Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya reviews Public Health Preparedness for management of COVID-19 and COVID-19 Vaccination progress with States
Centre and States need to continue working in Collaborative Spirit as was done during the previous surges: Dr. Mansukh Mandaviya
“Five-Fold strategy of Test-Track-Treat-Vaccinate & Adherence to COVID Appropriate Behaviour continue to remain the policy for COVID management”
State Health Ministers requested to review preparedness with District Administration and Public Health officials on 8th and 9th April
States asked to conduct mock drills across all health facilities on 10th and 11th April; State Health Ministers urged to visit hospitals to review the drills
States advised to stay Alert and keep all preparedness for COVID-19 management
States advised to identify emergency hotspots; ramp up testing, vaccination and ensure readiness of hospital infrastructure
07 APR 2023 2:47PM by PIB Delhi
“Centre and States need to continue working in collaborative spirit as was done during the previous surges for COVID-19 prevention and management”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare as he virtually interacted with State Health Ministers and Principal Secretaries/ Additional Chief Secretaries, here today. The virtual meeting was held in the presence of Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health to review the public health preparedness for containment and management of COVID-19 and progress of national COVID-19 vaccination campaign in view of the recent upsurge in cases in some states.
Union Health Minister advised States to be on the alert and keep all preparedness for COVID19 management. He urged the State Health Ministers to conduct mock drills of all hospital infrastructure on 10th and 11th April, 2023 and review the health preparedness with district administrations and health officials on 8th and 9th April, 2023. He also urged States to identify emerging hotspots by monitoring trends of ILI/SARI cases and sending sufficient samples for testing of COVID-19 and Influenza; and ramping up whole genome sequencing of positive samples.
It was observed that 23 states/UTs had average tests per million below the national average. Dr. Mandaviya said that irrespective of the new COVID variants, the five-fold strategy of ‘Test-Track-Treat-Vaccinate & Adherence to COVID Appropriate Behaviour’ continue to remain the tested strategy for COVID management. This would facilitate undertaking of appropriate public health measures, he said. States/UTs were also requested to expeditiously increase the rate of testing from the current rate of 100 tests per million, as on week ending 7th April, 2023. They were further advised to increase the share of RT-PCR in tests.
States/UTs were briefed that India has been witnessing a steady increase in COVID-19 cases with average daily cases rising to 4,188 in the week ending 07th April 2023 from 571 in the week ending 17th March 2023; and weekly positivity up to 3.02% in the week ending 07th April, 2023. However, 88,503 daily average cases have been reported globally in the same time, with the top five countries contributing 62.6% of global cases in the last one week.
States/UTs were further informed that currently WHO is closely tracking one variant of interest (VOI), XBB.1.5 and six other variants are under monitoring (BQ.1, BA.2.75, CH.1.1, XBB, XBF and XBB.1.16). It was highlighted that while Omicron and its sub-lineages continue to be the predominant variant, most of the assigned variants have little or no significant transmissibility, disease severity or immune escape. The prevalence of XBB.1.16 increased from 21.6% in Feb to 35.8% in March, 2023. However, no evidence of an increase in hospitalization or mortality has been reported.
It was also informed that while India has achieved over 90% coverage of primary vaccination, the coverage of precaution dose is very low. Union Health Minister advised States/UTs to ramp up vaccination of all eligible population, especially of the elderly and vulnerable population group.
It was also observed that eight states are reporting high number of Covid cases in India with 10 or more districts reporting more than 10% positivity in Kerala, Maharashtra and Delhi and over 5 districts reporting more than 5% positivity in the states of Karnataka, Kerala, Maharashtra, Delhi, Himachal Pradesh, Tamil Nadu and Haryana. Dr Mandaviya stressed on the importance of enhancing public awareness campaigns regarding adherence to Covid Appropriate Behaviour. He requested all the State Health Ministers to personally monitor and review the preparedness of all logistics and infrastructure including availability of sufficient designated hospital beds and ensure that there is adequate stock of essential medicines. States were also asked to regularly update their COVID data on the COVID India Portal.
