Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the National Rozgar Mela
13 APR 2023 1:29PM by PIB Delhi
Namaskar !
Friends,
Today is the auspicious festival of Baisakhi. I congratulate all the countrymen on the occasion of Baisakhi. On this joyous festival today, more than 70 thousand youngsters have got government jobs in various departments of the central government. My heartiest congratulations to all the youngsters like you and your family members! I extend my best wishes for your bright future.
Friends,
Our government is committed to providing the right opportunities to the talent and zeal of the youth to fulfil the vision of a developed India. Besides the initiative of the central government, the process of providing government jobs is going on at a rapid pace in all NDA and BJP-ruled states from Gujarat to Assam and UP to Maharashtra. Yesterday, appointment letters were handed over to more than 22 thousand teachers in Madhya Pradesh. This National Rozgar Mela is also a proof of our commitment towards the youth.
Friends,
Today India is the fastest growing economy in the world. The whole world is facing recession after Covid. The economy of most of the countries is continuously slumping. But amidst all this, the world is viewing India as a 'bright spot'. Today's New India, with the new policies and strategies which are now being followed, has opened the doors of new possibilities and new opportunities in the country. There was a time when India used to work with a reactive approach in terms of technology or infrastructure. Since 2014, India has adopted a proactive approach. As a result, this third decade of the 21st century is creating opportunities for employment and self-employment, which could not even be imagined earlier. Today, many such sectors have opened up in front of the youth, which never existed 10 years back. We have the example of startups in front of us. Today there is tremendous enthusiasm among the youth of India regarding startups. According to a report, startups have created more than 40 lakh direct and indirect jobs. So is the drone industry. Today, be it in the agriculture sector, defence sector, surveys related to infrastructure or the Swamitva scheme, the demand for drones is increasing continuously. That's why many youngsters are joining the fields of drone manufacturing and drone flying. You must also have seen how the country's sports sector has been revived in the last 8-9 years. Today, new stadiums are being built across the country and new academies are being opened up. There is a need for coaches, technicians and support staff. Doubling the sports budget in the country is also creating new opportunities for the youth.
Friends,
The thinking and approach of Atmanirbhar Bharat Abhiyan is much more than just adopting 'Swadeshi' and 'Vocal for Local'. This is not a matter of limited scope. The 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan' is a campaign to generate crores of new employment opportunities in India from villages to cities. Today, everything from modern satellites to semi-high-speed trains are being manufactured in India itself. In the last 8-9 years, more than 30 thousand new and safe LHB coaches have been made in the country. The thousands of tonnes of steel used in their construction, the different products used have created thousands of new employment opportunities in the entire supply chain. I will also give you an example of India's toy industry. Jitendra Singh ji also mentioned about it. For decades, children in India played with toys imported from abroad. Neither the quality of these toys was good, nor were these toys made keeping Indian children in mind. But nobody ever paid attention to it. We fixed quality parameters for imported toys and started promoting our indigenous industry. As a result, within 3-4 years, the toy industry was revived, and many new employment opportunities were created. Another approach which dominated the defence sector in our country for decades was that defence equipment could only be imported. These equipment could be brought only from abroad. We did not trust the manufacturers of our country. Our government has also changed this approach. Our forces have prepared a list of more than 300 such equipment and weapons, which will now be manufactured in India and will be procured from the Indian industry. Today India exports defence equipment worth Rs 15 thousand crores to foreign countries. This has created thousands of employment opportunities.
Friends,
You should never forget one more thing. When the country gave us the opportunity to serve in 2014, most of the mobile phones sold in India used to be imported. We gave incentives to increase local production. Had the pre-2014 situation prevailed today we would have spent lakhs of crores of rupees on foreign exchange. But now, we are not only catering to the domestic needs but also exporting mobile phones, delivering to the other countries of the world. Consequently, thousands of new employment opportunities have also been created.
