোৰ ওপৰত দেশৰ বিশ্বাস ভুল আছিল। দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে ক্ষোভ সমগ্ৰ দেশতে ফুলি উঠিছিল। ফলস্বৰূপে, সমগ্ৰ প্ৰণালীটো বিভক্ত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে, মানুহে সিদ্ধান্ত লোৱা পৰিহাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে আৰু নীতিগত পক্ষাঘাতৰ পৰিৱেশ থাকে। এইটোৱে দেশৰ উন্নয়ন স্থগিত কৰি দিছিল। বিদেশী বিনিয়োগকাৰীসকল ভয় খাইছিল। দুৰ্নীতিৰ সেই সময়ছোৱাই ভাৰতৰ যথেষ্ট ক্ষতি কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ পিছত আমাৰ প্ৰথম দায়িত্ব আছিল ব্যৱস্থাটোৰ ওপৰত বিশ্বাস পুনৰুদ্ধাৰ কৰা আৰু সেয়েহে আমি ক’লা ধন আৰু বেনামি সম্পত্তিৰ বিৰুদ্ধে মিছন মোডত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ আৰম্ভ কৰিলোঁ। দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত লোকসকলৰ লগতে আমি দুৰ্নীতিৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱা শিপাবোৰকো আক্ৰমণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ। আপোনাৰ মনত আছে চৰকাৰী নিবিদাৰ পদ্ধতি আৰু চৰকাৰী চুক্তিবোৰ বিতৰ্কিত হৈ পৰিছিল। আমি এইবোৰত স্বচ্ছতাক উৎসাহিত কৰিলোঁ। আজি যেতিয়া আমি 2G আৰু 5G স্পেকট্ৰমৰ আবণ্টন তুলনা কৰোঁ, তেতিয়া পাৰ্থক্যটো স্পষ্টকৈ দেখা যায়। আপুনি জানে যে এতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিটো বিভাগতে ক্ৰয়ৰ বাবে GeM অৰ্থাৎ চৰকাৰী ই-মাৰ্কেট প্লেচ স্থাপন কৰা হৈছে। আজি প্ৰতিটো বিভাগে স্বচ্ছতাৰে এই ডিজিটেল প্লেটফৰ্মত ক্ৰয় কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি ইণ্টাৰনেট বেংকিং বিষয়ে কথা পাওঁ আৰু ইউপিআইৰ সৈতে লেনদেন ৰেকৰ্ড কৰোঁ। কিন্তু আমি ২০১৪ চনৰ আগতে ফোন বেংকিংৰ যুগো দেখিছোঁ। এইটো সেই সময় আছিল যেতিয়া দিল্লীৰ প্ৰভাৱশালী ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ সৈতে জড়িত লোকসকলে তেওঁলোকৰ ফোন কলত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ লাভ কৰিছিল। ই আমাৰ অৰ্থনীতি, আমাৰ বেংকিং ব্যৱস্থাৰ মেৰুদণ্ড ধ্বংস কৰিছিল। বিগত বছৰবোৰত, আমি আমাৰ বেঙ্কিং খণ্ডক সমস্যাৰ পৰা বাহিৰ কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো। ফোন বেংকিঙৰ সেই যুগত কিছুমান লোকে দেশৰ বেংকৰ পৰা ২২,০০০ কোটি টকা লুটি লৈ বিদেশলৈ পলাই যায়। আমি পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধী আইন প্ৰণয়ন কৰিছিলো। এতিয়ালৈকে বিদেশলৈ পলাই যোৱা এই অৰ্থনৈতিক অপৰাধীসকলৰ ২০,০০০ কোটি টকাৰ অধিক সম্পত্তি জব্দ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলে দেশৰ কোষাগাৰ লুণ্ঠন কৰাৰ এক নতুন উপায় সৃষ্টি কৰিছিল, যি টো কেইবা দশক ধৰি চলি আছিল। এইটো চৰকাৰী আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ পৰা লুণ্ঠন আছিল। পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰৰ সময়ত, দৰিদ্ৰ হিতাধিকাৰীসকললৈ প্ৰেৰণ কৰা বিত্তীয় সহায় মাজতে লুটি লোৱা হৈছিল। ৰেচন, গৃহ, বৃত্তি বা পেঞ্চন হওঁক, আৰু এনে বহুতো চৰকাৰী আঁচনিত, প্ৰকৃত হিতাধিকাৰীসকলে প্ৰতাৰিত অনুভৱ কৰিছিল। আৰু এজন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৈছিল যে এক টকাৰ ভিতৰত মাত্ৰ ১৫ পইচা হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ গৈছিল আৰু বাকী ৮৫ পইচা চুৰি কৰা হৈছিল। সেইদিনা, মই ভাবি আছিলো যে আমি ডিবিটিৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ লোকসকললৈ প্ৰায় ২৭ লাখ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰিছো। যদি কোনোবাই সেই পৰিপ্ৰেক্ষিতত দেখে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে ২৭ লাখ কোটিটকাৰ ভিতৰত প্ৰায় ১৬ লাখ কোটি টকা নাইকিয়া হ'লহেঁতেন। আজি জন ধন, আধাৰ আৰু ম'বাইলৰ ত্ৰিমূৰ্তিৰ সৈতে, প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ অধিকাৰ লাভ কৰিছে। এই ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে, আঠ কোটিতকৈও অধিক ভুৱা হিতাধিকাৰীক প্ৰণালীটো তৈয়াৰ কৰা হৈছে। আনকি জন্ম নোহোৱা ছোৱালীজনী বিধৱা হ'ব আৰু মানুহে বিধৱা পেঞ্চন লোৱা অব্যাহত ৰাখিব। ডিবিটিৰ বাবে, দেশৰ প্ৰায় ২.