Prime Minister's Office
PM participates in 125th Anniversary celebrations of Sri Ramakrishna Math
“Meditating in Swami Vivekananda's house was a very special experience and I now feel inspired and energized”
“Ramakrishna Math works with the same spirit of ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’”
“Our governance is inspired by the philosophies of Swami Vivekananda”
“I am sure Swami Vivekananda is proudly watching India working to fulfill his vision”
“Every Indian feels it is our time now”
“Amrit Kaal can be used to achieve great things by assimilating five ideas – the Panch Praan”
08 APR 2023 6:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the 125th Anniversary celebrations of Sri Ramakrishna Math at Vivekananda House in Chennai, Tamil Nadu today. Upon arriving at the venue, the Prime Minister paid floral tributes and performed puja and meditation in Swami Vivekananda’s room. The Prime Minister also released a book on Holy Trio on the occasion.
Started in Chennai in 1897 by Swami Ramakrishnananda, the Ramakrishna Math and Ramakrishna Mission are spiritual organizations engaged in various forms of humanitarian and social service activities.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness to be present on the occasion of the 125th anniversary of Ramakrishna Math’s service in Chennai and said that he deeply respects Ramakrishna Math in his life. Expressing his affection and love for Tamilians, the Tamil language, the Tamil culture and the vibe of Chennai, the Prime Minister mentioned visiting Swami Vivekananda's house in Chennai where he stayed after returning from his trip in the West. He remarked that meditating in this house was a very special experience for him and he now feels inspired and energized. The Prime Minister expressed happiness about the outreach of ancient ideas to younger generations through technology.
Quoting Thiruvalluvar from one of his verses, the Prime Minister explained that there is nothing like kindness in both this world and the world of Gods. Throwing light on the areas of service of Ramakrishna Math in Tamil Nadu, the Prime Minister gave examples of education, libraries, leprosy awareness and rehabilitation, health care, nursing and rural development. He also pointed out that before the service of Ramakrishna Math, it was the impact that Tamil Nadu had on Swami Vivekananda that came to the fore. He elaborated that Swami Vivekananda found the purpose of his life at the famous rock in Kanyakumari which transformed him and its impact could be witnessed in Chicago. He further added that Swami Vivekananda first set foot on the holy land of Tamil Nadu. The King of Ramnad, the Prime Minister said, received him with great respect and the Nobel Prize-winning French author Romain Rolland described the occasion as a festival where seventeen victory arches were erected and public life had come to a standstill for a week.
Noting that Swami Vivekananda was from Bengal but was given a hero’s welcome in Tamil Nadu long before India’s independence, the Prime Minister emphasized that the people of the nation had a very clear concept of India as a nation for thousands of years which signifies ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’. Ramakrishna Math, the Prime Minister continued, works with the same spirit, and highlighted its many institutions spread across India that serve people selflessly. The Prime Minister also highlighted the success of Kashi-Tamil Sangamam and informed that Saurashtra-Tamil Sangamam is also going to take place. He wished great success to all such efforts to further India’s unity.
“Our governance is inspired by the philosophies of Swami Vivekananda”, the Prime Minister remarked. Drawing an analogy to Swami Vivkanand’s vision that society progresses when privilege is broken and equality is ensured, the Prime Minister mentioned that the same vision applied in all the flagship programs of the government. He pointed out that earlier, even basic facilities were treated like privileges and only a handful of people or small groups were allowed to access them. But now, the Prime Minister said, the doors of development have been opened to everyone. He informed that MUDRA Yojana, one of our most successful schemes, is celebrating its 8th anniversary today and highlighted the efforts of small entrepreneurs from Tamil Nadu who made the state a leader in the scheme. “Nearly 38 crore collateral-free loans have been given to small entrepreneurs including a huge number of women and people from marginalized sections of society”, the Prime Minister informed. He reiterated that getting a bank loan for business was a privilege earlier, but its accessibility has been amplified now. Similarly, the Prime Minister added, basic things like a house, electricity, LPG connections, toilets and more are reaching every family.
“Swami Vivekananda had a grand vision for India. Today, I am sure he is proudly watching India working to fulfill his vision”, the Prime Minister said and noted his central message about faith in ourselves and our country. He pointed out that every Indian feels it is our time now and many experts suggest that this will be India’s century. “We engage with the world from a position of confidence and mutual respect”, he added.