Friends,
There is another side of employment generation, and that is the investment made by the government in infrastructure projects. Our government is known for the fast pace of work in infrastructure projects. When the government spends on capital expenditure, a wide variety of infrastructure such as roads, railways, ports and new buildings are created. In infrastructure development, not only human resources like engineers, technicians, accountants, labourers are required but also all types of equipment, and steel, cement and many such things are required. During our government's regime, there has been a four-fold increase in capital expenditure in the last 8-9 years. As a result, both new employment opportunities and income of the people have increased. Let me give you the example of Indian Railways. In the seven decades prior to 2014, around 20,000 kilometres of rail lines were electrified. In the last 9 years, we have completed the electrification of about 40 thousand kilometres of railway lines. Before 2014, only 600 metres of new metro lines were constructed in a month, just 600 metres! Today, we are laying new metro lines of about 6 kilometres every month. At that time, the calculation was done in metres, but today the calculation is being done in kilometres. In 2014, less than 70 districts had gas network expansion in the country. Today this number has increased to 630 districts. Compare 70 districts with the 630 districts! Till 2014, the length of roads in rural areas was just less than 4 lakh km. Today this figure has also increased to more than 7.25 lakh kilometres. You can imagine the kind of impact it has when the roads connect with the villages. Due to this, employment starts to generate at a rapid pace in the entire ecosystem.
Friends,
Similar work has been done in the aviation sector of the country. Till 2014 there were 74 airports in the country, today it has increased to 148. We all know the kind of staff that is needed in airport operations. So, you would have probably guessed that these many new airports have also created thousands of new opportunities in the country. And you have seen that recently Air India has placed an order to buy a record number of airplanes. Many other Indian companies will also follow suit. That is, in the coming days, a large number of new opportunities will be created in this sector from catering to inflight services, from maintenance to on-ground handling. Similar progress is also taking place in our port sector. With the development of the sea coast and the development of our ports, the cargo handling at our ports has doubled as compared to before, and the time taken for this has now been halved. This major change has also created a large number of new opportunities in the port sector.
Friends,
The health sector of the country is also turning into a great example of the employment generation. India had less than 400 medical colleges in 2014, but today there are 660 medical colleges. In 2014, the number of undergraduate medical seats was around 50 thousand only but today more than 1 lakh seats are available. Today, we are getting double the number of doctors who pass the examination. Due to the Ayushman Bharat scheme, many new hospitals and clinics have been set up in the country. That is, every infrastructure related project is ensuring growth in generating employment and self-employment.
Friends,
To give a boost to the rural economy, the government is creating FPOs, providing financial assistance of lakhs of crores of rupees to Self Help Groups, expanding storage capacity, creating employment opportunities for the youth within their own villages. Since 2014, more than 3 lakh new common service centres have been set up in the country. Since 2014, more than 6 lakh kilometres of optical fibre has been laid in the villages of the country. Since 2014, more than three crore houses have been built and given to the poor in the country. Out of these, more than 2.5 crore houses have been built in villages alone. In the past few years, several projects like more than 10 crore toilets, more than 1.5 lakh health and wellness centres, and thousands of new panchayat buildings in villages have given work and employment opportunities to lakhs of youngsters in the villages. Today, farm mechanization has developed rapidly in the agriculture sector. So, new employment opportunities are being created in the villages due to this as well.
Friends,
Today, the way India is hand holding its small-scale industries and promoting entrepreneurship ensures the creation of a large number of jobs. Recently Pradhan Mantri Mudra Yojana has completed 8 years. In these 8 years, loans worth Rs 23 lakh crore have been given without bank guarantee under Mudra Yojana. Out of this, 70 percent of the loans have been given to women. This scheme has created 8 crore new entrepreneurs; that is, these are the people who have started their businesses for the first time with the help of Mudra Yojana. The success of Mudra Yojana has encouraged crores of people of the country for self-employment and has shown a new direction. And friends, I want to tell you one more thing. In these 8-9 years, we have seen the importance of micro finance in strengthening the economy at the grassroots level. Even the stalwarts who consider themselves to be big economists and the people who have the habit of giving loans to big business owners on the phone, never understood the power of micro finance before. Even today these people are mocking micro finance. They do not understand the potential of the common man of the country.
Friends,
I would like to specially give some suggestions to those who have received the appointment letters today. Some of you are joining the railways, while some are joining the education sector. Some people are getting the opportunity to offer their services to banks. This is your opportunity to contribute to the development of the country. The country will celebrate 100 years of independence in 2047 and is moving forward with the aim of becoming a developed India. And I know that your age today is the golden age (Amritkaal) for you. In these 25 years of your life, the country is going to move forward at a very rapid pace and you are going to contribute to that journey. You can imagine that in such a wonderful period, with such a wonderful opportunity, today you are taking a new responsibility on your shoulders to take the country forward. Your every step and every moment of your time is going to be useful in making the country develop at a faster pace.
