Ministry of Finance
GST revenue collection for April 2023 highest ever at Rs 1.87 lakh crore
Gross GST collection in April 2023 is all time high, Rs 19,495 crore more than the next highest collection of Rs. 1,67,540 crore, in April 2022
GST revenues for April 2023 are 12% higher than the GST revenues Y-o-Y
Highest tax collected on a single day ever at ₹68,228 crore through 9. 8 lakh transactions on 20th April 2023
01 MAY 2023 5:46PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of April, 2023 is ₹ 1,87,035 crore of which CGST is ₹38,440 crore, SGST is ₹47,412 crore, IGST is ₹89,158 crore (including ₹34,972 crore collected on import of goods) and cess is ₹12,025 crore (including ₹901 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹45,864 crore to CGST and ₹37,959 crore to SGST from IGST. The total revenue of Centre and the States in the month of April 2023 after regular settlement is ₹84,304 crore for CGST and ₹85,371 crore for the SGST.
The revenues for the month of April 2023 are 12% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, the revenues from domestic transactions (including import of services) are 16% higher than the revenues from these sources during the same month last year.
For the first time gross GST collection has crossed ₹1.75 lakh crore mark. Total number of e-way bills generated in the month of March 2023 was 9.0 crore, which is 11% higher than 8.1 crore e-way bills generated in the month of February 2023.
Month of April 2023 saw the highest ever tax collection on a single day on 20th April 2023. On 20th April 2023, ₹ 68,228 crore was paid through 9. 8 lakh transactions. The highest single day payment last year (on the same date) was
₹ 57,846 crore through 9.6 lakh transactions.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of April 2023 as compared to April 2022.
State-wise growth of GST Revenues during April 2023[1]
State/UT
Apr-22
Apr-23
Growth (%)
Jammu and Kashmir
560
803
44
Himachal Pradesh
817
957
17
Punjab
1,994
2,316
16
Chandigarh
249
255
2
Uttarakhand
1,887
2,148
14
Haryana
8,197
10,035
22
Delhi
5,871
6,320
8
Rajasthan
4,547
4,785
5
Uttar Pradesh
8,534
10,320
21
Bihar
1,471
1,625
11
Sikkim
264
426
61
Arunachal Pradesh
196
238
21
Nagaland
68
88
29
Manipur
69
91
32
Mizoram
46
71
53
Tripura
107
133
25
Meghalaya
227
239
6
Assam
1,313
1,513
15
West Bengal
5,644
6,447
14
Jharkhand
3,100
3,701
19
Odisha
4,910
5,036
3
Chhattisgarh
2,977
3,508
18
Madhya Pradesh
3,339
4,267
28
Gujarat
11,264
11,721
4
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
381
399
5
Maharashtra
27,495
33,196
21
Karnataka
11,820
14,593
23
Goa
470
620
32
Lakshadweep
3
3
-7
Kerala
2,689
3,010
12
Tamil Nadu
9,724
11,559
19
Puducherry
206
218
6
Andaman and Nicobar Islands
87
92
5
Telangana
4,955
5,622
13
Andhra Pradesh
4,067
4,329
6
Ladakh
47
68
43
Other Territory
216
220
2
Center Jurisdiction
167
187
12
Grand Total
1,29,978
1,51,162
16

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ଆଦାୟ ସର୍ବାଧିକ ୧. ୮୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା
ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ରେ ମୋଟ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହରେ ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ;
୨୦୨୨ ଏପ୍ରିଲରେ ଏହି ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ୧୬୭, ୫୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୩ଏପ୍ରିଲରେ ଏହା ତାହାଠାରୁ ୧୯,୪୯୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଧିକ ହୋଇଛି
୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲର ଜିଏସ୍‌ଟି ରାଜସ୍ୱ ବର୍ଷକୁ ବର୍ଷ ଭିତ୍ତିରେ ବିଗତ ବର୍ଷ ଠାରୁ ୧୨% ଅଧିକ
ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ ୬୮, ୨୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଛି ଏବଂ ୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲ ୨୦ତାରିଖରେ ୯.୮ ଲକ୍ଷ କାରବାର ଜରିଆରେ ଟିକସଦାତା ଏହି ଜିଏସ୍‌ଟି ରାଜସ୍ୱ ପୈଠ କରିଛନ୍ତି
01 MAY 2023 5:46PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ଦେଶରେ ମୋଟ ୧, ୮୭,୦୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ସେଥିରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜିଏସ୍‌ଟିର ପରିମାଣ ୩୮, ୪୪୦ କୋଟି, ରାଜ୍ୟ ଜିଏସ୍‌ଟିର ଅଂଶ ୪୭, ୪୧୨ କୋଟି ଓ ସମନ୍ୱିତ ଜିଏସ୍‌ଟିର ପରିମାଣ ୮୯, ୧୮୫ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏଥିରେ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ଜନିତ ୩୪, ୯୭୨କୋଟି ଟଙ୍କାର ଟିକସ ଓ ୧୨, ୦୨୫କୋଟି ଟଙ୍କାର ସେସ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ବାବଦରେ ୪୫, ୮୬୪, ରାଜ୍ୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ଓ ସିଜିଏସଟି ବାବଦ ୩୭, ୯୫୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦେୟ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲରେ ନିୟମିତ ଟିକସ ବାବଦ ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ମୋଟ ରାଜସ୍ୱ ପରିମାଣ ୮୪, ୩୦୪ କୋଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଓ ୮୫, ୩୭୧କୋଟି ରାଜ୍ୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ।
ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ରେ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ଜିଏସ୍‌ଟି ରାଜସ୍ୱ ଗତବର୍ଷର ସମାନ ମାସଠାରୁ ୧୨% ଅଧିକ । ଏହି ମାସରେ ଘରୋଇ କାରବାର (ସେବା ଆମଦାନୀ ସହିତ ) ଗତବର୍ଷଠାରୁ ୧୬% ଅଧିକ ଥିଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୋଟ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହ ୧. ୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ମୋଟ ଇ-ୱେ ବିଲ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ଥିଲା ୯କୋଟି । ଏହା ୨୦୨୩ ଫେବୃୟାରୀ ମାସ ଠାରୁ ୧୧% ଅଧିକ ।
୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଅର୍ଥାତ ଏପ୍ରିଲ ୨୦ତାରିଖରେ ସର୍ବାଧିକ ୬୮, ୨୨୮କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସ୍‌ଟି ଆଦାୟ ହୋଇଛି । ମୋଟ ୯.୮ ଲକ୍ଷ ଟ୍ରାନ୍‌ଜାକସନ ଜରିଆରେ ଟିକଟଦାତା ଏହି ଟିକସ ପୈଠ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ଷକୁ ବର୍ଷ ଭିତ୍ତିରେ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହି ସଂଗ୍ରହ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ । ୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲ ୨୦ରେ ୯.୮ ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ ଜରିଆରେ ମୋଟ ୬,୨୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗତବର୍ଷ ସମାନ ତାରିଖରେ ୯.୬ଲକ୍ଷ ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା ୫୭, ୮୪୬ ଟଙ୍କାର ଜିଏସ୍‌ଟି ।
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଚାର୍ଟରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହର ଧାରା ମାସୱାରୀ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଟେବୁଲରେ ମଧ୍ୟ ୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲରେ ରାଜ୍ୟୱାରୀ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହର ପରିମାଣ ଏବଂ ୨୦୨୨ରେ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ଜିଏସ୍‌ଟି ପରିମାଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।
State/UT
Apr-22
Apr-23
Growth (%)
Jammu and Kashmir
560
803
44
Himachal Pradesh
817
957
17
Punjab
1,994
2,316
16
Chandigarh
249
255
2
Uttarakhand
1,887
2,148
14
Haryana
8,197
10,035
22
Delhi
5,871
6,320
8
Rajasthan
4,547
4,785
5
Uttar Pradesh
8,534
10,320
21
Bihar
1,471
1,625
11
Sikkim
264
426
61
Arunachal Pradesh
196
238
21
Nagaland
68
88
29
Manipur
69
91
32
Mizoram
46
71
53
Tripura
107
133
25
Meghalaya
227
239
6
Assam
1,313
1,513
15
West Bengal
5,644
6,447
14
Jharkhand
3,100
3,701
19
Odisha
4,910
5,036
3
Chhattisgarh
2,977
3,508
18
Madhya Pradesh
3,339
4,267
28
Gujarat
11,264
11,721
4
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
381
399
5
Maharashtra
27,495
33,196
21
Karnataka
11,820
14,593
23
Goa
470
620
32
Lakshadweep
3
3
-7
Kerala
2,689
3,010
12
Tamil Nadu
9,724
11,559
19
Puducherry
206
218
6
Andaman and Nicobar Islands
87
92
5
Telangana
4,955
5,622
13
Andhra Pradesh
4,067
4,329
6
Ladakh
47
68
43
Other Territory
216
220
2
Center Jurisdiction
167
187
12
Grand Total
1,29,978
1,51,162
16