Ministry of Home Affairs
To realize Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a peaceful and prosperous North East, a historic agreement to settle the long-pending border dispute between Assam and Arunachal Pradesh signed in the presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, in New Delhi today
Union Home Minister said, today we all have witnessed a historic moment in the Northeast, border dispute between Assam and Arunachal Pradesh, pending since decades has been resolved
This will be final agreement with respect to over 700-kilometre long border between the two states will be final, neither of states will make any new claim in future relating to any area or village
Today’s agreement will prove to be a milestone in the direction of realizing Prime Minister Shri Narendra Modi's dream of a developed, peaceful and conflict-free Northeast
Due to the efforts of the Modi government, all-round development is visible in the entire Northeast today, this agreement will prove to be auspicious for the entire Northeast, including both the states and will open new doors of development
With the efforts of PM Modi, this important agreement between Assam and Arunachal Pradesh is a successful example of cooperative federalism which will provide a roadmap for resolving border disputes between other states
Prime Minister Modi has visited the Northeast more than 50 times and has always promoted the language, culture, literature, costumes, cuisine, PM Modi recently witnessed the local Bihu dance during the Bihu festival in Assam which created world record
20 APR 2023 7:24PM by PIB Delhi
To realize Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a peaceful and prosperous North East, a historic agreement to settle the long-pending border dispute between Assam and Arunachal Pradesh was signed in the presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, in New Delhi today. This important agreement was signed by the Chief Ministers of Assam and Arunachal Pradesh as part of another important step of the Modi government to establish complete peace in the Northeast. Union Law Minister Shri Kiren Rijiju, Union Home Secretary and senior officials from the Center and both the States were also present on the occasion.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today we all have witnessed a historic moment in the Northeast and India with over 700-kilometre long border dispute between Assam and Arunachal Pradesh, pending since decades being completely resolved. He said that the report of the Local Commission on this dispute kept circling around for decades, which has now been accepted by both the states. Shri Shah said that today’s agreement will prove to be a milestone in the direction of realizing Prime Minister Shri Narendra Modi's dream of a developed, peaceful and conflict-free Northeast.
Shri Amit Shah said that since 2018, the Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, has signed several accords including BRU, NLFT, Karbi Anglong, tribal peace accord to establish peace and end violence in the Northeast. He said that as a result of these agreements, peace has started prevailing in the entire North East and so far more than 8000 armed youth have shunned violence and joined the mainstream. Shri Shah said that compared to 2014, there has been a 67 percent reduction in incidents of violence, 60 percent reduction in the number of deaths of security forces and 83 percent reduction in the number of civilian deaths in the North East, which is a big achievement of the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. He said that the Modi government has withdrawn AFSPA from many places in the Northeast. 70% police stations in Assam, 15 police stations in 6 districts in Manipur, all but 3 districts in Arunachal Pradesh, 7 districts in Nagaland, and entire Tripura and Meghalaya are now free from AFSPA.
Union Home Minister said that due to the efforts of the Modi government, all-round development is visible in the entire Northeast today and this entire region is on the path of progress. He said that Prime Minister Modi himself has visited this region more than 50 times and has always promoted its language, culture, literature, costumes and food. He said that by witnessing the local Bihu dance during Bihu festival in Assam recently, which created a world record, Prime Minister Modi made it world famous. Congratulating the people of both the states on behalf of the Government of India under the leadership of Prime Minister Modi, Shri Shah said that today’s agreement will prove to be auspicious for both the states and the northeast and will open new avenues of development.
Shri Amit Shah appreciated the efforts of Chief Minister of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarma and Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu in resolving this long pending border dispute. He said that both the states formed a regional committee to settle the dispute, talked to the common people and worked to include everyone in this effort.
Today’s agreement between the two states will end the dispute relating to 123 villages along the border has been done keeping in view the historical perspective, demographic profile, administrative convenience, proximity to the border and the aspirations of the residents. Under the agreement, both the state governments have agreed that this agreement will be final with regards to these 123 disputed villages and neither of the States will make any new claim related to any area or village in future. After the agreement, a detailed survey will be carried out by the Survey of India in the presence of representatives of both the state governments to determine the boundaries of both the states.
The Government of India, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, has always been acting as a facilitator for amicable settlement of inter-state border disputes with the active cooperation of the concerned State Governments. With the efforts of the Modi government, today’s important agreement between Assam and Arunachal Pradesh is a successful example of cooperative federalism and will provide a roadmap for resolving border disputes between other states
……………..