২৫ লাখ কোটি টকা ভুল হাতলৈ যোৱাত বাধা দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
এটা সময়ত চৰকাৰী চাকৰিত সাক্ষাৎকাৰৰ ৰাউণ্ড ক্লিয়াৰ কৰাৰ বাবেও অবাধ দুৰ্নীতিৰ সৃষ্টি হৈছিল। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ গ্ৰুপ-চি আৰু গ্ৰুপ-ডি নিযুক্তিত আমি সাক্ষাৎকাৰৰ ৰাউণ্ড বন্ধ কৰি দিলোঁ। এটা সময়ত ইউৰিয়াতো কেলেংকাৰী হৈছিল। আমি ইউৰিয়াত নিমৰ আৱৰণ দিও ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিলোঁ। প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিতো কেলেংকাৰী সাধাৰণ আছিল। বিগত ৯ বছৰত সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে ছীল কৰা হৈছে প্ৰতিৰক্ষা চুক্তি। এতিয়া আমি ভাৰততে নিজেই প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ সন্দৰ্ভত এনে বহু পদক্ষেপৰ বিষয়েও আপোনালোকে মোক চমুকৈ অৱগত কৰিব পাৰে আৰু মই সেইবোৰৰ ওপৰতো ভৰসা কৰিব পাৰো। কিন্তু আমি অতীতৰ প্ৰতিটো অধ্যায়ৰ পৰা কিবা নহয় কিবা এটা শিকিব লাগিব। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে দুৰ্নীতিৰ গোচৰবোৰ বছৰ বছৰ ধৰি টানি থাকে। এনে কিছুমান গোচৰো হৈছে, য’ত এফআইআৰ পঞ্জীয়নৰ ১০ বছৰৰ পাছতো শাস্তিৰ ধাৰাসমূহৰ শুনানি অব্যাহত আছে। আজিও যিবোৰ গোচৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে সেইবোৰ বহু বছৰৰ পুৰণি।
তদন্তত পলম হোৱাটোৱে দুটা দিশত সমস্যাৰ জন্ম দিয়ে। এফালে দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলে দেৰিকৈ শাস্তি পায়, আনহাতে নিৰীহসকলে দুখভোগ কৰিয়েই থাকে। আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে আমি এই প্ৰক্ৰিয়া কেনেকৈ ক্ষিপ্ৰ কৰি দিওঁ আৰু দুৰ্নীতিৰ দোষীসকলক আগতীয়াকৈ শাস্তি দিয়াৰ বাট মুকলি কৰিম। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উত্তম পদ্ধতিসমূহ অধ্যয়ন কৰিব লাগিব আৰু তদন্তকাৰী বিষয়াসকলৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব।
আৰু বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ বাবে আৰু এটা কথা স্পষ্ট কৰিব বিচাৰিছো। আজি দেশত দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ নাই। আপুনি দ্বিধাবোধ কৰি (আপোনাৰ তদন্ত) বন্ধ কৰিব নালাগে।
মই জানো যে যিসকলৰ বিৰুদ্ধে আপুনি ব্যৱস্থা লৈছে তেওঁলোক অতি শক্তিশালী মানুহ। বছৰ বছৰ ধৰি তেওঁলোক ব্যৱস্থা আৰু চৰকাৰৰ অংশ হৈ আহিছে। সম্ভব যে আজিও তেওঁলোক কিছুমান ৰাজ্যত চৰকাৰৰ অংশ। বছৰ বছৰ ধৰি তেওঁলোকে এটা পৰিৱেশ তন্ত্ৰও সৃষ্টি কৰিছে। এই পৰিৱেশ তন্ত্ৰটোৱে প্ৰায়ে তেওঁলোকৰ ক’লা কৰ্মক ঢাকি ৰাখিবলৈ আৰু আপোনাৰ দৰে সংগঠনৰ ভাবমূৰ্তি কলংকিত কৰিবলৈ সক্ৰিয় হৈ পৰে। ই সংস্থাটোক নিজেই আক্ৰমণ কৰে।
এই মানুহবোৰে আপোনাক বিচলিত কৰি থাকিব, কিন্তু আপুনি নিজৰ কামত মনোনিৱেশ কৰি থাকিব লাগিব। কোনো দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত ব্যক্তিক ৰেহাই দিয়া উচিত নহয়। আমাৰ প্ৰচেষ্টাত কোনো শিথিলতা থাকিব নালাগে। এয়া দেশৰ লগতে দেশবাসীৰ ইচ্ছা। আৰু মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে দেশ আপোনাৰ লগত আছে, আইন আপোনাৰ লগত আছে আৰু দেশৰ সংবিধান আপোনাৰ লগত আছে।
বন্ধুসকল,