Today you may be starting your journey as a government employee. In this journey, one should always remember those things and always view yourself as the common man. For the last 5 years, 10 years, what did you feel as a citizen? Which behaviour of the government used to frustrate you? Which behaviour of the government did you like? You must also keep this in your mind that whatever bad experiences you have been through, you will not allow any of the citizens to go through that bad experience while you are serving. What has happened to you will not happen to anyone else because you are there; and this is a great service. Now it is your responsibility that after joining the government service, you fulfil those expectations of others. Make yourself fit. Each one of you can influence and inspire the life of a common man in one way or the other through your work. He can be saved from drowning in the pool of despair. Friends, what could be a greater work for humanity than this? You should try to ensure that your work has a positive impact and your work improves the life of a common man so that his confidence and trust in the government systems increase.
I have one more request to all of you. All of you have achieved this success through hard work. But don't let the learning process stop even after getting a government job. The willingness to know and learn something new will bring about a positive impact on both your work and personality. You can upgrade your skills by joining the online learning platform iGoT Karmayogi. And friends I always say and believe that 'never let your inner student die'. I never work with the illusion that I am a great scholar or I know everything or have learned everything. I don't have such an illusion. I always consider myself a student and try to learn from everyone. You also keep your inner student alive, keep trying to learn something new and this attitude will open up new doors of opportunities in your life.
Friends,
What could be better than celebrating this auspicious festival of Baisakhi and starting a new chapter of life at the same time. Once again, my best wishes to all of you for your bright future. Once again my heartiest congratulations to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল রোজগার মেলাদা থমখিবা ৱারোল
13 APR 2023 1:29PM by PIB Imphal
নমস্কার!
মরুপশিং,
