Prime Minister's Office
PM inaugurates program ‘Commemoration of 50 years of Project Tiger’ in Mysuru, Karnataka
Launches International Big Cats Alliance
Declares tiger numbers at 3167
Releases commemorative coin and several publications about tiger conservation
“The success of Project Tiger is not only a moment of pride for India but the entire world”
“India does not believe in the conflict between ecology and economy, it gives equal importance to the coexistence of both”
“India is a country where protecting nature is a part of the culture”
“The presence of big cats has made a positive impact on the lives and ecology of the local people everywhere”
“Wildlife protection is not a one-country issue but a universal one”
“The focus of the International big cat alliance will be on the conservation of the world's 7 major big cats”
“Better future for humanity is possible only when environment remains safe and biodiversity continues to expand”
09 APR 2023 2:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the program ‘Commemoration of 50 years of Project Tiger’at Mysuru University in Mysuru, Karnataka today. The Prime Minister also launched the International Big Cats Alliance (IBCA). He released the publications - ‘Amrit Kaal Ka Vision For Tiger Conservation’, a summary report of the 5th cycle of Management Effectiveness Evaluation of Tiger Reserves, declared tiger numbers and released the summary report of All India Tiger Estimation (5th cycle). He also released a commemorative coin on the completion of 50 years of Project Tiger.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked on the prestigious moment of the growing tiger population in India and paid respects by giving a standing ovation to the tigers. He said that everyone is witness to the landmark event of Project Tiger completing 50 years today and remarked that its success is not only a moment of pride for India but the entire world. The Prime Minister emphasized that India has not only saved the tiger population from declining but also provided an ecosystem where tigers can flourish. The Prime Minister expressed happiness that India is home to 75% of the world’s tiger population in the 75th year of Indian independence. It is also a coincidence, the Prime Minister continued, that the tiger reserves in India cover 75,000 square kilometers of land and in the past ten to twelve years, the tiger population in the country has increased by 75 percent.
Reiterating the question in the minds of wildlife enthusiasts around the world about the increasing tiger population in India when compared to other countries where it is either stagnant or in decline, the Prime Minister said that the answer is hidden among the traditions and culture of India and its natural urge towards biodiversity and environment. “India does not believe in the conflict between ecology and economy, and gives equal importance to the coexistence of both”, the Prime Minister remarked. Recalling the importance of tigers in the history of India, the Prime Minister mentioned that graphical representations of tigers were found on the ten-thousand-year-old rock art in Madhya Pradesh. He also added that the Bharia community from Central India and Worli community from Maharashtra among others worship the tiger whereas many communities in India consider the tiger as a friend and brother. He further added that Maa Durga and Lord Aiyappa ride the tiger.
Noting India’s unique achievements in wildlife conservation, the Prime Minister said, “India is a country where protecting nature is a part of the culture”. He mentioned that India has only 2.4 percent of the world’s land area but it contributes toward 8 percent to known global biodiversity. He stated that India is the largest tiger range country in the world, the largest Asiatic elephant range country in the world with nearly thirty thousand elephants, and also the largest single-horn rhino country with a population of nearly three thousand. He further added that India is the only country in the world to have Asiatic lions and its population has increased from around 525 in 2015 to around 675 in 2020. He also touched upon India’s leopard population and stated that it increased by over 60 percent in 4 years. Referring to the work being done to clean up rivers such as the Ganga, the Prime Minister highlighted that some aquatic species that were once considered to be in danger have shown improvement. He credited the people’s participation and a culture of conservation for these achievements.
“It is important for ecosystems to thrive for the wildlife to thrive”, the Prime Minister remarked as he noted the work done in India. He mentioned that the country added 11 wetlands to its list of Ramsar sites taking the total number of Ramsar Sites to 75. He also noted that India added over 2200 square kilometers of forest and tree cover by 2021 when compared to 2019. In the last decade, the Prime Minister said, the number of Community Reserves increased from 43 to over 100 and the number of National Parks and sanctuaries around which Eco-sensitive Zones were notified increased from 9 to 468, that too in a decade.