উন্নত ফলাফলৰ বাবে বিভিন্ন সংস্থাৰ মাজত চাইল’সমূহ আঁতৰোৱাটোও অতি প্ৰয়োজনীয়। যৌথ আৰু বহুবিষয়ক তদন্ত সম্ভৱ হ’ব কেৱল পাৰস্পৰিক বিশ্বাসৰ পৰিৱেশত। এতিয়া দেশৰ ভৌগোলিক সীমাৰ বাহিৰত ধন, মানুহ, সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ বৃহৎ পৰিসৰৰ গতিবিধি চলি আছে। ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে বাধাৰ সৃষ্টি কৰাসকলৰ সংখ্যাও বাঢ়িছে।
ভাৰতৰ সামাজিক তন্ত্ৰত, আমাৰ ঐক্য আৰু ভাতৃত্ববোধৰ ওপৰত, আমাৰ অৰ্থনৈতিক স্বাৰ্থৰ ওপৰত, আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ওপৰতো আক্ৰমণ দিনক দিনে বৃদ্ধি পাইছে। আৰু ইয়াৰ লগত দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত মাধ্যমেৰে উপাৰ্জন কৰা ধন জড়িত হৈ আছে বুলি স্পষ্ট। গতিকে অপৰাধ আৰু দুৰ্নীতিৰ বহুজাতিক স্বৰূপো আমি বুজিব লাগিব আৰু অধ্যয়ন কৰি ইয়াৰ মূল কাৰণত উপনীত হ’ব লাগিব। আজি আমি প্ৰায়ে দেখিবলৈ পাওঁ যে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ বাবে অপৰাধ বিশ্বব্যাপী হৈ পৰিছে। কিন্তু একে প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনে সমাধানো দিব পাৰে। আমি তদন্তত ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ ব্যৱহাৰ আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আমি চাইবাৰ ক্ৰাইমৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ অভিনৱ উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগিব। আমি প্ৰযুক্তি-সক্ষম উদ্যোগী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক আমাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব পাৰোঁ। আপোনাৰ সংগঠনত, বহুতো প্ৰযুক্তি-জ্ঞানী যুৱক থাকিব যাক অধিক ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
মোক কোৱা হৈছে যে চিবিআইয়ে এনে ধৰণৰ ৭৫ টা প্ৰথা সংকলন কৰিছে যাক বাতিল কৰিব পাৰি। আমি ইয়াৰ ওপৰত সময়সীমাৰ সৈতে কাম কৰা উচিত। বিগত বছৰবোৰত, চিবিআই বিকশিত হৈছে। এই প্ৰক্ৰিয়াটো কোনো বিৰতি আৰু ভাগৰ অবিহনে অব্যাহত থাকিব লাগে।
মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে এই 'চিন্তান শিবিৰে' এক নতুন আত্মবিশ্বাসৰ জন্ম দিব, নতুন মাত্ৰাত উপনীত হোৱাৰ উপায় সৃষ্টি কৰিব আৰু আটাইতকৈ গুৰুতৰ আৰু কঠিন সমস্যাসমাধানৰ পথত আধুনিকতা আনিব। আৰু আমি অধিক কাৰ্যকৰী আৰু ফলাফলমুখী হ'ম। সাধাৰণ নাগৰিকে কোনো ভুল কৰিব নিবিচাৰে বা তেওঁ ভাল নাপায়। আমি তেওঁলোকৰ বিশ্বাসৰ সৈতে আগবাঢ়িব বিচাৰো যাৰ হৃদয়ৰ সত্য জীয়াই আছে। আৰু সেই সংখ্যাটো কোটি কোটি মানুহৰ। ইমান ডাঙৰ শক্তি আমাৰ লগত থিয় হৈ আছে। বন্ধুসকল, আমাৰ বিশ্বাসত কোনো ভুল হোৱাৰ কোনো সুযোগ নাই।
এই হীৰক জয়ন্তী অনুষ্ঠানৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষে মই আপোনালোকলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। আগবাঢ়ি যাওঁতে আপোনাৰ সন্মুখত দুটা লক্ষ্য থাকিব লাগে আৰু সেইটোৱেই আপুনি পৰৱৰ্তী ১৫ বছৰত নিজৰ বাবে কৰিব আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আপুনি কি আহৰণ কৰিব। পৰৱৰ্তী ১৫ বছৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কিয়নো তেওঁলোকে আপোনাৰ সামৰ্থ্য, নিষ্ঠা আৰু সমাধান নিৰ্ধাৰণ কৰিব যেতিয়া চিবিআইয়ে ইয়াৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। দেশখনে আপোনাক জনসাধাৰণৰ আশা আৰু প্ৰত্যাশা অনুসৰি উত্থান হোৱা টো চাব বিচাৰে যেতিয়া ই ২০৪৭ চনত ইয়াৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব।
আটাইলৈ শুভেচ্ছা ও ধন্যবাদ।
টোকা – এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদী হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা মূল ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ।