Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya reviews Public Health Preparedness for management of COVID-19 and COVID-19 Vaccination progress with States
Centre and States need to continue working in Collaborative Spirit as was done during the previous surges: Dr. Mansukh Mandaviya
“Five-Fold strategy of Test-Track-Treat-Vaccinate & Adherence to COVID Appropriate Behaviour continue to remain the policy for COVID management”
State Health Ministers requested to review preparedness with District Administration and Public Health officials on 8th and 9th April
States asked to conduct mock drills across all health facilities on 10th and 11th April; State Health Ministers urged to visit hospitals to review the drills
States advised to stay Alert and keep all preparedness for COVID-19 management
States advised to identify emergency hotspots; ramp up testing, vaccination and ensure readiness of hospital infrastructure
07 APR 2023 2:47PM by PIB Delhi
“Centre and States need to continue working in collaborative spirit as was done during the previous surges for COVID-19 prevention and management”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare as he virtually interacted with State Health Ministers and Principal Secretaries/ Additional Chief Secretaries, here today. The virtual meeting was held in the presence of Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health to review the public health preparedness for containment and management of COVID-19 and progress of national COVID-19 vaccination campaign in view of the recent upsurge in cases in some states.
Union Health Minister advised States to be on the alert and keep all preparedness for COVID19 management. He urged the State Health Ministers to conduct mock drills of all hospital infrastructure on 10th and 11th April, 2023 and review the health preparedness with district administrations and health officials on 8th and 9th April, 2023. He also urged States to identify emerging hotspots by monitoring trends of ILI/SARI cases and sending sufficient samples for testing of COVID-19 and Influenza; and ramping up whole genome sequencing of positive samples.
It was observed that 23 states/UTs had average tests per million below the national average. Dr. Mandaviya said that irrespective of the new COVID variants, the five-fold strategy of ‘Test-Track-Treat-Vaccinate & Adherence to COVID Appropriate Behaviour’ continue to remain the tested strategy for COVID management. This would facilitate undertaking of appropriate public health measures, he said. States/UTs were also requested to expeditiously increase the rate of testing from the current rate of 100 tests per million, as on week ending 7th April, 2023. They were further advised to increase the share of RT-PCR in tests.
States/UTs were briefed that India has been witnessing a steady increase in COVID-19 cases with average daily cases rising to 4,188 in the week ending 07th April 2023 from 571 in the week ending 17th March 2023; and weekly positivity up to 3.02% in the week ending 07th April, 2023. However, 88,503 daily average cases have been reported globally in the same time, with the top five countries contributing 62.6% of global cases in the last one week.
States/UTs were further informed that currently WHO is closely tracking one variant of interest (VOI), XBB.1.5 and six other variants are under monitoring (BQ.1, BA.2.75, CH.1.1, XBB, XBF and XBB.1.16). It was highlighted that while Omicron and its sub-lineages continue to be the predominant variant, most of the assigned variants have little or no significant transmissibility, disease severity or immune escape. The prevalence of XBB.1.16 increased from 21.6% in Feb to 35.8% in March, 2023. However, no evidence of an increase in hospitalization or mortality has been reported.
It was also informed that while India has achieved over 90% coverage of primary vaccination, the coverage of precaution dose is very low. Union Health Minister advised States/UTs to ramp up vaccination of all eligible population, especially of the elderly and vulnerable population group.
It was also observed that eight states are reporting high number of Covid cases in India with 10 or more districts reporting more than 10% positivity in Kerala, Maharashtra and Delhi and over 5 districts reporting more than 5% positivity in the states of Karnataka, Kerala, Maharashtra, Delhi, Himachal Pradesh, Tamil Nadu and Haryana. Dr Mandaviya stressed on the importance of enhancing public awareness campaigns regarding adherence to Covid Appropriate Behaviour. He requested all the State Health Ministers to personally monitor and review the preparedness of all logistics and infrastructure including availability of sufficient designated hospital beds and ensure that there is adequate stock of essential medicines. States were also asked to regularly update their COVID data on the COVID India Portal.
States/UTs were briefed on the global COVID-19 situation and the domestic scenario. They were reminded of the joint advisory issued by the Union Health Ministry and ICMR to all states on 25th March 2023 which calls for a reinvigorated public health response to contain the surge of seasonal Influenza and Covid-19 cases through early detection, isolation, testing and timely management of suspected and confirmed cases to detect and contain outbreaks of new SARS-CoV-2 variants. Union Health Minister requested States/UTs to ensure effective implementation of the same. There was comprehensive and detailed discussion on various aspects of COVID management including ramping up of hospital infrastructure; increased testing.