Recalling his experience in wildlife conservation as the Chief Minister of Gujarat, the Prime Minister mentioned working for the lion population and emphasized that limiting to one geographical area cannot save a wild animal. He stressed the need to create a relationship of emotion as well as of economy between the local people and the animal. The Prime Minister highlighted starting the Wildlife Mitra program in Gujarat where the incentive of cash reward was offered to monitor activities like hunting. He also mentioned opening a rehabilitation center for the Lions of Gir and recruiting women-beat guards and foresters in the Forest Department in Gir area. He also highlighted the huge ecosystem of tourism and ecotourism that has now been established in Gir.
The Prime Minister reiterated that the success of Project Tiger has many dimensions and it has led to an increase in tourist activity, awareness programs and a reduction in Man-Animal conflicts in Tiger Reserves. “The presence of big cats has made a positive impact on the lives and ecology of the local people everywhere”, Shri Modi added.
Highlighting that the cheetah became extinct in India decades ago, the Prime Minister mentioned the first successful trans-continental translocation of a big cat referring to the cheetahs that have been brought to India from Namibia and South Africa. He recalled that 4 beautiful cheetah cubs have been born in Kuno National Park a few days ago. And said that the cheetah has taken birth on the land of India after becoming extinct about 75 years ago. He stressed the importance of international cooperation for the protection and prosperity of biodiversity.
“Wildlife protection is not a one-country issue but a universal one”, the Prime Minister said, stressing the need for an International Alliance. He informed that in the year 2019, the Prime Minister had called for an alliance against poaching and illegal wildlife trade in Asia on Global Tiger Day, and remarked that the International Big Cat Alliance is an extension of this spirit. Noting its benefits, the Prime Minister said that it will be easy to mobilize financial and technical resources for the entire ecosystem associated with the big cat while easily implementing the conservation and protection agenda that has emerged from the experiences of various countries including India. “The focus of the International big cat alliance will be on the conservation of the world's 7 major big cats including tiger, lion, leopard, snow leopard, puma, jaguar and cheetah”, the Prime Minister remarked and explained that countries that are home to these cats will be a part of this alliance. He further elaborated that the member countries will be able to share their experiences, help their fellow country more quickly, and lay emphasis on research, training and capacity building. “Together we will save these species from extinction, and create a safe and healthy ecosystem”, Shri Modi remarked.
Highlighting the motto of ‘One Earth, One Family, One Future’ for India’s G20 presidency, the Prime Minister said that it amplifies the message that a better future for humanity is possible only when our environment remains safe and our biodiversity continues to expand. “This responsibility belongs to all of us, it belongs to the whole world”, he reiterated. Mentioning COP26, the Prime Minister stated that India has set big and ambitious goals and expressed confidence in mutual cooperation that can help in achieving every goal of environmental protection.
Directing his address towards foreign guests and dignitaries that graced the occasion, the Prime Minister urged them to take something back from the life and traditions of India’s tribal society. He highlighted regions of Sahyadri and Western Ghats that have been habited by tribals and said that they have engaged in enriching every biodiversity including the tiger for centuries. He emphasized that the tradition of tribal society of the balance of give and take from nature can be adopted here. Concluding the address, the Prime Minister mentioned the Oscar-winning documentary ‘The Elephant Whispers’ and said that it reflects our legacy of the wonderful relationship between Nature and Creature. “The lifestyle of the tribal society also helps a lot in understanding the vision of Mission LiFE i.e. Lifestyle for