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা অৱাং নোংপোক অমগী পান্দম ফংহন্নবগীদমক্তা অসম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী মতম শাংনা য়েৎনদুনা লাক্লবা ঙমখৈগী য়েৎনবা অমগী ৱারোইশিন পুরকপা পুৱারী ওইরবা য়ানচে অমা ঙসি নই দিল্লীদা কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহ য়াওবা থৌরম অমদা খুৎয়েক পীনখ্রে
অসম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী মরক্তা দিকেদ কয়াদগী লৈরক্লবা ঙমখৈগী য়েৎনবা অমগী ৱারোইশিন পুরকপা পুৱারী ওইরবা মিৎকুপ অমা ঐখোয় পুম্নমক্না উরে হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খ্রে
মসিদি রাজ্য অনিগী কিলোমীতর 700 শাংবা ঙমখৈগী চয়েৎনবগী মতাংদা পুরকপা অরোইবা ৱারোইশিন ওইরগনি, রাজ্য অমত্তনা তুংগী মতমদা মফম নত্ত্রগা খূঙ্গং অমত্তদা অনৌবা ক্লেম তৌররোই
ঙসিগী য়ানবা অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী চাউখৎপা, শান্তি লৈবা অমসুং ইররাং লৈতবা অৱাং নোংপোক লমদম অমগী মঙলান ফংহনবগী মাইকৈদা পায়খৎপা মশক থোকপা খোঙথাং অমা ওইগনি
মোদী সরকারগী হোৎনজমনগী মতুং ইন্না, অৱাং নোংপোক লমদমদা হীরম খুদিংগী চাউখৎ থৌরাং উবা ফংলে, মসিগী য়ানচে অসিনা রাজ্য অনিমক য়াওনা অপুনবা অৱাং নোংপোক্কী য়াইফরবা য়াইফরবা মতৌ অমা ওইরগনি অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা থোঙ কয়া হাংদোক্লগনি
পি.এম. মোদীনা হোৎনবদগী অসম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী মরক্তা পুরক্লিবা য়ানবা অসিনা কোওপরেতিব ফেদেরেলিজমগী মায় পাকপা খুদম অমা ওইরগনি অমসুং মসিনা অতোপ্পা রাজ্যশিংগী ঙমখৈগী চয়েৎনবা লোইশিনবগী রোদমেপ অমসু পীরগনি
প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক্তা 50 রক হেন্না চৎ
20 APR 2023 7:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা অৱাং নোংপোক অমগী পান্দম ফংহন্নবগীদমক্তা অসম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী মতম শাংনা য়েৎনদুনা লাক্লবা ঙমখৈগী য়েৎনবা অমগী ৱারোইশিন পুরকপা পুৱারী ওইরবা য়ানচে অমা ঙসি নই দিল্লীদা কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহ য়াওবা থৌরম অমদা খুৎয়েক পীনখ্রে। অৱাং নোংপোক্তা শান্তি পুরক্নবগীদমক্তা মোদী সরকারনা পায়খৎলিবা মরু ওইবা খোঙথাংশিংগী শরুক অমা ওইরিবা মরু ওইবা য়ানচে অসি অসম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিংনা খুৎয়েক পীখি। কেন্দ্রগী লো মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজু, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিংসু ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিৎ শাহনা অসম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী মরক্তা লৈবা কিলোমীতর 700 হেন্না শাংবা ঙমখৈগী য়েৎনবা অমা দিকেদ কয়াদগী লৈরক্লিবা অসিগী অরোইবা ৱারোইশিন পুরক্তুনা ঙসি য়াম্না পুৱারী ওইরবা মিৎকুপ অমা ঐখোয়না উবা ফংলে হায়খি। য়েৎনবা অসিগী লোকেল কম্মিসনগী রিপোর্ত অমা দিকেদ কয়াদগী লৈরক্লি, অদুবু ঙসিদি রাজ্য অনিমক্না মদুবু য়াজরে। ঙসিগী য়ানবা অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী চাউখৎপা, শান্তি লৈবা অমসুং ইররাং লৈতবা অৱাং নোংপোক লমদম অমগী মঙলান ফংহনবগী মাইকৈদা পায়খৎপা মশক থোকপা খোঙথাং অমা ওইগনি হায়না শ্রী শাহনা হায়খ্রে।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা ইং 2018দগী হৌদুনা অৱাং নোংপোক লমদমদা মীহাৎ মীপুনগী থবক লোইশিন্দুনা শান্তি পুরক্নবগীদমক্তা BRU, NLFT, কার্বী আংলোং, ত্রাইবেল পিস এক্কোর্দ কয়া য়াওনা তোঙান-তোঙানবা য়ানচে কয়াগী খুৎয়েক পীনখ্রে। য়ানচেশিং অসিনা মরম ওইদুনা, অৱাং নোংপোক লমদম অপুনবদা শান্তি লৈবা হৌরক্লে, খুৎলায় পায়বা নহা 8000 হেনবনা মশাগী খুৎলায় থাদোক্তুনা মীয়ামগী পুন্সিদা অমুক চঙজরকখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি।ইং 2014গা চাংদম্নরুবা মতমদা, অৱাং নোংপোক লমদমদা ইরাং থোকপগী মতাংদা চাদা 67 হন্থরে, সেক্যুরিতী ফোর্স শিবগী হীরমদা চাদা 60 হন্থরে অমসুং মীচম শিবগী হীরমদা চাদা 83 হন্থরে, মসিদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈরিবা সরকার অসিগী অচৌবা মায় পাকপা অমনি হায়না শ্রী শাহনা হায়খি। মোদী সরকারনা অৱাং নোংপোক্কী মফম কয়াদগী AFSPA লৌথোকখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। অসমগী পুলিস সেতসন 70%, মনিপুরগী জিলা 6কী পুলিস স্তেসন 15, অরুনাচলগী জিলা 3 নত্তনা অতোপ্পা জিলা খুদিং, নাগালেন্দগী জিলা 7 অমসুং ত্রিপুরা অমসুং মেঘালয় অপুনবা অসি হৌজিক্তি AFSPAদগী নিংতম্লে।
মোদী সরকারগী হোৎনজমনগী মতুং ইন্না, অৱাং নোংপোক লমদমদা হীরম খুদিংগী চাউখৎ থৌরাং উবা ফংলে, অমসুং লমদম অসিনা চাউখৎপগী লম্বীদা চৎলি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক্তা 50 রক হেন্না চৎখ্রে অমসুং লোল, চৎনবী, লিতরেচর, ফিজেৎ-চাকচাবু মতম পুম্বদা পুক্নিং থৌগৎলি। পি.এম. মোদীনা অসমগী বিহু কুহ্মৈদা ৱর্ল্দ রেকোর্দ থমখিবা লোকেলগী বিহু জগোয় অমা, মিৎয়েং তাখি, মহাক্না ইয়েংবদগী জগোয় অদু মালেম পুম্বদা মমিং চৎখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈরিবা ভারত সরকারগী মাইকৈদগী রাজ্য অনিমক্কী মীয়াম্বু থাগৎলদুনা মসিগী য়ানচে অসিনা রাজ্য অনিমক য়াওনা অপুনবা অৱাং নোংপোক্কী য়াইফরবা য়াইফরবা মতৌ অমা ওইরগনি অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা থোঙ কয়া হাংদোক্লগনি হায়না শ্রী শাহনা হায়খি।
মতম কয়াদগী পন্দুনা লৈরবা শিংনবা অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা অসমগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্তা বিস্বা শর্মা, অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খন্দুনা লৌখিবা থৌদাংশিংবু শ্রী অমিত শাহনা থাগৎখি। চয়েৎনবা অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা রিজনেল কম্মিতী অমা শেমখি, মীচম মীয়ামগা ৱারী শাখি অমসুং থৌওং অসিদা মীপুম খুদিংবু শরুক য়াহন্নবা রাজ্য অনিনা থবক পায়খৎখি হায়না মহাক্না হায়খি।
রাজ্য অনি অসিগী ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং 123গী চয়েৎনবা অসি মখোয়গী পুৱারী, দেমোগ্রাফী, এদমিনিস্ত্রেতিব কনভেনিএন্স, ঙমখৈগা নক্নবা অমসুং মসিদা খুন্দারিবা মীয়ামগী অপাম্বশিং য়েংদুনা ঙসিগী য়ানচে অসিনা ৱারোইশিন পুরকখি। য়ানচে অসিগী মখাদা, রাজ্য অনিমক্না চয়েৎনবা লৈরিবা খুঙ্গং 123গী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্লিবা অসিনা অরোইবা ৱারোইশিন ওইগনি অমসুং রাজ্য অমত্তনা তুংগী মতমদা মফম নত্ত্রগা খূঙ্গং অমত্তদা অনৌবা ক্লেম তৌররোই। য়ানচে অসিগী মতুংদা, রাজ্য অনিমক্কী মীহুত য়াওদুনা সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা রাজ্য অনিগী ঙমখৈ লেপ্নবা অকুপ্পা সর্ভে অমা চত্থগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত সরকারনা মরী লৈনবা রাজ্যশিংনা শরুক য়াদুনা রাজ্য মশেলগী মরক্তা ঙমখৈগী য়েৎনবা লৈবা খুদিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা ফম্বাক শীন্দুনা লাক্লি। পি.এম. মোদীনা হোৎনবদগী অসম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী মরক্তা পুরক্লিবা য়ানবা অসিনা কোওপরেতিব ফেদেরেলিজমগী মায় পাকপা খুদম অমা ওইরগনি অমসুং মসিনা অতোপ্পা রাজ্যশিংগী ঙমখৈগী চয়েৎনবা লোইশিনবগী রোদমেপ অমসু পীরগনি।
……………..