Recalling the teachings of Swami Ji that we are nobody to help women and when there is a right platform, women will lead society and solve problems by themselves, the Prime Minister emphasized that today’s India believes in women-led development. “Whether it is startups or sports, armed forces or higher education, women are breaking barriers and making records”, the Prime Minister remarked. He further added that Swami Ji believed in sports and fitness to be crucial for character development and highlighted that today, society has begun to see sports as a professional choice, rather than just as an extra activity. He pointed out that Yoga and Fit India have become mass movements. He also touched upon the National Education Policy that has reformed the education sector to bring global best practices to India and mentioned Swami Ji’s belief that empowerment can be achieved through education and the need for technical and scientific education. “Today, skill development has received unprecedented support. We also have one of the world’s most vibrant tech and scientific ecosystems”, he added.
Recalling the words of Swami Vivekananda that even assimilating five ideas and living them fully was very powerful, the Prime Minister mentioned that we just celebrated 75 years of independence and the nation has set its sights on making the next 25 years as Amrit Kaal. “This Amrit Kaal can be used to achieve great things by assimilating five ideas – the Panch Praan. These are the goals of a developed India, removing any traces of colonial mindset, celebrating our heritage, strengthening unity, and focusing on our duties”, the Prime Minister said. Concluding the address, the Prime Minister urged everyone to collectively and individually resolve to follow these five principles. “If 140 crore people make such a resolve, then we can build a developed, self-reliant and inclusive India by 2047”, Shri Modi concluded.
Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi, Vice President of Ramakrishna Math, Srimat Swami Gautamanandaji, and Union Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying and Ministry of Information and Broadcasting, Shri L Murugan were present on the occasion among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী ৰামকৃষ্ণ মঠৰ ১২৫ তম বাৰ্ষিকী উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে
"স্বামী বিবেকানন্দৰ ঘৰত ধ্যান কৰাটো এটা বিশেষ অভিজ্ঞতা আছিল আৰু মই এতিয়া অনুপ্ৰাণিত আৰু উৎসাহিত অনুভৱ কৰোঁ"
"ৰামকৃষ্ণ মঠে 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ মনোভাৱৰে কাম কৰে"
"আমাৰ শাসন স্বামী বিবেকানন্দৰ দৰ্শনৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত"
"মই নিশ্চিত যে স্বামী বিবেকানন্দই গৌৰৱেৰে ভাৰতক তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ বাবে কাম কৰি থকা দেখিছে"
"প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই অনুভৱ কৰে যে এতিয়া আমাৰ সময়"
"অমৃত কালক পাঁচটা ধাৰণা - পঞ্চ পণ উপলব্ধি কৰি মহান বস্তু লাভ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি"
08 APR 2023 6:35PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি তামিলনাডুৰ চেন্নাইৰ বিবেকানন্দ হাউচত শ্ৰী ৰামকৃষ্ণ মঠৰ ১২৫ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে। অনুষ্ঠানস্থলীত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুষ্পাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ কোঠাত পূজা আৰু ধ্যান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে পৱিত্ৰ ত্ৰিমূৰ্তিৰ ওপৰত এখন কিতাপো মুকলি কৰে।
১৮৯৭ চনত স্বামী ৰামকৃষ্ণানন্দৰ দ্বাৰা চেন্নাইত আৰম্ভ কৰা, ৰামকৃষ্ণ মঠ আৰু ৰামকৃষ্ণ মিছন হৈছে বিভিন্ন ধৰণৰ মানৱীয় আৰু সমাজ সেৱা কাৰ্যকলাপত নিয়োজিত আধ্যাত্মিক সংগঠন।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চেন্নাইত ৰামকৃষ্ণ মঠৰ সেৱাৰ ১২৫ তম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে উপস্থিত থাকি আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে তেওঁ জীৱনত ৰামকৃষ্ণ মঠক গভীৰভাৱে সন্মান কৰে। তামিল, তামিল সংস্কৃতি আৰু চেন্নাইৰ অনুভৱৰ প্ৰতি তেওঁৰ মৰম আৰু মৰম প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চেন্নাইত স্বামী বিবেকানন্দৰ ঘৰলৈ যোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে য'ত তেওঁ পশ্চিমভ্ৰমণৰ পৰা উভতি অহাৰ পিছত আছিল। তেওঁ এইবুলি মন্তব্য কৰে যে এই ঘৰত ধ্যান কৰাটো তেওঁৰ বাবে এক বিশেষ অভিজ্ঞতা আৰু তেওঁ এতিয়া অনুপ্ৰাণিত আৰু উৎসাহিতও অনুভৱ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে যুৱ প্ৰজন্মলৈ প্ৰাচীন ধাৰণাসমূহৰ প্ৰসাৰৰ বিষয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
থিৰুভাল্লুভাৰৰ এটা পদৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে এই পৃথিৱী আৰু ঈশ্বৰৰ পৃথিৱীত দয়াৰ বিকল্প আন একো নাই। তামিলনাডুৰ ৰামকৃষ্ণ মঠৰ সেৱাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষা, পুথিভঁৰাল, কুষ্ঠ সজাগতা আৰু পুনৰ্সংস্থাপন, স্বাস্থ্য সেৱা, নাৰ্চিং আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ৰামকৃষ্ণ মঠৰ সেৱাৰ পূৰ্বে তামিলনাডুয়ে স্বামী বিবেকানন্দৰ ওপৰত যি প্ৰভাৱ পেলাইছিল সেয়া সন্দিহান হৈ পৰিছিল। তেওঁ বৰ্ণনা কৰিছিল যে স্বামী বিবেকানন্দই কন্যাকুমাৰীৰ বিখ্যাত শিলত তেওঁৰ জীৱনৰ উদ্দেশ্য বিচাৰি পাইছিল যিয়ে তেওঁক পৰিৱৰ্তন কৰিছিল আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ চিকাগোত দেখা গৈছিল। তেওঁ কয় যে স্বামী বিবেকানন্দই প্ৰথমে তামিলনাডুৰ পবিত্ৰ ভূমিত ভৰি দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰামনাদৰ ৰজাই তেওঁক অতি সন্মানৰ সৈতে আদৰণি জনায় আৰু নবেল বঁটা বিজয়ী ফৰাচী লেখক ৰোমেন ৰোলাণ্ডে এই অনুষ্ঠানক এক উৎসৱ হিচাপে অভিহিত কৰে য'ত সোতৰটা বিজয় স্তম্ভ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল আৰু এসপ্তাহ ধৰি ৰাজহুৱা জীৱন স্থবিৰ হৈ পৰিছিল।
স্বামী বিবেকানন্দ বংগৰ আছিল কিন্তু ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বহু আগতে তামিলনাডুত নায়কৰ আদৰণি জনোৱা হৈছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব দি কয় যে দেশৰ জনসাধাৰণৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতক এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে অতি স্পষ্ট ধাৰণা আছে যি 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ক সূচায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰামকৃষ্ণ মঠে একে ইতিবৃত্তৰে কাম কৰে আৰু সমগ্ৰ ভাৰতত বিয়পি থকা ইয়াৰ বহুতো প্ৰতিষ্ঠানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে যিয়ে নিস্বাৰ্থভাৱে মানুহৰ সেৱা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাশী-তামিল সংগমৰ সফলতাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ-তামিল সংগমো অনুষ্ঠিত হ'ব বুলি জানিবলৈ দিয়ে। তেওঁ ভাৰতৰ ঐক্যক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এনে সকলো প্ৰচেষ্টাৰ বাবে যথেষ্ট সফলতা কামনা কৰে।
"আমাৰ শাসন স্বামী বিবেকানন্দৰ দৰ্শনৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি মন্তব্য কৰে। স্বামী বিবেকানন্দৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে এক সাদৃশ্য অংকন কৰি যে বিশেষাধিকাৰ ভংগ হ'লে আৰু সমতা নিশ্চিত হ'লে সমাজে আগবাঢ়ি যায়, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰৰ সকলো ধ্বজ্বাবাহী কাৰ্যসূচীত একেই দৃষ্টিভংগী প্ৰযোজ্য হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আগতে, আনকি প্ৰাথমিক সুবিধাসমূহকো বিশেষাধিকাৰৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে আৰু কেৱল মুষ্টিমেয় লোক বা সৰু গোটক সেইবোৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, কিন্তু এতিয়া উন্নয়নৰ দুৱাৰ সকলোৰে বাবে মুকলি কৰি দিয়া হৈছে। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে আমাৰ অন্যতম সফল আঁচনি মুদ্ৰা যোজনাৰ আজি ইয়াৰ ৮ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰা হৈছে আৰু তামিলনাডুৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে যিয়ে ৰাজ্যখনক এই আঁচনিৰ নেতা কৰি তুলিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে, "সমাজৰ প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ মহিলা আৰু লোকসহ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলক প্ৰায় ৩৮ কোটি আনুষংগিক-মুক্ত ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে"। তেওঁ পুনৰ কয় যে ব্যৱসায়ৰ বাবে বেংক ঋণ লাভ কৰাটো আগতে এক বিশেষাধিকাৰ আছিল, কিন্তু এতিয়া ইয়াৰ অভিগম্যতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। একেদৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, ঘৰ, বিদ্যুৎ, এলপিজি সংযোগ, শৌচালয় আদিৰ দৰে মৌলিক বিষয়বোৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ ওচৰলৈ গৈ আছে।