Environment”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav and Union Minister of State for Environment, Forest and Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister launched the International Big Cats Alliance (IBCA). In July 2019, the Prime Minister called for an Alliance of Global Leaders to obliterate demand and firmly curb poaching and illegal wildlife trade in Asia. Taking the message of the Prime Minister forward, the International Big Cats Alliance is being launched which will focus on the protection and conservation of seven major big cats of the world, viz. Tiger, Lion, Leopard, Snow Leopard, Puma, Jaguar and Cheetah, with a membership of the range of countries harbouring these species.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମହୀଶୂରରେ "ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଟାଇଗରର ୫୦ ବର୍ଷର ପୂର୍ତ୍ତି ସ୍ମାରକୀ” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍‍ କ୍ୟାଟ୍‍ ଆଲାଏନ୍ସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ବାଘ ସଂଖ୍ୟା ୩୧୬୭ ଥିବା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି
ବାଘ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଅନେକ ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି
“ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଟାଇଗରର ସଫଳତା କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ”
“ଭାରତ ପରିବେଶ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବିବାଦକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ, ଉଭୟଙ୍କ ସହଭାଗିତାକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ”
“ଭାରତ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ”
“ବାଘଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ସବୁଠାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ପରିବେଶ ଉପରେ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି”
“ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସୁରକ୍ଷା ଗୋଟିଏ ଦେଶର ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ”
“ବିଶ୍ୱର ୭ ଟି ପ୍ରଜାତିର ବାଘଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍‍ କ୍ୟାଟ ଆଲାଏନ୍ସର ଧ୍ୟାନ ରହିବ”
“ମାନବ ଜାତିର ଉଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହେବ ଯେତେବେଳେ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ନିୟମିତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ”
09 APR 2023 2:52PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମହୀଶୂର ସ୍ଥିତ ମହୀଶୂର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଠାରେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଟାଇଗରର ୫୦ ବର୍ଷର ପୂର୍ତ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ ବିଗ୍‍ କ୍ୟାଟ ଆଲାଏନ୍ସ (ଆଇବିସିଏ)ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣର ପରିଚାଳନା ପ୍ରଭାବର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନର ୫ ମ ଚକ୍ରର ଏକ ସାରାଂଶ ରିପୋର୍ଟ "ଅମୃତ କାଲ କା ଭିଜନ ଫର ଟାଇଗର କନଜରଭେସନ” ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ, ବାଘ ସଂଖ୍ୟା ଘୋଷଣା କରି ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଘ୍ର ଆକଳନ (୫ମ ଚକ୍ର) ର ସାରାଂଶ ରିପୋର୍ଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଟାଇଗରର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଅବସରରେ ସେ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁଦ୍ରା ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ବାଘ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧିର ଶୁଭ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଠିଆ ହୋଇ ବାଘମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଟାଇଗରର ଆଜି ୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାର ସମସ୍ତେ ସାକ୍ଷୀ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସଫଳତା କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ବାଘ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସକୁ ରୋକି ନାହିଁ ବରଂ ଏକ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ବାଘମାନେ ବଂଶ ବିସ୍ତାର କରିପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ୭୫% ବାଘ ରହିଛନ୍ତି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସଂଯୋଗର ବିଷୟ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ବାଘ ସଂରକ୍ଷଣ ୭୫,୦୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଗତ ଦଶରୁ ବାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ବାଘ ସଂଖ୍ୟା ୭୫% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଭାରତରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବାଘ ସଂଖ୍ୟା ବିଷୟରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ଏହାର ତୁଳନା କରି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବଢୁଛି ନା କମୁଛି, ବିଶ୍ୱର ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ପ୍ରେମୀଙ୍କ ମନରେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଥିବାବେଳେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଉତ୍ତର ଭାରତର ପରମ୍ପରା ଓ ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟରେ ଲୁଚି ରହିଛି ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିବେଶ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବିବାଦକୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ ଏବଂ ଉଭୟଙ୍କ ସହଭାଗିତାକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । ଭାରତର ଇତିହାସରେ ବାଘର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଦଶ ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ପଥର ଉପରେ ବାଘର ଛବି ଉପସ୍ଥାପନା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତର ଭାରିଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୱର୍ଲି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବାଘକୁ ପୂଜା କରୁଥିବାବେଳେ ଭାରତର ଅନେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏହି ବାଘକୁ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ଭାଇ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମା ଦୁର୍ଗା ଏବଂ ଭଗବାନ ଆୟାପ୍ପା ବାଘ ଉପରେ ବସି ଯାତାୟତ କରୁଥିଲେ ।
ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ସଫଳତାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ମାତ୍ର ୨.୪ ପ୍ରତିଶତ ଭୂମି ଅଛି, କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱର ଜୈବ ବିବିଧତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ୮ ପ୍ରତିଶତ ଅବଦାନ ରହିଛି । ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ବାଘ ଅଞ୍ଚଳ ଥିବା ଦେଶ, ପ୍ରାୟ ତିରିଶ ହଜାର ହାତୀ ସହିତ ଏସିଆର ହାତୀ କ୍ଷେତ୍ରର ବୃହତ୍ତମ ଦେଶ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ତିନି ହଜାର ସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ବୃହତ୍ତମ ଏକ ଶିଙ୍ଗ ଥିବା ଗଣ୍ଡାର ଦେଶ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସୀୟ ସିଂହ ଥିବା ଭାରତ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଏବଂ ଏମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ପ୍ରାୟ ୫୨୫ ରୁ ୨୦୨୦ ରେ ୬୭୫ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେ ଭାରତୀୟ କଲରାପତରିଆ ବାଘ ବଂଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୪ବର୍ଷରେ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗଙ୍ଗା ଭଳି ନଦୀକୁ ସଫା କରିବା ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ଜଳଜାତୀୟ ପ୍ରଜାତି, ଯାହା ଏକଦା ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ସେଥିରେ ଉନ୍ନତି ଦେଖାଇଛି । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ସେ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି “ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଉନ୍ନତି ହେବା ଜରୁରୀ ଅଟେ”। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ରାମସର ସାଇଟ ତାଲିକାରେ ୧୧ ଟି ଆର୍ଦ୍ରଭୂମି ଯୋଡି ହୋଇଛି ଯାହା ସମୁଦାୟ ରାମସର ସାଇଟକୁ ୭୫ ରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୯ ତୁଳନାରେ ଭାରତ ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ୨୨୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଗଛ ଆବରଣ ଯୋଡିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗୋଷ୍ଠି ସଂରକ୍ଷିତ ଜଙ୍ଗଲ ସଂଖ୍ୟା ୪୩ ରୁ ୧୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ଅଭୟାରଣ୍ୟର ସଂଖ୍ୟା ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପରିବେଶ ଜୋନ୍ ଗୁଡିକ ୯ ରୁ ୪୬୮ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଂହ ବଂଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୀମିତ ରଖି ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକ ଏବଂ ପଶୁ ମଧ୍ୟରେ ଭାବପ୍ରବଣତା ତଥା ଅର୍ଥନୀତିର ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗୁଜୁରାଟରେ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ମିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଶିକାର ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ନଗଦ ପୁରସ୍କାରର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଗିର୍‍ ର ସିଂହଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପୁନର୍ବାସ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ଏବଂ ଗିର୍‍ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗରେ ମହିଳା- ରାକ୍ଷୀ ଏବଂ ବନ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ତଥା ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିଶାଳ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଗିରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଟାଇଗରର ସଫଳତାର ଅନେକ ପରିମାଣ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତଥା ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମାନବ-ପଶୁ ବିବାଦ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ବାଘଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ପରିବେଶ ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ଚିତା ବିଲୁପ୍ତ ହୋଇଥିବାର ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାମ୍ବିଆ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରୁ ଭାରତକୁ ଆଣିଥିବା ଚିତା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏହା ବାଘଙ୍କ ପ୍ରଥମ ସଫଳ ଉପ ମହାଦେଶୀୟ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କୁନୋ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନରେ ୪ ଟି ସୁନ୍ଦର ଚିତା ଛୁଆ ଜନ୍ମ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିଲୁପ୍ତ ହେବା ପରେ ଚିତା ଭାରତରେ ଜନ୍ମ ନେଇଛି । ଜୈବ ବିବିଧତାର ସୁରକ୍ଷା ତଥା ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଳିତ ମଞ୍ଚର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସୁରକ୍ଷା ଏକ ଦେଶ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ବାଘ ଦିବସରେ ଏସିଆରେ ଶିକାର ତଥା ବେଆଇନ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ କାରବାର ବିରୋଧରେ ଏକ ମିଳିତ ମଞ୍ଚରଞ୍ଚ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍‍ କ୍ୟାଟ୍‍ ଆଲାଏନ୍ସ ଏହି ଆବେଗର ପରିପ୍ରକାଶ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହାର ଲାଭ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାଘ ସହିତ ଜଡିତ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ସହଜ ହେବ ଏବଂ ଭାରତ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଅନୁଭୂତିରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ସଂରକ୍ଷଣ ତଥା ସୁରକ୍ଷା ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ସହଜରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ । ବାଘ, ସିଂହ, ଚିତାବାଘ, ତୁଷାର ଚିତାବାଘ, ପୁମା, ଜାଗୁଆର ଏବଂ ଚିତା ସମେତ ବିଶ୍ୱର ୭ ଟି ପ୍ରଜାତିର ବାଘଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚର ଧ୍ୟାନ ରହିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବୁଝାଇଛନ୍ତି । ଏହି ବାଘମାନେ ଉକ୍ତ ମିଳିତ ମଞ୍ଚର ଏକ ଅଂଶ ହେବେ । ସେ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିପାରିବେ, ସହଯୋଗୀ ଦେଶକୁ ଶୀଘ୍ର ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବେ । ଆମେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହି ପ୍ରଜାତିଗୁଡିକୁ ବିଲୁପ୍ତରୁ ରକ୍ଷା କରିବୁ ଏବଂ ଏକ ନିରାପଦ ତଥା ସୁସ୍ଥ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବୁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ଜି -୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ "ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ” ର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଆହୁରି ବଢାଇ ଦେଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ଏବଂ ଆମର ଜୈବ ବିବିଧତା ବିସ୍ତାର ହୋଇ ରହିବ ସେତେବେଳେ ମାନବ ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ସମ୍ଭବ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର, ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅଟେ । ସିଓପି୨୬ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବଡ଼ ଏବଂ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଯାହା ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ବିଦେଶୀ ଅତିଥି ଏବଂ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଜୀବନ ଏବଂ ପରମ୍ପରାରୁ କିଛି ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ ସାହ୍ୟଦ୍ରି ଏବଂ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଘାଟର ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବସାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବାଘ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଥିବା କହିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକୃତିକୁ ଦେବା ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ସନ୍ତୁଳନ ଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ପରମ୍ପରା ଏଠାରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓସ୍କାର ବିଜେତା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ "ଦି ଏଲିଫାଣ୍ଟ ହ୍ୱିସପର୍ସ” ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପ୍ରାଣୀ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଚମତ୍କାର ସମ୍ପର୍କର ଆମର ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ । ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଜୀବନଶୈଳୀ ମଧ୍ୟ ମିଶନ୍ ଲାଇପ୍‍ ଅର୍ଥାତ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ବୁଝିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦର ଯାଦବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ କୁମାର ଚୌବେ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍‍ କ୍ୟାଟ୍‍ ଆଲାଇନ୍ସ (ଆଇବିସିଏ) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଜୁଲାଇ ୨୦୧୯ ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସିଆରେ ଶିକାର ଏବଂ ବେଆଇନ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ କାରବାରକୁ ଦୃଢ ଭାବରେ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ମଞ୍ଚର ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ନେଇ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍‍ ଆଲାଇନ୍ସ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ବିଶ୍ୱର ସାତୋଟି ପ୍ରଜାତିର ବାଘଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ତଥା ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ । ବାଘ, ସିଂହ, ଚିତାବାଘ, ତୁଷାର ଚିତାବାଘ, ପୁମା, ଜାଗୁଆର ଏବଂ ଚିତା ଥିବା ପ୍ରଜାତିର ଦେଶଗୁଡିକର ସଦସ୍ୟତା ସହିତ ଏହାର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ।