Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the National Rozgar Mela
13 APR 2023 1:29PM by PIB Delhi
Namaskar !
Friends,
Today is the auspicious festival of Baisakhi. I congratulate all the countrymen on the occasion of Baisakhi. On this joyous festival today, more than 70 thousand youngsters have got government jobs in various departments of the central government. My heartiest congratulations to all the youngsters like you and your family members! I extend my best wishes for your bright future.
Friends,
Our government is committed to providing the right opportunities to the talent and zeal of the youth to fulfil the vision of a developed India. Besides the initiative of the central government, the process of providing government jobs is going on at a rapid pace in all NDA and BJP-ruled states from Gujarat to Assam and UP to Maharashtra. Yesterday, appointment letters were handed over to more than 22 thousand teachers in Madhya Pradesh. This National Rozgar Mela is also a proof of our commitment towards the youth.
Friends,
Today India is the fastest growing economy in the world. The whole world is facing recession after Covid. The economy of most of the countries is continuously slumping. But amidst all this, the world is viewing India as a 'bright spot'. Today's New India, with the new policies and strategies which are now being followed, has opened the doors of new possibilities and new opportunities in the country. There was a time when India used to work with a reactive approach in terms of technology or infrastructure. Since 2014, India has adopted a proactive approach. As a result, this third decade of the 21st century is creating opportunities for employment and self-employment, which could not even be imagined earlier. Today, many such sectors have opened up in front of the youth, which never existed 10 years back. We have the example of startups in front of us. Today there is tremendous enthusiasm among the youth of India regarding startups. According to a report, startups have created more than 40 lakh direct and indirect jobs. So is the drone industry. Today, be it in the agriculture sector, defence sector, surveys related to infrastructure or the Swamitva scheme, the demand for drones is increasing continuously. That's why many youngsters are joining the fields of drone manufacturing and drone flying. You must also have seen how the country's sports sector has been revived in the last 8-9 years. Today, new stadiums are being built across the country and new academies are being opened up. There is a need for coaches, technicians and support staff. Doubling the sports budget in the country is also creating new opportunities for the youth.
Friends,
The thinking and approach of Atmanirbhar Bharat Abhiyan is much more than just adopting 'Swadeshi' and 'Vocal for Local'. This is not a matter of limited scope. The 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan' is a campaign to generate crores of new employment opportunities in India from villages to cities. Today, everything from modern satellites to semi-high-speed trains are being manufactured in India itself. In the last 8-9 years, more than 30 thousand new and safe LHB coaches have been made in the country. The thousands of tonnes of steel used in their construction, the different products used have created thousands of new employment opportunities in the entire supply chain. I will also give you an example of India's toy industry. Jitendra Singh ji also mentioned about it. For decades, children in India played with toys imported from abroad. Neither the quality of these toys was good, nor were these toys made keeping Indian children in mind. But nobody ever paid attention to it. We fixed quality parameters for imported toys and started promoting our indigenous industry. As a result, within 3-4 years, the toy industry was revived, and many new employment opportunities were created. Another approach which dominated the defence sector in our country for decades was that defence equipment could only be imported. These equipment could be brought only from abroad. We did not trust the manufacturers of our country. Our government has also changed this approach. Our forces have prepared a list of more than 300 such equipment and weapons, which will now be manufactured in India and will be procured from the Indian industry. Today India exports defence equipment worth Rs 15 thousand crores to foreign countries. This has created thousands of employment opportunities.
Friends,
You should never forget one more thing. When the country gave us the opportunity to serve in 2014, most of the mobile phones sold in India used to be imported. We gave incentives to increase local production. Had the pre-2014 situation prevailed today we would have spent lakhs of crores of rupees on foreign exchange. But now, we are not only catering to the domestic needs but also exporting mobile phones, delivering to the other countries of the world. Consequently, thousands of new employment opportunities have also been created.
Friends,
There is another side of employment generation, and that is the investment made by the government in infrastructure projects. Our government is known for the fast pace of work in infrastructure projects. When the government spends on capital expenditure, a wide variety of infrastructure such as roads, railways, ports and new buildings are created. In infrastructure development, not only human resources like engineers, technicians, accountants, labourers are required but also all types of equipment, and steel, cement and many such things are required. During our government's regime, there has been a four-fold increase in capital expenditure in the last 8-9 years. As a result, both new employment opportunities and income of the people have increased. Let me give you the example of Indian Railways. In the seven decades prior to 2014, around 20,000 kilometres of rail lines were electrified. In the last 9 years, we have completed the electrification of about 40 thousand kilometres of railway lines. Before 2014, only 600 metres of new metro lines were constructed in a month, just 600 metres! Today, we are laying new metro lines of about 6 kilometres every month. At that time, the calculation was done in metres, but today the calculation is being done in kilometres. In 2014, less than 70 districts had gas network expansion in the country. Today this number has increased to 630 districts. Compare 70 districts with the 630 districts! Till 2014, the length of roads in rural areas was just less than 4 lakh km. Today this figure has also increased to more than 7.25 lakh kilometres. You can imagine the kind of impact it has when the roads connect with the villages. Due to this, employment starts to generate at a rapid pace in the entire ecosystem.
Friends,
Similar work has been done in the aviation sector of the country. Till 2014 there were 74 airports in the country, today it has increased to 148. We all know the kind of staff that is needed in airport operations. So, you would have probably guessed that these many new airports have also created thousands of new opportunities in the country. And you have seen that recently Air India has placed an order to buy a record number of airplanes. Many other Indian companies will also follow suit. That is, in the coming days, a large number of new opportunities will be created in this sector from catering to inflight services, from maintenance to on-ground handling. Similar progress is also taking place in our port sector. With the development of the sea coast and the development of our ports, the cargo handling at our ports has doubled as compared to before, and the time taken for this has now been halved. This major change has also created a large number of new opportunities in the port sector.
Friends,
The health sector of the country is also turning into a great example of the employment generation. India had less than 400 medical colleges in 2014, but today there are 660 medical colleges. In 2014, the number of undergraduate medical seats was around 50 thousand only but today more than 1 lakh seats are available. Today, we are getting double the number of doctors who pass the examination. Due to the Ayushman Bharat scheme, many new hospitals and clinics have been set up in the country. That is, every infrastructure related project is ensuring growth in generating employment and self-employment.
Friends,
To give a boost to the rural economy, the government is creating FPOs, providing financial assistance of lakhs of crores of rupees to Self Help Groups, expanding storage capacity, creating employment opportunities for the youth within their own villages. Since 2014, more than 3 lakh new common service centres have been set up in the country. Since 2014, more than 6 lakh kilometres of optical fibre has been laid in the villages of the country. Since 2014, more than three crore houses have been built and given to the poor in the country. Out of these, more than 2.5 crore houses have been built in villages alone. In the past few years, several projects like more than 10 crore toilets, more than 1.5 lakh health and wellness centres, and thousands of new panchayat buildings in villages have given work and employment opportunities to lakhs of youngsters in the villages. Today, farm mechanization has developed rapidly in the agriculture sector. So, new employment opportunities are being created in the villages due to this as well.
Friends,
Today, the way India is hand holding its small-scale industries and promoting entrepreneurship ensures the creation of a large number of jobs. Recently Pradhan Mantri Mudra Yojana has completed 8 years. In these 8 years, loans worth Rs 23 lakh crore have been given without bank guarantee under Mudra Yojana. Out of this, 70 percent of the loans have been given to women. This scheme has created 8 crore new entrepreneurs; that is, these are the people who have started their businesses for the first time with the help of Mudra Yojana. The success of Mudra Yojana has encouraged crores of people of the country for self-employment and has shown a new direction. And friends, I want to tell you one more thing. In these 8-9 years, we have seen the importance of micro finance in strengthening the economy at the grassroots level. Even the stalwarts who consider themselves to be big economists and the people who have the habit of giving loans to big business owners on the phone, never understood the power of micro finance before. Even today these people are mocking micro finance. They do not understand the potential of the common man of the country.
Friends,
I would like to specially give some suggestions to those who have received the appointment letters today. Some of you are joining the railways, while some are joining the education sector. Some people are getting the opportunity to offer their services to banks. This is your opportunity to contribute to the development of the country. The country will celebrate 100 years of independence in 2047 and is moving forward with the aim of becoming a developed India. And I know that your age today is the golden age (Amritkaal) for you. In these 25 years of your life, the country is going to move forward at a very rapid pace and you are going to contribute to that journey. You can imagine that in such a wonderful period, with such a wonderful opportunity, today you are taking a new responsibility on your shoulders to take the country forward. Your every step and every moment of your time is going to be useful in making the country develop at a faster pace.
Today you may be starting your journey as a government employee. In this journey, one should always remember those things and always view yourself as the common man. For the last 5 years, 10 years, what did you feel as a citizen? Which behaviour of the government used to frustrate you? Which behaviour of the government did you like? You must also keep this in your mind that whatever bad experiences you have been through, you will not allow any of the citizens to go through that bad experience while you are serving. What has happened to you will not happen to anyone else because you are there; and this is a great service. Now it is your responsibility that after joining the government service, you fulfil those expectations of others. Make yourself fit. Each one of you can influence and inspire the life of a common man in one way or the other through your work. He can be saved from drowning in the pool of despair. Friends, what could be a greater work for humanity than this? You should try to ensure that your work has a positive impact and your work improves the life of a common man so that his confidence and trust in the government systems increase.
I have one more request to all of you. All of you have achieved this success through hard work. But don't let the learning process stop even after getting a government job. The willingness to know and learn something new will bring about a positive impact on both your work and personality. You can upgrade your skills by joining the online learning platform iGoT Karmayogi. And friends I always say and believe that 'never let your inner student die'. I never work with the illusion that I am a great scholar or I know everything or have learned everything. I don't have such an illusion. I always consider myself a student and try to learn from everyone. You also keep your inner student alive, keep trying to learn something new and this attitude will open up new doors of opportunities in your life.
Friends,
What could be better than celebrating this auspicious festival of Baisakhi and starting a new chapter of life at the same time. Once again, my best wishes to all of you for your bright future. Once again my heartiest congratulations to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ରୋଜଗାର ମେଳାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
13 APR 2023 1:29PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ବୈଶାଖୀର ପବିତ୍ର ପର୍ବ । ଏହି ବୈଶାଖୀ ପର୍ବ ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆନନ୍ଦରେ ଭରା ଏହି ଉତ୍ସବରେ, ଆଜି ୭ଠ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ସରକାରୀ ଚାକିରି ମିଳିଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ, ଆପଣଙ୍କ ଉଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ସଠିକ ଭାବରେ ସୁଯୋଗ ଦେବାକୁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହ ଗୁଜରାଟରୁ ଆସାମ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଦେବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏନଡିଏ ଏବଂ ବିଜେପି ଶାସିତ ରାଜ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । କେବଳ ଗତକାଲି, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ୨୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଜାତୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ମେଳା ମଧ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି । କୋଭିଡ୍ ପରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ବିମୁଦ୍ରୀକରଣର ସମ୍ମୁଖିନ ହେଉଛି, ଅଧିକାଂଶ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ‘ଉଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ’ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ଆଜି ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ନୂତନ ଭାରତ, ନୂତନ ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତି ଦେଶରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି । ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉ କିମ୍ବା ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟାଶୀଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଏକ ଉପାୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା, କେବଳ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ହେବା । ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଭାରତ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହାର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି, ରୋଜଗାର ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଉ ନ ଥିଲା । ଆଜି ଯୁବକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହିପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛି, ଯାହାକି ୧ଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ନ ଥିଲା । ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପର ଉଦାହରଣ ଅଛି । ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ବିଷୟରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି । ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ୪୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସେହିପରି ଭାବରେ ଡ୍ରୋନ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ମଧ୍ୟ । ଆଜି କୃଷି ହେଉ କିମ୍ବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର, ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସର୍ଭେ ହେଉ କିମ୍ବା ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା, ଡ୍ରୋନର କ୍ରମାଗତ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଅନେକ ଯୁବକ ଡ୍ରୋନ ଉତ୍ପାଦନ, ଡ୍ରୋନ ଫ୍ଲାଇଙ୍ଗରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର କିପରି ନବୀକରଣ ହେଉଛି । ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ନୂତନ ଏକାଡେମୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । କୋଚ, ଟେକ୍ନିସିଆନ, ସପୋର୍ଟ ଷ୍ଟାଫଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଆମର ରହିଛି । ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ କେବଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ଠାରୁ ଅଧିକ । ଏହା ସୀମିତ ପରିସରର ବିଷୟ ନୁହେଁ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ଗ୍ରାମରୁ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ କୋଟି କୋଟି ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଅଟେ । ଆଜି ଆଧୁନିକ ଉପଗ୍ରହ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେମି-ହାଇସ୍ପିଡ ଟ୍ରେନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି । ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଏବଂ ନିରାପଦ ଏଲଏଚବି କୋଚମାନ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଯେଉଁ ହଜାର ହଜାର ଟନ ଇସ୍ପାତ, ବ୍ୟବହୃତ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ, ସେମାନେ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଖେଳଣା ଶିଳ୍ପର ଉଦାହରଣ ଦେବି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର ପିଲାମାନେ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଖେଳଣା ସହିତ ଖେଳୁଥିଲେ । ନା ସେମାଙ୍କର ଗୁଣ ଭଲ ଥିଲା, କିମ୍ବା ଭାରତୀୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖାଯାଇ ନ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ କେହି ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନ ଥିଲେ । ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଖେଳଣା ପାଇଁ ଆମେ ଗୁଣାତ୍ମକ ପାରାମିଟର ସ୍ଥିର କରି ଆମର ସ୍ୱଦେଶୀ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ୩-୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଖେଳଣା ଶିଳ୍ପକୁ ପୁନଃ ଜୀବିତ କରାଗଲା ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା । ଆମ ଦେଶରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଏହି ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ କେବଳ ଆମଦାନୀ ହୋଇପାରିବ, କେବଳ ବାହାରୁ ଆସିପାରିବ । ଆମ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଏତେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନାହୁଁ । ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି । ଆମର ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉପକରଣ ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପରୁ କ୍ରୟ କରାଯିବ । ଆଜି ଭାରତ ବିଦେଶୀ ଦେଶକୁ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ରପ୍ତାନି କରୁଛି । ଏହା ହଜାର ହଜାର ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କେବେ ମଧ୍ୟ ଭୁଲିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ୨୦୧୪ରେ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ଅଧିକାଂଶ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିଲା । ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଥିଲୁ । ଯଦି ଆଜି ମଧ୍ୟ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆମେ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାନ୍ତୁ । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ କେବଳ ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରୁନାହୁଁ । ବରଂ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ । ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କଚୁ ଆମେ ବିତରଣ କରୁଛୁ । ଏହି କାରଣରୁ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ରୋଜଗାର ଉତ୍ପାଦନର ଆଉ ଏକ ପାଶ୍ୱର୍ ଅଛି, ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ବିନିଯୋଗ। ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଜଣାଶୁଣା । ଯେତେବେଳେ ସରକାର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯେପରିକି ସଡ଼କ, ରେଳ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ନୂତନ ଅଟ୍ଟାଳିକା ବହୁତ ପ୍ରକାରର ଜିନିଷ ତିଆରି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଟେକ୍ନିସିଆନ, ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ, ଶ୍ରମିକ, ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଉପକରଣ, ଷ୍ଟିଲ, ସିମେଣ୍ଟ- ଏହିପରି ଅନେକ ଜିନିଷ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ, ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟରେ ଚାରିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଏହି କାରଣରୁ ଉଭୟ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ରେଳର ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୨୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନ ବିଦୁତକରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନର ବିଦୁତକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଛୁ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୬୦୦ ମିଟରରେ କେବଳ ୬୦୦ ମିଟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଆଜି ଆମେ ପ୍ରତି ମାସରେ ପ୍ରାୟ ୬ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ତିଆରି କରୁଛୁ । ତା’ପରେ ଗଣନା ମିଟରରେ କରାଯାଇଥିଲା, ଆଜି ଗଣନା କିଲୋମିଟରରେ କରାଯାଉଛି । ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୭୦ରୁ କମ୍ ଜିଲ୍ଲା, ୭୦ରୁ କମ୍, ୭୦ରୁ କମ୍ ଜିଲ୍ଲା ଦେଶରେ ଗ୍ୟାସ ନେଟୱର୍କ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା । ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୬୩୦ ଜିଲ୍ଲାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କେଉଁଠାରେ ୭୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ କେଉଁଠାରେ ୬୩୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ଅଛି । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକର ଲମ୍ବା ମଧ୍ୟ ୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ କମ ଥିଲା । ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୭.୨୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ରାସ୍ତାଟି ଗାଁରେ ପହଂଚିବା ପରେ ଏହାର କ’ଣ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି ଆପଣ କଳ୍ପନା କରି ପାରୁଥିବେ । ଏହି କାରଣରୁ ସମଗ୍ର ଇକୋ ସିଷ୍ଟମରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ୭୪ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା, ଆଜି ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ୧୪୮କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିମାନବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟରେ କେତେକ କର୍ମଚାରୀ ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ । ଆପଣ ଅନୁମାନ କରିପାରିବେ ଯେ ଏତେଗୁଡ଼ିଏ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏବଂ ଆପଣ ନିକଟରେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ବିମାନ କିଣିବା ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦେଶ ଦେଇଛି । ଅନ୍ୟ କେତେକ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଅଛନ୍ତି । କାରଣ ହେଉଛି, ଆଗାମୀ ଦିନରେ କ୍ୟାଟରିଂ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇନଫ୍ଲାଇଟ ସେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ହାଣ୍ଡଲିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ସେହିଭଳି ଆମର ବନ୍ଦର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତି ହେଉଛି । ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳର ବିକାଶ ହେଉଛି, ଆମର ବନ୍ଦର ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି, ଆମର ବନ୍ଦର ଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଗୋ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ସମୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଧା ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବନ୍ଦର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାରର ଏକ ନୂତନ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି । ୨୦୧୪ରେ ଭାରତରେ ୪୦୦ରୁ କମ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ମଧ୍ୟ ଥିଲା, ଆଜି ୬୬୦ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଅଛି । ୨୦୧୪ରେ ସ୍ନାତ୍ତୋକତ୍ତର ମେଡଇକାଲ ସିଟ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର ଥିଲା, ଆଜି ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସିଟ ଉପଲବ୍ଧ । ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଆଜି ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଯୋଗୁ ଦେଶରେ ଅନେକ ନୂତନ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ କ୍ଲିନିକ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ତାହା ହେଉଛି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ରୋଜଗାର ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଯେଉଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି, ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି, ନିଜ ଗାଁରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଏଫପିଓ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଦେଶରେ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଦେଶର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ୬ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ବିଛା ଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ ହୋଇ ଦେଶର ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ଗ୍ରାମରେ ଅଢ଼େଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ, ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେନ୍ଦ୍ର, ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ । ଏହି ସମସ୍ତ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଗାଁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ କାମ ଏବଂ ରୋଜଗାର ଦେଇଛି । ଆଜି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ତାହା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଭାରତ ଏହାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ଏବଂ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଏହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ସମ୍ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ୮ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ଏହି ୮ ବର୍ଷରେ, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ବିନା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ୨୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ୮ କୋଟି ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଅର୍ଥାତ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯେଉଁମାନେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ସହାୟତାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଖାଇଛି । ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ଏହି ୮-୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଅର୍ଥନୀତିର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିରେ ମାଇକ୍ରୋ ଫାଇନାନ୍ସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆମେ ଦେଖିଛୁ । ଅନେକ ମାଇକ୍ରୋ ଫାଇନାନ୍ସ ପରି ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି । ଏପରିକି ବଡ଼ ବଡ଼ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ମହାରଥୀ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି, ବଡ଼ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ, ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଫୋନରେ କଲ୍ କରି ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟ ମାଲିକଙ୍କୁ ଋଣ ଦେବାର ଅଭ୍ୟାସ ଅଛି, ସେମାନେ ମାଇକ୍ରୋ ଫାଇନାନ୍ସର ଶକ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ବୁଝି ନ ଥିଲେ । ଆଜି ବି ଏହି ଲୋକମାନେ ମାଇକ୍ରୋ ଫାଇନାନ୍ସକୁ ପରିହାସ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୁଝନ୍ତି ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ଚାହିଁବି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ରେଳବାଇରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ବେଳେ କେତେକ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । କିଛି ଲୋକ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ସେମାନଙ୍କର ସେବା ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ଏହା ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ । ଯେତେବେଳେ ୨୦୪୭ରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ବୟସ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଆଣିଦେଇଛି । ଏହି ୨୫ ବର୍ଷରେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଦେଶ ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଆପଣ ସେଥିରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ ଯେ, ଏପରି ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଆଜି ଆପଣ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ଏକ ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ପଦକ୍ଷେପ, ଆପଣଙ୍କ ସମୟର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଦେଶକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶରେ ଉପଯୋଗୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଆଜି ଆପଣ ହୁଏତ ଜଣେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଜଣେ ସର୍ବଦା ସେହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ୫ ବର୍ଷ, ୧୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆପଣ ଜଣେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଭାବରେ ନିଜକୁ ବୁଝିବା ଉଚିତ, କ’ଣ କ’ଣ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ କେଉଁ ଆଚରଣ ଆପଣଙ୍କୁ ବିରକ୍ତ ଲାଗୁଥିଲା । ସରକାରଙ୍କର କେଉଁ ବ୍ୟବହାର ଆପଣଙ୍କୁ ଭଲ ଲାଗୁଥିଲା, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହା ମନରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମାନନ୍ତୁ ଯେ ଖରାପ ଅନୁଭବ ଆପଣଙ୍କ ମନକୁ ଆସିଛି, ଆପଣ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କୁ ଖରାପ ଅନୁଭବ ଆଣିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ । ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ବିତିଛି, ଆପଣଙ୍କ କାରଣରୁ କେହି ଯେମିତି ତାହା ନ ବିତାଇବେ, ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ସେବା ଅଟେ । ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ସରକାରୀ ସେବାରେ ଆସିବା ପରେ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଆଶାକୁ ପୂରଣ କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ନିଜକୁ ଯୋଗ୍ୟ କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେହି ନା କେହି କୌଣସି ଭାବରେ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସାଧାରଣ ମଣିଷଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରଭାବିତ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ, ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଦେଇପାରିବେ । ସେମାନେ ନିରାଶାର ଗର୍ତ୍ତରେ ବୁଡ଼ିଯାଇ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ । ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ମାନବିକତାର କାର୍ଯ୍ୟ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ସାଥୀମାନେ? ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏହା ହେବା ଦରକାର ଯେ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବା ଉଚିତ, ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉଚିତ । ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ ।
ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୋଟେ ଅନୁରୋଧ ଅଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । କିଛି ନୂଆ ଜାଣିବା, ନୂଆ ଶିଖିବାର ସ୍ୱଭାବ, ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଉଭୟରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆଇଗଟ କମଯୋଗରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ଦକ୍ଷତାକୁ ଅପଗ୍ରେଡ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ମୋ ପାଇଁ ମୁଁ ସବୁବେଳେ କହୁଛି, ମୁଁ ମୋର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଛାତ୍ରକୁ କେବେ ମଧ୍ୟ ମରିବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ । ମୁଁ ଜଣେ ବିଦ୍ୱାନ, ମୁଁ ସବୁକିଛି ଜାଣିଛି, ସବୁକିଛି ଶିଖିଛି, ଏମିତି ଭ୍ରମକୁ ନେଇ ମୁଁ ଜନ୍ମ ନେଇଛି ନା କାମ କରୁଛି । ମୁଁ ସବୁବେଳେ ନିଜକୁ ଛାତ୍ର ବୋଲି ମନେକରେ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଭିତରର ଛାତ୍ରକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖନ୍ତୁ, କିଛି ନା କିଛି ନୂଆ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ । ତାହା ଜୀବନର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଦେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ପୁଣିଥରେ ବୈଶାଖୀର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ହେଉ, ଜୀବନର ନୂଆ ଆରମ୍ଭ ହେଉ, ଏହା ଠାରୁ ଭଲ ଉତ୍ସବ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ । ଆପଣଙ୍କର ଉଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।