ঙসি অসিদি বৈশাখীগী শেংলবা নুমিৎনি। ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা বৈশাখীগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। হরাও নুংঙাইবনা থল্লবা ঙসিগী কুহ্মৈ নুমিৎ অসিদা লৈবাক্কী নহা লিশিং 70না কেন্দ্র সরকারগী তোঙান-তোঙানবা বিভাগশিংদা অনৌবা থবক ফংলি। অদোম নহাশিং অমসুং অদোমগী ইমুং মনুংবুসু ঐহাক্না থাগৎচরি। অদোমগী অফবা তুংগী পুন্সি অমগীদমক্তা ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান মংফাওনহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা নহাশিংগী তেলেন্ত অমসুং ইনর্জীগী চুনবা খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা সরকারনা খোঙফম চেৎলি। কেন্দ্র সরকারগা লোয়ননা NDA অমসুং বি.জে.পি.না লৈঙাকপা গুজরাত্তগী অসম অমসুং উত্তর প্রদেশতগী মহারাস্ত্রা ফাওবগী রাজ্যশিংদা সরকারগী থবক লৌবগী থৌওং অসি খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। ওজা 22,000 হেনবগী মফমদা মধ্য প্রদেশতা ঙরাংখক্তদা থবক খনবগী চিথী য়েন্থোকখি, ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক্কী নহাশিংগীদমক্তা খোঙফম চেৎলি হায়বসি মসিগী রোজগার মেলা অসিনা খুদম ওইরি।
মরুপশিং,
ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন অমনি। মালেমগী শিংনবা অমসুং লাইচৎ মনুং অসিদা মালেম্না ভারতপু অঙানবা মফম অমনি হায়না য়েংনরি। ঙসিগী অনৌবা ভারতনা ঙসিদি পোলিসী অমসুং স্ত্রেতজী কয়াগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি অমসুং মসিনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়াগী থোঙ হাংদোক্লি। মমাংদা চৎনরম্বা রিএক্তিব স্তান্সকী তাইয়োন্নবা ওইনা ভারত্না ইং 2014গী মতুংদা প্রোএক্তিব এপ্রোচ অমা শিজিন্নরে। মসিনা 21শুবা চহি চাগী অহুমশুবা দিকেদ অসিনা ভারত্তা মমাংদা হান্না খন্নরমদবা ইমপ্লোয়মেন্ত অমসুং সেল্স ইমপ্লোয়মেন্তকী খুদোংচাবা কয়া লৈবগী ফিভম উহল্লে। চহি তরাগী মমাংদা লৈরমদবা সেক্তর কয়া ঙসিদি নহাশিংনা ফংলে। ঐখোয়গী মাঙদা স্তার্তঅপ্না খুদম ওইনা লৈরে। ভারতকী নহাশিংদা স্তার্তঅপকী মতাংদা থৱাই য়াম্না য়াওবগী মওং অমা লৈনরি। স্তার্তঅপশিংনা থবক লাখ 40 হকথেংননা অমসুং নাকোইননা পীবা ঙমখি হায়না রিপোর্ত অমনা হায়রিবনি। মতৌ অসুম্না দ্রোন ইন্দস্ত্রী লৈরে। লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা দিফেন্স সেক্তর ওইরো, ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা সর্ভে পাংথোকপা নত্ত্রগা স্বমিত্বা য়োজনা ওইরো, দ্রোনগী শিজিন্নফম অসি নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি। মরম অদুনা, নহা কয়া অমদি দ্রোন পাইবা, দ্রোন শাবগী স্তার্তঅপশিংগা মরী লৈনরি। লৈবাক্কী স্পোর্ত সেক্তর অসিদসু মমাংগী চহি 8-9দা অহোংবা কয়া লাকখিবা অদোম্না উরবনি। ঙসিদি, লৈবাক্কী মফম খুদিংদা অনৌবা স্তেদিয়ম লৈরক্লি, অনৌবা একদমী লৈনরক্লি। মসিদা কোচ, তেক্নিসিয়ন, স্পোর্ত স্তাফকী মথৌ তাগনি। লৈবাক্কী স্পোর্তকী বজেৎসু শরুক অনি হেনগৎলিবসিনা নহাশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরিবনি।
মরুপশিং,
আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী ৱাখল খনবা অমসুং থবক পাংথোকপগী মওং মতৌনা স্বদেশী চৎপা অমসুং ‘ভোকেল ফোর লোকেল’দগী হেন্দোক্লে। মসিদি অকক্নবা লৈগদবা হীরম নত্তে। আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান অসিদি খুঙ্গংদগী শহর ফাওবদা থবক্কী খুদোংচাবা করোর কয়া লৈহন্নবা ‘অভিয়ান’ অমনি। ভারতনা ঙসিদি মোদর্ন সেতিলাইত অমসুং সেমি হাই স্পীদ ত্রেনশিং মশানা শারি। মমাংগী চহি 8-9দা LHB কোচ 3000 হেন্না ভারত্তা শাখি। মসি শাবদা তোন লিশিং কয়াগী স্তীল চঙখি। তোঙান-তোঙানবা পোত্থোক কয়া অমসু মসিদা চঙই, মসিগী সপ্লাই চেন অপুনবা অসিনা থবক লিশিং কয়া পীরিবনি। ঐহাক শান্নপোৎ ইন্দস্ত্রীগী খুদম অমা পীগে। জিতেন্দ্র সিংহজীনসু হৌজিক্তা তাকপীখ্রে। ভারতকী অঙাংশিংনা দিকেদ কয়া অমদি মীরমদগী পুশিল্লকপা শান্নপোৎ খক্তমক শান্নরম্মি। শান্নপোৎশিং অসি য়াম্না ফবসু নত্তে অদুগা ভারতকী অঙাংশিংগীদমক্তা অখন্ননা খল্লগা শাবসু অমত্তা নত্তে। মসিদা কনা অমত্তা মিৎয়েং চঙবীরমদে। ঐখোয়না মীরমদগী পুশিল্লকপা শান্নপোৎশিংগী স্তেন্দর্দগী বেঞ্চমার্ক অমা শেমখ্রে অমসুং লৈবাক অসিদা শাজবা শান্নপোৎশিং হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনবসু হৌখি। মসিদগী মমাংগী চহি 3-4দা শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রীদা অহোংবা পুরকখি, অদুগা মসিনা থবক কয়া অমসু পীবা হৌরকখি। দিফেন্সকী খুৎলায়শিং অসি মীরমদগী অদুমক লৈগদবনি হায়বা অরিবা ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসিদা মতম শাংনা চৎনদুনা লাকখি। ঐখোয়না লৈবাক্কী মেন্যুফেকচররশিংদা থাজবা থম্লমদে। অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী ৱাখল্লোন অমসুং থৌওং অসিবু হোংদোকখি। ঐখোয়না ভারত খক্তদা শাগদবা আর্ম্দ ফোর্সকী খুৎশু-খুৎলায় 300 হেনবগী লিস্ত অমসু শেম্লে। হায়রিবশিং অসি ভারত্তা শারগনি, ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিংদগী লৈরগনি। ঙসিদি লুপা করোর 15000 হেনবা শেনফমগী দিফেন্সকী খুৎলায়শু ভারতনা মালেম পুম্বদা এক্সপোর্ত তৌরিবনি।
মরুপশিং,
অদোম পুম্নমক্না ৱাফম অমসু কাওবা য়াদে। লৈবাক্না ঐখোয়গী ইফমদা ইং 2014দা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীখিবা মতমদা ভারত্তা য়োল্লিবা মোবাইল ফোনশিং অসি মীরমদগী অয়াম্বা পুশিল্লক্লম্মি। ঐখোয়না লোকেল মেন্যুফেকচরিং তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা মসিগীদমক্তা ইন্সেন্তিব পীবা হৌখি। করিগুম্বা ঙসিসু হান্নগী ফিভম অসিমক লৈরম্লবদি, ঐখোয়গী লুপা করোর লাখ কয়া অমা ফোরেন এক্সচেঞ্জতা চৎলম্লগনি। অদুবু, হৌজিক্তি ঐখোয়না ইশাগী তঙাই ফদবশিংসু পীবা ঙম্লে অদুগা মীরমদসু এক্সপোর্ত তৌরে। মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা য়ৌহল্লি। মসিনসু থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরিবনি।
মরুপশিং,
থবক লৈহনবগী তোঙানবা পাম্বৈ অমসু লৈ, মদুদি সরকারনা ইনভেস্ত তৌদুনা পায়খৎপা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংনি। ঐখোয়গী সরকার অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংবু খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎপগীদমক্তা খঙনরিবনি। সরকারনা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা চাদিং তৌরকপা মতমদা শোরোক, রেলৱে, হিথাংফম অমসুং অনৌবা বিলদিংগুম্বা মখল কয়াগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরকই। ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপা মতমদা ইঞ্জিনিয়র, তেক্নিসিয়ন, একাউন্তেন্তম শিন্মী অমসুং মখল কয়াগী খুৎশু খুৎলায়, স্তীল, সিমেন্তকুম্বা রো মেতরিএল কয়াগী মথৌসু তারকই। ঐখোয়গী সরকারগী মতমসিদা, মমাংগী চহি 8-9দা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী চাংনা শরুক মরি থোক্না হেনগৎখি। মসিনা মীয়ামদা থবক্কী খুদোংচাবা, মশাগী শেন্থোক অনিমক লৈহন্দুনা কান্নবা কয়া ফংহনখি। ইন্দিয়ন রেলৱেগী খুদম অমা ঐহাক মীয়ামদা থমজগে। ইং 2014গী মমাংগী দিকেদ 7দা রেলৱেগী কিলোমীতর চাউরাকপা 20,000 খক ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌখি। অদুবু মমাংগী চহি 9 অসিদা কিলোমীতর 40,000গী রেল লাইন ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌখি। মেত্রো রেল লাইন থাবগী মতাংদা, ইং 2014গী মমাংদা থা অমদা শুপ্নগী মীতর 600খক থারম্মি, শুপ্নগী মীতর 600খক। অদুবু ঙসিদি ঐখোয়না থা অমদা কিলোমীতর 6 শাংবা অনৌবা মেত্রো লাইন থারে। মতমদুদা অশাংবগী চাং অসি মীতরদা চৎলম্মি, হৌজিক্তি কিলোমীতরদা ওইনা চৎলবনি। ইং 2014গী মমাংদা গ্যস নেতৱর্ক অসি লৈবাক্কী শুপ্নগী জিলা 70খক্তদা লৈরম্মি, অদুবু ঙসিদি জিলা মশিং অসি 630 য়ৌরে। জিলা 70 অমসুং জিলা 630গী খেন্নবসি অমুক্তা য়েংবীয়ু। ইং 2014 ফাওবদা খুঙ্গংগী অপুনবা শোরোক্কী অশাংবসি কিলোমীতর লাখ 4দগী তানা শাংলম্মি। ঙসিদি, মশিং অসি য়াম্না হেনগত্তুনা কিলোমীতর 7.25 হেনখ্রে। শোরোক্কী অশাংবা হেনগৎলকপা মতমদা মসিনা করি কান্নবা পুরকই হায়বা অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু। মসিনা অপুনবা ইকোসীস্তেমগী মনুংদা থবক কয়া খোঙজেল য়াঙনা লৈহল্লকই।
মরুপশিং,
চপ মান্নবা থবক অসিমক ঐখোয়না এভিএসন সেক্তরদসু পাংথোকখি। লৈবাক্কী এয়রপোর্ত মশিংসু ইং 2014দা লৈরম্বা 74দগী ঙসিদি 148 য়ৌরে। এয়রপোর্ত অমা চলায়বদা স্তাফ কয়াগী মথৌ তাবগে হায়বসি অদোমসু খঙলবনি। অনৌবা এয়রপোর্ত মশিং কয়া লৈরকপা অসিনা লৈবাক অসিদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু লৈহল্লকই। এয়র ইন্দিয়ানা রেকোর্দ ওইবা মশিংগী প্লেন ওর্দর তৌবা অমসুং অতোপ্পা কম্পেনী খরসু মসিগা মান্নবা ওর্দর তৌনবা হোৎনবগী থৌওংসু অদোম্না খঙলম্লগনি। মসিনা হায়বদি, লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা সেক্তর অসিদা কেতরিংদগী হৌরগা ইনফ্লাইত সর্ভিস, মেন্তেনেন্স, ওন গ্রাউন্দ হেন্দলিং ফাওবগী মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবা কয়া লৈরক্কদৌরি হায়বনি। মসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাং অসিমক ঐখোয়গী হিথাংফমগী সেক্তরদসু পাংথোক্লি। ঐখোয়গী সমুদ্র তোর্বান, হিথাংফম অসিদা লৈরক্লিবা চাউখৎ থৌরাং অসি হান্নগী মতমগা চাংদম্নরুবা মতমদা কার্গো শেন্নবগী থৌওংনা শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং মতম চঙবগী চাংনা তংখায়দা হন্থরে। মসিগুম্বা চাউনা অহোংবা লাক্লিবা অসিনসু হিথাংফম সেক্তরদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা মশিং য়াম্না লৈহল্লে।