"স্বামী বিবেকানন্দৰ ভাৰতৰ প্ৰতি এক বিশাল দৃষ্টিভংগী আছিল। আজি মই নিশ্চিত যে তেওঁ ভাৰতক তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ বাবে কাম কৰি থকা দেখিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় আৰু নিজৰ আৰু আমাৰ দেশৰ ওপৰত বিশ্বাসৰ বিষয়ে তেওঁৰ কেন্দ্ৰীয় বাৰ্তা উল্লেখ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিছিল যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই অনুভৱ কৰে যে এইটো এতিয়া আমাৰ সময় আৰু বহু বিশেষজ্ঞই পৰামৰ্শ দিয়ে যে এইটো ভাৰতৰ শতিকা হ'ব। "আমি আত্মবিশ্বাস আৰু পাৰস্পৰিক সন্মানৰ স্থিতিৰ পৰা বিশ্বৰ সৈতে জড়িত হৈ আছো", তেওঁ লগতে কয়।
স্বামীজীৰ শিক্ষাৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে যদি সঠিক মঞ্চ থাকে, আমি মহিলাসকলক সহায় কৰিবলৈ কোন নো? মহিলাসকলে সমাজক নেতৃত্ব দিব আৰু নিজে সমস্যা সমাধান কৰিব, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ ভাৰতে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নত বিশ্বাস কৰে। "ষ্টাৰ্টআপ হওক বা ক্ৰীড়া হওক, সশস্ত্ৰ বাহিনী হওক বা উচ্চ শিক্ষাই হওক, মহিলাসকলে বাধা ভাঙি অভিলেখ গঢ়িছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে স্বামীজীয়ে চৰিত্ৰ বিকাশৰ বাবে ক্ৰীড়া আৰু ফিটনেছ গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিশ্বাস কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে আজি সমাজে ক্ৰীড়াক কেৱল এক অতিৰিক্ত কাৰ্যকলাপ হিচাপে চোৱাৰ পৰিৱৰ্তে এক পেছাদাৰী পছন্দ হিচাপে চাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যোগ আৰু ফিট ভাৰত গণ আন্দোলনত পৰিণত হৈছে। তেওঁ ভাৰতলৈ বিশ্বব্যাপী সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি অনাৰ বাবে শিক্ষা খণ্ডৰ সংস্কাৰ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু স্বামীজীৰ বিশ্বাসৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে শিক্ষাৰ জৰিয়তে সশক্তিকৰণ প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰি আৰু কাৰিকৰী তথা বৈজ্ঞানিক শিক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। "আজি দক্ষতা বিকাশে অভূতপূৰ্ব সমৰ্থন লাভ কৰিছে। আমাৰ ওচৰত বিশ্বৰ অন্যতম জীৱন্ত প্ৰযুক্তি আৰু বৈজ্ঞানিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আছে", তেওঁ লগতে কয়।
স্বামী বিবেকানন্দৰ কথা মনত পেলাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আনকি পঞ্চ পণৰ উপলব্ধি কঢ়িয়াই অনা আৰু সেইবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্বাহ কৰাটো অতি শক্তিশালী আছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আমি মাত্ৰ ৭৫ বছৰৰ স্বাধীনতা উদযাপন কৰিছো আৰু ৰাষ্ট্ৰই পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰঅমৃত কাল হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। "এই অমৃত কালক পাঁচটা ধাৰণা - পঞ্চ পণক আত্মসাৎ কৰি মহান বস্তু লাভ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। এইবোৰ হৈছে এক উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য, ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ যিকোনো চিহ্ন আঁতৰ কৰা, আমাৰ ঐতিহ্য উদযাপন কৰা, ঐক্য শক্তিশালী কৰা আৰু আমাৰ কৰ্তব্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে সামূহিকভাৱে আৰু ব্যক্তিগতভাৱে এই পাঁচটা নীতি পালন কৰাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। "যদি ১৪০ কোটি লোকে এনে সংকল্প গ্ৰহণ কৰে, তেন্তে আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এক উন্নত, আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু সমযোজিত ভাৰত গঢ়ি তুলিব পাৰোঁ", শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰি কয়।
তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ এন ৰবি, ৰামকৃষ্ণ মঠৰ উপ-সভাপতি শ্ৰীমত স্বামী গৌতমানন্দজী আৰু কেন্দ্ৰীয় মীন পালন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ শ্ৰী এল মুৰুগান অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।