States/UTs were briefed on the global COVID-19 situation and the domestic scenario. They were reminded of the joint advisory issued by the Union Health Ministry and ICMR to all states on 25th March 2023 which calls for a reinvigorated public health response to contain the surge of seasonal Influenza and Covid-19 cases through early detection, isolation, testing and timely management of suspected and confirmed cases to detect and contain outbreaks of new SARS-CoV-2 variants. Union Health Minister requested States/UTs to ensure effective implementation of the same. There was comprehensive and detailed discussion on various aspects of COVID management including ramping up of hospital infrastructure; increased testing.
Dr Bharati Pravin Pawar stressed on the importance of timely preparedness and management of COVID-19. She urged states to implement their share of ECRP-II for revamping health infrastructure on priority. She also asked states to strengthen their monitoring mechanism and be on alert in view of the rise in tourism.
States appreciated the timely review meetings chaired by the Union Health Minister and advisories from the Union Health Ministry. They assured that they will work with the Centre for effective prevention and management of COVID-19. They informed that they are maintaining vigil and are reviewing the present situation. States also assured they will hold mock drill for readiness of hospital infrastructure across both public and private health facilities on 10th and 11th April, 2023.
Shri N Rangaswamy, Chief Minister, Puducherry, Shri Dhan Singh Rawat, Health Minister (Uttarakhand), Shri Keshab Mahanta, Health Minister (Assam), Shri Vishwajit Rane, Health Minister (Goa), Shri Banna Gupta, Health Minister (Jharkhand), Shri Prabhuram Choudhury, Health Minister (Madhya Pradesh), Balbir Singh, Health Minister (Punjab), Dr Sapan Ranjan Singh, Health Minister (Manipur), Shri Anil Vij, Health Minister (Haryana), Shri Thiru Ma Subramanian, Health Minister (Tamil Nadu), Dr. (Col.) Dhani Ram Shandil, Health Minister (Himachal Pradesh), Smt. Vidadala Rajini, Health Minister (Andhra Pradesh), Shri Thanneeru Harish Rao, Health Minister (Telangana), Shri Rushikesh Patel, Health Minister (Gujarat), Shri Niranjan Pujari, Health Minister (Orissa), Shri Alo Libang, Health Minister (Arunachal Pradesh), Shri Tanaji Sawant, Health Minister (Maharashtra), Smt. Mazel Ampareen Lyngdoh, Health Minister (Meghalaya), Shri Saurabh Bharadwaj, Health Minister (Delhi) and senior officials of the ministry were present in the meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা রাজ্যশিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা পব্লিক হেল্থ প্রিপিয়র্দনেস অমসুং কোবিদ-১৯গী তীকা থাদোকপগী খোঙজেল হন্না য়েংশিনখ্রে
কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা মমাংগী হেনগৎলকপা মতমদা চুংশিন্নবগী ৱাখল্লোন্দা থবক তৌখিবা অদুগুম্না মখা তানা থবক তৌবা মথৌ তাই: দা. মনসুখ মন্দাবিয়া
“তেস্ত-ত্রেক-ত্রীৎ-ভেক্সিনেৎ অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-কাংলোন ঙাক্না চৎপগী ময়া মঙা লোংবা লালোং অসিনা কোবিদ লাকশিন্নবগী পোলিসী অদুমক মখা তানা ওইরি”
রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিংদা এপ্রিল ৮ অমসুং ৯দা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং পব্লিক হেল্থ ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা শেম-শারিবা অদু হন্না য়েংশিন্নবা হায়খ্রে
রাজ্যশিংদা এপ্রিল ১০ অমসুং ১১দা হেল্থ ফেসিলিতী পুম্নমক্তা মোক দ্রিলশিং পাঙথোক্নবা হায়খ্রে; দ্রিলশিং হন্না য়েংশিন্নবা হোস্পিতালশিংদা চৎনবা হায়খ্রে
রাজ্যশিংদা চেকশিন্না লৈনবা অমসুং কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগীদমক চেকশিল থৌরাং পুম্নমক পাইখৎনবা হায়খ্রে
রাজ্যশিংদা ইমের্জেন্সী হোৎস্পোৎশিং মশক খঙদোক্নবা; তেস্ত তৌবা, তীকা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম শাদুনা থম্নবা খঙহনখ্রে
07 APR 2023 2:47PM by PIB Imphal
“কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবগীদমক মমাংদা হেনগৎলকখিবা মতমদা চুংশিন্নবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা তৌখিবা অদুগুম্না মখা তানা থবক তৌবা মথৌ তাই”। ৱাফম অসি ঙসি রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিং অমসুং প্রিন্সিপল সেক্রেতরীশিং/ এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিংগা ওয়ননা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংবদা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা ফোঙদোকখি। ভর্চুএল মীফম অসি হকশেলগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভারতি প্রবিন পাৱর য়াওদুনা রাজ্য খরদা কেসশিং হন্দক নৌনা হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবগী পব্লিক হেল্থ প্রিপিয়র্দনেস অমসুং লৈবাক্কী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন কেম্পনগী খোঙজেল হন্না য়েংশিন্নবা পাঙথোকখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা চেকশিন্না লৈনবা অমসুং কোবিদ১৯ লাকশিন্নবা শেম-শাদুনা লৈনবা পাউতাক পীখি। মহাক্না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিংদা এপ্রিল ১০ অমসুং ১১, ২০২৩দা হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক্কী মোক দ্রিলশিং পাঙথোক্নবা অমসুং এপ্রিল ৮ অমসুং ৯, ২০২৩দা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনশিং অমসুং হেল্থ ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা হেল্থ প্রিপিয়র্দনেস য়েংশিন্নবা খঙহনখ্রে। মহাক্না রাজ্যশিংদা আই.এল.আই./এস.এ.আর.আই. কেসশিংগী ত্রেন্দশিং মোনিতর তৌদুনা হোৎস্পোৎশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং কোবিদ-১৯ অমদি ইনফ্ল্যুয়েঞ্জাগী তেস্ত তৌনবগীদমক সেম্পলশিং মতিক চানা থানবা; অমসুং পোজিতিব সেম্পলশিংগী হোল জিনোম সিক্বেন্সিং তৌবা হেনগৎহন্নবা হায়খি।
রাজ্য/য়ু.তি. ২৩দা চাংচৎ ওইনা মিলিয়ন অমদা তৌবা তেস্তশিং অসি লৈবাক্কী চাংচৎতগী তানা লৈবা উবা ফংখি। দা. মন্দাবিয়ানা হায়খি অনৌবা কোবিদ ভেরিএন্তশিংগী মখা পোনবা তৌদনা কোবিদ লাকশিন্নবা ‘তেস্ত-ত্রেক-ত্রীৎ-তীকা থাদোকপা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্না চৎপগী’ ময়া মঙা লোং লালোং অসি মখা তানা তেস্তেদ স্ত্রেতেজী ওইনা অদুমক পাইখৎনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি, মসিনা মতিক চাবা পব্লিক হেল্থ মীজরশিং পাইখৎপদা মতেং পাংগনি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা এপ্রিল ৭, ২০২৩না লোইশিনখিবা চয়োল অমদা মিলিয়ন অমদা তেস্ত ১০০ তৌবগী হৌজিক লৈরিবা চাংদগী হেনগৎহন্নবসু হায়খি। মখোয়াদা তেস্তশিংদা আর.তি.-পি.সি.আর.গী শিয়র হেনগৎহন্নবসু পাউতাক পীখি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ভারতনা মার্চ ১৭, ২০২৩না লোইখিবা চয়োলদা ৫৭১ লৈরম্বদগী এপ্রিল ৭,২০২৩না লোইশিনখিবা চয়োলদা ৪,১৮৮দা নোংমগী কেসশিংগী চাংচৎ হেনগৎলকপগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ কেসশিং লেপ্তনা হেনগৎলকপা উবা ফংখি; অমসুং চয়োলগী ওইবা পোজিতিবিতী অসি এপ্রিল ৭, ২০২৩না লোইশিনখিবা চয়োলদা ৩.০২% ফাওবা ওইখি। অদুম ওইনমক মালেম শিনবা থুংনা নোংমগী চাংচৎতা ৮৮,৫০৩ কেস থেংনখি। লোয়ননা হৌখিবা চয়োল অমদা মালেমগী কেসশিংগী ৬২.৬%দি লৈবাক মঙানা শরুক তম্লি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা হৌজিক দবল্যু.ঐচ.ও.না ভেরিএন্ত ওফ ইন্তরেস্ত (ভি.ও.আই.), এক্স.বি.বি. ১.৫ য়াম্না কুপ্না ত্রেক তৌরি অমসুং অতোপ্পা ভেরিএন্ত তরুক মোনিতর তৌরি (বি.ক্যু.১, বি.এ.২.৭৫., সি.ঐচ.১.১, এক্স.বি.বি., এক্স.বি.এফ. অমসুং এক্স.বি.বি.১.১৬)। ওমিক্রোন অমসুং মাগী সব-লিনেজ অসিনা মখা তানা প্রিদোমিনেন্ত ভেরিএন্ত ওইরি, এসাইন্দ ভেরিএন্ত অয়াম্বা অসি খজিক্তং শন্দোক্লি, য়াম্না তমথিদে নত্ত্রগা ইম্ম্যুন এস্কেপ ওই। এক্স.বি.বি. ১.১৬গী চাং অসি ফেব্রুৱারীদা ২১.৬% ওইরম্বদগী মার্চ, ২০২৩দা ৩৫.৮%দা হেনগৎলকখি। অদুম ওইনমক হোস্পিতেলাইজেসন নত্ত্রগা মোর্তেলিতী হেগৎলকপগী খুদম ফংবগী রিপোর্ত তৌরকপা লৈতে।
ভারতনা প্রাইমারী ভেক্সিনেসন্দা কবরেজ ৯০% হেন্না তৌবা ঙমখি, প্রিকোসন দোজকী কবরেজ অসিদি য়াম্না তাই হায়না ফোঙদোকখি। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংগী, মরু ওইনা অহল অমসুং খুদোংথিনীংঙাই ওইবা মীওই কাংলুপশিং তীকা থাদোকপা হেনগৎনবা পাউতাক পীখি।
কেরালা, মহারাস্ত্র অমসুং দিল্লীদা পোজিতিবিতী ১০% হেন্না জিলা ১০ নত্ত্রগা হেনবনা রিপোর্ত তৌরি অমসুং কর্নাতকা, কেরালা, মহারাস্ত্র, দিল্লী, হিমাচল প্রদেশ, তমিল নাদু, হরিয়ানাগী জিলা ৫ হেনবদগী পোজিতিবিতী ৫%দগী হেন্না রিপোর্ত তৌরকপগা লোয়ননা ভারতকী কোবিদ কেসশিংগী মশিং রাজ্য নিপালদগি ৱাংআ রিপোর্ত তৌরকপা উবা ফংলি। দা. মন্দাবিয়ানা কোবিদকা চুনবা চৎন-কোংলোনশিং ঙাক্না চৎনবগী মতাংদা পব্লিক এৱের্নেস কেম্পেনশিং হেনগৎহনবগী মরু ওইবসু থমখি। মহাক্না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিংদা পীফম থোকপা হোস্পিতাল বেদশিং মরাং কাইনা লৈবরা অমসুং তঙাই ফদবা হীদাক-লাংথকশিং মতিক চানা লৈবরা হায়বা অসি য়াওনা লোজিস্তিক্স অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক শেম শারিবা অসি হকথেংননা মোনিতর তৌনবা অমসুং হন্না য়েংশিন্নবা হায়খি। রাজ্যশিংদা কোবিদ ইন্দিয়া পোর্তেলদা মখোয়গী কোবিদ দেতা চাং নাইনা অপদেৎ তৌনবা হায়খি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মালেমগী কোবিদ-১৯গী ফীভম অমসুং দোমেস্তিক্কী ওইরিবা মওং অসিগী মতাংদা খঙহনখি। মখোয়দা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয় অমসুং আই.