Dr Bharati Pravin Pawar stressed on the importance of timely preparedness and management of COVID-19. She urged states to implement their share of ECRP-II for revamping health infrastructure on priority. She also asked states to strengthen their monitoring mechanism and be on alert in view of the rise in tourism.
States appreciated the timely review meetings chaired by the Union Health Minister and advisories from the Union Health Ministry. They assured that they will work with the Centre for effective prevention and management of COVID-19. They informed that they are maintaining vigil and are reviewing the present situation. States also assured they will hold mock drill for readiness of hospital infrastructure across both public and private health facilities on 10th and 11th April, 2023.
Shri N Rangaswamy, Chief Minister, Puducherry, Shri Dhan Singh Rawat, Health Minister (Uttarakhand), Shri Keshab Mahanta, Health Minister (Assam), Shri Vishwajit Rane, Health Minister (Goa), Shri Banna Gupta, Health Minister (Jharkhand), Shri Prabhuram Choudhury, Health Minister (Madhya Pradesh), Balbir Singh, Health Minister (Punjab), Dr Sapan Ranjan Singh, Health Minister (Manipur), Shri Anil Vij, Health Minister (Haryana), Shri Thiru Ma Subramanian, Health Minister (Tamil Nadu), Dr. (Col.) Dhani Ram Shandil, Health Minister (Himachal Pradesh), Smt. Vidadala Rajini, Health Minister (Andhra Pradesh), Shri Thanneeru Harish Rao, Health Minister (Telangana), Shri Rushikesh Patel, Health Minister (Gujarat), Shri Niranjan Pujari, Health Minister (Orissa), Shri Alo Libang, Health Minister (Arunachal Pradesh), Shri Tanaji Sawant, Health Minister (Maharashtra), Smt. Mazel Ampareen Lyngdoh, Health Minister (Meghalaya), Shri Saurabh Bharadwaj, Health Minister (Delhi) and senior officials of the ministry were present in the meeting.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ କୋଭିଡ-19 ଏବଂ କୋଭିଡ -19 ଟିକାକରଣ ପ୍ରଗତିର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଜନସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ପୂର୍ବ ପରି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ ରହିଛି: ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଟେଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍-ଟ୍ରିଟ୍-ଟିକାକରଣ ଏବଂ କୋଭିଡ୍ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଚରଣକୁ ପାଳନ କରିବାର ପାଞ୍ଚଟି କୌଶଳ କୋଭିଡ୍ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ
8 ଓ 9 ଏପ୍ରିଲରେ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି
10 ଏବଂ 11 ଏପ୍ରିଲରେ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଉପରେ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି; ରାଜ୍ୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରିଲଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନା ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି
ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଏବଂ କୋଭିଡ୍-19 ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ରଖିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି
ଜରୁରୀକାଳୀନ ହଟସ୍ପଟ୍ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି; ଏହା ସହିତ ପରୀକ୍ଷା, ଟିକାକରଣ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କୁହାଯାଇଛି
07 APR 2023 2:47PM by PIB Bhubaneswar
“କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ କୋଭିଡ୍-19 ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପୂର୍ବ ପରି ସହଯୋଗୀ ମନୋଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ’’। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ / ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରି ଏହା କହିଛନ୍ତି। କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ନିକଟରେ ପୁଣି ଥରେ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କୋଭିଡ୍ -19 ର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ତଥା କୋଭିଡ୍ -19 ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଭାରତୀ ପ୍ରବୀଣ ପାୱାରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଏବଂ କୋଭିଡ୍ 19 ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ରଖିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ 10 ଏବଂ 11 ଏପ୍ରିଲ, 2023 ରେ ସମସ୍ତ ଡାକ୍ତରଖାନା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ କରିବା ଏବଂ 8 ଓ 9 ଏପ୍ରିଲ, 2023 ରେ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଥିବା ହଟସ୍ପଟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଆଇଏଲଆଇ/ ଏସଏଆରଆଇ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ସହିତ କୋଭିଡ-19 ଓ ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜାର ଟେଷ୍ଟିଂକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ତଥା ସମଗ୍ର ପଜିଟିଭ୍ ନମୁନାର ଜେନୋମ୍ ସିକୁଏନ୍ସିଂକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହା ଦେଖା ଯାଇଛି ଯେ 23 ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜାତୀୟ ହାରାହାରି ଠାରୁ ପ୍ରତି ନିୟୁତରେ ହାରାହାରି ପରୀକ୍ଷା କମ୍ ରହିଛି। ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ କୋଭିଡ୍ ପ୍ରକାର ନିର୍ବିଶେଷରେ, 'ଟେଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ୍-ଟ୍ରିଟ୍- ଟୀକାକରଣ ଏବଂ କୋଭିଡ୍ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଚରଣକୁ ପାଳନ କରିବାର ପାଞ୍ଚ ଟି କୌଶଳ ସହିତ କୋଭିଡ୍ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷିତ ରଣନୀତି ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି। ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସହଜ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। 7 ଏପ୍ରିଲ, 2023 ଶେଷ ହେବାକୁ ଥିବା ସପ୍ତାହରେ, ପ୍ରତି ମିଲିୟନ୍ ପ୍ରତି 100 ପରୀକ୍ଷଣର ହାରରୁ ଶୀଘ୍ର ପରୀକ୍ଷା ହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା। ପରୀକ୍ଷଣରେ ଆରଟି-ପିସିଆର ର ଅଂଶ ବଢ଼ାଇବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଭାରତରେ କୋଭିଡ୍ -19 ମାମଲାରେ କ୍ରମାଗତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଏବଂ ହାରାହାରି ଦୈନିକ ମାମଲା 07 ଏପ୍ରିଲ 2023 ଶେଷ ସପ୍ତାହରେ 4,188 କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହାକି 17 ମାର୍ଚ୍ଚ 2023 ଶେଷ ସପ୍ତାହରେ 571 ରହିଥିଲା; ଏବଂ 07 ଏପ୍ରିଲ, 2023 ଶେଷ ସପ୍ତାହରେ ସାପ୍ତାହିକ ପଜିଟିଭିଟି 3.02% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଏହି ସମୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଦୈନିକ ହାରାହାରି 88,503 ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଗତ ଏକ ସପ୍ତାହରେ ବିଶ୍ବର 62.6% ମାମଲା ଟପ୍ ପାଞ୍ଚଟି ଦେଶ ରୁ ଆସିଛି।
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ଯିଏକି ଭାରିଆଣ୍ଟ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଟ୍ରେଷ୍ଟ (ଭିଓଆଇ), ଏକ୍ସବିବି.1.5 ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଛଅଟି ପ୍ରକାର ଭାରିଆଣ୍ଟ ଯଥା (ବିକ୍ୟୁ.1, ବିଏ.2.75, ସିଏଚ.1.1, ଏକ୍ସବିବି, ଏକ୍ସବିଏଫ୍ ଏବଂ ଏକ୍ସବିବି.1.16 ) ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି। ଏହା ହାଇଲାଇଟ୍ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଯେତେବେଳେ ଓମିକ୍ରନ୍ ଏବଂ ଏହାର ସବ୍-ଲାଇନ୍ଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରକାର ଭାବରେ ଦେଖା ଦେଉଛି, ଅଧିକାଂଶ ନୂତନ ଭାବରେ ଦେଖା ଯାଇଥିବା ପ୍ରକାରଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂକ୍ରମଣ, ରୋଗର ଗମ୍ଭୀରତା କିମ୍ବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଇ ନାହିଁ। ଏକ୍ସବିବି.1.16 ର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ଫେବୃଆରୀରେ 21.6% ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2023 ରେ 35.8% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ତଥାପି ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି କିମ୍ବା ମୃତ୍ୟୁହାର ବୃଦ୍ଧି ହେବାର କୌଣସି ପ୍ରମାଣ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ପ୍ରାଥମିକ ଟୀକାକରଣର 90% ରୁ ଅଧିକ କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିଥିବାବେଳେ ପ୍ରିକସନ୍ ଡୋଜର ମାତ୍ରା କମ୍ ରହିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ଜନସଂଖ୍ୟା, ବିଶେଷକରି ବୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଟୀକାକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଇଛି ଯେ ଆଠଟି ରାଜ୍ୟ ଭାରତରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ କୋଭିଡ ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ 10 କିମ୍ବା ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା କେରଳ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ 10% ରୁ ଅଧିକ ପଜିଟିଭ୍ ରିପୋର୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଦିଲ୍ଲୀ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ହରିୟାଣା ରାଜ୍ୟରେ 5 ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା 5% ରୁ ଅଧିକ ସକାରାତ୍ମକତା ରିପୋର୍ଟ କରୁଛନ୍ତି। କୋଭିଡ୍ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଚରଣକୁ ପାଳନ କରିବା ବିଷୟରେ ଜନସଚେତନତା ଅଭିଯାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଡଃ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଡାକ୍ତରଖାନା ଶଯ୍ୟା ଉପଲବ୍ଧତା ସହିତ ସମସ୍ତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ତଦାରଖ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଔଷଧର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଷ୍ଟକ୍ ଥିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର କୋଭିଡ୍ ତଥ୍ୟ ଅପଡେଟ୍ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।