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী হকশেলগী সেক্তর অসিসু থবক পীবগী অফবা খুদম অমা ওইরিবনি। ইং 2014গী মমাংদা লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেজ 400তগী হন্থনা লৈরম্মি, অদুবু ঙসিদি মেদিকেল কোলেজ 660 লৈরে। মান্নবা থৌওং ওইনা, অন্দর্গ্রেজুএত মেদিকেল সীত মশিংসু ইং 2014দা ওইরম্বা লিশিং 50দগী ঙসিদি লাখ 1 য়ৌরে অমসুং দাক্তর মশিং শরুক অনি হেনবনা ঙসিদি দাক্তরগী পরিক্ষা মায় পাক্লে। অয়ুশমান ভারত য়োজনাগী মরমদগী লৈবাক অসিদা অনৌবা হোস্পিতাল অমসুং ক্লিনিক হাংদোক্লি। মসিনা হায়বদি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্ত খুদিংনা ইমপ্লোয়মেন্ত অমসুং সেল্স ইমপ্লোয়মেন্তকী চাং য়াম্না হেনগৎহল্লে হায়বনি।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহন্নবগীদমক্তা সরকারনা FPO কয়া শেম্লি, SHG কাঙলুপশিংগীদমক্তা লুপা করোর লাখ কয়াগী শেলগী তেংবাং পীরি, স্তোরেজ কেপাসিতী হেনগৎলি, মসিনা খুঙ্গংগী নহাশিংদা মখোয়গী খুঙ্গংমক্তদা থবক্কী খুদোংচাবা লৈহল্লি। ইং 2014গী মতুংদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ 3 হেন্না শেমখ্রে অমসুং খুঙ্গংশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর কিলোমীতর লাখ 6 হেনবসু তিংখ্রে। ইং 2014গী মতুংদা সরকারনা লাইরবশিংগীদমক্তা য়ুম করোর 3 শাখ্রবনি অমসুং মসিগী মনুংদগী য়ুম করোর 2.5দি খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবনি। মমাংগী চহিশিংদা অমাংশঙ করোর 10 হেন্না শাখ্রে, হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর লাখ 1.5 হেন্না শাখ্রে অমসুং পঞ্চায়ত ভবন লিশিং কয়াসু শাখ্রবনি। থবকশিং অসিন খুঙ্গংগী নহা লিশিং কয়াদা থবক পীখিবনি। মসিগা লোয়ননা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা মেকানাইজেসন তৌবগী থবকসু হান্নদগী হেন্না য়াম্না হেনগৎলে। মসিসু খুঙ্গংদা থবক পীবগী অনৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরিবনি।
মরুপশিং,
ভারতনা ঙসি অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংবু লমজিং লমতাক্লিবা, ওন্তোপ্রিনর্শিপ খুমাং চাউশিনহল্লিবা অসিনসু থবক্কী খুদোংচাবা কয়া পীরি। প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাসু হন্দক্তা চহি 8 মপুং ফাখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাখ 23গী গেরেন্তী য়াওদবা লোন পীখি অমসুং মসিগী মনুংদা বেনিফিশরী 70% হেনবদি নুপীশিংনি। স্কিম অসিনা অনৌবা ওন্তোপ্রিনর করোর 8 শেমখি। মীওইশিং অসিনা মশাগী কারবারবু মুদ্র য়োজনাগী তেংবাংদগী অহানবা ওইনা হৌনখিবনি। মুদ্র য়োজনা মায় পাকপদগী লৈবাক অসিদা মশানা মশাবু থবক পীজবগী ইথিল অমা লৈহনখি, অনৌবা মাইকৈ তাকখি। ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপশিংদা ৱাফম অমা থম্বা পাম্মি। শেন্মিৎলোনবু গ্রাসরুত থাক্তা মপাঙ্গল হাপ্পদা মাইক্রো-ফাইনান্সকী থৌদাং য়াম্না চাওই। মাইক্রো ফাইনান্সনা কয়া য়াম্না চাউবা পাঙ্গল অমা ওইরক্লে হায়বসি ঐখোয়না মমাংগী চহি 8-9দা উবা ফংলে। মশাবু খ্বাইদগী চাউজরে খঞ্জবা, শেন্মিৎলোনগী পন্দিতনি হায়না মশানা খঞ্জবা অমসুং চাউনা কারবার তৌবা মীওইশিংদা ফোন্দগী অচৌবা লোন পীবা কাঙবুশিংনা মাইক্রো ফাইনান্সকী অশেংবা মপাঙ্গল করিনো খঙবা মমাংদা খঙলমদে। মখোয়শিং অসিনা ঙসিসু মাইক্রো ফাইনান্সপু করেম্নরি। মখোয়না লৈবাক্কী মীচম মীয়ামগী মপাঙ্গলবু খঙবা ঙমদ্রি।
মরুপশিং,
ঙসি অনৌবা থবক খনবগী চিথী ফংলিবশিংগী মফমদা ঐহাক্না করিগুম্বা অখন্নবা ৱাফম খরা থমজনিংই। অদোমগী মরক্তগী মীওই কয়া অমনা রেলৱে, এজুকেসনগা মরী লৈনরি। মীওই খরনা বেঙ্কতা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংনরি। মসিদি লৈবাক্কীদমক্তা ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগী মতম্নি। লৈবাক অসিনা ইং 2047 ফাওবগী মনুংদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবা চঙশিল্লিবা অসিদা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মখোয়গী শরুক তম্বগী খুদোংচাবা অমনি। অদোমগী হৌজিক্কী চহি অসিদি মসিমক অমৃতকালগী তসেংবা ৱাহন্থোক্নি। ইশাগী পুন্সিগী মসিগুম্বা চহি 25 অসিদি খোঙজেল য়াঙনা তুংলমচত্তা চঙশিনবগী মতম্নি, মসিদা অদোমসু ইশাগী থৌদাং য়াগদৌরিবনি। কয়াদা য়াইফরবা মতমদা লৈবাক্কী সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংলিবনো হায়বা অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু। লৈবাকপু চাউখৎহনবগী থৌদাং অমা ইশানা লৌরবনি। অদোমগী খোঙথাং খুদিং, মতম খুদিংনা লৈবাকপু চাউখৎহনবদা তেংবাংগদৌরিবনি।
ঙসিদি, অদোম্না সরকারগী থৌমী ওইবগী খোঙচৎ চৎপা হৌরে। অদোম্না খোঙচৎ অসিদা, অদোম্না মীচম মীয়াম অমা ওইরিঙৈদা মমাংগী চহি 5, মমাংগী চহি 10দা খঙলকখিবা, ফাওরকখিবা ফাওরম্বা ৱাখল্লোন খুদিংমক নিংশিংগদবনি। সরকারগী করম্বা মওং মতৌদা অদোম্না নুংঙাইতবা ফাওখিবগে নিংশিংগদবনি। করম্বা মওং মতৌদা অদোম্না নুংঙাইজখিবগে হায়বা খঙগদবনি। অদোমদা ফাওখিবা নুংঙাইতবশিং অসু লৈবাক্কী মীওই অমত্তা ফাহল্লোই খনগদবনি। অদোমদা নুংঙাইখিদবা অদু অতোপ্পা মীওই অমত্তগী মফমদা ফাওহল্লোইদবনি। হৌজিক্কী মতম অসিদি অতোপ্পা অপাম্বা ফংহনবা হায়বসিনা মখোয়গী থৌদাং ওইরবনি। অদোমগী থৌওং অমনা অতোপ্পা মীওই অমগী অফবসু ওইগনি, ইথিল পীগনি, নত্ত্রগনা অয়েৎপা অমসুং অকায়বসু পীগনি। মখোয়গী অৱাবা কয়াদা অদোম্না মতেং পাংগদবনি। মসিদগী হেন্না চাউবা মীওইবা অমা ওইবগী থবকপু করি লৈবগে? সরকারগী ফেসিলিতীশিংদা মখোয়না থাজবা লৈহনগদবনি।
ঐহাক্না অদোমদা চেকশিনৱা অমা হায়জনিংই। অদোম্না কন্না হোৎনদুনা ঙসিগী মায় পাকপা নুমিৎ অসি ফংলিবনি। অদুবু সরকারগী থবক ফংলবা মতুংদসু, তম্নিংবা, খঙনিংবগী ইথিল মাঙহনবীগনি হায়না ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থমজনিংই। করিগুম্বা অনৌবা অমা খঙবা নত্ত্রগা তম্বা হায়বসি অদোমগী থবক অমসুং ইশাগী মীওইবা অমা ওইবগী মওং মতৌদা মমি তাগনি। অদোম্না iGoT কর্ময়োগী ওনলাইন লর্নিং প্লেতফোর্মদা য়াওদুনা মশাগী স্কিল অপগ্রেদ তৌজবা য়াই। ঐখোয়গী নুংদা য়াওরিবা মহৈরোই অমা ওইবগী ইথিল অদুবু কৈদৌনুংদা মাঙহনগনু হায়না ঐহাক্তি মতম পুম্বদা হায়দুনা লাক্লিবনি। ঐহাক্তি লোয়না খঙলবনি, তম্বা য়াবা তম্লবনি হায়বা ৱাখল্লোন অসিদি ঐহাক্কী নুংদা কৈদৌনুংদা চেল্লক্তে। ঐহাক্তি ইশাবু মতম পুম্বদা মহৈরোই অমনি খন্দুনা চৎলি। মতম পুম্বদা অনৌবা অমা তম্নবা হোৎনজৈ। ঐখোয়গী নুংগী মহৈরোই অদুবু ঐখোয়না হিংহন্দুনা থমগদবনি, অনৌবা অমা তম্নবা হোৎনদুনা লৈগদবনি। মদুনা পুন্সিদা অনৌবা খুদোংচাবগী থোঙ হাংগনি।
মরুপশিং,
বৈশাখীগী য়াইফরবা থৌরম, পুন্সিগী অনৌবা তাঙ্কক, মসিদগী হেন্না ফবা করি লৈরিবগে? অদোমগী য়াইফরবা তুংগী মতম অমগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।