সি.এম.আর.না থোকখিবা অপুনবা আইদভাইজরীগী মতাংদা মার্চ ২৫ ২০২৩দা খঙহনখি, মসিনা ঙন্না খঙদোকপা, আইসোলেসন তৌবা, তেস্ত তৌবা অমসুং মতম চানা সস্পেক্ত অমসুং কনফর্ম কেসশিং খঙদোক্নবা অমসুং অনৌবা সার্স-কোব-২ ভেরিএন্তশিং লাকশিনবগী খুত্থাংদা সিজনেল ইনফ্ল্যুয়েঞ্জা অমসুং কোবিদ-১৯ কেসশিং লাকশিন্নবা পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্স রিইনভাইগোরেৎ তৌনবা খঙহনখি। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মসি নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা খঙহনখি।
দা. ভারতি প্রবিন পাৱরনা কোবিদ-১৯ মতম চানা শেম-শানবা অমসুং লাকশিন্নবা হায়খি। মহাক্না রাজ্যশিংদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবগীদমক ই.সি.আর.পি.-II ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হায়খি। রাজ্যশীংদা মখোয়গী মোনিতরিং মেকানিজম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং তুরিজমদা মীৎয়েং চংনবা হায়খি।
রাজ্যশিংনা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী এদভাইজরীশিংনা ময়াই তাংবল লৌদুনা হন্না য়েংশিন্নবা মীফমশিং পাঙথোকপগীদমক থাগৎখি। মখোয়না কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবগীদমক কেন্দ্রগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌগনি হায়না থাজবা পিখি। মখোয়না হৌজিক ওইরিবা ফীভম য়েংশিল্লি হায়না ফোঙদোকখি। রাজ্যশিংনা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা এপ্রিল ১০ অমসুং ১১, ২০২৩দা হোস্পিতাল ইনফ্রাস্তকচরগী রেদিনেসকীদমক মোক দ্রিল তৌগনি হায়না থাজবা পীখি।
মীফম অসিদা পুদুচেরীগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী এন. রঙ্গাস্বামী, হকশেল মন্ত্রী (উত্তরাখন্দ) শ্রী ধন সিংহ রাৱত, হকশেল মন্ত্রী (অসাম), শ্রী কেশব মহন্তা, হকশেল মন্ত্রী (গোৱা) শ্রী বিশ্বাজিৎ রানে, হকশেল মন্ত্রী (ঝারখন্দ) শ্রী বন্না গুপ্তা, হকশেল মন্ত্রী (মধ্য প্রদেশ) শ্রী প্রভুরম চৌধুরী, হকশেল মন্ত্রী (পঞ্জাব) বালবির সিংহ, হকশেল মন্ত্রী (মনিপুর) দা. সাপম রঞ্জন সিংহ, হকশেল মন্ত্রী (হরিয়ানা) শ্রী অনিল ভিজ, হকশেল মন্ত্রী (তমিল নাদু) শ্রী তিরুমা সুব্রহ্মনিয়ম, হকশেল মন্ত্রী (হিমাচল প্রদেশ), দা. (কর্নেল) ধানি রাম শান্দিল, হকশেল মন্ত্রী (আন্ধ্র প্রদেশ) শ্রীমতি বিদাদালা রাজিনি, হকশেল মন্ত্রী (তেলঙ্গানা) শ্রী থান্নেরু হরিস রাও, হকশেল মন্ত্রী (গুজরাত) শ্রী রুশিকেশ পতেল হকশেল মন্ত্রী (ওরিসা) শ্রী নিরঞ্জন পুজারি, হকশেল মন্ত্রী (অরুনাচল প্রদেশ) শ্রী এলো লিবাং, হকশেল মন্ত্রী (মহারাস্ত্র) শ্রী তানাজি সাৱন্ত, হকশেল মন্ত্রী (মেঘালয়) শ্রীমরি মজেল অম্পারীন লিন্দো, হকশেল মন্ত্রী (দিল্লী) শ্রী সৌরব ভারাদ্বাজ, অমসুং মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।