ବିଶ୍ବର କୋଭିଡ୍-19 ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଘରୋଇ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା। 25 ମାର୍ଚ୍ଚ 2023 ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆଇସିଏମଆର ଦ୍ବାରା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ମିଳିତ ପରାମର୍ଶ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ, ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା, ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଋତୁକାଳୀନ ଇନ୍ଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ଏବଂ କୋଭିଡ -19 ରୋଗର ତୁରନ୍ତ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଆଦି ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ ନୂତନ ସାର୍ସ-ସିଓଭି-2 ପ୍ରକାର ଗୁଡିକର ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିବା ମାମଲା ଗୁଡ଼ିକର ସଠିକ୍ ସମୟରେ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ହସ୍ପିଟାଲର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ସହିତ କୋଭିଡ୍ ପରିଚାଳନାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଟେଷ୍ଟିଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
କୋଭିଡ୍ -19 ର ଠିକ ସମୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପରିଚାଳନାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଡକ୍ଟର ଭାରତୀ ପ୍ରବୀଣ ପାୱାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନବୀକରଣ ପାଇଁ ଇସିଆରପି-II ର ସେୟାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ମନିଟରିଂ କୌଶଳକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଏବଂ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରାମର୍ଶ ଗୁଡ଼ଇକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ କୋଭିଡ୍ -19 ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ | ସେମାନେ ସଚେତନ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। 10 ଏବଂ 11 ଏପ୍ରିଲ, 2023 ରେ ଉଭୟ ସରକାରୀ ତଥା ବେସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ସେମାନେ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ କରିବେ ବୋଲି ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଏନ ରଙ୍ଗସ୍ୱାମୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ପୁଡୁଚେରୀ, ଶ୍ରୀ ଧନ ସିଂ ରାୱତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ), ଶ୍ରୀ କେଶବ ମହନ୍ତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଆସାମ), ଶ୍ରୀ ବିଶ୍ୱଜିତ୍ ରାଣେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଗୋଆ), ଶ୍ରୀ ବନ୍ନା ଗୁପ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଝାଡଖଣ୍ଡ), ଶ୍ରୀ ପ୍ରଭୁରାମ ଚୌଧୁରୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ), ଶ୍ରୀ ବଲବୀର ସିଂ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, (ପଞ୍ଜାବ), ଡ. ସପନ୍ ରଞ୍ଜନ ସିଂ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ମଣିପୁର), ଶ୍ରୀ ଅନିଲ୍ ଭିଜ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ହରିୟାଣା), ଶ୍ରୀ ଥିରୁ ମା ସୁବ୍ରମଣ୍ୟନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ତାମିଲ) ନାଡୁ), ଡକ୍ଟର (କଲ୍‌) ଧନି ରାମ ଶାଣ୍ଡିଲ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ), ବିଦାଦାଲା ରଜନୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ), ଶ୍ରୀ ଥାନେରୁ ହରିଶ ରାଓ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ତେଲେଙ୍ଗାନା), ଶ୍ରୀ ରୁଷିକେଶ ପଟେଲ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଗୁଜୁରାଟ), ଶ୍ରୀ ନିରଂଜନ ପୂଜାରୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଓଡ଼ିଶା), ଶ୍ରୀ ଆଲୋ ଲିବାଙ୍ଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ), ଶ୍ରୀ ତାନାଜୀ ସାୱନ୍ତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ମହାରାଷ୍ଟ୍ର), ଶ୍ରୀମତୀ ମାଜେଲ୍ ଆମ୍ପାରିନ୍ ଲିଙ୍ଗଡୋ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ମେଘାଳୟ), ଶ୍ରୀ ସୌରଭ ଭରଦ୍ୱାଜ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ଦିଲ୍ଲୀ) ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।